Gambrinus liga - preview 6. kola

20.08.2010, 08:38, aktualizováno 23.08.2010, 08:25
Previews
Pondělní dohrávka by měla nabídnout kvalitní fotbal. Na teplická Stínadla totiž zavítá pražská Slavia. Severočechům patří až třináctá pozice, což je vzhledem k ambicím týmu zklamání. Ani Pražané zatím neprokázali formu z mistrovských let, přesto by se v případě výhry posunuli až na třetí místo tabulky.
FK Teplice - Slavia Praha  (pondělí 18:00)
Šesté kolo se dohrává v pondělí, kdy se v Teplicích představí fotbalisté pražské Slavie. Severočeši budou chtít navázat na výhru z Ústí, zatímco Jarolímův výběr hodlá odčinit domácí porážku s Libercem.

Teplice se až v pátém ligovém zápase dočkaly svého premiérového vítězství v letošní sezoně. Nyní jim sice patří třinácté místo s pěti body, ale v případě pondělního vítězství nad Slavií si mohou polepšit minimálně o šest příček. "Není to tolik nepředvídatelný soupeř jako spíše velice kvalitní soupeř. Slavia se po roce chce vrátit do čela tabulky, ale já věřím, že i tenhle zápas zvládneme," uvedl teplický kouč Jiří Plíšek, jenž se bude moci opřít i o poznatky bývalých slávistů Jana Hoška a Davida Kalivody.

Slavia zaznamenala svou první letošní prohru a navíc v domácím Edenu, kde se ji nebývale daří. A zrovna dostala k.o. od Liberce, jenž se naopak dočkal první výhry. V Teplicích má aktuálně šestý tým tabulky tedy co napravovat. "Musíme být důraznější a agresivnější v osobních soubojích, přesně to nám doma proti Liberci v některých fázích utkání chybělo," prohlásil trenér hostí Karel Jarolím.

Zatímco domácí nehlásí žádnou absenci, tak jejich soupeř se bude muset obejít bez kvarteta zraněných Koubského, Hlouška, Naumova a Kaufmana.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vidlička, Lukáš, Hošek, Rosa - Ljevakovič, Kalivoda, Zoubele - Verbíř, Mareš, Mahmutovič.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Čelůstka, Vomáčka, Trapp, Hubáček - J. Černý, Kisel, Ragued, L. Jarolím, M. Černý - Vlček.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 2.90 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians 1905 - České Budějovice  (neděle 17:00)
Doposud neporažené České Budějovice čeká těžký zápas na půdě pražských Bohemians 1905 a tým trenéra Jaroslava Šilhavého by rád svojí neporazitelnost ještě prodloužil. O přerušení této série bude usilovat "Bohemka", ta by si ráda připsala letošní druhé vítězství.

Bohemians 1905 čeká další z řady zápasů v "domácím" Edenu. Na stadion pražské Slavie tentokrát zavítají jihočeské České Budějovice. Klokani si jsou vědomi síly, kterou Budějovice mají, nicméně svého soupeře chtějí porazit a dát tak zapomenout na nepovedené utkání v Jablonci. "Budějovice zatím neprohrály, mají čtyři remízy z pěti zápasů a hrály se silnými soupeři. Jsme si vědomi jejich dobře organizované hry a musíme se prosadit naším pojetím, které jsme ukázali v posledních zápasech," prohlásil trenér domácího výběru Hoftych.

O bodový zisk budou určitě usilovat také hosté, ti zatím drží ligovou neporazitelnost, ovšem z pěti utkání vyhráli jen jedno střetnutí, ve zbylých čtyřech si připsali po bodu. Taková to série samozřejmě potěší, jenže neustálými remízami příliš bodové konto Budějovic nevzroste. Nicméně České Budějovice chtějí i po tomto kole odjíždět z Prahy s jakýmkoliv výsledkem, jen když zůstanou neporažení.

"Bohemka hraje pořád stejně, velmi dobře organizovaná obrana, která se nemění. Pořád stejní hráči, zkušení kluci a vepředu s bojovností "hartigovskou", když to tak řeknu, Škoda s Kaufmanem samozřejmě, doplňuje to Štohanzl," nechal se slyšet trenér Jaroslav Šilhavý, jenž následně dodal: "Nečeká nás lehký soupeř. Souhlasím s tím, že se budeme pohybovat spolu a případné body, které bychom jim vzali by se hodily."

Klokani budou postrádat pouze zraněného Cseha a Nešpora, na druhé straně je situace o něco málo horší, nastoupit nebude moci hned trojlístek fotbalistů - Leština, Benát i Riegel mají zdravotní potíže.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, Rychlík - Moravec, Kaufman, Držík, Štohanzl - Bálek, Hartig
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Laštovka, Horejš, Koutný, Žižka - Mezlík, Černák, Otepka, Šíma - Pecka, Ondrášek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 2.95 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FK Mladá Boleslav - Baník Ostrava  (neděle 17:00)
Do Mladé Boleslavi v neděli zavítá Ostrava, krčící se na děleném dvanáctém místě s pětibodovým součtem. Středočeši budou chtít odčinit porážku v Brně.

Mladoboleslavští si v uplynulém týdnu připsali druhou letošní porážku a aktuálně figurují na sedmém místě. V případě domácího vítězství se může Stannerův výběr, který má na svém kontě sedm bodů, posunout mezi nejlepší čtyřku týmů. "Musíme udělat všechno pro to, abychom doma získali body, které jsme nepřivezli z venku. Ostravě se úvod ligy nepovedl, bude usilovat o nápravu," prohlásil trenér domácího mužstva Karel Stanner, jenž se bude muset obejít bez služeb zraněných Zahustela a Kysely.

Dvě porážky v řadě mají za sebou fotbalisté Baníku. Ta poslední přišla na domácích Bazalech od Olomouce a po pěti odehraných kolech jsou bod od sestupového pásma. Ani v Mladé Boleslavi nebude moci počítat ostravský trenér Miroslav Koubek s dvěma klíčovými oporami. Na hřišti se neobjeví zraněný Lukeš a distancovaný Varadi. "Momentálně nejsme tým, který soupeře přestřílí třemi čtyřmi góly. Jestli chceme bodovat, nesmíme dělat chyby a dostávat laciné branky. Boleslav je myslím zranitelná v defenzivě, uvidíme, jak se vyrovná s odchodem Sylvestreho," uvedl Koubek.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Johana, Rolko, Fabián - Mendy, Opiela, Kulič (Kúdela), Táborský - Bulut, Chramosta.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Daněk - Řezník, Neuwirth, Bolf, Neves - Frejlach, Marek, Hušbauer - Fantiš, Šenkeřík, Zeher.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 2.95 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - Zbrojovka Brno  (neděle 17:00)
Andrův stadion uvidí v neděli moravské derby. Střetnou se týmy Olomouce a Brna. Zatímco domácí fotbalisté stále neprohráli, tak jejich protivník poprvé bodoval až v uplynulém pátém kole.

Tři výhry a dvě remízy. Taková je bilance neporazitelných Hanáků, jímž patří druhé místo a na vedoucí Plzeň aktuálně ztrácí pět bodů a tento rozdíl se pokusí ztenčit proti Brňanům, nad nimiž vyhráli třikrát za sebou. "Čekám, že by to mohl být hezký fotbal. Brno je technický tým, který hraje dopředu. My se snažíme hrát stále stejným, aktivním pojetím, mohli bychom ale být ještě produktivnější v koncovce," přál si olomoucký trenér Zdeněk Psotka.

Až na pátý pokus zabodovali hráči Brna, když před týdnem zdolali Mladou Boleslav a připsali si do tabulky první tři body. I přes premiérovou výhru v letošní sezoně zůstávají na posledním místě. Ale mohou to změnit v neděli na Hané. Odtud si však loni odvezli pětigólový debakl. "Podobný výkon by se neměl opakovat. Nesmíme chybovat, taktika bude vycházet z dobré defenzivy a protiútoků," uvedl kouč hostí Karel Večeřa, který může počítat s novou posilou Rýdelem.

Domácí nastoupí v kompletním složení, chybět bude možná Ordoš. To hosté přijedou bez zraněné dvojice Dvorníka s Kovačevičem a kvůli dohodě mezi oběma kluby nenastoupí Hudec.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Blaha - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Bajer, Rossi - Petr, Navrátil, Šultes - Hubník.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Lejsal - Dřížďal, Jílek, Trousil, Husár - Michálek, Dostálek, Polách, Rýdel - Rabušic, Kalabiška.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.37 - 4.25 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - 1. FK Příbram  (sobota 16:00)
Liberec si přivezl z Edenu svou první letošní výhru a plný počet bodů bude chtít premiérově získat i před vlastními diváky. Naději jim dává v útoku tápající Příbram, která pod Ještědem slavila naposledy před deseti lety.

Bylo by to přímo neuvěřitelné příbramské pravidlo. Když dají svěřenci trenéra Hřídela gól, vyhrají. Dojem ovšem kazí fakt, že pouze teplický Grigar vytahoval v zápase s Příbramí míč z vlastní sítě. V dalších čtyřech zápasech se Středočeši neprosadili a pět bodů jim zajišťují pouze bezbrankové domácí remízy s Baníkem a Sigmou. V posledních dvou kolech Příbram prohrála a prožívá tak pravý opak libereckého vývoje.

Tým ze severních Čech po domácí prohře ve druhém kole s Plzní drží sérii tří zápasů bez prohry, završenou výborným obratem na stadionu Slavie. Na rozdíl od výjezdu do Prahy budou liberečtí muset tvořit hru. "Hosté těžko budou nějak otevírat hru. Musíme být trpěliví, abychom dokázali postupně rozebrat jejich obranu," ví trenér Petřík.

Poslední vzájemné boje mluví pro Liberec. Z minulých pěti vyhrál čtyřikrát a jednou remízoval. Po prohře v listopadu 2000 navíc vyhrál všech osm domácích utkání proti Příbrami. Za vítězné období navíc inkasoval pouze dvakrát, a to při výhrách 4:1 a 5:1.

Severočeši budou chtít ukončit nepříjemnou sérii pěti domácích ligových zápasů bez výhry v nejsilnější možné sestavě. Stejně tak bude Příbram bez absencí bojovat o vstřelený gól po 321 minutách.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Holeňák, Kelič, Vulin - Vácha, Gecov, Štajner, Liška - Nezmar, Kerič
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Plašil, Ricka, J. Štochl, Nohýnek - Klesa, Borek, Tarczal, Pleško - Jurdík, Huňa
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.40 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - FK Ústí nad Labem  (sobota 18:00)
Po dvou porážkách budou chtít zabrat jak fotbalisté Slovácka, tak i hosté z Ústí nad Labem. Oba celky se nedávno potkávaly ve druhé nejvyšší soutěži a pokaždé vyhrálo Ústí, nyní budou chtít domácí tuto nelichotivou bilanci změnit.

Slovácko po slibném startu dvakrát prohrálo a co více, nedalo branku. Zápas v Edenu proti Bohemians rozhodla jediná trefa Lukáše Hartiga a utkání s vedoucí Plzní se proměnilo v jednoznačnou záležitost pro Západočechy. Vrbovi svěřenci vyhráli nad Slováckem 3:0. Celek z Uherského Hradiště by rád opět bodoval a to půjde těžce, když se mu nebude dařit v ofenzivní činnosti. Do cesty se svěřencům trenéra Soukupa postaví letošní nováček Ústí nad Labem, a ten už dokázal minimálně potrápit zkušenější mužstva. "Musíme se připravit na to, jakým způsobem Ústí hraje. Vždy záleží na tom, zda dostaneme soupeře pod tlak," podotkl trenér Miroslav Soukup.

Hosté nezvládli krajské derby s Teplicemi a po trefách Mahmutoviče a Doška prohráli v "domácím" prostředí 0:2. Ústecký tým tak poznává, že ho v nejvyšší soutěži nečeká vůbec nic lehkého, a že konečná záchrana nebude vůbec snadná. Lépe by se mohlo Ústí dýchat, pokud by se mu podařilo bodovat v Uherském Hradišti, nicméně Svatopluk Habanec si je vědom především ofenzivní síly soupeře. "Mají velkou oporu v divácích, silnou osu Švancara-Volešák a vůbec dávají hodně gólů. Musíme si na jejich ofenzivu dát velký pozor," řekl trenér Svatopluk Habanec.

Ústí má se Slováckem zkušenosti z druhé ligy a možná to někoho překvapí, ale všechny poslední vzájemné zápasy vyhrál nováček Gambrinus ligy. Naposledy Ústí uštědřilo Slovácku debakl v listopadu roku 2008, tehdy se zrodil výsledek 4:0 pro Ústí. Domácí tentokrát nastoupí beze ztrát, hostům bude scházet zraněný Hyčka.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, R. Mezlík, Košút, Kubáň - Fujerik, Kordula, Volešák, V. Valenta - Ondřejka, Švancara
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Novák - Valenta, Polák, Džuban, Dvořák - Doležal, Vrtělka, Martykán, Volek - Kraut, Jindráček
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.30 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sparta Praha - Viktoria Plzeň  (sobota 18:15)
V atraktivním šlágru 6. kola vyzve mistrovská Sparta vedoucí tým tabulky Plzeň. Pražané prožili v uplynulých dnech krušné časy, když doma podlehli ve čtvrtém předkole Ligy mistrů Žilině.

Milionářská soutěž nejprestižnější klubové soutěže na světě se pro Spartu opět vzdaluje. V úvodním dvojzápase totiž totálně selhala a musela se po porážce 0:2 sklonit před slovenským mistrem ze Žiliny. Nyní se však před nadcházející odvetou musí ještě plně koncentrovat na domácí soutěž. Po pěti kolech patří Letenským třetí místo a v sobotu by se rádi bodově přiblížili Plzni, na níž ztrácí čtyři body. "V minulém kole jsme poprvé v ročníku vyhráli na hřišti soupeře a chceme to potvrdit doma. Zápas je pro nás důležitý, aby nám neutekla špička," řekl sparťanský trenér a manažer Jozef Chovanec, jenž bude moci počítat s kapitánem mužstva Tomášem Řepkou. Ten se vrací po odpykaném třízápasovém distancu.

Plzeň, která ještě nepoznala v lize hořkost porážky a čtyřikrát se radovala z vítězství, po právu vévodí tabulce, v níž drží dvoubodový náskok před druhou Olomoucí. Západočeši se utkali se Spartou již před začátkem ligové sezony. A to v premiérovém ročníku českého Superpoháru, v němž Sparta zdolala plzeňské fotbalisty 1:0. Trenér hostí Pavel Vrba věří, že se historie nebude opakovat a jeho svěřenci budou pokračovat ve výsledcích z posledních týdnů. "Byl bych spokojen, kdybychom na Spartě neprohráli. Myslím, že nemáme co ztratit, vstupujeme do utkání spíše s pokorou. Hlavně chceme předvést hru, kterou jsme předváděli v prvních pěti kolech," prohlásil Vrba.

Domácí se budou muset obejít bez vykartovaného Kladrubského a zraněné dvojice Kušníra s Huškem, otazníky visí nad startem Vacka a Kadlece. To hosté nastoupí téměř v kompletním složení, chybět bude pouze zraněný Ticháček.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Adiaba, Řepka, Brabec, Pamič - Hoheneder - Sionko, Matějovský, Kucka, Vachoušek - Wilfried.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
L. Krbeček - Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský - Petržela, Kolář, Rada, Horváth, Jiráček - Rezek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.30 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Hradec Králové - FK Jablonec  (pátek 17:30)
V předehrávce 6. kola Gambrinus ligy na sebe narazí fotbalisté Hradce Králové a poslední vicemistr ligy z Jablonce. Mezi oběma výběry je rozdíl pouhých tří bodů, přesto je Jablonec spolu se Slavií pátý a Hradec až třináctý.

Hradecké Votroky doma čeká opět silný soupeř, po Spartě či Plzni se tu představí Jablonec. Cíl je pro Hradecké v tomto zápase jasný, pokusit se za každou cenu bodovat, popřípadě i vyhrát. "Náš celek má sílu na klidné vody prvoligové tabulky a uděláme vše pro to, abychom byli kolem 10. až 12. místa a vyhnuli se záchranářským pracím," říkal před prvoligovým startem generální ředitel hradeckého klubu Richard Jukl. Jeho slova začali fotbalisté plnit hned v prvním kole, kdy si smlsli na mistrovské Spartě, nyní si chtějí připsat další cenný skalp, tentokrát posledního vicemistra.

Severočeský klub se otřepal z trpkého vyřazení v předkole Evropské ligy od Kypřanů a naposledy v lize zvítězil. Tři body si svěřenci trenéra Františka Komňackého připsali proti Bohemians 1905, kdy "klokanům" nastříleli tři branky. Baumit si teď nepřeje nic jiného, než na výhru navázat a z Hradce si odvézt plný počet bodů.

Jablonec bude v Hradci zcela kompletní. Trenér František Komňacký nemusí řešit žádné problémy. Špatně na tom nebudou ani domácí, těm bude chybět pouze zraněný Hanuš a v případě Hochmeistera je start do zápasu nejistý.

Diváci, kteří navštíví všesportovní stadion v Hradci, si určitě budou přát, aby padla nějaká branka, někdejší vzájemné zápasy totiž branku nepřinesly. Ať už to bylo v září roku 2002 v Hradci či na podzim roku 2003 v Jablonci, pokaždé se zrodil výsledek 0:0.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.10 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň541013:513
2.Sigma Olomouc532011:411
3.Sparta Praha53028:49
4.FK Jablonec52217:78
 Slavia Praha52217:78
6.FK Mladá Boleslav52127:57
7.České Budějovice51403:27
8.Slovan Liberec51316:56
9.1. FC Slovácko52036:76
10.Bohemians 190551225:75
 FK Teplice51225:75
 Baník Ostrava51225:75
13.FC Hradec Králové51224:75
14.1. FK Příbram51222:55
15.FK Ústí nad Labem51133:84
16.Zbrojovka Brno51046:113

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (343)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele