Gambrinus liga - souhrn 5. kola

22.08.2009, 20:21, aktualizováno 24.08.2009, 19:29
Komentáře a souhrny
Pondělní dohrávka vítěze neměla. Baník si s Brnem rozdělil po bodu za remízu 1:1. Sparta až gólem Kadlece v nastaveném čase porazila Mladou Boleslav. Slavia jenom remizovala v Teplicích. Jablonec vyhrál i na Kladně a posunul se na první místo tabulky. Tři body mají i Liberec, Slovácko, Příbram a Plzeň...

1. FC Slovácko - Bohemians Praha 2:0

22.08.2009 18:15

Góly: 36. Petr Švancara (pen.), 57. Václav Ondřejka

Slovácko předvedlo povedený výkon, který mohlo ošperkovat více přesnými zásahy. Důležité jsou však tři body a posun od chvostu tabulky. Střížkov naopak zklamal především v úvodní půlhodině, kdy s nováčkem hrál s osmi bránícími hráči, a tak zaslouženě čekají na své první body nadále.

Střížkov pod novým trenérem hrál snad ještě defenzivněji, než hrálo pod trenérem Žákem. První desetiminutovka tak byla především ve znamení výborné atmosféry na stadionu. Poté přišla i první stoprocentní gólová příležitost, kdy centr Ondřejky propadlo do malého vápna a Cléber zakončoval na dlouhou nohu do odkryté části branky, kam se ale lvím skokem přemístil Belaň a vyrazil z brankové čáry.

V osmnácté minutě se po centru do vápna dostal k hlavičce útočník Chmelíček, překonal sice brankáře, nicméně rozezvučel pouze břevno. V další šanci se ocitl Němčický, jehož hlavičkový pokus musel taktéž hlavičkou vyrážet z brankové čáry Macháček. Střížkov poté na chvíli omezil tlak domácích, po půlhodině hry ale přesto přišla další vyložená šance Slovácka.

Švancarův chytrý centr mířil na nabíhajícího Valentu, který měl využít chyby brankáře a hlavičkou rozvlnit síť prázdné branky. Tu však minul a Belaň ho ještě odměnil nechtěným kopem do břicha. Zasloužený gól nakonec přišel devět minut před koncem, o to méně však bylo zasloužené to, díky čemu samotná trefa přišla.

Podaný sice Ondřejku opravdu fauloval, jenže pár decimetrů před vápnem. Přesto se k penaltě mohl postavit Švancara a s přehledem otevřít skóre ranou doprostřed branky. Slovácko pak již v poklidu dohrálo poločas a do šaten šlo za jednogólového vedení.

Šest minut stačilo ve druhém poločase domácím k první nebezpečné střele, když Valenta rozehrál přízemní přímý kop a Ondřejka nezištnou tečí namířil míč jen těsně nad. Na druhé straně zahrozil dalekonosnou střelou Macháček. S jeho pokusem si pomocí pravé ruky poradil Filipko.

Aktivita Slovácka byla stále výrazně vyšší a brzy také přinesla druhou trefu. Švancara opět ukázal cit pro balon, načechraným centrem vybídl Ondřejku, který byl u balonu dřív než brankář a i přes bolestivý střet dopravil hlavičkou míč do prázdné branky.

Po hodině hry přišla nechtěná pauza, když sílící déšť vyřadil z provozu umělé osvětlení. Více jak desetiminutová přestávka značně narušila hru obou týmů, dlouho se žádný z týmů nemohl dostat do gólovější šance. Až osm minut před koncem se o dramatizaci závěru pokoušel Lencevič, ale jeho hlavička skončila o pár decimetrů vedle vzdálenější tyče.

Slovácko se dostalo jen do pár náznaků šancí, aktivně bránilo své vedení, které zaslouženě uhájilo. Po druhé za sebou tak před domácími diváky zvítězilo 2:0 a nechalo střížkovské Bohemians nadále na úplném chvostu ligové tabulky.

Více informací k zápasu

SK Kladno - Baumit Jablonec 1:2

23.08.2009 17:00

Góly: 75. Pavel Bartoš - 37. Jaromír Šilhan (vl.), 64. Pavel Drsek

Jablonečtí si po dobrém výkonu odváží tři body z Kladna. Rozhodující gól vstřelil Drsek, Kladno už dokázalo pouze snížit.

Severočeši vstoupili do zápasu aktivněji a po třinácti minutách měli blízko k úvodnímu gólu. Po přímém kopu hlavičkoval Vošahlík přesně pod břevno a Pavlík musel vytasit parádní zákrok, kterým vytěsnil míč na roh. Útok Jablonce byl jinak bez myšlenky a potrestat jej mohl ve 27. minutě Klinka, který se po výkopu Pavlíka dostal za obranu soupeře, ale Špita nedokázal přelobovat.

Jablonecký brankář tak dobrým zákrokem dal základy k vedení jeho týmu. Osm minut před koncem se hostům nepovedl rohový kop, ke kterému se na malém vápně dostal obránce Šilhan. Ten však míč trefil tak dokonale, že skončil v síti jeho vlastní branky. Do poločasu tak šli díky šťastné trefě se zaslouženým vedením Jablonečtí.

Po šesti minutách druhé půle centroval Kovařík a Vošahlík hlavičkou prověřil připraveného Pavlíka. Na druhé straně mohl svou chybu odčinit Šilhan, který dokonce obešel brankáře, střelu z úhlu ale zablokoval Zábojník.

V 64. minutě přišel druhý gól hostů. Bartoš si nepotykal s balonem a nedokázal ho odkopnout, míč pak lehce uklidil do branky Drsek. Hned po minutě mohl Kladno do hry vrátit Klinka, hlavičkou pouze rozezvučel tyč. Hlavičkou se neprosadil ani Strnad, ten mířil nad branku.

Snížení nakonec přišlo čtvrthodiny před koncem. Pavel Bartoš opět projevil své ofenzivní choutky a napravil svou chybu vítězným soubojem tváří tvář proti Špitovi. A po další minutě mohl vyrovnat Klinka, tentokrát hlavičkoval z gólové pozice mimo. Blízko byl Klinka gólu i deset minut před koncem, kdy si s jeho střelou museli poradit až obránci.

Na druhé straně mohl rozhodnout Vukovič, plány mu však zmařil hru dobře čítající Pavlík, který včas vyběhl. Nakonec však tento gól ani nebyl třeba, Kladno si už žádnou šanci k vyrovnání nevyprodukovalo a znovu doma prohrálo.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - Viktoria Plzeň 0:1

23.08.2009 17:00

Góly: 30. David Střihavka

Opět solidně naplněný Ďolíček ani na potřetí neviděl domácí vítězství. Po předvedené hře si Plzeň odváží zasloužené tři body.

Plzeňští chtěli odčinit domácí prohru s Libercem a na svého soupeře hned zpočátku vlétli velice aktivně. Ještě v první desetiminutovce si vybojovali přímý kop, ze kterého Limberský sice překonal Sňozíka, orazítkoval však pouze břevno. Největší šanci domácích měl po dvaceti minutách hry Pávek, tak dlouho ale otálel se střelou, až mu ji dokázal zblokovat jeden z obránců.

A tak se z vedoucího gólu radovali hosté. Limberský se prodral až k brankové čáře, přihrál na malé vápno a Střihavka do odkryté branky neměl problémy otevřít skóre. Jen o minutu později mohl Bohemku srazit na kolena Horváth, jehož tvrdá dalekonosná střela byla dobře umístěná, nicméně Sňozík výtečným zákrokem podržel svůj tým.

Tím bohužel gólové akce utichly. Klokani ztroskotávali na svých centrech, které bez větších problémů odvrátila obrana, nebo ukořistil brankář Daněk. Plzeň tak o vedení mohla přijít až v naprostém závěru, kdy Škoda našel svým centrem Hartiga, který ale nedokázal z dobré pozice usměrnit míč do branky.

Druhý poločas už toho tolik nenabízel, v největších šancích se ocitl Střihavka, jehož pokus z osmi metrů skvěle lapil Sňozík, a Lecjaks, který dalekonosným pokusem taktéž ztroskotal na domácím brankáři.

Rozhodnout mohl pět minut před koncem Petržela, ale střelu do odkryté branky mu obětavým zákrokem zmařil Nikl. To už nic nezměnilo na faktu, že si Plzeň připsala důležité vítězství z Ďolíčku.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Sigma Olomouc 2:1

23.08.2009 17:00

Góly: 66. Lukáš Pleško, 71. Zdeněk Šmejkal - 49. Pavel Dreksa

Po prohře na Slovácku si Olomouc nezlepšila náladu ani v Příbrami. Po prvním děsivém poločase se sice rychle dostala do vedení, nicméně Pleško zavelel k obratu gólem a na vítězný poté i sám přihrál.

Jestli se hrál v prvním poločase Na Litavce prvoligový fotbal, muselo by se v nižších soutěžích hrát bez balonu. Nejenže si žádný z týmů nevytvořil šanci, příbramský a olomoucký brankář dokonce neměli ani jeden ostrý zákrok. I přes počáteční aktivitu Hanáků a následné snažení domácích si museli diváci hodně stýskat po svých penězích utracených za lístky.

Do druhé půle vstoupili parádně hosté. Po čtyřech minutách si na rohový kop naběhl mladičký Dreksa a hlavičkou otevřel skóre. Po změně stran se toho moc nového neudálo, alespoň však padaly branky. V 66. minutě se o vyrovnání postaral Pleško. Ten zpoza vápna napřáhl k parádní střele pod břevno, se kterou toho Drobisz moc dělat nemohl.

A jen pár minut poté se v Příbrami slavilo znovu. Sebevědomím nabitý Pleško nahrál parádně Šmejkalovi, který se dostal do vápna a přízemní střelou k tyči nechal opět Drobisze na holičkách. Rozhodnout mohl Tarczal, který po signálu pálil jen těsně kolem tyče.

Deset minut před koncem začala velká honba za vyrovnáním, ve kterém zabránil vynikající Krbeček. Nejprve Štěpán nevyužil své plné energie a ztroskotal na domácím brankáři. Ten poté vychytal i hlavičkový pokus Ordoše. Po chybě obrany zase musel hasit Šultesovu střelu dobrým zákrokem nohou. V naprostém závěru se pak ještě vyznamenal proti nepříjemné střele Kaščáka a mohl se radovat z překvapivého vítězství.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Dynamo České Budějovice 3:0

23.08.2009 17:00

Góly: 11. Lukáš Vácha, 31. Bořek Dočkal, 38. Jan Nezmar

Po parádním prvním poločase přišel povinný druhý, který zhoršil dojem z jinak jasného duelu, ve kterém si Liberec připisuje tři body a Budějovice druhou tříbrankovou prohru ze hřiště soupeře.

Podle očekávání se taktovky ujali domácí a hned v úvodní pětiminutovce mohli jít do vedení. Nezmar odcentroval na malé vápno na Blažka, který místo odkryté branky trefil pouze břevno. Jenže v jedenácté minutě se dostal po centru do šance Nezmar, míč se pak odrazil k Váchovi, který střelou o zem překonal bezmocného Kučeru.

A brzy mohlo být s Budějovicemi ještě hůře, když Vulin napřáhl z úctyhodných pětatřiceti metrů a Kučera musel vyrážet na rohový kop. Když Budějovice nedaly svou první gólovější šanci, kdy se zblízka netrefil Meszároš, přišel pojišťující gól favoritů z Liberce.

Z rychlého přechodu do útoku těžil Nezmar, který přihrál na vápno Dočkalovi. Ten ukázal své technické dispozice a parádní trefou přidal druhou branku. Do poločasu navíc bylo ještě veseleji, když si oba aktéři pozice vyměnili. Dočkal z rohového kopu našel uprostřed vápna Nezmara, který hlavou zvýšil. A to ještě Jihočeši mohli být rádi, že další pokus posledního střelce dokázal zablokovat Riegel.

Po úvodu druhé půle se na hřiště dostal Andrej Kerič a po třech minutách už dal o sobě vědět, když se dostal za obranu a před brankářem střílel vedle pravé tyče. Čtvrthodiny před koncem střílel taktéž mimo, když se k němu dostal míč po hezké akci Gecova s Dočkalem. To bohužel bylo z druhé půle naprosto vše, Budějovice totiž absolutně rezignovaly na snahu o dramatizaci utkání.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Slavia Praha 1:1

23.08.2009 17:00

Góly: 17. Vlastimil Stožický - 41. Jaroslav Černý

Pražané nenavázali na dvě předešlá vítězství a v Teplicích nakonec uhráli bod jen díky šťastné trefě Černého. Teplice tak i nadále zůstávají neporaženy.

Slavia začala hodně ofenzivně a nechybělo mnoho, aby se brzy ujala vedení, když Grigar vyběhl zbytečně z branky a Volešák mohl po centru zpět na vápno střílet do prázdné branky, nešťastně však napálil pouze Merziče stojícího pár metrů před ním. Slavia byla jinak v útoku bezzubá, což se jí vymstilo v 17. minutě.

Vondrášek chytrou patičkou vysunul do uličky Vachouška, který potáhl míč do vápna, přihrál podél něj na Stožického, který do protipohybu Hanuše otevřel skóre. Slávisté se snažili o vyrovnání do šatny, pozorná teplická obrana jim však pramálo dovolila.

Šest minut před koncem se ještě Černý zastřeloval, když po několika odrazech z hranice vápna přestřelil stadion. V další akci se však probojoval do vápna a ze stísněné pozice se pokoušel o centr. Ten se mu ovšem nepovedl tak nešťastně, že míč zapadl přesně ke vzdálenější tyči a doslova se došoural za brankovou čáru.

Druhá půle nabízela koukatelný fotbal, který ale postrádal jakoukoliv gólovější akci nebo nebezpečnou střelu. Aktivní Slavia měla šanci první, když v 68. minutě vystihl Hloušek Lukášovu malou domů. Nicméně ztroskotal na dobře vyběhnuvším Grigarovi. Na druhé straně se slavil gól, ne však nikterak dlouho. Heskově hlavičce předcházel faul Kleina na Hanuše.

Když jedenáct minut před koncem dokázal Čelůstkovu dobrou střelu k tyči nadvakrát zpacifikovat Grigar, rozhodlo se o dělbě bodů. Slavia sice měla více ze hry, v obraně však propadala více než její soupeř.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - FK Mladá Boleslav 1:0

23.08.2009 19:00

Góly: 90. Václav Kadlec

Sparta měla několikrát blíže k otevření skóre. To nakonec přišlo v nejpříhodnější dobu, Mladá Boleslav totiž už neměla čas na odpověď. Středočeši se tak nevrátí na první příčku, naopak pražská Sparta se dostala před konkurenta Slavii.

První pohledná gólová akce přišla po třinácti minutách. Vacek dostal míč na polovině, ustál souboj s Procházkou a z vápna protáhnul Vorla, který solidním zákrokem vyrazil alespoň na roh. Zápas se jinak hrál ve slušném tempu, obě obrany ale byly pozorné, na rozdíl od ofenzívy, která postrádala originální myšlenku.

Na řadu tak muselo přijít nechtěné překvapení, kdy Pamičův nepřesně trefený centr padal přímo pod břevno a Vorel tak musel narychlo hasit nečekanou příležitost domácích. Boleslav dokázala svému soupeři sekundovat, první šanci si přesto vytvořila až jedenáct minut před koncem, kdy se k míči šťastně dostal Pecka, napálil však jen brankáře Blažka.

Šest minut nato se mohl blýsknout Prudnikov, kterého vyslal do brejku skvělou kolmicí Kalouda. Jenže ruský mladík nedostál svým referencím a Vorla nepřekonal, nakonec tak mohl být i rád, že mu byl pískán ofsajd. Do šaten se tak celkem smolně šlo za bezbrankového stavu.

Ve druhém poločase jako první zahrozil Kulič, který se nadechl k dlouhému sólu až do vápna. To ale zakončil střelou dva decimetry vedle vzdálenější tyče. Na druhé straně se okamžitě po příchodu projevil Žofčák, který na pravé straně uvolnil Kušníra a ten prověřil kvality brankáře Vorla prudkou přízemní střelou.

Sám Žofčák pak střílel šestadvacet minut před koncem, ale jeho pokus zpoza vápna mířil jen kus od pravé tyče. Po čtvrthodině hry si s lehkostí vytvořil ve vápně prostor ke střele Kušnír, mířil však pouze doprostřed branky. I nadále měli domácí mnoho šancí, jak rozhodnout, paradoxně se jim to podařilo až po největší šanci hostů.

Kulič svým pohybem uvolnil Chramostu, kterému na hranici vápna přihrál. Mladičký útočník Boleslavi ovšem nezakončil ideálně a Blažek dokázal vyrazit. Z následné protiakce přišel přízemní centr na malé vápno, kde míč v běhu trefil další nadějný hráč Václav Kadlec, který tak v devadesáté minutě rozhodl o vítězství Sparty.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - 1. FC Brno 1:1

24.08.2009 17:30

Góly: 5. Mario Lička - 72. Dalmo

Moravské derby přineslo množství zajímavých šancí a především dva přesné zásahy. Domácí se zaslouženě dostali rychle do vedení, ve druhém poločase ale dvojice střídajících hráčů připravila vyrovnání. Brno tak přes první letošní inkasovaný gól neprohrálo.

Baník začal opravdu ofenzívně a Zeher se individuální akcí dostal až k brankové čáře, kde nebezpečně centroval a Bureš musel nadvakrát míč krotit. Jenže v další minutě nacentroval od pravé lajny Lukeš na zadní tyč a Lička střelou do protipohybu brankáře rozvlnil síť. Vůbec poprvé tak brněnský brankář musel v letošní sezóně se skloněnou hlavou pro míč.

Bezzubí Brňané nedokázali vůbec nic na pozornou obranu soupeře vymyslet a často se museli strachovat u vlastní branky. O produkci střel kolem Burešovy branky se staral především Zeher, který ve slibných pozicích zbytečně zvyšoval ráz na úkor míření. Ve 28. minutě se konečně projevili i hosté, ale Rabušic zbytečně svou střelu uspěchal a přestřelil.

Po půlhodině střílel ze šesti metrů Jílek, pohotová střela skončila metr vedle tyčky Bučkovy branky. Baník se ale rozhodně nijak nezatáhl do obrany a osm minut před koncem měl na kopačce pojišťovací gól Zeher, který se díky zasekávačce dostal do vápna a střelou ke vzdálenější tyči nechal vyniknout Bureše.

Na druhé straně zajímavě pálil Mareček, jehož tečovaná střela skončila pouze na boční síti. Minutu před koncem se pokusil o branku do šatny Řezník, ale dalekonosnou střelu vytěsnil Bureš. Baník tak v poločase uhájil zasloužené vedení.

Možná trochu překvapivě se po změně stran jevila i nadále aktivnější Ostrava. V sedmé minutě si na roh k malému vápnu naběhl Bolf a hlavičkou mířil chytře k zadní tyči, ale skvělý Bureš vytasil kvalitní zákrok. Dalmo si po deseti minutách od svého vstupu na hřiště naběhl na přímý kop, jeho prudká mířená hlavička branku domácích minula jen o decimetry. Hned poté musel vystřídat brankář Buček, který po jedné z předešlých srážek s Rabušicem hůře viděl na pravé oko.

Jako blesk z čistého nebe pak přišel vyrovnávací gól Brna. Na krátko rozehraný roh nacentroval Polách, Dalmo si opět naběhl na hlavičku a Baránek už míč nedokázal vytěsnit nad břevno. Zkušený Polách si asistenci připsal po zhruba čtyřech vteřinách po svém nástupu! A mohlo být ještě hůře, kdyby Rabušicovu přihrávku před odkrytou branku Poláchovi nezablokoval těžkým skluzem Neuwirth.

Technickou ranou zpoza vápna mířil jen kousek vedle pravé tyče Léo, na druhé straně byl ještě blíže svou hlavičkou Strnad, míč ale také branku netrefil. Brno si i díky stálé aktivitě udrželo určitě cennou remízu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FK Jablonec54109:513
2.1. FC Brno53205:111
3.FK Mladá Boleslav531110:410
4.FK Teplice52309:49
5.Sparta Praha52304:19
6.Slavia Praha52216:58
7.Baník Ostrava52215:48
8.Slovan Liberec52128:87
Viktoria Plzeň52128:87
10.1. FK Příbram52126:67
11.1. FC Slovácko52038:76
12.Sigma Olomouc51224:55
13.České Budějovice51133:84
14.Bohemians 190550321:33
15.SK Kladno50143:101
16.Bohemians Praha50052:120

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (381)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele