Gambrinus liga - souhrn 4. kola

17.08.2012, 22:08, aktualizováno 19.08.2012, 19:26
Komentáře a souhrny
Jablonec vyhrál v Brně a s deseti body je na druhém místě tabulky o skóre za Spartou, která zvládla duel v Českých Budějovicích. Liberec doma získal jenom bod z duelu s Jihlavou, čekání na první výhru si prodloužila Slavia. Baník v posledním nedělním klání jasně podlehl Plzni...

Baník Ostrava - Viktoria Plzeň 1:3

19.08.2012 17:30

Góly: 73. Ebus Onuchukwu - 8. František Ševinský, 28. Pavel Horváth, 50. Marek Hanousek

Šlágr kola mezi Baníkem Ostrava a Viktorií Plzeň skončil lépe pro Západočechy, kteří zvítězili poměrně hladce 3:1. Viktoriáni tak odčinili porážku z minulého kola, kdy nestačili překvapivě na Zbrojovku.

Trenér domácích Radoslav Látal nechal vítěznou sestavu z minulého kola neměnnou. Totéž ale neplatilo na druhé straně. Kouč Vrba nechal odpočívat Davida Limberského i Vladimíra Daridu, oba měli za sebou náročné reprezentační utkání na Ukrajině. Na lavičce zůstal i golman Bolek, kterého nahradil zkušený Kozáčik.

A plzenští šli do vedení již po několika minutách hry. Střela Bakošovi nesedla, ale skákavý balón na zadní tyč dotlačil do branky hlavičkující obránce František Ševinský a Plzeň vedla 1:0. Hosté následně kontrolovali hru a po půlhodině hry navýšili vedení. Kapitán Pavel Horváth se postavil k přímému kopu a technickou střelou k tyči využil špatného postavení golmana Bučka - 2:0 pro Plzeň.

Baníkovci toho směrem dopředu příliš neukázali. Vidět byl snad jen útočník Kukec, ale plzeňská obrana ho dobře hlídala. Ještě do konce prvního poločasu mohli Viktoriáni skóre několikrát navýšit, při dalším přímáku Pavla Horvátha šel míč těsně vedle! V nastaveném čase prvního poločasu pak napálil břevno Marek Bakoš!

Poločasový výsledek 2:0 samozřejmě nahrával Plzeňákům, ti však něco podobného zažili již minulou sezonu, kdy nad Baníkem rovněž pohodlně vedli, ale nakonec se museli strachovat o výsledek. Nicméně v 51. minutě předvedl povedený lob Marek Hanousek a Plzeň vedla na Bazalech už 3:0. Vrbovi svěřenci byli při chuti a nadále podnikali na brankáře Bučka nebezpečné nájezdy. Ostrava si navíc zápas zkomplikovala vyloučením Jána Greguše, který uviděl červenou kartu za faul na Koláře.

Průběh utkání tak sliboval ještě další branky, ale paradoxně už to byl jen Baník, kdo se gólově prosadil. Dvacet minut před koncem nejprve střídající Onuchukwo pořádně zaměstnal Kozáčika a posléze z rohového kopu udeřil. Onuchukwu rybičkou od tyče snížil na 1:3 a ještě vykřesal malou naději na zvrat. Drama se ale nedělo, Viktoria si zápas pohlídala a slaví důležité vítězství.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Dynamo České Budějovice 3:1

19.08.2012 17:00

Góly: 26. Václav Kadlec, 51. Leonard Kweuke, 89. Pavel Kadeřábek - 34. Miroslav Marković

Pražská Sparta své další domácí utkání zvládla a zůstává na čele tabulky. S Českými Budějovicemi to ale neměla jednoduché. Vítěznou branku zaznamenal ve druhém poločase Kamerunec Leonard Kweuke. Sparta porazila Jihočechy celkovým výsledkem 3:1.

Letenští museli v tomto kole naposledy hrát bez diváků, čímž zároveň vyčerpali svůj trest. Dle předpokladů se jako první natlačila do velké příležitosti Sparta. Jarošíkovu ránu gólman Daněk vyrazil a dorážející Pavelka naštěstí pro Budějovické trestuhodně přestřelil. O šest minut později už mohla sparťanská radost naplno propuknout. Daňkovu nepřesnou rozehrávku zachytil Kweuke, který následně obloukem vyzval ke skórování Václava Kadlece, jenž trefil poloprázdnou branku - 1:0 pro Spartu. Jenže nadějný výsledek domácím dlouho nevydržel. Výbornou spolupráci Hanzlíka se Sandrem zužitkoval neobsazený Miroslav Markovič a vyrovnal na 1:1. Co se týče dějství na hřišti, hrálo se dost vyrovnaně, takže poločasový výsledek 1:1 byl na místě.

Trenér Letenských Vítězslav Lavička nejspíše svým svěřencům v šatně důrazně domluvil. Ti si jeho řeč vzali k srdci a krátce po změně stran strhli vedení opět na svojí stranu. A kdo jiný u toho mohl být než obrovitý útočník Leonard Kweuke. Kamerunec tvrdě vypálil a od tyčky překonal budějovického brankáře Daňka - 2:1 pro Spartu.

O čtyři minuty později přišla pro sparťanské fanoušky, kteří pochopitelně nebyli na stadionu, dobrá zpráva. Na plac se totiž po zranění vrátil dirigent záložní řady Marek Matějovský, jenž nahradil Pavelku. A právě Matějovský byl u další šance Sparty. Po jeho centru se sice se štěstím dostal do stoprocentní gólovky Kadeřábek, ale brankář Daněk předvedl vynikající zákrok. České Budějovice tak zůstávaly ve hře o cenný bod až do poslední minuty. Šest minut před koncem mohl vyrovnat Markovič. Míč si sice parádně zpracoval, ovšem nepřesně vystřelil. Totéž platilo i na druhé straně o příležitosti čerstvého reprezentanta Hušbauera. Sparta se definitivně uklidnila až v závěrečných minutách po třetí brance, kterou vsítil povedenou střelou Pavel Kadeřábek. Po výsledku 3:1 tak sparťané nadále vedou tabulku.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Baumit Jablonec 1:4

19.08.2012 17:00

Góly: 70. Lamine Fall - 33. Pavel Eliáš, 56. Ondřej Vaněk, 81. David Lafata (pen.), 84. Tomáš Čížek

Jablonečtí fotbalisté pokračují v dobrých výkonech a po dnešku si připisují další důležité tři body, tentokráte ze hřiště Zbrojovky Brno. Nutno říci, že Jablonec měl zápas plně pod svojí kontrolou a nakonec nasázel sesypanému Brnu čtyři branky. Trefil se i kanonýr Lafata.

Brněnští si po minulém kole nasadili laťku hodně vysoko a všichni byli zvědaví, jak si povedou v domácím prostředí proti ambicióznímu Jablonci. Ten měl za sebou rovněž úspěšné minulé kolo, v prestižním severočeském derby udolal mistrovský Liberec.

V tom dnešním utkání měli první velkou gólovku jablonečtí. David Lafata se zjevil takřka sám před brankou a obrana Brna jej na poslední chvíli eliminovala. Ve 33. minutě už se to ale nepodařilo, na Eliášovu akrobatickou střelu golman sice zareagoval, ale byl příliš krátký a míč tak skončil v síti - 1:0 pro Jablonec. Zbrojovka mohla okamžitě zareagovat. Pašek si naběhl na centr a vypálil, a nebýt dobrého zásahu Nováka, dost možná by bylo srovnáno. Každopádně Liberec vedl v Brně 1:0 a krátce po změně stran přidal druhou, uklidňující trefu.

V 56. minutě nešťastně tečoval střelu Vaňka smolař Pašek a Jablonec vedl pohodlně 2:0. Jenže domácí se i za tohoto nelichotivého stavu nevzdávali. Už Halaška měl na hlavičce obrovskou příležitost, kterou však brankář Valeš fantasticky zlikvidoval. Zbrojovka se snížení dočkala následně, Husarův rohový kop dopravil do sítě Lamine Fall a snížil na 2:1 z pohledu Baumitu.

Brno následně ožilo a Jablonec solidně přimáčklo. Kotalovi svěřenci se však ubránili a navíc přidali další, pojistnou, branku. Kaufmann ve vlastním vápně fauloval a nařízenou penaltu bezpečně proměnil ligový kanonýr David Lafata - 3:1 pro Jablonec. A to nebylo ještě všechno. Za chvíli přidal už čtvrtou branku Tomáš Čížek, skákavý balón dostal v poklidu za Doležalová záda - 4:1 pro Jablonec. O osudu utkání bylo samozřejmě rozhodnuto. Baumit už další branku nepřidal ale může být i tak naprosto spokojen, z Brna veze vysokou výhru 4:1.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - FC Hradec Králové 1:1

19.08.2012 17:00

Góly: 21. Michal Vepřek - 39. Jan Šisler

Nový olomoucký kormidelník Roman Pivarník musí podruhé za sebou zkousnout hořkou pilulku - jeho ovečky se stejně jako v pražském Edenu dostali do trháku, vedení ovšem záhy ztratili a tak si na bodové konto zapisují další remízu 1:1.

Na domácím hřišti tradičně nepříjemná Sigma neponechala nic náhodě a hned záhy diktovala tempo hry, držela míč na svých kopačkách a především zásluhou standardních situací dostávala soupeře pod tlak. Odměna pak na sebe nenechala dlouho čekat: Vepřek opětovně poslal do pokutového území střílený centr, tentokráte pro změnu ze standardní situace a kulatina k překvapení všech skončila až za brankovou čarou - 1:0. Michal Vepřek tím dosáhl na svůj druhý zásah v kariéře, ten první přitom zaznamenal nedávno ve finále poháru České pošty proti pražské Spartě.

Okamžitou odpověď si chystala nová akvizice v hradeckém dresu Haris Harba, jenž natáhl zpoza vápna a jen potvrdil slova o obávaném střelci ze střední vzdálenosti - balón naštěstí pro domácí zamířil přímo do místa, kde stál připravený Blaha! Hradec pomalu přebíral taktovku... Šest minut před pauzou se pak začínalo od nuly. Strnadův aut prošel až na zadní tyč, kde ho dopravil na určené místo Jan Šisler - 1:1.

Mužem, který nejčastěji zaměstnával Koubkovu pozornost, byl bezesporu Michal Ordoš, jenž se během pár minut dostal hned dvakrát do zakončení, nejdříve ale hlavičkoval z obtížné pozice nad břevno, aby pak následně pokazil také reparát! Romanu Pivarníkovi pak zřejmě došla s vytáhlým kanonýrem trpělivost a v 58. minutě ho nahradil Martinem Doležalem.

Druhých pětačtyřicet minut už ale zdaleka tak dynamickou podívanou nenabídlo a obě strany, jakoby se s přibývajícím časem spokojili s dělbou bodů. Blíže ke třem bodům nakonec měli Plíškovi svěřenci, Šisler a po něm Poděbradský však se svými pokusy neuspěli.

Více informací k zápasu

FK Teplice - 1. FK Příbram 0:0

19.08.2012 17:00

Góly: -

Hrstka diváků, jež v nedělním odpoledni zavítala na teplická Stínadla, se po úvodní hubené výhře nad Mladou Boleslaví tentokrát branky vůbec nedočkala, a mohla tak pouze přihlížet, jak si svěřenci Davida Vavrušky odvážejí cenný bod.

Sázka na jednu kartu. Přesně těmito slovy by se dala vystihnout hra Teplic, která byla od začátku na severočeské mužstvo až nebývale aktivní směrem dopředu. Hned po pěti minutách dal o sobě vědět Štěpán Vachoušek, pálil ale těsně nad břevno Hruškovy branky. Příbramští hráči nevěděli, kde jim hlava stojí: Vůch užuž překonal hostujícího brankáře, na brankové čáře ho ovšem zastoupil Dejmek! A hned nato hlavičkoval po standardce Rosa, avšak nad branku.

Příbram v úvodu letošní sezóny už není tím ofenzivním tahákem, jímž minulou sezónu překvapila nejednoho fotbalového odborníka, ale i obyčejného fanouška. Důvěru v lepší zítřky tak může vzbuzovat mimo jiné angažování protřelého matadora Davida Střihavky, jenž se po uvítací brance do mladoboleslavské sítě mohl prosadit i nyní, hlavičkoval ale také vysoko nad břevno.

Ten samý hráč měl tutovku také krátce po příchodu z kabin, když se v pokutovém území chytře uvolnil a neméně dobře zakončil, Grigar však předvedl parádní zákrok a kulatý nesmysl za svá záda nepustil! Všude oplívající nudu se snažil pět minut před závěrečným hvizdem rozprášit Rosa, branku ale ani tentokrát v pádu nenašel.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Vysočina Jihlava 1:1

19.08.2012 15:00

Góly: 90. Josef Šural - 10. Marek Jungr

Staronový nováček nejvyšší soutěže se i ve čtvrtém utkání v řadě ujal vedení, to ovšem znovu neudržel a po brance Šurala z poslední minuty řádné hrací doby si ze severu Čech odváží pouhopouhý bod za remízu 1:1.

Domácí nastoupili do utkání s jasným cílem - odčinit porážku ze severočeského derby s Jabloncem, a tak od úvodního hvizdu hýřili aktivitou, jejich snaha ovšem povětšinou ztroskotala hned v zárodku, na ohrožení Hanušovy branky se tím pádem dostávalo pomálu. Po jedné takové akci naopak udeřilo před druhou brankou: Vácha rozehrál standardku ideálně k tyči, jihlavský brankář ale jeho pokus zpacifikoval, načež okamžitě založil rychlý protiútok, na jehož konci si Jungr obhodil vyběhnuvšího Bičíka a z úhlu poslal balón na místo určení - 0:1.

Vysočina se ve třech předchozích zápasech pokaždé ujala vedení, to však neudržela a nakonec musela být ráda za pouhý bod. Poučení se ovšem ani tentokráte nedostavilo, svěřenci Františka Komňackého se zatáhli a postupem času se dostávali pod sílící tlak, jenž vyvrcholil těsně před odchodem do kabin - Hadaščok ale na míč v nadějné pozici o kousíček nedosáhl, aby následně hosty po Fleišmanově střele podržel Hanuš.

Nastavený trend pokračoval i po obrátce. Ke slovu se po dalším volném přímém kopu Váchy dostal opět Fleišman, jenž hlavou ještě prodlužoval, Kelič však již na kulatý nesmysl nestačil zareagovat včas. Hned nato o sobě dali vědět také jihlavští hráči, konkrétně Koloušek, jehož dalekonosný pokus nadělal Bičíkovi velké problémy, dobíhající hráči na odražený míč už však potom stáli v ofsajdu. Liberecký tlak neustával...

Výsledkem byla v 52. minutě hlavička Musiola, ani jeho snaha ale nemířila do prostoru ohraničeného třemi tyčemi. Naproti tomu Jihlava se stáhla před vlastní pokutové území a dopředu vyrážela jen sporadicky, když už se tak ale stalo, pokaždé před Bičíkem doslova hořelo. Další z rychlých kontrů si vzal na starost aktivní Jungr, před branku však nikoho ze svých spoluhráčů nenašel. Liberecký zmar eskaloval po hodině hry: Breznaník se po rohu dostal ke střele, balónu však zamezil v cestě do branky dezorientovaný Nezmar.

Deset minut před koncem mohlo být definitivně jasno, Vaculík ovšem nadějnou situaci promeškal a následný pas zastavil za minutu dvanáct střídající Souza. Když už nic nepomáhalo, tak si Šural zkoušel říct o pokutový kop, sudí Zelinka však jeho snahu prokoukl a správně nechal píšťalku pro tuto chvíli hluchou! Jednu z posledních možností zakončoval napotřetí (!) Musiol, pálil ale jen do připraveného Hanuše. Přílišná pasivita se ale Jihlavě nakonec opětovně vymstila: Musiol si naběhl na prodloužený míč, dokonce už překonal brankáře, ale na poslední chvíli stačil zakročit jeden z obránců, odražený balón však skončil u Šurala, jenž ho nekompromisně za pomoci břevna napálil do sítě - 1:1!

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Slavia Praha 1:0

18.08.2012 18:20

Góly: 18. Ondřej Kúdela

Mladá Boleslav nebyla o tolik lepším týmem jak soupeř, Ondřej Kúdela však přesto jedinou trefou utkání prodloužil slávistické čekání na vítězství na další zápas. Sešívaní od začátku nové sezóny nasbírali jen tři remízy, poprvé letos prohráli. Domácí celek naopak získal svůj druhý tříbodový výsledek v tomto ročníku a posunul se v tabulce na čtvrté místo.

Slavisté přitom byli během první dvacetiminutovky lepším týmem, už po třech minutách hry mohl skórovat Škoda. Juhar mu hezky píchl míč a pak už to byl jen souboj mezi Škodou a brankářem Šedou, kdo uspěje. A lépe z něho vyšel právě mladoboleslavský fotbalista. Ve 22. minutě střílel z velmi dobré pozice Kisel, ale i jeho vychytal Šeda.

To už ale Mladá Boleslav čtyři minuty předtím zaznamenala jediný zásah zápasu. Postaral se o něj Kúdela, jenž se trochu náhodně dostal po rohovém kopu k balónu, napálil ho a jeho přízemní pokus prolétl kolem všech hráčů až za brankovou čáru.

Domácí jinak v prvním poločase moc nezářili, za zmínku snad stojí ještě Šírlova šance, který chtěl trochu nečekanou střelou překvapit brankáře Čontofalského, ovšem trefil pouze boční síť. Po obrátce se Slavia již na vyrovnání nezmohla. Nejrpve po hodině hry mohl navýšit náskok Mareš, kterému hezky přihrál Sivrič, a mladoboleslavský útočník pak minul branku o kousek.

V 80. minutě měl asi největší možnost urvat pro svůj tým alespoň bod Kisel. Tomu vypracoval výbornou pozici Zmrhal, Kisel však selhal v koncovce, hlavou zamířil jen vedle. Hosté si zkrátka nějaký trvalý tlak nevytvořili. V závěru utkání mohl definitivně utnout snahy soupeře Nešpor, to by se ale do jeho pokusu nesměl položit obětavě Juhar.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - 1. FC Slovácko 2:2

17.08.2012 20:15

Góly: 23. Pavel Hašek, 32. Jan Pázler - 47. Marián Kovář, 58. Ladislav Volešák

Fotbalisté Slovácka získali svůj první bod, i když se na něj na hřišti Dukly pořádně nadřeli. Domácí vedli po poločase už 2:0, moravský klub se však po obrátce dokázal vzpamatovat a během deseti minut manko dohnal. I přes nerozhodný výsledek zůstanou svěřenci nového trenéra Habanece na posledním místě.

Tenhle zápas ale sám osobně ještě Habanec nekoučoval. K týmu se totiž připojí až v pondělí, asistent Dekař tak měl dnes v Praze na lavičce hlavní moc. Sáhl hned ke čtyřem změnám v sestavě, které však Slovácku v prvním dějství moc nepomohly. Už ve 12. minutě dostal hodně prostoru Pázler a ve vyložené pozici ani nadvakrát Melichárka nepřekonal.

Ve 23. minutě se již domácí ujali vedení. První branku utkání vstřelil Pavel Hašek, který má od začátku sezóny famózní formu. Proti Slovácku přidal již svůj třetí gól ze čtyř zápasů, jakmile usměrnil do branky rohový kop Bergera krásně k tyči. O devět minut později Dukla vedla o dva góly.

Tentokráte už Pázler svou šanci proměnil. Domácí svůj brejk zahráli skvěle, následně Borek našel svého spoluhráče, který dokázal uniknout i Kunclovi a před Melichárkem se v koncovce nemýlil. S hosty to tedy nevypadalo vůbec dobře. Zbraně ovšem v žádném případě nesložili a náramně se jim to vyplatilo.

Určitě Slovácku pomohla rychlá trefa hned zkraje druhého dějství. Svůj první ligový zásah si na své konto připsal mladík Marián Kovář, jemuž hezky přihrával Volešák, a gólman Rada byl mezi třemi tyčemi bezmocný. Pár minut poté mohl Dukle navrátit dvoubrankový náskok Malý, jenže jeho dalekonosný pokus minul branku o kousek.

Nakonec Slovácku zařídil alespoň bod v 58. minutě Volešák. Hodně přitom musel poděkovat Kovářovi, autorovi snižující trefy, jehož prvotní rána skončila na tyči, míč se pak odrazil právě k Volešákovi, jenž v pohodě z blízkosti dorazil. V 79. minutě neuspěl na Melichárka se svým přímým kopem Hašek.

V poslední desetiminutovce si vytvořili oba týmy každý po jedné šanci. Nejprve to byli hosté, kteří se vřítili do protiútoku, Lukáš to následně udělal velice chytře a vytvořil loženku pro Volešáka, jenže ten z vyložené pozice jen přestřelil. V poslední minutě utkání měl na kopačce vítězství Berger, ale fantasticky proti němu zakročil Melichárek.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha431010:410
2.Baumit Jablonec43109:310
3.Viktoria Plzeň42119:57
4.Slovan Liberec42118:47
5.FK Mladá Boleslav42115:47
6.Zbrojovka Brno42116:77
7.Dukla Praha41219:65
8.Sigma Olomouc41214:35
9.FK Teplice41212:55
10.Vysočina Jihlava40406:64
11.Baník Ostrava41125:84
12.Slavia Praha40316:73
13.České Budějovice41035:83
14.FC Hradec Králové40314:73
15.1. FK Příbram40222:72
16.1. FC Slovácko40133:91

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (324)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele