Gambrinus liga - preview 4. kola

17.08.2012, 08:49, aktualizováno 19.08.2012, 08:25
Previews
V neděli je na programu hned šest duelů české Gambrinus ligy, ve kterých se představí všichni favorité na titul. Sparta přivítá doma České Budějovice, Plzeň jede do Ostravy a obhájce titulu z Liberce se utká s Jihlavou. Kromě toho ještě nastoupí Brno proti Jablonci, Olomouc proti Hradci a Teplice s Příbramí...

Slovan Liberec - Vysočina Jihlava  (neděle 16:00)
Úřadující mistr proti nováčkovi. Liberec přivítá na svém stadionu Jihlavu.

Slovan Liberec za sebou nemá zrovna vydařený úvod sezóny. Špatné výkony se špatnými výsledky předvádí především na evropské scéně, kde vypadl z kvalifikace o Ligu mistrů. V domácí soutěži naopak svěřenci kouče Šilhavého zvládli první dvě kola vítězně a zaškobrtnutí přišlo až v regionálním derby s Jabloncem. Proti Jihlavě bude Liberci chybět kromě již déle absentujících Jiřího Štajnera a Michaela Rabušice také další ofenzivní hráč Jan Blažek.

"Samozřejmě problémy máme. Já ale věřím, že se dá do neděle pár hráčů dohromady. Na druhou stranu ve čtvrtek nás čeká strašně důležité utkání. Když tedy někdo nebude v neděli stoprocentně fit, tak na hřiště nepůjde. Je pravda, že v poslední době se nás ta zranění až moc drží. Chceme vyhrát a nastartovat se před čtvrtečním pohárovým zápasem v Evropské lize v Dněpropetrovsku," přeje si trenér Jaroslav Šilhavý.

Nováčkovský elán vyzařuje ze sympatických výkonů Jihlavy. Tým z Vysočiny ještě neprohrál a v každém utkání dokázal vstřelit alespoň jednu branku. Stále však čeká na své první vítězství a důležitý zisk tří bodů pro potvrzení dobrých výkonů a umístění v klidných vodách tabulky. Jihlavě bude chybět Gabriel a Obert. Zajímavým bude duel pro veterána v jihlavských službách Václava Kolouška, který se vrací do míst, kde prožil vydařenou část kariéry.

"Doufám, že jsme už o kousek dál a hráči si na ligu zvykli. Kvality Liberce jsou velmi dobře známé. Na druhou stranu věřím, že nejsme bez šance na úspěch. Také proto, že má náš soupeř nabitý program a hodně zraněných hráčů," poznamenal jihlavský trenér František Komňacký.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Ljulka, Nezmar, Kelič, Fleišman - Šural, Janů, Morozenko, Breznaník - Delarge, Hadaščok
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Blažek - Masopust, Šourek, Tlustý, Josl - Mešanovič, Jungr, Koloušek, Karlík, Vaculík - Tecl
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - České Budějovice  (neděle 17:00)
Pražská Sparta v neděli ve čtvrtém kole Gambrinus ligy doma vyzve České Budějovice. Letenští s dalšími dvěma kluby vedou českou nejvyšší soutěž. To Jihočeši okupují opačnou polovinu tabulky.

Po rozpačitém startu na hřišti Dukly Praha, kde sparťané nakonec vydřeli bod za remízu 1:1, se v dalších dvou kolech jejich výkon zvedl. Poradili si jak s Příbramí, tak i se Slováckem. Nyní fotbalisté Sparty dychtí po vítězném hattricku, o který se pokusí doma proti Českým Budějovicím. Za ty hraje obránce Tomáš Řepka, jenž se na Letnou tentokrát vrací jako soupeř. Letenský stadion bude naposledy opět bez diváků. Sparta odpykává trest za jarní výtržnosti chuligánů. "Já těmhle zápasům říkám past. Budějovice přijedou na Spartu s tím, že nemají co ztratit. Navíc zápas bude specifický v tom, že stejně jako proti Příbrami budeme hrát bez diváků. Je to atypická situace, nicméně věřím, že to zvládneme herně líp než s Příbramí," tvrdí domácí kouč Vítězslav Lavička, jemuž se do sestavy vrací vyléčený kapitán Matějovský. Naopak postrádat bude zraněného Krejčího a možná se na hřišti neobjeví ani druhý forvard Kweuke.

České Budějovice vstoupily do nové ligové sezony vítězně poté, co doma zdolaly Olomouc 1:0. To však byly jediné body, kterých letos dosáhly. Pak totiž přišly porážky. Nejprve od Mladé Boleslavi a doma nestačily na Ostravu. Na pražské Letné se tedy pokusí prolomit sérii bez bodového přísunu. "Nepředpokládám, že Sparta bude hrát ve stejné sestavě jako na Slovácku. Co se týče taktického postavení, klíčová otázku bude, zda nastoupí Kweuke. Typ takového hráče tady nikde jinde není," prohlásil českobudějovický kouč František Cipro. Ten nebude moci počítat se zraněným Stráským, oběma rekonvalescenty Bakalou a Javorkem. Nejistý je start Machovce.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič - Kadeřábek, Matějovský (Pavelka), Hušbauer, Skalák - Kadlec, Balaj.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Novák, Řepka, Lengyel, Hanzlík - Hudson, Rýdel, Otepka, Rakovan, Sandro - Markovič.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 4.75 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zbrojovka Brno - Baumit Jablonec  (neděle 17:00)
Za tahák čtvrtého kola Gambrinus liga se dá označit duel Brna s Jabloncem. Oba týmy společně se Spartou vedou nejvyšší soutěž. Zvláště u brněnské Zbrojovky se takový návrat mezi elitu neočekával.

Brno se po roce vrátilo skvělým způsobem do první ligy, parádní vstup do sezony korunovalo v uplynulém kole, kdy překvapivě ukradlo všechny tři body ze hřiště vysoce favorizované Plzně. Nyní si v domácím prostředí brousí zuby na Jablonec. "Navzdory vítězství v Plzni jsme měli ve hře hodně hluchých míst. Musíme zlepšit hlavně defenzivní činnost. Utkání s Jabloncem, který měl výborný ligový start, bereme jako další výzvu," řekl trenér domácích Petr Čuhel, jehož tým drží bilanci dvě výhry a jednu remízu. V základní sestavě se neobjeví zraněný Král.

Stejnou bilanci má i brněnský protivník Jablonec. Naplno nebodoval pouze ve druhém kole v Hradci, kde s domácím celkem remizoval 2:2. Nyní cestuje Kotalův výběr do moravské metropole, kde bude bojovat o setrvání na čele tabulky. "Myslím, že se postupně zápas od zápasu zlepšujeme. Pracujeme na lepší organizaci obranné hry, naposledy s Libercem to bylo asi nejlepší z těch tří zápasů. Víme, že nás čeká kvalitní soupeř. Brno ze sedmi bodů získalo šest na hřištích soupeře a po vítězství v Plzni bude v euforii. Určitě přijde hodně fanoušků, mohl by to být dobrý zápas." tvrdí jablonecký trenér Václav Kotal, jehož tým by měl nastoupit v kompletním složení.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Doležal - Pašek, Kaufman, Pernica, Husár - P. Mezlík, Zavadil, Šoljič, Lutonský - Fall, Švancara.
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Eliáš, Beneš, Novák, Jablonský - Kopic, Loučka, Vaněk, Piták, Zoubele - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.20 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - FC Hradec Králové  (neděle 17:00)
Podruhé na domácím stadionu se v letošní sezóně představí vítěz českého Superpoháru Sigma Olomouc. Svůj bídný bodový zisk přijede na Hanou vylepšit Hradec Králové.

Sigma ze sebe setřepala starosti loňské sezóny a letos vyhlašuje atak na pohárové příčky. Silná je především v domácím prostředí, kde šest utkání po sobě neprohrála. Stopku za vyloučení má Pavel Dreksa, po zraněních pomalu začínají trénovat Zdeněk Zlámal a Zdeněk Klesnil. Jinak jsou všichni hráči připraveni bojovat o tři body, které by Sigmu přiblížily čelu tabulky.

"Na domácí půdě nám povinnost velí ten zápas zvládnout výsledkově, samozřejmě pro diváky také herně. Takže se budeme snažit to utkání vyhrát. Jsme favoritem, ale úvod ligy je vyrovnaný jak výsledkově, tak v tabulce. Hradec je kombinační mužstvo, hraje dobře v bloku, který zlepšilo, má rychlý přechod do útoku," upozornil olomoucký kouč Roman Pivarník.

Votroci v součtu s minulou sezónou nevyhráli již osm utkání v řadě. V každém zápase této sezony inkasoval po rohovém kopu. Jeden z adeptů na sestup dle předsezónních prognóz tento černý scénář spíše naplňuje, než, že by jej vyvracel. Hradečtí mají nyní na svém kontě dva body za dvě domácí remízy. Do míst, kde fotbalově vyrostl, se vrací Vojtěch Štěpán.

"Čeká nás velmi těžké utkání s kvalitním protivníkem a na jeho půdě. Pokusíme se navázat výkonem na zápas s Jihlavou, který nám po herní stránce vyšel, jen musíme být důraznější v koncovce. Každopádně chceme v Olomouci bodovat," přeje si hradecký kouč Jiří Plíšek.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Blaha - Janotka, Golban, Škerle, Vepřek - Pospíšil, Rossi, Hořava - Navrátil, Ordoš, Hubník
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Koubek - Holeš, Hochmeister, Fukal, Poděbradský - Harba, Šisler, Strnad - Štěpán, P. Dvořák, Uškovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - 1. FK Příbram  (neděle 17:00)
Navázat na úvodní kolo a v domácím prostředí napravit výkony z venkovních duelů se pokusí Teplice. V cestě jim bude stát Příbram, která stále čeká na vítězství.

Nadějný start do soutěže v podobě vítězství nad Mladou Boleslaví a remízou v rozjetém Brně zhatil debakl na Julisce. Svěřenci kouče Přerosta mají po debaklu 0:4 co napravovat. Druhé vítězství v letošním ročníku by rádi přidali proti nebezpečné Příbrami.

"Příbram je v situaci, kdy potřebuje naplno bodovat. My zase chceme napravit zaváhání na Dukle. S trenérem Vavruškou se známe dobře, ale žádné hecování nebude, soustředíme se jen na vzájemný zápas," podotkl Lukáš Přerost.

Příbram v minulé sezóně udivovala útočným fotbalem pod taktovkou kouče Vavrušky. Závěr sezóny ji však výsledkově nevyšel a stejně špatně vstoupil tým i do sezóny letošní. Příbram nezvítězila v nejvyšší soutěži osmkrát v řadě. Na vině může být také těžký los, který Příbrami postavil do cesty Liberec, Spartu a Mladou Boleslav. Vylepšit dosavadní jediný bodík může být pro hosty zrovna v Teplicích těžké. Z posledních 14 vzájemných duelů totiž vyhrála Příbram jediný.

"V posledních dvou zápasech jsme dostali gól ze situací, na které jsme se připravovali a ukazovali jsme si je na videu. Tak přemýšlím, že to hráčům už ukazovat nebudu, abych to zas nepřivolal. Další překvapení v sestavě už nechystám, spíše budeme doufat, že si ta sestava sedne," poznamenal svérázný příbramský trenér David Vavruška.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Lukáš, Rosa, Chovanec - Krátký, Ljevakovič, Vachoušek, Vůch - Jindráček, Mahmutovič
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Krbeček, Hájovský, Dejmek, Divíšek - Mareš, Koukal, T. Pilík, Pleško - Šlapák, Střihavka
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.75 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Baník Ostrava - Viktoria Plzeň  (neděle 17:30)
Ve čtvrtém kole české nejvyšší soutěže na sebe narazí týmy Ostravy a Plzně. Oba mají po třech odehraných zápasech shodně čtyři body.

Baník může být po totálně nevydařené loňské sezoně, kdy bojoval o prvoligové přežití, se vstupem do nového ligového ročníku spokojen. Výkon ostravských fotbalistů má podle výsledků vzestupnou tendenci. Na úvod prohráli v Jablonci 0:2, kde však nepodali špatný výkon. Poté doma vydřeli remízu se Slavií a před týdnem poprvé slavili plný bodový zisk, když si z Českých Budějovic odvezli cennou výhru 2:1. Nyní doma poměří síly s jedním ze žhavých aspirantů na mistrovský titul - Plzní. "Plzeň má kvalitu, pro mě je ligový favorit číslo jedna, ale strach z ní nemáme. Myslím, že ve srovnání s jarem jsme kompaktnější i lépe fyzicky připraveni. Každý zápas je samozřejmě jiný, ale chtěli bychom navázat na naše předešlé tři zápasy, kdy jsme dokázali soupeře předčit v agresivitě i pohybu. Chystáme trošku jiné rozestavení i změny v sestavě, kterými se pokusíme eliminovat hlavní přednosti soupeře," řekl trenér domácích Radoslav Látal, v jehož týmu nejsou hlášeny žádné absence. Pouze Fantiš byl přeřazen do B-mužstva.

Plzeň nemá v domácí soutěži takové výsledky jako v Evropské lize, kde zatím úspěšně proplouvá předkoly druhé nejprestižnější klubové soutěže. V Gambrinus lize poprvé utrpěla nečekanou porážku 2:3 od Brna, to se stalo před týdnem ve třetím kole. V Ostravě se budou chtít Vrbovi svěřenci vítězně naladit na další předkolo EL "Po porážce s Brnem je toto utkání pro nás strašně důležité. Měli jsme vyhrát 8:3, ale Brno bylo efektivní, zatímco my zahazovali šance. Z toho si musíme vzít ponaučení. Jako odchovanec Baníku jim fandím a věřím, že budou mít klidnější sezonu než loni, ale já jedu do Ostravy vyhrát," prohlásil plzeňský trenér Pavel Vrba. Ten by měl postrádat zraněné kvarteto Čišovský, Zeman, Malakjan, Pavlík.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Buček - Zawada, Vomáčka, Kaprálik, Mach - Vašenda, Greguš - Milosavljev, Lukeš, Kukec - Kraut.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Bolek - Rajtoral, Ševinský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Ďuriš, Kolář, Fillo - Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 3.60 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - Slavia Praha  (sobota 18:20)
Dva týmy ze středu tabulky na sebe narazí v Mladé Boleslavi. Zvítězit a neztratit tak bodový kontakt s nejlepšími mužstvy se domácí budou snažit proti pražské Slavii.

Ambiciózní Mladá Boleslav si start do sezóny představovala určitě jinak. I když. Z předkola Evropské ligy vypadl tým se zkušeným nizozemským Twente Enschede a z úvodních tří duelů v Gambrinus lize jednou prohrál, zvítězil i remizoval a v tabulce plus/minus tak nyní disponuje jedním kladným bodem. S přihlédnutím k nebývale rozsáhlé marodce hráčů se tedy klub z Mladé Boleslavi zatím drží. Proti Slavii by chtěli svěřenci trenéra Koubka navázat na domácí vítězství s Českými Budějovicemi. Chybět bude Chramosta, Rolko, Smejkal, Zahustel a Fabián, Ščuk je v rekonvalescenci a u Kuliče, Magery, Janíčka a Štohanzla je start nejistý. Po téměř roční pauze zaviněné zlomeninou nohy, dvěma operačními zákroky a patřičnou rekonvalescencí se do hry pomalu vrací Lukáš Opiela.

"Trochu se to zlepšuje, v plném tréninku je Kulič i Magera, trénovat začal i Janíček. Víme, že nás čeká kvalitní soupeř, který sice doposud nevyhrál, ale hru předvádí velmi solidní," uvedl trenér Koubek.

Slavia letos v lize ještě neprohrála a vždy dokázala vstřelit gól. Bohužel v každém utkání také stejný počet branek inkasovala a po třech kolech tak má Radovo mužstvo na kontě tři remízy, z toho dvě na domácím hřišti. V každém z utkání se gólově prosadil navrátilec Karol Kisel. Do sobotního zápasu by měl být už připraven zasáhnout Stanislav Vlček, kterého trápilo svalové zranění. Do utkání naopak nezasáhnou Martin Dobrotka a Róbert Cicman.

"Jedeme tam s tím, že chceme body, které jsme ztratili v domácích zápasech, vydolovat zpátky. Víme, že nás čeká těžký a kvalitní soupeř, který hrál o evropské poháry, ale na druhou stranu tam nejedeme se strachem a chtít tam betonovat. Chceme hrát fotbal stejně jako jsme ho hráli v prvních třech kolech. U těžkého soupeře musíme být ale samozřejmě obezřetní. Nechtěl bych, abychom opět inkasovali laciné branky. Chceme tam bodovat a odehrát další kvalitní utkání. Věřím tomu, že někde se to musí prolomit," uvedl trenér Slavie Petr Rada.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Bořil, Johana, Zbrožek (Dosoudil), Šírl - Kysela, Brunclík, Kúdela - Mareš, Sivrič - Ondřejka
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Nitrianský, Latka, Hubáček, Čonka - Petrák - Vošahlík, Jarolím, Kisel, Juhar - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.40 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dukla Praha - 1. FC Slovácko  (pátek 20:15)
V pátek se tradičně rozjede další kolo Gambrinus ligy. V předehrávce 4. rundy se představí týmy pražské Dukly a Slovácka.

Tým z Uherského Hradiště bude chtít začít novou etapu bez trenéra Miroslava Soukupa, s nímž rozvázal smlouvu kvůli bídnému startu v novém ligovém ročníku. Slovácko totiž během tří zápasů neuhrálo ani jeden bod a má tristní skóre 1:7. Hlavně vysoká domácí porážka Slovácka 1:4 od Sparty rozhodla o Soukupově konci. Toho pro následující ligové utkání s Duklou nahradí asistent Jiří Dekař.

"Z našich hráčů cítím, že je stávající situace štve a chtějí se o porvat o dobrý výsledek. Po nevydařeném startu do ligy jsme se v týdnu pokusili vylepšit psychickou situaci týmu. Máme málo času na experimentování. Budeme spoléhat na bojovnost a vysoké herní nasazení celého týmu. Oproti poslednímu nevydařenému vystoupení a vysoké prohře se Spartou dojde i ke změnám v sestavě," prozradil Dekař. Ten nebude moci postrádat s rekonvalescentem Kordulou.

Dukla má po třech kolech vyrovnanou bilanci -výhru, remízu a prohru. Pražskému celku se však povedlo vyhrát až ve třetím utkání, kdy doma rozstřílel Teplice 4:0. A před svými fanoušky bude hrát i v následujícím kole, kdy přivítá tápající Slovácko. "Slovácko bylo v loňské sezoně hned za námi a na poslední místo určitě nepatří. My k tomu utkání musíme přistoupit se vší vážností a odpovědností, tak jako k souboji s Teplicemi, protože nic lehkého nás nečeká," varoval kouč domácích Luboš Kozel, jehož tým by měl nastoupit v kompletním složení.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Hašek, Božič, Vorel, Vrzal - Malý, Borek, Gedeon - Berger, Přeučil, Pázler.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Kuncl, Trousil, Košút, Kubáň - Kerbr, Daníček, Martykán, Valenta - Došek, Lukáš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.55 - 3.60 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha32107:37
2.Baumit Jablonec32105:27
3.Zbrojovka Brno32105:37
4.Slovan Liberec32017:36
5.Dukla Praha31117:44
6.Viktoria Plzeň31116:44
7.Sigma Olomouc31113:24
8.FK Mladá Boleslav31114:44
9.Baník Ostrava31114:54
10.FK Teplice31112:54
11.Slavia Praha30306:63
12.Vysočina Jihlava30305:53
13.České Budějovice31024:53
14.FC Hradec Králové30213:62
15.1. FK Příbram30122:71
16.1. FC Slovácko30031:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (355)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele