Gambrinus liga - souhrn 3. kola

10.08.2012, 19:51, aktualizováno 13.08.2012, 19:53
Komentáře a souhrny
Pondělní dohrávka patří Baníku, který vyhrál v Českých Budějovicích. Plzeň nečekaně klopýtla, když prohrála doma s Brnem 2:3. Sparta hladce porazila Slovácko, body si dělily Hradec s Jihlavou a Příbram s Boleslaví. Jablonec zvládl derby a porazil mistrovský Liberec 1:0. Dukla smetla Teplice 4:0 a Slavia remizovala s Olomoucí...

Dynamo České Budějovice - Baník Ostrava 1:2

13.08.2012 18:00

Góly: 85. Rudolf Otepka (pen.) - 16. Petr Mach, 74. Davor Kukec

V pondělní dohrávce dokázal ostravský Baník přivézt všechny tři body z Českých Budějovic a posunout se do středu ligové tabulky. Vítěznou branku vstřelil po hrubé Řepkově chybě útočník Davor Kukec.

Domácí Budějovice se snažily od úvodního hvizdu hrát aktivně, ale to se dařilo jen v úvodních patnácti minutách. Po Hanzlíkově centru se dostal k hlavičce Klesa, jenže minul branku. Baník na tuto iniciativu odpověděl stylově. Gregušův rohový kop ve vápně propadl a neobsazený Petr Mach propasíroval míč do branky. Ostrava vedla na jihu Čech 1:0. Českobudějovičtí nemohli najít na obranu Baníku recept a naopak to mohli být opět oni, kdo v závěru poločasu mohl inkasovat. Střele Greguše ovšem scházela větší přesnost, gólman Daněk tak nemusel zasahovat.

Po změně stran se domácí odhodlali více otevřít hru a málem to přineslo kýžené ovoce. Sandrův dobrý centr se dostal až k Novákovi, takřka jisté brance zabránil jeden z obránců Baníku. Novák měl po hodině hry ještě jednu velkou příležitost, tentokrát měl zužitkovat Otepkův centr, jenže opět nedokázal trefit prostor mezi třemi tyčemi.

Čtvrthodiny před koncem došlo na druhý klíčový moment celého utkání. Stoper Řepka se nejprve prezentoval zajímavým sólem, které uťal až hvizd hlavního rozhodčího. Ex-sparťanský obránce tuto chvilku neunesl a sudího zřejmě počastoval nelichotivými slovy. Řepka si vysloužil žlutou kartu a o chvíli později předvedl velký zkrat, po kterém se řítil sám na domácí branku Davor Kukec. Kreativní hráč Baníku proti Daňkovi uspěl a zajistil hostům dvoubrankové vedení - 0:2.

Do konce utkání ještě zbývalo více než patnáct minut, ale ostravský Baník dobře bránil a Budějovické až na výjimky k ničemu nepouštěl. Jednou z výjimek byla nepřesná Lengyelova hlavička. České Budějovice ale nakonec ještě dokázaly utkání zdramatizovat. Pět minut před koncem Frydrych jasně podrazil ve vápně Markoviče a sudí nařídil pokutový kop. Velezkušený Rudolf Otepka ho proměnil a celkovou 70. ligovou brankou snížil na 2:1 z pohledu hostí.

Ciprovi svěřenci se ve zbývajícím čase hnali kupředu. Po Hudsonově průniku a následným centrům měla baníkovská obrana co dělat, aby míč odvrátila do bezpečí. Ve tříminutovém nastaveném čase další branka nepadla, a tak Baník zvítězil na jihu Čech 2:1.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Vysočina Jihlava 1:1

12.08.2012 17:00

Góly: 28. Jan Šisler - 6. Stanislav Tecl

Remíza 1:1 byla k vidění na stadionu Pod Lízátky, kam zavítala Jihlava. Hradečtí Votroci museli po rychlé brance dohánět skóre. To se nakonec nepodařilo, na branku Tecla sice odpověděl Šisler, ale další branky se už diváci nedočkali.

Oba týmy byly před sezonou zařazeny mezi žhavé kandidáty na sestup a i proto byl vzájemný duel pro oba tábory nesmírně důležitý. Jihlava v předchozích kolech překvapila, získala bod na hřišti Slavie i doma s favorizovanou Plzní a i v tomto utkání začala lépe. Už v 6. minutě obrana hradeckých neuhlídala při rohovém kopu hlavičkujícího Tecla a Jihlava vedla 1:0. Za chvíli mohl odpovědět domácí Šisler, jenže minul Blažkovu branku. Hradečtí posléze stupňovali svůj tlak, z další hlavičky stejně jako Šisler netrefil branku Fukal. Šisler měl ve 27. minutě další tutovku, ale opět netrefil branku.

Votroci se nakonec přeci jenom dočkali zaslouženého vyrovnání. Po půlhodině hry připravil Uškovič jasnou gólovku pro Šislera, a ten tentokrát nezaváhal - 1:1. Hradecký Šisler byl v prvním poločase hodně vidět a ještě před odchodem do šaten mohl strhnout vedení na domácí stranu. Jeho další jedovatá rána minula Blažkovu svatyni. Ve stoprocentní šanci minul i Harba a v nastaveném čase orazítkoval hlavou tyč Fukal.

Druhý poločas začal prakticky stejně jako ten první. Jihlava měla obrovskou šanci znovu vést, ale Marek Jung nedokázal z jasné pozice skórovat a stav tak zůstal neměnný 1:1. Utkání pak bohužel trochu ztrácelo tempo a diváci se dočkali dalšího vzrušení až v samotném závěru. Uškovič se krásně uvolnil a Janoušek z druhé vlny trefil jen bránícího hráče. Tím ale akce neskončila, Radek Hochmeister totiž nedokázal trefit prázdnou branku. Neskutečný moment utkání, který nakonec domácí stál tři body. Hradec tak nakonec remizoval s Jihlavou 1:1.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Zbrojovka Brno 2:3

12.08.2012 17:00

Góly: 9. Václav Procházka, 50. František Rajtoral - 19. Luděk Pernica, 73. Pavel Mezlík, 75. Milan Halaška

Domácí Plzeň překvapivě podlehla Brnu o jeden gól. Hosté sice tahali za kratší konec po většinu zápasu, nakonec však dokázali nepříznivý stav otočit ve svůj prospěch.

Plzeňané se mohou pyšnit svými výsledky v rámci Evropské ligy, kde si vedou skvěle. Po celkovém součtu 7:0 Plzeň postoupila přes polský celek Ruch Chorzów do další fáze atraktivní soutěže. Nyní se však musela koncentrovat na Brno.

V první šanci zápasu se ocitl domácí Bakoš, kterého centrem našel Pavel Horváth, brankář Martin Doležal byl ale skvěle připraven a jeho šanci zneškodnil. Varování v podobě velké šance hosty neprobudilo a tak přišel trest - Horváthův centr si našel hlavu Bakoše, který mířil do spoluhráče Procházky. Od něj se již míč odrazil za bezmocného Doležala - 1:0 pro domácí.

Přesně po deseti minutách se ale hosté z Brna vzchopili a dokázali vyrovnat. Pavel Mezlík našel ve vápně centrem hlavu Luďka Pernici a mladý obránce srovnal - 1:1.

Martin Fillo po půlhodině kombinoval s mladíkem Daridou, ten ale jeho vybídku do brány nedostal. V další velké šanci Viktorie před koncem poločasu se ocitl opět Martin Fillo, hlavičkoval ale nepřesně.

V druhé půli čekali diváci na branku pouze šest minut. Aktivní Marek Bakoš našel patičkou nabíhajícího Rajtorala a zkušený obránce lobem překonal Doležala - 2:1.

Velkou šanci spálil brněnský Švancara, ten nevyzrál na brankáře Petra Bolka. Pokud se poté dlouhou dobu diváci v Plzni nudili, hráči jim to vynahradili během závěru utkání. To prožila Plzeň infarktovou pětiminutovku, během níž nejprve Mezlík chytrou střelou k tyči vyrovnal. O pouhé dvě minuty ztratili Plzeňané utkání zcela, když propadli v obraně a rychlého protiútoku v přečíslení pohotově využil střídající Milan Halaška - 3:2.

V Plzni jsme tak byli svědky krásného zápasu s velkým obratem ve prospěch hostí. Brno tak sídlí na třetím místě, Plzeň je šestá.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Sparta Praha 1:4

12.08.2012 17:00

Góly: 24. Jan Trousil - 8. David Pavelka, 13. Bekim Balaj, 43. Josef Hušbauer, 50. Václav Kadlec (pen.)

Ani na třetí pokus se Slovácku nepodařilo bodovat, nad síly moravského týmu byla tentokráte Sparta, která neponechala nic náhodě a třemi brankami do poločasu rozhodla. Domácí alespoň zaznamenali zásluhou Trousila premiérový gól v sezóně!

Svěřenci Vítězslava Lavičky nechtěli opakovat ospalý začátek utkání s Příbramí, a tak od začátku na svého protivníka vlétli, přičemž kýžený úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Psala se osmá minuta, když se balón po ose Kadlec - Kadeřábek dostal do pokutového území, kde se Pavelka dokázal prosadit přes Trousila a Melichárek už nemohl reagovat - 0:1. Neuběhlo ani pět minut a bylo to ázem o dvě branky: Vidlička poslal do vápna další centr, na který si pro změnu naskočil Balaj a s pomocí tyče zvýšil na 0:2.

Moravané se z rychlých branek nesesypali. Staronová akvizice Jiří Valenta to zkoušela z dálky, jeho pokus doprostřed branky však strážce sparťanské svatyně nevystrašil. To už však neplatilo ve 24. minutě, Trousilova hlava, jenž zůstal vysunutý vepředu, se spojila s Volešákovým nadýchaným míčem a Vaclík neměl nárok zasáhnout - 1:2!

Ještě před půlhodinou hry mohlo být z ničeho nic srovnáno. Valenta obral u rohového praporku o balón Švějdíka, následným pasem oslovil Martykána, tomu už se však nepodařilo překonat hostujícího brankáře. O zajímavé momenty před oběma brankami rozhodně nebyla nouze. Kadlec a na opačné straně Došek se během ár chvil dožadovali odpískání pokutových kopů, sudí Příhoda však nechal pokračovat ve hře.

Dvě minuty před odchodem do šatny měla Sparta výhodu volného přímého kopu těsně za pokutovým územím, kulatý nesmysl si postavil Hušbauer a povedenou ranou přes zeď propálil všechno, co mu stálo v cestě - 1:3.

Po obrátce se Slovácko ani nestačilo vzpamatovat a bylo po zápase. Kadlec si ve vápně zpracoval míč, otočil se kolem Kubáně, jež ho poslal k zemi a rozhodčí nekompromisně ukázal na penaltový puntík. Odpovědnost vzal na sebe právě Václav Kadlec a do protipohybu Melichárka zkušeně zavěsil - 1:4. Od této chvíle tempo hry znatelně pokleslo, ani jedna strana se nikam nehnala a tomu pak také logicky odpovídala předváděná hra...

Domácí kotel kupříkladu reagoval po svém: otočil se zády k hřišti a zápas tak absolutně nesledoval, přesto však nadále vytrvale fandil! Přece jen dvě nadějné možnosti měl mladík Kovář, nejdříve střílel zpoza vápna, branku ale netrefil. A v poslední minutě řádné hrací doby si také vyzkoušel zakončení hlavou, ani to mu ovšem nesedlo a mířil nepřesně.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - FK Mladá Boleslav 1:1

12.08.2012 17:00

Góly: 11. David Střihavka - 64. David Brunclík

Fotbalisté Příbrami měli utkání proti Boleslavi dlouhou dobu nadějně rozehrané, jenže v průběhu druhého poločasu inkasovali gól na 1:1 a museli se tak nakonec spokojit pouze s remízou. Pro domácí celek je to každopádně první bod v letošní sezóně.

Úvod zápasu se sice nesl v duchu vzájemného oťukávání, poté si však oba celky vypracovaly gólovou příležitost. Jako první zahrozila Boleslav, konkrétně Václav Ondřejka, s jehož hlavičkou měl gólman Hruška velké problémy, přesto ale míč vyrazil do zámezí. To domácí fotbalisté si zanedlouho vedli o poznání lépe: centr Jiřího Mareše usměrnil do brány útočník David Střihavka - 1:0.

Příbram se ale ani po vstřeleném gólu nestáhla do defenzívy, své vedení naopak toužila ještě navýšit. Hodně blízko byla ve dvacáté minutě, kdy Šlapák obešel hned dva protihráče, jenže v zakončení si už nevedl tak zdatně a míč poslal přesně do náruče gólmana Šedy. O několik minut později pro změnu napřáhl ke střele Tomáš Pilík a svou dělovku poslal jen těsně nad břevno.

Do druhého dějství vstoupila Boleslav přeci jen aktivněji a poprvé blízko vyrovnání se ocitla po osmi minutách hry, kdy Šírl výborně našel Ondřejku, který ale ve vyložené šanci naprosto selhal. To David Brunclík byl zanedlouho úspěšnější - míč zdárně doklepl do brány po vyražené střele Sivriće.

Vstřelený gól hostující fotbalisty pořádně povzbudil a rázem jich bylo plné hřiště. Dokonce sahali po vítězství. Asi nejblíže druhé brance byl Ondřej Kúdela, jehož hlavičku ale fantasticky vytěsnil mimo tři tyče gólman Hruška. V závěru zápasu se už hra zklidnila a oba týmy si nakonec zaslouženě rozdělily po bodu.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Slovan Liberec 1:0

11.08.2012 18:00

Góly: 74. Serhij Ljulka (vl.)

Domácí Jablonec byl před zápasem na třetím místě, hosté z Liberce dokonce tabulce vévodili. Nakonec je vše jinak, domácím se podařilo díky vlastní brance obránce Ljulky vyhrát a prozatím jsou první.

Hosté přijeli bez zraněných Štajnera s Rabušicem, domácí byli téměř kompletní. Přesto utkání slibovalo atraktivní podívanou. To se začalo naplňovat až ve čtrnácté minutě. Hostující Jevgen Morozenko se ocitl v poměrně dobré palebné pozici, jeho střelu tak musel zneškodnit pohotový zákrok brankáře Valeše.

Po chybě hostujícího kapitána Tomáše Janů se na branku Davida Bičíka řítil Karel Piták, ten ale netrefil bránu. Nerozhodný stav trval také po půlhodině odehraného času, kdy se Pitákův centr dostal k volnému Zoubelemu. Domácí záložník ale opět minul. Liberci se nadále nedařila kombinace, a tak se oba týmy do šaten rozešly za bezbrankového stavu.

Deset minut po změně stran se diváci dočkali menšího vzrušení. Domácí Karel Piták mohl po individuální akci zakončovat a Bičíkovi způsobil značné problémy. Branku ale nakonec ani on nevstřelil.

Dvacet minut poté se již skóre měnilo a byli to hosté, kterým se podařilo vstřelit branku. Problémem Ljulkovy střely byl směr - obránce Slovanu namířil balón do vlastní brány a domácí tak vedli - 1:0.

Velkou šanci na vyrovnání zahodil hostující John Delarge, kamerunský útočník však hlavičkoval pouze do rukavic brankáře Valeše. To byla také poslední výrazná akce dnešního utkání, domácí Jablonec tak díky vlastnímu gólu porazil Liberec a vede tabulku se sedmi body. Liberec je momentálně druhý.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Sigma Olomouc 1:1

10.08.2012 20:15

Góly: 27. Karol Kisel - 12. Michal Ordoš

Gambrinus liga má za sebou třetí kolo, Sešívaní dnes v podvečer pouze remizovali se Sigmou Olomouc. Jedná se tak o již třetí remízu domácích. Slavia je devátá, Sigma sídlí na pátém místě.

V první akci zápasu se ocitli domácí, konkrétně se jednalo o nebezpečný přímý volný kop. Latka hlavičkoval na nabíhajícího Juhara, s jeho zakončením si ale poradil hostující brankář Martin Blaha. Po zaváhání domácí obrany se mohl prosadit Michal Hubník, ale vracející se Latka nebezpečí odvrátil.

Ve dvanácté minutě se již hostující fandové mohli radovat - nahrávku od Hubníka zužitkoval Michal Ordoš a poslal Sigmu do vedení - 1:0.

Po patnácti minutách se skóre zápasu opět měnilo. Tentokrát již udeřili domácí - spolupráci Juhara s Jarolímem zakončil Karol Kisel a vyrovnal.

Centr Karola Kisela Sigma s vypětím všech sil odvrátila, míč se ale dostal k Ondřejovi Petrákovi, který akci zakončil střelou. Tu musel brankář Blaha vytahovat nad břevno. Tím také skončil první poločas.

Po nástupu obou týmů na trávník se Slavia dostala do velké šance. Lukáš Jarolím ale nadvakrát nepřekonal dnes výborného brankáře Blahu. Z následného rohového kopu hlavičkoval nad břevno stoper Martin Latka. Po sedmdesáti minutách přichystala Sigma Olomouc první střídání, na hřiště se dostal Schulmeister. Ten se vzápětí stal obětí faulu ze strany Čonky, rozhodčí si ale tohoto aktu nepovšiml.

Ani jeden z týmů si více šancí již nevypracoval, utkání tak skončilo remízou. Slavia je devátá, Sigma Olomouc je na pátém místě.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - FK Teplice 4:0

10.08.2012 18:00

Góly: 28. Jan Pázler, 40. Vojtěch Přeučil, 49. Tomáš Berger, 79. Luboš Kalouda

Pražská Dukla zaznamenala první vítězství v letošní sezoně, s Teplicemi se vůbec nemazlila a domů je poslala se čtyřbrankovým nášupem. Domácí zadělali na vítězství už v prvním poločase, trefili se Pázler a Přeučil, krátce po změně stran zvýšil Berger a na konečných 4:0 dával v závěru utkání Kalouda.

Dukla, která v předchozích duelech přišla o vítězství nad Spartou a o bodový zisk nad posledním mistrem Libercem, chtěla konečně protrhnout smůlu a připsat si první výhru do ligové tabulky. Už v 11. minutě měl velkou šanci Berger, který z voleje těsně minul Grigarovu branku. Nerozhodný stav vydržel až do 28. minuty, poté skončila za zády Grigara Pázlerova přízemní střela a Dukla vedla 1:0.

Domácí neustávali v náporu, zanedlouho pálil Borek, ale stejně jako v předchozím pokusu Berger minul branku. Teplice si koledovaly o další gól a přesně to se stalo těsně před koncem prvního poločasu. Na Bergrův centr si naskočil Přeučil a zajistil Dukle luxusní dvoubrankový náskok. Navíc to nemusela být poslední branka prvního poločasu, kdyby na Pázlerovo zakončení skvěle nezareagoval Grigar.

Z pohledu Teplic se jednalo o katastrofální první poločas. Severočeši si poučení z první půle nevzali a krátce po změně stran už prohrávali 0:3. Parádní Borkova přihrávka našla Bergra, jenž přesným zásahem k tyči zvýšil na 3:0. Pokud Tepličtí přeci jenom zahrozili, bylo to po hodině hry. Lukáš trefil připraveného Radu a stejný brankář zanedlouho zlikvidoval hlavičku Mahmutoviče. A když Vondrášek mířil těsně vedle, převzala iniciativu opět Dukla.

Domácí měli velké šance na čtvrtou branku, ovšem dočkali se jí až jedenáct minut před koncem. Svojí první branku v dresu Dukly vstřelil Luboš Kalouda, když doslova dotlačil míč za záda nešťastného Tomáše Grigara. Tím bylo definitivně vymalováno. Tepličtí se sice ještě snažili alespoň zkorigovat, ale Dukla jim to nedovolila a zcela zaslouženě a především jasně zvítězila 4:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha32107:37
2.Baumit Jablonec32105:27
3.Zbrojovka Brno32105:37
4.Slovan Liberec32017:36
5.Dukla Praha31117:44
6.Viktoria Plzeň31116:44
7.Sigma Olomouc31113:24
8.FK Mladá Boleslav31114:44
9.Baník Ostrava31114:54
10.FK Teplice31112:54
11.Slavia Praha30306:63
12.Vysočina Jihlava30305:53
13.České Budějovice31024:53
14.FC Hradec Králové30213:62
15.1. FK Příbram30122:71
16.1. FC Slovácko30031:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (558)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele