Gambrinus liga - preview 3. kola

10.08.2012, 08:37, aktualizováno 13.08.2012, 08:27
Previews
Pondělní dohrávku české nejvyšší soutěže obstará duel dvou celků, které patří na širší seznam aspirantů do boje o záchranu. České Budějovice ze dvou utkání vytěžili výhru a prohru, to ostravský Baník na první plný bodový zisk v nové sezóně zatím čeká...
České Budějovice - Baník Ostrava  (pondělí 18:00)
Dohrávku třetího kola Gambrinus ligy obstará duel v Českých Budějovicích. Proti domácímu Dynamu přijede o své první vítězství bojovat ostravský Baník.

Jihočeši vstup do soutěže zvládli. V prvním kole doma porazili Sigmu Olomouc a na body mysleli také v Mladé Boleslavi. Tam však svůj dvoubrankový náskok prohospodařili. Na Střeleckém ostrově se Dynamu v letošním kalendářním roce daří vyhrávat. Aby plnili svůj předsezónní cíl a hráli v klidném středu tabulky, pokusí se svěřenci trenéra Františka Cipra obrat o tři body i Baník. Do utkání kvůli zranění nezasáhnou Javorek, Stráský, Bakala a Machovec.

Zajímavý bude souboj pro srbského útočníka Markoviče, který na Bazalech krátce působil. "Tak pár kluků tam samozřejmě znám, ale nic extra v tom nevidím. Přijede ligové mužstvo a neřeším, koho budeme chtít porazit. Z utkání v Boleslavi se musíme rychle oklepat a vzít si ponaučení. S Baníkem máme možnost reparátu," řekl Markovič.

Vždy ambiciózní Baník prožívá těžké roky. Dvakrát po sobě skončil čtrnáctý, když do poslední chvíle vzdoroval sestupu do druhé ligy. Ostravští by letos zažili jiný scénář. Zatím však čekají na první vítězství. Baník se nemůže zbavit problémů se sestavou. Vyjma Václava Svěrkoše se potýkají se zdravotními problémy i Martin Lukeš, Zdenko Kaprálik či Tomáš Vrťo. V kádru pro pondělní zápas nefiguruje ani hříšník Antonín Fantiš, který pyká za disciplinární provinění a připravuje se s béčkem.

"Dynamo má hlavně doma velkou kvalitu. Už v minulé sezoně se jim na jaře hodně dařilo, kdy vlastně právě v zápasech před svými fanoušky rozhodli o své záchraně. K výhrám jim často stačí i jeden vstřelený gól, umějí vyhrávat 1:0. Pokud v Budějovicích inkasujete jako první, je to s otáčením střetnutí složité. Jedeme tam bojovat, a já věřím, že i bodovat. Mají nebezpečené standardní situace, na které si musíme dát velký pozor," charakterizoval rivala trenér Radek Látal.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Novák, Řepka, Lengyel, Hanzlík - Klesa, Rakovan, Rýdel, Otepka, Sandro - Markovič
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Buček - Zawada, Frydrych, Vomáčka, Mach - Droppa, Vašenda - Greguš, Kukec, Milosavljev - Kraut
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Hradec Králové - Vysočina Jihlava  (neděle 17:00)
Premiéra v nejvyšší soutěži se odehraje pod lízátky. Domácí Hradec Králové se poprvé v první lize utká s Jihlavou.

Hradec řada předsezónních prognóz pasovala na aspiranta na sestup. Mužstvo pod novým trenérem Plíškem však chce tyto řeči vyvrátit nejlépe hned zkraje sezóny. V prvních kolech se však Votroci z výhry neradovali. V Plzni prohráli a doma remizovali s Jabloncem, když prohrávali již o dvě branky. A právě z posledních minut z utkání proti svému bývalému trenérovi Kotalovi si chtějí hradečtí vzít příklad. Chybět jim bude zkušený Klapka, uzdravil se Strnad.

"Jihlava má mužstvo, které je pro první ligu velmi dobře poskládané. Mají svoji tvář, kvalitu a jsou velmi nebezpeční. To také prokázali v prvních dvou utkáních," řekl hradecký trenér Jiří Plíšek.

Jihlava ukazuje v prvních utkáních sezóny nadšený nováčkovský elán a žádný soupeř to s ní nemá lehké. V lize ještě neprohrála, získala dva body za remízy se Slavií a Plzní a vstřelila čtyři góly.

"Navzdory dvěma slibným remízám máme stále velice málo bodů. Úvodní zápasy ale ukázaly, že tým má určitou sílu. Ta nám dává naději, že bychom v Hradci mohli pomýšlet na úspěch. Nyní nás ale čeká odlišný duel. Do předcházejících jsme šli v roli outsidera a do útoku se více tlačil soupeř. Se svalovým zraněním stále marodí Gabriel a na marodku nově přibyl i Gavrić, kterého zlobí kotník. Naopak už se uzdravil Kučera. Nasazení Tomáše Rady zvážíme," uvedl jihlavský trenér František Komňacký.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr (Koubek) - Holeš, Hochmeister, Fukal, Poděbradský - Strnad, Šisler - Štěpán, Harba, Zelený - Dvořák
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Blažek - Obert, Šourek, Tlustý, Josl - Masopust, Jungr, Koloušek, Karlík, Vaculík - Tecl
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.25 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Viktoria Plzeň - Zbrojovka Brno  (neděle 17:00)
Plzeň doma přivítá ve třetím ligovém kole Brno, které se po roce vrátilo zpátky do nejvyšší soutěže. Oba týmy mají po dvou zápasech na svém kontě po čtyřech bodech.

Plzeň vstoupila do nové sezony úspěšně. Skvěle se ji vede v Evropské lize, kde si v dalším předkole bez problémů poradila s polským Chorzówem. Nyní se však musí plně koncentrovat na domácí ligu, v níž má mistrovské ambice. "Brno určitě přijede s jinou taktikou než Chorzów. Sice v těch zápasech, které jsem viděl, se snažilo hrát ofenzivně, ale předpokládám, že k nám dorazí s defenzivnějším pojetím hry. Přesto doufám, že fanouškům nabídneme další pohledné utkání," věří trenér Viktorie Pavel Vrba, jehož tým drží úchvatnou sérii 12 ligových duelů bez prohry.

Brno zahájilo prvoligový návrat vítězstvím na hřišti Slovácka a o týden později se musel spokojit s domácí remízou proti Teplicím. Nyní mu v cestě stojí jeden ze žhavých aspirantů na mistrovský titul. "Čeká nás velká zkouška, která ukáže, jak na tom jsme. Plzeň hraje výborný ofenzivní fotbal. Takže je před námi těžký úkol. Chceme však Plzni utkání znepříjemnit. Rozhodně to neznamená, že bychom jenom bránili. To by pak byla jen otázka času, než bychom inkasovali. Pokud chceme uspět, musíme být sami aktivní. Rozhodně se nesmíme nechat zatlačit na vlastní polovinu," říká trenér hostí Petr Čuhel.

V sestavě domácích bude chybět čtveřice marodů Čišovský, Zeman, Malakjan a Pavlík. Otazník visí nad startem Filla. Hosté přijedou bez zraněného Glasera
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Bolek - Rajtoral, Ševinský, Procházka, Limberský - Horváth, Darida - Fillo, Kolář, Ďuriš - Bakoš.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Doležal - Pašek, Kaufman, Pernica, Husár - P. Mezlík, Šoljič, Zavadil, Lutonský - Švancara, Jurdík.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 6.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Sparta Praha  (neděle 17:00)
Pražská Sparta se ve třetím ligovém kole představí na půdě Slovácka. Zatímco Letenští nasbírali ve dvou zápasech celkem čtyři body, to domácí stále čekají na svůj první bodový zápis.

Slovácku se hrubě nepovedl start do nového ligového ročníku. Nejenže ještě nebodovalo, ale také v obou duelech nedokázalo skórovat. Svoji vizitku bude chtít napravit doma, ale čeká ho těžký protivník. "Abychom proti Spartě uspěli, tak musíme zápas s maximálním odhodláním odbojovat a nebýt ustrašení. Před našimi diváky chceme vsadit na odvážný výkon. Jedině ten nám může pomoci k tomu, že dáme góly, zápas zvládneme a vyhrajeme. Vyšší kvalita je na straně Sparty. Pokud soupeř podá standardní výkon a my budeme hrát jen průměrně, tak je naše šance na úspěch malá," soudí trenér domácích Miroslav Soukup, jenž nebude moci počítat s rekonvalescentem Kordulou.

Sparta na rozdíl od svého nedělního soupeře boduje, ale nepředvádí přesvědčivé výkony. Na úvod remizovala s pražskou Duklou a před týdnem doma proti Příbrami otočila stav z 0:1 na 2:1. Do utkání špatně vstoupila i ve čtvrtek v rámci Evropské ligy, kdy v odvetném utkání také prohrávala. Sice se Letenským opět povedlo otočit nepříznivý stav, ale rakouská Admira stihla vyrovnat a zápas skončil 2:2. Přesto to stačilo na postup do dalšího předkola EL díky vítězství sparťanů v prvním utkání na soupeřově půdě. Spravit chuť a vítězně se naladit může Lavičkův výběr v Uherském Hradišti. "Že Slovácko nemá ani bod, tím se nenecháváme ukolébat. Je to tým, který se může opřít o zkušené opory Trousila a Doška a dobré mladé hráče. Bohužel stále nemůžeme počítat s Matějovským a Krejčím. Jestli sestavu protočíme? Vyhodnotíme si to na základě výkonů v našich posledních dvou zápasech," řekl trenér hostí Vítězslav Lavička. Ten bude postrádat oba zraněné Matějovského a Krejčího.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Kubáň, Trousil, Hofmann, Kuncl - Volešák, Daníček, Martykán, Trávník - Došek, Kuzma.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič - Kadeřábek, Holek, Hušbauer, Přikryl - Kadlec, Krejčí.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.60 - 3.40 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FK Příbram - FK Mladá Boleslav  (neděle 17:00)
FK Příbram bude bojovat o své první body v této sezóně. Její snahu ji přijede překazit zraněními zdecimovaná a výsledky zatím nepřesvědčivá Mladá Boleslav.

Po loňské překvapivé jízdě a ofenzivních představení se Příbrami vstup do této sezóny vůbec nedaří. Vlastně navazuje na zpackaný závěr jarní části minulé sezóny. V součtu s ní prohrála již sedmkrát za sebou. Může za to možná i těžký los, vždyť i ve třetím utkání nové sezony se utká s účastníkem evropských pohárů. S Libercem i na Spartě prohrála.

"Proti Spartě byl tým už kompaktnější, jen nám ještě chybělo být nebezpečnější dopředu. A musíme se také vyvarovat zaváhání při bránění standardních situací jako na Spartě," poznamenal příbramský kouč David Vavruška.

V posledních sezónách tradičně ambiciózní Mladé Boleslavi se vstup do sezóny příliš nedaří. Porážku z úvodního kola však svěřenci trenéra Miroslava Koubka dokázali napravit proti Českým Budějovicím, když stáhli dvougólové manko a zvrátili výsledek na svou stranu. Na sebevědomí však nepřidala účast ve 3. předkole Evropské ligy, kde český zástupce jasně nestačil na Twente Enschede. Rozhodně se na tom svým dílem podílí obrovská marodka, která tým zkraje sezóny sužuje. V neděli nenastoupí Chramosta, Janíček, Kulič, Rolko, Smejkal, Štohanzl, Fabián ani Zahustel, otazník visí nad Magerou.

"Mužstvo v zápase s Twente odevzdalo všechno, na co v tuto chvíli má, ale kvalitativní rozdíl byl přeci jen vysoký. I když nám neustále přibývají zranění, tak nás neopouštějí ambice bodovat v nejbližším ligovém utkání," řekl Koubek.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Huňa, Hájovský, Dejmek, Divíšek - Trapp - Mareš, T. Pilík, Koukal, Pleško - Krbeček
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Bořil, Johana, Zbrožek, Šírl - Ščuk, Kúdela, Brunclík - Sivrič, Ondřejka (Nešpor), Mareš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.40 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baumit Jablonec - Slovan Liberec  (sobota 18:00)
Šlágrem 3. kola české nejvyšší soutěže je severočeské derby mezi Jabloncem a Libercem. Zatímco Slovan drží stoprocentní bodovou úspěšnost, Lafata a spol. ztratili ve dvou zápasech celkem dva body.

Liberec začal cestu za obhajobou mistrovského titulu výborně. Dva duely, dvě výhry, taková je bilance svěřenců trenéra Jaroslava Šilhavého. S čím však nemůže být mužstvo spokojené, je brzké vyřazení v kvalifikaci o Ligu mistrů. Šilhavý přesto věří, že jeho svěřenci se z toho stihnou do sobotního zápasu v Jablonci oklepat a budou nabuzeni na derby. "Ligu jsme odstartovali dobře a rádi bychom na ten rozjezd navázali. To znamená, že chceme vyhrát i v Jablonci, byť si uvědomujeme, že je to derby a že soupeř také sezonu zahájil dobře. Tohle derby mělo v minulosti vždy dobrou atmosféru. Věřím, že tomu tak bude i v sobotu. Když navážeme na naše výkony ze druhých poločasů s Duklou a s Kluží, tak můžeme uspět," tvrdí liberecký trenér Jaroslav Šilhavý. Ten nebude moci počítat s marody Rabušicem a Štajnerem. Otazníky visí nad startem Nezmara, Kušníra, Delargeho a Souzy.

Jablonečtí vstoupili do nového ligového ročníku domácím vítězstvím 1:0 nad Ostravou, ale na tento výsledek o týden později navázali remízou v Hradci Králové. V bodové šňůře budou chtít pokračovat i v druhém domácím vystoupení. Tentokrát vyzvou úřadujícího českého mistra. "Zápas s Libercem má větší náboj než normální zápas, věřím, že to bude zajímavý duel. Těšíme se, že přijde plný dům a bude dobrá atmosféra. Rozebrali jsme si hru Liberce proti Kluži, pokusíme se překvapit, protože Liberec je favoritem. Jestli bude výhodou, že vypadl z předkola Ligy mistrů, ukáže až samotné utkání," prohlásil domácí trenér Václav Kotal, jehož tým nastoupí v kompletním složení.
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Eliáš, Beneš, Novák, Jablonský - Kopic, Čížek, Loučka, Piták, Kovařík - Lafata.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Ljulka, Karišik, Kelič, Fleišman - Šural, Vácha, Janů, Bosančič, Breznaník - Hadaščok.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.30 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - FK Teplice  (pátek 18:00)
O zisk prvního vítězství se pokusí ve třetím kole pražská Dukla. Na Julisce přivítá FK Teplice.

Dukla nedokázala dotáhnout do vítězného konce ani jedno ze dvou slibně rozehraných ligových utkání. Proti Spartě remizovala 1:1, v Liberci ji body sebral hattrickem Šural. Loňský nováček tak na vítězství v nejvyšší soutěži čeká již šest zápasů. Proti Teplicím má o motivaci navíc, protože poslední vzájemný duel skončil debaklem 0:4. Po dvou udělených žlutých kartách s Libercem se do utkání nepodívá Petr Malý.

"Čeká nás těžký zápas, protože Teplice mají svoji hru založenou na dobré defenzivě a rychlém protiútoku. Mají na to vhodné typy hráčů jako Mahmutovič, který je nahoře, a Vůch, který je taky velice rychlý, navíc Vachoušek jim to umí připravit, takže z tohohle pohledu nás nečeká nic lehkého. Ale my jsme tam na konci jara prohráli 4:0, takže máme co vracet a s tímhle do tohoto utkání musíme jít," řekl trenér Luboš Kozel.

Teplice naopak v součtu s minulou sezónou táhnou již osmizápasovou šňůru bez prohry. Díky vítězství nad Mladou Boleslaví a remíze v Brně ji prodloužily na osm utkání. Také na straně hostů nemůže nastoupit jeden vykartovaný hráč - Antonín Rosa. Nenastoupí ani marodi Dolejš, Jursa, Hošek a Veverka.

"Dukla hraje trochu jiný fotbal, než hráli naši dosavadní soupeři Mladá Boleslav a Brno. Snaží se hodně kombinovat, už odzadu rozehrávat, na to se musíme připravit," uvedl trenér Lukáš Přerost.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Hašek, Božič, Vorel, Vrzal - Podrazký, Borek, Gedeon, Berger, Svatonský - Přeučil
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Lukáš, Matula, Chovanec - Čajič, Ljevakovič - Ježdík, Vachoušek, Vůch - Mahmutovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.25 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Slavia Praha - Sigma Olomouc  (pátek 20:15)
Pražská Slavia doma přivítá v rámci třetího kola české nejvyšší soutěže tým Olomouce. Do nového ročníku lépe vstoupili hosté, kteří mají o bod více než jejich páteční protivník.

Slavia v prvních dvou úvodních zápasech pouze sbírala po jednom bodu. Na svém kontě tedy má dva body i přesto, že je druhým nejlépe skórujícím týmem (5 branek). Sešívaní budou chtít v domácím prostředí konečně slavit výhru v této sezoně. Čeká je mužstvo, s nímž z posledních 14 vzájemných duelů doma prohráli pouze jednou. "S naším bodovým ziskem po dvou kolech samozřejmě spokojen nejsem, protože jsme nevyhráli ani jedno utkání. Co se týká herní stránky, myslím si, že je to lepší než ty výsledky, kterých jsme dosáhli. Mrzí nás zejména domácí remíza. Doufám, že to napravíme hned v tom druhém domácím zápase. Jsme si moc dobře vědomi kvalit soupeře, který nás čeká. Určitě ale uděláme všechno pro to, aby tentokrát body zůstaly doma," ujistil slávistický kouč Petr Rada.

Hanáci si zatím připsali jednu výhru a jednu porážku. Na úvod prohráli v Českých Budějovicích a posléze doma zdolali Slovácko 2:0. Nyní změří síly se slávisty, jež budí respekt. "Slavia je stále pojem, bude to dobrý a myslím, že i ofenzivní zápas. Jsme si vědomi soupeřovy síly v ofenzivě. Slavia získala dva body, ale v těch dvou zápasech dala pět gólů. Pět jich ale i dostala. Budeme se snažit ta okýnka vzadu využít, i když stoperská dvojice Slavie je neskutečně zkušená. Také Kisel a Jarolím mají velkou kvalitu. Slavie je kombinační mužstvo, které se snaží hrát po zemi. Budeme se snažit zopakovat výkon z Liberce proti silnému a kombinačnímu mužstvu a věřím, že body přivezeme." prohlásil kouč Sigmy Roman Pivarník.

V sestavě domácích bude chybět zraněné trio Cicman, Dobrotka a Vlček. Hosté přijedou bez potrestaného Dreksy.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Nitrianský, Latka, Hubáček, Čonka - Vošahlík, Petrák, Kisel, Jarolím (Zmrhal), Juhar - Škoda.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Blaha - Janotka, Škerle, Hála, Vepřek - Schulmeister, Rossi, Hořava, Hubník - Ordoš, Doležal.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slovan Liberec22007:26
2.Viktoria Plzeň21104:14
3.Baumit Jablonec21104:24
4.Sparta Praha21103:24
5.Zbrojovka Brno21102:14
 FK Teplice21102:14
7.Sigma Olomouc21012:13
8.FK Mladá Boleslav21013:33
 České Budějovice21013:33
10.Slavia Praha20205:52
11.Vysočina Jihlava20204:42
12.Dukla Praha20113:41
13.Baník Ostrava20112:41
14.FC Hradec Králové20112:51
15.1. FC Slovácko20020:30
16.1. FK Příbram20021:60

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (919)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele