Gambrinus liga - souhrn 23. kola

30.03.2012, 22:09, aktualizováno 02.04.2012, 18:53
Komentáře a souhrny
Ostrava zle zatopila Plzni, nakonec ale nedosáhla ani na bod. Liberec zvítězil na Dukle a posunul se do čela před Spartu, která senzačně podlehla Příbrami. Bez bodu je i Slavia po zápase v Olomouci, Hradec v závěru neudržel remízu v Českých Budějovicích. Teplice vezou vítězství z Mladé Boleslavi, Jablonec udolal doma Slovácko, již v pátek vyhrál Žižkov...

Baník Ostrava - Viktoria Plzeň 2:3

02.04.2012 17:00

Góly: 82. Antonín Fantiš, 84. Davor Kukec - 19. Marián Čišovský, 37. Marián Čišovský, 73. Daniel Kolář

Dohrávku 23. kola obstaral duel týmů z opačných pólů tabulky. Baník hostil na Bazalech mistrovskou Viktorii Plzeň.

Baník, který se nachází na předposledním místě a tlačí se na něj i poslední Žižkov, se snaží bojovat, ale body nepřicházejí. Čím dál větší bezmocnost prohlubuje i fakt, že až na Klokany z Vršovic se Ostravě soupeři v tabulce vzdalují a se záchranou to vypadá čím dál tím hůř. A do takového rozpoložení přijede v posledních týdnech v pohodě hrající Plzeň, která naopak může pomýšlet i na titul.

Od úvodu utkání bylo vidět, které z mužstev je sehranější a nabízí vyšší fotbalovou kvalitu. Na jednu bránu se sice nehrálo, ale bojovnost Baníku nemohla konkurovat kombinacím Viktorky. Hosté svými přihrávkami utahovali smyčku kolem defenzivy Baníku a odměnou jim za to byl první závar, který volal po brance. Nikdo z plzeňských borců však síť nerozvlnil. To se povedlo až stoperovi Čišovskému, který zužitkoval další obléhání Pietrzkiewiczovi brány - 0:1.

Ještě před poločasem šli hosté do dvoubrankového vedení. Po rohovém kopu Baníku se hosté dostali do brejku a na jeho konci byl překvapivě opět muž, který má v popisu práce jiné dovednosti, než střílet branky - 0:2.

Po přestávce nabízelo utkání podobný obraz hry. S postupem času ale nabývalo ostravské ofenzivní snažení na síle a ke zkorigování výsledku mnoho nechybělo. Ovšem Markův pokus Pavlík vyrazil, Magerova hlavička cíl těsně minula a Kukecův přímý kop zastavilo břevno.

V souladu s obehraným "nedáš - dostaneš" se tak opět radovali hosté. Petrželovo sólo nikdo z domácích nezastavil a následnou přihrávku zužitkoval Kolář - 0:3. Jasné vedení hostů deset minut před koncem tak mohlo dávat tušit, kdo bude majitelem tří bodů. Spíše však hosty uspalo a Baník se po zásluze dostal na dostřel. Nejprve Fantiš a po chvíli Kukec zápas pořádně zdramatizovali a do závěrečných minut vlili svým spoluhráčům krev do žil. Bojujícímu Baníku se však již vyrovnat nepodařilo a své tristní bodové konto si nevylepšil. Hosté stíhají vedoucí duo.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Slovan Liberec 1:2

01.04.2012 20:15

Góly: 84. Miroslav Podrazký - 5. Emil Rilke, 75. Jiří Štajner

Každé pravidlo má svou výjimku. Například to o brzkém gólu, které pomůže celému zápasu, dnes ukázalo, že se tak opravdu nemusí stát vždy. Přesto může být Liberec spokojen. Díky dvěma zásahům odjíždí z Prahy jako momentální lídr Gambrinus ligy. Dukla zůstává po své první jarní porážce osmá.

Ve čtvrté minutě nevyužil Svatonský rychlého kontru dva na dva a s míčem zaběhl až mimo hřiště, Liberec se tak mohl v další okamžik posunout blíže k prvnímu místu. Štajner povedenou přihrávkou za obranu poslal do vápna Rilkeho, který se trefil přesně ke vzdálenější tyči.

Dukla držela míč u nohou častěji, její snažení však končilo stále stejně při pokusu o vniknutí do vápna. Liberecká pojistka se zase neblížila kvůli nepřesnostem u rychlých přihrávek při brejku či bezpečným centrům při delším obléhání, které bylo po půlhodince hry častější.

Uspávající fotbal s nezvykle defenzivním Libercem a bezmocnou Duklou nepřinášel ve druhé půli nic pro fanouška fotbalu. Není tak divu, že fanoušci ocenili každou povedenou kličku, která s železnou pravidelností vedla k neproniknuvší přihrávce.

Čtvrthodinky před koncem pak přišla zlomová chyba při bránění přímého kopu Fleišmana, který našel Gedeonem zapomenutého Štajnera, jehož hlavičkový pokus dokázal Rada posunout pouze blíže k tyči.

Na druhé straně mohl ještě zavelet k boji Svatonský, když mu přetažený centr vracel před branku Lietava, ale po míči byl hladovější Nezmar. Snížení tak přišlo až pár minut poté, kdy se z přímého kopu trefil krásně pod břevno střídající Podrazký, který se tak na jaře trefil už podruhé z přímého kopu.

A nechybělo mnoho a v další moment bylo vyrovnáno. Vorel poslal pas do šestnáctky, kde ho parádně zpracoval Lietava a pohotovou střelou z otočky nechal vyniknout pozorného Bičíka. Další zajímavé situace se na Julisce odehrály až po závěrečném hvizdu, kdy právě Lietava neudržel své emoce a nebylo daleko od fyzické rozmíšky s Bosančičem po napadení Gebre Selassieho zezadu pražským útočníkem.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - FC Hradec Králové 1:0

01.04.2012 17:00

Góly: 90. Rudolf Otepka (pen.)

Obrovský krok za záchranou dnes učinily České Budějovice, které Otepkovým gólem z devadesáté minuty zdolaly doma Hradec Králové a utekly patnáctému Baníku na osm bodů. Po vyrovnaném průběhu utkání se Hradci stala osudnou penalta.

Úvodní dvě střely dnešního duelu vyslali na branku hosté a v obou případech musel Daněk vytáhnout kvalitní zákrok, aby neinkasoval. Nejprve to proti němu zkoušel Štěpán, druhým v řadě pak byl Mrázek. Ve dvacáté minutě znovu zahrozili hosté, když ze standardní situace krásně kroutil míč směrem k brance Šisler, Danek se po míči jen otočil, naštěstí pro něj ale viděl, jak kulatina těsně míjí jeho svatyni.

Už o minutu později měli první solidní příležitost i České Budějovice, když se ze strany hnal na branku Klesa a mířil chytře k tyči, tu však trefil, a to do její vnější části. Černého hlavičku zkrotil Daněk, diváky pak zvedl ze sedaček Otepka, jenž krásně pálil po pobídce Řezníčka, bohužel pro domácí ale těsně přestřelil. Ještě před přestávkou hledal někoho ze svých spoluhráčů ve vápně Klesa, balón ale nikým netečován proletěl celým velkým čtvercem.

Po přestávce pěkně vypálil Řezníček, který mířil přesně k tyči, Koubek byl ovšem připraven a vytáhl míč na roh. S přibývajícím časem se hra uklidnila a šance už prakticky žádné k vidění nebyly, přesto stav 0:0 do konečného hvizdu nevydržel. V nastaveném čase totiž zahrál jeden z hostujících obránců rukou v šestnáctce a nařízenou penaltu proměnil Rudolf Otepka.

Budějovice jsou tak na dvanáctém místě se solidním náskokem a své pronásledovatele, pro Hradec porážka neznamená prakticky nic.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Slavia Praha 1:0

01.04.2012 17:00

Góly: 10. Zdeněk Klesnil

Slávisté podesáté v řadě nedokázali v lize vyhrát, a přestože dvakrát trefili brankovou konstrukci, mohou děkovat svému brankáři, že výsledek neskončil ještě vyšším rozdílem. Trenér Poustka tak stále čeká na své první vítězství, dnes se navíc vrací s poraněným Čonkou a Latkou, po dvou prohraných kolech si navíc všechny body nechává Sigma.

Po osmi minutách mohl skóre otevřít Latka, když po nákopu Škerleho z poloviny hřiště překvapil hlavičkou vlastního brankáře, který jen taktak stihl balón ještě na hrací ploše. Dvě minuty poté se už domácí radovali, když po přímém kopu hlavičkoval Klesnil a vyražený míč dokázal v těžké pozici napálit pod břevno.

Pražané chtěli okamžitě odpovědět a do obrovských šancí se hnali Blažek s Nitrianským. Prvně jmenovaný se po dlouhém samostatném úniku neodhodlal ani ke střele, druhý využil parádního pasu od Jarolíma k rozeznění vzdálenější tyče.

Ve 39. minutě se lehce polepšil i Jan Blažek, když připsal pro svůj tým druhou trefenou tyč. Nechybělo tak málo, aby se chvíli po změně stran postaral o pojistku Podaný, který po příhře Ordoše rozvlnil střelou z úhlu síť zvnějšku.

Po změně stran se skutečně blýskalo spíše na ještě lepší časy pro domácí. Schulmeisterův rohový kop se dostal až na zadní tyč k Rossimu, ten ale těžkou hlavičkou netrefil. V 58. minutě musel předvést své kvality Berkovec, který šel s velkým rizikem do souboje s Pospíšilem. Ten dostal vynikající balón za obranu od Ordoše a užuž obcházel brankáře, který se mu výtečně vrhl pod nohy a skákající balón těsně před ním vypíchl do bezpečí.

A stejný hráč neuspěl ani dvě minuty poté, když z dálky těsně minul pravou tyč letícího Berkovce. Ten se ukázal v dobrém světle opět v 68. minutě, když bravurním zákrokem vytěsnil hlavičku Podaného po dlouhém pasu Janotky.

Bezzubá Slavia se svou chaotickou snahou o tlak nedokázala vymyslet jedinou kloudnou akci, Sigma tak bez větších problémů uhájila postoj mnoha fanoušků, že Hanáci do boje o záchranu nepatří.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - 1. FK Příbram 0:2

01.04.2012 17:00

Góly: 38. Martin Šlapák, 62. Zdeněk Koukal

Obrovský šok zažila pražská Letná. Domácí Sparta podlehla Příbrami na vlastním hřišti 0:2, a pokud Liberec večer zvítězí, půjde do čela. Sparťané mohou litovat zahozených šancí, zejména v prvním poločase jich měli několik. Výhru Příbrami zařídili Šlapák a Koukal.

A Spartu mohou mrzet zejména neproměněné šance. Už v první minutě mohl Spartu poslat do vedení Přikryl, ale tváří v tvář brankáři Hruškovi neuspěl. O dvě minuty později musel Hruška opět sám čelit protivníkovi, Kweuke se ho pokoušel přehodit, ale udělal to bídně a Hruška míč lapil. Příbram měla první šanci po špatném odkopu Vaclík, brankář Sparty trefil protihráče, ale míč směřující do branky ještě stihl zastavit. Strhující začátek zápasu pokračoval, Pilíkova rána prolétla těsně nad břevnem Vaclíkovi branky.

Diváci na Letné se rozhodně nenudili, ba naopak. Šance střídala šanci, v té další se ocitnul Krejčí, když konečně překonal Hrušku, ale míč skončil na tyčce a poté šel ven z branky. Zanedlouho minul branku křužnou ranou Kweuke a nerozhodný stav 0:0 pokračoval. Sparta nadále spalovala šance, Přikryl ve vyložené šanci přestřelil branku a ve 38. minutě za to Sparta pořádně zaplatila. Centr Pleška našel ve vápně Šlapáka a ten patičkou překonal brankáře Vaclíka. Příbram vedla překvapivě na Spartě 1:0.

Svěřenci Martina Haška chtěli po změně stran s výsledkem něco udělat, ale jakoby se jich trochu zmocnila herní křeč. Sparta byla aktivnější, držela častěji míč, ale Příbramští je už do vyložených šancí nepouštěli. V 63. minutě přišla pro domácí další studená sprcha v podobě druhého gólu. Šlapák v tísni posunul míč na Koukala a ten zakončením pod břevno zvýšil na senzačních 2:0 pro Příbram.

Hosté byli i nadále velice nepříjemným soupeřem, Marešův centr našel Šlapáka, ale ten nedokázal pořádně zakončit. Sparta už byla v těžké pozici a na hře to bylo znát. Příbramští výsledek uhájili a postarali se o největší senzaci kola, na Spartě vyhráli 2:0.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - FK Teplice 0:1

01.04.2012 16:00

Góly: 45. Antonín Rosa (pen.)

Mladá Boleslav je zřejmě definitivně z boje o evropské poháry. Po dnešní prohře s Teplicemi v poměru 0:1 už ztrácí na soupeře před sebou pět a více bodů, Plzeň a spol. navíc mají zápas k dobru. Teplice se naopak posunuly na zajímavou šestou příčku, povedlo se jim to díky proměněné penaltě Rosy.

Domácí byli přitom podle očekávání aktivnějším týmem a od začátku hráče Teplic tlačili. Už ve druhé minutě posadil Kulič míč na hlavu Kúdely, jeho gólový pokus ale vychýlil ze správného směru ke smůle Boleslavi Štohanzl. O chvilku později se domácí dožadovali penalty po kontaktu Sivy s Kúdelou, píšťalka sudího Fraňka ovšem zůstala němá. Aktivní Kúdela to pak zkusil sám ze střední vzdálenosti, jenže trefil jen prostředek Grigarovy branky.

V jedenácté minutě posunul Chramosta balón do vyložené pozice Štohanzlovi, ten ale se zakončením váhal tak dlouho, až se k němu ani nedostal. Uběhly jen tři minuty a sám na Grigara pádil Chramosta, ten však svou možnost nepochopitelně zazdil, vypálil slabě i nepřesně. Hosté poprvé zahrozili zásluhou rány Jindráčka, proti které se musel Miller hodně natáhnout, aby ji vytěsnil na roh. Ve čtyřicáté čtvrté minutě přešly Teplice do rychlého protiútoku, Kulič fauloval v šestnáctce unikajícího Vůcha a kopala se penalta. Tu s přehledem proměnil Antonín Rosa a překvapivě poslal hosty do vedení.

I ve druhém dějství byli mladoboleslavští fotbalisté aktivnější a ve třiapadesáté minutě měli obrovskou možnost na vyrovnání, jenže Chramosta zakončil svůj další samostatný únik střelou do nohy Grigara. O minutu později byl po druhé žluté kartě vyloučen teplický Zoubele a hosté tak dohrávali více než půl hodiny o deseti, přesto se i díky štěstí a neschopnosti domácích v zakončení dokázali náporu bránit. Například Kúdela hlavičkoval z malého čtverce, přesto přestřelil.

Závěrečný tlak Mladé Boleslavi nebyl nikterak nebezpečný, domácí se snažili, ale do vážnějšího ohrožení Grigarovy brány se už nedostali. A tak velmi pravděpodobně zůstanou v příští sezoně bez Evropské ligy...

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - 1. FC Slovácko 1:0

01.04.2012 15:00

Góly: 72. David Lafata

Pět zápasů dlouhé čekání na tři body ukončil David Lafata a po třech nepovedených domácích představeních odchází jablonečtí fanoušci spokojeni. Slovácko tak svého nedělního soupeře v tabulce nedohnalo a na jaře si připisuje třetí porážku ze čtyř výjezdů.

Hosté alespoň v začátcích nezáživné první půle ukazovali, že si chtějí odvézt všechny body. Po pěti minutách tak strašil mírně nepřesnou střelou Lukáš, hned v další moment se pak neprosadil Hlúpik s Doškem.

Diváky čekala půlhodinka nepřesností, kterou se snažil utnout až kanonýr Lafata. Střelu z dálky dokázal Heča vyrazit nad břevno. Blíže ke gólu tak měl ve 37. minutě Beneš, který přeskočil obránce a hlavičkou rozezněl pravou tyč bezmocného brankáře. Před odchodem do šaten měl ještě příležitost Vošahlík, když se k němu odrazil balón po závaru ve vápně, neklidný míč ale poslal zblízka mimo.

Nevydařená koncovka z půle první málem mrzela jablonecké hráče při zaspání do té druhé. Po třech minutách totiž nabídl Došek velkou příležitost Hlúpikovi, ten si však s balónem příliš neporozuměl a Špit dokázal nebezpečnou akci zlikvidovat.

Otevřít skóre tak mohl v 58. minutě, po chytré přihrávce Vošahlíka mezi obránce, Piták, který v pádu neprostřelil vyběhnuvšího Heču. Do svých nohou to tak musel vzít nejlepší střelec letošní ligové sezóny. Doběhl si pro míč na vápno, parádně přešel přes Mezlíka a větší problém nepředstavoval ani Trousil, natož pak brankář Heča, kterého zblízka pokořil ranou nad levou ruku.

Na Slovácku nešla zrovna vidět výraznější snaha o vyrovnání, do konce zápasu tak zaujaly už pouze technicky hezky provedené, leč nepřesné pokusy Jarolíma a Jablonského. Jablonečtí tak navázali na pohárové vítězství nad Českými Budějovicemi štíhlým vítězstvím a drží teoretické naděje na třetí příčku.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - Viktoria Žižkov 1:2

30.03.2012 20:15

Góly: 33. Martin Cseh - 62. Richard Kalod, 86. Jiří Valenta

Fotbalisté posledního Žižkova otočili v předehrávce 23. kola první fotbalové ligy zápas s Bohemians 1905 a po vítězství 2:1 v malém pražském derby si zachovali naději na záchranu. "Klokani" prodloužili sérii bez vítězství na čtrnáct zápasů a zůstávají třináctí, Viktoria vyhrála podruhé za sebou a na nesestupové pozice ztrácí tři body. Domácí poslal do vedení po půl hodině hry Martin Cseh, v druhém poločase otočili zápas Richard Kalod a Jiří Valenta brankou v 86. minutě.

V úvodu "záchranářského" souboje byla v Edenu nejčastěji slyšet píšťalka rozhodčího, který trestal časté nedovolené zákroky na obou stranách. Od dvacáté minuty pak začali dominovat domácí hráči. Nejprve po odraženém míči z malého vápna minul Borek, krátce po něm netrefil Kolářovu branku po tečované ráně ani Bartek.

Ve 33. minutě se už aktivní Bohemians dočkali. Dlouhý míč z Budínského standardky se dostal až na zadní tyč k opuštěnému Csehovi a slovenský stoper si hlavou připsal první ligový gól v kariéře.

Pět minut po přestávce mohli domácí náskok zdvojnásobit. Kraják postupoval z úhlu sám na Koláře, ale žižkovský gólman snížil úhel a zachránil naději svému celku. Ten v 54. minutě zahrozil po střele Sivriče, kterou brankář Sňozík vyrazil na roh. Kapitán Bohemians pak jen sledoval, jak Valentův tečovaný pokus letí těsně vedle tyčky.

Žižkov povedenou pasáž korunoval po hodině hry vyrovnávacím gólem. Střídající útočník Kalod zužitkoval hlavou Slobodův centr a skóroval po devíti minutách na hřišti.

Domácím mohl v 70. minutě vrátit vedení další náhradník Kaufman, ale jeho tvrdou ránu z výborné pozice zblokovala obrana Viktorie. Také Borkovu hlavičku tečovala mimo hostující defenziva. Žižkov pak rozhodl o vítězství až v úplném závěru. Dvacet metrů před brankou se k míči dostal záložník Valenta a střelou do horního růžku nedal Sňozíkovi šanci. Žižkov tak navázal na poslední domácí výhru nad Jabloncem a poprvé v sezoně zvítězil také mimo svůj stadion.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slovan Liberec23164354:2552
2.Sparta Praha23162540:1950
3.Viktoria Plzeň23144555:3346
4.FK Mladá Boleslav23115737:2838
5.FK Jablonec23106746:2836
6.FK Teplice23106726:2436
7.1. FK Příbram23105834:3435
8.Dukla Praha2388731:2532
9.1. FC Slovácko23931122:2730
10.FC Hradec Králové23761017:2627
11.Slavia Praha23510818:2525
12.České Budějovice23581025:4123
13.Sigma Olomouc2378826:2820
14.Bohemians 190523551317:4120
15.Baník Ostrava23361419:3815
16.Viktoria Žižkov23421718:4314
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (844)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele