Gambrinus liga - preview 23. kola

30.03.2012, 08:32, aktualizováno 02.04.2012, 08:49
Previews
Duel týmů z opačných pólů tabulky nabídne pondělní dohrávka třiadvacátého kola. Po včerejší výhře Olomouce již potřebuje zabrat Baník Ostrava, který v tuto chvíli ztrácí na záchranu pět bodů, na druhé straně Viktoria Plzeň by se ještě mohla zapojit do boje o ligový primát...
Baník Ostrava - Viktoria Plzeň  (pondělí 17:00)
Ostrava pod vedením nového trenéra bude hostit v pondělní dohrávce 23. kola první fotbalové ligy úřadující mistry z Plzně. Oba týmy nastoupí ve zcela odlišných situacích. Domácí bojují o záchranu, kdežto hosté nejen o účast v evropských pohárech, ale také i o to zapojit se do bojů o titul.

Předposlední Baník ztrácí na nesestupové týmy pět bodů. Kvůli špatným výsledkům byl nucen klub vyměnit hlavního trenéra na lavičce. Místo Pavla Malury má Ostravu zachránit Radoslav Látal, jenž si odbude prvoligovou premiéru v pondělí proti obhájci titulu. Nový trenér však už vedl v týdnu svůj tým již v českém poháru, kde jeho svěřenci nedokázali odvrátit hrozbu vyřazení ve čtvrtfinále a na jejich úkor postupují dál fotbalisté Olomouce. Baník se tak může už jen plně soustředit na ligovou záchranu.

"Plzeň je strašně kvalitní tým. Má technicky vybavený mančaft, rychlostní typy hráčů, kteří se nebojí a umí hrát jeden na jednoho. Ještě z Baníku si dobře pamatuju trenéra Pavel Vrbu, který po hráčích chce co nejvíce roztahovat hřiště. To právě soupeři nesmíme dovolit. My se naopak hřiště musíme snažit zužovat, zdvojovat hráče a hlavně pokrýt obě křídla. Náš výkon musí být o hodně lepší než v poháru proti Olomouci," poznamenal trenér domácích Látal, jehož mužstvo čeká na své domácí ligové vítězství od 15. října 2011.

Plzeň se po dnešku může opět přiblížit k prvnímu místu, od nějž jí dělí devět bodů. Vrbovi svěřenci ještě nic nevzdávají a pokusí se ještě promluvit do bojů o ligové prvenství. K druhé Spartě, která byla na čele tabulky sesazena Libercem, se může přiblížit na odstup čtyř bodů, pokud ovšem vyhraje na horké ostravské půdě. A Západočechům se právě venku na jaře nadmíru daří. V této části sezony totiž všechny duely na hřištích soupeřů vyhráli.

"Ta situace, do které se Baník dostal, není nějaká krátkodobá, to je dlouhodobý jev, který víceméně vyvrcholil v letošní sezoně, a který bohužel dostal Baník tam, kam nepatří. Já osobně věřím tomu, že Baník boj o záchranu zvládne. Baník určitě v jarní části soutěže herně nikdy nezklamal, ale měl trošku smůlu v zápasech jak doma, tak venku, takže body nezískal. Na druhou stranu doufám, že v tom bude pokračovat a ty body nezíská ani s námi. Byl bych velice rád, kdybychom pokračovali v tom výkonu, který jsme předvedli s Budějovicemi," řekl trenér hostující Plzně Pavel Vrba, jenž prožil krásná léta na Bazalech.

Domácí budou postrádat oba zraněné Svěrkoše a Šmejkala, zatímco hosté mohou nastoupit v kompletním složení, nejistý je pouze start plzeňského Procházky.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pietrzkiewicz - Frydrych, Adámik, Vomáčka, Cverna - Marek, Droppa - Vrťo, Fantiš, Kukec - Magera.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Rajtoral, Čišovský, Ševinský, Limberský - Horváth, Darida - Petržela, Kolář, Pilař - Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.50 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Jablonec - 1. FC Slovácko  (neděle 15:00)
Jablonec se v neděli doma střetne v rámci 23. kola první fotbalové ligy se Slováckem. Domácí v lize tápou, přesto věří, že jejich pohárový postup přinese lepší zítřky. To Slovácko by rádo uťalo sérii čtyř porážek na jablonecké půdě.

Že by se v severočeském klubu blýskalo na lepší časy? Jablonec totiž v poháru smetl České Budějovice 5:0 a zaslouženě postoupil do semifinále Poháru České pošty. Proto domácí trenér František Komňacký věří v nastartování úspěšné série. "Všichni bychom rádi věřili tomu, že nás vysoká pohárová výhra zase nastartuje. I když Budějovice nebyly zdaleka kompletní, náš fotbal už trošku připomínal to, co jsme hráli v některých zápasech na podzim. Věřím, že hráči získali sebedůvěru, jistotu a se stejnou kvalitou a úsilím nastoupí proti Slovácku. Klíčem k úspěchu je uhlídat Doška," říká jablonecký kouč, jehož tým díky postupu v poháru stále živí naděje na Evropskou ligu. Severočechům, kteří čekají na vítězství pět ligových kol, se vzdaluje třetí příčka, na ní ztrácí rovných deset bodů.

To Slovácko už nemá o co velkého hrát. Pohybuje se v klidném středu tabulky na devátém místě. Ale bude si samozřejmě chtít minimálně udržet svoji aktuální pozici. Stále však má velkou šanci nakouknout do první pětky, na níž ztrácí pouhé tři body. "I když Jablonec v posledních pěti ligových zápasech nevyhrál, představuje nesmírně kvalitního protivníka s vyrovnaným hráčským kádrem. Nebudu jmenovat, na koho z hráčů soupeře si musíme dát pozor. To bych kromě Lafaty, Jarolíma, Pitáka musel upozornit na mnohem více hráčů. Naší nevýhodou je, že musíme v sestavě řešit absenci několika klíčových hráčů," poznamenal trenér Slovácka Miroslav Soukup, jehož tým v Jablonci naposledy bodoval před sedmi lety.

Zatímco domácí výběr bude postrádat pouze dva zraněné Kocourka a Vukoviče, hosté hlásí početné absence. Za Slovácko nenastoupí potrestané trio Volešák, Kubáň, Ondřejka a dvojice zraněných Kordula s Košútem.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Eliáš, Beneš, Pavlík, F. Novák - Vošahlík, Loučka, Piták, Jarolím, Kovařík - Lafata.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Franta, Mezlík, Trousil, Reinberk - Daníček, Hlúpik, Pavelka, Čtvrtníček - Lukáš, Došek.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.00 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - FK Teplice  (neděle 16:00)
Domácí Mladá Boleslav v rámci 23. ligového kola hostí Teplice. Zatímco domácí v týdnu ukončili své účinkování v českém poháru, to hosté v něm jdou dál.

Mladá Boleslav v lize v posledních ligových zápasech ztrácí body. Před dvěma týdny s velkými problémy doma vydřela remízu s Příbramí a poté prohrála v Hradci 0:2. Navíc v týdnu byla vyřazena Spartou v Poháru České pošty. Středočechům už zbývá jediná možnost, jak se podívat do pohárové Evropy. A to v lize se prokousat na třetí místo, na nějž ztrácí ze čtvrtého místa pět bodů. "Čeká nás mužstvo v nejlepší psychické kondici a vezoucí se na vítězné vlně, na rozdíl od nás. Tím víc to pro nás bude náročnější. Předvedený výkon v pohárovém utkání na Spartě a poznatky z něho nám nesmí ublížit, i když jsme prohráli, ale naopak nás musí posílit," míní trenér domácích Miroslav Koubek.

Teplice se opravdu nyní vezou na vítězné vlně. Ve středu vyřadily v poháru Liberec poté, co na jeho půdě vyhrály odvetu 2:0. Skvělou náladu si chtějí přenést do ligového duelu v Mladé Boleslavi. "V lize máme na poháry sotva jednoprocentní šanci, ale vypustit ji nehodláme. Chceme zkrátka skončit co nejvýš. Hráči se pomalu dávají dohromady, ale kdo s námi pojede, to se rozhodneme až v sobotu. Mám i pár tipů od trenéra béčka. Pokud máte jedenáct hráčů, tak to stačí," řekl zkušený trenér Teplic Petr Rada, jehož týmu v tabulce patří šesté místo.

Oba týmy počítají velké ztráty. V sestavě domácích bude chybět kvůli kartám Ščuk a Kalina, na marodce je čtveřice hráčů Šírl, Zahustel, Opiela a Fabián. Hosté přijedou bez pětice marodů Ljevakoviče, Vondráška, Volka, Šragy a Smejkala. Otazníky visí nad startem tří teplických fotbalistů Mujagiče, Mahmutoviče a Stožického.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kysela, Rolko, Dimitrovski, Táborský - Fillo, Kůdela, Kulič, Janíček, Mareš - Chramosta.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Ježdík, Lukáš, Matula, Rosa - Dolejš, Zoubele, Siva, Vachoušek, Vůch - Jindráček.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.40 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
České Budějovice - FC Hradec Králové  (neděle 17:00)
Součástí bohatého nedělního programu Gambrinus ligy je také souboj týmů z druhé poloviny tabulky mezi Českými Budějovicemi a Hradcem Králové.

Přes zimu nově postavená obrana Dynama dlouho fungovala a byla důležitým základním kamenem v sérii šesti jarních utkání, které Jihočeši neprohráli. V posledních dvou soutěžních utkáních však povolila a České Budějovice inkasovali jen v tomto týdnu devět branek. Nejprve čtyři v pondělní dohrávce v Plzni a potě pět v odvetě poháru v Jablonci. Nutno dodat, že v Jablonci nastoupili v kombinované sestavě. Doma však v lize svěřenci Františka Cipra prohráli naposledy v šestém kole na konci srpna a důležité body o záchranu tak budou chtít vyválčit také v souboji s Hradcem Králové. Chybět budou dlouhodobě zranění Stráský a Bakala.

Votroci můžou hrát relativně v klidu. Jen tři body jim chybí k magické hranici 30 bodů, která většinou znamená záchranu. V Hradci vědí, že čím dříve budou mít klid od záchranářských bojů, tím lépe se jim bude připravovat na nadcházející sezónu a pilovat jejich kombinační hra. Svěřenci Václava Kotala budou chtít v Českých Budějovicích navázat na povedené vystoupení proti Mladé Boleslavi, ve kterém po delší době protrhli střeleckou smůlu. Do hry ovšem nezasáhnou zranění Klapka s Fischerem, nejistý je start Jedunova s Mrázkem a kvůli čtyřem žlutým bude stát i Fukal.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Krajčík, Řepka, Lengyel, Machovec - Klesa, Javorek, Rýdel, Otepka, Sandro - Řezníček
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Pávek, Hochmeister, Plašil - Holeš, Janoušek, Šisler, Poděbradský - Dvořák, Štěpán, Zelený
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.25 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sigma Olomouc - Slavia Praha  (neděle 17:00)
Fotbalisté Slavie míří do Olomouce, kde v neděli proti domácí Sigmě sehrají zápas 23. kola první fotbalové ligy.

Olomouc stále hraje o záchranu, na sestupové pásmo drží pouhý dvoubodový náskok. Po dvou porážkách v řadě potřebují Uličného svěřenci doma uspět. Nejlépe vyhrát. Ale proti Slavii to budou mít těžké, v posledních třech ligových zápasech ji nedokázali porazit. Nyní mají příležitost tuto bilanci změnit. "Trošku nám v posledních kolech hapruje koncovka, ale věřím našim útočníkům, že se doma prosadí a nějaký gól dáme. Ani Slavia nedává až tolik gólů, má ale velkou sílu ve standardkách. Mají šikovné kluky v záloze, vysoké stopery v čele s Latkou, všechno se to točí kolem Jarolíma. Věřím ale, že zápas dovedeme do vítězného konce," tvrdí trenér domácích Petr Uličný.

Desátou Slavii povzbudil z uplynulého kola výkon proti vedoucí Spartě, uhráli bod díky výsledku 1:1. Pro slávisty to byla třetí remíza v řadě, na jaře však již pátá. Pouze jednou prohráli, stále čekají na letošní první ligovou výhru. "Rádi bychom se udrželi na té vlně neporazitelnosti z posledních zápasů. Jsme si moc dobře vědomi síly Olomouce, ale když předvedeme podobný výkon a nasazení jako v derby se Spartou, tak věřím, že na horké půdě v Olomouci uspějeme," doufá trenér hostí Martin Poustka.

V obou táborech jsou hlášeny početné absence. Domácí budou postrádat trojici zraněných Hořavu, Petra, Jirouše, vykartovaného Navrátila a nejistý je start Vepřeka. Hosté se budou muset obejít bez nemocného Dembélého a tria rekonvalescentů Frejlacha, Koreše a Šimečka.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Pospíšil, Rossi, Heinz - Varadi, Ordoš, Schulmeister.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Dostál, Latka, Hubáček, Čonka - Nitrianský, Cicman, Jarolím, Petrák, Blažek - Böhm.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.30 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sparta Praha - 1. FK Příbram  (neděle 17:00)
Ve 23. ligovém kole přivítají fotbalisté Sparty osmou Příbram, jež po špatném jarním vstupu se dostává do tempa. To Letenští, kteří stále vévodí lize, předvádí na jaře rozpačité výkony

Před začátkem jarní části Sparta vedla prvoligovou tabulku se šestibodovým náskokem. Nyní kvůli špatným výkonům se její rozdíl od druhého místa ztenčil na jediný bod. Pokud tedy Letenští nechtějí přijít o své dlouhodobé vedení, musí doma zdolat Příbram. Právě s tímto týmem mají velice slušnou bilanci vzájemných zápasů, zvláště v domácím prostředí, kde s ní ještě nikdy neprohráli. "Doma jsme vyhráli s Ostravou i ve středu pohárový zápas s Mladou Boleslaví, za což jsme rádi, protože Sparta by před svými fanoušky měla vyhrávat trvale. S Příbramí na to chceme samozřejmě navázat. Víme, že se nám někdy nedaří podle představ, ale je to proto, že jsme v zimě nastartovali změnu koncepce hry a ten proces neskončil," řekl před nedělním zápasem trenér domácích Martin Hašek. Ten bude postrádat v sestavě zraněného Vidličku a možná se bude muset obejít i bez Matějovského.

Příbram může být se svými výsledky v sezoně spokojena, v tabulce ji patří osmé místo a v případě vítězství by se mohla dotáhnout na páté místo. Po úvodních čtyřech gólových půstech začala opět střílet branky, v posledních dvou zápasech dohromady vstřelila hned čtyři góly. Přesto svěřenci trenéra Davida Vavrušky stále čekají na první jarní výhru. Z pěti ligových zápasů v tomto kalendářním roce uhráli pětkrát remizovali, pouze jednou prohráli. "V posledních zápasech jsme ztratili výhry v posledních minutách, což nás dostává pod tlak, protože na jaře stále čekáme na výhru. Sparta je největší klub v zemi a zápasy s ní nám vždy ukážou naši skutečnou výkonnost. Jestli jsem udělali ten skok opravdu takový, jaký si myslíme, a nebo jestli máme stále na čem pracovat. Celé je to o psychice," tvrdí trenér hostí Vavruška, jenž nebude moci počítat bez služeb obou marodů Tarczala a Divíška.

Absence: Vidlička (zranění), Matějovský (nejistý start) - Tarczal, Divíšek (oba zranění).
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Kušnír, J. Brabec, Jarošík, Pamič - Přikryl, Hušbauer, Matějovský, Krejčí - Kadlec, Kweuke.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Štochl, Hejda, Krejčí, Pleško - Mareš, Koukal, T. Pilík, Mišůn - Šlapák, Krbeček.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 5.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - Slovan Liberec  (neděle 20:15)
Sledovaný zápas se odehraje na Julisce, kde domácí Dukla přivítá o titul bojující Slovan Liberec.

Nováček nejvyšší soutěže nejenže dosahuje dobrých výsledků, ale navíc pod trenérem Kozlem předvádí atraktivní fotbal. Po zásluze se tak Dukla pohybuje v horní polovině tabulky a míchá i kartami v patrech nejvyšších. Vždyť Liberec venku porazila a na Spartě i v Plzni uhrála remízu. Další skalp favorita by uvítali nejen fanoušci Dukly, ale i Sparty, kterou Liberec mocně stíhá. Dukla se navíc na jaře prezentuje skvělou formou. V šesti utkáních ještě neprohrála a získala v nich 12 bodů za tři vítězství a stejný počet remíz.

"Na utkání se těšíme. Daří se nám, máme dost bodů a můžeme jít do otevřeného zápasu. Takže věřím, že to bude pohledný zápas. A konfrontace s takovým soupeřem v otevřeném utkání nás může jenom obohatit," uvedl trenér Luboš Kozel.

Liberec se letos prezentuje také dobrou podívanou. Ofenzivní vozba na čele s nestárnoucím Štajnerem je postrachem všech soupeřů a je jedno, jestli doma U Nisy, nebo na hostujícím hřišti. Možná tedy s výjimkou Teplic, které můžou za dvě ze tří letošních ligových libereckých porážek i za vyřazení Slovanu z domácího poháru. Mimochodem tu třetí ligovou porážku zaznamenali svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého na podzim doma právě s Duklou. Slovan je společně s Plzní nejlépe střílejícím mužstvem ligy a útočí na titul.

"O titulu nemluvíme, ale samozřejmě, že o tom už pár týdnů víme. Dovolím si tvrdit, že nás to nijak nesvazuje. Je fajn být v závětří, hlavní naší výhodou ale je, že Sparta musí. My můžeme jen překvapit, my nemusíme. Ale chceme," řekl obránce Theodor Gebre Selassie.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Hašek, Vorel, Švejdík, Vrzal - Malý, Gedeon, Hanousek - Podrazký, Lietava, Pázler
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Kelič, Nezmar, Breznaník - Šural, Vácha, Janů, Bosančič - Štajner - Rabušic
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Bohemians 1905 - Viktoria Žižkov  (pátek 20:15)
Velmi zajímavý duel o záchranu je na programu v páteční předehrávce 23. kola. V Edenu budou Bohemians 1905 hostit rivala ze Žižkova.

Kdo by po skvělém startu do sezóny čekal, že se Klokani v dalším průběhu sezóny protrápí až do spodních vod tabulky? Bohemians čekají na vítězství již třináct zápasů v řadě, v nichž pouze třikrát dokázali remizovat. Naposledy v domácím utkání proti Hradci Králové, na které by nový kouč Weber rád navázal dlouho očekávaným vítězstvím. Domácím kromě dlouhodobě zraněného Nikla a vykartovaného Nešpora bude možná kvůli zranění chybět i Žižka. Klub v nelehké době v trvalém azylu v Edenu oslaví osmdesáté narozeniny pravého domova Bohemky - Ďolíčku.

"Je to pro nás jeden z nejdůležitějších zápasů. Po utkání v Liberci jsem byl hodně zklamaný a měl jsem s hráči důrazný pohovor. Základem naší hry musí být zdravá agresivita, snaha získat míč, prostě maximální nasazení se vším všudy," řekl Jozef Weber.

Žižkovští fotbalisté vypadali na odpis a již od podzimu se tipuje jen to, kdo červenobílé do druhé ligy doprovodí. Svěřenci kouče Nádvorníka nyní ale zabrali a poprvé v ročníku bodovali ve dvou utkáních po sobě. Především vítězství 4:2 proti Jablonci bylo nečekané. Hosté mají v lize nejhorší obranu a společně s Bohemians také nejhorší útok. Tým se ale v posledních zápasech přesvědčil, že fotbal hrát umí a bude to chtít předvést také v pátek večer. Nepomůže jim ale Bálek, který nemůže nastoupit kvůli dohodě o hostování, a Štastný s Hílkem, kteří budou stát za žluté karty.

"Chceme potvrdit minulé bodové zisky a dotáhnout na mančafty před námi. Bohemka je jedním z týmů v sestupových vodách. Pokud dokážeme vyhrát, tak se samozřejmě dotáhneme blíž k ní a způsobíme jí problémy. Takže určitě je to v danou chvíli zápas o šest bodů," uvedl Roman Návorník.

Podzimní duel na Žižkově rozhodl pro Bohemians Škoda, který na jaře působí v dresu Slavie. Vítězství 1:0 bylo tím právě dosud posledním pro Klokany.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Cseh, Bartek - Moravec, Budínský, Abraham, Borek, Kraják - Hartig
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bartl, Kiidron, Kropík, Slodowy - Sivrič, Kotyza, Sloboda, Valenta, Milosavljev - Jurčo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.25 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha22162440:1750
2.Slovan Liberec22154352:2449
3.Viktoria Plzeň22134552:3143
4.FK Mladá Boleslav22115637:2738
5.FK Jablonec2296745:2833
6.FK Teplice2296725:2433
7.Dukla Praha2288630:2332
8.1. FK Příbram2295832:3432
9.1. FC Slovácko22931022:2630
10.FC Hradec Králové2276917:2527
11.Slavia Praha22510718:2425
12.České Budějovice22481024:4120
13.Bohemians 190522551216:3920
14.Sigma Olomouc2268825:2817
15.Baník Ostrava22361317:3515
16.Viktoria Žižkov22321716:4211
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (490)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele