Gambrinus liga - souhrn 21. kola

16.03.2012, 22:06, aktualizováno 19.03.2012, 18:55
Komentáře a souhrny
Pondělní pražské derby branku nepřineslo, Dukla a Slavia mají po bodu. Liberec vyhrál 4:2 v Olomouci a drží krok se Spartou, která už v pátek porazila Baník. Šanci na titul si ještě uchovala Plzeň, ta díky závěru první půle odváží body z Jablonce. Teplice nedokázaly porazit poslední Žižkov, Mladá Boleslav doma zase neporazila Příbram.

Dukla Praha - Slavia Praha 0:0

19.03.2012 17:00

Góly: -

Derby pražských S je na programu až za týden. Generálkou pro sešívané na něj bylo malé pražské derby na Julisce proti domácí Dukle. Gólu se nedočkal nikdo.

Do utkání šli podle postavení v tabulce a hlavně i podle posledních výsledků netradičně domácí. Zatímco Slavia na jaře ještě nevyhrála a vstřelila pouhý jeden gól, Dukla naopak v jarní části ještě nepoznala porážku. Z úvodních sestav zaujalo především Poustkovo nasazení mazáka Vlčka na hrot útoku.

Utkání od začátku přinášelo zajímavé situace. Oba týmy rozhodně nezačaly s taktikou "hlavně neprohrát". První ohrožení brány znamenala Jarolímova střela, kterou brankář Dukly Rada vyrazil před sebe a Gedeon měl co dělat, aby před dobíhajícím Hurkou odvrátil míč do bezpečí. Také na druhé straně bylo živo. Zasloužil se o to aktivní LIetava, který si šikovně naběhl na zadní tyč a přetažený centr tlačil na bránu. Rychlý Berkovec v bráně hostů však také nepřipustil změnu skóre.

S blížící se přestávkou šancí ubývalo a k vážnějšímu ohrožení brány se nedostal žádný z týmů. Veškerou snahu, kterou všem aktérům nešlo upřít, brzdily nepřesné přihrávky, špatná zpracování a malá odvaha v zakončení.

Do druhé půle vstoupila aktivněji Dukla a přehráváním Slavie skutečně potvrzovala, kdo je favoritem. Žádná z připravených střeleckých pozic ale neskončila gólem. Slavia se po přestávce prezentovala o poznání defenzivnějším způsobem hry a vepředu tak osamocený a uštvaný Vlček neměl příliš možností, jak se propracovat do šance. Zajímavější situace přinášelo taktické občasné vysouvání stopera Latky do útoku. Při jednom z nich ale urostlý bek chyběl v zadních řadách svého týmu a Lietava sám postupoval na Berkovce. Bránu ovšem minul.

Kdo má rád góly, nesmí sledovat pondělní televizní dohrávky. V pátém jarním kole se v takovém zápase urodil čtvrtý bezbrankový výsledek. Stejně tak Slavia uhrála na jaře čtvrtou bezbrankovou remízu v pátém utkání a zdá se, že se hodlá zachraňovat spíše pevnou obranou, než nápaditým a produktivním útokem. Dukla působila živějším dojmem a je to ona, která v tomto utkání ztratila body. Postavení v tabulce však dává svěřencům Luboše Kozla klid na přípravy do dalších zápasů. Na rozdíl od Slavie.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - FC Hradec Králové 0:0

18.03.2012 17:00

Góly: -

Klokani remizovali na domácí půdě v Edenu s Hradcem Králové 0:0 a tento výsledek toho do budoucna příliš nenapověděl. Už po poločase uviděl červenou kartu domácí Nešpor. Oba celky tak zůstavají v sestupovém ohrožení. O něco hůře jsou na tom Bohemians 1905, ti jsou pět bodů nad sestupem.

Úvodní minuty patřily hradeckým Votrokům, ale ti si první větší příležitost vypracovali až ve 24. minutě. To Dvořák nahrával do vápna Štěpánovi, oba si míč ještě vyměnili, ale zakončit nedokázali, v dobré pozici prováhali ten pravý moment k zakončení. Pak se dlouhé minuty nic nedělo. Znuděný Eden zažil světlejší chvilku až v samotném závěru prvního poločasu, kdy unikající Nešpor jen těsně minul branku. Pro Nešpora to nebyla poslední slovo, takřka okamžik na to zasáhl loktem Fukala a po červené kartě musel do sprch.

Druhý poločas tak pro Bohemians 1905 nezačal nejlépe. Hradečtí měli početní výhodu a tu hodlali samozřejmě využít. Holešovu velice dobrou ránu vyrazil Sňozík. V 63. minutě se namotal do šance Abrahám, jeho teč málem nadělala Lindrovi velké problémy. Abrahám se předvedl i o tři minuty později, kdy jeho rána po teči skončila vedle.

Bohemka i přes početní nevýhodu dobře bránila. Hradec jí nakonec ale přitlačil a v závěru mohl strhnout vedení na svojí stranu. Pumelenici Zelenýho vytáhl Sňozík na roh a hlavička Dvořáka skončila vedle. V nastaveném čase přišel pro Votroky infarktový moment. V jejich pokutovém území došlo k závaru, který ukončil až sudí odpískaným faulem. Bohemians 1905 remizovali s Hradcem Králové 0:0.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - 1. FK Příbram 2:2

18.03.2012 16:00

Góly: 77. Ondřej Zahustel, 89. Adrian Rolko - 42. Lukáš Hejda, 72. Martin Šlapák

Bodovou ztrátu zaznamenala Mladá Boleslav. Severočeši doma nedokázali zdolat Příbram a připisují si pouze bod za remízu 2:2. Mladá Boleslav přitom měla obrovskou převahu, doplatila však na neproměňování šancí.

Příbramští začali na půdě čtvrtého celku nebojácně a už v 11. minutě se mohli ujmout vedení. Překvapivá střela Koukala málem zaskočila Millera, tomu míč proklouzl a skončil nad. O tři minuty později poprvé zahrozili i domácí, na centr Kaliny těsně nedosáhl útočník Chramosta. Rovněž další minuty patřily Mladoboleslavským, Fillovo volej vyrazil Hruška a příbramský brankář se Fillem nenechal překonat ani o minutu později při jeho další šanci. Martin Fillo byl hodně vidět, po jeho další ráně se ozvala branková konstrukce!

Mladá Boleslav nešla do vedení ani ve 35. minutě, Šírlova tvrdá rána sice prošla zdí, ale Hruška jí za svá záda nepropustil. Koubkovi svěřenci sice byli lepším týmem ale ve 42. minutě se ujali vedení hosté. Byl to jako blesk z čistého nebe, Lukáš Hejda si na ofsajdové hranici zpracoval míč a střelou k tyči zajistil příbrami vedení 1:0. Ještě do konce prvního poločasu měli boleslavští dvě zajímavé šance na srovnání. Hlavičkujícího Kúdelu vychytal bezchybný Hruška a Rolko dokonce vstřelil gól, nicméně z ofsajdového postavení.

Cíl Mladé Boleslavi ve druhém poločase bylo jednoznačně co nejrychlejší vyrovnání. Jenže to se nepodařilo, Zahustel trefil břevno a Kúdela hlavičkoval opět mimo tři tyče. Z pohledu domácích to byla plejáda zahozených šancí, ne a ne se podařit vyrovnat. V 72. minutě přišel druhý šok pro Mladoboleslavské, Martin Šlapák si z brejku obhodil Rolko a neomylně zakončil - 2:0 pro Příbram. Zápas ale ještě nebyl rozhodnut, neboť domácí brzy snížili. Rolkův centr našel Zahustela a jeho hlavička už skončila za zády příbramského brankáře - 2:1. Domácí následně vyvinuli obrovský tlak! Tlak, kterému Příbram minutu před koncem podlehla. Po sérii centrů se míče zmocnil Rolko a vyrovnal na 2:2! Zápas napínavý až do konce nakonec vítěze nepoznal.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - 1. FC Slovácko 2:2

18.03.2012 15:00

Góly: 14. Michal Klesa, 66. Rudolf Otepka (pen.) - 88. Filip Hlúpik, 90. Josef Čtvrtníček

Jak se nevyplácí vypustit poslední minuty utkání, předvedli dnes České Budějovice, které rychlou brankou smetly slováckou aktivitu, aby přes penaltové pojištění přišly o vítězství během závěrečných čtyř minut. Přestože tak Jihočeši neprohráli doma poosmé v řadě a uhájili jarní neporazitelnost, spokojení být rozhodně nemohou.

Rozpačitý úvod obou celků, ve kterém měli lehce navrch hosté, uťaly po čtvrthodince Budějovice. Krajčík centroval do vápna, kde svedl hlavičkový souboj Javorek s Kordulou, od nichž se balón odrazil ke Klesovi, který zblízka propálil brankáře. Po odchodu Ondráška do Norska se stal Michal Klesa kanonýrem svého týmu, časným zásahem si připsal šestou trefu v sezóně.

Opařené Slovácko se oklepávalo deset minut, poté zkoušel pozornost Daňka technickou střelou zpoza vápna Volešák, budějovický brankář se úspěšně protáhl a jeho pokus vyrazil. Stále pasivnější a pasivnější hosté zvládali odvracet centry do svého vápna, Budějovice však v defenzívě pracovat nemuseli prakticky vůbec, v klidu tak své vedení hlídaly.

Na další vzrušení v pokutovém území se tak čekalo až do 60. minuty, kdy centroval Klesa na malé vápno, kde hlavičkoval Řezníček a Huča musel předvést parádní zákrok, aby udržel své spoluhráče na dostřel bodu. Jenže chvilku poté přišla střela Sandra, kterou na hranici vápna zastavil v pádu rukou Trousil a rozhodčí správně ukázal na značku pokutového kopu, kam si postavil míč Otepka a přesnou přízemní ranou k tyči pojistil vedení domácích.

Slovácko se pak konečně začalo ozývat, prostor mezi třemi tyčemi ovšem hledalo marně. Nejprve se po přímém kopu Volešáka netrefil hlavičkou Kovář, následně se snažil odčinit penaltu Trousil, když po rohovém kopu v těžké pozici napálil pravačkou míč do břevna.

Kontakt se soupeřem tak zařídil až Hlúpik tři minuty před koncem hrací doby, když mu do vápna parádně sklepl Kovář, aby zkamenělého Daňka pokořil ranou ke vzdálenější tyči. I přesto si domácí fanoušci nechávali variantu remízy jen v nejzapadlejších částech své mysli a ve druhé minutě nastavení tak mohli být právem rozčarováni z laxnosti "své" obrany.

Dlouhý aut do vápna mohli Jihočeši dvakrát odvrátit, místo toho propadl balón k volnému Čtvrtníčkovi, kterého si příliš pozdě všiml Řepka a střídající hrdina zápasu neměl problém z pár kroků rozhodnout o remíze. Zápas totiž pár vteřin po výkopu rozhodčí ukončil.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Viktoria Žižkov 0:0

17.03.2012 17:30

Góly: -

Teplice nenavázaly na poslední úspěšné domácí vystoupení proti Slovanu Liberec a s Žižkovem berou pouze bod za bezbrankovou remízu. Domácí tak jen potvrdili, že se jim v letošní sezóně Na Stínadlech nedaří, zatímco Pražané po deseti zápasech opět bodují!

Žižkovští byli od úvodních minut favorizovaným domácím více než vyrovnaným protivníkem, branku soupeře však ohrozit nedokázali. To Radovi svěřenci se mohli hned z první nebezpečné akce ujmout vedení. Psala se osmá minuta, Zoubele poslal do pokutového území ostrý centr, Vachoušek na balón ovšem z bezprostřední blízkosti o chlup nedosáhl. Velkou neplechu dělal hostujícímu celku zejména agilní Dolejš, ani jemu se však nedařilo nadějně vyhlížející akce dotáhnout do konce, nejblíže brance byl po jeho průniku Stožický, ale pálil nad břevno. Ten samý hráč zakončoval i vzápětí, tentokráte se trefil ale jen do boční sítě.

Po obrátce hra spadla do ještě větší letargie, ani jedna strana se nedokázala usadit na útočné půlce, k vidění tak byl spíše boj ve středu pole s velkým množstvím osobních soubojů, než fotbal. Něco měl na mysli s tím udělat po hodině hry nesmírně aktivní Petr Dolejš, jeho dalekonosný pokus se ovšem do vymezeného prostoru nevešel, Kolář se tak po míči ani natahovat nemusel. Stejné vyústění měla také střela ze střední vzdálenosti v podání čerstvě střídajícího Čajiče a později i kapitána Lukáše, jež zakončoval z obtížné pozice.

Největší možnost pražského týmu přišla minutu před závěrečným hvizdem a byli to paradoxně hráči Teplic, kdo si mohl vstřelit vlastní branku: Jurčo centroval do vápna, kde se snažil míč odvrátit Lukáš, ten však trefil balón tak nešťastně, že ho ve skluzu málem poslal k pravé tyči Grigarovy svatyně, vše ale nakonec dopadlo pro FKT dobře. Soupeři si tím pádem rozdělili po bodu.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Slovan Liberec 2:4

17.03.2012 16:00

Góly: 25. Michal Ordoš, 61. Michal Ordoš - 53. Michal Breznaník, 57. Michael Rabušic, 71. Jiří Štajner, 90. Zbyněk Musiol

Liberečtí fotbalisté nedovolili Spartě utéct na rozdíl šesti bodů a v dnešním krásném utkání přestříleli domácí Sigmu Olomouc 4:2. Hanácí sice drželi s Libercem krok, ale nakonec nedokázali výsledkově navázat na úspěšné představení v Plzni.

Zápas nabídl spousty šancí a také spoustu gólů. Skóre se mohlo měnit už v páté minutě, kdy Renato Kelič hlavičkoval po rohovém kopu nad. Ve 21.minutě byli Liberečtí znovu blízko první brance, Gebre Selassie pálil z ostrého úhlu, ale míč šel jen podél brankové čáry - v síti neskončil. Hosté své šance neproměnili a čtyři minuty na to přišel trest. Ordoš se Schulmeisterem šli do přečíslení a zvládli ho na výbornou. Prvně jmenovaný nekompromisní ranou překonal brankáře Bičíka - Olomouc vedla 1:0. Liberec na nic nečekal a hnal se za vyrovnáním, hned o dvě minuty později měli šance Rabušic se Štajnerem, brankář Zlámal nejprve míč vyrazil a posléze zažehnal nebezpečí Varadi.

Poté tempo na Andrově stadionu poněkud opadlo a další šanci viděli diváci až ve 40. minutě. Adam Varadi se dostal ke střele a Bičík měl co dělat, aby míč zneškodnil. Hanáci vedení v prvním poločase udrželi, ovšem ve druhém poločase nastal obrat.

V 53. minutě se totiž Liberec dočkal vyrovnání. Rychlý protiútok zakončil stejně nekompromisně jako při prvním Ordošově gólu Breznaník - 1:1. Nerozhodný výsledek vydržel pouhé tři minuty, Gebre Selassieho parádní centr zatloukl hlavou do sítě Rabušic - 2:1 pro Liberec. A nadále obě strany předváděly útočný fotbal, Navrátilův centr na zadní tyč zužitkoval Ordoša svojí druhou brankou v zápase vyrovnal na 2:2.

Liberec si opět mohl vzít vedení rychle zpátky, Rabušic totiž postupoval sám na Zlámala, jenže v zakončení absolutně selhal - přestřelil vysoko nad. Ovšem dvacet minut před koncem už Liberec zase vedl. Na Rilkeho pas si naskočil Štajner a hlavou do protipohybu brankáře dal na 3:2 pro Liberec. Hosté už se o vedení připravit nenechali, naopak mohli ještě přidat pár branek. Šural se pokoušel olomouckého brankáře přelobovat marně a v nastaveném čase definitivně stvrdil vítězství Slovanu střídající Musiol. Liberec vyhrál na Hané 4:2 a stále je tři body za vedoucí Spartou.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Viktoria Plzeň 0:2

17.03.2012 15:50

Góly: 40. Milan Petržela, 45. Daniel Kolář

Ještěže musí vyjíždět i na hřiště soupeřů, mohou si říkat fanoušci obhájce titulu. Před svými si totiž Viktorka za dva zápasy připsala bod a potupnou porážku, z venku i napotřetí přivezla všechny body. Bez výrazného odporu udržela náskok získaný ze závěru první půle a oddálila pohárové ambice Jablonce, který na tři remízy navázal šestou porážkou v letošním ročníku.

Chaotický úvod, při kterém neměly defenzívy mnoho práce, mohli hravě utnout hosté ve 14. minutě. Horváth z první našel Daridu, který okamžitě posílal do vápna na Koláře, ten byl v bezprostřední blízkosti brankáře a Špit i díky ledabylé střele dokázal nohama vyrazit.

Zápas tak pokračoval v poklidu a bez branek. Plzeň působila takticky vyzrále, šla tak vidět touha po třech bodech, zároveň byly okna v obraně natěsno zavřená. Jablonečtí si jen málokdy věděli v útoku rady a nakonec doplatili na uspávací obraz hry.

Odvrácený centr se vrátil k Daridovi, který na vápně našel Petrželu, ten si užíval stínu od pochůzkáře Jablonského a ranou přes hráče k bližší tyči překonal Špita po zemi. Brankář domácích si pak mohl plíce vyřvat znovu pár vteřin před koncem první půle, když Horváthův centr zajímal snad pouze Koláře, který levačkou po zemi k tyči zdůraznil absenci obranné snahy domácích.

Po změně stran nebyl daleko třetímu zásahu Ďuriš, když v 55. minutě měl dostatek času a prostoru vypálit ke vzdálenější tyči zpoza vápna, scházely mu však decimetry. Bohužel pro tři tisíce diváků zvládala i druhé dějství Plzeň bez problémů, jablonecká takřka neviditelná touha po kontaktním gólu byla blízko reality pouze při strkanicích v šestnáctce, chumel hráčů byl ale nepropustný.

Naopak pět minut před koncem řádné hrací doby prošel kolem Vošahlíka Pilař k brankové čáře u malého vápna a na malém vápně našel Petrželu, který pravačkou ze tří metrů rozezvučel břevno. Své kvality tak mohl ukázat i Pavlík. V 88. minutě konečně předvedl Jablonec důraz ve vápně a Kopic z území kolem penalty nutil brankáře rychle na zem, který vyrazil před sebe k Jarolímovi, aby předvedl ještě lepší zákrok proti pohotové střele mířící k jeho pravé tyči zhruba metr nad zemí.

Takové probuzení však přišlo opravdu přespříliš pozdě, Severočeši si svou unavenou hrou odepřeli přiblížení se pohárům. Naopak na půl plynu hrající Plzeň odčinila vyřazení z poháru, snad se tak příště dočkáme i její typicky rychlé kombinace.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Baník Ostrava 2:0

16.03.2012 20:15

Góly: 58. Tomáš Přikryl, 79. Leonard Kweuke

Pražané se opět pořádně natrápili a boj o titul ve svých rukou nedrží s velkou jistotou. Dnes mohou děkovat především Krejčímu, který sehrál důležitou roli u obou zásahů. Baník vzdoroval svědomitě, ovšem s bezzubými útoky se jen těžko dostane ze sestupových příček.

Bojovné úvodní minuty nabízely především spoustu tvrdých osobních soubojů a ještě více přihrávek k nohám protihráčů. Jestli někdo vynikal fotbalovou myšlenkou, byl to v útoku osamocený Svěrkoš, jenž svými úmysly většinou překvapil i ostravské aktéry.

Marné snahy proti spořádané obraně hostí dokumentovala 22. minuta, kdy po vůbec prvním vydařenějším zámku přišel centr pro Vidličku, který hlavičkoval několik metrů nad břevno. Pietrzkiewicz se tak zapotil až pět minut před přestávkou, kdy Kweuke vybojoval na šestnáctce míč a tečovaná střela Grajciara proskákala blízko pravé tyče.

Největší příležitost Baníku vzešla podstatně lehčeji. Zawada na polovině poslal pas do vápna, kde Magera sklepával pro Svěrkoše, který v pádu zblízka přestřelil. Nevytížení brankáři tak bez problémů odcházeli do šaten s nulou.

Z těch vyběhla aktivněji Ostrava a po pěti minutách neměla daleko ke zchlazení fanoušků domácích. Po rohovém kopu Sparty táhl rychlý kontr Svěrkoš, který přihrával před vápnem na volného Kukece, ten se rozhodl vypálit a sražená rána skončila vedle bližší tyče. Po rohovém kopu se snažil o efektivní nůžky Magera, nakonec měl ale podstatně blíže k penaltě, když balón proletěl těsně vedle zvednuté ruky Kweukeho.

Sparta musela okamžitě zabrat a gólově ji mohl pomoci Hušbauer, který se chytře dostal s míčem do vápna, ale tváří v tvář brankáři přízemním pokusem neuspěl. Dlouho se však za hlavu držet nemusel. Jeho spoluhráči se přeci jen probudili a brzy byli odměněni.

Krejčí si parádně narazil do vápna s Keričem, jeho střelu Pietrzkiewicz vyrazil před sebe a důrazný Přikryl pálil do svatyně ležícího brankáře tvrdě a přesně. Krátce poté přišla pro Baník další rána, když se po dopadu na zem chytil za nohu Svěrkoš, který musel být odnesen na nosítkách. Z následného přímého kopu střílel jen těsně nad břevno Kukec.

Hned v další moment tak mohlo být prakticky rozhodnuto. Pamičova střela z rohu vápna šťastně našla zapomenutého Keriče, ten na penaltě směroval v pádu míč do protipohybu brankáře, který si mohl oddechnout až poté, co balón o decimetry minul jeho pravou tyč.

Pojistka tak přišla až deset minut před koncem, kdy své umění naplno ukázal Krejčí. U brankové čáry prošel do vápna přes dva hráče, vyhnul se i třetímu a přes malé vápno přihrál před prázdnou Kweukemu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha21161439:1649
2.Slovan Liberec21144349:2446
3.Viktoria Plzeň21124548:3140
4.FK Mladá Boleslav21115537:2538
5.FK Jablonec2196643:2433
6.Dukla Praha2187628:2131
7.1. FK Příbram2194830:3231
8.FK Teplice2186722:2330
9.1. FC Slovácko21831021:2627
10.Slavia Praha2159717:2324
11.FC Hradec Králové2166915:2524
12.České Budějovice2148924:3720
13.Bohemians 190521551116:3620
14.Sigma Olomouc2168724:2517
15.Baník Ostrava21361217:3415
16.Viktoria Žižkov21221712:408
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (638)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele