Gambrinus liga - preview 21. kola

16.03.2012, 09:09, aktualizováno 19.03.2012, 08:37
Previews
Malé pražské derby mezi Duklou a Slavií ukončí 21. kolo Gambrinus ligy. Domácí nováček bude chtít potvrdit svou dobrou jarní formu, zatímco slávisté čekají sedm zápasů na výhru.
Dukla Praha - Slavia Praha  (pondělí 17:00)
Malé pražské derby mezi Duklou a Slavií ukončí 21. kolo první fotbalové ligy. Ligový nováček bude chtít potvrdit svou dobrou jarní formu, zatímco slávisté čekají sedm zápasů na výhru.

Dukle se na výbornou povedl vstup do jarní části, když ze čtyř zápasů zvítězila třikrát a jednou remizovala. Na tuto sérii se pokusí navázat doma v pondělní dohrávce se Slavií. "Slavia je jedním z největších klubů v české historii. Zaslouží si velký respekt. A i když má v současné době nějaké problémy, na hřišti má stále kvalitu. Jsou tam dobří, zkušení hráči jako Jarolím, Latka nebo Hubáček, dnes už je zkušený také Škoda. K tomu jsou tam nadějní hráči, například Hurka s Petrákem. A třeba Honza Blažek je také výborný fotbalista. Nebude to lehké," je si vědom trenér domácích Luboš Kozel, jehož týmu patří v tabulce sedmá pozice.

Tabulkově na tom hůře je Slavia, která okupuje jedenáctou příčku. Ani na jaře se ji vůbec nedaří. Ze čtyř duelů uhrála celkem tři bezbrankové remízy a jednou utrpěla porážku v Mladé Boleslavi. Slávisté budou chtít v pondělí ukončit sedmizápasové čekání na výhru a proklouznout se do elitní desítky, na kterou ztrácí bod. "V týmu cítím pozitivní atmosféru, tím mi hráči dodávají sílu nejen do dalších tréninků, ale hlavně do samotného zápasu. Je to pražské derby a dá se říci, že derby je vždycky otevřené. Naše současné postavení a také statistiky v malé pražské tabulce nás pochopitelně netěší, což nám jednoznačně velí, že musíme začít s pražskými celky naplno bodovat. Nepřipouštím si nic jiného než to, že to utkání musíme zvládnout," prohlásil již stálý hlavní trenér Slavie Martin Poustka.

Dukla bude postrádat pouze zraněného Šimla, zatímco slávistické mužstvo nebude moci počítat až s osmičkou hráčů na marodce - Frejlach, Pospěch, Šimeček, Petrák, Koreš, Čontofalský, Škoda, Blažek. Hrát také nebude vykartovaný Milutinovič.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Hašek, Vorel, Švejdík, Vrzal - Malý, Gedeon, Hanousek - Engelmann, Lietava, Pázler.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Dostál, Latka, Hubáček, Čonka - Nitrianský, Jarolím, Cicman, Trubila - Hurka - Böhm.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.10 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
České Budějovice - 1. FC Slovácko  (neděle 15:00)
O páté domácí vítězství v řadě se pokusí Dynamo České Budějovice. Na Střeleckém ostrově se mu v tom bude snažit zabránit 1. FC Slovácko.

Domácí fotbalisté už pět kol neprohráli, na domácím stadionu dokonce čtyřikrát za sebou vyhráli. Zimní nákupy se zatím vyplácejí, neboť na podzim děravá obrana na jaře zatím nikdy neinkasovala více než jednou. Pomalu, ale jistě se tak Dynamo vzdaluje od sestupových příček a pokračovat v tom bude chtít i v neděli proti Slovácku. To však představuje pro domácí nebezpečného soupeře, neboť v Českých Budějovicích prohrálo pouze dva ze sedmi duelů. Dynamu chybí čtveřice Ondrášek, Bakala, Stráský a Brezinský.

"Je asi pravda, že na Slovácko neumíme. Nepříjemné je, že se nám na něj nedaří ani na domácím hřišti. Doma jsme ale čtyři zápasy v řadě vyhráli a rádi bychom v tom samozřejmě pokračovali. V posledních dvou zápasech s Duklou a Bohemkou jsme měli štěstí, že jsme hned v úvodu vstřelili branku. Je to pro nás zápas o život a třeba ho rozhodneme až v devadesáté minutě gólem na 1:0," řekl trenér domácích František Cipro.

Slovácko odstartovalo jaro velmi špatně. Z prvních tří duelů odešli svěřenci kouče Soukupa poraženi a klid, který v mužstvu panoval přes zimní přestávku díky umístění v horní polovině tabulky daleko od sestupových pozic, se začal vytrácet. Teprve před týdnem dokázalo Slovácko vyhrát, když doma přestřílelo Klokany. Mimo hru je zraněný Košút, zdravotní problémy má Kubáň.

"Po špatném jarním startu nám psychicky hodně pomohla výhra v minulém kole nad Bohemians. Věřím, že budeme nyní odvážnější i na hřišti soupeře a vyvarujeme se zbytečných chyb, které nás psychicky srážejí. Budějovice ale oproti podzimu představují po posílení kádru velmi kvalitního protivníka," složil soupeři poklonu trenér hostů Miroslav Soukup.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Krajčík, Řepka, Lengyel, Machovec - Klesa, Otepka, Rýdel, Javorek, Sandro - Řezníček
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Reinberk, Mezlík, Trousil, Kubáň - Volešák, Kordula, Pavelka, Valenta, Hlúpik - Došek
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FK Mladá Boleslav - 1. FK Příbram  (neděle 16:00)
Čtvrtá Mladá Boleslav se v 21. kole první fotbalové ligy představí doma proti Příbrami. Bude chtít odčinit předchozí ligový nezdar, kdy v závěru přišla o všechny body.

Byla sobota 10. března večer a Mladá Boleslav v 90. minutě vedla v Liberci 1:0. Domácí tým však dokázal nemožné, v nastavovaných třech minutách otočil nepříznivý stav na svou stranu a zvítězil 2:1. Mladoboleslavským zbyly oči pro pláč, z města pod Ještědem odjížděli místo tří bodů s prázdnou. Ve středu si však spravili chuť v poháru, když vyřadili mistrovskou Plzeň po domácí výhře 2:0. Nyní chtějí uspět i v lize, kde by se rádi vrátili do bojů o druhé místo, na kterém figuruje právě Liberec. Na něj ztrácí šest bodů. "Příbram sice teď čtyři zápasy nedala gól, ale zase jen dva inkasovala a z toho jeden z penalty. Navíc jejich skóre 0:2 je zavádějící, protože měli hodně šancí, ale nedali je. Takže před Příbramí zvedám varovný prst. Jsou hodně kousavý soupeř. Hrají zajímavý fotbal nahoru dolů a my si musíme dát pozor na ofenzivního Koukala a Brazilce Bernarda, ale i na krajní hráče Pleška a Mareše," řekl na adresu soupeře trenér domácích Miroslav Koubek. Jeho výběr doma zatím exceluje, pětkrát v řadě slavil vítězství.

Sedmá Příbram se ani napočtvrté na jaře neradovala z gólu a navíc ze čtyř zápasů uhrála tři bezbrankové remízy. Do Mladé Boleslavi jedou svěřenci trenéra Vavrušky prolomit střeleckou mizérii a zkusit favorita překvapit. "Mladá Boleslav patří mezi českou špičku a já se na tyhle zápasy nejvíc těším, protože nám ukážou, jak na tom opravdu jsme. Doufám, že už konečně zlomíme to střelecké trápení, děláme pro to všechno. Když se vám nedaří střílet góly, říká se, že v tréninku to tam hráčům padá. Nám se to ale trošku otočilo. Jak jsme se dostali to střelecké nepohody, přeneslo se to i do tréninku. Ale v tomhle týdnu pozoruju, že je to už lepší," prohlásil trenér hostí David Vavruška, jehož tým v Mladé Boleslavi nikdy nevyhrál.

Mladá Boleslav bude postrádat čtveřici zraněných Johanu, Opielu, Fabiána a Synka, k nim přibude i vykartovaný Mareš. Příbrami bude chybět pouze zraněný Tarczal.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kysela, Rolko, Dimitrovski, Šírl - Ščuk, Kúdela - Zahustel, Kulič, Fillo - Chramosta.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Štochl, Hejda, Krejčí, Divíšek - Jiří Mareš, Kraus, T. Pilík, Pleško - Koukal, Bernardo.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.33 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians 1905 - FC Hradec Králové  (neděle 17:00)
V Edenu se odehraje důležitý zápas týmů z druhé poloviny tabulky. Trápící se Klokani přivítají letos nevýrazné Votroky z Hradce Králové.

Bohemians táhnou katastrofální šňůru. Po dobrém vstupu do sezóny se zasekli a na vítězství čekají jedenáct kol. Posledních osm zápasů navíc prohráli a na jakýkoliv bod čekají od 28. října. Klokani se doma poprvé představí pod novým vedením a kouč Jozef Weber by tuto premiéru rád bodově oslavil. Kromě dlouhodobě zraněného Nikla má k dispozici kompletní kádr.

"Nemám rád fráze o zápasu jara, ale hráčům od pondělka připomínám, jaký význam pro nás ten zápas má a v jaké situaci se Bohemka nachází. Hradec má samozřejmě kvalitní kádr. I když teď nemá výsledky, má dobrého trenéra a na jeho hře je vidět systém," řekl Weber.

Hradec Králové si také jistě představoval lepší příčku v tabulce. Od sestupové pozice je vzdálen osm budů. Votroky trápí především ofenziva. Po Žižkově jsou druhým nejhůře skórujícím týmem, nyní navíc nedali gól již 217 minut. Na jaře sice dokázali doma porazit Spartu, jinak ovšem dvakrát prohráli a jednou remizovali. Hradeckým bude chybět vykartovaný Pavel Černý. Dlouhodobě zranění Klapka s Fischerem jsou mimo do konce jara.

"My jsme v podobné situaci jako Bohemka. Po poslední prohře s Duklou potřebujeme vyhrát, abychom si udobřili fanoušky a vylepšili si postavení v tabulce. Bohemka je vždy nepříjemný soupeř tou svou agresivitou, ale teď ji trápí stejně jako nás efektivita v zakončení. Proto rozhodne to, který tým bude schopen dát gól," uvedl trenér hostů Václav Kotal.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Ptáček, Žižka - Moravec, Budínský, Abraham, Kaufman, Bartek - Nešpor
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Koubek - Plašil, Fukal, Pávek, Poděbradský - Mrázek, Janoušek, Jedunov, Zelený - P. Dvořák, Štěpán
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.00 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FK Jablonec - Viktoria Plzeň  (sobota 15:50)
Sobotní program 21. kola první ligy načne atraktivní duel Jablonce s Plzní. Oba týmy, které hrají o evropské poháry, nemohou být spokojeny se svým prozatímním účinkováním v jarní části ligové sezony.

Jablonečtí v posledních třech duelech pokaždé brali po bodu, což trenéra domácích Františka Komňackého neuspokojuje. Zejména dva ztracené body doma s Českými Budějovicemi je mohou mrzet. Severočeši nyní figurují až na pátém místě se čtyřbodovou ztrátou na třetí Plzeň. "Pro nás to bude velmi důležitý zápas, protože v poslední době jsme neměli přesvědčivé výkony ani výsledky. Pokud se chceme vrátit do bojů o evropské soutěže, tak nesmíme prohrát. Samozřejmě víme, že nás čeká úřadující mistr. Věříme, že bude hrát aktivně a útočit. Hráči se na utkání těší a proti nejlepšímu týmu v Čechách se chtějí vytáhnout. Poslední zápas s Olomoucí nám dal takový návod jak na Plzeň: musíte mít nejen kvalitu, ale i štěstí," prohlásil Komňacký.

Úřadující mistři z Plzně se začínají dostávat do svého útlumu, jenž vzniknul především kvůli šokujícímu domácímu debaklu 0:4 od zachraňujícího se Olomouce. Další kapkou bylo vyřazení v českém poháru, kde nestačili na Mladou Boleslav. Nyní se tak mohou Vrbovi svěřenci plně věnovat domácí ligové soutěži. "Jsme zklamaní z domácích zápasů. Naopak venkovní zápasy nám vyšly a doufám, že budeme pokračovat ve výkonech, jaké jsme předvedli v Teplicích a na Spartě. Po vyřazení z poháru se soustředíme jen na ligu a musíme udělat vše pro to, abychom se umístili na příčkách znamenajících postup do pohárové Evropy. K tomu je třeba zvládnout duel s Jabloncem. Ten má výjimečného střelce Lafatu, i my se ale prezentujeme ofenzivní hrou. Proto věřím, že to bude atraktivní zápas pro diváky a že my budeme po zápase spokojenější," přeje si trenér Plzně Pavel Vrba, jehož svěřencům se opět vzdálil sen o obhajobě mistrovského titulu. Na vedoucí Spartu ztrácejí devět bodů.

Tento šlágr kola nabídne mimo jiné i souboj dvou střelců sezony domácího Davida Lafaty (20 branek) a hostujícího Marka Bakoše (12 branek).

Jablonec bude postrádat trojici zraněných Kocourka, Vukoviče a Pavlíka. Za Plzeň nenastoupí rekonvalescent Procházka a vykartovaný Wágner, otazníky visí nad startem Čišovského.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Eliáš, Zábojník, Beneš, Jablonský - Kopic, Loučka, Piták, Jarolím, Kovařík - Lafata.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
R. Pavlík - Rajtoral, Čišovský, Ševinský, Limberský - Horváth, Darida - Petržela, Kolář, Pilař - Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.20 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - Slovan Liberec  (sobota 16:00)
Olomouc v sobotu doma hostí Liberec. Oba týmy se postaraly v uplynulém kole o překvapení. Zatímco Sigma smetla Plzeň na jejím hřišti 4:0, Slovan v nastavené minutě zápasu dokonale otočil duel s Mladou Boleslaví.

Fotbalisté Olomouce před týdnem překvapili širokou fotbalovou veřejnost, když senzačně sestřelili Plzeň čtyřmi brankami. Pro Uličného partu jsou to hodně cenné body do záchranářských bojů. Nyní drží dvoubodový odstup od sestupových pozic. Sigma doma na Liberec docela umí, všechny poslední čtyři duely vyhrála při celkovém skóre 9:1. "Liberec hraje výborný fotbal, i když s Boleslaví měl v závěru trochu štěstí. Tím, že je tři body za Spartou, tady bude hrát určitě na vítězství. Věřím, že utkání v Plzni kluky povzbudí po stránce zdravého sebevědomí, které nám v domácích utkáních proti Žižkovu a Budějovicím chybělo. Chceme vyhrát, ale uvidíme, jak se projeví změny v našem mužstvu, potrestaní Škerle a Vepřek odehráli v Plzni vynikající zápas," řekl trenér domácích Petr Uličný, jenž navíc nemůže počítat se službami obou zraněných Hořavy a Petra. Nejistý je rovněž start Ordoše.

Druhý Liberec po nečekaném obratu s Mladou Boleslaví odčinil prohru 0:1 v Teplicích a stále se drží v kontaktu s první Spartou, na kterou stále ztrácí tři body. Severočeši nyní změří síly s domácí Olomoucí, která pět kol neprohrála. "Domácí závěr s Mladou Boleslaví by nás měl nakopnout. Ukázali jsme obrovskou vůli a doufám, že se to odrazí v našich dalších výkonech a že i zápas v Olomouci zvládneme. Musíme hrát svou hru a být konečně efektivní. V Plzni hráči Sigmy překvapili a celý fotbalový národ viděl, že se s Olomoucí musí počítat. Doufejme, že se její hráči vystříleli," přeje si kouč hostí Jaroslav Šilhavý. Ten se bude muset obejít bez zraněného Krystana, další absence nejsou hlášeny.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Janotka, Kučera, Koutný, Hála - Navrátil, Rossi, Pospíšil - Schulmeister, Jirouš, Varadi.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Karišik, Nezmar, Fleišman - Šural, Vácha, Janů, Breznaník - Štajner - Rabušic.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.20 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FK Teplice - Viktoria Žižkov  (sobota 17:30)
Na teplických Stínadlech hostí domácí FK beznadějně poslední Viktorii Žižkov. Tepličtí ztrácejí na evropské poháry už osm bodů a tuto ztrátu doženou jen stěží, avšak v tabulce chtějí poskočit, jak nejvýše to půjde.

Teplice v minulém kole poměřily síly s Příbramí a remizovali 0:0. Stále tak trvá jarní neporazitelnost, ve třech zápasech Teplice dvakrát remizovali a jednou vyhráli, ani jednou však neinkasovali. Pravdou ale také je, že vstřelili za zmiňované tři zápasy jednu jedinou branku. Po Slavii, Liberci a Příbrami se Tepličtí utkají s opoznáním slabším soupeřem, a sice s posledním Žižkovem.

"Pro ně už je každý zápas zlomový, musí bodovat, protože bodů mají opravdu málo. Nevím, jestli to je jedna z posledních šancí, ale body potřebují, a proto nás nečeká nic jednoduchého," prohlásil na webových stránkách Teplic Antonín Rosa. A má vskutku pravdu! Žižkov nemá co ztratit, může jenom získat a do zápasu určitě půjdě na plno, neboť je to jedna z posledních šancí, jak ještě ligu zachránit.

"V kádru hráčů nevidím rezignaci. Mužstvo hodně mrzela laciná první branka v derby, ale při rozboru utkání jsme si ji probrali. Je jasné, že podobné okamžiky se podepíší na hře celého týmu a takové situace se nesmí opakovat. Do Teplic jedeme s cílem navázat na utkání s Mladou Boleslaví a také na první poločas v minulém zápase proti Spartě. V Teplicích nás čeká velmi kvalitní tým a budeme to mít hodně těžké. Hráči se musí koncentrovat na soupeře a nepřemýšlet nad nepříznivou bilancí," prohlásil trenér Nádvorník.

Žižkov doposud nasbíral pouhých sedm bodů a to je opravdu katastrofální bilance. Na zachranářskou příčku ztrácejí Nádvorníkovi svěřenci už propastných deset bodů! Pražané navíc přicestují na sever Čech bez Bodečka, do hry s velkou pravděpodobností ještě nezasáhnou ani Kaloda s Čermákem.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Matula, Lukáš, Ježdík - Dolejš, Čajič, Siva, Vachoušek, Vůch - Mahmutovič
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Ticháček - Bartl, Lafrance, Kropík, Slodowy - Sivrič, Valenta, Sloboda, Hílek, Milosavljev - Bálek
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.00 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - Baník Ostrava  (pátek 20:15)
Od souboje prvního s předposledním se většinou očekává jasný průběh. V páteční předehrávce 21. kola na Letné mezi Spartou a Baníkem to však podle současné formy obou aktérů platit nemusí.

Utkání Sparty s Baníkem vždy patří k očekávaným duelům Gambrinus ligy a jinak tomu nebude ani letos, přestože Sparta bojuje o čelo, zatímco Baník o záchranu.

Sparta sice vstupuje do utkání jako papírový favorit a stále je největším adeptem na zisk titulu, nicméně pár statistických zajímavostí tak úplně neodpovídá předzápasovým prognózám. Na jaro Sparta získala pouze o bod víc než ostravský klub. V posledních třech utkáních ovšem prohrála hned dvakrát, zatímco Baník ani jednou. Spartě se navíc v poslední době příliš nedaří před vlastním publikem. Z posledních pěti utkání na Letné vyhrála pouze jednou, když porazila jediným gólem Slovácko, jinak jednou remizovala a třikrát prohrála, když jí Liberec, Mladá Boleslav i Plzeň dokázali nasázet vždy po třech gólech.

Sparťané si v těchto domácích duelech pouze dvakrát mohli zakřičet "gól!". O motivaci tak mají domácí postaráno. Ke třem bodům by měla přispět téměř kompletní sestava. Do tréninku se zapojil také Václav Kadlec, který by ovšem do utkání ještě neměl být připraven.

"Ostrava má sílu hlavně v útoku, kde operují zkušení Svěrkoš s Magerou, kteří prošli zahraničím. Baník je velmi odhodlaný první ligu udržet a podle toho jeho hráči bojují, takže nic snadného nás nečeká," shrnuje sílu soupeře trenér domácích Martin Hašek.

Baník má pro duel na Spartě také o motivaci navíc. Neporazil ji již šestkrát v řadě, k tomu jí téměř 350 minut nevstřelil branku. Nemluvě o velkém odhodlání zachránit ligu, a tedy potřebě sbírat body, kde se dá. Také ostravský tým je po zdravotní stránce na utkání připraven, šrámy po utkání s Dynamem mizí, chybět budou pouze dlouhodobě zranění Ferenčík, Poliaček, Šmejkal a Krbeček. Baník může těšit, že střelecky špatnou podzimní bilanci se daří napravovat - alespoň jednou se hráči trefili zatím v každém utkání jarní části.

"Čeká nás náročný zápas s kvalitním soupeřem, který hraje o titul. Pro nás je ale zajímavý v tom, že Sparta bude chtít útočit a hrát dopředu. Tím pádem se pro nás mohou otvírat možnosti na rychlé brejky. My jsme na jaře snad také ukázali, že máme slušnou útočnou sílu. Myslím, že máme šanci na Letné uspět," nechal se slyšet ostravský trenér Pavel Malura.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Vidlička, J. Brabec, Jarošík, Pamič - Přikryl, Grajciar, Matějovský, Hušbauer, Krejčí - Kweuke
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pietrzkiewicz - Zawada, Vomáčka, Frydrych, Cverna - Marek, Vrťo, Fantiš, Droppa - Svěrkoš, Magera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 4.75 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha20151437:1646
2.Slovan Liberec20134345:2243
3.Viktoria Plzeň20114546:3137
4.FK Mladá Boleslav20114535:2337
5.FK Jablonec2096543:2233
6.Dukla Praha2086628:2130
7.1. FK Příbram2093828:3030
8.FK Teplice2085722:2329
9.1. FC Slovácko20821019:2426
10.Slavia Praha2058717:2323
11.FC Hradec Králové2065915:2523
12.České Budějovice2047922:3519
13.Bohemians 190520541116:3619
14.Sigma Olomouc2068622:2117
15.Baník Ostrava20361117:3215
16.Viktoria Žižkov20211712:407
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (328)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele