Gambrinus liga - souhrn 2. kola

31.07.2009, 21:00, aktualizováno 03.08.2009, 19:21
Komentáře a souhrny
Jablonec doma v nádherném duelu porazil Slovácko a je jedním ze řady čtyřbodových. Slavii se v úvodu ligy nedaří, tentokráte prohrála v Brně. Sparta doma jenom remizovala s Bohemians 1905, Mladá Boleslav zase rozstřílela Liberec. Smírně skončily duely Plzně s Teplicemi a Olomouce s Ostravou, České Budějovice vezou body ze hřiště Bohemians Praha...

Sparta Praha - Bohemians 1905 0:0

31.07.2009 19:00

Góly: -

Skoro šestnáct tisíc neúnávných fanoušků na Letné shlédlo ofenzivní trápení Sparty, která za devadesát minut nevymyslela lest na organizovanou obranu Klokanů. Aspirant na titul tak čeká na první ligový gól stejně jako jeho dnešní soupeř.

Očekávaný průběh nabídly první minuty, ve kterých sympaticky hrající Sparta přehrávala především silově bojující Bohemku. Ta hrála v defenzívě takticky dobře, nicméně brejky byly bezzubé. První zajímavější střela tak přišla až v 18. minutě, kdy Wilfried svou hlavičkou nechal vyniknout Sňozíka.

Čas plynul a šance nadále nepřicházely. Na svědomí to měla především pečlivá obrana hostů, která absolutní většinu času bránila své vápno před bez myšlenky hrající Sparty. Její šance většinou končily ještě před finální přihrávkou, dvakrát pak střely mířily zhruba o metr mimo branku. Až v samotném závěru si udělal prostor ke střele Prudnikov, který ale prováhal správný okamžik a míč se ke Sňozíkovi nedostal. Do šaten se tak šlo za bezbrankové remízy.

Prakticky okamžitě po změně stran přišla obrovská šance domácích, kdy Wilfried uvnitř vápna sklepával Huškovi, jenž gólovku zahodil střelou pár centimetrů vedle. Po chvíli střílel z dálky sám Wilfried, Sňozík však jeho pokus dobře pokryl.

Slibný úvod pak ale zase přehlušila defenzivní činnost Klokanů a diváky tak ze sedadel zvedla možná tak rozmíška Hartiga s Řepkou, za kterou si hráč zelenobílých vysloužil kartu. Bohemians se v závěru přeci jen pomalu odvažovali k útoku, což paradoxně nahrávalo letenským. Obrovskou příležitost pak třináct minut před koncem zahodil Kalouda. Po výborném úniku Bergera si stačilo jen lépe zpracovat míč v hloubi vápna a střela by znamenala skoro jistý gól.

V 83. Minutě se po rohu dostal k nebezpečné střele uzdravený Berger, ale jeho pokus po zemi nikdo netečoval a míč tak prošel celým vápnem, aby skončil metr od branky. To také byla poslední větší příležitost, jak by si Sparta připsala nejspíš zaslouženou výhru. Takto slavila úspěch úporná obrana Bohemians.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - FK Teplice 2:2

01.08.2009 18:15

Góly: 2. Petr Jiráček, 11. Jan Lecjaks - 8. Štěpán Vachoušek, 74. Vlastimil Vidlička

Ve druhém utkání druhého kola Gambrinus ligy remizovala domácí Plzeň s Teplicemi 2:2. V Plzni byl k viděný nádherný fotbal plný akcí. Domácí vedli díky skvělému úvodu hned dvakrát, nicméně Teplice pokaždé stav dorovnaly.

Na západě Čech nečekali diváci na první vstřelenou branku dlouho, už ve 2. minutě utkání totiž David Limberský zatáhl od poloviny míč až k velkému vápnu soupeře, kde vystřelil. Brankář Grigar tento pokus pouze vyrazil před Petra Jiráčka, který do prázdné branky skóroval - 1:0. Domácí zpočátku nevěřili vlastním očím, nicméně i oni dokázali vstřelit rychlou branku. V 7. minutě našel centr Rosy Štěpána Vachouška, a ten vyrovnal na 1:1. Viktoria i přes rychlé vyrovnání dále útočila a za tři minuty opět vedla. Jan Lecjaks namířil svůj pokus přesně k tyči a bylo to 2:1 pro domácí. Divácí se na stadionu vůbec nenudili a hostující Teplice mohly opět velmi brzo zareagovat, ale Mareš napálil míč těsně vedle Plzeňské branky. Neuvěřitelně ofenzivnímu utkání mohl dát další výsledkovou podobu Vachoušek, tomu se naskytly dvě obrovské příležitosti, nejprve hlavičkou nepřekonal Ticháčka a podruhé, z rohového kopu mířil těsně vedle. Těsně před odchodem do šaten málem zaskočil brankáře Grigara střelou Petržela. Brankáři hostujícího celku míč vyklouzl a jen tak tak, že neskočil za brankovou čarou.

Druhý poločas už tak ofenzivní jako ten první nebyl. Hrál se pomalejší fotbal a šancí také nebylo zdaleka tolik. V 66. minutě mohl navýšit plzeňské vedení Lecjaks a po něm dorážející Petržela, jenomže ani jeden pokus v brance neskončil. O dvě minuty později měla Plzeň další tutovku, Petržela se řítil sám na brankáře Grigara a neuspěl. Neproměněné šance hosté potrestali, v 72. minutě se do míče opřel Vlastimil Vidlička, a i když byl jeho pokus tečovaný, skončil v síti - 2:2. Navrátit domácí vedení mohl z krásné střely Horváth, brankář však střelu vyrazil na roh. Závěr utkání byl opět velice útočný, Rýdel z přímého kopu těsně minul branku a Mahmutovič nevyzrál na Ticháčka, který předvedl fantastický zákrok. Utkání tedy nakonec skončilo zaslouženou remízou 2:2.

Více informací k zápasu

1. FC Brno - Slavia Praha 2:0

02.08.2009 17:00

Góly: 7. Michael Rabušic, 12. Tomáš Došek

Slávisté opět nepotvrdili formu z předchozích ročníků, kdy dvakrát po sobě vyhráli ligu a po remíze v prvním kole prohráli na hřišti Brna 0:2. O výsledku bylo rozhodnuto již po necelé čtvrthodině hry. Nejprve se v sedmé minutě prosadil Rabušic a následně zvýšil a uzavřel účet zápasu Došek.

První gól padl v sedmé minutě po skvělé ráně Marečka a následné Rabušicově dorážce. Slávisté odvrátili brejk domácích a míč se dostal k Marečkovi, ten v na pohled nic neřešící pozici vyslal z třiceti metrů ránu do tyče a dobíhající Rabušic poté překonal Hanuše - 1:0. Uběhlo pět minut a domácí slavili podruhé. Brno se prosadilo z brejku, když nejprve Lira utekl na levé straně a vyslal nádhernou přihrávku za obránce na Doška. Ten z první vypálil a skóroval, Hanuš byl bezmocný - 2:0.

První opravdu nebezpečnou příležitost si slávisté vytvořili až po hodině hry. Jaroslav Černý prošel na levé straně přes Križka a vystřelil, Burešovi jeho rána vypadla z rukavic a Vlček mohl z metru skórovat, pohotový gólman mu ovšem stačil skočit pod nohy a zajistil si tak čisté konto v zápase, kdy Brno porazilo Slavii 2:0.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Baník Ostrava 0:0

02.08.2009 17:00

Góly: -

Velké emoce vyvolal zápas před stadionem, v jeho ochozech i přímo na trávníku. Kromě dvou červených karet se však diváci příliš fotbalové krásy nenabažili. Po urputném boji dokázal nakonec vydřít hostující Baník alespoň bod.

Velice slušně zaplněný Andrův stadion uviděl obrovskou příležitost ve 44. minutě, kdy si Ordoš perfektně naskočil na pas Rossiho a hlavou trefil spojnici tyče a břevna. V té chvíli stáli nad brankářem Bučkem všichni svatí.

Ti naopak chyběli nad obráncem hostí Nevesem, který se už v šestadvacáté minutě poroučel z trávníku, když si nejdříve nechal dát žlutou kartu za řeči a jen o chvíli později uviděl červený kartónek za taktický faul, kterým zastavil rychlý protiútok domácích.

Vezměme však události prvního poločasu popořadě. V hledišti stadionu bylo nakonec daleko více příznivců Baníku, než byl udávaný počet 461 v sektoru pro hostující fanoušky. Ti také vytvořili velice fotbalovou atmosféru, ve které viděli větší herní převahu hráčů Sigmy. Zajímavostí je, že oba trenéři vsadili v základním rozestavení na velice ofenzivní taktiku, vždyť oba týmy začínaly s trojící útočníků. Domácí oblíbenci se dostali hned do několika velkých příležitostí. Nejdříve zahrozil hlavičkou Škerle, později si Brazilec Caihame zahrál se svými protivníky na hru "stronzo" a opomenout nesmíme ani velkou příležitost Ordoše, který snad jen díky zázraku netrefil perfektně nacentrovaný míč od Hubníka.

Hostující tým naopak přijel do Olomouce s cílem neudělat v úvodních minutách zbytečnou chybu, podle čehož jeho hra vypadala. Hráči dávali přihrávky většinou jenom "na jistotu", a tak neměli obránci soupeře problém mnoho útočních akcí zastavit. Největší příležitost Ostravy měl na kopačce ve 23. minutě Zeher, ke kterému propadl míč po rohovém kopu. Před slovenským útočníkem zela zcela odkrytá brána, ovšem střelou z voleje šancí pohrdl.

Ve druhém poločase byl k vidění především festival neproměněných příležitostí domácích hráčů. Hned ve 46. minutě vyslal Kaščák dalekonosný expres, který jen o kousek minul branku hostí. Stídající Janotka zas o pár minut později udělal z bránícího hráče statistu a odcentroval na Ordoše, který si však v pádu nedokázal se slibnou šancí poradit. A následovaly další šance, Onofrej byl vyslán do chtré uličky, obešel obránce, avšak z pár kroků brankáře Bučka nepřekonal. V samotném závěru pak aktivní Janotka hlavičkoval po dalším kvalitním centru jen těsně nad. Že je to jenom velice strohý výčet druhého poločasu?

Pak tedy dodejme, že Baník nepředvedl ve druhém poločase příliš fotbalové krásy. Po většinu času se snažil především ubránit bezgólový stav, když se poté v 76. minutě síly na hřišti po druhé červené, kterou dostal pro změnu domácí Hubník, vyrovnaly, pokusili se Ostravané několikrát přejít do útoku, jenže s nevalným výsledkem.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Slovan Liberec 4:1

02.08.2009 17:00

Góly: 19. Luboš Pecka, 21. Luboš Pecka, 36. Marek Kulič, 40. Václav Procházka - 43. Jan Nezmar

Dva páry slepených gólů rozhodly již v první půli o celém zápase. I když do přestávky stihli hosté snížit, v druhé půli neměli mnoho šancí na jakékoliv zdramatizování.

Severočeši sice začali utkání aktivně a Kerič i prověřil koncentraci domácího brankáře, čím dál častěji se však hrálo před jejich pokutovým územím. A jakoby blízkou budoucnost předznamenal už neuznaný gól Luboše Pecky. Ten si okulahodící trefu nemohl připsat kvůli ofsajdu. Po chvíli sice ještě minul tvrdou ranou zpoza vápna Sylvestre, poté se ale do akce vrátil kanonýr Pecka.

Ve dvacáté minutě Mendy nacentroval do vápna a hlavička k bližší tyči znamenala úvodní gól. Uběhlo pouhých 59 vteřin a po hrubce Keliče se k míči opět dostal Pecka, jeho střílený centr si pak do protipohybu brankáře smolně srazil do branky Holeňák. Liberci navíc ještě přálo štěstí, když o pár minut později rozezvučel Mendy svou střelou z vápna pouze levou tyč.

Ale ani to Liberec nepřimnělo ke zlepšení defenzívy a přišel tak třetí trest. Pecka sice stál v ofsajdovém postavení, za míčem ovšem spěchal Kulič, který sám před brankářem nezaváhal a skákající balon trvdě napálil. Zlámal tak byl bez šance, naopak domácí Vorel si připsal asistenci. Vykolejený liberecký brankář pak zachyboval hned o chvilku později a to znamenalo další gól. Václav Procházka si tak šťastně připsal gól střelou z dálky, kterou by ligový gólman měl v poklidu krýt.

Gól útěchy ještě před přestávkou stihl vsítit Nezmar. Na jeho oblíbeném stadionu se trefil po standardní situaci hlavou. První poločas tak nabídl hned pět regulérních gólů, jeden z ofsajdu a také tyč. Diváci se rozhodně nenudili.

Druhý poločas už pak diametrálně změnil svou zajímavost. I když se hrál fotbal ve slušném tempu, bylo na hráčích vidět, že o body se již bojovat nebude. Boleslav se v klidu soustředila na zbytečné nezklompikování, zatímco sražený Liberec nevěděl, jak na soupeře vyzrát, po pravdě se o to zas tak moc nesnažil.

Nejzajímavější tak byla Dočkalova střela ze 73. minuty, kdy se vyznamenal Vorel, který vyškrábl míč nad břevno. Boleslavská ofenzíva byla taky silně poznamenána příchodem Gebre-Selasieho, který v poločase vystřídal chybujícího Keliče. První nebezpečná střela domácích ve druhé půli tak přišla až v poslední minutě, kdy Táborský nechal vyniknout Zlámala. Boleslav si v prestižním utkání připsala vysokou a do budoucna důležitou výhru.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - Dynamo České Budějovice 0:2

02.08.2009 17:00

Góly: 33. Ľubomír Meszároš, 90. Zdeněk Ondrášek

Bohemians ani napodruhé nedokázali dát gól. Tentokráte si vykoledovali dvougólový výprask od Českých Budějovic a jako výslužku museli odevzdat tři body.

Osiřelý Strahov se tak jako v minulém kole nedočkal od domácího týmu příliš vydatného fotbalového menu. V domácí brance se i díky týden staré chybě neobjevil slovenský brankář Beláň, zastoupil ho zkušený Pižanowski.

Podprůměrný ligový fotbal na sebe nechal zapomenout jenom v několika okamžicích. Srdce každého fotbalového příznivce muselo zaplesat při střele Macháčka, který donutil brankáře Kučeru vyrazit míč jen před sebe. Mimochodem, psala se už dvaačtyřicátá minuta. Co se stalo do tohoto okamžiku?

Ve 33. minutě otevřel skóre nový gólový objev hostí, Lubomír Meszároš. O pár minut později zas chyběl Dittrichovi jenom krůček, aby přehodil vybíhajícího brankáře Dynama Kučeru.

Start druhého dějství se kvůli nepříznivému počasí a létajícím reklamním bannerům o chloupek protáhl, avšak hře to na kvalitě příliš nepřidalo. První velkou příležitost si pro sebe uzmul Mezlík, který po rohovém kopu řádně vystrašil domácího brankáře Pižanovského. Po hodině hry se dostal na trávník strahovského stadionu Japonec Wakui, pro něhož to byla ligová premiéra. A vůbec se v ní nenechal zahanbit. Byl jednoznačně nejaktivnějším hráče Bohemians, díky čemuž se objevil hned ve dvou obrovských příležitostech. Nejdříve ráznou střelou a následně hlavičkou donutil hostujícího brankáře k těžkým zákrokům. Když však Kincl trestuhodně zahodil přihrávku před prázdnou bránu, kde se v tu chvíli objevoval již zmíněný debutant, znamenalo to z pohledu domácích "podepsání ortelu". V minutě devadesáté totiž budějovický Ondrášek obešel obránce a střelou podél brankáře vyrobil tečku za druhým ligovým zápasem svého týmu.

Více informací k zápasu

SK Kladno - 1. FK Příbram 0:2

02.08.2009 17:00

Góly: 44. Daniel Huňa, 89. Filipe Dos Santos

Příbram se po úvodní prohře zahojila v Kladně, ze kterého si díky brankám z úplných závěrů obou poločasů odváží všechny body. Kladenská snaha na promáčeném trávníku trvala dlouho, ovoce však nepřinesla.

Hned ve druhé minutě mohl zmrazit domácí fanoušky Dort, ale v dobré pozici v hloubi vápna branku přestřelil. Zápas jinak potvrzoval nelichotivou předpověď a diváci si moc pohledných akcí neužívali. V poločase tak vynikla 22. minuta, kdy Krbeček podběhl přímý kop a Tatanašvili mohl hlavičkou lehce poslat svůj tým do vedení, jenže jeho střela nakonec skončila nad břevnem.

Dlouho pak čekali přihlížející na další fotbalovost, která přeci jen přišla minutu před koncem poločasu. Na Dortův centr si ve vápně naběhl na jaře již zatracovaný Huňa a přesnou hlavičkou pod břevno rozvlnil síť Pavlíkovy branky. Do šaten tak šli s lepší náladou hosté.

Fotbalové nudě v Kladně pak rozhodně nepřidal ani půlhodinový hustý déšť, po kterém rozhodčí s přimhouřenýma očima uznal hřiště za způsobilé pro hru.

Ani ti nejzapurtilejší optimisté nemohli doufat ve zlepšení hry na nehostinném trávníku. Skoro půlhodiny se tak čekalo na gólovou akci, při které však Zoubele hlavičkou rozezvučel pouze spojnici břevna s tyčí. Kladenská snaha o vyrovnání nadále pokračovala ofenzivní nadvládou a Beneš mohl po odraženém balonu z vápna konečně skórovat, ale nedůraznou střelu vytěsnil Krbeček na roh.

A tak přišel trest na druhé straně. Po výborné zpětné přihrávce se ke střele dostal Dos Santos a obdobně jako v minulém utkání se prosadil v naprostém závěru. Střelou z vápna propálil nejistého Pavlíka. Příbram se tak vyhnula dramatickému závěru a připsala si důležité body.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - 1. FC Slovácko 3:2

03.08.2009 17:30

Góly: 15. Petr Pavlík (pen.), 41. Jan Vošahlík, 75. Pavel Drsek - 10. Petr Švancara, 55. Aleš Chmelíček

Královský fotbalový jídelníček servírovali pro poloprázdnou Chance Arenu v Jablonci domácí fotbalisté, kteří si na "pomoc" přizvali nováčka ze Slovácka. Po gólově bohatém zápase nakonec vytěžili všechny body domácí.

Perfektní fotbal, plný pohybu, rychlých protiútoků, osobních soubojů, divadelních kousků Petra Švancary či dalekonosných střel, přesně tak vypadala první třičtvrtěhodinka zápasu.

Předkrmem pro všechny zúčastněné byla obrovská dělovka z 25 metrů, kterou na hostujícího bránkáře Filipka vyslal Pavík a svého soka řádně protáhl.

Ptáte se, co se podávalo jako hlavní chod? Na úvod to byl skvostný gól z dílny Švancary, který byl na konci rychlé akce, když si přehodil vyběhnuvšího gólmana Špita a následně ještě špičkou kopačky dorazil do sítě - 0:1.

Chvilkově komorní atmosféru rozjitřil hostující Valenta, jehož nakopnutí paty Drska bylo posouzeno jako zákrok hodný pokutového kopu. K jeho rozehrání se postavil severočeský kapitán Pavík a se štěstím ho proměnil, neboť Slovák Filipiko si na míč sáhl - 1:1.

Posledním hlavním chodem pak byla minuta jednačtyřicátá, ve které Lafata dokázal na poslední chvíli vypíchnout míč před vybíhajícím brankářem hostlů, míč se dostal k Drskovi, jehož přihrávku před prázdnou branku dokázal využít Vošahlík - 2:1.

Nebojte, na desert jsme nezapomněli. Jen minutu před druhým gólem domácích totiž vyslal svěřenec kouče Mazury Randa pumelici na slovo vzatou a dalekonosným halfvolejem donutil Špita k bravurnímu zákroku.

Také ve druhém poločase pokračovali aktéři tohoto zápasu v nadprůměrném ligovém přestavení. Především Jablonec udivoval perfektními a milimetrově přesnými kombinacemi ve středu hřiště. Nováček se však nenechal zahanbit. Jednomu z nejlepších týmů loňské sezóny se vyrovnal v důrazu, osobních soubojích a ve středu hřiště i nápaditostí.

Přesto to byli domácí, kteří zvedali diváky ze sedadel častěji. Ďábelská dvouminutovka začala po deseti minutách poločasu, když se Pavík dostal k odraženému míči a z hranice dvaceti metrů vystřelil jen těsně mimo.

A následovala další paráda. "Ťukec" Jablonce rozebral snad na molekuly celou jedenáctku Slovácka, vytvořil si obrovskou gólovou příležitost, avšak zakončující Kovařík trefil jen padajícího Filipka.

Nedáš - dostaneš! Tohle staré pořekadlo znovu platilo. Hned z protiútoku si totiž Švancara společně s Chmelíčkem pohráli se statickou obranou soupeře a druhý jmenovaný vyrovnal - 2:2.

Napínavé představení pokračovalo. Jeden z nejaktivnějších hráčů zápasu, Haudrić, nádherně posadil míč z rohového kopu na hlavu Drska, který se nemýlil a misky vah se tak přiklonily znovu na stranu domácích.

Nutno podotknout, že v závěru zápasu stáli při Severočeších všichni svatí. Nejdříve si hlavní rozhodčí nevšiml poměrně jednoznačného faulu v "šestnáctce", když Vošahlík přidržel za dres Perůtku. Následně Švancara nedal gól do prázdné branky, neboť za již překonaného Špita zaskočil klouzající Pavlík a zabránil ke srovnání skóre. Pokud jste viděli zápas Sparty s Panatinaikosem, tato situace vypadala naprosto přesně, jako Řepkův skluz proti střele Cissého.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FK Mladá Boleslav21105:24
2.České Budějovice21103:14
3.Sigma Olomouc21102:04
1. FC Brno21102:04
5.Viktoria Plzeň21105:44
6.FK Jablonec21104:34
7.Baník Ostrava21102:14
8.1. FK Příbram21013:23
9.FK Teplice20202:22
10.Sparta Praha20200:02
Bohemians 190520200:02
12.SK Kladno20111:31
Slavia Praha20111:31
14.Slovan Liberec20112:51
15.1. FC Slovácko20024:60
16.Bohemians Praha20020:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (461)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele