Gambrinus liga - souhrn 18. kola

06.03.2010, 18:03, aktualizováno 08.03.2010, 19:23
Komentáře a souhrny
Krásné představení bylo k vidění v Edenu. V pondělní dohrávce nakonec zvítězila Slavia nad Budějovicemi těsně 3:2. Baník nad Jabloncem zvítězil 4:1, a to také díky premiérovým gólům mladého Vydry. Baník je třetí o bod za lídrem, Jablonec klesl na místo čtvrté. Sparta zvítězila v Kladně a bodově se dotáhla na první Teplice, které otočily zápas s Bohemians Praha.

Slavia Praha - Dynamo České Budějovice 3:2

08.03.2010 17:30

Góly: 2. Stanislav Vlček, 33. Petr Janda, 43. Stanislav Vlček - 26. Peter Černák, 39. Zdeněk Ondrášek

Stíhací jízda za čelem tabulky pokračuje v případě Slavie podle plánů. Proti Českým Budějovicím se sice pořádně nadřela, ale svůj cíl nakonec splnila. Díky vydřené výhře 3:2 nyní ztrácí na první Teplice šest bodů.

Slavia na nic nečekala a už ve druhé minutě šla do vedení, když využila velkých zmatků v dezorientované obraně Dynama. K Stanislavu Vlčkovi, jenž dnes hrál svůj jubilejní 400. ligový zápas, se míč šťastně odrazil od Riste Naumova a zkušený kanonýr měl už jednoduchou pozici - stačilo mu poslat míč do zcela opuštěné svatyně hostů. Svůj úkol podle očekávání splnil.

A brzy mohl jásat podruhé. Na gólmana Kučeru se řítil nikým nehlídán, jenže nastřelil pouze tyčku, od níž se sice míč odrazil zpátky do hry, ale Grajciarova dorážka postrádala velkou dávku přesnosti. Budějovice tuto promarněnou šanci dokázali potrestat. Peter Černák dostal dostatek prostoru a jeho dalekonosný projektil skončil až za zády Seneckého. Domácí borci se snažili o okamžitou odpověď. Hlavou se pokoušel Kučeru překonat jak Naumov, tak krátce na to i Janda, ani jednomu z nich to ale nevyšlo.

Slavia se podruhé v utkání prosadila v 33. minutě. Po Grajciarově centru hlavičkoval Trubila jen do tyče, míč se ovšem odrazil k Jandovi, který jej poslal hlavou do sítě. Na druhé straně se musel proti Stráského střele vyznamenat Senecký. Necelých pět minut před přestávkou už ale takové štěstí neměl, nestačil na ránu Ondráška, který utekl Lafrancovi. Na góly byl první poločas skutečně štědrý. O malou chvíli později přesnou hlavičkou poslal sešívané opět do vedení Stanislav Vlček.

Svěřenci kouče Jarolíma měli pochopitelně obavy, aby se stav opět nevyrovnal, a tak i po změně stran chtěli navýšit své vedení a dohrát tento duel v o poznání větším klidu. Jako první na tom mohl něco změnit aktivní Grajciar, který vyslal na Kučeru jedovatou střelu mířící pod břevno, jihočeský gólman jí však dokázal vyrazit na roh.

Na další zajímavý moment museli diváci čekat až do 69. minuty. O hattrick usiloval kanonýr Vlček, jenže Pavel Kučera včas vyběhl a jeho šanci zlikvidoval. Budějovice si vypracovaly ve druhém dějství jedinou příležitost, a to až v samotném závěru. Pumelice Jana Kroba však nakonec stejně letěla nad břevno.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Baumit Jablonec 4:1

07.03.2010 17:00

Góly: 18. Tomáš Mičola, 35. Adam Varadi, 88. Matěj Vydra, 90. Matěj Vydra - 79. David Lafata

Takto jasný výsledek se v duelu mezi Baníkem a Jabloncem zcela jistě neočekával. Domácí Ostravané svého soka jasně přehráli a radují se z vysoké výhry 4:1, čímž Severočechům zamezili návrat na první místo.

Úvodní minuty se žádný ohromující fotbal nehrál. K vidění byl z velké části jen boj ve středu hřiště. Za malou zmínku stál snad jen slabý Mičolův pokus hlavou. Tentýž hráč však dodal utkání v 18. minutě pořádný náboj, když dokázal po centru Lukeše, který proletěl celým pokutovým území Jablonce, překonat bezmocného Špita.

Po první brance zápasu se hra bohužel opět přesunula mezi šestnáctky a oba brankáři mohli zívat nudou. Hostující Michal Špit si na míč šáhl alespoň v 28. minutě, to jej prověřil nepříliš povedenou ranou z dálky Lička. Když začínali mít Jablonečtí mírně navrch, udeřil opět Baník. Varadi udělal Špitovi kličku a ranou do prázdné brány zvýšil na 2:0. Po druhé brance se domácí opět zatáhli a nikam zbytečně nespěchali.

Po přestávce poslal hostující kouč František Komňacký na hřiště útočníka Tomáše Pekharta, od něhož očekával, že nadělá domácím borců svou výškou větší problémy než nevýrazný Haurdič. Ani mladý český útočník však příliš nebezpečně nepůsobil a brankáře Baránka moc neohrožoval. Necelých osm tisíc diváků, kterých se na tento duel do Vítkovic přišlo podívat, se třetí branky dočkali až v 79. minutě. Na zadní tyči se objevil David Lafata a jedovatou střelou snížil na rozdíl jediné branky.

Tento stav příliš dlouho ovšem nevydržel. Za necelých deset minut vstřelil Baník další branku. Po přihrávce z kopaček Nevese se dostal za obranu mladík Matěj Vydra a úspěšně zakončil. Pověst kanonýra potvrdil i o dvě minuty později. Tentokrát jej vybídl ke skórování Tomáš Mičola a Michal Špit byl již na jeho ránu krátký.

Více informací k zápasu

SK Kladno - Sparta Praha 0:1

07.03.2010 15:00

Góly: 45. Igor Žofčák (pen.)

Sparta odčinila zaváhání z minulého týdne a dnes si poradila nejtěsnějším možným rozdílem s Kladnem. Výhru zařídil Letenským proměněným pokutovým kopem Igor Žofčák.

V 6. minutě utkání měl první slibnou příležitost Igor Žofčák, síť sice rozvlnil, avšak pouze tu boční. Na druhé straně se rovněž nepřesnou střelou prezentoval Zoubek, Kladno hrálo alespoň v úvodních minutách nebojácně a hostující obranu překvapovalo. Nicméně až do 36. minuty se toho příliš nedělo, pak přišla obrovská chyba sparťanské defenzívy a nebýt reakce Jaromíra Blažka bylo by se Spartou zle. O tři minuty později bylo před brankou Pražanů znovu horko, Zoubek ve velmi výhodné šanci vsadil na kličku, a to byla chyba, Kladenští totiž v tu chvíli postupovali sami dva na Řepku a brankáře Blažka. Závěr prvního poločasu byl hodně rušný, nejprve se hosté dožadovali po zákroku na Kucku pokutového kopu, to však zůstal hlavní sudí neoblomný, ovšem hned za chvíli fauloval brankář Tesař Kušníra, a to už se penalta pískala. Igor Žofčák jí s přehledem proměnil a Sparta vedla na Kladně 1:0.

Kladno nastoupilo do druhého poločasu s odhodlání Spartu potrápit, a pokud možno vyrovnat. V 51. minutě tomu byl blízko hlavičkující Mráz, jenž po auto Strnada málem překvapil veterána Blažka. Zhruba po hodině hry se tentokrát domácí dožadovali pokutového kopu, Kušnír přidržel Grosse ale hlavní sudí nic neviděl. Kladno bylo ve druhém poločase nebezpečnější, Beneš svojí velmi dobrou šanci spálil a Kladno stále prohrávalo 1:0.

Domácí zlobili, ale také Sparta měla dobré příležitosti utkání definitivně rozhodnout. Lačný už se řítil sám do zakončení ale Tesař výborným výběhem celou akci zmařil. V posledních minutách hry mohl nejprve pojistit výhru Sionko, nestalo se tak a Sparta se musela o výsledek bát až do konce.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - Sigma Olomouc 2:0

06.03.2010 16:00

Góly: 9. Jiří Kaufman, 40. Jan Štohanzl

Fotbalisté Bohemians 1905 si spravili chuť a po těžké porážce v Jablonci doma zdolali Sigmu Olomouc 2:0. Klokani rozhodli o své výhře v prvním poločase, kdy vstřelili obě branky. Účet utkání otevřel Kaufman, druhou trefu obstaral Štohanzl.

Po posledním nezdaru s Jabloncem měli Klokani co odčiňovat a svůj úkol pojali od úvodní minuty velmi dobře. Jejich aktivita vyvrcholila v 9. minutě první vstřelenou brankou. Z hranice pokutového území vypálil Štohanzl, jeho střelu Lovásik vyrazil pouze ke Kaufmanovi a domácí vedli 1:0. O chvíli později se Klokani opět hnali do útoku, Škoda místo zakončení zvolil přihrávku a tím prakticky celou akci zastavil. Na druhé straně se pokusil vypálit Rossi, ale jeho střelu zablokoval Nikl. Po půlhodině hry zvýšili hosté svojí aktivitu, ovšem další branka padla do jejich sítě.

Štohanzl přihrál osamocenému Škodovi, ten sice trestuhodně nedal, nicméně míč se od Lovásika dostal zpět ke Štohanzlovi, který nakonec zvýšil na 2:0 pro domácí Bohemians 1905. Pohodlné vedení 2:0 domácí v klidu pohlídali a po pětačtyřiceti minutách byli jasně blíže ke třem bodům.

Olomoučtí měli ve druhém poločase velmi těžkou úlohu - pokusit se s výsledkem ještě něco udělat. Nicméně Olomouc přidala a v 56. minutě měla velmi dobrou příležitost, ovšem Ordoš ve vyložené šanci míč netrefil. Aktivita hostů pokračovala, ale brankář Sňozík nemusel výrazněji zasahovat.

Po hodině hry měl hned dvě zajímavé příležitosti Milan Škoda, nejprve v tísni nezakončil přesně, a podruhé po Bálkově pasu mířil doprostřed branky.

Bohemka nemusela pospíchat a podle toho se také odvíjel závěr utkání. Olomouc, ač se snažila, nedokázala více ohrozit branku domácích, a kdo nedá gól, nemůže zvítězit. Klokani tedy vyhráli pohodlně 2:0.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - 1. FC Brno 0:2

06.03.2010 16:00

Góly: 64. Andrej Hodek, 90. Tomáš Došek

Brno navázalo na domácí úspěch proti Liberci a i ve druhém kole jara, na horké půdě Slovácka, neinkasovalo a samo se prosadilo hned dvakrát. Naopak Slovácko na svůj první jarní gól stále čeká.

První šance se diváci dočkali po třiadvaceti minutách, kdy si na centr z rohu naskočil Košút, ale svou hlavičkou pouze rozezvučel tyč. Chudý poločas, ve kterém svou mírnou převahu nedokázali domácí využít k žádné větší šanci, nabral na větších obrátkách před přestávkou. Nicméně ani to nezapříčinilo větší vytížení obou brankářů.

Druhá půle přeci jen přinesla několik slibných šancí, branky padaly pouze na jedné straně. Přitom hned v úvodu mohl poslat domácí do vedení Ondřejka, který se po dobré kolmici dostal před Bureše. Samým překvapením však brněnského brankáře nikterak neohrozil.

Těsně před hodinou hry sice ještě Hodek velkou příležitost promarnil a sám ve vápně namířil z dobré pozice vysoko nad. Za pouhých pět minut už úspěch slavil. Filipko nedůrazně chytal přízemní střílený centr a slovenský nováček v barvách Brna kontroverzně míč dostal do sítě.

Slovácko se snažilo o vyrovnání, s nervozitou na kopačkách se ale do nebezpečnějšího zakončení dostat nedokázalo. A to se potvrdilo i minutu před koncem řádné hrací doby, kdy Zelenkův pokus prolétl se štěstím až ke Chmelíčkovi, který nedokázal výborné šance využít k sebemenšímu ohrožení branky.

V nastavení tak po brejku rozhodl zápas Došek, který se trefil mezi nohy Filipka. Ani jeden z týmů nepředvedl nijak atraktivní výkon, štěstěna a solidárnost hlavního sudího tak přinesla tři body Brnu.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Viktoria Plzeň 0:2

06.03.2010 16:00

Góly: 33. Jan Rezek, 86. Daniel Kolář

Plzeňští hráči dali ve druhém jarním kole lekci z produktivity stále tápajícímu Liberci. Ten si sice vytvořil několik šancí, ani na jednu branku soupeře však zareagovat nedokázal.

Přitom už ve dvanácté minutě rozjel parádní akci Kerič, v koncovce ale Frejlach selhal. Jen chvíli poté zkoušel své štěstí z přímého kopu, tentokrát narazil na Daňka. Když po třech minutách ze závaru po rohu vytěžil Papoušek pouze nepřesný pokus, hosté trestali.

Navrátilovu střelu Hauzr neudržel a Rezek neměl žádné potíže dopravit míč do sítě. V další moment mohlo být vyrovnáno, ale Smetanovu hlavičku do Daňka nedokázal dorazit Kerič. Liberecký útočník ztroskotal na plzeňském brankáři i střelou z patnácti metrů. Minutu před koncem poločasu mohlo být pro domácí ještě hůř, ale chybu obrany napravil Hauzr výtečným zákrokem proti střele Rajtorala.

Druhý poločas už byl na šance o poznání chudší, na každé straně si týmy vystačily s jedinou příležitostí. Po změně stran tak pozdvižení vyvolal i navrátilec Nezmar, který po zlomenině ruky musí nosit ochrannou ortézu.

Největší šanci domácích spálil Kerič, který si sice poradil s obráncem kličkou, na Daňka svou střelou ke vzdálenější tyči nevyzrál. A pak přišla druhá golová rána hostí. Střelec prvního gólu Rezek přihrál parádně Petrželovi, který svůj pokus namířil přímo do tyče, Kolář tak mohl v poklidu dorazit do sítě. Hromadný odchod domácích fanoušků předznamenal závěr dohrávaný pouze z povinnosti.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Bohemians Praha 2:1

06.03.2010 16:00

Góly: 52. Libor Došek, 68. Vlastimil Stožický - 44. Stanley Ibe

Teplice si pohlídaly zápas s Bohemians Praha a vyhrály 2:1. Přestože byli domácí po celý zápas jednoznačně lepší, situaci si zbytečně zamotali v závěru první půle, když nechali neviditelného soupeře skórovat. V dějství druhém však vývoj otočili a nakonec vyhráli 2:1.

První poločas duelu nabídl odpověď na možná nesmyslnou otázku. Ano! Můžete hrát populární "bago" s kamarády a stejně dostat gól. Přesně tak se museli cítit hráči Severočechů.

Domácí totiž byli po celý průběh úvodního dějství jednoznačně lepším týmem, zápasu dominovali, dělali se si soupeřem, co chtěli, přesto stačil jediný pořádný útok Bohemians ve 44. minutě, kdy se k centru po zemi dostal Stanley Ibe a do protipohybu brankáře Slavíka otevřel skóre.

Stínadla tak musela mrzet celá kopa neproměněných šancí. Hned v deváté minutě totiž Verbíř perfektně procedil míč na Vidličku, jehož ostrý cetr využil Libor Došek a chvíli se radoval ze své první branky v novém působišti. Bohužel pro něj mu tuto kratochvíli zakázal pomezní rozhodčí zvednutým praporkem. O tomto ofsajdu by se však dalo spekulovat.

Jen o dvě minuty později se pro změnu objevil v šanci Lukáš Zoubele. Po příhrávce Mahmutoviće se dostal sám před Beláně, ovšem ve stoprocentní šanci udělal jen maturitu ze zedničení.

Neuplynulo příliš a hostující Horáček vyrobil hrubici, když ve skluzu netrefil míč. Vachoušek tak mohl přihrát Mahmutovićovi, který ale nechal v obrovské příležitosti jen vyniknout Beláně.

A ještě jedna šance. Tentokráte se psala minuta osmadvacátá, když se v šanci objevil bývalý sparťan Došek. Znovu osamocený na hranici pokutového území a znovu z velké příležitosti nic nebylo. Tentokráte totiž útočné plány zradilo forvardovo zpracování.

Druhá půle začala obrovskou příležitostí Teplic. Tentokráte se v ní objevil Ljevaković, který si krásně přiťuknul míč s Mahmutovićem a z hranice vápna se v gólové příležitosti pokoušel přelobovat vyběhnuvšího Beláně. To se sice povedlo, nicméně společně s brankářem přehodil i hostující branku.

Vyrovnání tak přišlo ve dvaapadesáté minutě. Libor Došek měl úlohu lehkou, neboť jen sklepával míč odražený od tyče do prázdné branky.

Domácí i nadále jednoznačně vládli na trávníku a svého soupeře nepouštěli do šancí, natož pak k míči. V 61.minutě Verbíř poslal perfektní centr, do kterého se položil Došek a jen o centimetry minul pravou tyč.

Zahřmělo tak až po další chvíli. To skvěle hrající Aidin Mahmutović dostihl rychlou přihrávku mezi obránce hostí, před vyběhnuvším brankářem narýsoval kolmici před opuštěnou klec, kde se k lekci rýsování připojil střídající Stožický, jenž se obdivuhodným sprintem dostal jako první k balónu a do opuštěné klece poslal domácí do vedení.

Skóre se v následujících minutách nepohnulo, přestože měli Severočeši několik dalších slibných příležitostí. V závěru se dokonce na trávníku objevil i neviditelný druh fotbalistů - Klokanů. Ti se však do vážnější šance nedostali, a zaslouženě tak prohráli 1:2.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FK Teplice17106131:1736
2.Sparta Praha1899021:836
3.Baník Ostrava18105327:1635
4.FK Jablonec18104421:1634
5.Slavia Praha1886425:1630
6.Viktoria Plzeň1786319:1330
7.Sigma Olomouc1874728:1925
8.FK Mladá Boleslav1774628:2225
9.1. FK Příbram1773718:1824
10.1. FC Brno1865716:2223
11.Bohemians 19051855811:1620
12.Slovan Liberec18621018:2520
13.České Budějovice1836915:2415
14.1. FC Slovácko18421214:2614
15.SK Kladno18421213:2814
16.Bohemians Praha18311416:3510
Zbývající zápasy
06.03. 18:201. FK Příbram - FK Mladá Boleslav

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (504)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele