Gambrinus liga - souhrn 14. kola

07.11.2009, 17:53, aktualizováno 09.11.2009, 19:27
Komentáře a souhrny
Jediný gól v posledních dvou utkáních 14. kola Gambrinus ligy vstřelil Jan Holenda. Sparta díky němu zvítězila na Slovácku a je čtvrtá. Slavia se nadále trápí, po bezbrankové remíze jí další body sebrala Plzeň.

Baník Ostrava - SK Kladno 2:0

07.11.2009 16:00

Góly: 35. Miloslav Strnad, 76. Radim Řezník

Obvykle nezáživný fotbal v zápasech s účastí Kladna skončil již také obvyklým výsledkem 2:0. Středočeši tímto způsobem prohráli již potřetí v řadě, Baník se tak i po čtrnáctém kole udrží na třetí příčce, navíc stáhne minimálně jednoho ze severočeských lídrů.

První šance však patřila outsiderům z Kladna, když brejk zakončoval Tatanašvili povedenou ranou k tyči, se kterou si poradil zkušený Baránek. Pětatřicátá minuta přinesla Tchuřovy nebezpečné centry. Z prvního se dokonce domácí konečně prosadili přes kompaktní obranu hostů. Ve skrumáži těl ve vápně se nejlépe zorientoval Strnad a zblízka nemohl netrefit. V další minutě už si Pavlík po centru Tchuře mohl připsat úspěšný zákrok.

Ani druhá půle nepřinesla ofenzivnější hru Klanda, první nebezpečná střela tak přišla až po více jak dvaceti minutách. Lička mířil z přímého kopu nad zeď a jen skvělý Pavlík zabránil druhé brance. Ta přeci jen přišla pár minut poté. Varadi odcentroval do vápna na trestuhodně nehlídaného Řezníka, který už neměl těžkou práci před odkrytou brankou. Baník si již vedení zkušeně v klidu pohlídal, hostům nedovolil ani náznak návratu do zápasu.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Sigma Olomouc 0:4

07.11.2009 16:00

Góly: 29. Michal Ordoš, 32. Pavel Šultes, 53. Daniel Rossi, 60. Pavel Šultes

Totální kolaps Liberce na vlastním hřišti zapříčinil debakl od hanáckého celku, který se tak v lize i nadále skvěle zvedá. V sobotním zápase se v dobrém světle představil především Ordoš se Šultesem, na druhé straně vyčníval pouze Blažek.

Od prvních minut se Hanáci prezentovali touhou po třech bodech, ke kterým je po pěti minutách mohl přiblížit Ordoš. Jeho voleji z osmi metrů po centru Rossiho ale chyběla o něco větší přesnost. Nejlepší hráč Liberce Blažek mohl po stejné době otevřít skóre na druhé straně, když se ke střele dostal díky své dravosti a ztroskotal až na bravurním zákroku Lovásika.

Agilní Ordoš se po centru Hubníka dostal k hlavičce z dobré pozice, Hauzr ho však vychytal. Lovásik měl větší potíže s dalekonosnou střelou Dočkala, kterou neudržel a musel předvést skvělý zákrok proti dorážce Krbečka. Poté konečně přišly i momenty gólové.

Kelič podcenil pas na Hubníka, který vybídl Ordoše a olomoucký útočník zachoval chladnou hlavu, kličkou se zbavil brankáře a přesnou trefou otevřel skóre. Jen tři minuty poté přetáhl centr z rohu Vepřek na zadní tyč, kde čekal nehlídaný Šultes a o tyčku rozvlnil síť domácích po druhé. Do šaten tak šli hosté hned s dvoubrankovým náskokem.

Kdo si snad myslel, že ve druhém poločase začne velká honba za vyrovnáním, ten se šeredně mýlil. Hned po osmi minutách se totiž Janotkův roh dostal do chlumu těl, kde se jako první zorientoval Rossi a přidal už třetí branku hostů.

Odevzdaný Liberec si vysloužil další ránu jen o pár minut později, když Hauzr vyrazil hlavičku Ordoše pouze k Šultesovi, který nekompromisní ranou pod břevno přidal už čtvrtý gól. Psychicky to neunesli ani domácí fanoušci, kteří se přidali k hostujícímu skandování "Dejte jim bůra!"

To se samozřejmě projevilo i na hráčích, kteří nenacházeli sebemenší sílu na snížení. Pátý gól tak opravdu mohl přidat olomoucký Ordoš po dalším rohu, osamocen však nedokázal dobře zamířit. Blízko nádhernému uzavření skóre byl i Kaščák, který se snažil o lob, Hauzrovu branku však minul. Závěr si vychutnával i hostující trenér Psotka, který nechal na prvoligový trávník vyběhnout dorostence, kteří již další gólový příděl nezařídili, i přesto je čtyřbrankové vítězství nečekané.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Baumit Jablonec 1:0

07.11.2009 18:15

Góly: 48. Michal Špit (vl.)

První poločas se vlastně vůbec nemusel hrát. Ten druhý naopak nabídl velice atraktivní podívanou, během které dokázal krásně vystřelit Mahmutović a s notnou dávkou štěstí vystřelil tříbodový zisk pro Teplice.

Velký mediální kolotoč a také nemalé očekávání fanoušků, kteří byli zvědavi, kterak se povede lídrům ligové tabulky. Zhruba tak by se daly popsat předzápasové okolnosti. Fanoušek však musel být po úvodní pětačtyřicetiminutovce poměrně zklamán.

Oba týmy sice šly do zápasu naplno, nevynechaly jediný souboj, především Jablonec vynikal v činnosti zvané osobní souboje, jenže časté úspěchy v této disciplíně nebyl schopen využít. Stejně jako soupeři, i svěřencům trenéra Komňackého chyběla větší dávka přesnosti. Kolik jen bylo k vidění pokažených přihrávek. Bohužel pro plynulost hry, se tento nešvar objevoval i ve chvílích, kdy měl rozehrávající hráč doslova "moře" času na přípravu.

Domácí se v úvodu snažili o kvalitní defenzivu, nechtěli udělat zbytečnou chybu. Hosté se sice v útoku projevovali aktivněji, nicméně jejich snažení mařila kvalitní obrana či nepochopení ze strany spoluhráčů.

Pěkně zaplněná Stínadla tak v prvním poločase viděla prakticky jedinou střelu na branku, o což se až ve 32. minutě postaral Čížek, který se ujal rozehrání standardní situace z dobrých třiceti metrů. Jeho střela sice nepostrádala razanci, ovšem podle mnohých nejlepší ligový brankář Grigar s ní neměl větší problémy.

Po většinu hracího času tak byla k vidění hra ve středu hřiště, občasné brazilské parádičky sice v chladném večeru zahřály, ovšem jejich účinek pro samotnou hru byl minimální. Výjimkou byla krásná akce Teplic, kdy se míč dostal k Mahmutovićovi, který však s velkou šancí naložil prachbídně. Zpracování totiž bylo proti.

To v poločase druhém se podával daleko lepší fotbal. Obrovskou chuť udělat něco s výsledkem dokázal Mahmutović, který převzal krásnou přihrávku do běhu a přes obránce Drska vyslal pumelici "země-břevno", aby se míč následně ještě odrazil od bezmocného brankáře Špita za brankovou čáru - 1:0.

Také v dalších minutách byl k vidění především rychlonohý bosenský útočník. To se zase dokázal po pěkném přiťuknutí od parťáka Vondráška dostat k hlavičce, se kterou se ale dokázal jablonecký gólman poradit.

Hosté se v následujících minutách dlouho nemohli dostat do hry. Ke změně tak "zatroubil" Vošahlík, jehož mutace střely s centrem nadělala brankáři Grigarovi až nečekané problémy. Velkou šanci měl i o pár vteřin později, když si naběhl do volného prostoru na penaltovém puntíku, odkud ve velké šanci hlavičkoval nad.

A do třetice mladý reprezentační útočník. To si zase udělal z Vidličky pouhou divadelní kulisu, krásně přihrál na Jarolíma, jehož v obrovské příležitosti zpacifikoval vyběhnuvší gólman Teplic.

Hosté se rozhodně nechtěli smířit s nepříznivým výsledkem, a tak během postupujícího času stále více svírali svého soupeře do útočných kleští, které však trápila jedna poměrně důležitá vada. Totiž nepřesná koncovka. Důkazem budiž nádherná akce a přihrávka Jarolíma na osamoceného Lafatu, který z voleje v těžké pozici jen těsně minul.

Zápas tedy nakonec ve druhé půli nabídl atraktivní podívanou. Oba týmy předvedly velkou individuální kvalitu, která však narážela na nepřesnost přihrávek či dobrého soupeře.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - FK Mladá Boleslav 1:3

08.11.2009 15:00

Góly: 44. Zdeněk Ondrášek - 10. Marek Kulič, 51. Marek Kulič, 61. Tomáš Fabián

Boleslav v poklidném utkání dokázala vydolovat na jihu Čech tři body, když se dvakrát trefil Kulič a jednou mladý Fabián, jehož povedená střela musela potěšit oko každého diváka.

Především domácí se dlouhou dobu hledali. Prakticky až do závěrečné pětiminutovky běhali po trávníku jako těla bez duše. Jejich kombinace neměly myšlenku, či je dokázala kvalitní obrana Středeočechů bez problémů vyřešit.

A byli to právě hosté, kteří se od úvodních minut tlačili do útoku a po deseti minutách byli za svou aktivitu po zásluze odměněni. Kulič totiž po nenápadném centru z dílny mladého Fabiána trefil z halfvoleje míč natolik přesně, že míč poprvé v zápase rozvlnil síť.

I v další fázi zápasu to byli Boleslavští, kteří se snažili alespoň trochu zabavit několik stovek diváků, přítomných na Střelnici. Ovšem ani jejich kombinace se nevyvarovala zbytečných chyb, zdlouhavé předávky míče či velkých nepřesností.

Jako již tradičně držel bodové akcie domácích na svých bedrech brankář Kučera. Ten totiž předvedl hned dva velice těžké zákroky. Nejprve se k hlavičce dostal po krásném centru Rajnoch, jehož pokus brankář efektně lapil. Ve druhém případě si zase na centr Fabiána naběhl Procházka a pěkným pokusem z "první" prověřil reflexy domácího strážce svatyně.

Příležitost ke změně skóre pak byla na spadnutí ve čtyřicáté minutě. To se totiž střídající Táborský procpal přes obránce a pelášil vstříc vyběhnuvšímu Kučerovi, který mu však těsně před pokutovým územím padnul pod nohy a za cenu faulu vyřešil ošemetnou situaci. Reakce ze strany hlavního rozhodčího kocourka? Žlutá karta.

Když vše nasvědčovalo tomu, že se do kabin půjde v ospalé náladě a za stavu 1:0, dokázal Krob zahrát vrcholný houslový koncert za pomoci boleslavského obránce, přihrál nabíhajícímu Ondráčkovi, který křižnou střelou překonal Millera a vyrovnal.

Druhý poločas nabídl přece jen atraktivnější podívanou, která byla bohatší především na velké příležitosti před oběma brankáři. Nejprve totiž Hudnson málem využil zaváhání Boleslavských, když s míčem proběhl po straně a střel napříč pokutovým územím jen těsně minul.

Z dalšího "mráčku zapršelo" až na druhé straně. To se totiž dokázal prosadit podruhé v tomto zápase Kulič, který předběhl obránce a důraznou střelou nedal Kučerovi příliš šancí - 2:1.

Uteklo jen dalších deset minut, když se mladík Fabián dostal na hranici vápna po rohovém kopu k míči a dechberoucí ranou vymetl šibenici. Tahle rána se bude ještě dlouho vyjímat v televizních spotech!

V následných minutách ale hosté opět (jak už je jejich zvykem) polevili tempo a hned z toho byla gólová šance. Meszároš si v 69. minutě po rychlém protiútoku pohrál s obráncem, předložil míč před prázdnou branku Krobovi, který svou střelou trefil jen nevysvětlitelně rychle se přesunuvšího Millera.

Když se v závěrečných minutách utkání neujala akce Táborského, který nejdříve "vykvedlal" ospalého obránce a následně svou střelou trefil spojnici břevna a tyče, odvezla si Mladá Boleslav zasloužené tři body. Budějovice naopak padají do stále větší krize, což v dnešním zápase jednoznačně dokumentovaly velkou řádkou nepřesností a místy viditelnou odevzdaností.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - 1. FK Příbram 1:0

08.11.2009 17:00

Góly: 32. Jiří Kaufman

11 žlutých karet, 2 červené, 1 gól. Takový byl účet podvečerního zápasu. Kdo ho zaplatil? Nakonec to byli Příbramští, kteří nedokázali odpovědět na překrásný gól z dílny domácího Kaufmana.

První poločas nabídl velice bojovnou podívanou, ve které nechyběla celá řada tvrdých osobních soubojů či důrazných půtek o míč. Emoce tak kromě několika žlutých karet zvedl i rozhodčí Kocián, který byl možná příliš shovívavý na Videglu, jehož druhý zákrok v zápase možná měl být posouzen stejně jako první, tedy "karetní".

Velice slušně zaplněný Ďolíček měl také možnost vidět menší hokejovou tlačenici a "valnou hromadu" hráčů v pokutovém území Příbrami, kde si plejeři vyříkávali názor v palebném poli létajících pivních kelímků.

Pojďme ale k fotbalovým záležitostem. Oba týmy věděly, že remíza pro ně nic moc neřeší, a tak především na Klokanech byla k vidění velká snaha a urputnost, která byla podpořena, na české poměry, nezvyklou rychlostí a prací s míčem. Tato převaha se ale po dlouhou dobu neprojevovala v brankových příležitostech. Kromě dvou střel ze střední vzdálenosti zaujala jenom šance Hartiga, který se po rohovém kopu dostal k hlavičce, jejíž tvrdost však Štochla, zastupujícího brankáře Krbečka, nemohla vyděsit.

Zem se tak otřásla až po půlhodině hry. To si Kaufmann vzal na svá bedra zodpovědnost při rozehrávání standardní situace z dobrých pětadvaceti metrů a překrásnou ranou pomohl údržbářům vyčistit od pavučin šibenici brankáře hostí.

A co Příbram? Ta se až na jednu osamocenou střelu z kopačky Videgly nezmohla na žádné ohrožení domácí branky. Jejich protiútoky byly sice ve většině případů poměrně svižné a slibně se rozvíjející, nicméně obrana Bohemians vždy byla na svém místě, resp. finální přihrávka se občas nepovedla tak, jak si centrující hráč přál.

Druhý poločas nabídl ještě o chloupek lepší podívanou, během které byla k vidění snad ještě větší dávka agresivity, vůle po vítězství a hlavně, více nápaditých přihrávek.

Po jedné takové hned trojice Klokanů vytvořila za pomoci hostujícího obránce Pleška ve vápně Příbrami velkou mlýnici, ve které ale ani početní převaha nakonec nevedla k úspěchu.

I další minuty nabídly pěkné fotbalové momenty, mezi něž patří především Kaufmanova a Róthova dělovka ze střední vzdálenosti, přičemž ale ani jedna neznamenala pro brankáře Krbečka větší nebezpečí.

Přijít tak musela 67. minuta, v níž dostal domácí Hartig druhou žlutou kartu a musel se tak jít zchladit do sprch. Kdo by očekával, že se obraz hry změní a budou to Středočeši, kteří získají územní převahu a vytvoří si i souvislejší tlak, zle se mýlil. Bohemians totiž tato "pravidelná dávka emocí" ještě více nakopla a i v deseti hráčích byli hostujícímu týmu vyrovnaným soupeřem.

V pokutovém území domácích tak nakonec zahřmělo jen jednou, když se po dlouhém centru, na který nedosáhl vyskočivší Sňozík, dostal k hlavičce Huňa, jehož hlavičku na brankové čáře akrobaticky vytáhl mimo tři tyče obránce Nikl.

Druhá červená karta, kterou dostal v samotném závěru zápasu Kaufman nakonec nic neřešila, a tak si domácí připsali veledůležité tři body.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - 1. FC Brno 2:1

08.11.2009 17:00

Góly: 13. Jiří Jeslínek, 64. Roman Dobeš - 57. Dalmo

Střížkovští Bohemians doma porazili Brno 2:1. O branky se postarali za domácí Jeslínek s Dobešem, za hosty se trefil Dalmo. Autor vítězné branky Dobeš utkání nedohrál, neboť byl v závěru po druhé žluté kartě vyloučen.

Brno mohlo jít hned z kraje zápasu do vedení. Polách kopal přímý kop, míč se dostal k Dvorníkovi a jeho hlavičku kryl brankář Beláň. Domácí kontrovali tyčkou, kterou po Dobešově centru trefil Dittrich. Skóre se poprvé měnilo ve 13. minutě, když se trefil střížkovský Jeslínek. Branka jde na vrub brankáře Bureše, který neudržel míč po centru Dittricha a Jeslínek měl již potom lehkou práci a zajistil tak svému týmu poločasové vedení 1:0.

Vyrovnání přišlo v 57. minutě. Polách nahrál Rabušicovi, jenž střílel. Jeho ránu ale Beláň vyrazil, ovšem pouze před Dalma, který tak vyrovnal na 1:1. Brno se nemohlo z nerozhodného stavu těšit příliš dlouho. Nejprve sice Fenyk míč netrefil a ani Kinclova střela se neujala, ale po sedmi minutách dal domácím opět vedení Dobeš. Ten dorážel střelu Modesteho a stanovil tak konečný stav 2:1. V samém závěru byl ještě Dobeš po druhé žluté kartě vyloučen.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Sparta Praha 0:1

09.11.2009 17:30

Góly: 50. Jan Holenda

Sparta Praha porazila Slovácko na jeho hřišti a díky gólu Holendy si připisuje tři body do tabulky. Útočník, který se trefil dvakrát proti Kluži, navázal na dobrou formu a v 50. minutě rozhodl o výhře Sparty 1:0.

Sparta mohla jít do vedení již v osmé minutě. Zeman zleva odcentroval na Wilfrieda a ten hlavičkoval mimo. Skóre se neměnilo ani v 17. minutě na opačné straně hřiště. Po rohu Urbánka nejpve střelu zastavil svým tělem Kušnír a následně zasáhl Blažek. Poločas tak skončil nerozhodně 0:0.

Skóre se měnilo v 50. minutě, když poslal hosty do vedení Holenda. Kušnír zprava odcentroval na Wilfrieda, ten posunul na Holendu, který pěknou ranou daroval Spartě vedení - 0:1. Holenda mohl vzápětí přidat další branku, ale chybu Němčického nepotrestal, když mu jeho střelu Vašek vyrazil ven. Po hodině hry rozehrál standardku domácí Zelenka, míč se dostal k Urbánkovi, jenže ten zcela volný vystřelil úplně špatně.

O pět minut později mohl Slovácku věnovat vyrovnání stoper Řepka, který si málem srazil míč do vlastní sítě. Nakonec se však kopal jen roh. Čtvrthodinu před koncem byl ve velké šanci Zeman, ovšem jeho rána šla nad branku Petra Vaška. Tři minuty před konečným hvizdem ještě mohl srovnat Švancara, ale ani on netrefil branku, a tak Sparta porazila Slovácko na jeho hřišti 1:0.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Viktoria Plzeň 0:0

09.11.2009 17:30

Góly: -

Slávisté doma nedokázali porazit Plzeň a uhráli jen bezbrankovou remízu. Domácí byli aktivnější, ale to jim nebylo nic platné, když nedokázali vstřelit branku.

První šanci měli v šesté minutě hráči Plzně. Lecjaks utekl po straně, odcentroval na Bakoše, jenže ten měl míč na dlouhou nohu a branku příliš neohrozil. Po pětadvaceti miutách krásně z dálky střílel Krajčík, jeho ránu ale vyrazil Daněk. Chvíli nato hlavičkoval nad domácí Janda. V další šanci hlavičkoval zblízka Skácel, ale ani on se netrefil mez tři tyče. Do šaten se tak šlo za stavu 0:0.

Slavii mohl poslat do vedení Šenkeřík, ale míč po centru Krajčíka tečoval mimo. V závěru ještě střílel nad plzeňsý Bakoš. Více se již nestalo a Eden tak po nervydrásajícím utkání s Valencíí, které skončilo 2:2, viděl upachtěnou remízu 0:0 s Plzní.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FK Teplice1495027:1032
2.FK Jablonec1492315:1029
3.Baník Ostrava1484220:1228
4.Sparta Praha1468015:726
5.Viktoria Plzeň1465314:1123
6.FK Mladá Boleslav1464425:1722
7.Slavia Praha1455417:1220
8.Sigma Olomouc1454521:1319
9.1. FK Příbram1452712:1517
10.1. FC Brno1445512:1617
11.Slovan Liberec1452715:2017
12.Bohemians 1905143567:1014
13.1. FC Slovácko1441913:2013
14.SK Kladno143299:2211
15.Bohemians Praha14311013:2610
16.České Budějovice141587:218

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (595)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele