Gambrinus liga - souhrn 10. kola

24.09.2010, 20:08, aktualizováno 27.09.2010, 19:54
Komentáře a souhrny
Plzeň otočila zápas s Příbramí a vede už o devět bodů před Olomoucí, která prohrála v Teplicích. Ztratila také Sparta, jež remizovala s Boleslaví. Budějovice porazily Jablonec, Bohemians 1905 se podělily s Ostravou a Hradec s Ústím. Slavia podlehla 0:3 na hřišti Slovácka. Doma se dařilo i Liberci, který si poradil s Brnem...

FK Teplice - Sigma Olomouc 1:0

27.09.2010 18:00

Góly: 78. Vlastimil Vidlička

Neporazitelnost Sigmy Olomouc byla dnes narušena. Hanáci totiž nestačili na Teplice, kterým podlehli 0:1. Jedinou branku utkání vstřelil Vlastimil Vidlička.

Vytrvalý déšť bohužel dnešnímu zápasu ani v nejmenším nepřál. Těžký terén zamezil nějaké mimořádně pohledné hře. Hráči obou celků se častokrát uchylovali pouze ke střelám z dálky. Jedna z nich přišla už po pouhých osmi minutách, kdy domácího Grigara zaměstnal talentovaný Tomáš Hořava. Ke gólu byl ale hodně daleko, podobně jako o několik okamžiků později jeho spoluhráč Jakub Petr.

Ve 27. minutě přišla jedna z nejvážnějších příležitostí celého zápasu. Zpoza šestnáctky vypálil Admir Ljevakovič a Petra Drobisze pořádně vystrašil. Olomoucký brankář nakonec vyrazil míč alespoň na roh. Zanedlouho vznikla nebezpečná skrumáž v olomouckém pokutovém území, ovšem nikdo z teplických borců se k zakončení nedostal. Krátce na to naopak chyběla přesnost mladému Čajičovi. Poslední šanci první půle měl Michal Hubník, kterého ovšem Grigar vychytal.

Po změně stran mohl hned na začátku otevřít gólový účet duelu Čajič, kterého vybídl perfektní přihrávkou ke skórování Mareš, bosenský záložník ale z úhlu bránu přestřelil. Zajímavá šance přišla v 61. minutě. Po spolupráci Mahmutoviče s Vondráškem mohl zakončovat Mareš, jenže narazil na Drobisze, který předvedl výborný zákrok a míč alespoň vyrazil.

Rozhodnout mohl v 74. minutě Mahmutovič, ovšem před prázdnou brankou na přihrávku od Čajiče nedosáhl. O čtyři minuty později však už začaly Teplice slavit. Rohový kop sice dokázala obrana Sigmy odvrátit, k míči se ale dostal obránce Vlastimil Vidlička a z dálky vstřelil jediný gól utkání. V samotném závěru mohl přidat další zásah Jakub Mareš. Ten se ocitl Petru Drobiszovi tváří v tvář, jenže na hostující brankářskou jedničku nevyzrál.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - FK Ústí nad Labem 3:3

26.09.2010 17:00

Góly: 5. Jakub Chleboun, 39. Pavel Černý (pen.), 89. Jan Franc (vl.) - 28. Dominik Kraut, 50. Martin Jindráček, 63. Dominik Kraut

Souboj dvou nováčků Gambrinus ligy přinesl velmi zajímavou podívanou okořeněnou hned šesti góly. Ústí otočilo nepříznivý stav a bylo velmi blízko cennému vítězství, v samotném závěru však vyrovnal Pavel Dvořák a oba týmy se tak rozešly smírně.

Nástup do zápasu vyšel Hradci skutečně výborně. V úvodních minutách byl velmi aktivní a gólman Novák se musel mít pořád na pozoru. I přesto ale už po pěti minutách inkasoval. Obránce Chleboun si naskočil na centr Rezka z rohového kopu a nekompromisně zakončil. O malou chvíli později to mohlo být už o dvě branky. Z hranice šestnáctky ovšem Fischer vysoko přestřelil.

Ve 25. minutě byl nesmírně blízko brance Dvořák, jeho střelecký pokus nakonec vykopl z brankové čáry až stoper Džuban. O tři minuty později nakonec udeřilo Ústí. Přízemním centrem našel Jiráček mladého útočník Krauta, který v pádu úspěšně zakončil. Avšak ještě před přestávkou daroval rozhodčí Královec domácím penaltu. Její exekuce se ujal Pavel Černý a nemýlil se.

Ovšem pět minut po změně stran dokázalo Ústí opět srovnat krok. Tentokrát se prosadil po přesném pasu útočník Jindráček. I v dalších minutách byli hosté mnohem lepší a Hradec musel v mnoha případech zachraňovat až gólman Lindr. V 60. minutě proti Doležalově tvrdé střele se mu to ještě povedlo, o čtyři minuty později už ale tolik štěstí neměl.

Rohový kop prodloužil za sebe Pavel Džuban, míč doputoval až ke Krautovi, jenž zaznamenal druhou branku v utkání. Svěřenci trenéra Kotala následně okamžitě zvýšili své úsilí a toužili pochopitelně minimálně vyrovnat. Blízko byl po přihrávce od Kocourka záložník Rezek, nemířil však přesně. V závěru na sebe nejvíce upozornil útočník Pavel Dvořák. V 77. minutě sice ještě bránu minul, těsně před koncem však z těžké pozice vsítil šestý gól utkání a zajistil Hradci bod.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - Baník Ostrava 1:1

26.09.2010 17:00

Góly: 56. Jiří Kaufman - 54. Tomáš Frejlach

Těžce střežené utkání mezi Bohemians 1905 a Baníkem Ostrava skončilo remízou 1:1. Branky začaly v Edenu padat až ve druhém poločasu, kdy nejprve vedli hosté zásluhou Frejlacha, jenže za dvě minuty odpověděl Kaufman.

Bohužel utkání muselo být hned v úvodu, respektive po čtvrthodině hry přerušeno, Baníkovci neuposlechli výzvy a v sektoru odpalovali světlice, celou situaci museli krotit těžkooděnci. Poté, co policie situaci uklidnila, se mohlo zase pokračovat ve hře. Ve 22. minutě poprvé pořádně vystrašil ostravského brankáře Jiří Kaufman, ten vypálil a jeho střela skončila těsně vedle.

Baník ohrozil až pár minut před odchodem do šaten, Frejlach napálil míč do připraveného Sňozíka a Neves po rohovém kopu minul branku. Ačkoliv nebylo tolik příležitostí, hrál se rychlý a zajímavý fotbal, byť v prvním poločase bez branek.

Ve druhém poločase už se diváci branek dočkali, tu první vstřelili hosté. Šenkeříkův centr přetavil ve vedoucí trefu Frejlach - 0:1. Radost fanoušků Baníku netrvala dlouho, Klokani odpověděli takřka vzápětí. Štohanzl nacentroval míč na hlavu Kaufmana a Baránek byl bez šance - 1:1.

Hra byla hodně vyrovnaná, což bohužel vyústilo v to, že další šance už k vidění nebyly. Tedy alespoň ne ty stoprocentní. Až v nastaveném čase hlavičkoval znovu Kaufman, ale Baránek se překonat nenechal. Týmy se rozešly remízou 1:1.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - 1. FK Příbram 2:1

26.09.2010 17:00

Góly: 19. Petr Jiráček, 82. David Střihavka - 4. David Limberský (vl.)

Viktoria Plzeň pokračuje ve spanilé jízdě a také v 10. kole si připisuje plný počet bodů. Západočeši porazili Příbram 2:1 a jejich náskok na čele znovu roste.

Příbram začala v Plzni fantasticky, už po 4. minutách zaskočili favorita vedoucí brankou. Zmatky v pokutovém území ukončil nešťastným vlastním gólem David Limberský - 0:1. Plzeň se okamžitě vrhla do honby za vyrovnáním, Rezkova rána byla hodně razantní a netrefila branku.

V 19. minutě už bylo vyrovnáno, Horváthův centr sklepl Bakoš Jiráčkovi a posledně jmenovaný vstřelil srovnávací branku - 1:1. Uběhly sotva dvě minuty a Plzeň mohla vést. Rezek proti Hruškovi zvolil přehození, ale netrefil branku. Nápor domácích pokračoval, ale diváci ve Štruncových sadech branku neviděli. V závěru prvního poločasu zahrál Tarczal v pokutovém území rukou, sudí ale nic neviděl.

Druhý poločas byl téže velmi zajímavý, Plzeň se ale dostávala za obranu příbramských těžce. Čtvrthodiny před koncem uviděl červenou kartu Claude Videgla, ten zastavil akci Limberského a jelikož už jednu žlutou kartu měl, musel do sprch. Svěřenci trenéra Vrby početní převahu zužitkovali, osm minut před koncem hrací doby nadvakrát dostal míč do sítě David Střihavka a Plzeň se ujala důležitého vedení - 2:1.

Náskok Západočechů mohl být výraznější, Střihavka ale hokejovým blafákem Hrušku nepřekonal. V nastaveném čase sahali hosté po vyrovnání, ale Roman Pavlík v brance ligového lídra Ricku vychytal.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Baumit Jablonec 2:1

26.09.2010 17:00

Góly: 16. Zdeněk Ondrášek, 68. Rudolf Otepka - 43. David Lafata

Nepřesvědčivé výkony Jablonce mají další pokračování. Tentokrát odjíždí svěřenci trenéra Františka Komňackého naprázdno z Českých Budějovic.

Jablonec ale nezačal vůbec špatně a po deseti minutách mohl jít do vedení. Jenže v zakončení selhal Tomáš Pekhart, jenž hlavou mířil mimo. První gól utkání tak nakonec patřil Budějovicím. Ve skrumáži před bránou Špita se míč po řadě odrazů dostal až k Ondráškovi, který následně bez problémů hostujícího gólmana obstřelil.

Do konce poločasu měl Jablonec řadu šancí, jak s nepříznivým stavem něco udělat. Dlouhou dobu se mu to ale nedařilo. Velmi blízko skórování byl například ve 23. minutě Kovařík, jenže nakonec nastřelil pouze břevno. Zhruba o deset minut později Lafata dokonce vstřelil branku, ta ovšem nebyla pro faul na gólmana Kučeru uznána. Těsně před odchodem do kabin ale Severočeši udeřili. Po nůžkách Pekharta se dostal míč ke kopačkám Lafaty, který bez problémů zakončil.

V 52. minutě měl šanci skórovat domácí Ondrášek, jeho zakončení ale scházela přesnost. O několik okamžiků později na sebe mladý útočník upozornil opět. Tentokrát velmi dobře viděl úplně volného Otepku, který by zřejmě bez větších potíží vstřelil gól, jenže jeho přihrávka byla nakonec jen zblokována na roh.

Další spolupráce těchto dvou hráčů už ale měla pozitivní výsledek. Ondrášek se probojoval do vápna, vystřelil a na hranici ofsajdu míč jemně tečoval do šibenice právě Otepka. Brzy však mohl dát o sobě vědět opět Jablonec. Nádhernou ránu Kovaříka s velkými obtížemi dokázal vyrazit Kučera, k míči se ale dostal ještě Loučka, který následně trefil tyčku. Víceméně rozhodnout mohl Riegel, v jasné tutovce ovšem pálil mimo. I přesto mohlo Dynamo po devadesáti minutách slavit.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - FK Mladá Boleslav 1:1

25.09.2010 17:50

Góly: 83. Wilfried Bony - 41. Lukáš Opiela

Sparta Praha doma nedokázala vytěžit tři body v souboji s Mladou Boleslaví a jen remizovala 1:1. Domácí dlouho prohrávali po brance Opiely, ale sedm minut před koncem zařídil dělbu bodů kanonýr Wilfried.

Mladá Boleslav na sebe poprvé upozornila už ve 4.minutě, to se po prodlouženém rohovém kopu prosadil Dimitrovski, jenže byl v ofsajdu a pomezní rozhodčí to viděl. Sparta jinak měla převahu, ovšem nedokázala si vypracovat stoprocentní příležitost. Dokázali to však hosté, po půlhodině hry vychytal zblízka Chramostu Blažek a do Mendyho dorážky se vrhl Řepka.

O tři minuty později chyboval stoper Rolko, Kadlec ho obral o míč, ale pak si vylámal zuby na skvělém Millerovi. Čtyři minuty před koncem prvního poločasu hosté udeřili, Táborského rohový kop Blažek neudržel a Opiela dopravil míč do sítě - 1:0 pro Mladou Boleslav. Poločas mohl pro domácí skončit mnohem hůře, Řepka totiž srazil Fabiánův centr těsně vedle své vlastní branky.

Ve druhém poločase se snažili Pražané vyrovnat. V 57. a 65. minutě tomu byl blízko hlavičkující Wilfried, nicméně minul, respektive přestřelil a Boleslavští stále vedli. Sparťanská snaha vycházela vniveč. Boleslav hrála velmi dobře, co se týče taktiky a domácí to měli složité. Sedm minut před koncem se ale skóre změnilo, Wilfried si naskočil na dlouhatánský centr a hlavou vyrovnal na 1:1. Mladá Boleslav se vzápětí mohla opět ujmout vedení, Kulič si udělal prostor ke střele, ale jeho projektil šel nad. Utkání nakonec remízou 1:1 skončilo.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Zbrojovka Brno 3:1

25.09.2010 16:00

Góly: 16. Renato Kelić, 52. Jan Nezmar, 61. Radek Dejmek - 89. Tomáš Došek

Libereští fotbalisté doma jasně přehráli Zbrojovku Brno 3:1 a odčinili tak vysokou porážku z Olomouce. Přesnými přihrávkami zásoboval svůj tým Jiří Štajner, brankově se však prosadili jiní, přesněji Kelič, Nezmar a Dejmek. Konečnou podobu výsledku dal dvě minuty před koncem Tomáš Došek.

V první velké šanci se ocitl Liberec. Breznaník se po Nezmarově přiťuknutí dostal ke střele, ale Lejsal nakonec vůbec nemusel zasahovat. Poté, co uběhla čtvrthodina hry se Liberečtí dostali do vedení, Breznaník poslal míč na hlavu Keliče a Lejsal byl bez šance - 1:0 pro Slovan Liberec. Sotva se stačili domácí doradovat, mohlo být vyrovnáno, velmi rychlou akci ale nezakončil podle svých představ zkušený Richard Dostálek, a tak stále platil stav 1:0 pro domácí.

Parádní akci předvedl i Liberec, Štajner utekl a následným centrem našel Breznaníka, proti jehož střele výtečně zasáhl brněnský brankář. Slovan byl mírně aktivnější, ovšem do konce prvního poločasu už nic nevymyslel.

Pochopitelně do druhého poločasu vstupovali Brněnští s cílem vyrovnat, jenže to se jim nepovedlo. Naopak, už na 2:0 zvyšoval v 52. minutě Jan Nezmar, a to poté, co mu krásný pas předložil Jiří Štajner. Teď už to měli hráči Zbrojovky hodně složité. Pojistku vstřelili domácí za dalších deset minut, Štajner znovu skvěle odcentroval a Dejmek hlavou skóroval - 3:0 pro Slovan Liberec.

Domácí se po třetí brance naprosto uklidnili a zbytek utkání dohrávali v klidu. Brno navíc nebylo nebezpečné, výjimkou byla dobrá hlavička Dostálka, po které musel Bičík vytáhnout pohotový zákrok. Utkání směřovalo do svého konce, ale v 88. minutě přišlo snížení. Tomáš Došek se zhostil propadnutého balónu a placírkou dal na 3:1.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Slavia Praha 3:0

24.09.2010 18:15

Góly: 13. Petr Švancara (pen.), 79. Ladislav Volešák, 89. Radek Szmek

V předehrávce 10. kola Gambrinus ligy porazilo Slovácko pražskou Slavii rozdílem třídy 3:0. Brankový účet otevřel z pokutového kopu Petr Švancara a další dvě branky přidali v poslední desetiminutovce Volešák a Szmek.

Ve 12. minutě zahrál ve vlastním pokutovém území rukou Koubský a rozhodčí nařídil pokutový kop. Jedinečné šance se ujal zkušený Petr Švancara a proměněnou penaltou poslal domácí celek do vedení - 1:0 pro Slovácko. O pár minut později zahrozila Slavie, Kisel poslal krásnou přihrávku M. Černému, po jehož centru do šestnáctky vypálil Jarolím a Filipko v brance domácích lapil. Zápas byl poměrně otevřený a oba týmy měly dost příležitostí, jednu takovou zahodil po rohovém kopu nepřesně hlavičkující Košút.

Rovněž ve druhém dějství byl k vidění pohledný fotbal, který samozřejmě přinášel šance. Sešívaní se snažili vyrovnat, Mezlík ale na poslední chvíli odkopl míč před Kiselem. Zvýšit vedení Slovácka mohl Košút, ten šel sám na Vaniaka, ovšem neuspěl a Slavia nadále živila minimálně šance na vyrovnání.

Zhruba deset minut před koncem zápas chyboval Ragued a po kombinaci Kroduly a Fujeríka dopravil míč ve skluzu do sítě Ladislav Volešák - 2:0. V tuto chvíli byly šance Slavie na bodový zisk hodně mizivé. Přesto mohli vzápětí ještě vykřesat naději, jenže když po Černého výzvě absolutně selhal hostující Vyhnal, bylo jasno. Hráči Slovácka si pro Pražany přichystali ještě jedno překvapení, v 89. minutě přidal třetí trefu důrazný Radek Szmek a dal výsledku konečnou podobu 3:0 pro Slovácko.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň1091028:728
2.Sigma Olomouc1054119:619
3.Sparta Praha1061317:719
4.FK Mladá Boleslav1044215:1016
5.1. FC Slovácko1051413:1116
6.FK Teplice1043313:1315
7.Slovan Liberec1034314:1413
8.České Budějovice102628:1112
9.FK Jablonec1032512:1311
10.Bohemians 1905102449:1210
11.FC Hradec Králové102448:1210
12.Slavia Praha1024410:1510
13.FK Ústí nad Labem102449:2010
14.1. FK Příbram102354:99
15.Baník Ostrava102358:149
16.Zbrojovka Brno1030710:239

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1009)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele