Gambrinus liga - preview 10. kola

24.09.2010, 08:46, aktualizováno 27.09.2010, 08:28
Previews
Teplice v posledních zápasech ztrácejí spousty bodů v závěrečných minutách, i proto má před nimi Olomouc sedmibodový náskok. V dnešní dohrávce se Severočeši pokusí druhé Sigmě přiblížit, dlouhodobě se jim ale proti ní nedaří.
FK Teplice - Sigma Olomouc  (pondělí 18:00)
V dohrávce 10. kola Gambrinus ligy na sebe narazí FK Teplice a Sigma Olomouc. Teplicím prozatím patří sedmé místo, Hanáci jsou dokonce druzí, a aby snížili ztrátu na vedoucí Plzeň, potřebují na Stínadlech zvítězit.

V minulé sezoně byly Teplice v tomto období na špici ligové tabulky, letos to však neplatí. Začátek se žlutomodrým nepovedl, pak sice přišla série výher, jenže poslední dvě kola znamenaly další ztrátu. Prohra s nevýrazným Brnem byla hodně šokující a remíza 3:3 v Mladé Boleslavi sice není úplně špatná, jenže Plíškovi hoši dvakrát vedli, jednou dokonce o dvě branky. Během týdne pak Teplice splnily povinnost a přes Třebíč postoupili do dalšího kola Ondrášovka Cupu. Tentokrát přicestují na Stínadla hráči Olomouce, kteří se zatím prezentují skvělou formou.

"Každý zápas je těžký, pro Olomouc platí, že to je soupeř, který má velkou kvalitu a my mu máme co vracet. Olomouc spoléhá především na své odchovance a tým si již dlouho pečlivé dává dohromady. Jejich největší devízou je jednoznačně útočná fáze, mají výborný přechod do protiútoku, sehrané hráče. Tým dlouho budovali a teď jim to sedlo dohromady," prohlásil o svém soupeři trenér Teplic Jiří Plíšek.

Fotbalisté Olomouce zažívají perfektní start do sezony a společně s Plzní zůstávají po devíti kolech neporaženi. Hanáci na rozdíl od Západočechů čtyřikrát remizovali, a proto před tímto kolem ztráceli na první místo šest bodů. Nicméně Zdeněk Psotka je s prozatímním vystoupením svých svěřenců naprosto spokojen a v tomto tempu chce pokračovat.

"Teplice mají dva, tři roky kádr pohromadě. Je to hodně zkušené, kvalitní mužstvo, mají to dobře poskládané. Mají tam hodně rychlostních hráčů nahoře, můžou do plné obrany použít i Libora Doška. Alternativy tam mají," podotkl k soupeři trenér Zdeněk Psotka.

Sigmě se proti Teplícím daří, vypovídá o tom vzájemná bilance, Severočeši naposledy porazili Olomouc před téměř pěti lety. Jiří Plíšek má tu výhodu, že má k dispozici kompletní kádr. V táboře Hanáků je to jiné, chybět bude zraněný Kučera, a co se týče Vepřka, tak jeho start je nejistý.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vidlička, Smejkal, Hošek, Rosa - Kalivoda, Ljevakovič, Matula, Vondrášek - Mahmutovič, Mareš
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Dreksa, Škerle, Machalický - Bajer, Rossi, Navrátil - Petr, Hubník, Šultes
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 2.90 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Hradec Králové - FK Ústí nad Labem  (neděle 17:00)
Na programu 10. kola Gambrinus ligy je také souboj letošních nováčků. Hradečtí Votroci přivítají na svém stadionu fotbalisty Ústí nad Labem. Celky jsou na tom v tabulce úplně stejně, tedy alespoň co se týče bodového zisku.

Hradec Králové bude moci znovu ukázat svojí sílu v domácím prostředí, naposledy se tu protrápila Slavie k bezbrankové remíze, ale tentokrát chtějí Votroci brát všechny tři body. "Hrajeme doma a všichni moc dobře víme, že je to pro nás těžký zápas. Chceme se prezentovat stejně kvalitní hrou, jako například v Ostravě, jen ji podpořit góly,” prohlásil Karel Podhajský.

"Už bychom chtěli hlavně naplno bodovat. Doufám, že se nám konečně podaří vstřelit branku. Po herní stránce si myslím, že se kluci zvedli. Bohužel zatím to neplní bodový efekt,” dodal následně asistent hlavního trenéra Hradce Králové.

Ústí dalo v minulém kole zapomenout hroznému debaklu s Plzní a remizovalo 1:1 s Českými Budějovicemi. Body by se určitě hodily i v zápase s Hradcem, ale trenér Svatopluk Habanec moc dobře ví, že to bude hodně náročné. Vždyť Hradec doma porazil Spartu, Jablonec či remizoval se Slavií.

V minulé sezoně se oba soupeři střetli v rámci druhé nejvyšší soutěže a pokaždé vyhrál domácí celek, ale jen o gól. V Ústí se hrálo 1:0, v Hradci zase 3:2. Domácí nastoupí v kompletním složení, totéž se nedá říci o hostech. Chybět bude pro zranění Dvořák a také Vrtělka, jenž si odpykává karetní trest.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Wozniak, Chleboun, Hájovský - Fischer, Janoušek, Černý, Poděbradský - Kocourek, Dvořák, Pilař.
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Novák - Polák, Džuban, Valenta, Janů - Doležal, Martykán, Zachariáš, Volek - Jindráček, Kraut.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.30 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians 1905 - Baník Ostrava  (neděle 17:00)
Eden v neděli uvídí utkání desátého kola první fotbalové ligy mezi Bohemians 1905 a Ostravou. Oba týmy dělí od sebe pouze bod, lépe na tom jsou domácí "klokani".

Hoftychově partě sice patří v tabulce desáté místo, ale na poslední Baník drží náskok jediného bodu. Po dalším utkání může být najednou v pásmu sestupu. "Věříme, že nám diváci co nejhlasitěji pomohou. Jsme si také vědomi, že kvalita Baníku neodpovídá tabulkovému postavení," konstatoval kouč Pavel Hoftych.

Baník se po pěti zápasech bez bodů mohl konečně radovat. Doma totiž uspěl proti Hradci a vyhrál 1:0. Přesto svěřenci Miroslava Koubka zůstávají v tabulce na posledním místě. "Vítězství nad Hradcem bylo projevem obrovské vůle a morálky, na tom musíme stavět. Už proto, že důraz a agresivitu čekám i ze strany soupeře. Cesta z té naší šlamastyky vede jen přes tvrdou dřinu," řekl trenér Miroslav Koubek, jehož svěřenci mohou svým případným vítězstvím proklouznout ze dna tabulky až mezi nejlepších deset mužstev.

Zatímco Ostravě bude chybět vykartovaný Neuwirth, tak Pražané nebudou moci počítat se zraněným Csehem.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, D. Nešpor - Bartek, Kaufman, Držík, Štohanzl - Hartig, Škoda.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Baránek - Řezník, Bolf, Neves, Šmejkal - Lukeš, Greguš, Marek - Koukal, Varadi, Šenkeřík.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 2.95 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - 1. FK Příbram  (neděle 17:00)
Plzeň hostí Příbram. Tento souboj má jasného favorita, není jim nikdo jiný než nezastavitelní Západočeši. Ti vládnou lize s komfortním šestibodovým náskokem, zatímco hostům patří třináctá pozice.

Po remíze v úvodním kole ligového ročníku přišlo osm výher v řadě. Takovou bilancí se mohou pyšnit jen fotbalisté Plzně. V uplynulém kole na ně nestačil ani Jablonec. Nic jiného než vítězství se neočekává ani tuto neděli, kdy doma přivítají Příbram, která dosud vsítila pouhé tři branky. To Vrbovi svěřenci jich nastříleli šestadvacet. "Je vidět, že Příbram má problémy s útočnou fází. Proto spoléhají na defenzivu a na případný brejk či standardku," poznamenal trenér Plzně Pavel Vrba, jehož tým nastoupí možná v kompletním složení. Nejistý je pouze start nemocného Horvátha.

Příbramští jsou si vědomi toho, že je čeká ve Štruncových sadech velice těžké utkání. Přesto tam nehodlají odcestovat s poraženeckou náladou. "Ztratili jsme body se Slováckem, které bychom potřebovali rychle někde získat zpět, pokusíme se o to už nyní. V Plzni nemáme co ztratit, jen získat. Musíme ale zlepšit agresivitu," uvedl příbramský kouč Martin Hřídel, jehož může těšit fakt, že v neděli bude moci postavit svou nejsilnější sestavu.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Rajtoral, Bystroň (Ševinský), Navrátil, Limberský - Petržela, Horváth, Rada, Kolář, Rezek - Bakoš.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Plašil, J. Štochl, Ricka, Nohýnek - Klesa, Tarczal, Borek, Videgla, Pleško - Huňa.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 4.75 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
České Budějovice - FK Jablonec  (neděle 17:00)
Stadión na Střeleckém ostrově v Českých Budějovicích bude hostit loňského vicemistra fotbalisty Baumitu Jablonec. Oběma celkům se příliš nedaří, takže body potřebují jak na severu, tak i na jihu Čech.

Týmu Českých Budějovic patří v tabulce průběžné jedenácté místo a tuto pozici chtějí svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého vylepšit doma proti Jablonci. V minulém kole remizovali domácí s Ústí nad Labem a celkově to byla už šestá remíza v soutěži, Budějovickým tak patří titul remízového krále.

Ani Jablonci se zatím v lize nedaří podle jeho představ, k loňským výkonům mají svěřenci trenéra Františka Komňackého hodně daleko. Baumitu se nevydařila poslední dvě kola, nejprve přišla porážka 0:1 se Spartou a o týden později opět porážka, tentokrát 1:2 s vedoucí Plzní. V úterý pak Severočeši sehráli třetí kolo Ondrášovka Cupu a na postup proti Dukle Praha se hodně nadřeli. Druholigového soupeře zdolali až po pokutových kopech. Teď čeká na loňského vicemistra další výzva v podobě cesty do Českých Budějovic.

"Jsme v tabulce pravdy v minusu a naše ambice i síla kádru nás musí nutit vozit body z venku. Víme, že nás čeká bojovný a zkušený tým, musíme pohlídat hlavně brejky a standardky," podotkl trenér František Komňacký.

Jaroslavu Šilhavému budou stále chybět rekonvalescenti Benát a Leština, k nim se přidají i Stránský a Rakovan. U hostů je nejistý start Krajčíka a Zábojníka.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Laštovka, Horejš, Lengyel, Žižka - Hudson, Černák, Otepka, Šíma - Mezlík, Pecka.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Zábojník, Drsek, Pavlík, Jablonský - Vošahlík, Loučka, Jarolím, Kovařík - Pekhart, Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 2.90 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Liberec - Zbrojovka Brno  (sobota 16:00)
V sobotu ve čtyři odpoledne přivítá Liberec na svém hřišti Brno. Zatímco domácí fotbalisté mají za sebou několik nepovedených zápasů, tak Moravané začínají pravidelně sbírat body.

Před týdnem si Severočeši odvezli z Olomouce výprask, když prohráli s tamní Sigmou 0:4. A nedařilo se jim ani o několik dní později. V tuzemském poháru totiž podlehli druholigové Karviné na její půdě a tím pádem si nezahrají osmifinále. Zapomenout na poslední dva soutěžní souboje a vrátit se k fotbalu, jenž bude opět přinášet úspěchy. S tímto vkročí do duelu s Brnem. "Brno se v poslední době zvedlo, ale chceme navázat na domácí výhru nad Ostravou. Naší snahou bude hlavně rozběhat brněnskou zálohu," řekl kouč domácích Josef Petřík.

Brno pomalu vylézá z prvoligového bahna, důkazem jsou jeho poslední dvě utkání, která skončila plným bodovým ziskem. A ve velice vyrovnané tabulce si polepšili hráči Zbrojovky na čtrnáctou příčku s devíti body. Stejný počet bodů má i dalších pět týmů. I Moravané odehráli v tomto týdnu pohárové střetnutí, v němž na rozdíl od svého sobotního protivníka uspěli. "Je důležité, že jsme dokázali v Ovčárech postoupit. Po vítězném zápase probíhá regenerace určitě líp. V Liberci bychom měli být všichni připraveni na sto procent a doufám, že se nebudeme vracet s prázdnou," poznamenal obránce hostujícího mužstva Martin Hudec.

Domácím bude scházet trio marodů Liška, Zeman a Bosančič a jejich soupeř bude postrádat zraněné Rabušice, Šurala a Kovačeviče.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Vulin - Gecov, Vácha, Vojta, Papoušek - Kerič, Štajner.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Lejsal - Dřížďal, Hudec, Trousil, Husár - Michálek, Dostálek, Polách, Rýdel, Střeštík - T. Došek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.78 - 3.15 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - FK Mladá Boleslav  (sobota 17:50)
Sparta v posledních zápasech válí a v sobotu přivítá doma Mladou Boleslav. Ta se pokusí pokazit náladu Letenským před dalším utkáním Evropské ligy.

V uplynulých třech ligových zápasech neztratili fotbalisté Sparty ani jeden bod a v tabulce jim náleží třetí pozice. Na ni si brousí zuby právě Mladoboleslavští, kteří ztrácí tři body. "Boleslav je ofenzivně laděná, ale jestli přijede hrát otevřený fotbal i k nám, nevím. Naposledy jsem to čekal od Jablonce, a dopadlo to jinak," prohlásil sparťanský trenér a sportovní manažer v jedné osobě Jozef Chovanec.

Mladá Boleslav nemá zrovna moc příznivou bilanci vzájemných zápasů s pražskou Spartou. Její poslední výhra nad Letenskými se datuje k 24. září 2007. "Sparty se nebojíme, přestože v poslední době s ní máme mizernou bilanci. Věřím, že na Letné tentokrát něco získáme," řekl trenér hostí Karel Stanner. Ten by měl na trávník poprvé vyslat Radka Šírla, jenž se po osmi letech vrátil z ruského Petrohradu zpátky do své vlasti.

Letenští se v sobotu budou muset obejít bez rekonvalescentů Huška a Kušníra, nejistý je také start Wilfrieda. Hosté přijedou bez trojice zraněných Zahustela, Kysely a Hrdličky, otazníky visí nad startem čtveřice hráčů Johany, Opiely, Rolka a Brunclíka. Hrát také nebude kvůli reprezentačním povinnostem u jednadvacítky mladoboleslavský Bulut.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kladrubský, Řepka, Brabec, Pamič - Sionko, Vacek, Kucka, Matějovský (Podaný) - Wilfried, Kadlec.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Dimitrovski (Johana), Rolko, Šírl - Mendy, Procházka, Opiela, Táborský - Chramosta, Kulič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.57 - 3.40 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Slavia Praha  (pátek 18:15)
Zápasem Slovácka s pražskou Slavií odstartuje program desátého kola české nejvyšší soutěže. Zatímco domácí tým může být spokojený s pátým místem, o sešívaných se to samé nedá říci. Těm totiž patří ve vyrovnané tabulce deváté místo s pouhým dvoubodovým náskokem před sestupovým pásmem.

Fotbalisté Slovácka během devíti kol posbírali celkem třináct bodů, což jich momentálně řadí mezi nejlepších pět prvoligových mužstev. Soukupovi svěřenci v předchozích dvou zápasech si připsali plný bodový zisk a rádi by se v páteční předehrávce dočkali tzv. vítězného hattricku. Bude to však podle domácího kouče Miroslava Soukupa těžký úkol. "Slavia má velmi kvalitní tým s hráči vysokých kvalit, kterým můžeme těžko nějakým výrazným způsobem konkurovat. My máme obrovskou výhodu v domácím prostředí," uvedl Soukup.

Slávisté prožívají další velkou krizi. I v letošní sezoně tápou. Jejich fanoušci už toho mají dost a žádají hlavu trenéra Karla Jarolíma. A není divu, když Slavii dělí pouhý bod od sestupu! Nyní navíc jede do Uherského Hradiště, kde naposledy vyhrála před více než osmi lety. A Jarolímův výběr si potřebuje zvýšit sebevědomí před dalším klíčovým zápasem, v příštím kole totiž doma narazí na nezastavitelnou Plzeň. "Právě proto bychom chtěli jít do zápasu s Plzní s vědomím, že jsme získali body na Slovácku. Je nám úplně jasné, že Slovácko bude chtít zvítězit a o motivaci bude mít postaráno. Ale proti nám hrají všichni soupeři s velkou motivací, musíme se s tím umět vyrovnat," prohlásil slávistický kouč Karel Jarolím.

V sestavě domácích bude chybět pouze zraněný Valenta, zatímco v hostující se neobjeví dva rekonvalescenti Hloušek s Naumovem a marodující Vlček.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Mezlík, Košút, Kubáň - Fujerik, Kordula, Volešák, J. Valenta - Nestorovski, Švancara.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Čelůstka, Koubský, Trapp, Hubáček - Kisel, L. Jarolím, Ragued, J. Černý - Vyhnal, M. Černý.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.00 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň981026:625
2.Sigma Olomouc954019:519
3.Sparta Praha960316:618
4.FK Mladá Boleslav943214:915
5.1. FC Slovácko941410:1113
6.FK Teplice933312:1312
7.FK Jablonec932411:1111
8.Slovan Liberec924311:1310
9.Slavia Praha924310:1210
10.Bohemians 190592348:119
11.České Budějovice91626:109
12.FC Hradec Králové92345:99
13.1. FK Příbram92343:79
14.Zbrojovka Brno93069:209
15.FK Ústí nad Labem92346:179
16.Baník Ostrava92257:138

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (440)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele