Gambrinus liga - souhrn 1. kola

24.07.2009, 20:58, aktualizováno 27.07.2009, 19:25
Komentáře a souhrny
Pondělní dohrávka mezi Bohemians 1905 a Brnem skončila bez branek. Pražským "S" se podařilo uhrát jen bod, Slavia doma remizovala s Mladou Boleslaví a Sparta v pátek v Teplicích. Zvítězily Baník, Plzeň a Olomouc, Kladno získalo bod v Liberci a Jablonec v Českých Budějovicích...

FK Teplice - Sparta Praha 0:0

24.07.2009 19:00

Góly: -

První duel nové sezóny 2009/10 vítěze nenašel. V zápase mezi Teplicemi a Spartou totiž za celých devadesát minut nepadl ani jeden gól, a proto si oba účastníci rozdělili po bodu.

Teplice v loňském ročníku ve všech domácích zápasech inkasovaly pouhých šest branek a také dnes se v prvním poločase prezentovaly kvalitní defenzívou. Úvodních čtyřicet pět minut se tak z velké části odehrávalo ve středu hřiště bez mnoha zajímavých momentů.

Slušně zaplněný stadión Na Stínadlech byl svědkem první zajímavé akce v 16. minutě. Z pravé strany hřiště poslal centr do pokutového území Ondřej Kušnír, hlavou zakončil Jan Holenda, ale nechal vyniknout pouze gólmana Grigara.

Ani Teplice se nechtěly nechat zahanbit a za chvíli se ocitl v dobré příležitosti Jakub Mareš. Domácího útočníka sice dokázal výborně najít obránce Rosa a vybídl jej k zakončení, jenže všechno vzrušení bylo kvůli ofsajdu zbytečné.

V 30. minutě to byli opět Severočeši, kteří se snažili jít jako první do vedení. Rychlonohý Mahmutovič pláchl stoperu Řepkovi, který jen marně signalizoval ofsajd, obešel dobíhajícího Hubníka a zakončil. S jeho střelou si však bez nějakých větších problémů poradil Blažek. Těsně před přestávkou se snažil o nebezpečnou střelu Kamil Vacek, jeho pokus měl ale k úspěchu hodně daleko.

Pár minut po změně stran bylo horko na obou stranách. Jako první zahrozily po rychlé akci v 51. minutě Teplice. Romanu Hubníkovi se sice podařilo přerušit kombinaci svěřenců kouče Plíška, k míči se ale dostal Mareš, potáhl si jej a před pokutovým území napřáhl ke střele. Spartu musel opět zachránit reflexivním zákrokem až Jaromír Blažek.

Letenští ale vzápětí kontrovali. Standardní situaci z pravé strany zahrával mladík Martin Zeman, přesným centrem našel útočníka Wilfrieda, který zakončoval jen těsně vedle tyčky. V 67. minutě naopak Blažkovi nepříjemně zavařil Tomáš Řepka. Řízný bek si nevšiml Tomáše Vondráška a poslal svému gólmanovi malou domů. Ten měl nakonec co dělat, aby dokázal nepříjemnou situaci vyřešit.

Poslední velká šance utkání přišla až v 83. minutě. Blízko gólu byl ruský juniorský reprezentant Alexander Prudnikov, jehož skvěle našel obránce Kušnír. Hostující útočník ale nemířil přesně a míč poslal jen do boční sítě. K úspěšnému zakončení mu chyběly pouze centimetry. Ani tříminutové nastavení na bezgólovém výsledku nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - 1. FK Příbram 2:1

25.07.2009 16:00

Góly: 56. Róbert Zeher, 90. Martin Lukeš - 89. Filipe Dos Santos

Ostravu po většinu dnešního dne sužoval hustý déšť, což se bohužel značně projevilo na kvalitě hrací plochy. I přesto ale Baník dokráčel k vítězství 2:1.

Velké louže na hrací ploše měly na vývoj hry zásadní vliv. Ani jeden tým nebyl schopný nějakých velkých kombinací, diváci naopak viděli řadu nepřesných přihrávek a střel. O něco málo aktivnější byli však domácí fotbalisté, kteří už v 9. minutě poprvé zahrozili. Z voleje ovšem nemířil přesně Petr Tomašák. Podobně si vedl na druhé straně Michal Klesa, jenž vyzkoušel své štěstí dalekonosnou střelou.

Mimo poslal svůj hlavičkový pokus po nebezpečném centru také obránce Jakub Štochl. Pozadu nechtěl zůstat ani domácí Tomáš Mičola. I jeho střela se s úspěchem nesetkala. První přesný pokus na bránu přišel až v 31. minutě. Klesa ale příliš problémů Bučkovi nenadělal. Příbram měla v závěru první půle také velkou dávku štěstí, a to když rozhodčí Kocián neodpískal po hře rukou v pokutovém území jednoho z hostujících hráčů penaltu.

Začátek druhého dějství byl rozkouskován řadou soubojů ve středu hřiště, v 56. minutě ale přišel vůbec první gól letošního ročníku Gambrinus ligy. Na svědomí jej měl domácí Robert Zeher. Lukeš přiťukl míč Ličkovi, ten jej poslal mezi obránce, kam si zaběhl právě 24letý Slovák, jenž pak s přehledem krátké sólo zakončil.

Vedení mohl v 69. minutě pojistit střídající Dominik Kraut. Sice se objevil v gólové příležitosti, jenže nedokázal gólmana Krbečka překonat. Ostravský mladík svému celku značně znepříjemnil situaci o sedm minut později - po druhé, hodně přísné, žluté kartě musel opustit hřiště. Možná i proto se podařilo Příbrami minutu před koncem normální hrací doby vyrovnat. Po přihrávce od Klesy úspěšně zakončil útočník Filipe. Baník ale chtěl dnešní utkání vyhrát, a to se mu také povedlo. Lukešův přímý kop téměř z poloviny hřiště skončil v nastaveném čase za zády překvapeného Krbečka a fanoušci Ostravy mohli začít slavit zisk šťastných tří bodů.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FK Mladá Boleslav 1:1

25.07.2009 18:15

Góly: 79. Marek Jarolím - 68. Alexandre Mendy

Ani pražská Slavia nevstoupila do nové sezóny vítězně. Proti Mladé Boleslavi uhrála jen remízu 1:1, pod kterou se podepsali hostující Mendy a domácí Marek Jarolím.

Slavia nastoupila hned se šesticí nových hráčů a už v 9. minutě málem otevřela skóre. Vlčkovu dobře umístěnou střelu ale dokázal vyrazit zkušený Vorel. Ani Mladá Boleslav nečekala na první gólovku příliš dlouho, jelikož přišla již o čtyři minuty později. Středočeši dostali výhodu přímého kopu a k její využití moc nechybělo. Tvrdou střelou z velké dálky zaměstnal Vaniaka Ivo Táborský. Zkušený slávistický gólman si s jeho projektilem ovšem poradil.

Uběhlo pár okamžiků a na druhé straně gólmana Vorla pořádně vystrašil Jaroslav Černý, jehož ránu tečoval jeden z bránících hráčů na roh. Domácí levonohý záložník byl dnes v prvním poločase u míče k vidění poměrně často. V 31. minutě mu ke gólu chyběly skutečně jen centimetry. Jeho technická střela orazítkovala za překvapeným hostujícím gólmanem levou tyčku. Stačilo málo a Mladá Boleslav mohla jít do kabin ve vedení. Rolko svou šanci v gól ale nepřetavil. Vysoký stoper se dostal k hlavičce v nebezpečné pozici, jenže míč poslal nad.

V úvodních minutách druhé půle sázela Slavia především na centry do pokutového území, ovšem ty bez větších problémů vysocí zadáci Boleslavi dokázali odvracet do bezpečí a sešívané do žádných šancí nepouštěli. Skóre se tak stále neměnilo. Domácí fotbalisté měli nad svým soupeřem očividně navrch, ale Vomáčkova střela byla lapena Vorlem, Janda pro změnu poslal míč vysoko nad.

Boleslav v 68. minutě pořádně zmrazila všechny domácí příznivce. Z ničeho nic totiž dokázala senzačně vstřelit gól. Rolkovi se střela z voleje vůbec nepovedla, míč ovšem zůstal ve hře a v souboji s Vaniakem byl dostatečně důrazný Mendy, který poslal hlavou svůj tým do vedení. Pro Slavii to byl šok, na který trenér Jarolím zareagoval hned dvojitým střídání. Do hry poslal Marka Jarolíma a Milana Černého.

A právě prvně jmenovaný se postaral v 79. minutě o vyrovnání. Jaroslav Černý přifilmoval pád před pokutovým území, k následnému přímému kopu se postavil 25letý záložník a střelou k tyči překonal Vorla. Slavia se ale pochopitelně nechtěla s nerozhodným stavem smířit, a proto se i nadále prala o vítězství. Podobně jako loni však uhrála jen remízu, za kterou mohla být nakonec i ráda. V závěru totiž Jan Chramosta nastřelil břevno.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň 2:3

25.07.2009 20:00

Góly: 4. Petr Švancara, 56. Petr Švancara (pen.) - 11. David Střihavka, 31. Milan Petržela, 35. Filip Rýdel

Zápas v Uherském Hradišti začal hodně divoce, a i když šli domácí do vedení jako první, nakonec se před Plzní museli sklonit. Prohráli 2:3.

Obnovenou prvoligovou premiéru Moravané začali skutečně výborně. Na gól totiž čekali pouze čtyři minuty. Dlouhý nákop si na hranici šestnáctky zpracoval Chmelíček, následně se do míče opřel Petr Švancara a hned první střelou v utkání skóroval. Vedení však Slovácku příliš dlouho nevydrželo. Už v 11. minutě se prosadil David Střihavka. Domácí obrana nebyla schopná odkopnout balón z pokutového území a nakonec na to doplatila. Hostující kanonýr se trefil přesně do šibenice.

Atraktivní fotbal pokračoval i nadále. V 31. minutě prošel přes dva bránící hráče Milan Petržela a křižnou střelou poslal Viktorku do vedení. To vzápětí dokázal pojistit Filip Rýdel, jemuž dali domácí obránci mnoho prostoru k zakončení. Pro Slovácko mohlo být ještě hůř, v další jasné tutovce zklamal Petržela.

V 53. minutě byla Plzeň blízko čtvrtému gólu. Jiráčkovu střelu ale skvěle vychytal Filipko. Na místo toho hosté během následujících okamžiků inkasovali. Ticháček fauloval v pokutovém území Clebera a rozhodčí Příhoda odpískal pokutový kop. Před jeho rozehráním se dlouze soustředil Petr Švancara a bez problémů zakončil. Zápas se již dohrál bez nějakých větších vzruchů na obou stranách a Slovácko tak v prvním utkání prohrálo 2:3.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - SK Kladno 1:1

25.07.2009 20:00

Góly: 61. Marcel Gecov - 53. Ondřej Szabó

Ani Liberec nevstoupil do sezóny se ziskem tří bodů. Proti Kladnu uhrál jen remízu 1:1.

Liberec byl sice před zápasem pasován do role favorita, jenže v první půli svou pozici příliš nepotvrzoval. Nejenom, že nebyl k vidění žádný gól, také zajímavých šancí bylo jako šafránu. Již v 16. minutě ale poměrně nebezpečně pálila nová posila Liberce Jaroslav Diviš. Gólmana Pavlíka sice obstřelil, ale míč poslal mimo. V pádu střílel pro změnu nad Jan Nezmar.

Nejblíže gólu byl v 32. minutě opět Diviš, když zakončoval po Dočkalově centru. S míčem si však poradil gólman Roman Pavlík. Také Kladno zaútočilo a moc mu nechybělo ke šťastnému gólu. Domácí obránce Janů odpálil míč ve skluzu, trefil však Holuba a odražený balon jen těsně minul odkrytou libereckou branku.

Po změně stran začal Slovan skutečně aktivně a sevřel svého soupeře na jeho půlce. Výsledkem potom byla jasná tutovka Tomáše Frejlacha, která ovšem zůstala nevyužitá. Po centru Gebre Selassieho zakončoval nezvykle hrudí, ale chyběla mu přesnost. Vzápětí přišlo potrestání. Kladno zahrávalo trestný kop z ideální vzdálenosti něco přes 20 metrů od liberecké branky. Szabo si s touto standardní situací poradil nejlépe, jak mohl: po rychlém náběhu poslal míč nádhernou střelou do horního růžku, Zlámal se natahoval zbytečně.

Ale vedení nevydrželo kladenský hráčům příliš dlouho. V 62. minutě vyrovnal Marcel Gecov, jenž si naběhl na Dočkalův centr a nekompromisní ránou překonal Pavlíka. Kladno ale mohlo tento duel dovést i do vítězného konce, to by však musel střídající Zoubele překonat gólmana Zlámala.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - Sigma Olomouc 0:2

26.07.2009 17:00

Góly: 9. Daniel Rossi, 65. Tomáš Janotka

Olomouc byla na úvod nového ročníku ligy stoprocentní a porazila Střížkov na "jeho hřišti" 2:0. Utkání se hrálo na stadionu Evžena Rošického, tedy v azylu na Strahově, kde nyní mají svůj domov střížkovští Bohemians.

První branka padla v deváté minutě a prosadil se olomoucký Rossi da Silva. Gól padá stoprocentně na vrub brankáře Beláně, jelikož Rossi vypálil asi z třiceti metrů a Beláňovi míč proletěl mezi nohama - 0:1. Deset minut před pauzou si brankář trošku vylepšil reputaci, když nejprve pokus jednoho z olomouckých fotbalistů vyrazil na roh a následně si věděl rady i se střelou Hořavy. Na druhé straně se v závěru poločasu poprvé zapotil i brankář Drobisz. Ten vyrazil ostrou střelu Macháčka z dobrých třiceti metrů, dorážející Kincl poté netrefil bránu a do šaten se tak šlo za stavu 0:1.

Macháček zkoušel střílet i ve druhé půli, po rohu se dostal k míčí a z dvaceti metrů mířil jen o kousek vedle. Potom, ale přišla 65. minuta a další branka, kterou vsítil olomoucký Janotka. Ten byl tváří v tvář gólmanu domácích, toho obelstil kličkou a zakončil do prázdné brány - 0:2.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Baumit Jablonec 1:1

26.07.2009 17:00

Góly: 3. Ľubomír Meszároš - 15. Tomáš Huber

Budějovičtí začali nový ročník Gambrinus ligy tak, jak je známe, tradičně remízou. Body si v 1. kole rozdělili s Jabloncem, když samotný zápas na Střeleckém ostrově skončil 1:1.

Obě branky padly během první čtvrthodiny duelu. Nejprve, již ve třetí minutě otevřel skóre slovenský matador Meszároš a poslal domácí do vedení. Gól padl z prvního rohu, když Šíma odcentroval a Meszároš hlavou poslal míč od tyče do brány - 1:0. V 15. minutě pak vyrovnal jablonecký Huber, který se taktéž prosadil hlavou po rohovém kopu. Jablonecký hráč dostal míč na bližší tyč a hlavou ho uklidil k té vzdálenější - 1:1. O dalších deset minut později mohl strhnou vedení zpět na stranu domácího celku opět Meszároš, ale jeho střelu tečoval mimo Zábojník. Do šaten se šlo tedy za stavu 1:1.

Druhou půli začal aktivněji Jablonec. Hned z kraje poločasu dostal balon do běhu Vošáhlík a trefil tyčku, poté ještě střílel Lafata, ale i jeho ránu odvrátila obrana. Patnáct minut před koncem o sobě dal opět vědět autor gólu Meszároš. Jeho ránu vytlačil Špit na roh. Na druhé straně si chystal balon na střelu Valenta, ale domácí gólman Kučera odvážně vyskočil a zabránil střele. Oba týmy si tak připisují po bodu za remízu 1:1.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - 1. FC Brno 0:0

27.07.2009 17:30

Góly: -

První kolo Gambrinus ligy otevřela bezbranková remíza Teplic se Spartou a stejný výsledek uzavřel kolo v duelu Bohemians 1905 s Brnem. Na stadionu byla kromě skvělé atmosféry viděna i bojovnost obou celků, která však branku nepřinesla.

První vážnější šanci si vytvořili hosté, ex-slávista Dřížďal předvedl hezkou individuální akci, jenomže svůj pokus následně poslal pouze do boční sítě Burešovy branky. Domácí si vytvořili první náznak šance z rohového kopu, nicméně slibnou akci zhatilo nepovedené, respektive žádné pořádné zakončení. Klokani si vytvořili největší šanci prvního poločasu ve 27. minutě, kdy Rychlík namířil svůj volný přímý kop do břevna. Bohemians 1905 byli o něco aktivnější, centr z levé strany doplachtil až k Hartigovi, ten však míč hlavou pouze "škrtnul", takže to pro hostujícího brankáře neznamenalo příliš velké nebezpečí. Celkově vzato - první poločas toho příliš mnoho nenabídl, a tak byl naplněný stadion zvědavý, co se bude dít ve druhé půli.

A opravdu, ve druhém dějství se domácí do Brna pustili a byli to oni, kdo ve druhé pětačtyřicetiminutovce dominoval. Lukáš Adam vypustil dalekonosnou ránu, na kterou si sice Bureš nešáhl, jenomže rozhodčí viděl situaci jinak a nařídil rohový kop. V 68. minutě se dostal k hlavičce Marek Nikl, ale přestřelil. O deset minut později měl brankář Brna plné ruce práce, když ve vzdušném souboji několikrát vyrážel míč před dotírajícími útočníky Bohemians. Branku diváci v zaplněném ďolíčku neviděli, a tak si oba týmy připisují po bodu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sigma Olomouc11002:03
2.Viktoria Plzeň11003:23
3.Baník Ostrava11002:13
4.SK Kladno10101:11
České Budějovice10101:11
FK Mladá Boleslav10101:11
FK Jablonec10101:11
Slovan Liberec10101:11
Slavia Praha10101:11
10.Bohemians 190510100:01
1. FC Brno10100:01
FK Teplice10100:01
Sparta Praha10100:01
14.1. FC Slovácko10012:30
15.1. FK Příbram10011:20
16.Bohemians Praha10010:20

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (496)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele