Eredivisie - preview 33. kola: Všichni do akce

12.05., 09:36
Previews
Fanoušci Utrechtu (© AFP)

Alkmaar před týdnem porazil Twente a dnes ho v tabulce může předskočit, potřebuje ale porazit Go Ahead Eagles a ztrátu konkurenta proti Volendamu. Rozjetý Utrecht přivítá Spartu.

FC Utrecht - Sparta Rotterdam

neděle 14:30

Utrecht vstoupil do tohoto ligového ročníku hodně špatně a chvíli se zdálo, že by se mohl pohybovat v dolních patrech Eredivisie, ovšem po příchodu renomovaného trenéra Rona Janse svou výkonnost stabilizoval a nyní dokonce usiluje o přímý postup do evropských pohárů. V tuto chvíli mu náleží sedmá příčka s devětačtyřiceti body a za pátým Ajaxem zaostává o body tři, což ještě není úplně beznadějná ztráta.

Utrecht si s definitivní jistotou minimálně zajistil dodatečné play-off o předkolo Konferenční ligy, jelikož před desátým Heerenveenem disponuje dvanáctibodovým náskokem. Před osmým Go Ahead i právě devátou Spartou drží šestibodový odstup a vypadá to, že skončí nejhůře sedmý. Aktuálně se může chlubit velmi dobrou formou, protože v minulých pěti duelech vybojoval hned třináct bodů, uplynulý víkend těsně přehrál sestupující Vitesse (1:0).

Rotterdamský vyzyvatel tedy posbíral o šest bodů méně a také si s největší pravděpodobností zahraje dodatečné play-off, oba soupeři v něm na sebe znovu mohou narazit. Výběr vedený koučem Jeroenem Rijsdijkem si v posledních týdnech taktéž vede poměrně slušně, neboť v šesti případech čtyřikrát zvítězil, jenže naposledy i přes houževnatý výkon neudržel náskok v Eindhovenu s místním PSV a po divoké porážce 2:4 "přiklepl" soupeři mistrovský titul.

Oba protivníci se spolu naposledy utkali koncem prosince uplynulého roku a Utrecht zvítězil v Rotterdamu nejtěsnějším poměrem 2:1. Jans nemůže využít služeb Van der Hoorna, Descotteho, Azarkana, Handwerkera a Gadellay, jeho protějšek Rijsdijk postrádá Verschuerena, Warmerdama i Kitolana. "Očekávám napínavý souboj, diváci se rozhodně mají na co těšit," prohlásil pětašedesátiletý Jans v krátkosti.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 4.15 - 4.62

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Almere City

neděle 14:30

Ajax stále drží pátou pozici v Eredivisie, a pokud na tomto postu zůstane i na konci sezóny, nebude se muset o postup do evropských pohárů trápit přes následné play-off. Vzadu za ním jsou v tabulce dva celky, jež o tuto metu také můžou usilovat. A jedině vítězství nad Almere City udrží se stoprocentní jistotou na uzdě nejen šestý Nijmegen, ale rovněž sedmý Utrecht.

Druhé předkolo Evropské ligy, k tomuto cíli nyní de Godenzonen směřují. Pochopitelně že před startem sezóny si vytyčili daleko ambicióznější projekty, jenže především podzimní část ročníku pro ně dopadla mizerně, takže k jejich vybudování nedojde. Dohnali jenom něco, s těmi nejlepšími v Eredivisie se letos prostě poměřovat nemohli. Je jasné, že zůstanou pro následující období bez Ligy mistrů. Evropská liga je každopádně, v kontextu toho, co všechno se letos v Amsterdamu dělo, docela lákavou odměnou.

Almere City naopak musí hodnotit svůj nováčkovský ročník velmi pozitivně. Svěřenci kouče Alexe Pastoora se s předstihem zachránili na nejvyšší úrovni, rozhodně nepůsobili dojmem nějakého otloukánka. Je třeba připomenout, že hlavně start měli velmi těžkopádný, postupně jako by si však začali zvykat na působení mezi elitou. Uměli, byť jaksi nárazově, pravidelně bodovat, a to bylo vůbec to nejdůležitější. Jen by určitě chtěli ještě v závěrečných fázích ukončit své čekání na ligovou výhru. To aktuálně trvá už deset zápasů v kuse.

Domácí disponují dvoubodovým náskokem na NEC, tříbodovým pak na Utreg. Všechno mají ve svých rukou, stačí jim zvládnout po papírové stránce lehčí zkoušky v posledních dvou kolech. Vždyť po Almere City narazí ještě na Vitesse, které je mimochodem v solidním rozkladu. Ajax by každopádně neměl svého protivníka podceňovat, už na podzim se přesvědčil o tom, že tenhle novic umí být houževnatý. Když amsterdamský klub zavítal do Flevolandu v listopadu loňského roku, konala se tam remíza. Je ovšem pravda, že od té doby se v hlavní nizozemské metropoli dost změnilo, výsledky přece začaly mít stabilnější základy, a i proto je nyní parta trenéra Johna van 't Schipa pasována do role jasného favorita.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.47 - 11.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Twente - FC Volendam

neděle 14:30

Celek z Enschede zatím prožívá vydařenou sezonu a za každou cenu ji chce ozdobit konečným třetím místem, které by mu zaručilo vytouženou kvalifikaci Ligy mistrů. Twente však uplynulý víkend nezvládlo klíčovou bitvu s Alkmaarem (1:2) a svou situaci si zkomplikovalo, protože právě před čtvrtým AZ už má náskok jen dvou bodů. Nyní ale bude plnit úlohu jasného favorita proti Volendamu, který po předchozím utkání definitivně spadl do druhé ligy.

Svěřenci trenéra Josepha Oostinga doposud posbírali třiašedesát bodů a minimálně je čeká kvalifikace Evropské ligy, ovšem tak velkou šanci v podobě účasti v LM si určitě nechtějí nechat utéct. V minulých třech duelech dokázali porazit pouze Almere (3:1), předtím neudrželi těsný náskok v Amsterdamu s místním Ajaxem a podlehli mu taktéž po výsledku 1:2. Pokud tento zápas zvládnou a Alkmaar neporazí Go Ahead, tak se na současné třetí příčce s konečnou platností udrží.

Hostující výběr neprožívá od samého začátku povedený ročník a již před hodně dlouhou dobou bylo patrné, že udržet se mezi nizozemskou elitou nebude snadný úkol. Ještě před minulým kolem držel alespoň teoretickou naději, avšak doma nestačil na Ajax (1:4) a po třetí porážce v řadě je jasné, že obsadí sestupovou sedmnáctou pozici. V tuto chvíli má na kontě devatenáct bodů a na šestnáctý Excelsior ztrácí nedostižných sedm bodů.

V podzimním vzájemném utkání bylo úspěšnější Twente, neboť ve Volendamu zvítězilo 2:0. "V Alkmaaru jsme měli na dosah alespoň remízu, jenže to se nepovedlo a my musíme bojovat dál. Stále máme situaci ve svých rukách a dvě výhry nám k třetímu místu jistojistě stačí. Volendam nesmíme podcenit, protože ten už bude hrát s čistou hlavou," má jasno dvaapadesátiletý Oosting. Tomu schází pouze Vlap, hosté nemohou počítat s Maulunem, Kuolem, Mührenem, Ouldem-Chikhem, Mbuyambou a Antoniolim.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.06 - 14.90 - 34.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - Heracles Almelo

neděle 14:30

Předposlední kolo nejvyšší nizozemské soutěže doplní souboj dvou účastníků, kteří se perou o holé přežití. Je pravda, že aby ještě spadl Heracles, muselo by dojít k pro něj několika dost nepříjemným událostem. A jednou z nich je i porážka v Rotterdamu s místním Excelsiorem. Pokud se hostům povede získat alespoň remízu, prvoligovou příslušnost si nadobro uchovají.

V daleko horším postavení jsou bezpochyby svěřenci trenéra Marinuse Dijkhuizena. Ti totiž okupují dvě kola před koncem šestnáctou pozici, a pokud by na ní zůstali na samém konci, museli by se o záchranu rvát v dodatečné baráži. Nejsou každopádně v bezvýchodné situaci, na bezpečnou patnáctou ztrácejí pouze dva body. Stáhnout dolů přitom po matematické rovině můžou právě i výběr z Almela, odstup od něj totiž činí šest bodů.

Něco takového nicméně mužstvo kouče Erwina van de Looie nechce dopustit. Stačí mu, aby ze dvou případů v závěrečných pasážích tohoto ročníku jednou nepohrálo a nebude se již muset na nikoho a na nic ohlížet. A rádo by to zvládlo už proti Excelsioru. Jenže stěží odhadovat, jak se Heracles vzpamatuje po minulém debaklu s Waalwijkem. Právě tenhle mač byl dalším důležitým, vždyť i RKC je namočeno do starostí se sestupem.

Hostující lodivod přiznal, že pro jeho ekipu nebyl uplynulý týden jednoduchý. Že jeho tým v jednom z klíčových duelů padne před vlastními fanoušky o pět gólů, s tím opravdu počítal málokdo. "Museli jsme vstřebat spoustu emocí. Na pondělí jsme si dali volno, sešli jsme se jen, abychom si promluvili,” prozrazoval program van de Looi. "Museli jsme ale hned na to přehodit mysl a připravit se na Excelsior. Trénovali jsme tvrdě. Náš soupeř je nebezpečný směrem dopředu, hodně hru přenáší do středu hřiště,” varoval kabinu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 4.13 - 3.66

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - PSV Eindhoven

neděle 14:30

PSV letos splnilo svůj cíl v podobě zisku mistrovského titulu, když v uplynulém kole zaznamenalo již svou devětadvacátou výhru v tomto soutěžním ročníku nad Spartou (4:2) a dvě kola před koncem udrželo před druhým Feyenoordem nedostižný devítibodový náskok. Eindhovenský gigant tak usedl na nizozemský trůn po dlouhých šesti letech a nizozemskou nejvyšší soutěž opanoval již popětadvacáté v historii.

Svěřenci trenéra Petera Bosze prožili v této sezoně Eredivisie spanilou jízdu, v dosavadních dvaatřiceti utkáních totiž jen jednou prohráli a dvakrát remizovali - kromě fenomenálního zisku sedmaosmdesáti bodů se mohou pyšnit ještě jednou úchvatnou statistikou, protože celkově vsítili už 107 branek, což znamená téměř 3,5 vstřelených gólů na jedno utkání.

"Dali jsme nejvíce gólů (107), nejméně jich inkasovali (19) a vypracovali si nejvíce šancí. Je to jednoduché, ukázali jsme, kdo je v Nizozemsku nejlepší," uvedl ihned po nedělním vystoupení se Spartou čtyřiadvacetiletý obránce Jordan Teze. PSV si tak v příštím ročníku opět zahraje základní skupinu Ligy mistrů a teď bude chtít pokořit "bájný" milník devadesáti získaných bodů na půdě zachráněné Fortuny.

Domácí celek si zajistil jistotu prvoligové licence pro následující ročník již před utkáním 31. kola, v tuto chvíli mu patří solidní jedenáctá příčka s šestatřiceti body a před šestnáctou barážovou pozici Excelsioru drží dostatečný desetibodový odstup. V minulém kole vybojoval další bod po bezbrankové remíze s Go Ahead. Svého nedělního rivala naposledy porazil v roce 1999 po naprosto "šíleném" výsledku 6:4, od té doby s ním hned patnáctkrát prohrál a jen dvakrát remizoval.

Bosz vzhledem k okolnostem dá teď s velkou pravděpodobností šanci i hráčům, kteří pravidelně nenastupují, na trávníku se určitě neobjeví Babadi s Destem. Fortuna v tomto klání nemůže počítat s Özyakupem, Verripsem, Feratim ani Sierhuisem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.84 - 6.36 - 1.27

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - Feyenoord Rotterdam

neděle 14:30

Nijmegen musí být se svým působením v tomto soutěžním ročníku celkem spokojen, nicméně ve zbývajících dvou kolech základní části má ještě jeden velký úkol - udržet za sebou Utrecht a předskočit věhlasný Ajax, čímž by si zajistil konečnou pátou příčku zaručující účast v kvalifikaci Evropské ligy. V posledním domácím utkání této sezony ho ale čeká velmi silný protivník, kterým je mistr Eredivisie z předešlho ročníku Feyenoord.

NEC v letošní sezoně doposud posbíralo solidních padesát bodů, aktuálně se nachází na šestém místě o bod před sedmým Utrechtem a dva body za pátým Ajaxem. Pokud ještě chce dotírat na AFC, tak v neděli musí přehrát právě rotterdamského soupeře, kterému prakticky již o nic nejde. Hosté sice naposledy rozdrtili Zwolle (5:0), jenže za vedoucím PSV stále zaostávají o nedostižných devět bodů a je jasné, že mistrovský primát neobhájí.

Svěřenci kouče Arneho Slota, jenž po sezóně tým opustí a povede slavný anglický Liverpool, mají na kontě osmasedmdesát bodů a před třetím Twente jsou o patnáct bodů, tentokráte se však musí sklonit před eindhovenským rivalem. I přesto mohou být s touto sezonou spokojeni, protože si podruhé v řadě zajistili účast v základní skupině Ligy mistrů, po šesti letech ovládli KNVB Beker a v evropských pohárech prošli do vyřazovací fáze.

"Titul jsme nezískali a sportovně musíme uznat, že PSV bylo z dlouhodobého hlediska lepší a zaslouženě nás vystřídalo na trůnu. Nicméně i tak jsme dosáhli skvělých úspěchů a věřím, že to tak bude i nadále," řekl s úsměvem na tváři po duelu se Zwolle pětačtyřicetiletý Slot. Oba nedělní soupeři se spolu nejprve utkali v lize v 17. kole a vítěz znám nebyl (2:2), ve finále národního poháru na stadionu De Kuip byl však přeci jen úspěšnější Feyenoord (1:0).

Hosté vzhledem k aktuální situaci zřejmě obmění základní jedenáctku a zahrají si i hráči, kteří pravidelně nenastupují, kvůli zranění se na hřišti určitě neobjeví Timber, Nieuwkoop, Wieffer, Zechiël a Hartman. Také domácí lodivod Rogier Meijer se musí vypořádat s celkem početnou marodkou, na které zůstávají Sandler, Van Rooij, Dost, Borges Sanches i brankář Cillessen.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.54 - 4.37 - 1.69

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - PEC Zwolle

neděle 14:30

Waalwijk posledních pár týdnů bojuje o udržení prvoligové licence a v tuto chvíli to přeci jen vypadá, že by se mu to mohlo povést, aniž by musel absolvovat nevyzpytatelnou baráž. RKC totiž v předchozích dvou duelech stabilizovalo svou výkonnost a opustilo sestupové pásmo, nyní může získat jistotu v případě výhry nad zachráněným nováčkem ze Zwolle - zároveň však musí doufat, že Excelsior neporazí jiného nováčka Heracles.

Svěřenci trenéra Henka Frasera mají na kontě osmadvacet bodů a jsou patnácti o dva body před SBV. V předchozím kole sehráli důležitou bitvu právě v Almelu s Heraclesem a díky preciznímu výkonu od začátku až do konce deklasovali svého protivníka vysoko po výsledku 5:0, předtím vybojovali cenný bod s Utrechtem (2:2). S PEC se naposledy utkali koncem listopadu uplynulého roku a na jeho půdě zvítězili 2:1.

"Máme před sebou poslední dva zápasy a uděláme všechno pro to, abychom si udrželi současné postavení. Na první pohled se může zdát, že to pro nás bude snadné utkání, jelikož Zwolle už nemá o co hrát, ale právě tyto zápasy jsou velmi zrádné. My se chceme koncentrovat pouze na náš výkon a věříme, že společně se skvělými fanoušky již teď budeme slavit záchranu," řekl s velkým odhodláním v hlase domácí lodivod Fraser.

PEC po okamžitém návratu mezi nizozemskou elitu splnilo svůj úkol a s předstihem se udrželo mezi osmnáctkou nejlepších, momentálně je dvanácté s pětatřiceti body a před šestnáctým Excelsiorem si vytvořilo nedostižný devítibodový odstup. Naposledy se představilo v Rotterdamu se silným Feyenoordem a domů odjíždělo s debaklem 0:5. Domácí postrádají El Harmaziho a vykartovaného Gaariho, hosté nemohou počítat s De Rooijem, Fichtingerem, Druijfem ani Thomasem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.63 - 4.40 - 4.96

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - SBV Vitesse

neděle 14:30

"Srdíčka" chtěla skončit v tomto ročníku Eredivisie v horní polovině tabulky, což by znamenalo účast v dodatečném play-off o předkolo Konferenční ligy, ovšem kvůli tradiční nevyrovnanosti výkonů to v tuto chvíli vypadá, že se jim to nepovede a skončí v dolní půlce Eredivisie. Heerenveen totiž doposud posbíral sedmatřicet bodů a patří mu desátá příčka, přičemž za devátou Spartou i osmým Go Ahead zaostává o téměř nedostižných šest bodů.

Svěřenci trenéra Keese van Wonderena by tedy museli oba zbývající duely vyhrát, k tomu potřebují výrazně vylepšit aktuální skóre a navíc musí doufat, že alespoň jeden z dvojice Go Ahead - Sparta již nebude bodovat. Nyní v předposledním kole základní části této sezony budou plnit úlohu velkých favoritů, protože přivítají beznadějně poslední Vitesse, které po rekordním odečtu osmnácti bodů má na kontě pouhé dva body.

Celek z Arnhemu byl tradičním účastníkem Eredivisie od roku 1989, jenže teď je jasné, že po pětatřiceti letech sestoupí do Eerste Divisie. Od samotného začátku tohoto ročníku se potýkal s neuspokojivými výsledky a navíc má obrovské finanční problémy, jeho dluhy údajně dosahují téměř 19 milionů eur. Vitesse i proto vyhlásilo finanční sbírku, aby si alespoň zajistilo licenci pro nadcházející ročník druhé ligy.

Pokud se to vedení klubu povede, tak by tým po odchodu současného kouče Edwarda Sturinga měl trénovat John van den Brom. Oba soupeři se spolu v této sezoně utkali hned dvakrát - nejprve na ligové scéně v Arnhemu uspěl Heerenveen (3:1), avšak ve 2. kole národního poháru se z postupu radovalo SBV (1:0). Van Wonderen by měl mít k dispozici kompletní kádr, Sturing naopak postrádá Tielemanse, Isimata-Mirina, Meerdinka, Davyho Pröppera, Jonathanse i Fodého Fofanu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.81 - 5.58

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - AZ Alkmaar

neděle 14:30

Hráči Alkmaaru před týdnem zvládli klíčovou bitvu o konečné třetí místo proti Twente a díky výhře 2:1 stále živí reálnou naději na předkolo Ligy mistrů. AZ doposud posbíralo jednašedesát bodů a za vyzyvatelem z Enschede zaostává o body dva, naopak před pátým Ajaxem drží nedostižný devítibodový odstup. Nyní zavítá do Deventeru, kde narazí na Go Ahead, které usiluje o dodatečné play-off o předkolo Konferenční ligy.

Výběr vedený trenérem Maartenem Martensem prožil horší chvilky od začátku prosince uplynulého roku až do poloviny února toho letošního, kdy v devíti zápasech vybojoval jen sedm bodů. Od této chvíle však přeci jen stabilizoval svou výkonnost a kromě dvou výpadků s PSV (1:5) a Heraclesem (0:5) vyhrál v jedenácti střetnutích hned osmkrát. Aktuálně bodoval naplno třikrát za sebou, kromě úspěchu s Twente přehrál Waalwijk (3:2) i Nijmegen (3:0).

Hosté vstoupili do tohoto soutěžního ročníku s velkým odhodláním a v první polovině bojovali o elitní pětku, nicméně pak se zasekli a postupně se propadali tabulkou stále níže. Momentálně jim patří osmá pozice s třiačtyřiceti body, před desátým Heerenveenem mají šestibodový náskok a k jistotě play-off tedy potřebují získat alespoň bod. V současnosti se však trápí, protože nevyhráli pětkrát po sobě, naposledy se pouze rozešli smírně bez branek s Fortunou.

Go Ahead se navíc ve vzájemných zápasech s AZ dlouhodobě nedaří, protože na něj nestačilo šestkrát za sebou a z jediné výhry se radovalo v roce 1995, v podzimní části utrpělo na stadionu AFAS debakl 1:5. "Jsme rádi, že jsme zvládli duel s Twente, ale jestliže chceme skončit třetí, tak musíme zvládnout ještě dvě utkání a ani to nemusí stačit. Go Ahead má dobře poskládaný tým a doma je velmi silné," řekl s opatrností v hlase devětatřicetiletý Martens.

Ten se musí obejít bez dlouhodobých marodů Clasieho, Kwakmana, Zeefuika, Martinse Indiho a Lahda, domácí postrádají Llansanu s Rommensem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.13 - 4.09 - 1.80

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
32
28
3
1
107 : 19
87
2
Feyenoord Rotterdam
32
24
6
2
85 : 24
78
3
FC Twente
32
19
6
7
60 : 33
63
4
AZ Alkmaar
32
18
7
7
64 : 36
61
5
AFC Ajax
32
14
10
8
69 : 59
52
6
NEC Nijmegen
32
13
11
8
62 : 47
50
7
FC Utrecht
32
13
10
9
46 : 43
49
8
Go Ahead Eagles
32
11
10
11
45 : 42
43
9
Sparta Rotterdam
32
12
7
13
48 : 47
43
10
SC Heerenveen
32
10
7
15
51 : 65
37
11
Fortuna Sittard
32
9
9
14
36 : 55
36
12
PEC Zwolle
32
9
8
15
43 : 64
35
13
Almere City
32
7
13
12
32 : 52
34
14
Heracles Almelo
32
9
5
18
41 : 70
32
15
RKC Waalwijk
32
7
7
18
36 : 52
28
16
SBV Excelsior
32
5
11
16
46 : 69
26
17
FC Volendam
32
4
7
21
31 : 79
19
18
SBV Vitesse
32
5
5
22
25 : 71
2

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele