Gambrinus liga - preview 5. kola

23.08.2012, 08:13, aktualizováno 27.08.2012, 08:43
Previews
Jabloncec a Sparta se v dnešní dohrávce utkají na severu Čech o první místo v tabulce. Ani jeden z týmů dosud nepoznal přemožitele, oba jdou do vzájemné bitvy se stejným počtem deseti bodů. Jablonec má Spartě co oplácet, z posledních sedmi vzájemných zápasů vyhrál jediný.
Baumit Jablonec - Sparta Praha  (pondělí 18:00)
To nejlepší na závěr nabídne 5. kolo české nejvyšší soutěže. V pondělní dohrávce se totiž utkají aktuálně dva nejlepší týmy tabulky. Jablonec hostí pražskou Spartu. Oba týmy, které dosud nepoznaly hořkost porážky, uhrály po čtyřech kolech shodně deset bodů a vládnou lize.

Jablonec v posledních dvou kolech naplno bodoval. Naposledy se mu to povedlo před týdnem, kdy na hřišti Brna vyhrál vysoko 4:1. Na tento výsledek se pokusí navázat v pondělí, kdy se postaví proti týmu, s nímž má špatnou vzájemnou bilanci. Proto Severočeši touží po odplatě. Z posledních sedmi vzájemných duelů totiž vyšli jako vítězové pouze jednou. "Budeme chtít zvítězit, protože jen vítěz půjde do čela tabulky. Sparta bude v zápase favoritem, je to účastník evropských pohárů. A i když se říká, že její výkony ještě nejsou ideální, stále dala v lize do čtvrtého kola nejvíc branek a má spolu s námi deset bodů. Přál bych si, aby byl plný dům, aby lidé ocenili naše dosavadní výkony a přišli nás podpořit v co největší míře," přeje si trenér domácích Václav Kotal, jehož svěřenci si na Spartu věří.

Sparta ve čtvrtek absolvovala první zápas play-off Evropské ligy, v němž si vybudovala dobrou výchozí pozici do odvety. Na horké půdě Feyenoordu Rotterdam totiž remizovala 2:2. Ale mohlo to být lepší, protože ještě půlhodiny před koncem vedla 2:0. Ve druhém zápase tedy stačí Letenským kromě výhry uhrát remízu 0:0 a 1:1, u 2:2 a výše by následovalo prodloužení. Nyní se však Lavičkův výběr musí plně koncentrovat na pondělní dohrávku v tuzemské ligové soutěži, kde bude s Jabloncem hrát o první místo. "Dobře víme, že současné postavení obou týmů v tabulce dává zápasu velkou důležitost. Těší mě forma útočníků Kweukeho i Kadlece, také nově příchozí Balaj nám dělá radost. Jablonci se ale start do ligy povedl výborně, nečeká nás jednoduché utkání, ale snad nám pomůže i zkušenost ze zápasu v Rotterdamu," uvědomuje si sparťanský trenér Vítězslav Lavička.

Lafata a spol. nastoupí do šlágru kola v plné síle, nejsou totiž hlášeny žádné absence. To sparťanský tábor bude postrádat rekonvalescenta Krejčího.
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Eliáš, Beneš, Novák, Jablonský - Kopic, Loučka, Vaněk, Piták, Zoubele - Lafata.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič - Kadeřábek, Hušbauer, Matějovský, Skalák - Kadlec, Kweuke.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.30 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Hradec Králové - Baník Ostrava  (neděle 17:00)
V Hradci Králové bude k vidění souboj týmů ze spodní poloviny tabulky. Domácí Votroci přivítají ostravský Baník.

Ani letní pauza možná nesmazala křivdu hráčů a fanoušků Hradce Králové z obou duelů s Baníkem v minulé sezóně. Ostravští je oba vyhráli nejtěsnějším rozdílem po velmi diskutabilních průbězích a hrubých nepřesnostech rozhodčích. O motivaci tak mají svěřenci kouče Plíška postaráno. A jistě by se rádi konečně radovali ze tří bodů. V součtu s minulou sezónou nevyhráli Votroci již devět utkání v řadě. Do sestavy se vrací Filip Klapka, mimo hru zůstává Tomáš Malinský. Hradci se proti Ostravě dlouhodobě nedaří, porazil ji jen jednou z posledních čtrnácti setkání.

"Pro nás je to zápas, do kterého jdeme s tím, že chceme vyhrát. Vůbec nemyslíme na to, že se nám proti Baníku z pohledu statistik v poslední době nedaří," uvedl kouč Plíšek.

Baník by se po dvou zpackaných sezónách rád podíval, jak to vypadá v horních patrech tabulky. Podle průběhu letošní sezóny si ale zřejmě bude muset nechat opět zajít chuť. Jeho zatím jediná výhra se však zrodila na venkovním hřišti, konkrétně v Českých Budějovicích, na což by chtěl Látalův tým navázat i v Hradci. Do sestavy se po dvou týdnech vrátil útočník Fantiš, jenž byl potrestán za disciplinární prohřešek. Scházet však bude Svěrkoš a Greguš.

"Hradec je částečné nový tým. Přišel trenér Plíšek, který ordinuje jiné rozestavení než jeho předchůdce Kotal. Mají tam také nová jména Harbu, Uškoviče, Strnada, kádr je trochu pozměněný. Hráči budou o soupeři ale vědět všechno a ostatní potom bude záležet na nich na trávníku," řekl Látal.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Koubek - Holeš, Plašil, Hochmeister, Fukal, Poděbradský - Strnad, Šisler, Harba - Štěpán, Dvořák
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Bárta - Zawada, Kaprálik, Vomáčka, Mach - Droppa, Vašenda - Fantiš, Lukeš, Kukec - Kraut
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav  (neděle 17:00)
Plzeň si bude chtít spravit náladu v utkání tuzemské nejvyšší soutěže s Mladou Boleslaví. Oba celky během dosavadních čtyř kol nashromáždili shodných sedm bodů a rovněž mají stejnou bilanci dvou výher, jedné remízy a jedné prohry. V tabulce jim patří třetí až šesté místo.

Plzeňští fotbalisté v letošním ročníku Evropské ligy poprvé klopýtli. Po čtyřech výhrách v řadě tentokrát v prvním zápase 4. předkola nestačili na domácí Lokeren. V závěru zápasu totiž přišli o remízu. Belgický celek díky penaltě nakonec slavil výhru 2:1. Přesto český klub neztrácí víru a věří, že v domácí odvetě jednobrankové manko smaže a postoupí do skupinové části EL. Před tímto klíčovým duelem se však Plzeňští nejprve musejí koncentrovat na domácí ligovou soutěž, kde na čelo tabulky ztrácí tři body. "Těch zápasů je opravdu hodně a samozřejmě když vyhrajete, tak se regeneruje o dost lépe. Ale zápas s Boleslaví si nemůžeme dovolit vypustit. Musíme se na něj dobře připravit a dát hlavy nahoru, abychom dokázali Boleslav přehrát," uvedl domácí útočník Marek Bakoš.

Mladoboleslavští by rádi navázali na týden starou domácí výhru 1:0 nad Slavií, ale s potvrzením v Plzni to budou mít dost těžké. Jednak se postaví proti silnému soupeří a řečí čísel mají tristní vzájemnou bilancí se Západočechy. Boleslav totiž poslední tři vzájemné duely prohrála. "Plzeň je nejtěžší soupeř, kterého můžeme v současné domácí lize potkat. Na utkání, ve kterém můžeme jenom získat, se všichni těšíme. Uspět můžeme, když hráči zopakují sebevědomý a bojovný výkon, jaký předvedli v předchozím utkání proti pražské Slavii," řekl trenér hostí Miroslav Koubek.

V sestavě domácích bude chybět zraněná dvojice Kolář se Zemanem a rekonvalescent Malakjan, nejistý je start Čišovského. Hosté budou postrádat sedm marodů Chramostu, Janíčka, Rolka, Smejkala, Ščuka, Fabiána a Zahustela. Otazníky visí nad startem Štohanzla a hrát kvůli dohodě mezi oběma kluby nebude Šírl.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Rajtoral, Hejda (Ševinský), Procházka, Limberský - Horváth, Darida - Fillo (Štípek), Hanousek, Ďuriš - Bakoš.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Kysela, Johana, Zbrožek, Bořil - Brunclík, Kúdela - Sivrič, Ondřejka, Mareš - Magera.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.20 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
České Budějovice - Slovan Liberec  (neděle 17:00)
České Budějovice v rámci pátého kola Gambrinus ligy v neděli doma přivítají Liberec, jenž v týdnu odehrál první zápas závěrečného předkola Evropské ligy proti Dněpru. Ten skončil nerozhodně 2:2.

Lepší výchozí pozici zaujímají úřadující mistři z Liberce. Na svém kontě mají celkem sedm bodů za dvě výhry a jednu remízu. Na čelo tabulky ztrácí tři body. Toto manko se pokusí umazat na jihu Čech. "Mám v Českých Budějovicích stále plno známých. Budějovice doma prohrály s Ostravou, teď naposledy i smolně na Spartě, kde hrály velmi dobře. Čeká nás tam horká půda, soupeř už bude chtít získat body. Oni to doma umí, dokážou dostat soupeře pod tlak. Nečeká nás nic jednoduchého, navíc po tom zápase Evropské ligy chvíli trvá, než se ty hlavy přepnou na naši ligu," tvrdí liberecký trenér Jaroslav Šilhavý, který právě trénoval Budějovice před příchodem pod Ještěd.

České Budějovice budou chtít doma ukončit sérii tří porážek v řadě. V tabulce jim tak náleží až třinácté místo se ziskem tří bodů. Ty si vybojovaly v úvodním kole, kdy doma zdolaly Olomouc. Nyní se postaví proti Liberci, nad nímž posledních sedm zápasů nevyhrály. "Favoritem úplně nejsme. Uvidíme, jak se bude utkání vyvíjet. Můžu říkat leccos před zápasem, ale rozhoduje se na hřišti. Tabulka se dělí zhruba okolo osmého kola. Následující čtyři kola budou dost náročná a dá se říci i rozhodující," míní zkušený českobudějovický trenér František Cipro.

V sestavě domácích se neobjeví zraněný Javorek a otazníky visí nad startem tří hráčů Lengyela, Rýdela a Hanzlíka. Hosté přijedou bez dvojice zraněných Rabušice a Blažka, nemocného Štajnera a Delargeho, jenž si vyřizuje vízum.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Novák, Řepka, Lengyel, Hanzlík - Halama - Klesa, Otepka, Rýdel, Sandro - Markovič.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Ljulka, Nezmar, Kelič, Fleišman - Šural, Vácha, Janů, Souza, Breznaník - Hadaščok.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.75 - 3.60 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FK Příbram - Dukla Praha  (sobota 17:20)
Na první vítězství se bude snažit dosáhnout Příbram. Doma hostí nebezpečnou Duklu Praha.

Svěřenci kouče Vavrušky se letos nemohou dostat do tempa a zdaleka nepřipomínají štiku ligy, jako v průběhu minulé sezóny. S pouhými dvěma vstřelenými brankami se naopak trápí, dokázali pouze dvakrát remizovat a prozatím se nacházejí na sestupovém místě. Skládat účty je ale pochopitelně ještě příliš brzy. Příbram měla těžký los a nyní je velmi hladová po třech bodech.

Zápasu dodává náboj i to, že domácí po pádu armádního klubu do nižších soutěží několik sezon hráli právě pod názvem pražského celku. Dřívější spory jsou už ale minulostí a víkendový duel nijak nepoznamenají.

Hosté z Dukly jsou v pohodě. V probíhající sezóně deklasovali Teplice, v posledním kole však nezvládli průběh duelu se Slováckem a doma ztratili důležité body. V Příbrami tedy mají co napravovat.

"Viděli jsme je doma s Mladou Boleslaví a určitě nás nečeká nic lehkého. Je to mužstvo, které hraje útočný fotbal, jednoduchý s rychlým přechodem do protiútoku a po prvním utkání, kdy prohráli s Libercem 0:4, zlepšili i defenzivu. My jsme ztratili lacino body doma, takže se je budeme snažit přivézt z venku," řekl kouč Dukly Luboš Kozel.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Krbeček, Hájovský, Dejmek, Divíšek - P. Pilík, Danoski, J. Pilík, Koukal - Šlapák, Střihavka
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Hašek, Božič, Vorel, Vrzal - Malý, Borek, Gedeon - Berger, Přeučil, Pázler
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.40 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - FK Teplice  (sobota 19:00)
Slovácko se bude před vlastními diváky snažit probrat z výsledkově nevyvedeného startu do soutěže. Pomoci by mu měl i nový trenér Svatopluk Habanec, který sobotního soupeře z Teplic velmi dobře zná. Žlutomodří jedou do Uherského Hradiště napravit ztráty z posledních kol.

Velká témata hýbou v posledních týdnech fotbalovým děním na Slovácku. Nevyvedený start do soutěže stál místo zkušeného trenéra Soukupa, který za sebou v tomto klubu nechal velký kus práce. Potřeba nového impulzu tak do týmu přivedla Svatopluka Habance, mimochodem bývalého hráče Teplic a v posledních šesti letech hlavního kouče Ústí nad Labem. Nyní může na prvoligové scéně předvést své schopnosti, které ho při angažmá v Ústí dovedly do role uznávaného a chváleného stratéga. K dispozici již bude uzdravený Došek, jenž vynechal duel s Duklou i mladý talent Kovář, který má po sezóně namířeno do Jablonce.

"Teplice mají stabilizované mužstvo, které patří mezi ty silnější z první poloviny tabulky. Určitě se s mým příchodem na Slovácko počítá, že bych o tomto mužstvu měl něco vědět a dovoluji si říct, že o něm vím téměř všechno. Ale pro nás je to nejdůležitější, co se bude dít na hřišti. Musí se hrát podle našich not. My chceme nastartovat nejenom sebe, ale i diváky a udělat maximum, aby tři body zůstaly doma," uvedl Habanec.

Teplice na úvod sezóny tápou. V prvním kole sice porazily našlapanou (i když zraněními zdecimovanou) Mladou Boleslav a zdálo se, že vše půjde dobře i bez trenéra Rady. Následující tři utkání, ve kterých svěřenci kouče Lukáše Přerosta remizovali v Brně a doma s Přibramí a inkasovali debakl na hřišti Dukly Praha, však na optimismu značně ubrala. Zvlášť, když se v letošní sezóně prosadili střelecky pouze dvakrát, což je společně s Příbramí nejméně v lize.

"Víme, co musíme zlepšovat. Od prvního kola máme problémy v ofenzivní fázi, hrajeme jen po šestnáctku a nejsme dost agresivní v koncovce. V týdnu jsme na tom pracovali a doufáme, že zlepšení bude vidět už teď," uvedl trenér Přerost.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Kuncl, Trousil, Mezlík, Kubáň - Volešák, Valenta, Daníček, Hlúpik - Došek, Kovář
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Lukáš, Rosa, Chovanec - Krátký, Ljevakovič, Vachoušek, Vůch - Jindráček, Mahmutovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.20 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - Sigma Olomouc  (pátek 20:15)
Jedenáctá Jihlava v pátém kole české nejvyšší soutěže doma přivítá celek Olomouce. Domácí se pokusí na pátý pokus konečně zvítězit. Nebudou to mít však lehké, Sigma totiž chce na Vysočině bodovat.

Fotbalisté Vysočiny si po návratu do první ligy nevedou vůbec špatně i přesto, že ještě neslavili ligové vítězství. V letošní sezoně co zápas, to remíza. Jihlava tak snadno získává nálepku remízový král. Ale domácí jsou už hladoví po výhře. "Touhu po výhře z hráčů vnímám před každým duelem. Bohužel ne vždy se nám, i s ohledem na kvality soupeře, podaří tříbodový zisk. Na druhou stranu je pravdou, že jsme dosud v žádném duelu nepropadli, tudíž věříme, že bychom se v pátek mohli vítězství konečně dočkat. Trenér Pivarník má o našich hráčích nesporně více poznatků než my o fotbalistech Sigmy. Pro naše hráče může představovat pozitivní motivaci, že nastoupí proti trenérovi, jenž je dovedl do ligy," připomněl Pivarníkovy vazby na Jihlavu domácí trenér František Komňacký.

Roman Pivarník velice dobře zná jihlavské prostředí. Právě on dovedl Jihlavu zpátky mezi elitu. Na Vysočině však nezůstal a odešel do Olomouce, s níž bude v pátek proti svému bývalému klubu bojovat o body. "Jihlava má velmi nebezpečný přechod do útoku. Dokáže zaútočit v dostatečném počtu hráčů, tím se dokázala prosadit ve všech čtyřech dosavadních zápasech. To je určitě její přednost, na kterou si musíme dát pozor. Pro mě je to utkání o něco více prestižní než jiné zápasy. Já jsem byl v Jihlavě na dvou úspěšných působeních, něco jsem tam zažil a bude to pro mě mít větší náboj," říká trenér Hanáků Pivarník, jehož tým aktuálně okupuje devátou příčku se ziskem pěti bodů.

V sestavě domácích bude chybět trojice zraněných Gabriel, Obert, Mešanovič a otazníky visí nad startem Karlíka a Tlustého. Hosté budou postrádat zraněného brankáře Zlámala a forvarda Klesnila. Kvůli červené kartě nebude v Jihlavě také hrát Dreksa.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Kryštůfek, Tlustý, Šourek, Josl - Koloušek, Karlík - Masopust, Jungr, Vaculík - Tecl.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Šustr - Janotka, Šindelář, Škerle, Vepřek - Hořava, Rossi, Pospíšil - Schulmeister, Ordoš, Hubník.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.20 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - Zbrojovka Brno  (čtvrtek 17:30)
Gambrinus liga si pro nás ve svém pátém dějství nachystala netradiční čtvrteční předehrávku v pražském Edenu, kam zavítá brněnská Zbrojovka. Červenobílí by už rádi ukončili čekání na plný bodový zisk, kdežto Jihomoravané plánují opětovně loupit!

Ani nový kouč Petr Rada zatím do pražského celku nepřinesl tolik potřebný svěží vítr a po úvodních třech remízách přišla minulý víkend na řadu pro změnu porážka v Mladé Boleslavi, přičemž zrovna tento zápas měl mít (zejména díky rozsáhlé marodce Bolky) pro pražský celek ideálně tříbodový nádech. To se však nestalo a tím pádem se ještě daleko větší pozornost a především ze slávistického pohledu důležitost upíná k souboji s Brnem.

Tento zápas může mít pro domácí klíčový charakter a to zejména z toho důvodu, že hned za týden cestuje Slavia na hřiště obhájce titulu a hned poté následuje utkání s nevyzpytatelnými Teplicemi. "Poslední zápas jsme si rozebrali, musíme se už konečně vyvarovat školáckých chyb, jež nás zbytečně srážejí. Věřím, že hráči k utkání přistoupí s potřebným nasazením a zodpovědností. Nemáme již na co čekat, potřebujeme konečna naplno bodovat, abychom vylepšili své postavení v tabulce," vyhlásil zkušený lodivod, který dostal k úterním narozeninám od hráčů dárkový koš, ale ten nejlepší dárek teprve očekává...

Naproti tomu nováček z Brna se hned na úvod prezentuje nebojácnými výkony a navzdory velmi obtížnému losu boduje zejména na hřištích soupeřů. Přesvědčit už se o tom mohlo Slovácko a záhy také plzeňská Doosan Aréna, kde Zbrojovka sice dvakrát prohrávala, nakonec si však odvážela všechny tři body za výhru 2:3.

Drtivá porážka s Jabloncem ovšem usadila sebevědomého nováčka zpátky na podlahu, přesto si plánují Čuhelovi svěřenci výlet do hlavní metropole náležitě užít a především se pokusit ukrást další cenné body. "Věděli jsme o tomto termínu dlouho dopředu, byl čas se na něco podobného připravit, navíc podmínky jsou pro oba týmy totožné. Čeká nás skvělý stadion, jenom doufám, že si na něj najdou cestu i diváci," pravil Čuhel.

Dlouhodobě zraněného Róberta Cicmana stále doprovází na marodce také další střední obránce a velká letní posila Martin Dobrotka, jenž by se však měl pomalu ale jistě vracet do tréninkového a následně zápasového režimu. Natržený sval z posledního zápasu pak nepustí do hry Jarolíma, otazník visí i nad startem Koreše.

Na opačném břehu nemohou počítat se službami Josefa Kaufmana, jenž na jihu Moravy hostuje právě z pražského mužstva a do vzájemného střetnutí tak podle dohody nezasáhne. Naopak úspěšný debut za juniorku má za sebou Radek Petr.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Nitrianský, Latka, Hubáček, Čonka - Zmrhal, Petrák - Vošahlík, Kisel, Juhar - Škoda
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Martin Doležal - Pašek, Pernica, Buchta, Husár - Pavel Mezlík, Šoljić, Lamine Fall, Zavadil, Lutonský - Švancara
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.65 - 3.80 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha431010:410
2.Baumit Jablonec43109:310
3.Viktoria Plzeň42119:57
4.Slovan Liberec42118:47
5.FK Mladá Boleslav42115:47
6.Zbrojovka Brno42116:77
7.Dukla Praha41219:65
8.Sigma Olomouc41214:35
9.FK Teplice41212:55
10.Vysočina Jihlava40406:64
11.Baník Ostrava41125:84
12.Slavia Praha40316:73
13.České Budějovice41035:83
14.FC Hradec Králové40314:73
15.1. FK Příbram40222:72
16.1. FC Slovácko40133:91

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (739)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele