Gambrinus liga - souhrn 5. kola

23.08.2012, 19:29, aktualizováno 27.08.2012, 19:54
Komentáře a souhrny
Sparta vyhrála v Jablonci a osamostatnila se na čele tabulky. Domácí se propadli na čtvrté místo, když ho včera přeskočily celky Plzně a Liberce. Pátý nerozhodný výsledek zaznamenala Jihlava proti Olomoucí, bod má i Příbram proti Dukle a Hradec proti Baníku, vítězství slavily Slavia a Slovácko...

Baumit Jablonec - Sparta Praha 1:2

27.08.2012 18:00

Góly: 86. Vít Beneš - 33. Jiří Jarošík, 90. Tomáš Přikryl

Fotbalisté Sparty dokázali v Jablonci získat tři body a osamostatnili se na prvním místě tabulky. Do vedení se dostali v prvním poločase zásluhou Jiřího Jarošíka, ale čtyři minuty před koncem srovnal obránce Vít Beneš. Spartu nakonec spasil v devadesáté minutě teprve dvacetiletý Tomáš Přikryl, který vsítil svou první branku v sezóně.

Jablonec proto poprvé v sezóně prohrál a s deseti body se propadl na čtvrté místo tabulky, má však stejný počet bodů jako třetí Liberec a druhá Plzeň. V úvodu zápasu nebylo k vidění žádné hezké představení a oba celky hrály velmi opatrně z defenzívy. Postupem času začala být hra rychlejší a rodily se zajímavé akce, ty však byly vždy odvráceny a výraznější šance k vidění nebyla. Nicméně hned z té první vážnější ve 33. minutě padla branka.

A nutno říci, že po chybě jablonecké obrany. Po zbytečném faulu před vápnem se k přímému kopu postavil Marek Matějovský, rozehrál krásný centr na zadní tyč a po podskočení domácího beka se před brankou ocitl osamocený Jarošík, který skákavou střelou překonal gólmana Romana Valeše. Ten si sice na balón sáhl, jenže z prostoru tří tyčí už ho nedokázal dostat. První půle se pak dohrála bez vážnějších vyložených možností.

A stejný průběh hry byl k vidění i po změně stran. Teprve v závěrečné půlhodině se začalo něco výraznějšího dít. Nejprve postupoval pozdější hrdina Přikryl sám na branku, zbavil se obránců a ocitl se před Valešem, jenže uspěchanou střelou ho nepřekonal. Jablonec se poprvé ozval až po dobrém průniku Čížka, jeho rána však byla na poslední chvíli zablokována na roh. Až do samotného závěru se pak hrálo ve velkém tempu, jenže i nyní bez výrazných příležitostí.

Teprve poslední pětiminutovka přinesla velké vzrušení. V 86. minutě přiletěl z levé strany míč do sparťanského vápna, Beneš se prosadil přes Přikryla a srovnal. O dvě minuty později mohli domácí otočit, jenže Kovaříkovu ránu z trestného kopu dokázal brilantně na roh odvrátit skvělý Vaclík. Sparta se nakonec radovala ze šťastné výhry v poslední minutě zápasu, kdy se po rychlém protiútoku dostal k míči Přikryl a střelou o tyč poslal míč do sítě - 1:2.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Baník Ostrava 1:1

26.08.2012 17:00

Góly: 55. Tomáš Holeš - 60. Davor Kukec

Třetí remízu 1:1 v pátém kole Gambrinus ligy zajistili fotbalisté Hradce Králové a Baníku Ostrava. Branky začaly padat až ve druhém poločase, jako první se prosadili domácí, jmenovitě Holeš. Vedení Votroků ale netrvalo dlouho, hned za pět minut srovnal na konečnou dělbu bodů Kukec.

Votroci začali utkání aktivněji, ale na první vážnější šanci si museli diváci počkat o něco později. Fantišovu ránu Koubek vyboxoval a o dvě minuty později se připomenul i Kukec, když tvrdou ranou těsně minul branku. Na druhé straně se pokoušel vystřelit Šisler, to se sice podařilo, jenomže míč v síti neskončil, Votroci kopali jen rohový kop.

Hra se následně rychle přesunula před domácí branku. Davor Kukec střílenou přihrávkou hradecké obraně pořádně zavařil a od vlastního gólu jí zachránil dobrý reflex brankáře Koubka. Těsně před odchodem do šaten byl u míče znovu Kukec, centrem vybídl ke skórování Frydrycha, který míč o kousíček netrefil.

Začátek druhého poločasu patřil opět Hradci. Strnad sám na penaltové hranici hlavičkoval a Buček nemusel zasahovat, neboť hlavička šla těsně vedle. V 55. minutě už ale bylo všechno jinak. Aktivní presing se vyplatil a Tomáš Holeš důraznou střelou zajistil Hradci jednobrankové vedení - 1:0. Na tahu byl nyní Baník a tomu se po pěti minutách skutečně podařilo vyrovnat. Milosavljev vyslal krásnou kolmicí Davora Kukece, který hlavičkou srovnal na 1:1.

Hradec si mohl vzápětí vzít vedení nazpátek, ovšem Uškovičovi scházel krok! V této fázi zápasu se hrál hodně atraktivní fotbal se spoustou šancí. Šislerová rána z dálky skončila vedle a o chvíli později tentýž hráč málem doklouzal do jasného zakončení.

Velké šance byly k vidění i v samotném závěru utkání. Milosavljev byl na brankové čáře a trestuhodně netrefil! Po něm měl stoprocentní šanci i Uškovič , jehož střela se překvapivě mezi tři tyče nevešla. Diváci si sotva vydechli a následovala další loženka! Vojtěch Štěpán technickou střelou, stejně jako předchozí hráči, minul branku. V nastaveném čase se hodně střídalo, takže další, rozhodující, branka už nepadla. Hradec Králové remizoval s Baníkem Ostrava 1:1.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav 2:0

26.08.2012 17:00

Góly: 63. Marek Hanousek, 90. Václav Procházka

Plzeňská Viktoria doma porazila Mladou Boleslav 2:0 a do zítřka se dostala na první místo tabulky. Viktoriáni navíc zvládli velice důležitou generálku na odvetné utkání proti belgickému Lokerenu. Dnešní vítězství svými brankami zajistili Hanousek a Procházka.

Domácí byli před zápasem velkým favoritem a toto břemeno potvrzovali hned od úvodního hvizdu. Ďurišova střela ze čtvrté minuty skončila na břevně a boleslavští si mohli oddechnout i po nepřesné ráně Štípka. Viktoria diktovala tempo hry, jenže do žádného většího zakončení už se do konce prvního poločasu nedostala. Bylo sice k vidění několik střel, ale golman Mladé Boleslavi Šeda nemusel výrazněji zasahovat.

Po změně stran, přesněji v 64. minutě, už se plzeňští přeci jenom prosadili. Přesný centr Horvátha zužitkoval Hanousek a rozvlnil síť hostů - 1:0 pro Viktorii Plzeň. Vrbovi svěřenci ožili a vlastně ovládli celý druhý poločas. Mladá Boleslav takřka nedokázala ohrozit branku soupeře. Přesto byla Mladá Boleslav ve hře o body až do samotného závěru.

V nastaveném čase se Plzeň propracovala do přečíslení, k míči se dostal obránce Procházka, v klidu stačil vystřelit a definitivně pojistit vítězství domácích v poměru 2:0.

Plzeň tak v lize navázala na předchozí vítězství na půdě Ostravy a do zítřka se vyhoupla do čela tabulky. V pondělní dohrávce jí může sesadit pražská Sparta nebo Jablonec. Co je však důležitější, že si vylepšila náladu před veledůležitou odvetou s belgickým Lokerenem.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Slovan Liberec 0:2

26.08.2012 17:00

Góly: 24. Josef Šural, 58. Maicon

České Budějovice doma nedokázaly bodovat s mistrovským Libercem a zůstávají na sestupové pozici. Obhájce prvenství poslal v prvním poločase do vedení Josef Šural, ve druhé půli pak zvyšoval na konečných 2:0 Brazilec Maicon.

Jihočeši zahájili utkání lépe a byl to Liberec, který musel přečkat dvě solidní šance soupeře. Po Otepkově ráně předvedl výborný zákrok Bičík a domácí zahrávali jen rohový kop. Záložník Otepka byl i u další příležitosti, po jeho přihrávce na Markoviče druhý jmenovaný pálil, ale k přesnosti měl daleko. Budějovice se snažily, ale skóre utkání nakonec otevřel mistrovský Liberec. Josef Šural potvrdil svojí formu, když si parádně připravil míč a překrásnou brankou nůžkami poslal Liberec do vedení - 0:1.

Šural byl vidět i o chvíli později, kdy jeho mířenou střelu Daněk polapil. V prvním poločase se hrál dobrý fotbal a rozhodně nemusel skončit u jediné branky. Keličovu hlavičku zlikvidoval Daněk a na druhé straně Novák promarnil obrovskou šanci, když nedokázal překonat padajícího Bičíka.

Dynamo chtělo ve druhém poločase vyrovnat a dokonce na to mělo příležitosti. V 56. minutě měl asi největší šanci na vyrovnání Rýdel, který ale nedokázal z dobré pozice trefit branku. Promarněnou příležitost Liberec potrestal, neboť hned za minutu navýšil skóre. Při postupu Maicona obránce Lengyel couval, načež brazilský hráč vypálil a se štěstím překonal Daňka - 0:2.

České Budějovice se z druhé inkasované branky zvedaly těžce. Čtvrthodiny před koncem měl možnost snížení aktivní Otepka, jenže do cesty se postavila branková konstrukce. Následovala šance libereckých, Breznaník přestřelil branku a odmítl tím definitivní stvrzení výsledku. V 90. minutě trefil podruhé v zápase tyčku Otepka a podtrhl tak smůlu svého celku. České Budějovice doma nestačily na Slovan Liberec a prohrály 0:2.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FK Teplice 2:1

25.08.2012 19:00

Góly: 48. Ladislav Volešák, 70. Libor Došek - 37. Tomáš Vondrášek

Stejně jako před dvěma lety začínají Teplice po pěti zápasech s pěti body. K tomu přispěla překvapivá prohra na hřišti Slovácka, kde si svůj debut odbyl trenér Habanec a okamžitě odlepil tým z poslední příčky ligové tabulky.

Po devíti minutách se ozval Kuncl zpoza vápna střelou, která jen těsně minula pravou tyč. Slibný začátek nenaplnil svůj potenciál a mnohé se odehrávalo mezi vápny, daleko od jakéhokoliv záchvěvu nebezpečné akce.

Ve 37. minutě však přišel blesk z čistého nebe. Centr Egona Vůcha využil k povedené hlavičce Marek Krátký, Melichárek stačil vyrazit pouze k Vachouškovi, a ten se prosadil pohotovou střelou k tyči. Vzápětí mohl vyrovnat Kovář, to by ale nesměl jeho nepříliš zdařilou dorážku vykopnout před brankovou čarou Lukáš.

Domácí fanoušci se ale odpovědi dočkali hned ve čtvrté minutě druhé půle, kdy se ve vápně nechal faulovat Hlúpik Rosou a Volešák bezpečně poslal brankáře k druhé tyči. Právě Hlúpika pak po hodině hry střídal Libor Došek, který se devět minut poté vrhl do hlavičky na přední tyči a s pomocí chybujícího Grigara otočil vývoj utkání.

V 78. minutě se snažil reagovat Vachoušek, když po centru Ježdíka hlavičkoval ze sedmi metrů do země, balón se odrazil těsně nad břevno. Za tři minuty pálil tvrdě pod břevno zpoza vápna Ljevakovič a Melichárek musel vyrazit na rohový kop. Z obdobné vzdálenosti to po parádním zpracování zkoušel Mahmutovič, ale k úspěchu mu chyběly decimetry.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Dukla Praha 1:1

25.08.2012 17:20

Góly: 57. Radek Dejmek - 40. Tomáš Borek

Příbram se hnala za první letošní výhrou slušným výkonem v druhé půli, hrozivá koncovka je však připravila o zvrácení zápasu. Dukla může hořekovat na chybu rozhodčího, s hlavou dolů však mohla odcházet především za své představení.

Přestože se obraz hry zdál vyrovnaný, šlo na hostujících poznat sebedůvěra po vcelku zdařilém vstupu do nové sezóny. To mohl potvrdit už po šesti minutách Pázler, který zůstal v hloubi vápna sám, nicméně jeho přízemní střelu Hruška kryl.

Opatrný fotbal se Pražanům naopak málem nevyplatil ve 24. minutě, když se k centru dostal na zadní tyči nestřežený Danoski, ale prudká hlavička postrádala mířící hodnoty. Nepřesnosti a zatažená hra vlastně ani nemohly nabídnout množství výraznějších šancí, přesto se diváci přesnéd trefy před poločasem dočkali.

Podrazký volil z rohového kopu nečekanou přihráku po zemi na vápno, odkud pálil Vrzal. Nepříliš zdařilý pokus proklouzl mezi nohama Koukalovi a Tomáš Borek se tak z šesti metrů mohl opřít do balónu. Brankář Hruška se mohl jen ohlédnout. Ve 44. minutě se ještě snažil odpovědět Šlapák, který dostal čas i prostor na zadní tyči, ale z voleje mířil pouze do Rady.

Dvě minuty po změn stran se neúspěšně snažil i Hájovský, který hlavičkoval pár decimetrů od vzdálenější tyče. Usínající Dukla sice byla blízko pojištění, když Pázler zničehonic rozezněl tyč, vzápětí se však dokázala prosadit Příbram.

Po přímém kopu Koukala nedokázali Podrazký s Božičem uhlídat Radka Dejmka, který se povedenou hlavičkou trefil poprvé od návratu z Belgie. Stejný hráč pak ukázal své kvality parádním sólem, po kterém našel na vápně Danoski, ten ale technický pokus poslal nad branku. Oku libé akci však předcházela šance na druhé straně, kdy se po příhře Bergera dostal ke gólové střele Pázler, jemuž radost zkazila hrubá chyba pomezního, který nesprávně odmával ofsajd.

s Od té doby se také zdálo, že Dukla na tři body definitivně rezignovala a do útoku se hnala prakticky pouze Příbram. Nejprve Koukal trefil zblízka pouze ležícího Střihavku, domácí však zůstali u balonu a Mišůn se parádně "proštrikoval" až k brankáři, kterého sice přelstil střelou ke vzdálenější tyči, balón ale proletěl metr od branky.

Osm minut před koncem řádné hrací doby se pak probojoval ke střele Danoski, vyražený pokus se odrazil k Pilíkovi, který centroval přímo na hlavu Wagnera, ale bravurně se zaskvěl opět Rada. Právě dukelský brankář tak zařídil konečné dělení bodů.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Sigma Olomouc 1:1

24.08.2012 20:15

Góly: 80. Stanislav Tecl - 28. Martin Doležal

I v pátém zápase sezóny Jihlava získala bod. A počtvrté v řadě za remízu 1:1, kterou zachraňoval až v závěru zápasu svým třetím gólem v sezóně Stanislav Tecl. Sigma nemůže být s konečným výsledkem spokojena. V první půli jí zařídil vedoucí gól Martin Doležal, na jehož trefu pak domácí odpověděli ze standardky.

První poločas byl jasně v režii Olomouce. Kdyby v něm proměnila hned několik svých šancí, nemusela by z Jihlavy vézt pouze jeden bod. Domácí naopak musí děkovat svému gólmanovi Blažkovi. I díky němu se Vysočina držela v boje o body až do poslední chvíle. V první pětačtyřicetiminutovce vychytal minimálně tři tutovky.

Nejprve se fantastickým zákrokem zapracoval proti Hubníkovi, jakmile Kryštůfek udělal hrubku v defenzívě. Ve 23. minutě byl Hubník opět v další vyložené pozici poté, co na něj u vzdálenější tyče naletěl centr od Hořavy. Hostující forvard však selhal v koncovce a přestřelil. Ve 28. minutě již Sigma přece jenom vedla.

Ta rozebrala nepříliš kompaktní obranu soupeře, Ordoš následně přihrál volnému Pospíšilovi, jenž ihned poté předal míč Doležalovi a ten prázdnou bránu neminul. Deset minut před obrátkou mohl ještě "skórovat" domácí obránce Rada ve spolupráci s nevýrazným Kryštůfkem, ale jejich zmatené pohnutky vyřešil skvělým zákrokem Blažek.

Jihlavští se ve druhém dějství zlepšili a už po pěti minutách pořádně probudili Olomouc. Nejprve zkusil vypálit Jungr, do jeho pokusu se mu ovšem vložil Škerle. Poté se ve slibné šanci ocitl po Kolouškově pasu také Josl, ale ani po této situaci se domácí vyrovnávací branky nedočkali.

V 63. minutě se rovněž poprvé výrazně v brance ukázal i olomoucký Blaha, který likvidoval další hezkou ránu Jungra. Sigma si o vyrovnání nakonec tolik koledovala, až se ho opravdu dočkala. Koloušek deset minut před koncem z přímého kopu našel hlavu Tecla a ten hlavou doprostřed brány prostřelil Blahu.

Domácí však neměli pořád vyhráno. Minutu po vstřeleném gólu je mohl potrestat Ordoš, jenž si parádně naskočil na centr od Vepřeka, nicméně naštěstí pro Vysočinu pouze přestřelil. Poslední vážnější možnost měl po zmatcích před Blažkem opět hostující Ordoš, na poslední chvíli ho ale odzbrojil Tlustý.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Zbrojovka Brno 5:0

23.08.2012 17:30

Góly: 9. Milan Škoda, 19. Karol Kisel, 69. Jaromír Zmrhal, 89. Martin Latka, 90. Karol Kisel

Na pátý pokus už se Slavia dočkala plného bodového zisku, dlouhé čekání odnesla brněnská Zbrojovka, jež si na Moravu odveze rovnou pětibrankový nášup! Hlavním strůjcem červenobílé střelnice byl opět Karol Kisel, jenž zaznamenal dvě branky a celkově se s pěti zásahy posouvá do čela ligové tabulky střelců.

Domácí začali po čtyřech utkáních bez výhry hodně aktivně a od úvodní minuty uzamkli Zbrojovku před vlastním pokutovým územím. Aktivní byl především na levé straně nový muž slávistické sestavy Luboš Tusjak, jenž posílal před branku jeden nebezpečný cent za druhým, právě po jednom z nich mohl hned záhy otevřít skóre Kisel, kulatý nesmysl ovšem napálil jenom do břevna Doležalovy svatyně!

Poučení ovšem nepřišlo. Odchovanec Slavie poslal v deváté minutě do vápna nadýchaný centr, jenž se spojil s hlavou Škody, který se prosadil mezi dvěma stopery a nechytatelně poslal balón na zadní tyč - 1:0. Jihomoravané působili značně odevzdaným dojmem, přesto však mohli o pár minut později odpovědět, konkrétně to byl Jurdík, jeho podařený dalekonosný pokus se však zastavil o levou tyč Čontofalského branky. Naopak znovu udeřilo na druhé straně: Škoda hlavou sklepl míč za sebe na Kisela, zkušený středopolař už se podruhé nemýlil a prudkou ranou z úhlu nedal hostujícímu brankáři šanci zasáhnout - 2:0.

Těsně před půlhodinou hry se z domácího kotle snesly na trávník konfety, jež byly doprovázené nezbytnou pyrotechnikou - sudí Zelinka tak musel na pár chvil utkání přerušit a to jakoby rozmělnilo do té doby vytrvalý tlak Slavie. Druhá strana se ovšem k ničemu neměla, definitivní jistotu tak mohl ve 37. minutě přidat Zmrhal, jehož centr se nebývale stočil a nakonec zaťukal na břevno brněnské svatyně.

Poslední minuty prvního dějství ale přece jen patřily Zbrojovce. Nejdříve Jurdik vrátil do nohy Zavadilovi, jeho přízemní střelu však Čontofalský pohodlně zpacifikoval. Strážce slávistické branky měl práci i o chvíli později, Husár vysunul parádní uličkou Švancaru, ten se zbavil Latky, následně ovšem na bývalého slovenského reprezentanta nevyzrál.

Krátká pauza z nastaveného trendu neubrala. Svěřenci Petra Čuhela chtěli stůj co stůj ještě zdramatizovat průběh utkání, museli ovšem počkat, neboť záhy byl více než pět minut podruhé v utkání ošetřován Kamil Čontofalský. Tato pauza jim, podobně jako v prvním dějství na druhé straně, sebrala vítr z plachet. Naopak po hodině hry Zmrhal hledal ve vápně dvojici Kisel - Latka, nakonec akci zakončil prvně jmenovaný, ale z bezprostřední blízkosti prostor ohraničený třemi tyčemi vysoko přestřelil.

Definitivní rozhodnutí nicméně přinesla 69. minuta. Vošahlík našel ve středu Zmrhala, ten zbytečně neotálel a z první se opřel do balónu, jenž za pomoci tyče skončil v síti - 3:0. Zbývající minuty už Slavia odehrála chytře s míčem na kopačkách na útočné polovině a bylo jen otázkou, jestli ještě přidá další zásahy. Stalo se tak minutu před koncem řádné hrací doby, kdy Kisel našel centrem od rohového praporku na zadní tyči hlavu Latky a Doležal byl bezmocný - 4:0. Hned nato se brněnský brankář vytáhl proti ráně Petráka, ale přesto se od potupného bůra neuchránil. Skvěle hrající Zmrhal oslovil v nastavení Kisela a ten uzavřel na konečných 5:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha541012:513
2.Viktoria Plzeň531111:510
3.Slovan Liberec531110:410
4.Baumit Jablonec531110:510
5.FK Mladá Boleslav52125:67
6.Zbrojovka Brno52126:127
7.Slavia Praha513111:76
8.Dukla Praha513110:76
9.Sigma Olomouc51315:46
10.Vysočina Jihlava50507:75
11.Baník Ostrava51226:95
12.FK Teplice51223:75
13.FC Hradec Králové50415:84
14.1. FC Slovácko51135:104
15.České Budějovice51045:103
16.1. FK Příbram50323:83

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (535)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele