Gambrinus liga - preview 24. kola

14.04.2014, 08:42
Aktuality
O důležité body v boji o udržení si v dnešní dohrávce 24. kola Gambrinus ligy zahrají Brno a Olomouc. Třináctou Zbrojovku od sestupových příček dělí pouhý bod, jedenáctá Sigma je na tom o bod lépe. Trenéra Olomouce Zdeňka Psotku trápí hlavně výkony na soupeřových hřištích, venku totiž Sigma zvítězila naposledy v září.
Zbrojovka Brno - Sigma Olomouc  (pondělí 17:00)
24. kolo české nejvyšší soutěže se bude tradičně dohrávat v pondělí, kdy se odehraje záchranářský souboj mezi Brnem a Olomoucí. Oba týmy dělí bod, respektive dva od sestupu.

Brno sice prohrálo pouze jedno utkání z posledních deseti domácích, ale trápí ho koncovka. V posledních pěti zápasech totiž vsítilo pouze tři góly. Nyní čeká Kotalovy svěřence důležitý zápas o důležité body do boje o záchranu. "Stále platí, že základ je kvalitní obranná fáze a k tomu přidaná hodnota v pokutovém území soupeře, kde se zápasy rozhodují. Po Dukle jsme věřili, že se to zlomí, ale ve dvou utkáních jsme dali jen jeden gól a náš efekt tak v útočné fázi stále není takový, jaký bychom si představovali. Soupeř je na tom podobně jako my, jaro neměl ideální, po výhře nad Slavií několikrát vysoko prohrál a dostal se do problémů. Teď ale trenéři trochu přeorganizovali způsob hry, vrátili se k tomu, co hrávali dřív, a přineslo to proti Bohemians ovoce. Předpokládám tedy, že v podobné sestavě nastoupí i u nás," míní kouč domácích Václav Kotal.

Olomouc absolvovala jeden z klíčových zápasů o setrvání v první lize v minulém kole, kdy doma zvítězila nad Bohemians 2:1. Nyní ho čeká další těžká prověrka. Tentokrát na soupeřově půdě, kde na výhru čeká od konce září a šest zápasů. Navíc fotbalisté Sigmy prohráli poslední čtyři zápasy venku s tristním skóre 2:13. "Další zápas se soupeřem, který je momentálně také v ohrožení sestupem, takže opět budeme hrát o šest bodů. Viděli jsme Brno v posledním utkání se Slavií v poháru, přes kterou dokázalo postoupit. Předtím porazilo Duklu, remizovalo se Znojmem a v posledních zápasech se mu dařilo. Hraje velmi dobře v defenzivě, nebude vůbec jednoduché se přes ni prosadit.," tvrdí kouč Hanáků Zdeněk Psotka.

V sestavě domácích bude chybět potrestaný Košťál a kvůli dohodě klubů Janotka. Za hosty nenastoupí zraněný Ordoš.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Doležal - P. Buchta, Pernica, Schuster - Malík, Šisler, Zavadil, Keresteš - Skalák, Markovič, Hyčka.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Varadi, Dreksa, Škerle, Javůrek - Zahradníček, Houska, Nepožitek, Pospíšil, Schulmeister - Depetris.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - Vysočina Jihlava  (neděle 15:00)
Po pouhých čtyřech dnech se proti sobě znovu postaví týmy Vysočiny Jihlava a Plzně. Tentokrát na ligovém poli, na níž oba celky drží sérii tří výher v řadě.

Plzeň s Jihlavou ve středu hrála odvetu čtvrtfinále Poháru České pošty na soupeřově půdě. I přes prohru 2:3 postupuje do semifinále. Západočeši potřebují povinně doma vyhrát, aby si udrželi naději na obhajobu titulu, vidina zisku titulu je po 23 kolech vzdálena na jedenáct bodů. "Věřím, že ligový souboj bude vypadat jinak než ten pohárový, v němž jsme dostali góly po hrubých chybách. Jde o ligové body a my potřebujeme bodovat naplno. Rozhodně jsme nevzdali boj o titul, takže pro nás nic jiného než vítězství neexistuje. Jihlava má momentálně dobrou formu a hraje výborně. Rozhodně proti nám nasadí to nejsilnější. Čtyři její hráči v pohárových utkáních odpočívali a ti určitě tady v Plzni nastoupí. O to bude protivník ještě silnější," tvrdí trenér domácích Dušan Uhrin ml., jehož svěřenci budou rovněž hájit domácí neporazitelnost v této sezoně.

Jihlava figuruje v klidném středu tabulky na devátém místě se sedmibodovým náskokem od sestupového pásma. Fotbalisté Vysočiny se pokusí navázat na středeční výhru v pohárovém utkání s Plzní. "Pokusíme se zopakovat výkon ze středečního pohárového zápasu, v němž se nám dařilo Plzeň přehrávat a také jsme zvítězili. Plzni se vzdaluje mistrovský titul, pokud si chce udržet případnou naději a čekat na klopýtnutí Sparty, tak už nesmí ztrácet body. Doma bude pod tlakem, což bychom mohli využít. Náš tým se dostal po dobrých výsledcích do psychické pohody. Cesta k úspěchu i na hřištích soupeřů vede přes útočnou hru," prozradil kouč Jihlavy Petr Rada.

V plzeňském táboře nejsou sice hlášeny žádné absence, ale visí zde dva otazníky nad starty Horvátha a Čišovského. To hosté hlásí marodku v podobě kvarteta hráčů - Blažek, Marcin, Marek, Tlustý. Hrát nebude ani vykartovaný Jungr.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Procházka, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kovařík - Tecl.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Mikula, J. Krejčí, Šourek, Vepřek - Jánoš, Kučera - Kukol, Karlík, Vaculík - Harba.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.60 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - 1. SC Znojmo  (neděle 17:00)
Využít zaváhání Teplic i Liberce a pojistit si třetí příčku v tabulce se bude snažit Mladá Boleslav. Na svém stadionu přivítá nováčka ze Znojma, který má aktuálně náskok na sestupovou příčku pouhý bod.

Mladá Boleslav pokračovala na jaře ve skvělé formě a šňůru utkání bez prohry, při které dokázala pětkrát zvítězit, natáhla na pět utkání. Než přijeli na půdu v ještě větší formě hrající Jihlavy, která před týdnem nad Boleslaví dokázala zvítězit. Proti Znojmu by se tak svěřenci kouče Jarolíma chtěli vrátit na vítěznou vlnu a protáhnout sérii vítězných domácích utkání na pět. Na podzim se Znojmem překvapivě prohrála. "Bylo by smutné, kdyby nás porážka s Jihlavou rozhodila a nenavázali jsme na předchozí výhry. Proto se chceme hned proti Znojmu vrátit na vítěznou vlnu a udržet se na třetím místě v tabulce," nechal se slyšet trenér domácích Karel Jarolím.

Znojmo na závěr podzimu i zkraje jara dokázalo zaskočit několik soupeřů a pomalu ale jistě se vzdalovalo sestupovým příčkám, na kterých uvízlo ze začátku sezóny. V posledních čtyřech kolech však Kalvodův celek nedokázal zvítězit. Venku prohrál všechna jarní utkání, doma, respektive v brněnském azylu, pak kromě vítězství nad Jabloncem sbírá pouze body za remízy. A soupeři ze spodních příček se přibližují. "Je to velice kompaktní celek s velkou kreativitou hráčů. Můžeme vzít třeba Jarolíma, který dokáže dobře měnit styl a tempo hry. Je to dirigent, který celou hru Boleslavi řídí. Myslím, že Karel Jarolím nachystá tým velice dobře. Je to náročný kouč, který vyžaduje od hráče disciplínu," vysekl soupeři kompliment trenér Znojma Leoš Kalvoda.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Diviš - J. Kysela, Kúdela, Dosoudil, Bořil - Ščuk, D. Jarolím - Zahustel, Koreš, Chramosta - Nešpor
1. SC Znojmo - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Helísek, Jonov, Odehnal, Mudra - Gál-Andrezly, Lacko, R. Buchta, Crnkič - Diarrassouba, Vašíček
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.33 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baumit Jablonec - Dukla Praha  (neděle 17:00)
Relativně v klidu mohou být ve středu tabulky oba týmy, které si to o body rozdají v neděli odpoledne v Jablonci. Domácí Baumit hostí pražskou Duklu.

Jablonec působí celou sezónu nevýrazně a v lize nepředstavuje nebezpečného protivníka, který by se rval o pohárové příčky. Do Evropy se však Severočeši mohou podívat díky zatím úspěšnému účinkování v domácím poháru. V lize se svěřencům kouče Skuhravého více daří na domácím trávníku, kde na jaře ještě neprohráli, zatímco z venkovních zápasů Jablonec na jaře za čtyř pokusů dovezl pouze bod, díky úterní remíze v Edenu. "Z úterního zápasu na Slavii máme dost marodů a i proto nevylučuji, že rozložíme zátěž před nadcházejícími zápasy mezi více hráčů. Rozhodně to ale nebude proto, že upřednostňujeme pohár před ligou. Chceme být úspěšní a vyhrávat každé utkání," uvedl kouč Baumitu Roman Skuhravý.

Dukla na podzim představovala dravou štiku s vysokými šancemi na přední příčky. Atraktivní ofenzivní podívaná slibovala, že se Kozlův celek i na jaře bude prát o vstupenky do Evropy. Když pak v úvodním jarním kole zdolala Dukla i nebezpečné Teplice, zdálo se být vše na správné cestě. Od té doby si však Pražané připsali za šest utkání jediný bod za remízu a hned pětkrát padli. Ze třetího místa tak padli na příčku sedmou a s trochou nadsázky lze říct, že už letos nemají o co hrát. "Dokážeme hrát rovnocenné zápasy s kvalitními týmy, potřebujeme být ale efektivnější a zhodnotit naši zlepšenou hru také výsledkově. Musíme hrát aktivně dozadu a nedělat určité chyby, protože momentálně nás soupeři z každého takového zaváhání trestají a i ta nula vzadu je potřeba jednou odehrát. Prostor pro zlepšování tu je a my se o to musíme snažit v každém zápase. Věřím, že herní krizi už máme za sebou a přijde dobrý výsledek," říká trenér soupeře Luboš Kozel.
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - P. Eliáš, M. Kysela, Beneš, Novák - Loučka, Rossi - Kopic, Okleštěk, Fantiš - Třešňák
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Romera, Štetina, Božič, Matěj Hanousek - Hlinka, Koval, Marek Hanousek - Berger, Pospěch, Mareš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.20 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - Slavia Praha  (sobota 15:00)
Hlavním chodem 24. kola české nejvyšší soutěže bude bezesporu již 281. slavné derby pražských "S". I letos je tu jasným favoritem sparťanský celek, jenž z posledních deseti ligových derby sedmkrát vyšel jako vítěz.

Až 38bodová propast je mezi Spartou a Slavií, což je největší rozestup v historii jejich vzájemných soubojů. Zatímco sparťané vedou tabulku s osmibodovým náskokem, to hosté se strachují o záchranu.

Lavičkův výběr v tomto tradičně ostře sledovaném duelu nebere nic jiného než tři body. Jeho největší pronásledovatel z Plzně v boji o titul čeká na každé zaváhání. "Takový rozdíl mezi soupeři jsem v derby nikdy nezažil ani jako hráč. Ale nevěřím, že by Slavia sestoupila. Přes všechny problémy, které ji v poslední době trápí, je to pořád kvalitní tým, který je naším historicky největším rivalem. Navíc má v týmu hodně mladých talentů i zkušené starší hráče a je na ní vidět rukopis nového trenéra, který se tam snaží přenést holandský styl hry. Před soupeřem cítíme zdravý respekt, protože derby je specifický zápas bez ohledu na postavení v tabulce," prohlásil trenér domácích Vítězslav Lavička, jehož tým bude chtít prodloužit 25zápasovou ligovou neporazitelnost.

Třináctá Slavia se ocitá 4 body nad sestupovou propastí, body se pokusí urvat v zápase proti tradičnímu rivalovi z Letné. Tam se sešívaným v minulosti vůbec nedařilo, vyhráli na domácím stadionu Sparty pouze dvakrát z 20 ligových derby. "Na zápas se těším, mám derby rád. Rivalitě mezi Slavií a Spartou jsem rozuměl už před tím, než jsem přišel. Hrát derby je krásné, ale důležité je, abych zůstal klidný nejen já, ale i hráči. Samozřejmě emoce vám mohou dát extra impulz, ale nesmíte ztratit hlavu. Pokud budeme schopni kontrolovat své emoce, máme větší šanci na Spartě vyhrát. Sparta je momentálně nejlepší v lize, ale plán na další zápas nemá nic společného s výsledky. Nebojím se žádného soupeře, ani Sparty. Naopak je to výzva, budeme bojovat," řekl slávistický trenér Alex Pastoor.

Domácí nehlásí žádné absence, pouze je nejistý start Matějovského a Bednáře. To hosté nebudou moci počítat s pěticí zraněných Mičola, Piták, Dobrotka, Vyhnal a Lička. Otazník visí nad startem Ritchieho.

Výkop je naplánován na 15:00, je vyprodáno, kapacita stadionu byla z bezpečnostních důvodů snížena na 19 tisíc míst. Zápas bude živě přenášen stanicí ČT sport.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Costa - Dočkal, Hušbauer, Vácha, Mareček, L. Krejčí - Lafata.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Černý - Dostál, Škoda, Smejkal, Neves - Juhar, Zmrhal, Hrubý, Gecov, Boudjemaa - Necid.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 4.75 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - Slovan Liberec  (sobota 16:00)
Do Příbrami v sobotu zavítá v rámci 24. kola české nejvyšší soutěže Liberec, který bojuje o účast v evropských pohárech.

Příbramští patří mezi týmy namočené do bojů o záchranu. Patří jim aktuálně třináctá pozice a na sestupové pásmo mají náskok čtyř bodů. Další body získat se pokusí doma proti silnému Liberci, s nímž však prohráli čtyři vzájemné duely z posledních pěti. "Věřím, že v domácím prostředí dokážeme napravit nevyužité šance z Teplic a bodovat. Utkání s Libercem je pro nás hodně důležité. Liberec dosáhl obrovského úspěchu v Evropské lize, odehrál kvalitní utkání s výbornými soupeři a ukázal svou sílu. Kvalitu prokazuje také v české lize, kde je stále ve hře o poháry, a přesto, že se jim nepodařil jeden venkovní zápas, mají velice kvalitní mužstvo a spoustu dobrých hráčů," pronesl trenér domácích Petr Čuhel. Ten nebude moci počítat se zraněným Švancarou a rekonvalescentem Abrahamem.

Liberec figuruje na pátém místě na třetí Mladou Boleslav ztrácí pouhé dva body, na vytouženou pohárovou příčku se chce přiblížit v sobotu výhrou v Příbrami. "Sledovali jsme Příbram v posledních zápasech a předváděla velmi dobré výkony. Příbram bojuje o záchranu, bude chtít z toho pásma co nejrychleji utéct. Ale my tam jedeme neprodat kůži lacino, chceme obstát. Víme, že může nastat situace, kdy i čtvrtý tým z ligy půjde do pohárů. Zbývá sedm zápasů do konce, myslím, že za dvě tři kola se uvidí, kam to směřuje. Chci věřit, že budeme hrát roli v boji o pohárové místo," doufá kouč Severočechů Jaroslav Šilhavý, jenž se bude muset obejít bez tria zraněných Delarge, Kováč, Fleišman. Otazníky visí nad starty Šurala a Luckassena.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Jugas, Hájovský, Zápotočný, Mišůn - Tarczal, Krbeček - Pilík, Volešák, Zeman - Řezníček.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Kovář - Coufal, Pimpara, Sackey (Rajnoch), Frýdek - Kolár, Rybalka, M. Jarolím, Obročník, Pavelka - Budnik.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.30 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Baník Ostrava - 1. FC Slovácko  (sobota 17:00)
Poslední Baník už nemá na co čekat, a pokud nechce sestoupit, musí začít sbírat vítězství. Další možnost bude mít na Bazalech před vlastními diváky proti Slovácku.

Baník ztrácí na poslední nesestupovou příčku již čtyři body. Naděje na záchranu, kterou ostravským dávala vyrovnaná spodní část tabulky, se s tím, jak ostatní týmy bodují, začíná pomalu vytrácet. Baník totiž boduje jen sporadicky, v posledních čtrnácti utkáních nedokázal zvítězit a body za remízy jej výše neposunují. Doma je aktuálně nejhorším týmem ligy, když své fanoušky dokázal rozradostnit vítězstvím pouze třikrát. "Případné další zaváhání už by nás dostalo do situace klinické smrti. Všichni si uvědomujeme, v jakém jsme postavení. Dá se říct, že je to pro nás zápas pravdy, nejen po stránce fotbalové, ale i po stránce morálky. Nejsem trenér, který by po každém zápase měnil čtyři hráče, ale soupeře určitě můžeme sestavou či rozestavením překvapit. Máme v týmu skryté zbraně v podobě Svěrkoše nebo Narha, kteří mohou dostat větší prostor," naznačil trenér domácích František Komňacký.

Slovácko se nachází v úzkém pásmu pohodového středu tabulky, kde se nachází také Jablonec, kam v průběhu jara spadla Dukla a kam se v průběhu jara vytáhla Jihlava. Proti Ostravě nemá tým Svatopluka Habance co ztratit. Slovácko boduje především na vlastním stadionu, přestože před týdnem těsně nestačilo na Spartu. Venku naposledy zvítězilo na začátku listopadu v nedalekém Brně proti Znojmu. "Jedeme tam s vědomím, že za sebou máme dvě porážky a i přesto že se Spartou ten výkon nebyl úplně špatný a zápasu by možná slušela remíza, tak přesto body nemáme. Na Baník jedeme s cílem bodovat a musíme si být vědomi, že pro Baník je to zápas o žití a nežití. Očekávám z jejich strany maximální bojovnost a nasazení. Pokud chceme v utkání uspět, tak se těmto atributům musíme Baníku vyrovnat a vyvarovat se výkonu, který jsme předvedli v zápase v Příbrami, kde jsme hráli naši hru pouze prvních patnáct minut, což na bodový zisk nemohlo stačit," říká trenér Slovácka Svatopluk Habanec, který by měl mít, kromě dlouhodobě zraněných hráčů, k dispozici kompletní tým.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Vengřinek, Frydrych, Kaša, Sukup - Štěpán, Greguš, Foltýn, Kukec - Škutka, Svěrkoš
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Kuncl, T. Rada, Košút, Šimko - Šumulikoski, Valenta - Diviš, Petr, Kerbr - Došek
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.50 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians Praha 1905 - FK Teplice  (pátek 20:15)
Měření sil mezi dvěma výrazně odlišně postavenými kluby v tabulce bude předehrávkou 24. kola. V Ďolíčku se domácí sestupem ohrožení Bohemians 1905 postaví proti o evropské příčky bojujícím Teplicím.

Klokani se po výměně kouče zvedli, neprohráli tři utkání v řadě, během kterých neinkasovali ani jeden gól. V posledním kole však padli na půdě Sigmy a v tabulce jsou s 19 body stále na sestupové příčce, zatímco konkurenti se zlehka začínají vzdalovat. Aby s nimi Bohemians dokázali držet krok, potřebují proti těžkému soupeři bodovat, nejlépe za tři body. Teplice však doma nedokázali zdolat již pětkrát v řadě, na podzim si navíc ze Stínadel odvezli debakl 1:5. Klokany trápí hlavně ofenzivní činnost, na jaře dali v sedmi utkáních pouze tři branky, z toho jeden, ten proti Spartě, byl navíc vlastní gól soupeře. Za domácí nenastoupí dlouhodobě zranění Kolář a Šírl a vykartovaný Moravec. "Mohli jsme si eventuálním vítězstvím v Olomouci pomoci, ale teď nás čeká další utkání s Teplicemi, které musíme vyhrát," prohlásil lakonicky Luděk Klusáček.

Teplice jsou aktuálně v tabulce čtvrté, s jednobodovou ztrátou na jistotu pohárové účasti. Teoreticky může vést cesta do pohárové Evropy i z příčky čtvrté, záleží na tom, jak se vyvine domácí pohár. Nicméně to pro žlutomodré nepředstavuje žádné zjednodušení situace, vždyť zezadu se tlačí Liberec. Hosté před týdnem ukončili třízápasovou šňůru bez vítězství a domácí hubenou výhru nad Příbramí chtějí potvrdit v Praze. Útočná mašina se po famózním podzimu na jaře zasekla a Ščasného svěřenci se střelecky trápí - v pěti posledních duelech skórovali pouze čtyřikrát. Za hosty nenastoupí zranění Mahmutovič a Lüftner. "Čeká nás těžký zápas a teď to platí dvojnásob. Nechci říct, že by Bohemka měla poslední šanci, ale kdyby zápas s námi nezvládla, tak by to měla v boji o záchranu hodně těžké. Sám jsem to zažil v minulé sezoně a vím, že hrají o bytí. Myslím, že Litsingi byl pokutou a podmínkou potrestán dostatečně, takže já k dalším sankcím sahat nebudu a dál s ním počítám. Musí však mít výkonnost a také se musí soustředit hlavně na fotbal," vyjádřil se k utkání trenér Teplic Zdeněk Ščasný.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Pauschek, Brabec, Krch, Kalina - Jindřišek, Rada - Hora, Jeremenko, Bartek - Lietava
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Matula, Jablonský, Hošek, Krob - Litsingi, Vachoušek, Ljevakovič, Ramos, Nivaldo - Bratanovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.20 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha23194054:1361
2.Viktoria Plzeň23165253:1753
3.FK Mladá Boleslav23117543:2540
4.FK Teplice23116644:2539
5.Slovan Liberec23115728:3238
6.Dukla Praha2387825:2631
7.Baumit Jablonec2386934:3830
8.1. FC Slovácko23851034:3329
9.Vysočina Jihlava23851036:3729
10.Sigma Olomouc23661136:4624
11.1. SC Znojmo23581026:3223
12.Zbrojovka Brno23651223:3823
13.1. FK Příbram23651224:4023
14.Slavia Praha23651219:4123
15.Bohemians Praha 190523471217:3319
16.Baník Ostrava233101019:3919

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (349)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele