Gambrinus liga - souhrn 24. kola

11.04.2014, 22:11, aktualizováno 14.04.2014, 18:59
Komentáře a souhrny
Jednoznačný průběh mělo další měření sil mezi Spartou a Slavií. Letenští navýšili svůj náskok, jelikož Plzeň jen remizovala s Jihlavou. Naděje na záchranu oživili Bohemians výhrou s Teplicemi a hodně si pomohlo i Brno, Liberec jede s prázdnou z Příbrami, Slovácko díky trefě v nastavení uspělo v Ostravě. Mladá Boleslav deklasovala Znojmo.

Zbrojovka Brno - Sigma Olomouc 2:0

14.04.2014 17:00

Góly: 70. Pavel Zavadil, 90+5. Jan Malík

Zbrojovka Brno si poradila s Olomoucí rozdílem dvou gólů a posunula se na průběžnou desátou příčku. Naopak celek z Hané je dvanáctý. Velký večer prožil obránce Jan Malík, který vstřelil svůj premiérový gól.

Brno se od úvodních minut dralo do útoku a mohlo se již po sedmi minutách dostat do slibného vedení. Roman Fischer si narazil míč s Hyčkou a pokusil se přelobovat vyběhnuvšího brankáře Zdeňka Zlámala. Na jeho stranu se ale přiklonilo břevno, od něhož se míč odrazil. Sigma Olomouc se vzadu opravdu dost trápila a centrovaný míč od Pavla Zavadila ještě hlavičkoval Petr Buchta. Brankář Zdeněk Zlámal však na poslední chvíli stihl zareagovat a míč vyrazil. Střílející Jiří Skalák už obranu před sebou neprostřelil.

Jan Schulmeister se do útoku hrnul příliš aktivně a po útočném faulu mu nebylo dovoleno ve hře pokračovat. Sigma pomalu začala sbírat odvahu a například hlavička Adama Varadiho z rohového kopu se jevila jako velmi zajímavá. Nakonec se však stočila na boční síť. A na dlouhé minuty to bylo opět to nejzajímavější, co jsme v Brně viděli. Až pár minut před koncem si po zajímavé akci rozuměl Kroupa s Aloisem Hyčkou a ten napálil míč do tyče za zády brankáře Zdeňka Zlámala!

A ještě jedna akce do konce první půli. Opět aktivní Brno svého soupeře zatlačilo až před vlastní pokutové území, v jeho blízkosti kombinovali Skalák s Hyčkou a míč se dostal až ke Kroupovi, jehož fantastickým zákrokem zastavil pozorný Zdeněk Zlámal. Brankář Zlámal musel děkovat, že sudí Nenadál ukončil první půli, protože dnes si na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemohl. Velká šance pro Aloise Hyčku se urodila o pár minut později, když útočník svedl rychlostní souboj se Zlámalem. Šel právě na olomouckého brankáře sám, byl ale o pár vteřin pomalejší, než by bylo potřeba.

Po další nepříliš pohledné dvacetiminutovce se Brno dostalo k zajímavé situaci, protože Roman Fischer byl faulován a k míči se postavil kapitán Pavel Zavadil. Ten si vzal krátký rozběh a přesto, že mířil z volného přímého kopu do míst, kde Zlámal stál, jeho střela byla natolik přesná a razantní, že se Brno ujalo kýženého vedení!

Srovnání se z pohledu Sigmy nekonalo, protože Pavel Dreksa tečovanou hlavičkou míč do sítě nedostal. Naopak se to povedlo protihráčům. Jiří Skalák se vydal střídat, na jeho místo přišel do hry mladík Jan Malík a povedlo se mu výjimečné entrée. Střídající David Pašek se uvolnil, poslal dopředu pas a ten do sítě dostal právě novic Malík! Sigma opět padla, navíc se za celou druhou půli téměř nedostala k vážnému ohrožení domácí brány.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - 1. SC Znojmo FK 5:1

13.04.2014 17:00

Góly: 19. Štěpán Koreš, 34. Jasmin Ščuk, 63. Lukáš Magera, 68. Jasmin Ščuk (pen.), 70. Lukáš Magera - 37. Václav Vašíček

Mladá Boleslav před vlastními diváky deklasovala Znojmo 5:1 a na třetím místě má znovu čtyřbodový náskok. Naopak hosté budou mít co dělat, aby udrželi nejvyšší soutěž. Vidět byl v akci opět Jasmin Ščuk, jenž dal stejně jako Lukáš Magera dvě branky.

Boleslavští byli favoritem a chtěli odčinit zaváhání proti Jihlavě. O motivaci měli postaráno, navíc věděli, že jejich nejbližší konkurenti v boji o poháry ztratili. Teplice prohrály na Bohemce a Liberec zase v Příbrami.

Domácí byli aktivnější, lepší a do vedení se dostali už v prvním poločase naprosto poprávu. První velké varování znojemští ještě ustáli, když se výtečným zákrokem prezentoval Hrubý. Štěpán Koreš, který v této akci pohořel si vše vynahradil o chvíli později. Šultesovo prodloužený balón uklidil na zadní tyč a Mladá Boleslav vedla 1:0. Ve 34. minutě už vedli domácí 2:0. Kysela odcentroval, do míče se položil Jasmin Ščuk a svojí další brankou v sezoně zajistil Boleslavi pohodlný dvoubrankový náskok. Nicméně ten příliš dlouho nevydržel. Po rohovém kopu se přesně trefil Vašíček a Znojmo dále živilo naději na bodový zisk - 2:1.

Také ve druhém poločase byli mnohem aktivnější domácí fotbalisté. Na branku Hrubého se valil jeden útok za druhým a po hodině hry už to bylo zase o dvě branky pro domácí. Bořil odcentroval na hlavu Magery, který se nemýlil - 3:1. Za dalších pět minut už to vypadalo se Znojmem hrozivě. Ruku Odehnala posoudil sudí penaltově a Jasmin Ščuk dalším zásahem zvyšoval už na 4:1!

Znojmo bylo zralé na ručník. Za další dvě minuty centroval střídající Štajner a Lukáš Magery hlavou zvyšoval na 5:1. Ščuk s Magerou si tak připsali po dvou brankách a útočili na populární hattrick. Znojemští ale další branku nepřipustili. Utkání i tak skončilo jejich debaklem, takže je čeká ještě spousta práce v boji o záchranu. Mladá Boleslav má na třetím místě luxusní čtyřbodový náskok.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Dukla Praha 1:4

13.04.2014 17:00

Góly: 22. Tomáš Jablonský - 1. Jakub Mareš, 29. Tomáš Berger (pen.), 70. Tomáš Berger, 90+3. Zbyněk Pospěch

Těžký direkt inkasoval od pražské Dukly Jablonec, který si na domácí Střelnici nechal nasázet čtyři branky. Dukla zůstane po tomto kole na šestém místě, Jablonec je devátý.

Baumit vstoupil do zápasu nejhůře, jak mohl. Už v první minutě utkání musel Valeš lovit míč ze sítě, když Jakuba Mareše vyslal do čisté gólovky Romera. Mareš nezaváhal a Dukla zažívala snový start do utkání. Jablonečtí našli odpověď o dvacet minut později. Krásný centr Kopice ještě prodloužil Novák a Jablonský hlavou překonal Radu. Remízový stav moc dlouho nevydržel. Dukla si vzala vedení zpět ve 29. minutě. Vrzal totiž ve vápně fauloval Hlinku a sudí se s nařízením penalty vůbec nepáral. Stejně jako se s jejím proměněním nepáral Tomáš Berger - 2:1 pro Duklu. Baumit toho směrem dopředu moc nevymyslel, obrana Pražanů fungovala dobře.

Po změně stran Jablonec přeci jenom přitlačil na pilu a byl velmi blízko dalšímu vyrovnání. Pět minut po přestávce spálil obrovskou šanci Kopic, ale to zatím nevěděl, že jej za pár minut "překoná" Čížek. Dukla totiž na něj spáchala faul a jelikož to bylo ve vápně, kopala se penalta. Samotný postižený Čížek se postavil k balonu a nechal vyniknout brankáře Radu! Naprosto klíčový moment utkání, který velezkušený Čížek nezvládl. Baumit měl ještě další šanci, ale tento moment přeci jenom rozhodl.

V 70.minutě dostal Jablonec další direkt. Po tlaku hostí zazvonělo břevno a Tomáš Berger pak pohodlně trefil odkrytou branku - 3:1 pro Duklu. Už v nastavení mohl alespoň korigovat znovu Čížek, ale dnes měl prostě velkou smůlu. Rada jeho pokus kryl, a tak udeřilo na druhé straně. Místo snížení přišlo ještě navýšení. Valeš v brance chyboval a Zbyněk Pospěch lobem zajistil konečnou podobu výsledku 4:1 pro Duklu.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Vysočina Jihlava 1:1

13.04.2014 15:00

Góly: 46. Michal Ďuriš - 82. Muris Mešanović

Západočeši nedokázali navázat na tři ligová vítězství za sebou a ze zápasu s Jihlavou berou pouze bod za remízu 1:1, čímž na suverénní Spartu ztrácejí šest kol před koncem už zřejmě nedostižných deset bodů. Hosté tímto Viktorii oplatili nedávné vyřazení z domácího poháru.

V něm se Plzeň už ve čtvrtek střetne s Brnem a také kvůli tomu nechal Dušan Uhrin mladší na lavičce hned několik opor (Procházku, Horvátha, Koláře, Petrželu a Tecla). Zejména směrem dopředu se nově postavená sestava chvíli sehrávala, ovšem po dvaceti minutách už se dostatečně "zaběhla", což ideálně dokumentoval centr Řezníka a hlavička Wágnera, Hanuš byl ale na místě. Ten musel zasahovat i vzápětí, kdy po rohu likvidoval pohotovou ránu Hrošovského.

Chviličku před odchodem na přestávku vyslal dobrou střelu Kovařík, ovšem jeho pokus zamířil pouze do tyče jihlavské svatyně! Teprve poté zahrozilo i na opačném konci hřiště, konkrétně to byl Harba, kdo natáhl, avšak jeho střela z otočky se do označeného prostoru nevešla.

Těsně po změně stran už se však skóre měnilo. Celá akce začala u Kovaříka, jehož centr posunul Hořava k Ďurišovi, který tvrdým projektilem překonal bezmocného Hanuše - 1:0! Kýženou pojistku mohl o chvíli později zaznamenat Hrošovský, ale tomu se na jihlavského brankáře vyzrát nepodařilo. Po rohu mohl vyrovnat Krejčí, ale mičudu mezi tři tyče nedostal. Rozhodnout tak mohl Wágner, jenž si za obranou ideálně zpracoval míč, ale pak si na Hanuše nepřišel. Osm minut před závěrečným hvizdem pak Harba posadil míč na hlavu Mešanoviče, jenž srovnal na 1:1.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - 1. FC Slovácko 0:1

12.04.2014 17:00

Góly: 90. Milan Kerbr

Sen Ostravy o spáse je stále méně reálný. Baník totiž dnes odpoledne podlehl hostům z Moravy, kterým tři body zajistila branka Milana Kerbra z konce zápasu.

Situace Baníku Ostravy je téměř kritická, což naposledy otevřeně přiznal i Marek Jankulovski ve studiu Ligy mistrů. Po dvaceti čtyřech kolech se Baník trápí na posledním místě tabulky a na čtrnáctou Slavii Praha ztrácí čtyři body. Od úvodu utkání chtěla Ostrava naplno bodovat, ale prosazovala se především po chybách hostí. Šimko tvrdě poslal k zemi Štěpána a Ostrava rozehrávala přímý volný kop. S tím si ale obrana Slovácka poradila. Poté se pokoušel prosadit Jakub Petr ve středu hřiště obešel dva hráče, ale nikdo ze spoluhráčů mu nepomohl a Pavlenka si bez problému došel pro míč.

Schopnosti brankáře Jiřího Pavlenky posléze otestoval Šimko, ale brankář Baníku si se střelou hostujícího obránce poradil. Rychlá akce Slovácka skončila jen nepřesným centrem Kerbra. Ostrava se pokoušela prosadit po dvaceti minutách hry, když se po přiťuknutí od Krmenčíka dostal do velké šance Václav Svěrkoš, ale zkušený útočník narazil na dobře postaveného brankáře Milana Heču. Po několika přihrávkách podél šestnáctky se odhodlal ke střele Martin Kuncl, ale míč netrefil ideálně a skóre se neměnilo.

Platilo také po další zajímavé akci, když se ke střele dostal Patrik Šimko, ale na jeho ránu byl brankář Pavlenka dostatečně připraven a míč vyrazil na rohový kop. Problém číslo jedna z pohledu Baníku nastal ještě před koncem první půle, když se zranil Dávid Škutka a byl nahrazen střídajícím Francisem Narhem. Ten se mohl téměř okamžitě stát hrdinou, ale před odchodem do šaten nezakončil Gregušovu vybídku přesně a ve skluzu zamířil mimo.

Střídající hráč vnesl na hřiště větší aktivitu a po změně stran kombinoval s nabíhajícím Davorem Kukecem, ale ten jeho patičku do sítě neusměrnil. Francis Narh si naběhl na další míč do pokutového území, ale ani jeho další hlavička nemířila přesně. Stejný hráč, podobná situace. A bohužel podobný výsledek. Narh tentokrát vybídl po skvělé individuální akci Svěrkoše, který se ale tváří v tvář brankáři Hečovi neradoval z gólu.

Aktivitou hýřil také obránce Šimko, který dnes brankáři Pavlenkovi dělal velké problémy. Ale jeho střela z větší vzdálenosti dvacet minut před koncem utkání změnu stavu skóre nepřinesla. Když se chýlilo utkání ke svému závěru, Slovácko vyslalo na trávník mladíka Michala Trávníka, aby trochu pozdržel časomíru. Sudí Franěk v té době ukázal, že hodlá nastavit dvě minuty a Ostrava si chtěla připsat alespoň bod. Ani to jí ale nebylo přáno, protože po faulu Michala Frydrycha a červené kartě pro tohoto hráče se k přímému volnému kopu postavil Milan Kerbr a krásnou střelou sebral Baníku veškeré bodové naděje. Druhá liga se pro něj nezadržitelně přibližuje.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Slovan Liberec 3:1

12.04.2014 16:00

Góly: 30. Jakub Řezníček (pen.), 52. Jakub Řezníček (pen.), 74. Tomáš Krbeček - 28. Isaak Sackey

Důležitý krok na cestě za záchranou učinili fotbalisté Příbrami, kteří si vyšlápli na Liberec. O osudu utkání rozhodly dvě nařízené a zároveň proměněné penalty. Liberci nebylo nic platné ani vedení, o které se postaral Sackey.

Favoritem zápasu byl pochopitelně Liberec. Bronzový tým z loňské sezony stále bojuje o evropské poháry, ale po dnešku k nim má opět o něco dále. Naopak Příbram potřebovala bodovat a to se jí podařilo na výbornou.

Příbram měla více ze hry a také si vypracovala první velké příležitosti. Krbeček z otočky pálil těsně vedle a Řezníček tvrdou ranou přestřelil branku. Liberec udeřil v podstatě ze své první šance. Autové vhazování doplachtilo až k Sackeymu a Příbram prohrávala 1:0. Odpověď Středočechů však byla blesková. Aziz byl ve vápně faulován a sudím nařízenou penaltu bezpečně proměnil Jakub Řezníček - 1:1. Oba celky si před odchodem do šaten vypracovaly jednu velkou šanci. Nejprve Liberec nedokázal vytěžit z rychlého přečíslení víc než se dalo, a po něm na druhé straně nedosáhl na Zemanovu přihrávku Krbeček.

Do druhého poločasu vlétli opět lépe domácí. Řezníček hlavou těsně minul, ale za chvíli už přišla jeho další hvězdná chvíle. Danoski byl ve vápně faulován a sudí podruhé nařídil penaltu pro domácí, nutno podotknout, že zcela oprávněně. K puntíku se postavil znovu Řezníček a Příbram vedla 2:1.

V 72. minutě přiblížil tři body Příbrami Tomáš Krbeček, jenž nasadil Kovářovi populární "jesličky" a Liberec už to měl v závěru hodně složité. Výhra domácích mohla být ještě vyšší, ale Jugas na Kováře v další stoprocentní šanci nevyzrál. Příbram vyhrála po zásluze 3:1 a má důležité tři body v boji o záchranu. Slovanu se porážkou vzdalují evropské poháry.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Slavia Praha 3:0

12.04.2014 15:00

Góly: 29. David Lafata, 53. Josef Hušbauer, 77. Bořek Dočkal

Další vítězství si na své konto připsali svěřenci Vítězslava Lavičky, kteří dokázali snadno přehrát Slavii a na druhou Viktorii Plzeň si momentálně drží jedenáctibodový odstup, ovšem Západočeši mají utkání s Jihlavou k dobru. Šest kol před koncem tak má ACS situaci ve svých rukou.

Derby mělo očekávaný scénář. Na vedoucí trefu však museli sparťanští příznivci čekat až do devětadvacáté minuty: Hušbauer vysunul Krejčího, jenž narýsoval centr před branku, kde na něho nedosáhl Černý a Lafata už měl poté snadnou práci - 1:0! Domácí kapitán tímto gólem zaznamenal už šestou jarní trefu. Domácí příznivci po vedoucí trefě už začali slavit...

Před utkáním slyšeli rozhodčí a delegáti od fotbalové vlády jasný signál, že za jakýchkoliv nepřístojností mohou utkání přerušit, ovšem něco takového nebylo potřeba. Do konce poločasu byla k vidění převaha lídra české nejvyšší soutěže, ale další gól už vidět nebyl.

To se však změnilo krátce po změně stran. Po nacvičeném signálu z rohu dostal balón na hranici šestnáctky Hušbauer, jenž bez váhání okamžitě vypálil, Černý by jeho přízemní ránu měl, ovšem Neves tečoval míč, který byl rázem uvnitř branky - 2:0. Další možnost měl Lafata, ale zkušený strážce slávistické branky tentokráte zasáhl bezchybně. Domácí se však přece jen dočkali třetího zásahu, jenž po Hušbauerově nabídce zaznamenal Dočkal - 3:0! Slavia výrazněji zaujala pouze nepřesnou střelou Juhara, marně se pak za stavu 2:0 dožadovala odpískání penalty za faul Costy na střídajícího Necida.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - FK Teplice 3:1

11.04.2014 20:15

Góly: 43. Josef Jindřišek, 63. Petr Nerad, 75. Jakub Hora - 38. Martin Fenin

Domácí Bohemians Praha porazili Teplice v poměru 3:1 a šokovali celou Gambrinus ligu. Teplice se prozatím drží na čtvrté příčce, Klokani jsou stále předposlední.

Málokdo čekal výhru domácích, protože Teplice byly před utkáním jasným favoritem. Dnes večer se však potvrdilo přísloví o nevypočitatelnosti ve světě fotbalu. Pod dohledem sudího Proskeho a téměř čtyř tisíců diváků se do první šance dostal Štěpán Vachoušek. Ten se rozhodl pro centr, který domácí brankář Martin Berkovec fatálně podběhl. Dobíhající Eugéne Salami však pod tlakem z blízkosti nedokázal balón usměrnit do odkryté brány. V zajímavé pozici se ocitl hostující Francis Litsingi, který ale místo střely volil nepřesnou přihrávku.

Rohový kop Vondráška mířil na zadní tyč, kde byl připravený stoper Maroš Klimpl. Ten ale při hlavičce v záklonu namířil míč hodně nepřesně. Do zajímavé šance se díky vlastní agresivitě dostal domácí obránce Lukáš Pauschek, který proběhl až do pokutového území, ale jeho následná střela mířila těsně vedle tyče. Po dvaceti minutách se do brejku dostal útočník Salami. Ten šel od půlící čáry sám na branku, ale tváří v tvář brankáři Berkovcovi naprosto selhal a mířil pouze do jeho nohou.

Nabíhajícího Jakuba Horu hledal centrem Josef Jindřišek, ale mladý záložník Hora mířil hlavou těsně vedle Grigarovy tyče. Teplice hrozily pokusem Štěpána Vachouška, který ale brankář Martin Berkovec bez větších problémů zastavil. Výrazný problém pro hosty nastal deset minut před koncem první půle, kdy se zranil Eugéne Salami a místo něj se na hřišti objevil někdejší talent české kopané Martin Fenin. Ten přinesl na hřiště štěstí pro hostující tým a po pouhých třech minutách se dostal k centru Jindráčka a prostřelil brankáře Berkovce!

Hned poté se k odpovědi chystal Rada, ale jeho rána z dvaceti metrů přeletěla bránu Tomáše Grigara. Toho překonal až Josef Jindřišek, který po faulu Klimpla zakroutil míč z přímého volného kopu přesně k tyči - 1:1.

Do druhé půle vešli aktivněji domácí, když se od Hory a Rady dostal míč až k nabíhajícímu Kalinovi. Jeho důrazná rána ale postrádala přesnost. Obdobně si brankář Tomáš Grigar musel pohlídat střelu Bartka, ale vše nakonec zvládl. Grigar nezvládl až situaci po hodině hry, když rychlý protiútok Lietavy zužitkoval nabíhající Petr Nerad, jenž obstřelil brankáře Grigara.

Poslední branku dnešního zápasu vstřelili opět Klokani. Přetažený centr od Petra Nerada si pohlídal naskakující Jakub Hora a hlavičkou vstřelil svůj druhý gól v sezoně! Rychlé kombinace Klokanů hráči Teplic zastavovat nestíhali. Po zablokované střele Nerada musel brankář Grigar likvidovat také dorážku střelce Jakuba Hory.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha24204057:1364
2.Viktoria Plzeň24166254:1854
3.FK Mladá Boleslav24127548:2643
4.FK Teplice24116745:2839
5.Slovan Liberec24115829:3538
6.Dukla Praha2497829:2734
7.1. FC Slovácko24951035:3332
8.Vysočina Jihlava24861037:3830
9.Baumit Jablonec24861035:4230
10.Zbrojovka Brno24751225:3826
11.1. FK Příbram24751227:4126
12.Sigma Olomouc24661236:4824
13.1. SC Znojmo24581127:3723
14.Slavia Praha24651319:4423
15.Bohemians Praha 190524571220:3422
16.Baník Ostrava243101119:4019

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (766)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele