Gambrinus liga - preview 2. kola

03.08.2012, 09:12, aktualizováno 05.08.2012, 08:42
Previews
Dnes se představí všechny tři týmy, které bojují v předkole Evropské ligy. Sparta hostí Příbram, Plzeň jede do Jihlavy a Mladá Boleslav změří síly s Budějovicemi. Nedělní program doplňují zápasy Brna s Teplicemi a Olomouce se Slováckem.
Sparta Praha - 1. FK Příbram  (neděle 17:00)
Sparta vstoupila do nového ligového ročníku remízou s pražskou Duklou. Naplno bodovat se podruhé pokusí ve druhém kole, doma přivítá Příbram. Ta bude chtít odčinit domácí debakl od mistrovského Liberce.

Sparťané ve čtvrtek úspěšně vstoupili do třetího předkola Evropské ligy, když v prvním utkání vyhráli ve Vídni 2:0 nad domácí Admirou. Na Letné doufají, že je tato výhra povzbudí do nedělního domácího vystoupení v domácí ligové soutěži. "Zápas s Příbramí hrajeme bez diváků, kteří nám budou určitě hodně chybět. Je to velmi nezvyklá věc, nikdy v kariéře jsem nic podobného při mistrovském zápase nezažil. Ale je to realita. Chci ale věřit, že to zvládneme i bez našich fanoušků. Důležité také bude, abychom se po utkání s Admirou dali rychle fyzicky dohromady. Dá se zvažovat, že na některých místech sestavy nasadíme novou energii - hladové hráče, kteří zatím na začátku sezony tolik prostoru nedostali," prohlásil trenér domácích Vítězslav Lavička, který si posteskl nad tím, že jeho svěřenci budou hrát bez přítomnosti diváků. Sparta si totiž odpykává disciplinární trest z konce uplynulé sezony.

Příbram není spokojená se svým startem v Gambrinus lize poté, co doma vysoko prohrála s úřadujícími mistry z Liberce 0:4. "Kdybych měl zareagovat na to, kdo hrál v minulém zápase s Libercem špatně, tak musím vystřídat devět lidí. Problém je v tom, že máme nějaký zajetý způsob hry, který chceme hrát dál i s novými hráči, ale pro některé z nich je ten způsob riskantní a mají nějaký podvědomý respekt," říká příbramský kouč David Vavruška.

Letenští budou postrádat dvě klíčové opory v základní sestavě, kvůli svým zraněním nebudou hrát kapitán Matějovský a Krejčí. To hosté nehlásí žádné absence.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič - Holek - Kadeřábek, Kadlec, Hušbauer, Skalák - Kweuke.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Příbram: Hruška - P. Pilík, Hájovský, Kvída, Mišůn - Trapp - T. Pilík, Koukal, Pleško - Krbeček, Danoski.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 5.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - České Budějovice  (neděle 17:00)
Oslabená Mladá Boleslav bude chtít získat své první body. Doma bude hostit Dynamo České Budějovice.

Domácí by mohli z vlastních zraněných hráčů sestavit pomalu celou jedenáctku. Vedle zdravotně indisponovaných Rolka, Šmejkala, Chramosty, Fabiána, Janíčka, Zahustela, Štohanzla, Kuliče a Šírla se navíc do hry nemůže zapojit ani vykartovaný Magera. "Naše situace není komfortní. V poslední době nás potkalo příliš mnoho zranění. Šest až sedm zraněných hráčů, kteří by mohli hrát v základní sestavě, je číslo neobvyklé, a i když nám to situaci ztěžuje, musíme se s tím vypořádat. Je to výzva pro další hráče z kádru," nehledá výmluvy trenér Miroslav Koubek.

Na svá dřívější angažmá si zavzpomínají dva hráči. Domácí fotbalista Táborský hrával za Budějovice a hostující Řezníček působil v Boleslavi.

Dynamo vstoupilo do sezóny domácím vítězstvím a Ciprovi svěřenci tak mohou jet na svůj první venkovní zápas v pohodě. Trio Javorek, Bakala, Machovec ještě bude nějakou dobu chybět. Jinak se dá očekávat, že českobudějovický stratég pošle v neděli na hřiště podobnou sestavu jako před týdnem s Olomoucí. "Čeká nás silný soupeř, kterému však chybí hodně zraněných hráčů. My jsme něco podobného zažili na jaře. Osobně nejsem moc rád, protože se těžko odhaduje, v jaké sestavě soupeř nastoupí. Navíc ti hráči, kteří nastoupí místo nich, budou mít velkou motivaci," upozorňuje trenér František Cipro.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Kysela, Johana, Kúdela, Bořil - Brunclík, Ščuk - Sivrič, Ondřejka, Mareš - Nešpor
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Novák, Řepka, Lengyel, Hanzlík - Klesa, Rakovan, Rýdel, Otepka, Sandro - Markovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Zbrojovka Brno - FK Teplice  (neděle 17:00)
Úspěšní vítězové z prvního kola se proti sobě postaví v Brně. Domácí Zbrojovka přivítá FK Teplice.

Brno se s velkou chutí vrátilo do první ligy a v úvodním kole pobralo všechny body na Slovácku. Úspěšně by chtěl Čuhelův tým pokračovat take před vlastními fanoušky. Brno však doma Teplice neporazilo v sedmi zápasech za sebou, naposledy vyhrálo v říjnu 2003. Pikantní bude duel pro nyní brněnského Josefa Kaufmana, který v Teplicích prožil podstatnou část kariéry. "Vstup do ligy se nám vydařil a vítězství na Slovácku hráče povzbudilo. Chceme zůstat stále u poctivé práce. V naší domácí premiéře představují Teplice velmi kvalitního protivníka. Sledoval jsem jejich vítězné utkání s Boleslaví, které Teplice vyhrály i přes početní oslabení. Mají výborného brankáře Grigara," poznamenal k nedělnímu soupeři trenér Petr Čuhel.

Teplice se po povedeném vstupu do ligy na domácím stadiónu předvedou poprvé venku. Týmu se v minulém týdnu vyprázdnila marodka, ale kvůli červené kartě musí stát Admir Ljevakovič. "To je fotbal, proto máme tak široký kádr, poradíme si s tím. Jedna z variant je přesun Čajiče doprostřed, ale uvidíme podle zdravotního stavu a podle formy v tréninku. Rozhodneme se v závěru týdne. Určitě nás nečeká nic jednoduchého. Brno se vrátilo do první ligy, proto tam panuje euforie. Brněnský tým nakopla výhra v prvním kole na Slovácku, navíc ho teď poženou domácí fanoušci," uvedl teplický trenér Lukáš Přerost.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Doležal - Pašek, Kaufman, Pernica, Husár - P. Mezlík, Šoljič, Zavadil, Lutonský - Švancara, Jurdík
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Lukáš, Rosa, Chovanec - Čajič, Matula - Dolejš, Vachoušek, Vůch - Mahmutovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.10 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko  (neděle 17:00)
V hanáckoslováckém souboji mají oba týmy co napravovat. O první body se v Olomouci poperou domácí Sigma s 1. FC Slovácko z Uherského Hradiště.

Sigma začala úvod sezóny ziskem Superpoháru a i před startem ligy se netajila vysokými ambicemi. První utkání však svěřencům trenéra Pivarníka nevyšlo podle představ. Hanáci prohráli v Českých Budějovicích a doma se budou snažit tento neúspěch napravit. "Doma se snažíme hrát nátlakově, po stranách, s tlakem do šestnáctky. Snažíme se vytvářet šance, které musíme proměnit. Pomohl by nám samozřejmě první gól, důležité bude, abychom ale zůstávali trpěliví, i kdyby se nám to nepovedlo. Chceme také eliminovat soupeřovy rychlé protiútoky," uvedl Pivarník, který nemůže počítat se zraněným Zlámalem a vykartovaným stoperem Golbanem.

Slovácko porazilo Olomouc jen jednou z posledních pěti zápasů. Po návratu do první ligy týmu z Uherského Hradiště v posledních třech sezonách dvakrát nevyšel start a ztráty z léta tak musel stíhat po zbytek ročníku. Letos by Soukupův tým rád zvolil jiný scénář. Získat první body v sezóně však bude v Olomouci velmi těžké. "Po rozebrání prohry s Brnem jsme za tímto zápasem udělali tlustou čáru. Nyní chceme v Olomouci dokázat, že jsme jiným mužstvem, než jaké se ukázalo v prvním kole. Sice je na utkání nominován totožný tým, ale přesto doufám, že podáme mnohem lepší výkon než v domácí premiéře a první nezdar odčiníme," nechal se slyšet trenér Soukup.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Blaha - Janotka, Škerle, Dreksa, Vepřek - Hořava, Rossi - Schulmeister, Doležal, Navrátil - Ordoš.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Kubáň, Košút, Trousil, Reinberk - Kerbr, Martykán, Daníček, Volešák, - Došek, Kuzma.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.80 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - Viktoria Plzeň  (neděle 19:15)
Program druhého kola první české nejvyšší soutěže uzavře nedělní duel Plzně s Jihlavou. Plzeňští úspěšně zahájili misi za mistrovským titulem, když v úvodním kole doma smetli Hradec 3:0. Jihlavě se podařil návrat mezi elitu poté, co si ze slávistické půdy odvezla bod.

Fotbalisté Jihlavy si mohli na úvod připsat hned tři body, protože na Slavii vedli 3:0 a tento nadějný náskok se jim nepovedlo udržet. Nakonec se museli spokojit s remízou 3:3 a jedním bodem. Jihlavu čeká v neděli domácí duel s ambiciózní Plzní a pořadatelé hlásí vyprodáno. "Čeká nás souboj s týmem evropských parametrů. Myslím si, že z českých celků je nyní Viktoria nejdál, co se týče skladby kádru i jeho zažitého herního stylu. Plzeň má tým silný ve všech směrech, vynikají krajní obránci Limberský a Rajtoral, kanonýr Bakoš a také je velmi nebezpečný Kolář. Vsadíme na koncentrovaný přístup, maximální nasazení, velkou agresivitu a důraz v osobních soubojích. Nejsme favoritem, ovšem také nejsme předem poraženi," prohlásil zkušený trenér domácích František Komňacký. Ten nebude moci počítat s trojicí zraněných Gabrielem, Mešanovičem, Radou a nemocným Kučerou.

Plzeň se cítí v dobré pohodě. Nejen, že se jí povedl vstup do domácí soutěže, ale také boduje na evropské scéně. Ve čtvrtek odehrála první zápas 3. předkola Evropské ligy a z půdy polského Ruchu Chorzów si odvezla výhru 2:0, což je nadějný výsledek do odvety. Nyní se však musí koncentrovat na domácí ligu a souboj s ligovým nováčkem. "Jihlava by neměla být kvalitnější soupeř než Ruch Chorzów, ale musíme si dát pozor na její nováčkovský elán a nic nepodcenit. Vstup do ligy bereme stejně vážně jako boj o Evropskou ligu a tomu by měl odpovídat výkon," řekl plzeňský kouč Pavel Vrba. Ten bude postrádat kvarteto zraněných Čišovského, Zemana, Malakjana a Pavlíka.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Blažek - Obert, Tlustý, Šourek, Josl - Karlík, Koloušek - Masopust, Jungr, Vaculík - Tecl.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Bolek - Rajtoral, Ševinský, Procházka, Limberský - Horváth, Darida - Fillo, Kolář, Ďuriš - Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 3.75 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovan Liberec - Dukla Praha  (sobota 18:00)
Mistrovský Liberec ve druhém kole doma přivítá pražskou Duklu. V sobotním utkání bude chtít navázat na skvělý vstup do nové ligové sezony. To hosté vstoupili do soutěže cennou remízou se Spartou.

Liberec v týdnu absolvoval první zápas 3. předkola Ligy mistrů v rumunské Kluži, kde domácímu týmu podlehl 0:1. Proto by Severočeši si rádi zvýšili sebevědomí před důležitou odvetou další výhrou v tuzemské ligové soutěži. Do ní vstoupili v prvním kole suverénním způsobem, když v Příbrami vysoko zvítězili 4:0. Na tento výsledek budou chtít samozřejmě navázat i v domácím prostředí proti pražské Dukle. "Respektujeme sílu soupeře, v minulé sezoně jsme s Duklou na domácích hřišti prohráli. Víme, jaký hraje fotbal, snaží se o kombinační a ofenzivní hru. My se budeme chtít prosadit naší hrou, Duklu přehrát a zvítězit. Rádi bychom si zvedli sebevědomí před odvetou Ligy mistrů s Kluží," přeje si trenér úřadujících mistrů Jaroslav Šilhavý. Ten nebude moci počítat s oběma zraněnými Rabušicem a Delargem. Otazník visí nad startem Nezmara.

Pražská Dukla, která obhajuje v loňské ligové tabulce šesté místo, může být spokojena s vstupem do nového ligového ročníku Gambrinus ligy. V malém pražském derby doma remizovala 1:1 se Spartou. Další body se bude pokoušet připsat si v Liberci, kde loni vyhrála 2:1. "I přes poslední prohrané utkání s Kluží šance na postup Liberec pořád má. Čeká nás těžký soupeř, který ukázal v některé fázi zápasu svoji kvalitu. V Příbrami vyhrál 4:0, takže nás nečeká nic lehkého. Věřím, že do zápasu se Slovanem půjdeme v dobrém rozpoložení a s otevřeným hledím a budeme se snažit výsledkově uspět," říká trenér Dukly Luboš Kozel, jehož tým by měl nastoupit v kompletním složení.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Ljulka, Tóth (Nezmar), Kelič, Fleišman - Šural, Vácha, Bosančič, Breznaník - Štajner - Hadaščok.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Hašek, Božič, Vorel, Vrzal - Borek, Gedeon - Malý, Berger, Svatonský - Přeučil (Pospěch).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - Slavia Praha  (sobota 18:00)
V Ostravě se utkají týmy, které z posledních sezón mají hodně co napravovat. Nepovedl se jim ani vstup do současného ročníku. Baník bude na Bazalech hostit Slavii Praha.

Dobrá zpráva pro domácí fanoušky. Duel se proti původním plánům odehraje na zrekonstruovaném trávníku na Bazalech, který měl být v plné kondici až v září. Ostrava to na mužstvo z Vršovic umí. Neprohrála s ním posledních pět utkání v řadě. Svěřenci kouče Radoslava Látala chtějí odčinit prohru z úvodního kola v Jalonci. Zaregistrovaný je Ebus Onuchukwu z Nigérie, který už tak smí nastoupit. S třísly naopak stále laboruje Tomáš Vrťo.

"Slavia je proti loňsku úplně jiná. Přišel nový trenér, pět šest hráčů, její způsob hry se hodně změnil. V pondělním utkání proti Jihlavě jsme viděli, že v ofenzivě má velikou sílu, stejně tak ale ukázala nějaká okénka v obraně. Ale chybělo málo, aby otočila stav z 0:3 na svou stranu. My si dnes poprvé zatrénujeme na hlavním hřišti, trávník samozřejmě ještě není v ideálním stavu, je řídký. Uvidíme, jak se na něm míč bude chovat," uvedl Látal.

Slavia v prvním kole sice na rozdíl od Ostravy góly vstřelit dokázala. Tři branky ve druhé půli však znamenaly pouze konečnou remízu s nováčkem z Jihlavy. Nový kouč sešívaných tak na své první soutěžní utkání se Slavií stále čeká. Na marodce Slavie zůstávají Róbert Cicman a Martin Dobrotka. V nominaci na zápas chybí i Stanislav Vlček. Otazník visí nad startem Martina Hurky.

"Naše utkání s Jihlavou jsme si rozebrali, bylo by trestuhodné, kdyby se znovu opakovalo to, co se odehrálo v prvním poločase. Do Ostravy jedeme s tím, že si chceme přivézt body, které jsme ztratili doma v Edenu," řekl trenér Petr Rada.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Buček - Zawada, Kaprálik, Vomáčka, Mach - Droppa, Vašenda - Fantiš, Lukeš, Kukec - Kraut
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Nitrianský, Latka, Hubáček, Čonka - Vošahlík, Petrák, Jarolím, Juhar - Kisel - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.10 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Hradec Králové - Baumit Jablonec  (pátek 20:15)
Jablonec i ve druhém kole otevře program víkendových zápasů. V televizní předehrávce se představí na hřišti Hradce. Hosté vstoupili do soutěže vítězně, kdežto Hradec začal ligu bez bodů.

Hradec vyzval na úvod sezony jednoho ze žhavých aspirantů na mistrovský titul - Viktorii Plzeň. Na soupeřově půdě prohrál 0:3. Připsat si první body do tabulky, takový je cíl královéhradeckých fotbalistů. Doma změří síly s Jabloncem, jenž má v zásobě nebezpečného střelce Lafatu. "Určitě nás čeká velmi kvalitní protivník, navíc s trenérem, který naše mužstvo velmi dobře zná. Může to být výhoda pro Jablonec, ale i pro naše hráče. Oproti zápasu s Plzní je potřeba, aby hráči měli více sebevědomí. V momentě, kdy jsme dostali branku, se hodně snížilo. Za druhé potřebujeme zkvalitnit přechodovou fázi," říká trenér domácích Jiří Plíšek.

Dlouho to vypadalo, že Jablonec vstoupí do nové sezony dělbou bodů, ale v závěru zápasu proti Ostravě udeřil a nakonec slavil výhru 2:0. Nyní svěřenci trenéra Václava Kotala se chystají na Hradec. Současný kouč Jablonce velice dobře zná prostředí v Hradci, neboť ještě loni tam trénoval. "Na zápas s Hradcem se samozřejmě moc těším, působil jsem tam a stále tam bydlím. Nový trenér změnil rozestavení, ale některé návyky jim ještě zůstaly. Znám některé přednosti i nedostatky hráčů, ale rozhodně nás nečeká nic jednoduchého. Motivaci ukázat se budou určitě mít i kluci z Hradce. Hlavně bych si přál, aby to bylo kvalitní utkání," prohlásil jablonecký lodivod Kotal.

V sestavě domácích bude chybět zraněné duo Klapka s Malinským, kdežto hosté nastoupí v kompletním složení.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Holeš, Hochmeister, Fukal, Poděbradský - Strnad, Šisler - Štěpán, Harba, Zelený - Dvořák.
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Čížek, Eliáš, Beneš, Novák - Kopic, Loučka, Piták, Jablonský - Lafata, Kovařík.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.25 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slovan Liberec11004:03
2.Viktoria Plzeň11003:03
3.Baumit Jablonec11002:03
4.Zbrojovka Brno11001:03
 České Budějovice11001:03
 FK Teplice11001:03
7.Vysočina Jihlava10103:31
 Slavia Praha10103:31
9.Sparta Praha10101:11
 Dukla Praha10101:11
11.Sigma Olomouc10010:10
 FK Mladá Boleslav10010:10
 1. FC Slovácko10010:10
14.Baník Ostrava10010:20
15.FC Hradec Králové10010:30
16.1. FK Příbram10010:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (958)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele