Gambrinus liga - preview 12. kola

25.10.2013, 08:46, aktualizováno 28.10.2013, 08:44
Previews
Sparta dnes podstoupí s napětím očekávanou zkoušku na hřišti Liberce, kde zkusí prodloužit sérii šesti ligových výher. Kdyby si lídři tabulky připsali další triumf, měli by po dvanáctém kole na kontě 34 bodů, což se v historii povedlo jen Plzni v sezoně 2010/11.
Slovan Liberec - Sparta Praha  (pondělí 18:00)
Pondělní dohrávku 12. kola české nejvyšší soutěže obstarají týmy z předních pozic tabulky. Čtvrtý Liberec doma přivítá vedoucí Spartu. Bodový rozdíl mezi oba celky činí devět bodů.

Severočeši by v pondělí rádi odčinili divokou porážku od domácího Slovácka 2:4, svou náladu si však už spravili ve čtvrtek v Evropské lize, kdy vybojovali cennou remízu se španělským klubem FC Sevilla. Atmosféra v kabině mohla být ještě lepší, protože dlouho sahali i po vítězství. "Doznívá v nás smutek a zklamání, že jsme neudrželi výhru se Sevilly. Všichni víme, že Sparta má momentálně velkou formu. Zkušenost s tak kvalitním soupeřem, jako je Sevilla, nám určitě pomůže. Chci věřit tomu, že to zvládneme podobně jako se Sevillou," prohlásil trenér domácích Jaroslav Šilhavý. Ten nebude moci počítat s vykartovaným Sackeym a nejistý je start Frýdka.

Sparťané se nachází ve skvělé formě, šestkrát v řadě v této ligové sezoně naplno bodovali a navíc ztratili body jen při remíze s Plzní. Nyní jede pro body do Liberce, kde tamní tým dovedl k titulu současný sparťanský kouč Vítězslav Lavička. "Slovan doma vždy byl schopen dostat Spartu pod tlak. Pamatuji si to i ze svého působení v Liberci. Jejich herní styl se moc nemění. Zakládají si na pracovitosti, souhře a organizované defenzivě. I Sevilla měla velké problémy dostat se do jejich obrany. Navíc má Slovan velmi nebezpečné brejky," řekl na adresu soupeře Lavička, jehož tým by měl nastoupit v kompletním složení.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Fleišman - Hušek - Šural, Pavelka, Rybalka, Delarge - Rabušic.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Vácha - Dočkal, Hušbauer, Matějovský, Krejčí - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.30 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - Zbrojovka Brno  (neděle 17:00)
O přiblížení se k čelu tabulky bude bojovat Mladá Boleslav. Doma přivítá Brno, které se naopak bude snažit vzdálit sestupovým příčkám.

Mladou Boleslav sráží nevyrovnané výkony. V sezóně prohrála pouze dvakrát, ovšem porážky s Ostravou a Znojmem spadají do kategorie velkých překvapení. Naopak porazit dokázali Středočeši například Liberec i Teplice, tedy týmy, které jsou na tom v tabulce lépe. Doma se Boleslavi daří, v pěti utkáních ještě neprohrála. Proti Brnu nenastoupí kvůli zranění Rosa a Hůlka, v rekonvalescenci jsou Dosoudil, Magera a Janíček.

"My hrajeme každý domácí zápas na vítězství, samozřejmě i proti Brnu budeme usilovat o výhru a tři body do ligové tabulky," prohlásil trenér domácích Ladislav Minář.

Brno remizovalo v prvním kole, od té doby body výhradně rozdává či bere. Po sérii šesti prohraných utkání v řadě přišla dvě domácí vítězství, která do týmu vlila potřebný klid. O poznání lépe se však Zbrojovce daří doma, z venkovních hřišť dovezli Kotalovi svěřenci pouze jeden bod. V součtu s loňskou sezónou Brno nevyhrálo dokonce v posledních 18 ligových zápasech na soupeřově hřišti, naposledy získalo venku 3 body před 13 měsíci překvapivě v Plzni. Kvůli zranění nebudou moci do utkání zasáhnout Kaščák, Mezlík, Traoré a Schuster.

"Věřím, že nám pondělní vítězství doma s Teplicemi přineslo psychickou pohodu. Ovšem v naší hře je stále co zlepšovat. Hlavním problémem je zakládání postupného útoku. V tomto směru musíme zvýšit kvalitu, abychom si vytvářeli více brankových příležitostí. Boleslav má výkonnostně vyrovnaný tým založený na zkušených hráčích a nastoupí zřejmě už v kompletním složení. Má zvláště doma nepříjemný způsob hry," uvedl brněnský trenér Václav Kotal.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Diviš - Kysela, Johana, Kúdela, Bořil - Ščuk, Jarolím - Štohanzl, Štajner, Chramosta - Nešpor
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Hladký - Janotka, Pernica, Košťál, Buchta - Skalák, Fischer, Zavadil, Hyčka, Lutonský - Pašek
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Viktoria Plzeň  (neděle 19:00)
Dvanácté kolo české nejvyšší soutěže nabízí hned dva taháky. Tím prvním je nedělní duel mezi třetími Teplicemi a druhou Plzní, která je na tom o dva body lépe než její soupeř.

Plzeň bude chtít v Teplicích udržet druhou příčku a ztenčit už šestibodovou ztrátu na vedoucí Spartu. Západočeši totiž v uplynulém kole opět ztratili body poté, co doma remizovali se Slavií 1:1. Ve středu hráli další zápas Ligy mistrů a z Mnichova si odvezli debakl 0:5 od domácího Bayernu. "Teplice jsou pro všechny asi tím největším letošním překvapením, i když pro mě tomu tak není. Mě spíš překvapilo, že se jim v minulé sezoně nedařilo. Nás i Teplice nyní čekají zápasy pravdy a teprve teď se ukáže opravdová síla našich mužstev. My i Teplice jsme tam, kde bychom měli být. Teď se bude rozhodovat o tom, který z týmů bude mít pro jarní část soutěže výhodnější postavení. Určitě budeme naše hráče upozorňovat na cizince soupeře, protože to jsou jejich klíčoví muži v ofenzivě. Určitě hodně oživili českou ligu a díky nim mají Teplice největší počet vstřelených branek," pronesl trenér hostí Pavel Vrba, jehož svěřenci venku v lize neprohráli devětkrát v řadě.

Teplice letos v lize v domácím prostředí ještě neztratily ani bod. S 32 góly mají nejlepší útok ze všech prvoligových týmů, z toho 25 branek nastřílely v posledních sedmi duelech. Svou střeleckou formu a domácí výsledky by rádi Severočeši potvrdili i proti úřadujícímu mistrovi z Plzně. "Čeká nás sváteční zápas. Konfrontace s úřadujícím mistrem, který hraje Ligu mistrů, je hodně zajímavou výzvou. Vůbec neřeším to, jak Plzeň dopadla na Bayernu. Bayern je zcela mimořádný tým, který mimořádným způsobem porazí v podstatě kohokoliv. Vystoupení Plzně na jeho hřišti z hlediska naší soutěže tedy absolutně nebereme v potaz. Spíše jsme analyzovali poslední zápasy našeho soupeře v lize. My se chceme částečně revanšovat za výkon v Brně, který nebyl dobrý, a navázat na naše předchozí vystoupení. Věříme, že na Stínadla přijde aspoň deset tisíc lidí. Jejich podporu budeme moc potřebovat," říká teplický kouč Zdeněk Ščasný.

Za domácí Teplice nenastoupí kvůli zraněním Grygar, Vondrášek a Lüftner. Dále nebude hrát Vondrášek, jenž má zastavenou činnost. Hosté z Plzně nehlásí žádnou absenci, pouze je nejistý start Petržely.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Slavík - Matula, Kaufman, Klein, Krob - Ljevakovič, Vachoušek - Litsingi, Salami, Nivaldo - Mahmutovič.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Hořava, Horváth - Rajtoral, Kolář, Kovařík - Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.40 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. SC Znojmo - 1. FK Příbram  (sobota 16:00)
O velmi ceněné zboží v podobě bodů, které oběma klubům schází, budou bojovat týmy z druhé poloviny tabulky. V Brně přivítá domácí Znojmo hosty z Příbrami.

Znojmo dvakrát v řadě neprohrálo a vzepřelo se tak hlasům, které nováčka pasovaly do role jasného sestupujícího. Díky vítězství nad Mladou Boleslaví a remíze v Ostravě se tým Leoše Kalvody dotáhl do kontaktu k ostatním týmům. Velkým problémem Znojma je střílení branek. Společně se Slavií disponuje nejméně produktivním útokem. Příčinou může být absence domácího prostředí. V azylu v Brně totiž Znojmo dokázalo vstřelit pouze dvě branky - obojí Mladé Boleslavi - zatímco ve zbylých čtyřech utkáních vyšlo střelecky naprázdno. Domácí se musejí vypořádat s rozsáhlou absencí. Kvůli zranění nenastoupí Hříbek, Zeba, Buchta a Odehnal, kvůli čtyřem žlutým kartám nemůže hrát Hnaníček.

"Příbram po trenérské výměně podala v minulém kole proti Olomouci velmi dobrý výkon. Dokázala vysokým herním nasazením otočit výsledek 0:2 a zvítězit. Musíme se připravit na agresivně hrajícího soupeře, který nás bude napadat po ztrátě míče hned v našem obranném pásmu. Počítám, že soupeř bude vycházet ze zajištěné obrany a bude hrozit nebezpečnými brejky. Máme dost velkou marodku, která je citelná hlavně v obranné řadě. Nesmíme dopustit, aby nás svazovala nervozita z důležitosti zápasu," varoval domácí trenér Leoš Kalvoda.

To Příbram je na tom, tedy alespoň co se kompletnosti kádru týče, daleko lépe. K utkání v Brně by měli být připraveni prakticky všichni, nejistý start je pouze u Jugase. Po sérii neúspěchů a změně kouče se Příbram po reprezentační přestávce zvedla a doma u Litavky dokázala porazit Olomouc. Potvrdit domácí body by chtěli Čuhelovi svěřenci i v Brně, ale venku tradičně tápou. Posledních 9 ligových zápasů v řadě Příbram venku nevyhrála, navíc v posledních 17 venkovních zápasech nedala více než jeden gól.

"Znojmo hraje velice nepříjemný fotbal plný běhání, nasazení, důrazu, osobních soubojů. Jejich největší předností je rychlý přechod do útoku, hra na brejky. Já jsem viděl v Brně většinu jejich domácích zápasů a hlavně ten poslední s Mladou Boleslaví, kdy vyhráli zaslouženě 2:0. Pro nás i pro Znojmo je to velice důležitý zápas a pokud budeme chtít uspět, musíme se vyvarovat chyb v obraně, protože pokud budeme prohrávat, bude velmi těžké to utkání obracet," uvedl kouč Příbrami Petr Čuhel.
1. SC Znojmo - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Mudra, Jonov, Hudec, Cihlář - Helísek, Nepožitek, Lacko, Crnkič - Okleštěk, Vašíček
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Krbeček, Zápotočný, Mišůn, Divíšek - Abraham, Tarczal - Mareš, T. Pilík, Danoski - Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.20 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko  (sobota 17:00)
Olomouc v sobotu přivítá Slovácko. Oba týmy spolu sousedí ve středu tabulky na osmém, respektive devátém místě.

Hanáci budou chtít odčinit porážku z Příbrami a popáté v řadě neprohrát se Slováckem. "Rozebrali jsme si nepovedený závěr zápasu v Příbrami a na nedostatky se v přípravě zaměřili, ale až zápas nám ukáže, jak se nám to podařilo. Určitě ale musíme zlepšit hru středové řady, která v Příbrami nehrála tak jako v předchozích zápasech. Nějaké varianty máme nachystané, uvidíme, k čemu se nakonec rozhodneme. Slovácko bylo proti Liberci velmi produktivní a soupeře trochu zaskočilo," řekl trenér osmého týmu Martin Kotůlek, jehož výběr by měl nastoupit v kompletním složení.

Slovácko by rádo v sobotu proti Olomouci navázalo na překvapivé domácí vítězství nad čtvrtým Libercem. Ale jede na půdu, kde se mu dlouhodobě nedaří. Z 11 zápasů vyhrálo pouze jednou, a to v květnu 2011, a třikrát remizovalo. Tuto bilanci se Habancovi svěřenci pokusí vylepšit. "Po sérii nezdarů nám psychicky hodně pomohlo v minulém kole vítězství nad Libercem. Příchodem Doška, který na sebe váže soupeře, jsme se zlepšili i v koncovce. Olomouc sice doma už dvakrát prohrála a nezvládla v minulém kole slibně rozehrané utkání v Příbrami, tým má ale fotbalovou kvalitu. Uspět můžeme opět jen maximální bojovností s minimem chyb," zdůraznil kouč hostí Svatopluk Habanec. Ten bude postrádat zraněnou dvojici Kuncla a Hlúpika.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Blaha - Vidlička, Koutný, Škerle, Vepřek - Houska, Ordoš, Šindelář - Varadi, Doležal, Navrátil.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Reinberk, Rada, Košút, Šimko - Daníček - Biolek, Valenta, Petr, Kerbr - Došek.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.60 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - Baumit Jablonec  (sobota 20:15)
Dvanácté kolo nejvyšší soutěže pokračuje také na Vysočině, kde domácí Jihlava hostí Jablonec.

Po slušném loňském vstupu mezi elitu se čekalo, jak se Jihlava představí ve své druhé sezóně v první lize. Ke zklamání jihlavských fanoušků se Vysočině na rok staré výsledky navázat nedaří. Pouhá dvě vítězství z jedenáctí utkání znamenají nedostatečný bodový příděl a aktuální čtrnáctou příčku pouze s jednobodovým náskokem na poslední Znojmo. Na vítězství čeká Jihlava již čtyři utkání v řadě. Proti Jablonci, který ještě v první lize porazit nedokázala, nebudou moci nastoupit zranění Kopic, Šilinger, Josl a Kosak.

"Čeká nás fotbalově velice silný a ambiciózní soupeř s minimem slabin, který letos získal cenné zkušenosti v zápasech Evropské ligy. Naše hra bude postavena na zabezpečené defenzivě a rychlých protiútocích. Budu ale vyžadovat od našich hráčů větší nasazení a bojovnost, než jakou předvedli v posledním utkání v Praze s Bohemians. Musíme si dát také pozor na nebezpečné standardní situace, na které si nabíhají Beneš a Rossi," nechal se slyšet zkušený stratég František Komňacký.

Ambiciózní celek ze severu Čech se stále ne a ne přiblížit k čelu tabulky. Možná také proto, že v důležitých utkáních s elitními týmy prohrává. Jablonec ztratil všechny tři body na Spartě, v Teplicích i doma s Libercem. S Mladou Boleslaví doma v posledním kole jen remizoval a duel s Plzní má zatím před sebou. Jihlava ale do této kategorie letos nepatří a Baumit by chtěl navázat na rok staré dušičkové vítězství, které si z Vysočiny odvezl. Pro zranění nenastoupí Eliáš a Jablonský.

"Myslím si, že kromě zápasu v Teplicích jsme byli v každém utkání lepší. Doma s Libercem, na Spartě. Fotbal se ale hraje na góly a body a ty my nemáme. S každým mužstvem mohou tyhle zbytečné ztráty zamávat. Uvidíme, co to udělá s námi. Snažili jsme se udělat vše pro to, aby se nám to sebevědomí zvedlo a v Jihlavě jsme uspěli," řekl trenér Jablonce Roman Skuhravý.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Blažek - Mikula, Krejčí, Šourek, Vaculík - Marek, Jánoš - Masopust, Jungr, Karlík - Harba
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Zoubele, Rossi, Beneš, Novák - Kopic, Loučka, Piták, Vaněk, Čížek - Třešňák
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.60 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Dukla Praha - Baník Ostrava  (pátek 18:00)
V páteční předehrávce na sebe narazí mimo jiné celky pražské Dukly a ostravského Baníku. Domácí mají co napravovat, jejich výkon proti Spartě nebyl optimální. Totéž se dá říci o Baníku. Ten sice tři kola neprohrál, ale před týdnem bral doma pouze bod s posledním Znojmem.

Dukla před týdnem nastoupila k menšímu pražskému derby proti Spartě, ale utkání vůbec nezvládla a prohrála 0:3. Přerušila tak šestizápasovou sérii bez porážky a aktuálně se drží na sedmém místě. Svěřenci trenéra Luboše Kozla nyní přivítají Baník, se kterým mají hodně kladnou bilanci. "Pro nás je páteční utkání strašně důležité, na Spartě jsme prohráli, a ačkoli prohrát na Spartě není ostuda, mohli jsme tam jen získat, měly by naše povinné body ležet na domácím hřišti. V tomto zápase a pak i v dalších. Musíme k němu přistoupit zodpovědně, napravit si reputaci, získat tři body a s nimi zpět klid," uvedl trenér Kozel.

Vyhrát bude chtít i Baník, který přeci jenom překvapivě ztratil s posledním Znojmem. "Ztracené body se Znojmem chceme vybojovat v nadcházejících zápasech. Všichni víme, jaká je situace v tabulce. Bodů máme málo," nechal se slyšet vedoucí mužstva Tomáš Bernardy.

Tým ale fakticky vede Martin Svědík a zatím slaví úspěchy. Ostrava tři kola v řadě neprohrála a prodloužit tuto sérii bude chtít i na Julisce. Hostům patří v tabulce pěkné desáté místo.

Baníku bude chybět Droppa, Dědič, Šichor a také Engelmann, kterému start zakázal jeho mateřský klub, kterým je právě Dukla. Otazník visí i nad startem Kukece. Dlouhodobě jsou mimo Svěrkoš a Petrus.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Bohemians 1905  (pátek 19:00)
V pátek jsou na programu hned dvě páteční předehrávky 12. kola české nejvyšší soutěže. Jedním z nich je i malé pražské derby mezi Slavii a Bohemians 1905. Oba celky se pohybují ve spodní části tabulky a budou se chtít vzdálit sestupovým pozicím.

Slavia v uplynulém kole překvapivě remizovala v Plzni a tím tak utla sérii čtyř ligových porážek. Přesto v tabulce figuruje nadále na předposledním místě. Aby sešívaní mohli opustit sestupové pásmo, musí doma zdolat Klokany, s nimiž prohráli jedinkrát z posledních sedmi vzájemných duelů. "Myslím, že v poslední době byl zaznamenán progres ve výkonnosti Slavie. Teď je potřeba to převést ve tři body. Věřím, že podle toho, jak se mužstvo připravuje, jaká je v něm nálada, je toho schopno. Bude to těžké, protože je to derby. Ukáže se, zda se mužstvo dostalo dál, nebo ne," pronesl trenér domácích Miroslav Koubek, jenž bude postrádat čtveřici marodů Čontofalského, R. Černého, Bortela a Fenina.

Dvanáctí Bohemians jsou na tom o tři body lépe než konkurent z pražského Edenu. V případě prohry se mohou přiblížit sestupovým příčkám. Klokani v posledních třech kolech ani jednou nezvítězili a v nich vsítili pouze jednu branku. To se pokusí vylepšit v nedalekém Edenu. "I když jsme nevyhráli, chtěli bychom navázat na náš výkon proti Jihlavě, jen se budeme snažit zlepšit produktivitu. Na derby se těšíme, samozřejmě vnímáme zlepšený výkon Slavie pod novým trenérem. Budeme chtít předvést takový výkon, aby se fanoušci fotbalem bavili," přeje si kouč hostí Jozef Weber. Ten nebude moci počítat se zraněným Šírlem a Berkovcem, jenž nenastoupí kvůli dohodě klubů.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Dostál, Dobrotka, Škoda, Neves - Gecov, Zmrhal - Lička, Kisel, Nitrianský - Juhar.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Havránek - Kalina, Šmíd, J. Štochl, Kolář - Moravec, Jindřišek, Rada, Bartek - Hora - M. Štochl.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.65 - 3.90 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha11101030:631
2.Viktoria Plzeň1174024:825
3.FK Teplice1172232:1323
4.Slovan Liberec1171313:1422
5.FK Mladá Boleslav1154220:1019
6.Baumit Jablonec1144318:1616
7.Dukla Praha1135313:1114
8.Sigma Olomouc1142520:2214
9.1. FC Slovácko1133517:2112
10.Baník Ostrava1133513:2512
11.1. FK Příbram1132613:2211
12.Bohemians 19051132611:2211
13.Zbrojovka Brno1131714:1710
14.Vysočina Jihlava1122716:228
15.Slavia Praha112279:248
16.1. SC Znojmo111469:197

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (395)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele