Gambrinus liga - souhrn 12. kola

25.10.2013, 19:55, aktualizováno 28.10.2013, 19:52
Komentáře a souhrny
Plzeň neproměnila další penaltu a tentokrát rovnou podlehla Teplicím, Sparta jí tak odskočila o další bod, který získala v Liberci. Mladá Boleslav pěti góly rozstřílela Brno. Dukla Praha si doma poradila s Baníkem Ostrava a výsledkem 1:0 skončila i druhá páteční předehrávka, v níž Slavia porazila Bohemians 1905.

Slovan Liberec - Sparta Praha 1:1

28.10.2013 18:00

Góly: 58. Jiří Fleišman - 87. David Lafata

Jeden ze šlágrů dvanáctého kola české nejvyšší soutěže nakonec vítěze nepřinesl. Liberec sice na domácí půdě držel těsný náskok, ovšem chvíli před koncem dokázala Sparta srovnat krok a na bodové dělbě už se poté nic nezměnilo.

Letenský celek podle očekávání na severu Čech narazil na pořádně silný odpor, Slovan rozhodně nedal lídrovi Gambrinus ligy nic zadarmo. Hned dvěma povedenými střelami z dálky se během úvodních minut prezentoval Fleišman, strážce hostující svatyně si však dokázal poradit. Jinak ale mnoho nebezpečných akcí během prvního dějství k vidění nebylo.

Tu největší pak měl Krejčí, jenž se za Spartu prosadil dvakrát z posledních tří zápasů, který se prosadil mezi dvěma strážci, ovšem poté zamířil jen do tyče liberecké branky! Domácí ekipa odpověděla až těsně před pauzou, kdy na standardku těsně nedosáhli Šural s Rabušicem.

Druhých čtyřicet pět minut už přítomným divákům nabídlo přeci jen zajímavější podívanou. Po chybě Kováče, jenž podklouzl, měl obrovskou možnost Hušbauer, ale pozorný Kovář jeho snahu za svá záda nepustil! Bývalý reprezentační obránce se následně nechal oklamat i Krejčím, ovšem agilní středopolař opět nedokázal překonat strážce domácí svatyně! Slovan mezitím kontroval ranou Huška, kterou však Vaclík zneškodnil. To už ale neplatilo o následném pokusu Fleišmana, jenž trochu netradičně pravou nohou poslal mičudu přízemní střelou do sítě - 1:0!

Tomáš Vaclík lovil balón z branky po úctyhodných 277 minutách, ale hned záhy si mohl tuto činnost zopakovat, jenže Šural po Rabušicově nabídce úspěch neslavil! ACS si s přibývajícím časem nevědělo rady a zřejmě i proti se více zaměřilo na dalekonosné pokusy - Dočkal ovšem na Kováře recept nenašel a Lafata z volného přímého kopu nemířil mezi tři tyče. Tři minuty před závěrečným hvizdem však ten samý hráč natáhl zpoza vápna a nechytatelně srovnal na 1:1.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Viktoria Plzeň 1:0

27.10.2013 19:00

Góly: 73. Nivaldo

Další nepovedené vystoupení má na kontě obhájce mistrovského titulu, který po remíze se Slavií a porážce na hřišti mnichovského Bayernu nepřesvědčil ani Na Stínadlech a ze severu Čech odjíždí s těsnou porážkou.

Západočeská krize trvá už zhruba měsíc a půl, během této doby Viktoria stačila prohrát všechny tři svá vystoupení na půdě milionářské Champions League, kde postupně nestačila Man City, moskevskému CSKA a naposledy již zmíněnému Bayernu. Kromě toho nedokázali svěřenci Pavla Vrby naplno bodovat ve čtyřech z pěti posledních ligových zápasů (šest bodů).

Teplice se těšily z vynikající návštěvy přes šestnáct tisíc diváků, jenž se běžně na domácím stadionu zdaleka neukazuje (větší počet fanoušků dorazil naposledy v srpnu roku 1999 na Spartu!), kterým od první minuty servírovaly mimořádně aktivní a ofenzivní fotbal. Po deseti minutách Nivaldo oslovil Mahmutoviče, jeho ránu ale za minutu dvanáct stihl zablokovat Čišovský.

Později natáhl ze střední vzdálenosti Ljevaković a Kozáčik měl rázem plné ruce i nohy práce, aby jeho příležitost zneškodnil! A do třetice měl obrovskou šanci znovu kanonýr Mahmutović, který se z úhlu hnal tváří v tvář na strážce plzeňské branky, ovšem vymezený prostor nenašel! Viktoria se zaměřila především na brejky, kterých však během prvního dějství měla pomálu...

Krátce po změně stran však dostali hosté ideální možnost k otevření skóre. Rajtoral se po souboji s Kleinem ve vápně svalil k zemi a rozhodčí Jech nařídil pokutový kop! Ten si vzal na starost Bakoš, ale podobně jako Pavel Horváth proti Slavii neuspěl a střelou k levé tyči nechal vyniknout Slavíka, jenž mezi třemi tyčemi nahradil zraněného Grigara! Slovenský kanonýr mohl vzápětí své zaváhání odčinit, avšak z otočky branku pro změnu vůbec nenašel. Když už se zdálo, že Plzeň začíná přebírat otěže utkání, domácí se po spolupráci Mahmutoviče s Nivaldem ujali vedení - 1:0!

Západočeši se poté snažili za každou cenu srovnat krok, ovšem výraznější šanci si nevypracovali, zatímco definitivně rozhodnout mezi tím mohl nejlepší střelec Gambrinus ligy Mahmutović, který se šikovně zbavil vyběhnuvšího Kozáčika, ale potom už prázdnou branku netrefil.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Zbrojovka Brno 5:2

27.10.2013 17:00

Góly: 24. Jiří Štajner, 27. Jan Štohanzl, 29. Jan Chramosta, 50. Jasmin Ščuk, 67. Martin Nešpor - 7. Petr Buchta, 54. Jiří Skalák

Fotbalisté Mladé Boleslavi doma nasázeli pět branek Brnu a minimálně do pondělní dohrávky se posunuli už na čtvrté místo. Boleslavští přitom nezačali dobře, ovšem parádním ofenzivním výkonem nakonec strhli výsledek na svojí stranu.

Jak již bylo zmíněno, Mladé Boleslavi se vstup do utkání vůbec nepovedl. Brnu stačilo pouhých sedm minut, aby se střelecky prosadilo. Zavadilův rohový kop na bližší tyči zasáhl Buchta a Diviš v domácí svatyni poprvé inkasoval. Mladoboleslavští na nic nečekali a rozjeli své ofenzivní choutky. Proti Smejkalovi skvěle popovyběhl golman Hladký a stejný obrázek byl k vidění i po průniku Chramosty.

Tlak domácích rostl a nakonec vyústil ve fantastickou pětiminutovku. Ve 24. minutě se položil ve skluzu do balónu Štajner a golman Hladký poněkud překvapivě kapituloval - 1:1. Záhy vyzval Kysela krásným centrem k hlavičce Štohanzla a i on byl střelecky úspěšný. A to nebylo zdaleka všechno. Ve 29. minutě poslal přesnou placírkou Chramosta Boleslav do dvoubrankového vedení. Domácí během pěti minut nastříleli Brnu tři góly a rázem byli "na koni".

Pokud mělo Brno pomyšlení na bodový zisk, potřebovalo vstoupit do druhého poločasu stejně jako se mu to povedlo v prvním dějství. Vše ale bylo přesně naopak. Jarolímův přímý kop skončil na hlavičce Sčuka a Hladký lovil počtvrté míč ze sítě.

Brněnští měli zaděláno na debakl, naštěsti čtyři minuty po čtvrtém gólu Boleslavi snížil Skalák. Nutno ale říci, že Boleslav tuto branku Brnu doslova darovala a to obrovskou chybou Štohanzla. Ten původně adresoval míč Johanovi, jenže chyboval a Skalák všeho využil. Brno to ale nenastartovalo, Boleslav hrála co potřebovala a navíc střílela branky. Pátý zásah do brněnské sítě měl na svědomí Martin Nešpor. Jeho spoluhráči vyšachovali hostující defenzívu a Nešpor měl střelou do prázdné branky velmi snadnou úlohu - 5:2 pro Mladou Boleslav.

Brno pátou brankou rezignovalo na zvrat, a jelikož se Boleslav už nikam nehnala, skončilo utkání výsledkem 5:2.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Baumit Jablonec 3:2

26.10.2013 20:15

Góly: 34. Tomáš Marek, 65. Haris Harba, 79. Haris Harba - 54. Michal Hubník, 83. Jan Kopic

Celkem pět branek viděli diváci v Jihlavě, kam zavítal ambiciózní Jablonec. Výsledek 3:2 pro Jihlavu je určitě překvapující. Severočeši na Vysočině celý zápas tahali za kratší konec. Také toto utkání mělo dvoubrankového hrdinu, stal se jím Haris Harba.

Jablonec začal v Jihlavě pěkně zostra a už ve druhé minutě se mohl ujmout vedení. Reprezentant Vaněk postupoval sám na Blažka, ovšem selhal! Další zajímavý moment přinesla až 35. minuta. Harbův centr přetavil ve vedoucí trefu Lukáš Masopust a domácí se mohli radovat - 1:0 pro Jihlavu.

Hosté museli ve druhém poločase přidat a to se také stalo. Výsledkem bylo zasloužené vyrovnání. Kopic krásně našel nabíhajícího Hubníka a ten překonal Blažka - 1:1. Jenže za dalších jedenáct minut už domácí opět vedli. Krejčí ve vápně sklepl míč pro Harise Harbu a Špit musel opět lovit míč ze své sítě.

Jihlava byla v laufu a zanedlouho přidala i třetí gól. Haris Harba byl ve vápně opět nehlídán a i v další šanci si se Špitem poradil. Harba byl jednoznačně mužem utkání. Neježe dvě branky sám dal, ale připravil i tu první pro Lukáše Masopusta. Jablonec se sice okamžitou brankou vrátil do utkání, ale více už nestihl. Jan Kopic střelou na vzdálenější tyč pouze korigoval. Jihlava porazila Jablonec 3:2.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko 2:2

26.10.2013 17:00

Góly: 11. David Houska, 56. Michal Ordoš - 30. Milan Kerbr, 32. Milan Kerbr

Souboj domácí Sigmy Olomouc a Slovácka skončil nerozhodným výsledkem 2:2. Na Andrově stadionu se hrál krásný fotbal. Hanáci měli navrch, ale ve druhém dějství museli dotahovat. Dvěma zásahy se v dresu Slovácka blýskl Milan Kerbr.

Andrův stadion mohl poprvé rozjásat domácí Jan Navrátil. Jeho tutová šance na značce pokutového kopu zůstala nevyužita, Navrátil totiž vůbec netrefil balón. Aktivní Navrátil táhl ofenzívu Sigmy a ta měla další šance. Ordoše na poslední chvíli zastavila obrana Slovácka, ale následný volný přímý kop Housky už zastavit nedokázala. Krásné provedení znamenalo vedení Hanáků 1:0. Olomouc měla dobře rozehrané utkání a nadále hýřila aktivitou. Slovácko začalo zlobit až po půlhodině hry a nutno zdůraznit, že pořádně. Valentův přesný rohový kop skončil na hlavě Kerbra a bylo srovnáno. Milan Kerbr byl o dvě minuty později i u druhé branky hostí. Přesnou přihrávku mu tentokrát poslal Reinberk a Slovácko během dvou minut otočilo výsledek zápasu!

Olomouc chtěla do poločasu vyrovnat, měla šance, ale těsně před konečným hvizdem mohla také inkasovat. Znovu nepříjemně potrápil defenzívu Hanáků Milan Kerbr. Jeho dělovku zastavil až brankář Blaha.

Rovněž začátek druhého poločasu patřil Olomouci. Vepřek z úhlu netrefil branku a těsně vedle mířil i Navrátil. V 55. minutě už to bylo 2:2. Houska adresoval Ordošovi na milimetr přesnou přihrávku a domácí útočník nezaváhal - 2:2. Na Andrově stadionu se hrál velmi dobrý fotbal. Olomouc byla lepší, více hrozila, ale ani Slovácko se nenechalo zahanbit. Nicméně postupem času přeci jenom aktivita upadala a oba týmy jakoby se spokojily s bodem. Pravda je taková, že pro Olomouc je remíza 2:2 ztrátou.

Více informací k zápasu

1. SC Znojmo FK - 1. FK Příbram 3:0

26.10.2013 16:00

Góly: 3. Václav Vašíček, 8. Tomáš Okleštěk, 53. Tomáš Okleštěk

Znojmo zabralo, doma jasně porazilo Příbram 3:0 a notně vylepšilo svoji tabulkovou pozici - Jihomoravané sice stále zůstávají v sestupové zóně, ale od čtrnáctého Brna je dělí pouze horší skóre. Příbram je po dnešku na jedenácté příčce vzdálená jediný bod.

Nováček až dosud vyhrál pouze jediné utkání a krčil se na poslední příčce tabulky, ale dnes o svém vítězství rozhodl prakticky již po deseti minutách, kdy svítila na ukazateli skóre hodnota 2:0. Příbram se sice dokázala z úvodního šoku oklepat a připsala si několik šancí, ale bylo už pozdě; naopak domácí ještě navýšili náskok po obrátce, kdy se svou druhou trefou v zápase prosadil Tomáš Okleštěk.

Příbram sice zahájila utkání otevřeně, ale ve 4. minutě přesto prohrávala - Vašíček se dostal ve vápně za obranu a poprvé překonal hostujícího gólmana a kapitána Aleše Hrušku. Vypadalo to, že Příbram dostane takřka okamžitě šanci na vyrovnání, když si Švancara o čtyři minuty později po pádu ve vápně vymodlil penaltu, jenže exekutor Zápotočný situaci hrubě nezvládl a pouze nechal vyniknout domácího brankáře Hrubého!

A uplynulo pouze několik desítek vteřin, než toto selhání znojemští potrestali tím nejefektivnějším možným způsobem - Okleštěk se po brejku dostal do samostatného nájezdu, tváří v tvář Hruškovi zvolil efektní lob a zvýšil už na 2:0. Reakce Příbrami? Hned dvě gólovky během následujících třinácti minut - nejprve Pilík po standardní situaci protáhl Hrubého ránou pod víko, poté tentýž hráč neuspěl zblízka po nahrávce Abraháma.

Znojmo zareagovalo vlastní šancí po půlhodině hry, kdy Crnkić tentokráte tváří v tvář Hruškovi neuspěl a na gólmana nevyzrál; na tutéž překážku narazil i několik vteřin poté z hranice vápna střílející Okleštěk. Další nadějná situace se urodila v 55. minutě, a tentokrát už měla gólovou tečku - Okleštěk ukázal, že lobovat rozhodně umí, když i napodruhé zvolil podobné zakončení a přehodil Hrušku pokusem zdálky od postranní čáry. Strážce příbramské svatyně pak ještě krátce poté zlikvidoval další šanci Crnkiće, ale za stavu 3:0 se už utkání dohrávalo v jasné atmosféře.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Bohemians Praha 1905 1:0

25.10.2013 19:00

Góly: 44. Martin Juhar

Slavia dokázala navázat na povedený výkon z Plzně a zásluhou Martina Juhara porazila Bohemians 1905. SKS se tímto vyhouplo ze sestupového pásma a Miroslav Koubek se může radovat z premiérové výhry na červenobílé lavičce.

Domácí strana byla od první minuty aktivnější, čímž jednoznačně dávala najevo nutnost tříbodového zisku, neboť tradiční mužstvo se před zápasem pohybovalo na sestupové příčce. Jako první zahrozil ve 23. minutě Nitrianský, ovšem vymezený prostor hledal marně. Vzápětí mohl trestat po Jindřišekově pasu Hora, který se šikovně zbavil Škody, ale poté už na Rakovana recept hledal marně.

Zhruba uprostřed prvního dějství měla Bohemka chvilkovou převahu, ovšem nic převratného z toho pro hosty nevzešlo. Naopak na opačném konci hřiště hrozil Petrák, ale hlavou mičudu do branky neusměrnil. Minutu před pauzou se však Slavia dočkala: Fernando Neves oslovil Juhara, který zachoval pevné nervy a z vápna přízemní střelou pohotově zavěsil - 1:0!

Po změně stran se zelenobílá ekipa snažila s výsledkem něco udělat, ale udeřit mohlo paradoxně znovu na druhé straně, když opětovně pálil Juhar, slovenský univerzál však tentokráte mířil nad prostor branky. Hrálo se nahoru dolu a jedna zajímavá akce střídala druhou. Do třetice mohl přidat druhou branku Juhar, ale pro změnu trefil pouze jednoho z obránců. Z následného rohu měl před sebou "tutovku" Dobrotka, ovšem napálil jen připraveného Havránka! Závěrečný klid mohl domácím zajistit Nitrianský a po něm i Škoda, ani jeden z nich však úspěch neslavil.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Baník Ostrava 1:0

25.10.2013 18:00

Góly: 59. Petr Malý (pen.)

Dukla doma porazila ostravský Baník sice pouze díky proměněné penaltě Petra Malého, ale vítězství to bylo zasloužené: domácí svého soka přestříleli a ve druhé půli měli několik dalších šancí.

Pražský tým tak vyšplhal už na šestou příčku, kde vystřídal Jablonec, a jeho ztráta na pátou Mladou Boleslav činí v neúplné tabulce pouhé dva body. Baník zůstává s dvanácti body ze stejného počtu utkání desátý.

Hosté přitom začali utkání lépe a v 10. minutě mohli jít do vedení - Fantiš využil chyby obránce Hanouska a našel ve vápně Krauta, proti jehož ráně musel zasahovat brankář Rada. Pohříchu to však bylo zároveň to poslední, co úvodní pětačtyřicetiminutovka divákům na Julisce nabídla; až do změny stran je mohly rozehřát pouze dvě žluté karty.

Po obrátce však Dukla zabrala a výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. V 52. minutě se předvedlo španělské duo Romera - Albiach, druhý jmenovaný po efektní výměně míče odcentroval do vápna na nikým nehlídaného Mareše, a domácí křídelník hlavou jen těsně minul tyč Pavlenkovy brány. Skóre se nicméně měnilo hned o pět minut později poté, co Baránek ve vápně fauloval Pospěcha; míč si na bílý puntík postavil Malý a poslal Pavlenku na druhou stranu.

Dvacet minut před koncem mohl pojistit vedení Pospěch, který však nevytěžil z nadějné situace dva na jednoho nic lepšího než dělovku zpoza vápna vedle tyče. Hrotový útočník Dukly hrál hlavní roli i v poslední gólovce utkání - v 78. minutě dokázal na zadní tyči zpracovat pas od Malého, obelstít svého strážce, a nebýt Pavlenkova pohotového zákroku, svítilo na ukazateli skóre číslo 2. Domácí si cennou výhru nicméně i tak pohlídali.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha12102031:732
2.FK Teplice1282233:1326
3.Viktoria Plzeň1274124:925
4.Slovan Liberec1272314:1523
5.FK Mladá Boleslav1264225:1222
6.Dukla Praha1245314:1117
7.Baumit Jablonec1244420:1916
8.Sigma Olomouc1243522:2415
9.1. FC Slovácko1234519:2313
10.Baník Ostrava1233613:2612
11.Vysočina Jihlava1232719:2411
12.1. FK Příbram1232713:2511
13.Bohemians 19051232711:2311
14.Slavia Praha1232710:2411
15.Zbrojovka Brno1231816:2210
16.1. SC Znojmo1224612:1910

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (386)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele