Gambrinus liga - preview 12. kola

26.10.2012, 08:52, aktualizováno 29.10.2012, 08:41
Previews
Dohrávka mezi Českými Budějovicemi a Plzní dnes vpodvečer zakončí 12. kolo první ligy. Pokud hostující Západočeši zvítězí, sníží na čtvrtém místě tabulky náskok vedoucí trojice Jablonec, Sparta, Olomouc na jeden bod. Plzeň chce na jihu Čech ukončit čekání na tři body, které trvá čtyři zápasy.
České Budějovice - Viktoria Plzeň  (pondělí 17:20)
V pondělí se bude dohrávat 12. kolo české nejvyšší soutěže, které uzavřou týmy Českých Budějovic a Plzně. Zatímco domácí se ocitají v sestupovém pásmu, to hosté okupují čtvrté místo se čtyřbodovou ztrátu na čelo.

Jihočeši se v průběhu 12. kola propadli na sestupové pozice, aktuálně jim patří předposlední pozice s jednobodovou ztrátou na nesestupové čtrnácté Teplice. Pokud by se českobudějovickému týmu doma povedlo obrat o všechny body favorita, mohou se bodově dorovnat dvanáctému Hradci. "Výkony Plzně jsou stabilně velmi dobré. Viděl jsem je osobně doma se Slováckem, hráli velmi dobře a chybělo tomu jen zakončení. V podobném duchy vypadal také zápas v Příbrami. Teď se jim jen trochu nedaří dotahovat příležitosti do gólů. Čím později se jim začne zase dařit střílet góly, tím lépe pro nás. Vyhrávat už chtěli v předešlých zápasech a doma chtěli určitě porazit Jablonec. Tím, že se to ale neustále oddaluje, se jejich koncentrace na zápas s námi bude ještě zvyšovat," prohlásil trenér domácích Miroslav Soukup, jehož tým šest let neporazil Plzeň.

Plzni se v domácí lize v posledních týdnech nedaří, v posledních čtyřech kolech ani jednou nevyhrála, ale třikrát remizovala 1:1. Vrbovi svěřenci ve čtvrtek v Evropské lize vyhráli na hřišti Happoelu Tel Aviv a ve skupině si upevnili druhou pozici. Vítěznou náladu si budou chtít přenést i do tuzemské ligové soutěže, kde potřebují zabrat. Na vedoucí trojlístek Jablonec, Sparta a Olomouc ztrácejí čtyři body. Proto v Budějovicích potřebují vyhrát, aby neztratili kontakt se špicí tabulky. "Čeká nás soupeř, který bude hrát za zajištěné obrany. Bude důsledný a důrazný. Vracíme se do české ligy a kolikrát jsme se už přesvědčili, že pokud nenastoupíme koncentrovaní, soupeř nás může potrestat. Víme to a doufám, že se ponaučíme ze zápasů, které jsme odehráli v této i minulé sezóně. Věřím, že to, co se nám nedařilo předtím, zvládneme nyní lépe. Liga je ale zvláštní v tom, že může kdokoliv s kýmkoliv uhrát body," řekl trenér Západočechů Pavel Vrba.

Domácí budou postrádat potrestaného Řepku a oba rekonvalescenty Riegela a Linharta. Za hosty nenastoupí trojice zraněných Procházka, Pavlík a Hanousek.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Novák, Halama, Lengyel, Machovec - Klesa, Javorek, Otepka, Sandro - Řezníček, Táborský.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Čišovský, Ševinský, Limberský - Horváth, Darida - Rajtoral, Kolář, Ďuriš - Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 4.20 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Teplice - Sigma Olomouc  (neděle 15:00)
Teplice v nedělním 12. kole Gambrinus ligy svedou souboj s Olomoucí. Zatímco domácí se ocitají na hranici sestupového pásma, to hosté předvádí skvělou formu a jsou druhým nejlepším týmem soutěže.

Severočeši, kteří figurují na čtrnáctém místě s jednobodovým náskokem před sestupovými příčkami, nutně potřebují body a v neděli chtějí vyhrát. "Olomouc má sice formu, ale v téhle lize se dá porazit každý. Spíš než na to, co bude hrát Olomouc, chci dbát na to, aby hráči podali stejný výkon jako s Jihlavou ve druhé půli. I divák je schopen něco odpustit, když vidí, že hráči pracují celých devadesát minut. Ale pokud vidí to co v Hradci, tak nám neodpustí nic. My chceme vyhrávat fotbalovostí, aby nás to moc nebolelo. Ale dnes se fotbal posunul jinam. Buď se přizpůsobíme, nebo část hráčů vyměníme. Jiná cesta není," pronesl trenér teplických fotbalistů Zdeněk Ščasný, jehož tým v posledních 13 ligových duelech vyhrál pouze dvakrát.

Olomouc patří mezi jedno z překvapení letošní sezony. Po 11 kolech má společně s vedoucím Jabloncem nejvíc bodů ze všech týmů a díky horšímu skóre mu patří druhá pozice. Hanáci již 10 kol nepoznali hořkost porážky a tuto sérii rozhodně budou chtít natáhnout. "Teplice jsou pro nás po výměně trenéra méně čitelné mužstvo. Když se ale podíváme na jména, mají kvalitní kádr a proč jim to zatím hapruje, to nevím. My se budeme snažit podat maximálně dobrý výkon a zápas zvládnout. Až před zápasem se rozhodneme, jestli nastoupí Tomáš Hořava. Celý týden netrénoval, necháme to jen na jeho osobním pocitu," prozradil kouč Sigmy Roman Pivarník, jehož výběr v předchozích 13 vzájemných zápasech s Teplicemi prohrál pouze ve dvou případech.

Teplicím bude chybět zraněný Matula, hosté možná nastoupí v kompletním složení. Otazníky visí nad startem domácího Jindráčka a hostujícího Hořavy.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Lukáš, Lüftner, Rosa - Vůch, Jarolím, Ljevakovič, Vachoušek, Podaný - Mahmutovič.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Blaha - Rossi, Dreksa, Škerle, Vepřek - Pospíšil, Ordoš, Hořava - Schulmeister, Klesnil, Navrátil.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.25 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - Slovan Liberec  (neděle 18:00)
Pražská Sparta ve 12. kole Gambrinus ligy doma přivítá mistrovský Liberec, jenž v letošní sezoně docela tápe. To i Letenští v posledních ligových zápasech celkem dost ztráceli body, ale to budou chtít doma bezesporu napravit.

Sparťané vedle Plzně dělají na evropské scéně českému fotbalu dobré jméno. Ve čtvrtek doma přejeli Šmonu z Izraele a upevnili si ve skupině Evropské ligy druhou pozici a postup do další fáze mají na dohled. Vítěznou náladu si budou chtít přenést i do domácí ligové soutěže, v níž v posledních pěti kolech slavili výhru pouze jednou. "Musíme se dát rychle do kupy po fyzické stránce i v hlavách a maximálně se snažit o to, abychom navázali na výkon ze čtvrtka v Evropské lize proti Šmoně. Z tohoto pohledu bude utkání s Libercem velmi zajímavou zkouškou. Osobně beru zápas s Libercem jako trochu jiný a zvláštní. Na Liberec mám z doby mého působení velmi dobré vzpomínky a hodně přátel, mám blízko třeba i k Jardovi Šilhavému. Ale v neděli všechno půjde stranou, až se postavíme jako soupeři," řekl trenér letenského mužstva Vítězslav Lavička, jenž v roce 2006 slavil s Libercem mistrovský titul. Sparta je v tabulce třetí a na vedoucí Jablonec ztrácí dva body.

Že by se v Liberci blýskalo na lepší časy? V uplynulém kole totiž severočeský tým slavil výhru po pěti zápasech. Doma porazil Mladou Boleslav 2:0 a v tabulce se díky tomu posunul na sedmé místo. Nyní Severočeši pocestují na pražskou Letnou, kde svedou souboj s třetí Spartou. Na tu ztrácí čtyři body. "Věřím, že jsme na Spartě schopni předvést kvalitní výkon. Poslední dva zápasy včetně poháru jsme vyhráli, klukům to prospělo a zvedli jsme se. Je to cítit i na atmosféře v kabině. Spartu není třeba představovat, víme, že nás čeká těžký soupeř. Z týmu ale cítím odhodlání a chuť se v Praze poprat o dobrý výsledek," prohlásil liberecký kouč Jaroslav Šilhavý.

Letenští nehlásí žádnou absenci, a tak by měli v neděli nastoupit v plné síle. To Liberec se bude muset obejít bez čtveřice zraněných Musiola, Tótha, Butenina a Mustaphy.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Jarošík, Pamič - Holek - Kadlec, Hušbauer, Matějovský, Krejčí - Kweuke.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Kušnír, Karišik, Kelič, Fleišman - Šural, Vácha, Janů, Štajner, Delarge - Rabušic.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.65 - 3.60 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - Baník Ostrava  (sobota 16:00)
Sledovaný duel posledních dvou týmů tabulky se shodnou bilancí bude k vidění v Příbrami. Domácí hostí Baník Ostrava.

Příbram si připsala první vítězství aktuálního ročníku až v 10. kole - překvapivě proti Plzni. A na tento poslední domácí duel chtějí svěřenci kouče Marka navázat. Příbram navíc na Ostravu umí, prohrála s ní jediný z posledních pěti zápasů, byť to byl právě ten poslední - letos v květnu Baník vyhrál v Příbrami 2:1. Příbramští hráči Střihavka, Tomáš Pilík, Šmejkal a Koukal v Baníku působili, stejně jako trenér Marko.

"Je to důležitý zápas a potřebujeme ho vyhrát. Není to pro nás utkání o záchranu, protože o tu se hraje až na jaře. Poslední domácí výhra s Plzní pro nás byla velmi cenná, protože byla po dlouhé době a proti kvalitnímu soupeři. Hlavně nesmíme proti Baníku hrát takovým způsobem, jako v prvním poločase na Slavii," prohlásil Marko.

Hosté osm kol za sebou nevyhráli. Ani v jednom z dosavadních jedenácti ligových střetnutí neudrželi čisté konto a s 21 inkasovanými góly disponují nejhorší defenzivou ligy. Zajímavým bude duel pro Fantiše, který vyrůstal právě v Příbrami. Pro zranění nemohou hrát Greguš a Vrťo, onemocněl i Zawada a hrozí neúčast dalších hráčů. Připraven je naopak klenot Václav Svěrkoš.

"Příbram ve srovnání s minulou sezonou hodně rozšířila kádr, posílila ho zkušenými hráči typu Kalivody nebo Střihavky, nazpět získala z Plzně šikovného Wágnera. U nás jsou alfou a omegou chyby, kterých se neustále dopouštíme a za které jsme trestáni. Věřím, že v Příbrami můžeme uspět, ale musíme se těch chyb vyvarovat," uvedl ostravský trenér Radoslav Látal.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Jugas, Dejmek, Mišůn, Divíšek - Krbeček, Mareš, Trapp, Kalivoda, Šlapák - Střihavka
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Bárta - Frydrych, Kaprálik, Vomáčka, Mach - Lukeš, Droppa, Vašenda, Milosavljev - Majtán, Fantiš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.20 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
1. FC Slovácko - FC Hradec Králové  (sobota 17:00)
Dvanácté kolo pokračuje v sobotu také v Uherském Hradišti. S místním Slováckem přijede o body bojovat Hradec Králové.

Slovácko po špatném vstupu do sezóny a příchodu trenéra Svatopluka Habance, který do týmu evidentně vnesl svěží vítr, podává standardně dobré výkony. Dobrou formu potvrzuje fakt, že z posledních osmi utkání prohrálo mužstvo pouze s vedoucím Jabloncem.

"Neočekávám, že by proti nám Hradec spoléhal jen na defenzivu, na to nemá hráčské typy. Ovšem v kádru disponuje pěti až šesti nesmírně kvalitními fotbalisty. Po stranách hrozí nebezpečný Štěpán, na něj si musíme dát pozor stejně jako na útočníky Dvořáka a Uškoviče. Recept na vítězství je jednoduchý, dát o gól víc než soupeř," prohlásil Habanec.

Votrokům se letos nedaří především na hřištích soupeřů, kde vydolovali dosud jen jeden bod. Dohromady venku nevyhráli osmkrát za sebou a v těchto utkáních dali pouhé dva góly. Na Uherské Hradiště ovšem mají dobré čerstvé vzpomínky. Letos na jaře zde Hradec vyhrál díky hattricku Štěpána 3:0. Bylo to ovšem jeho jediné vítězství v posledních šesti vzájemných duelech. Hosté jdou do zápasu bez kartami potrestaného kapitána Fukala, zato ale povzbuzeni týden starým vítězstvím nad Teplicemi.

"Proti Teplicím jsme tu výhru v minulém zápase hodně potřebovali. Potěšilo mě, jak kolektivně tým k utkání přistoupil. Teď na ten výkon potřebujeme navázat. Komplikací je, že se musíme obejít bez potrestaného Fukala, ale pokusíme se ho nahradit," uvedl hradecký kouč Jiří Plíšek.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Kuncl, Trousil, Mezlík, Reinberk - Hlúpik, Daníček, Valenta, Volešák - Kovář, Došek
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Koubek - Holeš, Jánošík, Hochmeister, Poděbradský - Štěpán, Šisler, Pávek, Harba - Dvořák, Uškovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.25 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baumit Jablonec - Slavia Praha  (sobota 18:20)
Vedoucí Jablonec doma přivítá ve 12. kole české nejvyšší soutěže slávisty, kteří figurují na šestém místě. Zatímco domácí si budou chtít upevnit vedoucí pozici v čele tabulky, to slávisté by rádi prokoukli do elitní pětky.

Jablonečtí tvoří s 22 vstřelenými brankami nejlepší útok v lize a i díky tomu jim patří první místo s 22 body. Stejně tolik bodů nasbírala i Olomouc, ale ta má horší skóre i přesto, že obdržela nejméně branek ze všech týmů. Severočeši letos prohráli pouze jednou a to v pátém kole se Spartou, v sobotu se pokusí prodloužit sérii bez prohry na sedm zápasů. "Byli bychom rádi, kdyby se nám podařilo zopakovat výkon z Plzně, ale očekávám trošku jiné utkání. Slavia šla pod Petrem Radou oproti minulé sezoně hodně nahoru, především velmi dobře brání. Když nebudu počítat ten výpadek na Slovácku, kde nastoupili bez Latky a Petráka, tak skoro nedostávají góly. Mají velmi kvalitní protiútoky, na jejich rychlé hráče si budeme muset dát pozor," řekl na soupeřovu adresu domácí trenér Václav Kotal.

Slavii se v posledních týdnech poměrně daří, z posledních sedmi kol prohrála jediné utkání. Ale venku se ji dlouhodobě nedaří, 13krát za sebou si z cizího prostředí neodvezla plný bodový zisk. "Venku se nám zatím nedaří tak, jak bychom si představovali. Věřím, že to konečně prolomíme a že si z Jablonce nějaké body odvezeme. Myslím si, že se diváci mohou těšit na zajímavý zápas, očekávám oboustranně otevřený fotbal. Jablonec je v tabulce první, hraje na domácím hřišti a určitě bude chtít útočit," prohlásil slávistický kouč Petr Rada.

Sestava domácích bude ochuzena o zraněného Haurdiče, to hosté mají na marodce tři hráče Vošahlíka, Dobrotku a Zákostelského.
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Eliáš, Kysela, Beneš, Novák - Zoubele, Čížek, Piták, Loučka, Kovařík - Lafata.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Nitrianský, Latka, Hubáček, Juhar - Petrák - Mičola, Zmrhal, Tusjak - Kisel - Škoda.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.60 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dukla Praha - Vysočina Jihlava  (pátek 18:00)
Remízoví králové probíhajícího ročníku Gambrinus ligy se utkají v předehrávce 12. kola. Loňský nováček Dukla Praha hostí letošního nováčka z Jihlavy.

Dukla Praha byla před rokem v roli nováčka velkým osvěžením soutěže, ovšem letos za těmito výkony přeci jen zaostává. Důležité body ztrácí tým Luboše Kozla především v závěrech utkání. Příliš vysoký počet remíz nedovoluje týmu atakovat čelo tabulky.

"Jihlava patří mezi nováčky, čili má v sobě takové to nadšení a to přináší i zdravé sebevědomí. Vstup do ligy se jí poměrně povedl a dodnes se drží. Jako mužstvo jsou na tom psychicky velice dobře a svým způsobem to je nebezpečné, protože mají dobré výsledky i s nejlepšími mužstvy, dokáží s nimi držet krok. Mají rychlý přechod do útoku a ten je nebezpečný kdekoliv, tedy i na soupeřových hřištích," prohlásil trenér Kozel.

A právě roli rozjetého nováčka letos přebrala po Dukle Vysočina Jihlava. Skvělý vstup trochu přibrzdila poslední čtyři utkání, ve kterých Vysočina třikrát nevyhrála. Jihlava se pyšní zajímavou statistikou - zatím v každém kole dokázala vstřelit alespoň jeden gól, i proto je na čele tabulky střelců její útočník Tecl. Ten však do pátečního duelu nezasáhne a není to jediné oslabení v táboře hostů.

"Pohled na zdravotní stav kádru nám příliš radosti nedělá. Hned několik hráčů s námi nyní netrénuje či dokonce s jistotou víme, že s nimi s určitostí v pátek nemůžeme počítat. Mimo hru jsou defenzivní hráči Gabriel a Gavrić a především dva základní stavební kameny naší ofenzívy - Tecl a Koloušek. Dále panuje otazník nad startem útočníků Mešanoviće a Sedláčka. Navíc kvůli jednozápasovému trestu za 4 žluté karty nemůže nastoupit Rada. Nejsme v příjemné situaci, ale poradíme si s ní. Šanci dostanou fotbalisté, kteří zatím na větší herní příležitost čekají. Není vyloučeno, že využijeme i některé hráče spíše nastupující v juniorce," uvedl k problému Jihlavy trenér František Komňacký.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Romera, Vorel, Štetina, Vrzal - Malý, Gedeon, Borek - Berger, Pospěch, Pázler
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Blažek - Obert, Tlustý, Šourek, Josl - Masopust, Karlík, Jungr, Vaculík - Kučera, Sedláček
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.80 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Zbrojovka Brno  (pátek 20:15)
Aspirant na čelní umístění se utká s týmem ohroženým sestupem. Zbrojovka Brno jede bojovat na hřiště trápící se Mladé Boleslavi.

Před sezónou bylo očekáváno opačné postavení obou týmů v tabulce. Zatímco Zbrojovka postoupila z druhé ligy až ze čtvrté pozice, Mladá Boleslav si letos v létě zahrála evropské poháry. Nyní je ale vše naruby. Domácí se trápí a i kvůli rozsáhlé marodce rozdávají body na potkání. Naposledy prohráli před pár dny v pondělní dohrávce v Liberci. V posledních třech zápasech vybojovali jediný bod. Domácím budou stále chybět zranění Chramosta, Zahustel, Rolko a Smejkal, po trestu za čtyři žluté karty se do sestavy vrací Šírl.

"Chceme navázat na kvalitní herní projev z prvního poločasu v Liberci a na domácím hřišti pochopitelně vyhrát a získat tři body," prohlásil trenér Ladislav Minář.

O sedm příček výše a o sedm bodů lépe ve srovnání s pátečním soupeřem je na tom nováček z Brna. V dosavadním průběhu si připsal již pět výher a z páté pozice ztrácí pouze čtyři body na vedoucí Jablonec - tak moc je letos čelo tabulky vyrovnané. Brno jede do Mladé Boleslavi povzbuzeno sérií čtyř neprohraných utkání v řadě. Do utkání nezasáhne zraněná brněnská ikona Petr Švancara.

"Rádi bychom prodloužili naši úspěšnou sérii. Bude opět hodně záležet na tom, zda se nám podaří vyvarovat se zbytečných chyb v defenzivě. Vnímáme, že se Boleslavi v posledních zápasech nedařilo podle představ, a po dvou prohrách že bude doma hodně nepříjemná. Rozhodně se ale nesmíme zatáhnout na vlastní polovinu a dostat se pod tlak," uvedl brněnský trenér Petr Čuhel.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Bořil, Johana, Dosoudil, Šírl - Kúdela, Brunclík - Fillo, Sivrič, Mareš - Nešpor
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Petr - Pašek, Brabec, Pernica, Husár - Mezlík, Šoljič, Zavadil, Lutonský - Halaška, Škoda
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.00 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Baumit Jablonec1164122:1122
2.Sigma Olomouc1164116:822
3.Sparta Praha1162317:1020
4.Viktoria Plzeň1154219:1019
5.Zbrojovka Brno1153318:1918
6.Slavia Praha1145216:1117
7.Slovan Liberec1144317:1316
8.1. FC Slovácko1143413:1315
9.Vysočina Jihlava1136218:2015
10.Dukla Praha1126316:1612
11.FC Hradec Králové1125411:1311
12.FK Mladá Boleslav1132610:1711
13.České Budějovice1123612:199
14.FK Teplice112369:209
15.Baník Ostrava1115514:218
16.1. FK Příbram111559:168

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (367)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele