Gambrinus liga - souhrn 12. kola

26.10.2012, 19:56, aktualizováno 29.10.2012, 19:17
Komentáře a souhrny
Plzeň vyhrála v Českých Budějovicích a v tabulce je čtvrtá o bod za vedoucím triem. První je i přes remízu se Slavií Jablonec, na druhé místo poskočila díky výhře nad Libercem Sparta a třetí je Olomouc, která si přivezl bod z Teplic. Poslední je Ostrava, ke dnu ji přikovala porážka z Příbrami...

Dynamo České Budějovice - Viktoria Plzeň 0:1

29.10.2012 17:20

Góly: 17. Marián Čišovský

Nebývale vyrovnané čelo Gambrinus ligy je k vidění po 12. kole. Plzeň potvrdila roli favorita a v neoblíbených Českých Budějovicích vyhrála jednobrankovým rozdílem.

Od úvodu bylo patrné, které z mužstev udává trend současného českého fotbalu a třebaže výhodu domácího hřiště mělo Dynamo, byla to Plzeň, která si počínala, jako kdyby hrála na domácím pažitu před vlastními diváky. Hned v úvodu utkání se do první šance dostal Řezník, ale pozorný Daněk změnu skóre nepřipustil.

Také další gólové příležitosti byly k vidění spíše před Daňkem. Rajtoralova hlavička ještě síť nerozvlnila, po sedmnácti minutách hry se již však Viktoria do vedení dostala. Horváthův centr přizvedl Štípek a nabíhající Čišovský jej umístil za Daňkova záda - 0:1.

Vstřelená branka dostala Plzeň do ještě větší pohody a tým okolo hrající legendy Horvátha diktoval tempo hry. Poučeni z minulých zápasů, kdy se Plzni nepodařilo vstřelit více než jeden gól, což často vedlo ke ztrátám bodů, snažili se hosté o přidání pojišťovací branky. Do přestávky však tempo hry spíše upadlo.

Domácí působili v ofenzivní činnosti bezzubě a právě jejich nemohoucnost v zakončení, respektive ve finální přihrávce vůbec byla příčinou toho, že se nedokázali propracovat k výraznějšímu ohrožení Kozáčikovi branky.

Naopak na druhé straně se mohli radovat hosté. To by ovšem Rajtoralův, Daridův či Štípkův pokus musel být přesnější. S blížícím se koncem utkání byla na hostech znát snaha o neinkasování zbytečného gólu, a k vidění tak již mnoho příležitostí nebylo. Dynamo se jen těžko dostávalo k míči, a když už se hráči Českých Budějovic přece jen nadechli k ohrožení soupeřovy brány, zabránila jim v tom dobrá defenziva hostí, či vlastní nepřesnost v kombinaci.

Plzeň si tak celkem v poklidu dokráčela k důležitým třem bodům a na rozdíl jediného bodíku se dotáhla na vedoucí trio Jablonec, Sigma, Sparta.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Slovan Liberec 2:1

28.10.2012 18:00

Góly: 32. Jiří Jarošík, 63. Ondřej Švejdík - 75. Jan Blažek

Obhájce titulu z Liberce už teď ví, že letošní sezona se té loňské s největší pravděpodobností nevyrovná. Dnes totiž v důležitém zápase padl na půdě Sparty, prohrál 1:2 a na čelo tabulky ztrátí už 7 bodů. Sparťané naopak vyrovnali bodové skóre konkurentů z Jablonce a Olomouce a dělí se s nimi o první příčku.

Už po dvou minutách se na hřišti poprvé zajiskřilo, a to překvapivě před domácí bránou. Štajner poslal míč do středu hřiště, kde se ho ujal Vácha a posunul kolmicí na číhajícího Šurala. Míč se nakonec těsně před bránou dostal k Delargemu, ale výsledná střela v síti neskončila. Domácí tým poté zareagoval nebezpečnou akcí: Holkovi se podařilo vyslat Kadlece, který otestoval Bičíka velmi povedenou střelou. Libereckému brankáři se ovšem podařilo balón zpracovat a společně s Karišikem už Kadlece nepustili k dorážce.

A ve 33. minutě už Sparťané vedli. Kadlecova střela byla sice nejprve odvrácena na roh, ale k němu se postavil kapitán Matějovský a přesným centrem našel trestuhodně nehlídaného Jarošíka. Pro zkušeného obránce pak už nebylo doklepnutí z malého vápna problémem - 1:0.

Liberecký kouč Šilhavý vyslal do druhé půle Blažka místo Rabušice, ale týmu to příliš nepomohlo a už po dvou minutách od opětovného rozehrání to opět hořelo v hostující defenzivě. Zápotočný možná ani sám neví, jak je možné, že dostal ve vápně tak obrovské množství prostoru; po Pamićově centru mohl v pohodě střílet, a nebýt hlavičkujícího obránce Fleišmana, vede Sparta už o dvě branky.

Letenské to však mrzet nemuselo, jelikož po hodině hry se prosadil Švejdík. Situace byla podobná jako před úvodním gólem: vše začalo Kadlecovou akcí, vyraženou na roh. Tentokrát Bičík likvidoval dělovku Pamiće, k němuž se dostal míč odražený po Kadlecově sólovém pokusu. K rozehrání rohu se opět postavil Matějovský, a liberecká obrana opět selhala při bránění střílejícího hráče - 2:0.

Liberec se za této situace chvilkově zvednul a Vaclík musel být na místě proti dvěma nebezpečným akcím, jdoucím bezprostředně za sebou těsně po inkasovaném gólu. Nejprve vyrážel bombu Blažka, a potom velmi důležitým zákrokem reflexivně vytáhl krátkometrážní hlavičku Štajnera. Delarge ještě mohl dorážet, ale ani odkrytá branka mu ke gólu nepomohla - sparťanští obránci jeho šanci zablokovali.

Slovan vypadal v závěru zápasu skutečně nebezpečněji, což se povedlo gólově potvrdit v 75. minutě. Šural našel svojí přihrávkou Blažka, který potvrdil svoji pověst velmi schopného technika, když vyškolil svého strážce Švejdíka a neomylně zamířil do vinglu Vaclíkovy brány - 2:1.

Liberec pak mohl ještě vyrovnat, ale Vaclík se stal hrdinou zápasu, když opět zlikvidoval skvělou příležitost Štajnera. Po akci Šurala s Blažkem se bývalý reprezentant ocitl sám před bránou, ale talentovaného gólmana překonat nedokázal ani tentokrát.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Sigma Olomouc 1:1

28.10.2012 15:00

Góly: 52. Aidin Mahmutovič - 43. Jakub Petr

Na teplických Stínadlech se dnes utkal domácí celek se Sigmou Olomouc a nutně potřeboval zvítězit. To se ale nepodařilo, po brance Jakuba Petra alespoň vyrovnal na 1:1 Aidin Mahmutovič. Utkání nabídlo spoustu šancí a rozhodně se bylo na co dívat.

Teplice i Olomouc nutně potřebovaly body. Domácí k tomu, aby se zlepšila jejich špatná situace v tabulce, a Sigma, aby se popřípadě dotáhla na vedoucí Jablonec. Byli to hosté, kdo měl první šanci zápasu. Navrátil ze standardní situace ohrozil Grigarovu branku, ale ke změně skóre prozatím nedošlo. Na druhé straně zase zafungovala kombinace Podaného s Jarolímem, kdy druhý jmenovaný napřahoval, ale díky zásahu Dreksy nakonec nevystřelil.

Do konce prvního poločasu ještě následovaly tři velmi dobré šance Hanáků. Klesnilova střela neměla razanci a po střele Vepřeka měl blízko k dorážce Navrátil. Tlak Olomouce nakonec slavil úspěch. Dvě minuty před koncem prvního poločasu zahrávaly Teplice rohový kop, ale místo toho, aby byla standardní situace jejich výhodou, stala se nevýhodou. Do rychlého brejku vystřelil Navrátil, předložil míč Jakubu Petrovi, který skóroval - 0:1.

Jenže domácí se o přestávce zlepšili a netrvalo to dlouho a bylo srovnáno 1:1. Přesný centr Podaného si zpracoval Mahmutovič a přesnou střelou překonal brankáře Blahu. Teplice ožily a měly možnost strhnout vedení na svojí stranu. Jenže v brance Olomouce byl pozorný Blaha a další pokus Mahmutoviče zlikvidoval na rohový kop.

Utkání bylo otevřené až do samotného konce. Opět neuspěl Mahmutovič a na druhé straně Navrátil. Na teplických Stínadlech další branka nepadla, Severočeši remizovali s hanáckou Sigmou 1:1.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Slavia Praha 0:0

27.10.2012 18:20

Góly: -

Podobně jako před týdnem na hřišti Plzně, tak i proti Slávii, si jablonečtí hráči vybojovali velkou spoustu příležitostí, hostující branka však zůstala pro Baumit zakletá a bezbranková remíza může domácí odsunout z čela pelotonu.

Slávistům se na Střelnici tradičně nedaří (naposledy zde triumfovali před více než třemi lety) a také další vystoupení na severu Čech nezačalo pro svěřence Petra Rady zrovna dvakrát povzbudivě - do pokutového území Pražanů létal jeden centr za druhým a po jednom z nich mohl otevřít skóre Lafata, hlavou ovšem nedokázal zacílit do prostoru branky! Vzápětí musel Kopicovu střelu likvidovat Čontofalský.

Domácí mužstvo mělo i nadále znatelnou převahu a drželo svého protivníka těsně přikovaného okolo vlastního pokutového území. Velké nebezpečí hrozilo zejména po centrovaných balónech, jejichž expedicí vynikal zejména výborně technicky vybavený Kovařík. Taktéž po centru, avšak z nakrátko rozehraného rohu, pálil z vápna Piták, jeho dělovka však nadvakrát zaťukala na břevno, aby definitivně míč odvrátil Latka!

Jablonecké příležitosti nebraly konce a během krátké chvíle stříleli Piták a Kovařík, prvně jmenovanému však zmařil radost strážce slávistické branky, další bývalý Slávista potom mezi tři tyče vůbec nezamířil. Ve 37. minutě si Lafata efektně zpracoval dlouhý míč, potom však už nedokázal skvěle reagujícího Čontofalského překonat! SKS bylo takřka bezzubé (Karol Kisel ulehl s virózou), přesto mohl těsně před odchodem do kabin překvapit všechny přítomné Petrák, místo Špita však na brankové čáře zachránil Jablonec pohotový a všudypřítomný Piták.

Druhá půle nabídla přece jen vyrovnanější podívanou... Dirigentské kormidlo se postupem času začalo klonit spíše na hostující stranu a velkou možnost měl po hodině hry Koreš, vysoký balón však netrefil ideálně a z celé akce tak nic převratného nebylo. Mičola pro změnu nemířil přesně a největší možnost Červenobílých spálil tradičně Škoda, který z úhlu napálil kulatý nesmysl jen do vyběhnuvšího Špita!

Zbytek utkání už se víceméně proměnil na zoufalé dobývání slávistické branky, která i díky nemohoucnosti domácích střelců odolávala. Zmar Baumitu snad asi nejlépe dokumentuje situace ze 75. minuty, kdy si Kotalovi svěřenci dávali tak dlouho přednost, až nakonec celá akce skončila.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FC Hradec Králové 1:1

27.10.2012 17:00

Góly: 31. Jan Trousil - 47. Radek Hochmeister

Fotbalisté Slovácka nenavázali na předchozí domácí vystoupení proti Slavii a před vlastním publikem pouze remizovali 1:1. Slovácko přitom vstoupilo do utkání lépe, ale vedení krátce po změně stran neudrželo.

Slovácko je doma nepochybně silné a dávalo to najevo i v tomto utkání. Už ve 4. minutě se nacpal do šance Došek, ale hlavou netrefil branku. Tím ale nebezpečí pro branku Votroků neustalo, Valenta z úhlu zkoušel překonat Koubka, ten však vyrazil na rohový kop. Předvedl se i Hradec, po rohovém kopu se dostal k zakončení Šisler a brankář Melichárek musel zasahovat. Diváci se v prvním poločase rozhodně nenudili, s další šancí přispěchalo Slovácko, Dvořák ve slibné pozici na míč nedosáhl. První změna skóre se udála ve 31. minutě, kdy odvrácený balon našel hlavu Trousila a od něho skončil míč v brance - 1:0 pro Slovácko. Domácí vedoucí brankou ještě ožili a měli i další šance na navýšení, nicméně stav 1:0 po prvních pětačtyřiceti minutách vydržel.

Domácí si po změně stran rozhodně přáli vedení udržet a v ideálním případě vstřelit druhou uklidňující branku. Místo toho ale přišlo vyrovnání. Jen dvě minuty po začátečním hvizdu zakroutil balón Štěpán na Hochmeistera, který hlavou srovnal na 1:1.

S vyrovnávací trefou se Slovácko nehodlalo smířit a hradecké Votroky doslova přibilo k jejich vápnu. Jenže jak šance Doška, tak i Volešáka, zůstaly neproměněny. Dvě minuty před koncem zápasu se navíc zvedly emoce, po Hlúpikově ráně zahrál jeden z hostí rukou a měla se kopat penalta. Hlavní sudí Jech do píšťalky nefoukl a Slovácko nakonec jen remizovalo s Hradcem Králové 1:1.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Baník Ostrava 2:1

27.10.2012 16:00

Góly: 23. David Kalivoda, 57. Tomáš Wágner - 47. Davor Kukec

Fotbalisté Baníku Ostrava ve 12. kole první ligy prohráli 1:2 na hřišti Příbrami a jsou na posledním místě tabulky nejvyšší soutěže. Naopak Příbram po druhé domácí výhře za sebou unikla ze sestupových pozic. Góly se o to zasloužili Kalivoda a Wágner, za hosty v úvodu druhé půle srovnával na průběžných 1:1 Kukec. Ostrava čeká na výhru už 9 zápasů.

Utkání začalo se zpožděním, jelikož kvůli silnému sněžení muselo být hřiště "přejlanováno" červenou barvou. Na trávníku však zůstala poměrně silná sněhová vrstva a těžký terén fotbalistům ztěžoval práci.

V úvodu se však s podmínkami lépe vyrovnával Baník a Droppa potvrdil, že na nerovném povrchu může být každá střela nebezpečná. Ač jeho pokus šel dopřestřed brány, gólmanovi Hruškovi nadělal hodně problémů.

To se ale nedalo říct o ostravském brankáři Bučkovi, který musel ve 23. minutě čelit podobné střele Kalivody. Příbramský záložník si narazil se Šlapákem a poslal na ostravskou branku skákavou, ale nepříliš tvrdou střelu. Buček ji však podcenil a nechal si přes prsty propadnou míč do branky. Buček nechtěně nechal vzpomenout na svůj kiks z minulého utkání proti Brnu, kdy také lacině inkasoval. I proto je Ostava nejvíce inkasujícím týmem ligy.

Domácí vstřelený gól nabudil, ale další šance už nepřicházely, jelikož na kluzkém a nerovném povrchu měli hráči obou týmů problémy s přesností.

Ostravě pak vyšel ideálně vstup do druhé půle. Baník nepozornosti v domácí obraně po minutě hry využil k rychlému přečíslení, Kraut se svou střelou ještě neuspěl, ale míč se od obránce odrazil ke Kukecovi a chorvatský útočník střelou z otočky vyrovnal.

Remízový stav, který viditelně nestačil ani jednomu z týmů, však vydržel jen deset minut. Pak hosté selhali při bránění standardní situace, když nechali zcela volnou přední tyč. Tam si na přihrávku Divíška naběhl reprezentant do 21 let Wágner a střelou do šibenice vrátil Příbrami vedení.

Domácí se poté poměrně bez problémů bránili a vyráželi do brejků. Ostravě k vyrovnání nepomohl ani příchod uzdraveného útočníka Svěrkoše, který se ale jako žádný z jeho spoluhráčů uži nedostal do větší šance. Baník tak na posledním místě ztrácí bod na předposlední Teplice, které ale mají nedělní zápas s Olomoucí k dobru.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Zbrojovka Brno 1:0

26.10.2012 20:15

Góly: 14. Jan Štohanzl

Mladá Boleslav v nepříliš záživném zápase doma zdolala Brno nejtěsnějším možným rozdílem a po tři zápasy dlouhém půstu slaví konečně výhru. Brňané toho v utkání, které ovlivnilo nevlídné počasí, příliš neukázali a zaslouženě se na Moravu vracejí s prázdnou. Jediným střelcem se stal domácí Jan Štohanzl.

Necelých 1500 diváků v Boleslavi sledovalo utkání dvou rozdílných poločasů - zatímco v tom prvním se totiž mohli ohřát hned u několika slibných šancí, druhá pětačtyřicetiminutovka nenabídla jedinou akci s gólovými parametry. Ochozy tak vytrhla z letargie pouze střídání, čtyři žluté karty a fakt, že chvíli před koncem se k dešti přidal dokonce i první sníh. Platonický tlak Brna v poslední půlhodině, který však Millerovi v domácí bráně příliš starostí nenadělal, se ukázal být k ničemu.

Boleslav vstoupila do utkání aktivněji a už po pěti minutách mohla skórovat, i když spíš než svým schopnostem za to mohli domácí děkovat brněnskému gólmanovi Petrovi. Ten si totiž neohlídal malé vápno, nechal se přeskočit Magerou a míč nakonec propadl až k Nešporovi, který vypálil pohotově z otočky - vedle.

Nešpor neměl dobře seřízená mířidla, což se potvrdilo hned v následující minutě, kdy v obrovské situaci pálil ve vápně rovněž mimo. Ve 14. minutě se však už domácí radovali z gólu, a opět u toho byl aktivní Nešpor. Jeho centr z levé strany našel Mageru, který posunul míč do ohně a doklepávající Štohanzl poslal Boleslav do vedení - 1:0.

Brno zaznamenalo první šanci až ve 35. minutě prostřednictvím Mezlíka, který vypálil z 20 metrů a donutil Millera střelu vyboxovat. Tvrdá rána však mířila doprostřed brány a zkušený gólman s ní tak neměl výraznější problémy. A tím si Brňané zároveň vyčerpali účet nebezpečných situací...

O šest minut později přišla série dvou boleslavských šancí. U té první trestuhodně přestřelil Janíček, který napálil míč kutálející se po brankové čáře nad břevno; akci založil rohovým kopem Brunclík, po jehož centru hlavičkoval Johana do tyče, a domácí defenzivní záložník tak už měl snadnou práci. Gól z toho však nebyl.

Petr pár vteřin poté ještě zlikvidoval samostatný nájezd Magery, zakončený polovysokou střelou, čímž prakticky ukončil na šance poměrně bohatý první poločas. Druhá půle potom už na skóre nic nezměnila.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Vysočina Jihlava 2:2

26.10.2012 18:00

Góly: 16. Tomáš Berger, 67. Zbyněk Pospěch (pen.) - 26. Karol Karlík, 47. Igor Obert

Oslabená Jihlava přicestovala do Prahy s evidentním cílem, který byl dokonce záhy po obrátce překonán, ovšem nakonec si hosté na Vysočinu odváží pouze bod za konečnou remízu 2:2. Pro oba týmy je to již šestý nerozhodný výsledek v sezóně!

Svěřenci Františka Komňackého přicestovali Na Julisku bez Tomáše Rady, Václava Kolouška a Stanislava Tecla, tedy hlavních opor, jejichž absence byla pochopitelně na herním projevu hostujícího týmu patrná. Pražané měli od první minuty herní převahu, avšak jejich ofenzivní akce povětšinou končily u Pospěcha, který si buďto nedokázal zpracovat vysoký balón nebo stál v ofsajdu, jednou si urostlý střelec pomohl pro změnu nedovoleným zákrokem. Přesto se Dukla po čtvrthodině hry dočkala: Romera korunoval svoji aktivitu centrem do vápna, kde halfvolejem uklidil balón pohotový Berger - 1:0.

Přesně za deset minut se však začínalo od nuly: tentokráte rozehrál standardku Vaculík a Karlík už měl s nadýchaným centrem snadnou práci - 1:1. Tento moment domácí ještě více vyburcoval ke zvýšení aktivity a ve 31. minutě to byl Pospěch, kdo mohl utkání znovu překlopit, ale napálil jen Blažka a následnou dorážku zpacifikoval Šourek! Berger pak centr netrefil a Podrazký pro změnu mířil do tyče!

Krátce po změně stran přišel pro armádní celek doslova a do písmene šok. Na krátko rozehraný rohový kop poslal do ohně Jungr a hlavičkující Obert podruhé nedal Radovi sebemenší naději zasáhnout - 1:2. Dukla byla pochopitelně otřesena a hosté mohli nastalé situace využít k definitivnímu obratu - největší příležitost měl Vaculík, který však nedokázal usměrnit míč do odkryté branky!

Rostoucí nápor Kozlových oveček přinesl kýžené ovoce s šedesáté šesté minutě, kdy Obert ve vápně srazil Pázlera a rozhodčí Proske bez váhání ukázal na penaltový puntík. Míč si vzal Pospěch, a i když napoprvé Blažka nepřekonal, nabídnutý reparát využil a srovnal na 2:2. Devět minut před koncem mohl rozhodnout Berger, ale branka mu nebyla pro ofsajdové postavení uznána, načež si oba soupeři rozdělili po bodu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Baumit Jablonec1265122:1123
2.Sparta Praha1272319:1123
3.Sigma Olomouc1265117:923
4.Viktoria Plzeň1264220:1022
5.Slavia Praha1246216:1118
6.Zbrojovka Brno1253418:2018
7.Slovan Liberec1244418:1516
8.1. FC Slovácko1244414:1416
9.Vysočina Jihlava1237220:2216
10.FK Mladá Boleslav1242611:1714
11.Dukla Praha1227318:1813
12.FC Hradec Králové1226412:1412
13.1. FK Příbram1225511:1711
14.FK Teplice1224610:2110
15.České Budějovice1223712:209
16.Baník Ostrava1215615:238

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (378)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele