Gambrinus liga - preview 1. kola

19.07.2013, 08:25, aktualizováno 22.07.2013, 08:34
Previews
Mladá Boleslav vstoupí do nové sezony v dnešní dohrávce s Příbramí. Soutěžní premiéru za klub z města automobilů si na domácím stadionu může odbýt Jiří Štajner, jenž v létě přišel z Liberce. Také příbramský celek posílil, z Brna přišel na hostování zkušený útočník Petr Švancara.
FK Mladá Boleslav - 1. FK Příbram  (pondělí 18:00)
Napodobit ostatní favority a vstoupit do sezóny také vítězstvím se bude snažit Mladá Boleslav. Na domácím hřišti přivítá houževnatou Příbram.

Jednoznačným cílem ambiciózního klubu z Mladé Boleslavi je boj o příčky zaručující evropské poháry. O to víc, když poslední sezóna skončila v tomto ohledu neúspěchem. Na vině byla také častá zranění hráčů, což se dle přání domácích letos snad nebude opakovat. Bohužel již v přípravě navázala na tuto nešťastnou tradici posila z Teplic Rosa. Do utkání nezasáhnou ani stále stoprocentně nevyléčení Dosoudil, Janíček, Magera a Nešpor.

"Vstup do ligové sezóny je nesmírně důležitý a protože ho absolvujeme na domácím hřišti, nemůžeme do utkání jít s jiným cílem, než s touhou vyhrát a získat plný počet bodů," prohlásil sebevědomě domácí trenér Ladislav Minář.

Příbram patří i letos mezi týmy, jejichž role v lize bude spíše vedlejší. Strakův tým může dle předsezónních prognóz spíše jen překvapit. Nic by na tom neměly změnit ani zajímavé ofenzivní posily, z Brna odložený Petr Švancara a právě z Boleslavi zapůjčený Jakub Řezníček. Ten navíc kvůli dohodě mezi kluby v pondělní dohrávce nenastoupí. Kvůli kartám nenastoupí ani jeden z klíčových hráčů Příbrami Azíz Mašán.

"Proti jednomu z největších favoritů Gambrinus ligy nás určitě čeká těžký zápas. Jirka Štajner má svou neskutečnou kvalitu hlavně v ofenzivě, kde dokáže nejen střílet góly, ale také je připravovat. Nebezpečná bude i jeho spolupráce s Chramostou, zezadu Jarolím a Ščuk, to je opravdu velká síla. Takže není to jen na Štajnerovi, myslím, že Boleslav má výborný kádr," zhodnotil soupeře František Straka.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Bořil, Johana, Kúdela, Fabián - Jarolím, Ščuk - Zahustel, Štajner, Štípek - Chramosta
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Jugas, Hájovský, Mišůn, Pleško - Mareš, Abraham, Tarczal, T. Pilík - Krbeček, Švancara
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baumit Jablonec - Zbrojovka Brno  (neděle 17:00)
Jablonec doma na úvod nového ligového ročníku přivítá Brno. Severočeši obhajují loňskou čtvrtou příčku, kdežto hosté se umístili na 13. příčce.

Jablonec úspěšně odstartoval svou mistrovskou sezonu minulý pátek, kdy získal Superpohár po výhře nad úřadujícími mistry z Plzně. Tým pod vedením trenéra Romana Skuhravého ještě neprohrál žádný ze sedmi soutěžních zápasů. Tuto bilanci bude chtít prodloužit i v neděli, kdy se bude proti Brnu snažit o vítězný vstup do ligové soutěže. "Znám brněnského trenéra, vím jak trénuje a že hráči za ním jdou. Brno v přípravě neprohrálo a v Jablonci nebude mít co ztratit. My ale chceme samozřejmě vyhrát a získat první tři body," prohlásil jablonecký kouč Skuhravý, jehož mužstvo nastoupí v kompletním složení.

Brno čeká hned v úvodním kole silný Jablonec. Za sebou má kvalitní letní přípravu, v níž odehrálo sedm zápasů a ani jednou neprohrálo. Hosté doufají, že se to dobře promítne do nové ligové sezony. "Jablonec s velmi kvalitním týmem bude nepříjemným soupeřem. V letní přestávce jsme zapracovali na zlepšení naší defenzivy, hodně nám pomohly příchody tří zkušených hráčů Janotky, Schustera a Kaščáka. Chtěli bychom hrát útočnější fotbal, kterému napomůže právě lepší obrana. Výsledky v přípravě, kterou jsme prošli bez porážky, mě sice potěšily, ovšem kvalita týmu se ukáže až nyní v lize," řekl trenér Brna Ludevít Grmela, jenž bude postrádat zraněné Mezlíka a Lutonského.
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Rossi, Eliáš, Beneš, Novák - Vošahlík, Loučka, Vaněk, Čížek - Piták - Hubník.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Hladký - Janotka, Schuster, Pernica, Husár - Pašek, Kaščák, Zavadil, Traoré - Markovič, Kroupa.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.20 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - 1. FC Slovácko  (neděle 17:00)
Velkou odvetu proti týmu z Uherského Hradiště chystají v Teplicích. Domácí budou chtít na Stínadlech odčinit jarní debakl, a vítězně tak vstoupit do nové sezóny. Slovácko se ale na dalekou cestu nevydalo proto, aby důležité body z prvního kola odevzdalo.

Žlutomodří mají co napravovat nejen proti Slovácku, ale hrstce věrných diváků se musí omluvit za celou zpackanou sezónu. Ambiciózní celek, který byl před sezónou tradičně považován za aspiranta na pohárovou Evropu, letos v prognózách na čelní příčky logicky chybí. Klub s řadou zahraničních akvizic se letos ale chce pohybovat v úplně jiných vodách tabulky a k tomu bude chtít vykročit hned od úvodního kola. Nepomůže jim v tom ale zraněný Vondrášek a potrestaný Jablonský.

"Je jedno, který ze soupeřů k nám konkrétně přijede. Věřím, že jsme na úvod soutěže dostatečně připraveni. Na jaře jsme se Slováckem odehráli kvalitní zápas, byť výsledek byl tristní a prohráli jsme 0:4," uvedl domácí trenér Zdeněk Ščasný.

Velmi dobře zná soupeře ze severozápadních Čech hostující trenér Habanec, který v Teplicích hrál i koučoval. Ve Slovácku převzal žezlo od Miroslava Soukupa po nepovedeném startu týmu do loňské sezóny. Do té letošní by borci z Moravy rádi vkročili pravou nohou. A na Teplice umí, z posledních šesti duelů s nimi prohráli jen jediný. Do utkání nezasáhne zraněný Hlúpik.

"Naším cílem je uspět hned v prvním kole a získat potřebný klid. Nepřipouštíme si, že by se tým mohl dostat do podobných problémů jako v úvodu minulého ročníku. Přípravu jsme měli kvalitní, výraznou posilou je Tomáš Rada. Teplice značně obměnily kádr, zaměřily se na získání zahraničních hráčů. Oproti loňsku by se měl teplický tým výkonnostně posunout. Soupeře jsme si zmapovali v přípravě," prozradil kouč Slovácka Svatopluk Habanec.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Matula, Kaufman, Lüftner, Krob - Litsingi, Ljevakovič, Vachoušek, Nivaldo - Mahmutovič (Jindráček), Salami
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Kuncl, Trousil, Mezlík, Reinberk - Rada, Volešák, Valenta, Martan - Kerbr, Došek
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sigma Olomouc - Slovan Liberec  (neděle 19:00)
Liberec zahájí ligovou pouť v Olomouci. Severočeši po loňském třetím místě znovu budou chtít znovu zaútočit na evropské poháry a být v boji o titul. To Hanáci mají za cíl postoupit do pohárové Evropy.

Liberec vstoupil do nové mistrovské sezony už ve čtvrtek, kdy hrál první zápas 2. předkola Evropské ligy proti lotyšskému klubu Skonto Riga. Prohrál tam 1:2. Před důležitou odvetou se však Šilhavého svěřenci musejí nyní plně koncentrovat na domácí ligovou soutěž. Ligu zahájí na Hané. "Na začátku ligy nás čeká těžký soupeř, který má ambice hrát o poháry. Věřím, že předvedeme lepší výkon než ve čtvrtek a každým odehraným zápasem se budeme zlepšovat. Chceme v Olomouci bodovat, byť samozřejmě respektujeme velkou sílu domácích," vyhlásil nedělní cíle trenér Liberce Jaroslav Šilhavý, jehož tým v posledních 5 sezonách neprohrál první kolo.

Olomoučtí fotbalisté opět pomýšlejí na evropské poháry a na úvod ligy na ně čeká kvalitní soupeř z města pod Ještědem. Na Liberec doma umí, z posledních 6 zápasů totiž pětkrát vyhráli. V nedělním zápase nejspíš nebudou od začátku hrát kvůli tréninkovému manku dvě největší posily Hanáků Vidlička a Lietava, zřejmě začnou mezi náhradníky. "Hrajeme doma, je to utkání, které by se mělo zvládnout, což cítíme všichni. Viděl jsem Liberec hrát v Senici. Hrají stále podobný styl, hodně dopředu s náběhy, na rychlé protiútoky. I bez Štajnera zůstávají silným týmem, to oslabení je pouze relativní. Udrželi totiž Rybalku a mají další šikovné hráče. Snažíme se najít něco, co bychom na ně mohli uplatnit. V sestavě ještě váhám na dvou postech," prozradil trenér domácí Sigmy Martin Kotůlek, jehož svěřenci čekají na další výhru v prvním kole již čtyři roky.

Hanáci nehlásí žádné absence, kdežto u hostů visí otazník nad startem Šurala.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Koutný, Škerle, Dreksa, Vepřek - Navrátil, Pospíšil, Plšek, Ordoš, Petr - Doležal.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Fleišman - Hušek, Rybalka - Kalitvincev, Pavelka, Frýdek - Rabušic.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.30 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Vysočina Jihlava - Sparta Praha  (neděle 20:15)
Sparťané zahájí nový ročník české nejvyšší soutěže v neděli, kdy zajíždí do Jihlavy. Tam odstartují svou misi za ligovým titulem. To Jihlava má stejný cil jako loni, umístit se v klidném středu tabulky a nestrachovat se o záchranu.

Letenští odstartovali novou sezonu již ve čtvrtek, kdy nastoupili k prvnímu duelu 2. předkola Evropské ligy. V něm ztratili dvoubrankové vedení nad švédským Häckenem a do odvety pojedou s výsledkem 2:2. Pokud chtějí pomýšlet na postup bez možnosti prodloužení, musí zvítězit, případně remizovat 3:3 a výše. Nyní se však Lavičkova parta musí soustředit na domácí ligu, v níž chce po čtyřech letech opět získat mistrovskou trofej. První překážkou bude domácí Vysočina Jihlava. "Čtvrteční zápas s Häckenem nedopadl podle našich představ, ale už hledíme ke vstupu do domácí soutěže. Chceme ho zvládnout co možná nejlépe, byť Jihlava proti nám už v minulé sezoně ukázala svoji sílu. Je před námi náročný vstup do sezony, ale v Jihlavě chceme nasadit nejsilnější možnou sestavu. Zároveň nevylučujeme změny oproti utkání s Häckenem," nechal se slyšet trenér hostí Vítězslav Lavička.

Jihlava je pro Spartu strašákem, v uplynulé sezoně s ní pokaždé remizovala, což Letenské stálo body v boji o titul. Potrápit pražského favorita bude rozhodně chtít i v nedělním utkání prvního kola Gambrinus ligy. "Sparta je samozřejmě jasným favoritem a do Jihlavy přijede s jasným cílem naplno bodovat a zahájit útok na titul. Minulý ročník si na Letné asi připomenou a budou velmi dobře vědět, že nejsme žádní odevzdaní nazdárci. Na druhou stranu musím poznamenat, že jsme kromě jednoho poločasu v pohárovém duelu v Jihlavě byli ve zbývajících částech vzájemných duelů pod tlakem Sparty. Její kádr se trochu proměnil. Má několik zraněných, proto je její očekávaná sestava dost nečitelná," prohlásil zkušený kouč Vysočiny František Komňacký, jehož mužstvo z loňska obhajuje desáté místo.

Domácí Jihlavě bude chybět v sestavě Jánoš, jehož startu brání dohoda mezi kluby. Za sparťany nebude hrát trio marodů Hybš, Krejčí a Bednář.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Blažek - Tlustý, Šourek, Kopic, Marek - Koloušek, Karlík - Masopust, Kučera, Kosak - Šimonek.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Kadeřábek, Holek, Polom, Pauschek - Hušbauer, Vácha, Matějovský - Kadlec, Lafata, Přikryl.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 3.50 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dukla Praha - 1. SC Znojmo  (pátek 18:00)
Velká prvoligová premiéra čeká na nováčka ze Znojma. Debut v nejvyšší fotbalové soutěži si odbude v Praze, kde jej čeká silná Dukla.

Ještě nedávno také nováček, ale díky dvěma povedeným sezónám nyní spíše adept na umístění v horních patrech tabulky. Sehraný tým Luboše Kozla se potřetí v řadě vydá bojovat s největšími favority o pohárové příčky. V prvním kole jej ale čeká nevyzpytatelný nováček. Zase tak velká neznámá by to pro Kozlův tým ovšem být nemusela. Vždyť před třemi lety se oba týmy potkaly ve druhé lize a Dukla jasně opanovala oba zápasy.

"Znojmo je svým způsobem velká neznámá. Čeká je první ligové utkání v historii. Každý si myslí, že to bude strašně jednoduché, ale já si myslím, že nás čeká naopak velice těžké utkání. Poslední výsledky Znojma to ukazují, porazili v generálce PAOK Soluň. My jsme soupeře viděli, umíme si představit, s čím sem přijedou. Mají velmi dobré hráče směrem do ofenzivy, ať už zkušené jako třeba Marek Heinz nebo mladé, hladové hráče, kteří jsou dobře vybaveni rychlostně. Mají dobrý přechod do útoku a na tohle všechno si musíme dát pozor," uvedl Luboš Kozel, který se bude muset obejít bez zraněného Kaloudy.

Znojmo čeká velmi těžký podzim. A to nejen proto, že na domácím stadiónu se kvůli nevyhovujícím podmínkám nebude moci ukázat. Předsezónní prognózy předpovídají nováčkovi rychlý návrat do druhé ligy. V letní přestávce Znojmo získalo šestici hráčů s ligovými zkušenostmi, konkrétně Vašíčka, Tomečka, Nepožitka, Drobisze, Simerského a Zebu. Na prvoligový trávník po menší přestávce opět vyběhne zkušený Marek Heinz.

"Dukla má velmi dobře poskládaný tým s výbornými hráči ve všech řadách. Myslím si, že bude hrát o špici tabulky. Oporou je starý harcovník a stále výborně fyzicky připravený Gedeon. Na hrotu je nebezpečný Pospěch a Pázler. Bude to velmi těžká premiéra, Dukla hraje velice dobrý kombinační fotbal. Když jsem ještě jako hráč Olomouce jezdil na utkání s Duklou do Prahy, tak jsme chytli pětku. Doufám, že se to opakovat nebude," prohlásil kouč hostů Leoš Kalvoda. Tomu bude chybět Reljič, který čeká na transferkartu z CZ Bělehrad.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Romera, Božič, Vorel, Vrzal - Hlinka (Ouedraogo), Gedeon, Malý - Berger, Pospěch, Néstor
1. SC Znojmo - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Helísek, Jonov, Hnaníček, Mudra - Zeba, Buchta - Tomeček, Nepožitek, Okleštěk - Heinz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 3.80 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - Bohemians 1905  (pátek 18:00)
V pátek, kdy jsou na programu tři zápasy, startuje další ročník Gambrinus ligy. Plzeň letos obhajuje mistrovský titul a na úvod se představí doma proti prvoligovému nováčkovi Bohemians 1905.

Plzeňští zahájili sezonu již v týdnu, kdy nastoupili k prvnímu zápasu druhého předkola Ligy mistrů. V něm zvítězili v divoké přestřelce 4:3 nad Željezničarem Sarajevo. Vítěznou pohodu si chtějí přenést i do domácí ligové soutěže. Vrbovi svěřenci jsou proti nováčkovi jasnými favority a ligu chtějí začít plným bodovým zápisem. "Chceme vykročit za obhajobou titulu vítězně, ale zároveň musíme myslet na úterní odvetu se Sarajevem, která je pro nás hodně důležitá. Každopádně uděláme všechno pro to, abychom na úvod ligy získali tři body. Bohemians jako nováček určitě přijedou s velkou motivací, na to si musíme dát pozor," prohlásil trenér domácích Pavel Vrba, jehož kostra kádru během letní pauzy zůstala téměř stejná.

Vršovičtí Bohemians se po roce vrátili do nejvyšší soutěže. Svůj návrat by rádi bodově oslavili, ale budou to mít těžké, jelikož proti nim bude stát v úvodním kole úřadující mistr. Plzeň naposledy porazili v první lize pouze jednou v roce 1996. "Všichni se těšíme. Vždyť kvůli takovým zápasům jsme se chtěli vrátit do ligy. Sestavu už mám v hlavě tři dny. I hráči ji dokázali vytušit z tréninků, ve kterých se na Plzeň připravujeme. Zápas Plzně se Sarajevem jsem samozřejmě sledoval a i své svěřence jsem nabádal k tomu, aby se dívali na hráče na postech, proti kterým v pátek nastoupí. Generálka se Spartou pro nás byla velkou školou, co se týká ligového tempa, a s Plzní čekám něco podobného," řekl kouč hostí Jozef Weber, jehož klub v první lize venku naposledy vyhrál v říjnu 2011 a od té doby 11krát prohrál na soupeřových hřištích.

Plzni bude chybět zraněný útočník Bakoš. Za hosty nenastoupí rekonvalescent Cseh, potrestaný Klavík a nejistý je start Šírla.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Hořava - Petržela, Ďuriš, Kovařík - Tecl.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Havránek - Kalina, J. Štochl, Krch, Kolář - Moravec, Budínský, Jindřišek, Rada, Bartek - M. Štochl.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 4.80 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Baník Ostrava  (pátek 20:15)
Se snahou vylepšit tristní výsledky z posledních několika sezón vstoupí do nového ročníku oba kluby, které se v úvodním kole představí v Edenu. Domácí Slavia hostí ostravský Baník.

Daleko optimističtěji vypadá situace ve Slavii, která ve velmi dobrém tempu zvládla jarní část skončené sezóny a do té nové vyhlásila smělé cíle. Tím prvním však bude konečně zvítězit v prvním kole, což se sešívaným nepovedlo již pětkrát v řadě. Celkově by chtěl zkonsolidovaný tým, který po dlouhých letech našel snad konečně i trenéra, zaútočit do elitní pětky. Proti Baníku, který Slavia již sedmkrát v řadě neporazila, nenastoupí Dobrotka.

"Věřím, že budeme pokračovat v tom, co kluci předváděli na konci jara, a že budeme stejně ofenzivně naladěni. Rádi bychom potěšili diváky takovým fotbalem, aby viděli šance a góly. Slavia už pět let po sobě začala sezonu špatně, remízou nebo prohrou, takže bychom chtěli toto prokletí zlomit. Věřím, že se nám to podaří a Ostravu porazíme," řekl trenér domácích Michal Petrouš.

Baník byl v posledních třech sezónách rád za udržení nejvyšší soutěže a podobné starosti jej zřejmě čekají i letos. Špatným hospodařením sužovaný klub v létě prakticky neposílil, naopak do Turecka odešla ostravská modla Milan Baroš. Hlavní novou akvizicí je tak tvář hlavního kouče, který poprvé dostane příležitost předvést své kvality v nejvyšší soutěži. K dispozici ale nebude mít zraněné Fantiše, Hableho a Staška a rekonvalescenty Svěrkoše a Macha.

"Chtěli bychom zabodovat, i když proti nám hraje čas a ještě je hodně na čem pracovat. Z toho pohledu jsem sám zvědavý, jak zápas zvládneme. Slavii jsme viděli v generálce proti Mostu a ukázalo nám to, že je to velmi kvalitní tým s nepříjemnou útočnou fází. Hrají hodně kolmých přihrávek za obranu, krajní záložníci se rychle tlačí na obrannou linii. Tam je velká síla Slavie. Mají ve svém středu hodně zkušených hráčů, kteří dokážou dát přihrávku, to si musíme pohlídat v obranné činnosti," uvedl Martin Svědík.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Nitrianský, Petrák, Bortel, Čonka - Gecov - Mičola, Zmrhal, Juhar - Kisel - Škoda
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Bárta - Zawada, Frydrych, Vomáčka, Dedič - Lukeš, Droppa, Kukec, Milosavljev - Kraut, Rolinc
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.20 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sigma Olomouc00000:00
 Viktoria Plzeň00000:00
 Baník Ostrava00000:00
 Slavia Praha00000:00
 Sparta Praha00000:00
 1. SC Znojmo00000:00
 FK Teplice00000:00
 FK Mladá Boleslav00000:00
 Slovan Liberec00000:00
 Vysočina Jihlava00000:00
 1. FC Slovácko00000:00
 1. FK Příbram00000:00
 Bohemians 190500000:00
 Baumit Jablonec00000:00
 Zbrojovka Brno00000:00
 Dukla Praha00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (412)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele