Gambrinus liga - souhrn 1. kola

19.07.2013, 19:53, aktualizováno 22.07.2013, 19:57
Komentáře a souhrny
Český liga otevřela nový ročník a na jeho úvod se na lepší notu naladila Plzeň, když doma smetla 5:0 Bohemians 1905, suverénně si počínala i Sparta v Jihlavě. Liberec odváží výhru z Olomouce, Teplice udolaly Slovácko, v dalších čtyřech zápasech, včetně toho pondělního, se body dělily...

FK Mladá Boleslav - 1. FK Příbram 1:1

22.07.2013 18:00

Góly: 41. Jasmin Ščuk - 83. Petr Švancara

Zejména letní posily, po jedné v každém týmu, budily velký zájem o pondělní dohrávku v Mladé Boleslavi. Štajner a především Švancara byli hodně vidět. Mladá Boleslav nakonec nepotvrdila roli favorita a s Příbramí si body rozdělila.

Od úvodu utkání měli viditelnou převahu domácí, kterým však možnost vstřelit vedoucí branku mařila buď finální přihrávka, či samotná střela. V dobrých příležitostech se objevoval především domácí Chramosta, který nejprve při postupu na brankáře Hrušku těsně minul jeho bránu, podruhé pak nepřesně kroutil míč na vzdálenou tyč po efektní zasekávačce.

Protože se skóre stále nehýbalo, hosté vycítili svou příležitost a po přečkání úvodního tlaku domácích vystrčili růžky. Výbornou příležitost měl po Abrahamově střele Krbeček, ovšem Miller svůj tým zachránil. Po chvíli pak zvedla domácí fanoušky ze sedadel nádherná kombinace, která vyústila v další šanci Chramosty, ovšem Hruška také udržel čisté konto. Až před koncem první půle se domácí dočkali. Z nevinně vyhlížející akce se vyloupl nebezpečný centr štírka Štípka a Jasmin Ščuk na zadní tyči hlavou neomylně zavěsil - 1:0.

Možná to bylo horkým letním dnem či snad nerozehraností po předsezónní přípravě, každopádně tempo hry po přestávce výrazně opadlo a přibyla velká řada nepřesností. Domácí se sice nadále snažili být aktivní, aby zvýšili svůj náskok, zatímco hosté čas od času zahrozili pokusem o vyrovnání, ovšem vyložených šancí bylo k vidění pomálu. Přesto se domácí mohli dostat do rozhodujícího náskoku. Akci Zahustela a Chramosty zakončoval Štajner, ovšem trefil jen boční síť, a hrdinou dne se tak nestal.

Když už to vypadalo, že si domácí nakonec dokráčí pro hubené vítězství, přišel protiútok Příbrami, který rozhodl o dělbě bodů. Pilík výborně zatáhl míč a přesným centrem našel Danoskiho, který z první vysunul do zakončení Švancaru. Ten si jedním dotykem posunul míč kolem Millera a z úhlu rozvlnil síť - 1:1.

Vyrovnávací gól vlil hostům novou krev do žil a i díky povedeným střídáním to nakonec byli oni, kdo byl nebezpečnější. Protože se až do závěrečného hvizdu Mladá Boleslav do šance nedostala a Příbram svůj druhý gól také nepřidala, rozešli se oba soupeři v úvodním duelu sezóny smírně.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Sparta Praha 1:4

21.07.2013 20:15

Góly: 43. Arnold Šimonek - 3. David Lafata (pen.), 11. David Lafata, 32. Josef Hušbauer, 55. Václav Kadlec

Český vicemistr pražská Sparta vstoupil do nového ročníku podobně jako největší rival v boji o titul Plzeň kanonádou. Letenští neměli nejmenší problém s Jihlavou, které nadělili hned čtyři branky. Domácí měli katastrofální start, během deseti minut prohrávali už o dvě branky.

Sparta vyrukovala na Jihlavu hodně aktivně a bylo na ní vidět, jak moc chce odčinit ztracený zápas se švédským Häckenem. A měla i štěstí. Hned ve druhé minutě zápasu zahrál ve vlastním vápně rukou Milan Kopic a nařízenou penaltu bezpečně proměnil kanonýr David Lafata - 1:0 pro Spartu. Hosté nadále určovali tempo hry a za chvíli to bylo už 2:0. Kadlec naservíroval míč před branku, kde nemohl stát nikdo jiný, než nejlepší střelec uplynulých ročníků Gambrinus ligy David Lafata.

Kapitán Sparty mohl ve 21. minutě zkompletovat hattrick, ale jeho další ránu tentokrát s pomocí tyče zlikvidoval Jaromír Blažek. Jihlava hrála otřesně a bylo otázkou času, kdy obdrží další branku. Stalo se tak po půlhodině hry, kdy Hušbauer nadvakrát překonal Blažka. Obrana Jihlavy totálně zaspala a Sparta vedla už 3:0.

Do této doby nehrála Jihlava vůbec nic, ale Sparťané stále měli v hlavách nedávno ztracený zápas s Häckenem, ve kterém vedli 2:0, ale nakonec pouze remizovali 2:2. Strašák jménem Häcken se objevil před koncem prvního poločasu, kdy Vysočina vstřelila kontaktní gól. Po Vaculíkově rohovém kopu se prosadil Šimonek a bylo to 3:1.

Sparta se ale z pohárového utkání poučila a Jihlavě žádný zvrat nedovolila, ba naopak. Hušbauer našel Kadlece, který od tyčky vstřelil již čtvrtý gól Sparty. Utkání tím bylo definitivně rozhodnuto. Sparta deklasovala Vysočinu Jihlavu 4:1 a zareagovala tak na Plzeň i Liberec.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Slovan Liberec 1:2

21.07.2013 19:00

Góly: 56. Ivan Lietava - 45. Serhij Rybalka, 53. Michael Rabušic

Očekávané střetnutí dvou pohárových aspirantů nenabídlo nikterak mimořádnou podívanou, Liberec krátce po změně stran vedl už o dvě branky, Hanáci poté jen snížili. Hosté si tak před odvetou se Skontem Riga vylepšili náladu.

Od první minuty přitom byla na trávníku k vidění převaha Sigmy, která tradičně svého protivníka před domácím publikem přitlačila před vápno, kam posílala nebezpečné centry. Jeden takový po čtvrthodině narýsoval Vepřek, Pospíšil však ve stoprocentní možnosti neuspěl a trefil pouze strážce liberecké branky! Kreativní středopolař byl i nadále pro Liberec hodně nebezpečný - volný přímý kop z nadějné pozice ale pro změnu poslal jen do břevna Kovářovy branky!

Severočeská ekipa nebyla během prvního dějství příliš nebezpečná. Užuž se tak schylovalo na poločasovou bezbrankovou remízu, když z ničeho nic udeřilo na opačné straně: Rabušic zpětným pasem oslovil Rybalku, jenž tečovanou střelou překonal Zlámala - 0:1.

Ve stejném duchu se navázalo i po obrátce. Po rohovém kopu sice ještě Zlámal stihl pokus jednoho z hostujících hráčů zneškodnit, mičuda se však odrazila k Rabušicovi, který už prostě nemohl minout - 0:2! Radost severočeského týmu však neměla dlouhého trvání. Zpoza vápna se Lietava opřel do míče a povedenou střelou k tyči nekompromisně snížil na 1:2.

Hrálo se nahoru dolu a rozhodně se bylo na co koukat. To ostatně jen dokumentoval dobrou individuální akcí Kalytvyncev, jenž se hnal tváří v tvář na Zlámala, avšak kulatý nesmysl nakonec poslal jen do zámezí. Vzápětí to zkoušel Rybalka a bývalý mládežnický reprezentant měl opět plné ruce i nohy práce. Těsně před koncem hlavičkoval střídající Varadi, ale na Kováře si nepřišel!

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Zbrojovka Brno 0:0

21.07.2013 17:00

Góly: -

První bezbranková remíza se zrodila v Jablonci. Čerstvý vítěz českého Superpoháru a účastník předkola Evropské ligy doma nedokázali najít gólový recept na Zbrojovku Brno. Moravané si tak odvážejí ze Střelnice velice cenný bod.

Úvod utkání patřil dle předpokladů Jablonci. Domácí měli míč častěji na svých kopačkách, ale do žádné vážnější šance se nedostali. Zhruba po dvaceti minutách začali "vystrkovat růžky" i Brněnští, ale ani oni si nedokázali vytvořit čistě stoprocentní šanci. Diváci se v krásném letním počasí spíše nudili a až ve 37. minutě je vysvobodila velká šance. Dobře hlavičkoval Kopic a ještě lepší zákrok předvedl gólman Hladký. Před koncem prvního poločasu ještě vyzkoušel střelecké štěstí znovu Kopic, ani tentokráte ovšem nepochodil.

Jablonecký Kopic se nakonec stal smutným hrdinou utkání. Čtvrthodiny před koncem zápasu měl na kopačce další velkou šanci. Brankáře Hladkého sice přehodil, ovšem míč skončil vedle tyče. Baumit v závěru utkání stupňoval svůj tlak a rozhodnout mohl vedle Kopice i Hubník. Ex-olomoucký útočník nedokázal trefit odkrytou branku a Jablonecké to muselo hodně mrzet.

V nastaveném čase diváci šance neviděli. Po druhé žluté kartě byl vyloučen brněnský Janotka, ale vliv na utkání to nemělo. Jablonec po nemasném a neslaném výkonu pouze remizoval s Brnem 0:0.

Více informací k zápasu

FK Teplice - 1. FC Slovácko 3:2

21.07.2013 17:00

Góly: 35. Francis Litsingi, 39. Martin Jindráček, 47. Francis Litsingi - 76. Tomáš Košút, 83. Tomáš Košút

Fotbalisté Teplic dali v prvním kole ligy zapomenout na loňskou sezonu a před vlastním publikem dokázali porazit Slovácko 3:2. Severočeši měli na celek z Uherského Hradiště špatné vzpomínky, ale loňskou porážku 0:4 se jim podařilo odčinit. Teplice utkání skvěle rozehrály, nakonec se ale musely o výsledek strachovat.

Domácí výběr trenéra Zdeňka Sčasného vlétl do utkání jako uragán a Slovácko se muselo hned v úvodu úporně bránit. Převaha Teplic byla natolik enormní, že bylo jen otázkou času, kdy padne první branka utkání. Po čtvrthodině hry se to ještě nepovedlo. Vachouškův pád uvnitř pokutového území neshledal sudí Jech jako přestupek proti pravidlům a na druhé straně zažehnával hrozící nebezpečí Kaufman. Změna skóre se neudála ani ve 32. minutě, kdy Nivaldova přihrávka sice nalezla Jindráčka, jenže ten přestřelil Melichárkovu bránu. Až o tři minuty později se mohli začít tepličtí fanoušci radovat. Litsingi tvrdě vypálil a trefil tyč, naštěstí ale pro Teplice dokázal ještě dorazit míč do branky - 1:0 pro Teplice.

Opařené Slovácko nedokázalo zareagovat a naopak zakrátko inkasovalo podruhé. Martin Jindráček nakonec se štěstím překonal Melichárka, když jej trefil nešťastný odkop hostujícího obránce. Melichárek obdržel druhý gól a se Slováckem to začalo být špatné.

Přáním Svatopluka Habance bylo, aby jeho svěřenci ve druhém poločase vstřelili co nejrychleji kontaktní gól a vrátili se zpět do zápasu. Stal se ale přesný opak. Nivaldo krásnou přihrávkou vybídl Litsingiho a ten druhou brankou v zápase stanovil už tříbrankový rozdíl - 3:0 pro Teplice. Šance Slovácka na bodový zisk tak rapidně poklesly.

Teplice zaslouženě vedly, ale ještě nebyl všem dnům konec. Čtvrthodiny před koncem zápasu totiž vykřesal naději Martin Košút, z dorážky překonal Grigara a Tepličtí se ještě museli mít na pozoru, což se neměli. Sedm minut před koncem zápasu obrana Teplic zaspala, Kerbr centrem našel znovu Košúta, jenž hlavou snížil už na rozdíl jediné branky - 3:2. Drama tedy bylo na světě! Domácí tým ale v nastavení svému soupeři nic nepovolil a výhru nakonec uhájil.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Baník Ostrava 1:1

19.07.2013 20:15

Góly: 62. Tomáš Mičola - 60. Davor Kukec

Očekávaná vítězná premiéra se sešívanému týmu nepodařila zrealizovat. Slavia sice měla proti Baníku výraznou převahu, hned několik velkých šancí, zvrátit utkání na svoji stranu už se ji ovšem nepodařilo.

Ještě před začátkem samotného utkání bylo na programu loučení s Davidem Hubáčkem, který po osmi letech vysvlékl slávistický dres a zamířil zpátky do mateřského Zlína. Samotný úvod devadesátiminutové podívané však spolehlivému obránci mnoho radosti nepřinesl, hned dvakrát centroval Lukeš, ovšem Engelmann a Kraut nedokázali přesně zacílit.

Červenobílá odpověď přišla zanedlouho po standardce, kdy Nitrianský vracel pod sebe na Juhara, slovenský dělostřelec však mířil o kousek nad břevno Čontofalského svatyně! Postupem času se aktivita domácího celku postupně zvyšovala, zajímavé momenty a šance však tento trend nepotvrdily a zbytek první půle tak mnoho pohledných fotbalových akcí nenabídl.

To se ale po obrátce změnilo! Slavia se po pár minutách dožadovala odpískání pokutového kopu, ovšem sudí Paták nechal po zákroku Lukeše na Mičolu hru nadále volně plynout. Velká možnost pak byla pro domácí na programu v 56. minutě, kdy po velkém závaru hlavičkoval Juhar, avšak z bezprostřední blízkosti nedokázal ostravského strážce branky překonat! Prakticky hned z protiakce zahrozil Kraut, ale efektním pokusem nedokázal nalézt prostor tří tyčí.

Po hodině hry pak zpoza vápna natáhl Kukec, jenž se skvěle uvolnil, Čontofalský jeho přízemní střelu očividně podcenil a trestuhodnou minulou ji dovolil zamířit do sítě - 0:1! Radost však ostravskému Baníku dlouho nevydržela: Mičola si na zadní tyči našel přetažený centr od rohového praporku a fantastickou ranou z první za pomoci břevna vymetl pravou šibenici Bártovy svatyně - 1:1. Tímto však nečekané zvraty nekončily, hned vzápětí z ničeho nic vypadlo osvětlení a utkání muselo být zhruba na patnáct minut přerušeno. Tento moment jakoby ještě více podpořil SKS.

Obrovský tlak a vysoké procento držení míče však ne a ne přinést kýžené ovoce. Útočné snažení přišel podpořit i Martin Fenin a právě on měl krátce po svém nástupu šanci, když ve vápně skvěle uvolnil, aby následně nepropálil hradbu těl před sebou. Už v nastavení měl dobrou šanci ještě Nitrianský, ale z úhlu vymezený prostor trestuhodně nenašel. Bortel ještě hlavičkoval nepřesně.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - 1. SC Znojmo FK 1:1

19.07.2013 18:00

Góly: 26. Patrik Gedeon - 76. Patrik Hrošovský

Nováček ze Znojma se hned na úvod soutěže postaral o velké překvapení. Moravský celek dokázal bodovat na půdě loni šesté Dukly 1:1! Favorizovaní Pražané vedli po brance Gedeona, ovšem čtvrthodiny před koncem šokoval Julisku Hrošovský.

Znojemští fotbalisté v krásném slunečním počasí nepřijeli na Julisku jenom bránit, což potvrdila osmá minuta. Hrošovský se dostal k hlavičce a bylo štěstím Dukly, že netrefil branku. Poté začali úřadovat domácí. Nestór Albiach připravil tutovku pro Romeru, který přestřelil. Jen o chvíli později dokonce orazítkoval břevno Ouedraogo! Znojemští sice tento nápor přežili, ale ve 26. minutě stejně poprvé inkasovali. Hrubý nedokázal zneškodnit centr a Patrik Gedeon vsítil úvodní gól zápasu - 1:0 pro Duklu. Hosté se sice dokázali dostat do blízkosti brankáře Rady, ale výraznější šanci si vypracovat nedokázali.

První poločas skončil dle předpokladů, Dukla vedla a na začátku druhého dějství měla zajímavou možnost jít do dvoubrankového vedení. Kozlovi svěřenci rozehráli standardní situaci signálem a Bergerova střela z první skončila jen těsně vedle branky. Dukle se ale vstřelit druhou branku nedařilo a Znojmo vycítilo šanci na bodový zisk. Po hodině hry vyslal velké varování na branku Pražanů Nepožitek, Rada ale nemusel zasahovat.

Hosté se nakonec ale přeci jenom mohli radovat z vyrovnání. Nepožitek vyslal do vápna Hrošovského a čtvrthodiny před koncem zápasu to bylo 1:1. Dukla se vzápětí odhodlala k náporu a Znojmo se zuby nehty bránilo. Vrzal po rohovém kopu minul branku a Pospěch ani Berger nedokázal zakončit. Znojmo dovedlo remízu 1:1 do zdárného konce a může slavit historicky první bod. Na Moravě tak bude po dnešku panovat velká spokojenost.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Bohemians Praha 1905 5:0

19.07.2013 18:00

Góly: 19. Jakub Štochl (vl.), 39. Marián Čišovský, 54. Daniel Kolář, 68. Tomáš Wágner, 74. Stanislav Tecl (pen.)

Obhájce mistrovského prvenství vstoupil také do Gambrinus ligy a staronovému účastníkovi nejvyšší soutěže Bohemians 1905 nadělil rovnou bůra! Viktorka se tak nyní opět může soustředit na evropskou scénu...

Pouze na lavičce tentokráte zůstal obvyklý kapitán a tahoun plzeňské družiny Pavel Horváth a společně s ním nezbylo místo ani na Františka Rajtorala. Ani tyto "absence" však Západočechy nepoznamenaly. Hodně aktivní byl hned od první minuty navrátilec Petržela, jenž nejdříve zamířil do břevna, aby si po čtvrthodině jeho centr srazil do branky Jakub Štochl - 1:0.

Domácí tým měl po celých čtyřicet pět minut výraznou převahu, mičudu postupně expedoval na soupeřově polovině a častokrát ohrozil Havránka, který mezi třemi tyčemi Klokanů nahradil dlouholetou oporu Radka Sňozíka. Pět minut před odchodem na pauzu rozehrál standardku Kovařík, Havránek vyrazil jen na břevno a Čišovský už potom snadno zvýšil na 2:0.

Krátce po změně stran však mohlo být z ničeho nic sníženo. Za nedokonale zahranou ofsajdovou past si naběhl Budínský, jenž následně obstřelil Kozáčika, balón směřující mezi tři tyče ale za minutu dvanáct odvrátil právě hříšník z předchozí situace Čišovský! Nedáš - dostaneš. Přesně tohle přísloví se opět záhy naplnilo: Daridův centr od rohového praporku vrátil na zadní tyči do ohně Procházka a Koláž už měl z bezprostřední blízkosti ideální střeleckou pozici - 3:0!

Vršovický celek měl přece jen více ze hry a díky tomu byl pro plzeňskou branku i výrazně nebezpečnější. To mohl potvrdit znovu Budínský, ale hlavou nedokázal zacílit do vyznačeného prostoru. Krátce nato pak bylo definitivně jasno: Darida dalším skvělým centrem oslovil nabíhajícího Wágnera, jenž si poradil s Jakubem Štochlem a efektním lobem zavěsil - 4:0.

Konečnou podobu dostal výsledek zhruba pětadvacet minut před cílovou páskou, když si Šmíd počínal ve vápně proti Petrželovi nedovoleně a sudí Jílek bez váhání nařídil penaltu! Odpovědnost vzal na sebe Tecl a svým premiérovým plzeňským gólem uzavřel na 5:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň11005:03
2.Sparta Praha11004:13
3.FK Teplice11003:23
4.Slovan Liberec11002:13
5.Dukla Praha10101:11
 Slavia Praha10101:11
 Baník Ostrava10101:11
 FK Mladá Boleslav10101:11
 1. FK Příbram10101:11
 1. SC Znojmo10101:11
11.Baumit Jablonec10100:01
 Zbrojovka Brno10100:01
13.1. FC Slovácko10012:30
14.Sigma Olomouc10011:20
15.Vysočina Jihlava10011:40
16.Bohemians 190510010:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (360)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele