Gambrinus liga - preview 1. kola

27.07.2012, 08:28, aktualizováno 30.07.2012, 08:40
Previews
Do nového ročníku Gambrinus ligy dnes zasáhnou také týmy pražské Slavie a Vysočiny Jihlava. Celek z hlavního města bude chtít od začátku napravovat nepříliš podařenou minulou sezónu, nováček nejvyšší soutěže zase zachránit ligu na rozdíl od své premiérové účasti z před sedmi let...
Slavia Praha - Vysočina Jihlava  (pondělí 18:00)
Po šesti letech se do nejvyšší soutěže vrací Vysočina Jihlava. Nováčka přivítá na svém hřišti Slavia Praha.

Slavia s novým koučem Radou má co napravovat. Již tři sezóny po sobě se neprobojovala do evropských pohárů a ani předváděným fotbalem své fanoušky nebaví. Nyní věří, že se vrátí na vyšší příčky. Pomoci by jí k tomu měl posílený kádr, do kterého v létě přišli Vošahlík, Juhar, Dobrotka a navrátilec Kisel. Útočník Škoda se stal nejlepším kanonýrem týmu v letní přípravě.

"Začátky bývají vždycky takové kostrbatější, bylo to vidět třeba na Liberci. Ale věřím, že se dobře připravíme a první zápas zvládneme," uvedl Rada.

Premiérovou účast v Gambrinus lize zahájili fotbalisté FC Vysočina v roce 2005 na Strahově, který byl tehdy domovským stánkem Slavie. Po sedmi letech se do nejvyšší soutěže vrací a znovu na úvodu změří síly s pražskou Slavií. Zápas bude zajímavý hned pro několik hostujících hráčů. Václav Koloušek, Ondřej Šourek, Petr Tlustý, Stanislav Tecl i brankáři Jaromír Blažek s Janem Hanušem totiž v minulosti na Slavii působili.

Vydařenou premiéru na lavičce Vysočiny by rád zažil kouč František Komňacký. "Slavia prošla v minulém ročníku vnitřními problémy, nyní už ale znovu představuje konsolidovaný klub a do sezony vstupuje s cílem vylepšit své postavení. My ale rozhodně nebudeme jako nováček v roli obětního beránka. Jsem přesvědčen, že je v našich silách uspět," uvedl jihlavský lodivod.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Nitrianský, Latka, Hubáček, Čonka - Petrák - Vošahlík, Jarolím, Kisel, Juhar - Škoda
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Blažek - Obert, Tlustý, Šourek, Josl - Karlík, Koloušek - Vaculík, Kučera, Mešanovič - Tecl
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.20 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - FK Mladá Boleslav  (neděle 17:00)
Dva adepti na pohárová umístění se střetnou v prvním kole v Teplicích. Domácí na Stínadlech přivítají Mladou Boleslav.

Teplice s novým trenérem Přerostem budou chtít podávat vyrovnanější výkony, než které předváděli žlutomodří v minulé sezóně. Díky zlepšenému výkonu v posledních kolech sice Teplice zabojovaly o co nejlepší umístění, ke každoročnímu cíli v podobě kvalifikace do evropských pohárů to však nakonec nevedlo. Domácí nastoupí bez zraněných Jursy a Dolejše. Vachoušek s Matulou by již na nedělní utkání připraveni být měli.

"Budeme muset hlavně kombinovat co nejvíce po zemi, pak by mohla být jejich stoperská dvojice zranitelná. Viděli jsme už přípravu s Varnsdorfem a samozřejmě také pohárový zápas. Byly tam určité věci, které se ze hry daly vyčíst, ale to utkání, dle mého, nemělo takovou kvalitu, jako by mělo mít ligové utkání," studoval hru soupeře trenér Lukáš Přerost.

Mladá Boleslav zvládla úspěšné 2. Předkolo Evropské ligy a posílené mužstvo chce dobře začít také ligu. Přes léto přišli do kádru Miroslava Koubka především útočné posily - Magera, Ondřejka, Nešpor. Z Plzně se vrátil na hostování bek Šírl. Rozjezd by mohla zastavit rozsáhlá marodka, na které jsou Zahustel, Fabián, Janíček, Kulič a nově i Šírl s Chramostou. Kvůli kartám nemůže hrát Táborský.

"Z postupu přes islandského soupeře v Evropské lize máme radost, ale stál nás hodně bolesti. Na oboje musí hráči zapomenout a soustředit se nyní na zdařilý vstup do ligy. V Teplicích chceme bodovat," řekl trenér Miroslav Koubek.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Lukáš, Rosa, Chovanec - Ljevakovič, Matula - Čajič, Vachoušek, Vůch - Mahmutovič
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Kysela, Smejkal, Rolko, Bořil - Kúdela, Ščuk - Mareš, Magera, Sivrič - Nešpor
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.20 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Viktoria Plzeň - FC Hradec Králové  (neděle 17:00)
Plzeňští fotbalisté začnou svou pouť za titulem v neděli, kdy se v prvním ligovém kole utkají s Hradcem Králové. Západočeši budou chtít navázat na výsledky z předkola Evropské ligy, zatímco Hradečtí se potřetí za sebou pokusí vítězně vstoupit do nejvyšší soutěže.

Viktoria Plzeň má pro letošek stanovené dva hlavní cíle. Uspět v Evropské lize, tj. postoupit do skupinové fáze a v Gambrinus lize získat mistrovský titul. Loni se ji nepovedlo obhájit ligové prvenství, i když k němu byla blízko. Během léta opustili plzeňský kádr Petržela, Pilař a brankář Marek Čech. Plnohodnotnou náhradu do brány získali zástupci klubu v podobě Bolka, který přišel ze slovenské Senice. "Musíme hned od začátku sezony vyhrávat, abychom nenabrali ztrátu jako v minulé sezoně. Pak se to těžko dotahuje, je třeba odstartovat dobře. Hradec určitě změní styl hry. Pan Plíšek hraje jinak než pan Kotal. Rozestavení bude jinačí. Uvidíme, s čím Hradec přijede, ale bude také záležet na tom, co mu dovolíme. Nechceme totiž čekat na to, co předvede Hradec, ale chceme se soustředit na vlastní hru," řekl k zápasu trenér Plzně Pavel Vrba.

Hradec umí vstupy do nové ligové sezony. Po návratu do první ligy v posledních dvou sezonách české nejvyšší soutěže pokaždé vyhrál první kolo. Vstoupit do nového ročníku opět vítězným způsobem bude tentokrát pro hradecký celek hodně tvrdý oříšek. Představí se totiž na půdě předloňských mistrů, kteří i letos aspirují na ligový primát. "Čeká nás složitý zápas. Na druhou stranu je to utkání, ve kterém nemáme co ztratit. Zápas musí být pro všechny velkou motivací. Musíme ho odehrát bez strachu a s dostatečným sebevědomím. Pro zápas s takovým týmem jako Plzeň hráči nepotřebují žádnou speciální motivaci. Ale je pravda, že za jakýkoli bodový zisk něco vymyslíme," prohlásil hradecký kouč Jiří Plíšek.

Domácí budou postrádat zraněného Zemana a otazníky visí nad starty Čišovského a Filla. Hosté přijedou bez zraněných Malinského a Klapky.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Bolek - Rajtoral, Ševinský, Procházka, Limberský - Horváth, Darida - Hora, Kolář, Malakjan - Bakoš.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Holeš, Fukal, Hochmeister, Poděbradský - Štěpán, Strnad, Šisler, Zelený - Harba, Dvořák.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 5.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - Slovan Liberec  (sobota 16:00)
Úřadující mistr vstoupí do 20. ročníku ve venkovním prostředí. Slovan Liberec zajíždí k Litavce na souboj s nevyzpytatelnou 1. FK Příbram.

Středočeši pod vedením trenéra svérázného kouče Vavrušky v minulé sezóně příjemně překvapili svou atraktivní ofenzivní hrou, která jim vynesla konečné deváté místo. Závěr jim však nevyšel - prohráli pět utkání v řadě. Před sezónou však Příbram výrazně neoslabila, naopak do kádru přibyli zkušení Kalivoda, Střihavka, Trapp či naposledy navrátilec Wágner na hostování.

Že by domácí naříkali, že se hned v prvním kole musí postavit úřadujícímu mistr? V žádném případě. "Vyzvat mistra hned na úvod může být motivace navíc," uvedl Vavruška.

Liberce nevstoupil do nové sezóny vůbec dobře. Ve třech soutěžních utkáních výkony rozhodně nenadchl, superpohár s Olomoucí prohrál a postup přes kazachstánského mistra ve 2. předkole Ligy mistrů vydřel jen tak tak. Důležité však je, že přeci jen vydřel, od čehož se zraněními a odchodem svého nejlepšího hráče oslabený tým může odrazit.

"Pokud bychom zápas s Karagandou nezvládli, vstup do soutěže by to hodně ovlivnilo. Z tohoto pohledu převládají z výsledku pozitivní pocity. Jsme obhájci titulu a chceme do soutěže vstoupit úspěšně," přál si kouč Jaroslav Šilhavý.

Hlavním rozhodčím utkání bude Michal Paták, jemuž budou na čarách asistovat Jiří Jiřík a Petr Blažej.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Štochl, Hájovský, Trapp, Mišůn - P. Pilík, Koukal, T. Pilík, Mareš - Šlapák, Wágner.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Kušnír, Nezmar, Kelič, Fleišman - Šural, Vácha, Janů, Breznaník - Štajner - Blažek.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.80 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Dukla Praha - Sparta Praha  (sobota 18:00)
Sparťané zahájí svou letošní ligovou pouť na hřišti pražské Dukly. Naposledy se spolu oba týmy utkaly v loňském předposledním ligovém kole, v němž Letenští ztratili šanci získat titul.

Cíl Sparty je pro tuto ligovou sezonu jasný: po dvouleté odmlce vrátit mistrovský titul zpět na domácí Letnou. Během léta došlo spíše ke stabilizování a omlazení kádru. Největší změna v mužstvu proběhla na trenérské lavičce. Do Sparty se vrací uznávaný trenér Vítězslav Lavička, s nímž přišly do týmu i nové tváře - zkušený brankář Marek Čech a španělský obránce Pablo Gil. "Cíle Sparty musí být vždy ty nejvyšší. Abychom mohli dosáhnout na ten nejvyšší, kterým je mistrovský titul, je důležité dobře vstoupit do ligového ročníku. Takže hledíme k zápasu na Dukle s velkou koncentrací a zaujetím," pronesl sparťanský asistent trenéra Zdeněk Svoboda. V sestavě hostí bude chybět zraněný Hybš a nejistý je start kapitána Matějovského.

Loňský nováček z Dukly zvládl návrat mezi elitu na výbornou. V tabulce skončil na šestém místě. Zopakovat tento výsledek i letos bude pro fotbalisty Dukly těžké. Zvláště když jim odešly opory, odešli například autor jedenácti branek Lietava a obránce Švejdík. Nejvýraznějšími posilami Dukly se stali záložníci Luboš Kalouda, Tomáš Borek, španělský bek Romera a navrátilec z plzeňského hostování Tomáš Berger. Lietavovu pozici by měl zaujmout Zbyněk Pospěch, jenž přišel ze Slavie. "Sparta patří k největším favoritům na titul, kádr na to má. Nový trenér povede mužstvo výkonnostně nahoru. Bude to pro nás strašně těžký start. Nicméně my jsme si ověřili, že se nejlepších mužstev u nás bát nemusíme. V minulé sezoně jsme ani jedno utkání se Spartou neprohráli," pochlubil se trenér domácích Luboš Kozel, jehož tým by měl v sobotu nastoupit v kompletním složení.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Hašek, Božič, Vorel, Vrzal - Podrazký, Gedeon, Kalouda - Svatonský, Pospěch, Pázler.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Gil, Švejdík, Jarošík, Pamič - Kadeřábek, Hušbauer, Holek, Kadlec (Matějovský), Krejčí - Kweuke.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.33 - 3.25 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
České Budějovice - Sigma Olomouc  (sobota 19:00)
Na jihu Čech načnou novou sezonu loňští tabulkoví sousedé - České Budějovice a Olomouc. V letošní sezoně ovšem má především Sigma zcela jiné ambice a ráda by skončila mezi nejlepšími pěti...

Nový olomoucký trenér Roman Pivarník před sebou má prvoligovou premiéru a v té se pokusí vylepšit poslední bilanci Sigmy, která v Českých Budějovicích vyhrála jenom jeden z posledních šesti zápasů. "Budějovice jsou odjakživa silné na domácí půdě, ale naše sebedůvěra šla nahoru po úspěchu v Superpoháru. Věřím, že díky tomu jsme v mírné výhodě proti soupeři, vítězství z Liberce nám pomůže, i výkon byl dobrý a zdravé sebevědomí hráčů o něco narostlo. Budějovice doma mají sílu ve standardních situacích, mají hráče, které je umí zahrávat. Nechceme ani dovolit, aby chodily do naší otevřené obrany. Chceme naplno bodovat," říká debutant mezi ligovými kormidelníky.

České Budějovice loni velmi dobře zvládly druhou polovinu sezony. Před jejím začátkem týmu vážně hrozil sestup, jemuž se Jihočeši nakonec s přehledem vyhnuli. Nyní na ně čeká Olomouc a výzva v podobě ukončení série, v jejímž průběhu nevyhráli čtyři po sobě jdoucí otevírací zápasy nového ročníku.

"Z olomouckého klubu vychází spousta sebevědomých cílů, ať už to jsou poháry nebo dokonce titul. My víme, že nás čeká těžký soupeř. Olomouc má kvalitní tým, dobře poskládaný a se širokým kádrem. Víme, do čeho jdeme, viděli jsme jejich zápas v Superpoháru s Libercem. Do prvního domácího zápasu nové sezony snad ani nemůžeme jít s ničím jiným, než že chceme vyhrát. Ať hrajeme s Olomoucí nebo se Spartou," prohlásil kouč František Cipro.

Domácí mají hned na úvod sezony problémy se zraněními, na marodce jsou Machovec, Bakala a Javorek, v hostujícím týmu bude absentovat Klesnil.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Novák, Řepka, Lengyel, Hanzlík - Klesa, Rakovan, Rýdel, Otepka, Sandro - Markovič.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Janotka, Golban, Škerle, Vepřek - Rossi, Hořava - Schulmeister, Doležal, Navrátil - Ordoš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.10 - 3.10 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Slovácko - Zbrojovka Brno  (sobota 19:00)
Souboj jihomoravských klubů bude k vidění v Uherském Hradišti. Domácí 1. FC Slovácko přivítá navrátilce z druhé ligy, Zbrojovku Brno.

Slovácku se proti nedalekému rivalovi příliš nedaří. V posledních 13 vzájemných utkáních jej nedokázali porazit, v posledních 7 navíc nedokázali vstřelit ani branku. V živé paměti pak tým trenéra Soukupa jistě má dva roky starý sedmibrankový debakl. Ani vítězství 7:0 však tehdy Brnu k záchraně nepomohlo. Domácí zřejmě budou postrádat Kordulu i Hlúpika. V letní přípravě předváděl zajímavé a slibné výkony mladík Kovář.

"Brno v žádném případě neberu jako nováčka. Má jiný kádr, než mělo ve druhé lize. Na první kolo bych si přál nejsilnější soupeře, například Spartu. Některé zápasy Brna jsem viděl osobně, je na něm vidět chuť do ligového ročníku. Po postupu ze čtvrtého místa je tým plný elánu a euforie. Vnímáme i kvality našeho bývalého útočníka Švancary," řekl Miroslav Soukup.

Tým z druhého největšího města republiky se do první ligy vrací po roční pauze. Ve druhé lize sice skončil až čtvrté, nicméně protože Ústí nad Labem ani Sokolov nesplnili podmínky, které jsou nutné pro působení v první lize, po zásluze postoupil administrativní cestou. Vzpomeňme na dva roky starou výjimku právě pro Ústí, které hrálo v nefotbalové atmosféře na cizím stadiónu.

"Při našem vstupu do ligy nás čeká derby s týmem, který je stabilizovaný a velice slušně v letní přestávce posílený. Slovácko mělo až na prohru v generálce s Plovdivem i dobré výsledky v přípravě. Čeká nás výborná atmosféra. Rozhodně nechceme odjíždět z Uherského Hradiště s prázdnou, naším cílem je bodovat," přeje si Čuhel.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Kubáň, Košút, Trousil, Reinberk - Kerbr, Martykán, Daníček, Volešák - Došek, Kovář
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Doležal - Pašek, Kaufman, Pernica, Husár - Glaser, Šoljič, Zavadil, Lutonský - Švancara, Jurdík
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baumit Jablonec - Baník Ostrava  (pátek 18:00)
Ve stínu Letních olympijských her v Londýně odstartuje v pátek nový ročník české nejvyšší soutěže. Předehrávku úvodního kola obstarají týmy Jablonce a Ostravy. Oba týmy budou chtít v této sezoně vylepšit své loňské postavení v tabulce.

Jablonec prošel přes léto několika změnami. V nové sezoně povede Severočechy nový kouč Václav Kotal, který nahradil Františka Komňackého. Kádr se během pauzy omladil, odešli zkušení Jarolím, Zábojník a kapitán Pavlík. Zato klub dokázal udržet v mužstvu svého kanonýra Davida Lafatu, o kterého usilovala pražská Sparta. Domácí mohou být spokojeni s letní přípravou až na generálku s druholigovým Varnsdorfem, jemuž podlehli 1:2. "Ostravu nechceme určitě v žádném případě podcenit. V minulé sezoně sice hráli o záchranu, klub se ale dokázal stabilizovat. Jsem přesvědčený, že ta euforie ze záchrany bude pokračovat dál. Pro nás je samozřejmě povinnost získat doma tři body, ale začátky bývají složité, což jsme viděli třeba teď u Liberce. Došlo u nás k některým personálním změnám, sami jsme v očekávání. Věřím, že prohra v generálce s Varnsdorfem byla pouze momentálním výpadkem," tvrdí jablonecký trenér Kotal, jehož noví svěřenci v loňském ročníku skončili osmí.

Nezopakovat loňský scénář, kdy museli hrát o prvoligové přežití. To je hlavní cíl fotbalistů Ostravy, kteří by rádi okupovali klidný střed tabulky. Mužstvo Baníku věří, že naváže na povedený konec uplynulé sezony, kdy v posledních čtyřech kolech ani jednou neprohrálo a díky této sérii zůstalo v první lize. "Myslím, že jsme na ligu nachystaní dobře, v rámci finančních možností jsme se kádr pokusili co nejvíce zkvalitnit. Budeme chtít navázat na dobré zápasy, které jsme odehráli v přípravě, jenže v lize na hráče působí úplně jiný tlak a stres. Proto právě až zápas v Jablonci napoví, jak na tom po létě skutečně jsme," uvedl ostravský kouč Radoslav Látal, jehož týmu se v Jablonci dlouhodobě nedaří. Šestkrát za sebou odjížděl ze severu Čech bez výhry.

Výkop zápasu je naplánován na 18. hodinu a zápas bude živě přenášet nová stanice TV Fanda.
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Čížek, Eliáš, Beneš, Novák - Kopic, Loučka, Piták, Jablonský - Lafata, Kovařík.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Buček - Zawada, Kaprálik, Vomáčka, Mach - Droppa, Vašenda - Fantiš, Lukeš, Kukec - Kraut.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň00000:00
 Baník Ostrava00000:00
 FK Mladá Boleslav00000:00
 Sigma Olomouc00000:00
 Slavia Praha00000:00
 FK Teplice00000:00
 Sparta Praha00000:00
 Slovan Liberec00000:00
 Baumit Jablonec00000:00
 Vysočina Jihlava00000:00
 1. FC Slovácko00000:00
 1. FK Příbram00000:00
 FC Hradec Králové00000:00
 České Budějovice00000:00
 Zbrojovka Brno00000:00
 Dukla Praha00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (824)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele