Evropská liga - souhrn šestých zápasů základních skupin

12.12.2013, 21:00, aktualizováno 12.12.2013, 23:00
Komentáře a souhrny
Oděsa zvítězila v Eindhovenu a na úkor soupeře postupuje dál, místenku v jarní fázi si dnes zajistily také Liberec, Dynamo Kyjev, Betis, Swansea, Maribor a Maccabi Tel-Aviv. Fiorentina v souboji o první místo porazila Dněpropetrovsk, Salzburg a Tottenham si udržely stoprocentní bilanci...
Skupina A

Valencia CF - Kubaň Krasnodar 1:1

12.12.2013 19:00

Góly: 67. Paco Alcácer - 84. Lorenzo Melgarejo

Kubaň Krasnodar vybojoval cennou remízu 1:1 na hřišti favorizované Valencie, na pohyb v tabulce skupiny A to však nemělo žádný vliv. Zatímco španělský celek po úvodní porážce suverénně proplul základní skupinou a postupuje z prvního místa, Krasnodar se s evropskými poháry loučí třetím místem.

Ruský klub potřeboval nutně na Mestalle zvítězit, aby bodově dorovnal druhou Swansea. Velšský klub měl také o tři branky lepší skóre, a tak mohl Krasnodar ostražitě sledovat vývoj utkání ve Švýcarsku, kam "Labutě" zavítaly na půdu St. Gallenu. Vzhledem k výhře domácích 1:0 nakonec potřebovali Rusové zvítězit o dvě branky, aby si postup zajistili.

Jako první gólově zahrozila Valencie, když Míchel v jednadvacáté minutě zblízka napálil konstrukci branky. Jen chvíli nato tentýž hráč poslal do pokutového území nebezpečný roh, který však Helder Postiga poslal hlavičkou nad. Ve zbytku úvodní pětačtyřicetiminutovky se již nic podstatného neudálo ani na jedné straně, a tak šli hráči do kabin za bezbrankového stavu.

Až po uplynutí hodiny hry mohli diváci na Mestalle znovu zpozornět, když světoběžník Djibril Cissé přinutil Diega Alvése ke kvalitnímu zákroku. Nedlouho poté přišel k radosti domácích průlom skóre. Ever Banega uvolnil Paca Alcácera a mladý útočník zblízka nezaváhal. Valencie tak měla nakročeno k páté výhře v Evropské lize v řadě, což prohru v prvním kole se Swansea vrhá hluboko do zapomnění.

Jubilejní vítězství se však přece jen nekonalo. Šest minut před koncem Gonzalo Bueno nacentroval do vápa a Lorenzo Melgarejo hlavou poslal míč do sítě. V samotném závěru ještě uviděl červenou kartu domácí Víctor Ruiz za faul na unikajícího Cissého, ale na skóre se již nic neměnilo.

Více informací k zápasu

FC St. Gallen - Swansea City 1:0

12.12.2013 19:00

Góly: 80. Marco Mathys

V mlžném Švýcarsku hrál ve druhé půli jen jeden tým. Po prvním dějství, v němž měla mírnou převahu Swansea, už fanoušci mohli s radostí sledovat počínání pouze domácích hráčů. Šancí měl St. Gallen na dva zápasy, přesto skóroval jen jednou - deset minut před koncem rozhodl o výhře 1:0 Mathys. Velšané tak bod potřebný k postupu nezískali; jelikož ale Kubaň ve Valencii jen remizoval, postupuje do vyřazovací fáze Swansea.

Od prvních minut se nad trávníkem válela hustá mlha, "jako kdyby tam všichni foukali špínky". Metafora Petra Švancary ale hostům mimořádně vyhovovala a v úvodních pětačtyřiceti minutách měli více ze hry právě hráči Swans. Lamah ale mířil z hranice vápna těsně vedle a Shelveyho důrazná akce skončila střelou do náruče gólmana Herzoga.

Domácí měli jedinou šanci prvního poločasu po půlhodině hry. Lenjani mířil na přední tyč a jen málo mu chybělo, aby trefil šibenici. Nakonec jeho pumelice rozvlnila jen boční síť. Do přestávky ještě Lamah na druhé straně pálil zpoza šestnáctky, ale opět zamířil těsně vedle.

Po přestávce se ale obraz hry naprosto převrátil. S mlhou odešla ze stadionu i Swansea a prakticky hráli jen fotbalisté St. Gallenu. Zpočátku zachraňoval hosty skvělý brankář Tremmel, který dvakrát skvostně vychytal samostatné nájezdy Roberta Rodrigueze. Ten svým spalováním rozzlobil trenéra natolik, že ho po druhé šanci raději vystřídal.

Po hodině hry trefil Wüthrich tyč z přímého kopu, ale za deset minut už rozvlnil síť. Dotlačil totiž do sítě centr z levé strany. Rozhodčí nakonec ovšem jeho branku neuznal kvůli přílišnému důrazu na obránce Taylora. O tři minuty později byl blízko brance Mathys, který po centru Wüthricha hlavou mířil přesně, ale Caňas na brankové čáře odkopl do bezpečí.

Rozhodnutí nakonec přišlo až deset minut před koncem. Centr Wüthricha (koho jiného) z levé strany si našel Mathys, který se natáhl jak široký tak dlouhý a konečně otevřel do prázdné branky skóre, čímž rozhodl o Pyrrhově vítězství St. Gallenu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Valencia CF (ESP)641112:713
2.Swansea City (ENG)62226:48
3.Kubaň Krasnodar (RUS)61327:76
4.FC St. Gallen (SUI)62046:136
Skupina B

Dinamo Záhřeb - Ludogorec Razgrad 1:2

12.12.2013 19:00

Góly: 45. Duje Čop - 28. Dani Abalo, 72. Roman Bezjak

Fotbalisté Razgradu potvrdili dominanci ve své skupině a také na závěr si odvezli ze Záhřebu všechny tři body. V utkání byli lepším týmem a měli i více střeleckých pokusů, nakonec díky brance dvacet minut před koncem zvítězili 2:1. Skupinu tak vyhráli s těžko uvěřitelným počtem šestnácti bodů za pět výher a jednu remízu, před Oděsou skončili o šest bodů. Naopak Záhřeb uhrál jen jediný bod proti PSV a skončil zoufale poslední.

Před duelem byl mírně favorizován a do utkání také vstoupil velmi dobře, v úvodní dvacetiminutovce tlačil soupeře na jeho polovině, nicméně vážněji nedokázal brankáře Čvoroviće ohrozit. Poté začali vystrkovat růžky hosté a v podstatě ze své první vážnější příležitosti skórovali. Po necelé půl hodině hry uvolnil Roman Bezjak unikajícího Marcelina, který vybídl přihrávkou Daniho Abala a ten střelou podél brankáře Sandomierskiho skóroval - 1:0.

Hosté od této chvíle přitlačili a ostřelovali domácího brankáře, ovšem buď si špatně seřídili mířidla nebo s přehledem zasahoval domácí strážce. Když už se zdálo, že hosté budou odcházet do kabiny spokojeněji, tak Záhřeb vyrovnal. V první nastavené minutě po rohovém kopu Pamiće tečoval balón ve vzduchu Čalušić a do prázdné branky s přehledem zakončoval Duje Čop. Po změně stran tempo hry výrazně opadlo.

Oba celky o balón bojovaly blízko středové čáry a nemohly plynule přecházet do útoku, navíc často kazily rozehrávku. Rozhodující moment utkání přišel v 72. minutě, kdy se po zvýšené aktivitě hostů prosadil Bezjak díky milimetrové nahrávce aktivního Abala. Domácí byli až do závěrečného hvizdu v křeči a hru naopak kontroloval soupeř. V samém závěru mohl rozhodnout Espinho, jenže z jasné pozice branku netrefil a výsledek se tak již nezměnil.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Černomorec Oděsa 0:1

12.12.2013 19:00

Góly: 59. Franck Dja Djédjé

Fotbalisté PSV nezvládli ani další zápas v řadě za sebou a kvůli tomu končí jejich cesta Evropskou ligou. Při losování skupiny byli považováni za největšího favorita a měli jasně postupovat, jenže nakonec končí na třetím místě se sedmi body. V závěrečném utkání s ukrajinskou Oděsou jim stačil bod, jenže holandský celek nakonec prohrál 0:1. Hosté sice v závěru dohrávali v deseti, i tak s vypětím všech sil těsné vedení udrželi.

PSV zažívá velmi špatné období, v lize kleslo do středu tabulky a nyní vypadlo i z Evropské ligy, zřejmě přijdou v tomto velkoklubu velké změny. Utkání bylo od samého začátku plné šancí a diváci se měli rozhodně na co dívat. Už v 5. minutě mohl poslat domácí do vedení Depay, jenže mu k zakončení chyběl krok a nakonec situaci vyřešil Bezotosnyj. Přesně po dvaceti minutách hry se domácí dostali ještě do větší příležitosti.

Po krásné zpětné přihrávce Narsingha pálil z voleje Depay, nicméně zamířil pouze do náruče gólmana Oděsy. O pár minut později obešel čtyři hráče Locadia a mohl pálit do poloprázdné branky, na poslední chvíli byl zablokován. Po půl hodině hry udělal na druhé straně obrovskou hrubku brankář Zoet a před sebou měl prázdnou branku Riera, který ji nepochopitelně minul. PSV mělo i přes tuto minelu velký tlak a bylo blízko první brance.

Locadia se po odraženém balónu ocitl osamocen v pokutovém území, jenže před odkrytou klecí byl zablokován. Pět minut před přestávkou tečoval nešťastně míč ke své brance Kovalčuk, ovšem nakonec fantasticky zasáhl na brankové čáře a odkopl balón do bezpečí. Po změně stran znovu zahrozil Depay a snažil se hostujícího strážce přelobovat, míč skončil asi o půl metru nad horní tyčkou.

Jediná branka utkání byla k vidění po necelé hodině. Po centru do vápna přeskočil Franck Dja Djedjé jednoho z protihráčů a hlavou se trefil k tyči. Dvacet minut před koncem spálil další velkou příležitost Depay, který mířil z hranice vápna hodně nad. Domácím svitla naděje tři minuty před koncem, když Riera oplácel po nedovoleném zákroku a byl vyloučen. V samém závěru nepochopitelně netrefil branku tradiční šutér Toivonen. A když ve třetí nastavené minutě skóroval Rekik, tak gól nebyl uznán kvůli předchozímu faulu a domácí proto smolně prohráli.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Ludogorec Razgrad (BUL)651011:216
2.Černomorec Oděsa (UKR)63126:610
3.PSV Eindhoven (NED)62134:57
4.Dinamo Záhřeb (CRO)60153:111
Skupina C

Red Bull Salzburg - Esbjerg fB 3:0

12.12.2013 19:00

Góly: 19. Sadio Mané, 58. Kevin Kampl, 63. Sadio Mané

Salzburg i v posledním kole udržel nejen neporazitelnost, ale dokonce i stoprocentní úspěšnost zisku bodů, a tak naprosto suverénně ovládl skupinu C. Plných osmnáct bodů logicky neznamenají nic jiného než první místo v tabulce a postup dále. Esbjerg však prohra 3:0 mrzet nemusí, s rakouským celkem totiž právě Dánové postupují dále.

Dva góly Sadia Maného doplnil jedním zásahem Kevin Kampl a Salzburg se tak definitivně vyhne kterémukoliv z klubů, příchozích do nové soutěže z Ligy mistrů. Až doposud byla totiž otázka prvního místa stále otevřená, a to dokonalé formě Rakušanů navzdory. Esbjerg totiž všechny dosavadní zápasy ovládl také, až na jediný. Domácí prohru se Salzburgem 1:2 však stačilo odčinit na soupeřově hřišti a první místo by připadlo právě Dánům.

Jakékoliv spekulace ale domácí rázně utnuli již v devatenácté minutě, kdy se poprvé trefil Mané. Pro Esbjerg to byla tvrdá rána, v úvodu utkání totiž měl územní převahu a s trochou štěstí mohl dostat Salzburg pod tlak první brankou do jeho sítě. Když však ani Knudsen z dálky, ani van Buren z hloubi šestnáctky neuspěli, přišla řada na domácí. Kamplův centr byl sice tečován, ale došel přesně k Manému. Senegalský reprezentant chladnokrevně zakončil a nedal brankáři Ronnowovi šanci.

Ještě do poločasu mohl přidat pojistku v podobě druhé branky Alan, jenž v Dánsku zařídil výhru dvěma góly, ovšem oba jeho pokusy z dobrých pozic skončily vedle. Žádný trest za to však Salzburg nestihnul, naopak krátce po změně stran přišel kýžený zásah číslo dvě. Znovu u toho byla aktivní dvojice Kampl-Mané, jejichž kombinace přelstila obranu Esbjergu, který se navzdory skvělé pohárové formě v domácí lize trápí a momentálně se nachází dokonce na předposlední sestupové pozici.

Maného přihrávka hlavou přesně padla k nohám Kampla, jenž s přehledem skóroval, a pět minut nato bylo rozhodnuto již definitivně. Mané si připsal druhý zásah večera, když Alan překonal ofsajdovou past hostů a nesobecky svému spoluhráči v úniku naservíroval míč před poloprázdnou branku. V závěru ještě mohl dokonat jasnou výhru Salzburgu Yordy Reyna, ale tentokrát se brankář Ronnow překonat nenechal a nohou jeho ránu vyrazil. Podobně si na gólmanu hostí vylámal zuby i Marco Meilinger, a tak utkání skončilo 3:0.

Více informací k zápasu

Standard Lutych - IF Elfsborg 1:3

12.12.2013 19:00

Góly: 31. Yanis Mbombo - 41. Lasse Nilsson, 46. Lasse Nilsson, 52. Mikkel Beckmann

V boji o třetí příčku ve skupině nakonec byli trochu překvapivě lepší hosté ze švédského Elfsborgu a zaznamenali na závěr svou první výhru ve skupině. Vystoupení belgického Lutychu v základní skupině tak skončilo naprostým krachem, i když byl jasným adeptem na postup. V šesti zápasech získal pouze jeden bod právě na švédské půdě a k postupu měl hodně daleko. Elfsborg obsadil třetí místo se čtyřmi body, osm bodů za druhým Esbjergem.

Domácím přitom stačila remíza 0:0 či 1:1 a začali dobře, když se dostali po půl hodině hry do vedení. Ovšem soupeř dokázal ještě do poločasu srovnat a ihned po přestávce rozhodl o své výhře dvěma brankami během prvních sedmi minut. Vedoucí celek belgické ligy se na žádný odpor nezmohl a musel skousnout další těžkou prohru. Lutych měl první šanci hned v 7. minutě, kdy po centru Stama dokázal odhlavičkovat balón z prostoru před brankou Bulot.

Lutych byl za svou aktivitu odměněn ve 31. minutě, kdy po přihrávce Marqueta zpracoval v plném běhu míč Yanis Mbombo, zbavil se efektivní kličkou protihráče a střelou z hranice pokutového území zamířil přesně do horního levého rohu. Nicméně o deset minut později bylo srovnáno. Po přihrávce Claessona do středu hřiště utekl všem Lasse Nilsson, posunul si balón na levou stranu a střelou k tyči zakončil - 1:1.

Hosté měli naprosto tragický vstup do druhého dějství a prakticky ztratili šanci na bodový zisk. Po úvodním výkopu a akci v pokutovém území se míč odrazil k volnému Nilssonovi a ten asi z dvanácti metrů technickou střelou rozvlnil síť podruhé. Definitivně rozhodnuto bylo v 52. minutě, po centru z levé strany naběhl do středu vápna Mikkel Beckmann a z první vypálil, domácí gólman kvůli špatnému pozičnímu postavení propustil míč potřetí. Od té chvíle se ozýval hlasitý pískot od domácích fandů, Standard se už zvednout nedokázal. Zmírnit skóre mohl dvacet minut před koncem Bulot, z voleje však trefil pouze tyč.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Red Bull Salzburg (AUT)660015:318
2.Esbjerg fB (DEN)64028:812
3.IF Elfsborg (SWE)61145:104
4.Standard Lutych (BEL)60156:131
Skupina D

NK Maribor - Wigan Athletic 2:1

12.12.2013 19:00

Góly: 43. Dejan Mezga, 59. Željko Filipovič - 41. Jordi Gómez (pen.)

Hodně špatný den pro druholigový Wigan. Angličané měli před utkáním v Mariboru jasný cíl - vyhrát a zabojovat tak o postup do jarní vyřazovací části Evropské ligy. Namísto toho ovšem ve Slovinsku prohráli 2:1 a mezi dvaatřicet nejlepších tak míří naopak Maribor. Ten využil domácího zaváhání Zulte Waregem s Kazaní a díky lepšímu vzájemnému zápasu s Belgičany postupuje.

Wigan byl v prvním poločase lepším týmem a to dosti jednoznačně. Uwe Rosler, který u kormidla Latics nahradil Owena Coyla, postavil ofenzivní tým, jenž trpělivě obléhal vápno Mariboru. Blízko branky byl při ráně Nicka Powella z pětadvaceti metrů, ještě blíže při standardce, kterou Jordi Gomez poslal do tyčky.

Tisícovka hostujících příznivců, kteří z Ostrovů do Slovinska přijeli Wigan podpořit, se dočkala v závěru první půle, když Arghus fauloval ve vápně Powella a Gomez z puntíku otevřel skóre. Jenže ještě do přestávky prakticky rozhodla o neúspěchu Latics jedna situace. McCann byl za ruku ve vápně velmi necitlivě oceněn druhou žlutou kartou, penaltu navíc nadvakrát proměnil Mezga a do šatny tak šli na koni hráči Mariboru.

Po obrátce měl Scott Carson hned práci, ale proti Boharově střele z úhlu ještě uspěl. Ne tak krátce před uplynutím hodiny hry, kdy se po přihrávce Mezgy překrásně z dvaceti metrů trefil Filipović. I v deseti si Wigan vytvořil šanci na vyrovnání, když Watson slušně vyprášil střelou za vápnem Handanovićovy rukavice.

V plném počtu nicméně nedohráli ani domácí - za druhou žlutou kartu byl po faulu na aktivního Gomeze vyloučen Mertelj. V závěru ještě málem převážil alespoň bod na stranu Wiganu Fortune, jenže Handanović byl opět proti, a tak jeho Maribor uvidíme i v jarní fázi Evropské ligy.

Více informací k zápasu

SV Zulte Waregem - Rubin Kazaň 0:2

12.12.2013 19:00

Góly: 79. Bebars Natcho (pen.), 85. Salomón Rondón

Pořádně zklamané musí být Zulte Waregem, jemuž se naplnil nejhorší možný scénář, díky němuž se do další fáze Evropské ligy nepodívá. Domácím stačila proti prvnímu Rubinu remíza, tu ovšem ztratili v posledních jedenácti minutách. A protože Maribor otočil zápas s Wiganem, raduje se z postupu slovinský celek.

Kazaň už hrála vlastně jen o čest, první místo ve skupině jí nikdo nemohl sebrat. I přesto že nehráli některé opory jako Rjazancev, Eremenko či gólman Ryžikov, dokázala si zajistit čtvrté vítězství ve skupině díky zásahům Babarse Natcha a Josého Rondóna. Zulte v závěru na zvrat síly nenašlo.

První půle příliš nebezpečných možností nenabídla, hra byla hodně ospalá. Ačkoli bylo vidět, že by domácí o svém postupu chtěli rozhodnout jakýmsi úvodním uklidňujícím gólem, narazili většinou na dobře bránícího soupeře, jejíž defenzívu skvěle dirigovalo španělské duo César Navas a Iván Marcano.

Za hosty nejvíce zahrozil M'Vila, jehož střela zpoza vápna zamířila jen mimo, a pak také ve 22. minutě Natcho, proti jehož pokusu musel zasahovat gólman Bossut. Na druhé straně se do dobré střelecké pozice dostal Duplus, ovšem ani on nenašel tu správnou mušku. Druhé dějství bylo přece jenom poněkud zajímavější.

V úvodu hodně hrozil nejlepší střelec Rubinu Rondón, jenž se po zranění vrátil na hřiště teprve nedávno, Zulte kousalo především díky Malandovi, jenže jeho střele ze 65. minuty mířící do horního růžku chyběl nejprve kousek a poté ho vychytal Arlauskis. Skóre se negativním způsobem pro belgický tým hnulo v 79. minutě.

V pokutovém území totiž střídajícího Kisljaka fauloval důrazný Duplus a rozhodčí Mazzoleni ukázal na penaltu. K té se postavil Natcho a proměnil. Pět minut před koncem bylo o vítězi tohoto utkání rozhodnuto. Rondón si jako zkušený mazák s tutovkou poradil, v zakončení nezazmatkoval a obloučkem přehodil Bossuta.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň (RUS)642014:414
2.NK Maribor (SLO)62139:127
3.SV Zulte Waregem (BEL)62134:107
4.Wigan Athletic (ENG)61236:75
Skupina E

ACF Fiorentina - Dněpr Dněpropetrovsk 2:1

12.12.2013 19:00

Góly: 42. Joaquín, 77. Juan Cuadrado - 13. Jevhen Konopljanka

Naprosto jasně rozdělené role jsme viděli ve skupině E, kde nakonec Fiorentina po výhře nad Dněpropetrovskem udržela první místo. Tak jako tak ovšem postupují do vyřazovací fáze EL oba zmiňovaní.

Oba celky už měly před vlastním zápasem jistotu postupu do vyřazovací fáze a mohlo se tak hrát bez zbytečného napětí. První velkou možnost měl po pěti minutách Ambrosini, ovšem tváří v tvář proti strážci ukrajinské svatyně neuspěl! Naproti tomu udeřili hosté: Konopljanka si narazil s Rotanem a následně pohotovým zakončením ke vzdálenější tyči zavěsil - 0:1!

Fialky mohly ještě do pauzy kontrovat. Konkrétně to byl Cuardado, jeho pokus ale skvěle reagující Bojko za svá záda nepustil a hlavička Rydera pro změnu o chvíli později nemířila do vyznačeného prostoru! Tři minuty před koncem prvního dějství se však domácí strana přeci jen dočkala: Cuardado svým centrem oslovil nabíhajícího Joaquína a rázem to bylo 1:1.

Mírná převaha AFC pokračovala i po obrátce. Cuardado mohl definitivně překlopit vedení na domácí stranu, ovšem pozorný brankář ukrajinského týmu byl na místě. Na druhém konci hřiště natáhl opět Konopljanka a Neto měl plné ruce i nohy práce, aby jeho projektil vytěsnil! Necelou čtvrthodinu před koncem ale natáhl Cuardado a zajistil tím Fiorentině celkové prvenství - 2:1.

Více informací k zápasu

Pandurii Târgu Jiu - Paços Ferreira 0:0

12.12.2013 19:00

Góly: -

Rumunské Pandurii se při své premiérové sezóně na půdě Evropské ligy do další fáze nepodívá a po bezbrankové remíze s Ferreirou zůstává se dvěma body na chvostu skupiny E. Rovněž Paços se výhry nedočkal.

Rumunský tým se snažil diktovat tempo hry a nutno podotknout, že se mu to během prvního poločasu také dařilo. Otevřít skóre mohl Erico Da Silva, pozorný Degra ale jeho šstřelu za svá záda nepustil! Hosté mezitím kontrovali pouze nepřesnými dalekonosnými pokusy. Naopak další příležitost měli Alex dos Santos a Nicoară, ovšem portugalský brankář byl na místě!

Naprosto totožný obrázek jsme viděli i po změně stran. Paços měl pouze jednu aktivnější část, kdy mohl domácí potrestat hlavičkující Carlão a po něm ještě Hurtado, ovšem ani jeden z nich neuspěl! A na konečné bodové dělbě již nic nezměnili ani Eric a po něm ještě Nicoară.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.ACF Fiorentina (ITA)651012:316
2.Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)640211:512
3.Paços Ferreira (POR)60331:83
4.Pandurii Târgu Jiu (ROU)60243:112
Skupina F

Eintracht Frankfurt - APOEL Nikósie 2:0

12.12.2013 19:00

Góly: 68. Stephan Schröck, 77. Constant Djakpa

Frankfurt potvrdil svoji dominanci i na závěr a snadným vítězstvím nad APOELem Nikósie se s celkovými patnácti body posouvá do vyřazovací fáze, kde tak bude moct dále vylepšovat nepovedenou ligovou sezónu. Kypřané naopak zůstávají mimo postupové brány.

Armin Veh dostál předzápasovým slovům a oproti porážce s Hoffenheimem (1:2) nenechal pověstný kámen na kameni, když předvedl hned osm zásahů do základní sestavy. Možná trochu překvapivě bylo stejně nových tváří ke spatření i na straně APOELu. Zpočátku se tak logicky obě mužstva nejvíce ze všeho oťukávala a nebezpečných akcí bylo vidět poskrovnu.

To se změnilo po čtvrthodině hry, kdy Schröck naservíroval přesný balón do ideální střelecké pozice Rosenthalovi, bývalý středopolař Freiburgu ovšem nepotvrdil střeleckou připravenost za každé pozice a ze dvanácti metrů branku přestřelil! Prvně zmiňovaný byl po dlouhé minuty očividně jediný, kdo chtěl s bezbrankovým stavem pohnout. Lakić poté hlavičkoval nepřesně a během nastavení nedokázal na Chiotise vyzrát Inui! Do kabin se tak šlo bez branek.

Stejný obraz hry byl divákům servírován i po obrátce. Další stoprocentní možnost měl po hodině hry opět Lakić, ale na strážce kyperské branky opětovně nevyzrál! Nedáš - dostaneš. Trestat mohl z ničeho nic čerstvý Vinicius, na evropské fotbalové scéně debutující Felix Wiedwald ale Eintracht podržel a jeho pokus zneškodnil! Orli se nakonec přece jen dočkali: Djakpa našel svým centrem Schröcka, jenž se z bezprostřední blízkosti nemohl zmýlit - 1:0.

Na druhé straně mohl reagovat Soritriou, ovšem bývalý strážce branky Duisburgu byl znovu nachystaný. Místo toho udeřilo na opačné straně: Djakpa se postavil k volnému přímému kopu a parádní technickou střelou přes zeď zvýšil na 2:0! Těsně před koncem řádné hrací doby ještě hned dvakrát nemohl slavit kýžený úspěch čerstvě nastoupivší Bakalorz.

Více informací k zápasu

Maccabi Tel-Aviv - Girondins Bordeaux 1:0

12.12.2013 19:00

Góly: 74. Eran Zahavi (pen.)

Maccabi mělo po většinu utkání nad svým francouzským protivníkem navrch a nakonec zásluhou pokutového kopu z produkce Erana Zahaviho slaví tři body, díky kterým se zároveň izraelský tým může těšit na jarní zápasy EL.

Za hustého deště se ani jeden tým nikam zbytečně nehnal a diváci se tak během úvodních třiceti minut takřka žádných nebezpečných akcí nedočkali. Ihned po uplynutí této doby však mohl z ničeho nic poslat papírového favorita do vedení Rolán, ovšem Juan Pablo se proti němu ani příliš nezapotil a přesto svůj tým podržel. Maccabi reagovalo, ale Itzhaki opakovaně neuspěl.

Ten samý hráč svým zakončením otevřel i zajímavé dění druhé půle, ovšem stejně jako před přestávkou nedokázal balón nasměrovat do prostoru tří tyčí! Izraelci se usadili na soupeřově polovině a nakonec přeci jen dorazila zasloužená odměna: Chalmé ve vápně nedovoleně zastavil Dabboura a sudí Boiko ukázal na penaltu! Tu si vzal na starost Zahavi a zkušeně zajistil Tel-Avivu vůbec premiérový postup do vyřazovací části evropské pohárové soutěže!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Eintracht Frankfurt (GER)650113:415
2.Maccabi Tel-Aviv (ISR)63217:511
3.APOEL Nikósie (CYP)61233:85
4.Girondins Bordeaux (FRA)61054:103
Skupina G

Dynamo Kyjev - Rapid Vídeň 3:1

12.12.2013 21:05

Góly: 22. Jeremain Lens, 28. Oleh Husjev, 70. Miguel Veloso - 6. Terrance Boyd

Dynamo Kyjev ustálo krátkodobý šok a zajistilo si pohodlnou výhrou 3:1 nad Rapidem Vídeň místo v jarní vyřazovací fázi Evropské ligy. Po šesti minutách totiž skóroval hostující Boyd a ukrajinský celek v tu chvíli virtuálně ztrácel postup z rukou, ovšem ještě do poločasu skóre otočil a po změně stran i přidal pojistku.

Když Marcel Sabitzer poslal dopředu Guida Burgstallera, bylo už jasné, že Kyjevu hned v úvodu zápasu hrozí nebezpečí. Následný centr z pravého křídla přesně dosedl na hlavu amerického reprezentanta Terrence Boyda a Rapid se rázem vyšvihl na druhé místo v tabulce skupiny G právě před Dynamo. Odezva domácích na sebe nenechala dlouho čekat. Nejprve brankář Rapidu Jan Novota dokázal zpacifikovat ránu Lense, ale tentýž hráč se ve dvaadvacáté minutě přece jen dočkal.

Nizozemská posila Kyjeva si pohlídala ofsajdovou linii vídeňské obrany, převzala na hrudi nákop Vukojeviće z pravé strany a ranou do pravého dolního rohu vyrovnala na 1:1. Hned šest minut nato dokonal obrat Gusev, jenž za zápis do listiny střelců vděčí hlavně Brownu Ideyemu. Ten totiž skvěle podržel míč a předložil jej Gusevovi na stříbrném podnose.

Zábavný první poločas mohl nakonec klidně skončit remízou s dvěma góly na každé straně, ovšem Stefan Hofmann si na brankáři Šovkovském vylámal zuby a Sabitzer poté mířil nepřesně. Hned minutu po změně stran málem přidal třetí branku domácích Jarmolenko, jenže zblízka trestuhodně minul. Přesto se dvacet minut před koncem zápasu Kyjev trefil, a to zásluhou vyvedeného přímého kopu Miguela Velosa z hranice šestnáctky. V samotném závěru ještě mohl dokonat jasnou výhru Dynama Younes Belhanda, tentokrát však brankář Novota předvedl famózní zákrok. Ukrajinský klub to však mrzet nemusí, postup mezi 32 nejlepších má zajištěn tak jako tak. To Rapid se s pohárovou Evropou pro tento ročník loučí.

Více informací k zápasu

FC Thun - KRC Genk 0:1

12.12.2013 21:05

Góly: 31. Jelle Vossen

Genk v posledním zápase v Thunu ukázal, že si vítězství ve skupině G určitě zaslouží. I v okleštěné sestavě dokázal porazit venku poslední Thun, který si od úvodního vítězství nad Rapidem připsal na své konto již pátou porážku v řadě. Hosté tak zůstali neporaženi, jediný gól zařídil v první půli Jelle Vossen.

Kouč Mario Been už před utkáním avizoval, že dá šanci hráčům, kteří nejsou stabilními články základní sestavy. Do hry se tak od začátku nepodívali tvořiví záložníci Camus ani Gorius, v útoku operoval společně s Vossenem teprve sedmnáctiletý talent Schrijvers. Ten si vysloužil jedinou žlutou kartu Genku už v 10. minutě.

První šance utkání na sebe nechala čekat do 15. minuty, přízemní pokus vyslal domácí C. Schneuwly, v bráně však stál pozorný van Hout, gólmanská dvojka Beenova výběru. Hosté byli v první půli přece jenom o něco lepším týmem, Schrijversův pokus ještě trefil rameno brankáře Mosera.

Ve 31. minutě se již belgický celek gólově prosadil. Masika se dokázal dostat do vápna soupeře, přihrál na bližší tyč zkušenému Vossenovi, který jen tak ťukl do míče a ten se dokutálel za brankovou čáru. Thun se ve druhé půli hnal za vyrovnáním, nebezpeční byli především bratři Schneuwlyové.

Nejprve si udělal prostor starší Marco, následnou střelu ale poslal mimo, poté Christian vyslal kolmicí spoluhráče Krstiče, jenž z první rovněž minul prostor branky o kousek. M. Schneuwly v 72. minutě nadělal van Houtovi další velké problémy, ani střídající Cássio pak neuspěl, pálil totiž pouze nad břevno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.KRC Genk (BEL)642010:514
2.Dynamo Kyjev (UKR)631211:710
3.Rapid Vídeň (AUT)61328:106
4.FC Thun (SUI)61053:103
Skupina H

Estoril Praia - Slovan Liberec 1:2

12.12.2013 21:05

Góly: 82. Sebá - 18. Josef Šural, 70. Michael Rabušic

Liberec poprvé v historii postoupil ze základní skupiny evropských pohárů. Severočeši zvítězili v dnešním utkání 6. kola Evropské ligy v Estorilu 2:1 díky brankám Šurala a Rabušice a obsadili druhé místo v tabulce skupiny H. Pomohla jim k tomu i výhra Sevilly v souběžné hraném utkání ve Freiburgu.

Liberec si zahraje jarní část evropských pohárů podruhé v historii, v sezoně 2001/02 dokráčel až do čtvrtfinále Poháru UEFA, tehdy se ale ještě nehrálo ve skupinách. Český fotbal bude mít podruhé za sebou dva týmy ve vyřazovací fázi Evropské ligy. V minulé sezoně pokračovaly na jaře Plzeň a Sparta. Západočeši svůj úspěch zopakovali díky úterní výhře nad CSKA Moskva. Los play off se uskuteční v pondělí 16. prosince.

Liberecký trenér Jaroslav Šilhavý překvapil a mezi tyče postavil místo jedničky Kováře Slováka Hrošša, který kvůli karetnímu trestu svého brankářského kolegy naposledy chytal v Seville. Domácí kouč Silva, jehož celek už ztratil naději na postup, udělal oproti poslednímu ligovému duelu hned pět změn v sestavě.

Estoril přesto začal mnohem aktivněji a Slovan se v úvodu bránil. Hroššo si oddychl už po čtyřech minutách, když volný Gerso hlavičkoval z malého vápna spíš za sebe než k brance. Do hlediště šestitisícového stadionu dorazilo jen 1274 diváků a Liberec měl chvílemi domácí prostředí, které mu vytvářela početná skupina hostujících fanoušků.

Sedmnáct minut působili Severočeši pasivně, pak však zničehonic udeřili. Rybalkův rohový kop posunul hlavou kapitán Kováč a Šural povedenými nůžkami překonal gólmana Vágnera, kterého poté už po 27 minutách vystřídala dvojka Ribeiro.

Krátce nato měl čtvrtý celek portugalské ligy dvě šance na vyrovnání. Hroššo nestihl včas vyběhnout k centrujícímu Balboovi, který jej přehodil, ale Gerso podruhé v utkání selhal a odkrytou branku netrefil. Ve 30. minutě Galvao hlavičkoval jen do libereckého gólmana.

Aby Slovan postoupil, potřeboval získat více bodů než Freiburg v duelu se Sevillou. Kouč Šilhavý dostával o vývoji v Německu průběžně zprávy na lavičku a ve 40. minutě se mohl radovat, protože španělský celek otevřel skóre a Slovan se v tu chvíli výrazně přiblížil postupu.

I po pauze pokračoval nejzápadněji ležící účastník tohoto ročníku Evropské ligy v aktivitě, v 50. minutě se snesl centr na horní síť Hroššovy branky. Estoril tlačil, ale Slovan ho nepouštěl do šancí.

V polovině druhé půle se Severočeši trochu vymanili ze sevření a v 70. minutě přidali po brejku druhou branku. Pavelka vysunul Rabušice a ten svůj únik zakončil chladnokrevnou trefou, byť ho stíhali dva obránci. Domácí se nevzdali, v 82. minutě snížil Sebá, ale Liberec už svou první soutěžní výhru od domácího vítězství 2:1 nad Estorilem 3. října udržel.

Více informací k zápasu

SC Freiburg - Sevilla FC 0:2

12.12.2013 21:05

Góly: 40. Vicente Iborra, 90+4. Raul Rusescu

Bojovníci z Breisgau nedokázali ani napodruhé vyzrát na španělskou Sevillu a po domácí porážce se s definitivní platností na evropské pohárové scéně loučí. Naproti tomu andaluský celek se může těšit na vyřazovací část.

Bádenský celek chtě nechtě musel bodovat a také proto hned od začátku přebral dirigentskou taktovku. Naproti tomu Sevilla se nikam nehnala a zformovaná čekala na každou sebemenší možnost k rychlému kontru do otevřené obrany. Jako první to zkoušel Krmaš, jeho hlavičku ale Javi Varas za svá záda nepustil. Ten samý hráč musel likvidovat i standardku Mehmediho.

Domácí strana byla nadále aktivní a zasloužená odměna mohla přijít po centru Daridy, bývalá opora plzeňské Viktorie však svým míčem zamířila pouze do břevna sevillské branky, od kterého se následně mičuda odrazila do bezpečí. Hosté byli to té chvíle takřka neškodní, ale šest minut před pauzou z ničeho nic udeřili: Rakitić s Perottim vymysleli střeleckou parketu pro Iborru, který nezaváhal a z bezprostřední blízkosti poslal svěřence Unaie Emeryho do vedení - 0:1!

Těsně po nástupu do druhé půle mohl kontrovat Mehmedi, ovšem z dobré pozice zacílil jen nad břevno Baumannovy svatyně! Když už posléze Höfler dopravil balón do sítě, rozhodčí Chapron uviděl hru rukou a vyrovnávací trefu tím pádem neuznal. SCF se nadále snažilo, ovšem španělská defenziva si s vysokými míči většinou dokázala poradit. Zvýšit vedení naopak mohl po 79. minutách Jairo, ale zacílil je do tyče! Perottiho vzápětí pro změnu vychytal Baumann. I přesto se však hosté dočkali kýžené pojistky, kterou měl po Jairově pasu na starost Rusescu - 0:2.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sevilla FC (ESP)63309:412
2.Slovan Liberec (CZE)62319:89
3.SC Freiburg (GER)61325:86
4.Estoril Praia (POR)60335:83
Skupina I

Vitória SC Guimarães - Olympique Lyon 1:2

12.12.2013 21:05

Góly: 11. Tomané - 62. Bafétimbi Gomis (pen.), 65. Jordan Ferri

Nedávno ještě neochvějný král Francie dal zapomenout na ligové trápení a po vítězství nad Vitórií Guimarães se mohou svěřenci Rémi Gardeho těšit na další účinkování na evropské fotbalové scéně.

Portugalská ekipa přitom nezačala vůbec špatně. Psala se teprve jedenáctá minuta, když rychlou akci pohotově zakončil Tomané - 1:0. Reagovat mohl zanedlouho Mvuemba, ovšem prostor ohraničený třemi tyčemi nenašel, zatímco Ferriho snahu pro změnu zlikvidoval Douglas. Crivellaro potom na druhém konci hřiště mířil jen do dobře postaveného Zeffaneho.

Změna nastoupeného kursu přišla po hodině hry. Correia ve vápně nedovoleně zastavil Gourcuffa, načež sudí Jug nemohl jinak a ukázal na značku pokutového kopu! Ten si vzal na starost Gomis a nekompromisně vyrovnal na 1:1. Lyon následně kýženou početní výhodu prakticky okamžitě využil, když Danic svým centrem poslal míč k Ferrimu, jenž měl snadný úkol - 1:2.

Více informací k zápasu

Real Betis - NK Rijeka 0:0

12.12.2013 21:05

Góly: -

Až překvapivě defenzivní taktika chorvatského celku nenaplnila touhy gólů chtivých fanoušků v zápasech, které na celkovém vyznění skupiny nemají vliv. Rijeka si tak připsala čtvrtou remízu, čtyřikrát se také nedokázala prosadit. Ve španělské lize trápící se Betis naopak vcházel do duelu s jistým postupem a nakonec ani výhra by ho nevyzvedla z druhé pozice.

V 17. minutě pronikl mezi stínujícími obránci do vápna Juanfran a přízemní ranou k bližší tyči protáhl hostujícího brankáře. Dvě minuty poté střílel Sevilla, když se Kněževičovi hrubě nepodařil odkop, nicméně střelou ze skvělé pozice netrefil branku.

Rijeka zahrozila poprvé ve 28. minutě, to se Mujanovič ocitl sám u pravé lajny a centroval na dalšího samotáře Benka, který mohl bez problémů zakončovat v klidu, místo toho hlavičkou minul. Chorvatská početná obrana nepovolovala soupeři žádný průnik, při následných snahách o protiútok ale nedokázala zahrozit o nic více.

Třináct minut po změně stran však mohli potrestat chybnou rozehrávku a povedený pas za obranu dostal do slibné šance Krstanoviče, ten však mířil pouze do boční sítě. V 66. minutě se pak chytali za hlavu fanoušci domácích. Kněževič si příliš dlouho hrál s míčem a napadající Chuli se tak řítil sám proti brankáři. A právě do něj zamířil svůj zbrklý pokus zpoza vápna.

Za tři minuty zase propadla defenzíva Betisu, Kvržič procházel kolem "kuželů" až do vzdálenosti pětadvaceti metrů, odkud vyslal jedovatou přízemní střelu jen těsně vedle vzdálenější tyče. Nervózní závěr plný nepřesností na obou stranách nikterak nenutil brankáře k důležitým zákrokům, i bez nich se utkání obešlo bez gólu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon (FRA)63306:312
2.Real Betis (ESP)62313:29
3.Vitória SC Guimarães (POR)61236:55
4.NK Rijeka (CRO)60422:74
Skupina J

Apollon Limassol - Legia Varšava 0:2

12.12.2013 21:05

Góly: 8. Tomasz Jodłowiec, 63. Tomasz Brzyski

Souboj dvou odpadlíků skupiny J skončil lépe pro polskou Legii, která si na své konto připsala vůbec své první body a první góly v letošním ročníku Evropské ligy. I tak ale končí v tabulce poslední, jelikož její ztráta na Apollon činila před utkáním čtyři body. Oba týmy nakonec dohrávaly v deseti.

Opravdu dlouhou dobu čekal varšavský klub na svou první trefu, v 8. minutě ale jeho trápení konečně ukončil Jodlowiec. Rohový kop Brzyskiho doplachtil na hranici malého vápna, kam si v plné rychlosti naběhl hostující obránce a tvrdou hlavičkou zamířil přesně k tyčce. Hosté pokračovali v útočení i nadále.

O chvilku později se snažila prosadit opora týmu Dvališvili, gruzínský reprezentant pálil z blízkosti na gólmana Bruna Valeho, jenž stačil jeho pokus vyrazit reflexivně nohama. Apollon v první půli vystřelil jen jednou mezi tři tyče Kuciakovy brány, útočník Sangoy ovšem na slovenského gólmana nevyzrál.

Legia navýšila vedení v 63. minutě. Opět to byl Brzyski, kdo se do vstřelené branky nachomýtl, tentokráte se však ke své asistenci dopsal i na listinu střelců on sám, protože jeho parádní ráně z přímého kopu nechybělo vůbec nic. Mířila přesně pod břevno, měla i dostatečnou razanci, takže Bruno Vale byl bezmocný.

Trochu zbytečný moment nastal zhruba dvacet minut před koncem. Sangoy asi zbytečně ostře zajel do Rzežniczaka, takže sudímu Schörgenhoferovi nezbývalo nic jiného než ho po druhé žluté kartě vyloučit. Tasit ale musel ještě jednou červenou kartu, reakce mstitele Bereszyňského, jenž srazil protihráče na zem, rovněž nešla opomenout.

Více informací k zápasu

SS Lazio - Trabzonspor 0:0

12.12.2013 21:05

Góly: -

Trabzonspor uhrál na hřišti Lazia Řím důležitou remízu 0:0 a zajistil si tak první místo ve skupině J Evropské ligy. Ani jedno mužstvo v základní skupině Evropské ligy nepoznalo porážku, výrazně méně šťastni ale zůstávají hráči římského celku, kteří po bezkrevném výkonu přišli o prestižní umístění i finanční bonus.

Kvalita utkání rozhodně hrstku diváků, která zavítala na Olympijský stadión v Římě, ze sedaček nenadzvedávala. Turci předváděli velmi dobře organizovanou obranu a domácí tým čekal na pořádnou šanci velmi dlouho. Urputný boj o každý metr ukončila až akce ze 40. minuty. Na rohový kop Baldého si nejlépe vyskočil Sergio Floccari, jeho hlavička však jen těsně minula Kivrakovu branku. Pěkný fotbalový okamžik přišel ještě v samém konci první půle. Další rohový kop Lazia rozehrával Baldé, po jehož centru zastříhal ve vápně Turků Felipe Anderson, akrobatický pokus brazilského záložníka ale skončil nad brankou Trabzonsporu.

Bohužel ani po změně stran nedošlo k zatraktivnění předváděné hry. Nepřesnosti a kouskování zápasu neumožňovaly ani jednomu týmu vytvořit si kloudnější akci. Posledních dvacet minut již bylo jasné, že se obě mužstva smířila s bodem, který oběma mužstvům zajišťoval postup do jarních bojů Evropské ligy. Po bídném výkonu, který byl logickým vyústěním mizérie Lazia v posledních kolech Serie A, domácí nepotěšili své fanoušky a s tureckým klubem uhráli jen bezbrankovou remízu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Trabzonspor (TUR)642013:614
2.SS Lazio (ITA)63308:412
3.Apollon Limassol (CYP)61145:104
4.Legia Varšava (POL)61052:83
Skupina K

Sheriff Tiraspol - Tromsø IL 2:0

12.12.2013 21:05

Góly: 4. Cadú, 36. Ismail Isa

Šeriff Tiraspol získal na závěr základních skupin Evropské ligy své první vítězství. Doma dokázal skolit zubožené Tromso, které tak po sestupu z norské ligy vyhořelo i na evropské scéně. Za šest zápasů si na své konto připsalo jen jeden jediný bod, jeden vstřelený gól a skončilo v tabulce na posledním místě.

Je pravda, že hosté se chtěli odvděčit svým fanouškům alespoň co nejlepším výkonem za každou cenu a za ten předvedený v Tiraspolu se nemusejí rozhodně nijak stydět. Ačkoli moldavskému celku nakonec gól nevstřelili, bylo to hlavně proto, že v brance soupeře zazářil Vjekoslav Tomič.

Domácí vstoupili do utkání, jak nejlépe mohli. Balimův centr ze 4. minuty prodloužil hlavou za sebe na zadní tyč Luvannor a Cadu neměl z blízkosti problém zacílit. O pár chvil později se již švédský brankář Lekström na míč přece jenom šáhl, Isa kvůli jeho pohotovému zákroku náskok Šeriffu nakonec nenavýšil.

Poté přebralo otěže zápasu Tromso a Tomič započal svůj čarovný večer. Z dálky na něj vyslal svou dělovku Kristiansen, poté si na něj chtěl vyšlápnout i český útočník Ondrášek, ale v obou případech chorvatský gólman fantasticky zasáhl. Hlavně díky němu mohlo jeho mužstvo naopak pojistit vedení.

Ve 36. minutě si hosté opět nepohlídali zadní tyč, kde si na další přesný centr Balimy z pravé strany naskočil Isa a hlavou skóroval. Tomič musel být v pohotovosti i po přestávce, Andersen našel svým pasem hlavu Сausevice, jenž si zase vylámal zuby až na skvělém domácím muži v rukavicích.

Situace se Šeriffu notně zkomplikovala v 61. minutě, Tomič kvůli zranění musel odstoupit a mezi třemi tyčemi ho nahradil mladík Stalija. Paradoxně od této chvíle začali jeho spoluhráči vzadu opravdu makat a soupeře ve zbytku zápasu do ničeho vážnějšího nepustili. Třetí zásah navíc mohl přidat Luvannor, avšak mířil jen do boční sítě.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Anži Machačkala 4:1

12.12.2013 21:05

Góly: 7. Roberto Soldado, 16. Roberto Soldado, 54. Lewis Holtby, 70. Roberto Soldado (pen.) - 44. Ewerton

Tottenham potvrdil předzápasové předpoklady a na White Hart Lane jednoznačně zvítězil nad Anži Machačkala v poměru 4:1. Londýňané tak zůstali v Evropské lize stoprocentní a postupují do vyřazovací části z prvního místa. Machačkala, pro kterou byl postup rovněž hotovou věcí již před zápasem v Anglii, bere ve skupině K druhé místo.

Utkání o prestiž začalo pro anglický celek nejlépe, jak mohlo. Už v 7. minutě vyslal prudký centr do vápna Anži Sigurdsson, balón lehce lízl hlavou Roberto Soldado, jenž tak zmátl brankáře hostí a poslal domácí výběr do rychlého vedení - 1:0! Ruský celek působil dojmem, jako by byl ještě v kabině. Neuplynulo totiž ani deset minut a Jevgenij Pomazan mohl lovit míč ze své sítě podruhé. Rychlou akci na pravé straně hřiště vymyslel Erik Lamela. Argentinský útočník výtečně vysunul rychlonohého Soldada, jenž zdvojnásobil vedle svého gólového účtu i náskok domácího týmu - 2:0!

Hráči Machačkaly s obtížemi odvraceli jeden útok svého soupeře za druhým. Aktivní byli zejména Townsend a rozjetý Soldado. V 35. minutě to mohlo být o tři góly, když Pomazan neudržel prudký centr Sigurdssona a míč na brankové čáře odkopával obránce Agalarov. Hosté byli ve výrazné defenzívě, před koncem poločasu však přece jen dokázali z ojedinělého útočného výpadu skórovat. První ránu Brazilce Jucileie ještě brankář Tottenhamu Friedel vytěsnil nad břevno. Z následného rohu Burmistrova se však před americkým brankářem vynořil druhý Brazilec v kádru Anži Ewerton, který sklepl prudký centr za Friedelova záda - 2:1!

Druhý poločas nabídl podobnou podívanou jako první. Ruský celek jen s obtížemi čelil náporu domácího mužstva. Odměnou za aktivní hru byla Tottenhamu v 55. minutě krásná akce Townsenda, jenž perfektně načasovanou přihrávkou našel nabíhajícího Lewise Holtbyho. Německý středopolař si míč efektně zpracoval a z druhého doteku obloučkem překonal brankáře Pomazana - 3:1! Tottenham měl velkou převahu a byla jen otázka času, kdy přidá pojišťovací gól. Ten přišel na konci 69. minuty. Střídající Fredericks se protáhl do pokutového území hostí, kde se dostal do kontaktu s Jucileiem a sudí Johannesson po kratším váhání ukázal na značku pokutového kopu. Exekuci si vzal na starost Soldado, který nekompromisní ranou dovršil svůj hattrick - 4:1!

Největší šanci hostí na snížení byla v 81. minutě rána Burmistrova. S dělovkou ruského útočníka si však Friedel poradil a uspěl i proti následné Burmistrově dorážce. Tottenham si tak utkání v pohodě pohlídal a zaslouženě zvítězil 4:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Tottenham Hotspur (ENG)660015:218
2.Anži Machačkala (RUS)62224:78
3.Sheriff Tiraspol (MDA)61325:66
4.Tromsø IL (NOR)60151:101
Skupina L

PAOK Soluň - AZ Alkmaar 2:2

12.12.2013 21:05

Góly: 37. Lucas (pen.), 90+4. Stelios Pozoglou - 31. Thomas Lam, 71. Donny Gorter (pen.)

Zápas, ve kterém šlo jen a pouze o prvenství v rozhodnuté skupině vítěze nepoznal. Alkmaar sice dvakrát vedl, Řekové se však i bez výraznějšího tlaku dokázali prosadit v poslední minutě nastavení a odvrátili tak alespoň první porážku v této fázi Evropské ligy.

Přestože oběma klubům už více méně o nic nešlo, úvod svazoval taktický projev na obou stranách. První zajímavější moment tak přišel až po devatenácti minutách hry, kdy se do vápna dostal Berghuis a solidní střelou prověřil brankáře domácích. Nizozemci se tak nadále spoléhali především na jistou obranu a rozehrávkou uspávali už tak pomalé tempo.

Rozvážný posun na polovinu soupeře se jim ovšem vyplatil. Overtoom totiž našel na místě Berghuisovy první rány Thomase Lama, který opřel svůj pokus o vzdálenější tyč a poslal hosty do vedení. Jenže už ve 36. minutě vnikl do šestnáctky Lewis a Kitsiou reagoval zbytečně proti pravidlům. Peréz se z pokutového kopu nemýlil a rychle tak vrátil oba celky na stejnou úroveň.

Řekové se po vyrovnání nadchli k otočení ještě před přestávkou, jejich zvýšená aktivita ovšem k žádné výraznější akci nevedla a do šaten se tak odcházelo bez rozdílu ve skóre. Promluva k hráčům od obou trenérů změnila obraz hry přeci jen v útočnější fotbal, který však doplácel na nepřesnosti před zakončením.

Ve dvanácté minutě druhé půle ukázal svůj um při skvělé individuální akci Berghuis, jenž ztroskotal až na Glikosovi. Ten si připsal další cenný zákrok čtyři minuty poté, kdy Gudmundsson z patnácti metrů vypustil jedovatou bombu. Zchladit aktivnější hosty mohl Peréz, jeho přízemní ránu z hranice vápna Yves pokryl.

Dvacet minut před koncem se neuhlídal Lazar a v šestnáctce zasáhl rukou. Donny Gorter zachoval chladnou hlavu a střelou doprostřed branky vrátil vedení nizozemskému celku. A získané zkušenosti následně prodali i jeho spoluhráči, když svému soupeři nedovolovali ani náznaky k dalšímu zkorigování výsledku.

Tato slova vyvrátil až naprostý závěr utkání. V 89. minutě ještě dokázal Yves reflexivním zákrokem proti střele Katsouranise udržet hosty ve vedení, ve čtvrté minutě nastavení už ale tak úspěšný nebyl. Z pravé strany centroval Peréz a Pozoglou hlavičkou uklidil v poslední možný moment balón do sítě. PAOK tak dokázal alespoň udržet neporazitelnost ve skupině, v níž o prvenství Alkmaaru rozhodlo více vstřelených branek na hřišti soupeře.

Více informací k zápasu

Maccabi Haifa - Šachtër Karagandy 2:1

12.12.2013 21:05

Góly: 76. Sloval Gozlan, 84. Shimon Abuhatzira - 44. Roger Cañas (pen.)

Fotbalisté Maccabi Haify dokázali na závěr skupiny poprvé zvítězit a alespoň částečně odčinili nepovedený průběh ve skupině. V domácím prostředí to sice proti kazašské Karagandě neměli jednoduché a prohrávali od konce úvodního dějství po proměněné penaltě, nicméně nakonec dokázali v závěrečné dvacetiminutovce utkání otočit. Dost možná jim pomohl výpadek proudu, který byl k vidění zhruba po odehrané hodině.

Maccabi tak zakončilo skupinu s pěti body na třetí příčce, Karaganda zůstala čtvrtá se dvěma body, ovšem i tak se letos představila na evropské scéně v celkem slušném světle. Domácí poprvé zahrozili po čtvrthodině hry, hlavičku Slovala Gozlana pod břevno však dokázal fantasticky odvrátit na roh brankář Pokatilov. Poté se však hosté zlepšili a na hřišti dominovali. Nakonec z tlaku vytěžili branku v poslední minutě prvního poločasu.

Po faulu Abukrata v pokutovém území s přehledem proměnil pokutový kop Roger Canas přízemní střelou přímo k tyči. Po změně stran hosté kontrolovali průběh hry a soupeře do ničeho nepouštěli. Výjimkou byla pouze šance Ryana, který nedokázal zblízka překonat brankáře hostů. O pár minut později na druhé straně po přihrávce Bazjanova střílel Chičiženko, jenže u pravé tyče míč do branky neprocpal.

Po šedesáti odehraných minutách vypadl na stadionu proud a dobrých dvacet minut se nehrálo. Domácím tato přestávka evidentně pomohla a v 76. minutě vyrovnali po rohovém kopu a následné přesné hlavičce Gozlana. O osm minut později rozhodl Shimon Abuhatzira, který využil přesné přihrávky Vereda a z otočky ranou ke vzdálenější tyči překonal bezmocného Pokatilova. Karganda se sice snažila tlačit, žádnou velkou příležitost si už nevypracovala.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PAOK Soluň (GRE)633010:612
2.AZ Alkmaar (NED)63308:412
3.Maccabi Haifa (ISR)61236:95
4.Šachtër Karagandy (KAZ)60245:102

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (83)

Přidat komentář
OVi.77

Razgrad , PSV

Reagovat
Liquid

Reagovat
Liquid

škoda že není Plzeň nasazená, mohla by se podruhé v sezóně utkat s Mariborem, to by byl asi unikát

Reagovat
smazaný uživatel

až ve finále

Reagovat
Pokahontas

To už se párkrát stalo,např.loni Real s BVB v LM ve skupině i semifinále.

Teoreticky je možné potkat se za sezonu dokonce 3-krát:

Poprvý ve 3.předkole LM,poražený následně postoupí ze 4.předkola EL do skupiny,kam se dostane i vítěz vypadnutím ve 4.předkole LM.

Oba jsou tedy ve skupině,kde se mohou potkat podruhé,a pokud z ní oba postoupí a přejdou pak i přes první dvojduel pavouka,tak se můžou setkat potřetí.TO by byla teprv legrace

Reagovat
REPLIKATOR

PSV forma

Reagovat
Liquid

hráli hroznou sračku, dobře jim tak

Reagovat
10

Ten Montella hraje pořád s plnou palbou, klobouk dolů. Letos by snad calcio mohlo v EL udělat konečně nějakej úspěch.

Reagovat
smazaný uživatel

pokud se na to juve nevyser*

Reagovat
10

Juve a Conte se po tý blamáži na nic vysrat rozhodně nemůžou

Reagovat
Maritazzi

Ale dneska jsem se Cenzovi celkem divil, že tam poslal skoro základ. Podle mě si to nedovolí vypustit ani Rafa, takže vzhledem k situaci čekám brzkej konec akorát od Lazia.

Reagovat
10

Těžko říct co bude v unoru, minulou sezonu Lazio hrálo v EL dobře. Rafa si imho bude reputaci vylepšovat právě v Evropě, v Itálii mu moc pšenka nepokvete...

Reagovat
Pipo123

Od nás by som čakal paradoxne najviac, pretože sám Petkovič už rezignoval na ligu a povedal že sa chce sústrediť na EL, chce vyhrať skupinu a na tom stavať do ďalších bojov EL. Fiorentina to nevydrží, bude bojovať na dvoch frontoch a nemá tak široký káder ako napr Lazio, prakticky celú skupinu nás ťahajú mladíci ako Keita, Anderson, Perea, Cavanda atd, takže B-čko a v suchom tričku...

Reagovat
Maritazzi

Pokud bych měl srovnat absolutní kvalitu vás a Violy, je Viola jinde a to čekám v zimě ještě posily. Vždyť tihle vaši mladí už hrají v základu i ligu a taky nemůžeš srovnávat slabou skupinu s těmi těžšími soupeři dál (navíc na šířku kádru tady nadáváš furt). A co se týče Petkoviče, pokud ho nahradí Reja, jak píšeš, tak to stejně vypustíte úplně.

Reagovat
Pipo123

Já na šírku kádra Lazia nenadávam, skôr na kvalitu niektorých hráčov, ale ono sa ukázalo už minulú sezónu že na súperov stačia v pohode hráči ako Pereirinha, Onazi atd... Viola má možno lepšiu kvalitu, ale myslím že sa sústredia na Seriu A a boj o LM. My proste musíme v EL hrať na 100% nič iné nám nezostáva a je to jediná šanca ako odčiniť túto sezónu. Já každopádne očakávam ustálenie situácie cez zimu a zlepšenie výkonov, Lotito prisľúbil tiež posily, prakticky stále sú v hre prachy ktoré mali ísť za Yilmaza, takže by niečo poriešit mohol a ono keď sa na to pozrieš tak hráči ako Ederson si celú EL dávajú v absolútnej pohode. Každopádne ak sa ustáli zostava, prebudí sa zopár hráčov ako Hernanes, Lulič a spol a konečne bude v pohode Klose tak druhá polovica sezóny musí byť podstatne lepšia !!! Já mám od EL veľké očakávania, minulý rok bola konkurencia podstatne kvalitnejšia a kam sme to dotihali

Reagovat
Pipo123

Inak sám Petkovič to pojal tak že musíme vyhrať skupinu aby sme sa vyhli tomu najhoršiemu... ale máš pravdu že Reja by to odpísal úplne...

Reagovat
FC Porto FC

v kolik že je los zítra?

Reagovat
smazaný uživatel

V pondělí

Reagovat
FCSL

V pondělí

Reagovat
M11

Viola

Reagovat
Staenly10

Jak je možný, že v EL buď postupujou nebo hrajou o postup týmy, který hrajou ve svejch ligách o záchranu?

Reagovat
smazaný uživatel

Protože EL je prostě trapas. Dá se sledovat až tak od čtvrtfinále, jinak ne

Reagovat
smazaný uživatel

jaky je v tom problem vole ? da se na to divat tak ci tak. běž radši blít ven nebo z okna

Reagovat
smazaný uživatel

Dá se na to dívat? Aha

Reagovat
Miguel19

Tak na to nečum a nepiš sem ty tvoje výblitky, kašpare.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
OVi.77

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Asijské sázkovky

Reagovat
F.Torres

Že by to bylo tím, že se soustředí na EL a na domácí ligu šetří opory, aby si taky někdy odpočinuly? Že by to bylo tím, že hráči ztrácí motivaci na domácí ligu, když hrajou Evropský poháry?

Reagovat
F.Torres

+ Že by to bylo tím, že po úspěšné sezóně prodají opory a pro nový ročník jsou tím pádem slabší, takže se to někde musí projevit?

Reagovat
smazaný uživatel

Kde jsou vyznavači koeficientu? Neumí snad počítat?

Reagovat
smazaný uživatel

ti si dávají symbolických 15 panáků

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Roberto Soldado - 16 zapasov 9 golov, not bad

Reagovat
Staenly10

Aha, když to bereš takhle

Reagovat
smazaný uživatel

polovinu z penalt, still not bad?

Reagovat
smazaný uživatel

who cares?

Reagovat
smazaný uživatel

4 a půl gólu z penalt, to se často nevidí

Reagovat
smazaný uživatel

premenit penaltu je tazsie nez premenit vylozenu sancu z hry.

rozdiel je totiz v hlave. kym pri sanci castokrat ani nemas cas premyslat o tom co urobis, ake je dolezite premenit ju, co urobi brankar atd, jednoducho sa spolahnes na instinkt a vyjde to.

pri penalte je tlak nepomerne vyssi. medzi faulom a kopom je hocikedy aj minuta pocas ktorej sa ti hlavou honi vsetko mozne, ludia za branou bucia a mavaju salmi, brankar poskakuje na ciare s umyslom mylit ta. v tom si uvedomis ake to bude ked ju nedas, ta zodpovednost je ovela vyssia.

preto nepodcenujte strelcov z penalt, je to velke umenie davat z nich pravidelne goly (viz Balotelli tusim 20 v rade).

Reagovat
smazaný uživatel

Rika se, ze Ricky Lambert ma Balotelliho ve sve zadni kapse.

Reagovat
DelPiero137

Je rozdiel ak 11 zariadi niektory iny nec exekutor. Keby samotny hrac vyrobil 11-ku, tak ok. Vybojoval si ju, premenil (co je velmi dolezite).

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

ty si veľký mysliteľ.

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo:) Na to jak na neho všichni nadávají..

Reagovat
smazaný uživatel

Protože hraje absolutně na hovno.

Reagovat
smazaný uživatel

statistika je super věc

Reagovat
smazaný uživatel

keby to mas pocitat inak hovoris

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Swarley

pěkně Liberec, tak dva týmy do jara, to není špatné

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
smazaný uživatel

my budeme mat na jar minimalne 10. ak sa nitra alebo dac neodhlasia z ligy.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Stalo se vubec nekdy že by jsme meli na jaře 2 týmy v Evropě?:)

Reagovat
smazaný uživatel

loni?

Reagovat
smazaný uživatel

A kterej tým byl loni ten druhej?:D

Reagovat
smazaný uživatel

sparta a plzen?

Reagovat
smazaný uživatel

sparta a plzen?

Reagovat
smazaný uživatel

Asi máš pravdu:D Už si to ani nevybavuju

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nj vlastne Chelsea:D Moje chyba:D

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

1999/2000

2001/2002

2012/2013

Reagovat
smazaný uživatel

2003/2004

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud se nemýlím, tak Česko přeskočilo Rumunsko v koeficientech a zajistili jsme si 2 místa v LM

Reagovat
smazaný uživatel

ještě nás teoreticky může přeskočit Israel

Reagovat
risk je zisk

díííky moc kluci jsem na vas opravdu hrdy :)) letos citim uspech v evrope

Reagovat
risk je zisk

Ted by to chtelo jeste nejaky zlom s ceskou repre a muzeme byt tam, kde jsme v 96 a 04 byli :) hrace na to mame, trenera ted taky. Tak hybajte :))

Reagovat
monty25

Kozohorský a Bittengel si myslí, že Wigan hraje Premier League...

Reagovat
Liquid

jn taky jsem nadával, stejně jako když Liberečákoj komentátor povídal, že můžou jít na Juventus, když Juventus byl tak špatný, že zůstal mezi nenasazenými

Reagovat
monty25

To víš, Kalous...

Reagovat
Rišan

Neotírej se o ty dva, jsou to oba dobří hoši. Vzývání anglické ligy jako nejlepší v Evropě tady už trochu polevilo, i já se ale musím divit, proč hraje waleská Swansea anglickou ligu (asi protože waleská je bídná) a proč hraje EL druholigová prdel zvaná Wigan. To vyhráli pohár nebo fair play?

Reagovat
fenixLFC

pohar

Reagovat
monty25

Tady vůbec nejde o to, jestli to jsou nebo nejsou dobří hoši... Takové omyly by se na sportovním kanálu veřejnoprávní televize prostě stávat neměly.

Reagovat
Marv

Tak Wigan se opravdu musí soustředit na tu PL

Reagovat
jenage

Co bude s Ondráškem?

Reagovat
smazaný uživatel

nechaj ho utratit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FORZAMILAN

Chtěl bych vidět jeden z těch čtyřech italských týmů ve finále

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jak to ted je s tím 15. místem, to máme 2x předkolo LM a El a jednou přímej postup do EL ?

Reagovat
FORZAMILAN

Mělo by to být takhle: LM - od třetího předkola (mistrovská+nemistrovská část) a EL - vítěz poháru 4 předkolo, tým z třetího místa 3 předkolo a čtvrtý tým z tabulky 2 předkolo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele