Evropská liga - souhrn odvetných zápasů osmifinále

15.03.2012, 20:57, aktualizováno 15.03.2012, 23:01
Komentáře a souhrny
Athletic potvrdil výhru z Old Trafford, Manchester United porazil i doma a je jedním ze zatím tří španělských účastníků čtvrtfinále. Tím druhým se stala Valencia, postup pak potvrdilo i Atlético. Manchester City doma vyhrál nevyhovujícím skóre 3:2 a skončil na Sportingu, dále jdou také Schalke, Alkmaar, Hannover a nevzdávající se Metalist...

Olympiakos Pireus - Metalist Charkov 1:2

15.03.2012 21:05

Góly: 15. Iván Marcano - 81. Cristian Villagra, 86. Marko Dević

První zápas: 1:0, postupuje Metalist Charkov

Naprosto neskutečný zápas měl nakonec překvapivého vítěze. Řecký celek vedl po fantastickém prvním poločase o jednu branku a napálil dvakrát konstrukci branky. Jenže v závěrečné desetiminutovce dvakrát inkasoval a nakonec do čtvrtfinále postupuje ukrajinský celek. Ten ožil po přestávce především po příchodu Marka Deviče, který byl u všeho důležitého. Neproměnil sice penaltu, ale zařídil nakonec rozhodující trefu.

Olympiakos začal jako z partesu a hned ve 4. minutě si vypracoval velkou šanci. Po střele Mirallase z rohu vápna se míč odrazil od břevna. V 10. minutě po centru Djebboura to zkusil akrobaticky Fuster, jenže od země šel balón těsně vedle tyče. O další čtyři minuty později se však domácí dostali do zaslouženémho vedení. Po centru Orbaize z levé strany, který přešel přes dva hráče, se dostal k hlavičce Ivan Marceno a mířil přesně k tyči.

Domácí pokračovali v tlaku a Djebbour mohl navýšit skóre, jenže dostal se příliš blízko ke gólmanovi Disljenkovičovi a napálil pouze jeho nohy. Ve 20. minutě podruhé zazněla konstrukce branky, po rohovém kopu hlavičkoval pouze do spojnice tyče aktivní Marcena. Charkov si vytvořil jedinou šanci úvodního dějství v 11. minutě, kde všem unikl Taison a běžel sám na brankáře, jenže včas byl zablokován Papapadopulosem a byl z toho jen roh.

Od této chvíle domácí opět rozjížděli útočné akce, ovšem k výrazně příležitosti se dlouho dostat nemohli. Deset minut před koncem si dal málem vlastní branku obránce Gueye, který chtěl hlavičkovat do náruče Disljenkoviče, jenže si nevšiml, kde je postavený a míč skončil o pár centimetrů vedle tyče. V závěru ještě stojí za zmínku střely Mirallase a Holebase, avšak hostující gólman si s mírnými problémy nakonec s balónem poradil.

Po změně stran šancí výrazně ubylo. V úvodu opět hrozili domácí, kdy po kombinaci Djebboura s Papadopulosem hlavičkoval těsně nad střídající Makoun. Pak se ale osmělil Charkov a začal pořádně kousat. Nejprve pálil těsně vedle Blanco, po hodině hry vypálil dobře Taison, nicméně gólman Megyeri zasáhl skvěle. Dvacet minut před koncem hosté také napálili konstrukci branky.

Po chybě Torosidise se totiž míč odrazil přímo k Blancovi a ten tvrdou ránou trefil pouze tyčku. Hosté promarnili velkou šanci necelou čtvrthodinu před koncem, kdy Modesto zahrál po střele Deviče ve vápně rukou a sudí odpískal penaltu. K té se postavil sám Devič, jenže padáček doprostřed branky s přehledem kryl Megyeri. Hosté se ale nakonec radovali z vyrovnávací trefy a dostali se zpátky do zápasu.

Po centru Taisona dokázal zpracovat míč Villagra a nakonec nadvakrát hlavou dopravil míč do sítě. Charkov pak pořádně přitlačil. Nejprve sice jeden z domácích obránců odkopával z brankové čáry na rohový kop, po něm si ale u zadní tyče naskočil Devič a hlavou rozhodl - 1:2. Domácí pak otevřeli obranu a nabídli soupeři několik brejků i třeba čtyři na jednoho, hostitele ale podržel Megyeri a skóre se už neměnilo.

Více informací k zápasu

Manchester City - Sporting CP 3:2

15.03.2012 21:05

Góly: 60. Sergio Agüero, 75. Mario Balotelli (pen.), 82. Sergio Agüero - 33. Matías Fernández, 40. Ricky van Wolfswinkel

První zápas: 0:1, postupuje Sporting CP

Favorit Evropské ligy na celkové vítězství Manchester City nakonec nepostoupil kvůli pravidlu o více vstřelených branek na půdě soupeře, díky němuž právě postoupil Sporting. Domácí srazila na kolena první půle, ve které dvakrát inkasovali, a i když se v té druhé vzpamatovali, ke kýženým čtyřem gólům to nevedlo.

První vlaštovku směrem na domácí bránu poslal Schaars, špatně ho totiž hlídal Savič. Nicméně jeho střela v brance neskončila. Na druhé straně se City procpali do pár šancí. Velice dobrou zakládal Johnson, který si narazil s Davidem Silvou, jejich záměr ale vystihl Polga, jenž odkopl míč do bezpečí.

Opravdu větší gólovku si vytvořil Sporting po šesti minutách hry. Fernández se dostal k míči, jeho střela ale nakonec byla zablokována. Ani Xandao svou hlavičku mezi tři tyče neusměrnil. Pak zase zahrozili Citizens. Johnson po pasu od Davida Silvy pálil z první, jenže ani on neměl vůbec dobrou mušku.

Trefit se mohl i Balotelli, jehož si našla přihrávka Silvy, ovšem střelecký pokus mu zablokoval znovu výborný Polga. Skóre utkání nakonec načal ve 33. minutě Fernández. Divočák Balotelli totiž srazil pronikajícího Insúu, přímý kop pak zakroutil parádně k tyči právě hostující záložník.

Tenhle inkasovaný gól měl ale dohru. Trenér Roberto Mancini něco vzkázal přes hřiště Balotellimu, ten mu ale neodvětil žádnými přátelskými gesty. Tahle ostrá výměna názorů se zřejmě bude ještě v klubu řešit... Manchesteru tato hádka pochopitelně nijak nepomohla. Ba naopak. Za sedm minut totiž prohrával už o dvě branky.

Pod dlouhém nákopu ze standardky se na pravé straně k míči dostal Izmailov, který udělal pár kroků vpřed, poslal přihrávku přes celou šestnáctku, kde si u vzdálenější tyče naběhl pohodlně skórující van Wolfswinkel. Mancini musel udělat o přestávku změnu. Ona vůbec celá hra potřebovala nějaký nový impuls.

A tak na hřiště za Johnsona přišel de Jong. V 55. minutě byl poslán na hřiště i Džeko a dá se říci, že až poté domácí znebezpečnili. Po hodině se jim podařilo snížit. Yaya Touré poslal krásnou kolmici do vápna na Agüera, který se s míčem jenom otočil a dělovkou pod břevno překonal brankáře Ruie Patrícia.

Manciniho družina se i nadále hnala do útoku, Kolarov z přímého kopu mířil nad, chybu Ruie Patrícia, kterému vypadl sebraný centr ze vzduchu z rukavic, ovšem také nepotrestala. Naději dostala v 75. minutě. Neto fauloval ve vápně Agüera, který, nutno podotknout, pádu i dost přidal, nicméně Balotelli penaltu s chladnou hlavou proměnil.

A hodně zle začínalo být pro lisabonský tým osm minut před koncem. Kolarovův rohový kop prodloužil za sebe Savič, u zadní tyče se přitom nacházel osamocený Agüero, který posunul svůj tým do vedení 3:2. Závěrečné minuty byly pro Sporting hodně krušné. Jen díky smůle v koncovce Manchester neskóroval počtvrté.

Svou hlavičku poslal vedle brány Džeko, ještě blíže gólu byl Balotelli, který rovněž hlavičkoval těsně mimo. Mužem zápasu mohl být gólman Hart. V nastaveném čase se i on vydal do útoku, jako kdyby to byl střelecký zabiják si zaběhl za obranu na pas de Jonga, z blízkosti ale jeho hlavičku polapil Rui Patrício.

Více informací k zápasu

Schalke 04 - FC Twente 4:1

15.03.2012 21:05

Góly: 29. Klaas-Jan Huntelaar, 57. Klaas-Jan Huntelaar (pen.), 71. Jermaine Jones, 81. Klaas-Jan Huntelaar - 14. Willem Janssen

První zápas: 0:1, postupuje Schalke 04

Königsblauen dokázali čtyřmi brankami otočit nepříznivý stav z Twente a zcela po zásluze tím pádem postupují do čtvrtfinále Evropské ligy. Sebevědomím kypřící hosté tak dostali na frak a musí se letos s poháry rozloučit.

Utkání začalo podle očekávání, Schalke na svého protivníka hned od prvních minut pořádně vlétlo, to jenom dávalo najevo, jakým, že to směrem se asi bude zápas ubírat...opak byl ale pravdou. Domácí si vyjma Jonesovy rány, proti níž vytasil skvělý reflex Mihajlov nic převratného nevypracovali, naopak je to nutilo myslet i na zadní vrátka. To se však právě nedělo, za což pak byli Königsblauen také patřičně potrestáni: Chadli zakombinoval na hranici vápna s de Jongem, prvně jmenovaný následně prostrčil míč na rozběhnutého Janssena, který z hranice vápna zacílil naprosto přesně - 0:1. Horníci tak rázem museli na postup vstřelit tři branky.

Mohlo být ještě hůře, Chadliho technická rána se však v osmnácté minutě do prostoru ohraničeného třemi tyčemi nevešla. Poté se zase probralo S04, které začalo výrazněji přidávat pod kotel. Do vápna nizozemského týmu létal jeden centr za druhým a bylo jenom otázkou času, kdy se nějaký ujme, což se nakonec stalo krátce před půlhodinou hry. Draxler vyslal od levé postranní čáry nadýchaný balón do vápna, ten se snesl až na zadní tyč, kde byl úplně volný Huntelaar, což v tomto případě nemohlo znamenat nic jiného než vyrovnání na 1:1. A modrobílí celek mohl vzápětí duel otočit, ale nizozemský kanonýr z obtížné pozice branku netrefil.

Přestávka, jakoby nalila do gelsenkirchenských žil další novou krev, po pauze se totiž hrálo už jenom výhradně na jednu branku! Skvělý zápas hrál Jones, po jehož dalším průniku mohl přidat druhý zářez Draxler, proti jeho křižné ráně ale předvedl skvělý zásah Mihajlov. Neujala se ani nadějně vyhlížející Raúlova hlavička, kýžené vysvobození tak přišlo až v 56. minutě: po standardce z obtížné pozice míč posílal na branku Draxler, jeho pokus však zastavila ruka Janssena a sudí Kassai neměl na vybrání, na řadu tak přišel pokutový kop. K němu se postavil Huntelaar a nekompromisní střelou do levé šibenice zavěsil - 2:1.

I další akce se nesly ve znamení jednoznačné nadvlády hornického týmu, Raúl, Huntelaar, ani Draxler ovšem nedokázali nadějně vyhlížející situace dotáhnout do konce. Farfánův dalekonosný pozdrav se také zásluhou bulharského strážce hostující svatyně neujal, ani to ho ale nemuselo mrzet. Hned nato Raúl šikovně přepustil míč patičkou na Jonese, a ten v rozhodující okamžik zachoval chladnou hlavu a rázem to bylo 3:1.

S přibývajícím časem se peruánský křídelník čím dál častěji více dostával do hry, ovšem se železnou pravidelností, tak jako v sedmdesáté páté minutě, kdy Farfán vybojoval doslova a do písmene šanci z největších, pak ji ovšem Huntelaar nedokázal proměnit. Devět minut před koncem už potom přišla, byla k vidění dost dobře možná nejlepší akce zápasu: po rohu Twente balón potáhl aktivní Jones, na milimetr přesně předal Huntelaarovi, ten obelstil Tiendalliho a nekompromisní střelou na přední tyč zakončil své galapředstavení - 4:1. Na opačné straně se ještě připomněl Chadli, jeho pokus si ovšem na Hildebranda nepřišel.

Více informací k zápasu

Beşiktaş JK - Atlético Madrid 0:3

15.03.2012 21:05

Góly: 26. Adrián, 83. Falcao, 90. Eduardo Salvio

První zápas: 1:3, postupuje Atlético Madrid

Atlético neponechalo nic náhodě a bez větších potíží si pohlídalo postup do čtvrtfinále Evropské ligy. Besiktas předvedl až na úvodní dvacetiminutovku velmi špatný až odevzdaný výkon a za celý zápas se prakticky nedostali do vážného ohrožení branky hostů. Ti vyhráli i v odvetě díky brankám Adriána a Falcaa a se součtem 6:1 míří mezi nejlepších osm.

I přesto, že Atlético Madrid i Besiktas Istanbul patří k týmům spíše ofenzivně laděným, první poločas nabídl velmi nízkou úroveň kopané s naprostým minimem šancí na obou stranách. Snad jen úplný start klání nebyl bez náboje. Ve druhé minutě měl solidní šanci ke skórování z přímého kopu Gabi, ale poslal jej mimo. Po pěti minutách pak na druhé straně Almeida sklepl centr hrudníkem na Simaa, jehož dobrý pokus Courtois zneškodnil.

Za dalších čtyřicet minut se diváci v Istanbulu nedočkali s výjimkou jediné situace prakticky ničeho zajímavého, avšak právě ta jedna příležitost znamenala úvodní gól. Téměř jako blesk z čistého nebe přišla 26.minuta, Juanfran na hranici šestnáctky krásným obloučkem vyzval Ardu Turana, který předal vedle sebe Adriánu Lopézovi a španělský forvard procedil balon mezi nohama brankáře Gönena - 0:1.

Druhý poločas začal stejně ospale jako skončil ten úvodní. Až v v okolí šedesáté minuty se znovu rozvířily vody - nejprve Arda Turan ve velké šanci ztroskotal na gólmanovi Besiktase, poté potáhl po levé straně míč Felipe a Adrián lehkou tečí minul branku. Za dalších pár okamžiků postupovali hosté v přečíslení dva na jednoho, jenže Koke celou situaci vyřešil hrůzostrašně a vysoko přestřelil.

Besiktas působil opravdu matným dojmem a korunu jejich bídnému výkonu nasadil brankář Gönen. Po centru z pravé strany sedm minut před koncem základní hrací doby se od nohy stopera Korkmaze míč odrazil vysoko do vzduchu - snadné sousto, řekl by jeden - jenže stačil pouze lehký důraz kanonýra Falcaa a turecký gólman byl nachytán v nedbalkách. V malém vápně prohrál vzdušný souboj a zavinil už dvougólové manko - 0:2.

V závěru se přece jen turecký klub dostal do velké šance, jenže zůstala nevyužita. Hugo Almeida se v 87. minutě ocitl v dobré příležitosti, jenže jeho střelu Thibaut Courtois za svá záda nepustil a zasadil se tak už o deváté (!) čisté konto Atlética ze všech patnácti utkání odehraných v roce 2012. V závěru ještě na 3:0 zvýšil Salvio a dokonal tak dílo zkázy Besiktase.

Více informací k zápasu

Hannover 96 - Standard Lutych 4:0

15.03.2012 19:00

Góly: 4. Mohammed Abdellaoue, 21. Kanu (vl.), 73. Kanu (vl.), 90. Sérgio da Silva Pinto

První zápas: 2:2, postupuje Hannover 96

To, co se po prvním utkání zdálo jako velmi pravděpodobné, se stalo skutečností a H96 může slavit tolik vysněný postup do čtvrtfinále - už jen to znamená pro Dolnosaský celek obrovský úspěch, jež může být dál ještě podpořen. Lutych se tak pro letošek s evropskou scénou loučí.

Hannoverští konečně dali zapomenout na ty stejné chyby a od úvodních minut drželi tempo hry ve své moci. Netrvalo ani příliš dlouho a trpělivé obléhání branky soupeře přineslo své ovoce: rovnou premiérový útok 96tek donesl kýžený úspěch, Bolat sice Schlaudraffův pokus vytěsnil, ale jen před pohotového Abdellaoueho, pro kterého už nebyl problém dopravit mičudu na určené místo - 1:0.

Situace se tak hned po čtyřech minutách dramaticky změnila - Lutych musel vstřelit minimálně dvě branky, pokud chtěl držet své postupové šance i nadále při životě. To se ovšem nejevilo příliš reálně, dvojice Schlaudraff - Abdellaoue si před hostujícím vápnem dělala doslova, co chtěla...právě bývalý hráč mnichovského Bayernu rozdal o chvíli později do strany na Pandera, ten z úhlu okamžitě střílel, jeho pokus se však mezi tři tyče nevešel. První dvacetiminutovka patřila jednoznačně domácím, hra se odvíjela takřka jenom na lutyšské polovině, hned dvě nadějné možnosti měl sám Abdellaoue, ani jednu z nich však nedotáhl do úspěšného konce.

Když už se pomaličku zdálo, že by se svěřenci Josého Rigy mohli vzchopit, tak přišla další krutá rána. A za všechno si mohli hostující hráči z větší části sami, když balón z dosahu své branky odvraceli hodně ledabyle, toho využil Pinto, jenž poslal do pokutového území střílený centr, který si v tísni srazil za své vymezené území Kanu - 2:0. Brazilský bek mohl vzápětí zaúřadovat i na opačné straně, po rohu mířil Van Damme hlavou pouze do levé tyče Zielerovy branky, balón se pak odrazil právě ke Kanuovi, jenž však v rozhodujícím okamžiku kulatý nesmysl netrefil. Do poločasu ještě dvakrát zakončoval Gakpé a jednou Cyriac, na Zielera se jim ale vyzrát nepodařilo.

Po obrátce to dlouho vypadalo na hostující vzepětí, Tchitého hlavička ale mířila vedle branky, zatímco povedená rána Cyriaca znamenala pro Zielera velké problémy, nakonec si ovšem dokázal talentovaný brankář poradit na jedničku a míč vyrazil! Definitivní konec jakýchkoliv nadějí Standardu potom došel v 58. minutě: Gakpé přišel do souboje s Hagguiem pozdě, za což si od sudího Královce nemohl z blízka prohlédnout nic jiného než žluté napomenutí, a protože už bývalý hráč Monaca měl jeden prohřešek za sebou, musel trávník předčasně opustit. Na Lutych, který potřeboval všechny síly vrhnout do útoku tak čekala více než půlhodina v oslabení.

To nevěstilo nic dobrého, zvláště, při současné formě Dolních Sasů. Chvíli ovšem dokázala defenzivní vozba odolávat - tedy až do sedmdesáté třetí minuty, kdy bylo už definitivně rozhodnuto. Stindl svým pasem oslovil střídajícího Ya Konana, ten sice z úhlu na Bolata nevyzrál, ovšem následně se míč vrátil před agresivního útočníka znovu, a ten opět s dopomocí Kanua zavěsil - 3:0. O pár minut později měl další možnost Konan, branku přestřelil. Dalekonosný pokus Schmiedebacha se u Bolata setkal s ne až tak pozitivní reakcí. Konečnou podobu pak dostal výsledek v nastavení, kdy se ujala rána Pinta, jehož podpis tak znamenal výsledek 4:0.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Valencia CF 1:1

15.03.2012 19:00

Góly: 63. Ola Toivonen - 47. Adil Rami

První zápas: 2:4, postupuje Valencia CF

Španělský celek si v Nizozemsku pohlídal postup a díky uhrané remíze 1:1 přechází dál přes PSV Eindhoven. Byť šancí v prvním dějství nebylo mnoho, obě branky padly až v tom druhém. Skóre zápasu načal Rami, Toivonen za domácí už pozdě snížil. V závěru zápasu bylo na hřišti rušno a i trochu zmatku, výsledkem celé taškařice bylo vyloučení.

I když si Valencia ze svého prostředí odnesla pohodlné vítězství 4:2, nesnažila se v Eindhovenu výsledek bránit. Byli to právě hosté, kdo měli v prvním poločase lepší gólové šance. Jonase Goncalvese nejprve musel vychytat gólman Tytoň, o pár minut později pálil brazilský záložník znovu, ale tentokráte pouze nad.

Ve 25. minutě zahrozili domácí v největší možnosti první pětačtyřicetiminutovky. Toivonen si parádním způsobem naběhl na centr a hlavičkou tvrdě vypálil, nicméně v bráně se předvedl fantastickým zákrokem do té doby ne příliš zaměstnaný brankář Alves. Nakonec ještě v závěru pořádně zazlobili Netopýři.

Alba si naběhl na krásný dloubáček svého spoluhráče, dále se snažil míč usměrnit mezi tři tyče tím samým způsobem, tedy padáčkem a přehodit Tytoně, jenže ten bravurně jeho úmysl vystihl a ještě vytěsnil balón do zámezí. Z následného rohového kopu mohl skórovat Aritz Aduriz, hlavou ovšem z dobré pozice zamířil nad.

Bezbrankový stav nakonec vydržel do 47. minuty. A díky vstřelené brance Ramiho, který tečoval Feghouliho střelu tak, že na ní gólman Tytoň nemohl už zareagovat, se Valencia hodně přiblížila postupu. V ten moment se hostující borci přece jenom trochu zatáhli, PSV ovšem směrem dopředu o tolik nebezpečnější nebylo.

Ačkoli se utkání zdramatizovalo díky brance Toivonena, který poté, co mu centr Labyadeho prodloužil hlavou Matavž, v pohodě z blízkosti rozvlnil síť, na víc se domácí nezmohli. Trefit se mohl čtyři minuty před koncem Strootman, jenž si pěkně našel místo pro střelbu, nepřekonal ale v brance výborného Alvese.

Zajímavý moment nastal necelou minutu před koncem. Červenou kartu totiž dostal autor první branky Adil Rami za svůj incident s Toivonenem. Zpočátku to vypadalo, že rozhodčí Willie Collum dokonce nařídil i pokutový kop, pak ale svoje rozhodnutí přehodnotil. Tahle situace však nic nezměnila na faktu, že do čtvrtfinále proklouzla Valencia.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - AZ Alkmaar 2:1

15.03.2012 19:00

Góly: 3. Antonio Di Natale (pen.), 15. Antonio Di Natale - 31. Erik Falkenburg

První zápas: 0:2, postupuje AZ Alkmaar

Italský prapor v evropských pohárech drží po dnešku už jen AC Milán. Udinese totiž nedohnalo ztrátu z prvního zápasu a nakonec vypadává po klasickém pohárovém pravidlu vstřelených branek na hřišti soupeře.

Udinese přitom mělo zápas parádně rozehraný a i po snížení Alkmaaru byly šance Italů na postup vysoké. Za vše totiž mohla už třetí minuta a faul Viergevera na Flora Florese, po kterém provinilec uviděl červenou kartu a rozhodčí nařídil penaltu. Hned v úvodu tedy dvojí trest pro Alkmaar. Antonio Di Natale penaltu s poklidem proměnil a jeho tým vedl 1:0. Další šok pro AZ přišel o dvanáct minut později, Pasquale zužitkoval pěkný pas přesnou přihrávkou před branku na Di Nataleho a nejlepší střelec loňské Serie A zvýšil už na 2:0. Za tohoto stavu by se prodlužovalo, Udine tak smazalo náskok Alkmaaru během první čtvrthodiny. Ovšem Nizozemcům stále stačila jedna branka a vše by bylo úplně jinak.

Nicméně Guidolinovi svěřenci pokračovali v převaze. Di Natale se pokoušel zkompletovat hattrick, ale jeho střela skončila nad. Ve 32. minutě zvýšil postupové akcie Alkmaaru Falkenburg, když se ve vápně dostal k odraženému míči, zbavil se kličkou protihráče a střelou do šibenice nedal Handanovičovi žádnou šanci - 2:1. Udinese ale mělo stále spoustu času vstřelit další dvě branky, stále totiž hrálo v početní převaze. Ale nebylo mu přáno, Armero pálil vedle a v prvním poločase tak diváci na stadionu Friuli další branku neviděli.

Druhý poločas mohl začít podobně jako ten první, tedy brankou domácího Udinese. Do Pasqualeho centru se položil Pinzi, ale branku vůbec netrefil. V 63. minutě mělo Udine velké štěstí, Domizzi se provinil ve vlastním vápně faulem a i hosté měli výhodu pokutového kopu. Rasmus Elm ale selhal. Branku vůbec netrefil a Udinese tak stále bylo ve hře o postup.

Fabbriniho dobrá rána letěla těsně nad a po hlavičce Di Nataleho nedosáhl na míč Pinzi. AZ se zatáhlo a hrozilo z protiútoků, po jednom z nich vybídl k dobrému zákroku Handanoviče Altidore a z dorážky na slovinského brankáře nevyzrál ani Maher. Závěrečný tlak Udinese žádnou branku nepřinesl, AZ prohrálo na Stadio Friuli 1:2, ale vzhledem k prvnímu zápasu, který skončil 2:0, postupuje do čtvrtfinále Evropské ligy. Italové jsou v této soutěži bez zástupce.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Manchester United 2:1

15.03.2012 19:00

Góly: 23. Fernando Llorente, 65. Óscar de Marcos - 80. Wayne Rooney

První zápas: 3:2, postupuje Athletic Bilbao

Domácí Athletic si pohlídal náskok proti Manchesteru United a postupuje do další fáze. Fernando Llorente skóroval jako první, souboj dvou střelců uzavřel Wayne Rooney, skórující na konci zápasu. Jeho branka ale na výhru ani postup United nestačila.

Ani sedmadvacátý gól Waynea Rooneyho neznamenal tři body pro hosty z Manchesteru. Tolik kýžený postup tedy nepřichází, United se tedy mohou soustředit už jen na domácí scénu. Evropské poháry jsou pro letošní sezonu ztraceny, vítězná série Athleticu Bilbao pokračuje!

Athletic dnes podal vynikající výkon, stejným způsobem, jakým hráči vyloupili Old Trafford, si dnes poradili na domácím stadionu a za předvedenou hru si zasloužili ovace ve stoje. Dvojice Llorente - De Marcos dnes pálila ostrými, Gorku Iraizoze překonal ke konci zápasu Wayne Rooney.

První velkou šanci měli Rudí ďáblové, Park poslal na bránu osamoceného útočníka Rooneyho, anglický reprezentant se poté místo střely rozhodl pro nahrávku. Nepočítal ale s tím, že z jeho spoluhráčů nikdo jiný do vápna nenabíhal a celý útok tak skončil nezdarem.

Llorente našel Ikera Muniaina, mladý talent ale svůj další gól nepřidal a neučinil tak ani jeho spoluhráč Oscar De Marcos. Po tomto varování se už domácí fandové mohli radovat. A zasloužil se o to nejlepší střelec jejich týmu, mnoha předními kluby naháněný Fernadno Llorente.

Ani Rio Ferdinand nedokázal odvrátit Amorebietův centr a nechal tak zakončovat Llorenteho. Útočník baskické pýchy se v těchto pozicích nemýlí a zvládl celé zakončení i tentokrát - 1:0 pro domácí.

Tři zásahy tak dělily United od postupu. Athletic tím dokázal, že jeho výhra v Divadle snů nebyla náhodná a bylo ve velmi nadějné pozici. Rooneym tažený protiútok zakončil skluz Amorebiety na Luka Younga, rozhodčí ale penaltu nepískl. Ještě před poločasem přišla zlá zpráva, když musel být z důvodů zranění ze hry stažen střelec první branky a jeho místo zaujal Toquero.

Domácí se ale nevzdávali ani po přestávce, De Marcos střílel vedle. Po kombinaci Susaety s De Marcosem mohl zakončovat Andoni Iraola, jeho střela ale mířila mimo bránu De Gey. Stejně ho o chvíli později napodobil Toquero, který nebyl nikým hlídán, přesto poslal míč vedle.

Na hřiště se dostal i maskovaný mstitel Smalling, chráněný "čechovskou" přilbou. A chvíle slávy si užíval také devatenáctiletý Paul Pogba. Ferguson se nejspíš smířil s prohrou, což mu rázně připomněl druhým gólem zápasu De Marcos. iraolův centr parádně uklidil do brány - 2:0.

Malou naději pro anglický fotbal se pokoušel vykřesat Wayne Rooney, který se prosadil deset minut před koncem zápasu. To ale nestačilo na postup ani výhru a tak po Interu Milán končí v evropských pohárech další velikán minulosti. Jaká bude jeho budoucnost?

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (450)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele