Evropská liga - preview odvetných zápasů osmifinále

15.03.2012, 08:47, aktualizováno 15.03.2012, 08:47
Previews
Evropská liga před sebou má osmifinálové odvety a v těch budou potvrzovat dobré výsledky španělské kluby - Athletic hostí Manchester United, Valencia si veze dvoubrankový náskok do Eindhovenu a Atlético zase do Istanbulu. Manchester City musí otáčet nepříznivý stav proti Sportingu, manko 0:1 bude dohánět i Schalke...
Hannover 96 - Standard Lutych  (čtvrtek 19:00)
Už v pořadí čtvrtý vzájemný souboj v letošním ročníku Evropské ligy mezi sebou odehrají Hannover a belgický Standard Lutych! Osmifinálová odveta každopádně dává větší naděje Dolním Sasům, kteří se mohou spolehnout na dvě branky vstřelené na hřišti soupeře.

Předchozí dvě utkání v základní skupině se 96ky nedokázaly proti belgickému soupeři prosadit, i přes obrovskou herní převahu vyšlo jejich útočné snažení rovnou dvakrát zcela naprázdno - to se změnilo až před týdnem: H96 si odvezl z Lutychu velice cennou remízu 2:2, před odvetou je ale nasnadě něco podobného oželet. "Oproti prvnímu zápasu musíme zlepšit obrannou fázi," nepochybuje sám Steven Cherundolo.

Vynucená změna ovšem nakonec musí proběhnout úplně na opačném konci hřiště - zraněný kotník z Belgie stále nepustí do hry Mameho Birama Dioufa, domácí však mohou opět vkládat své touhy do Mohameda Abdellaoueho, jenž vyléčil chřipku. Připravena bude i dvojice opor, zranění Schlaudraffa se Schmiedebachem je už minulostí.

Zrovna branka Dioufa poslala hostující celek do kolen, respektive do velmi složité situace - přesto je před výletem do AWD-Areny cíl naprosto jasný: pokusit se ještě zabojovat o postup. "Postupový klíč je naprosto jasný, prostě musíme být lepší, než bude soupeř. Bude důležité zrealizovat předem nachystaný plán. Musíme dosáhnout něčeho podobného, co se minulý týden zdařilo H96," dbá na své chráněnce stratég José Riga.

Hostující tábor se před utkáním ještě vrátil k nedávnému incidentu, při kterém si vzpomněl na oběti autobusového neštěstí ve Švýcarsku. "Fotbal je oproti takovýmto událostem vždy na druhé koleji, také jménem klubu posílám všem obětem Upřímnou soustrast," pronesl čerstvě uzdravený Jelle Van Damme. Hrát pak zcela jistě nebude potrestaný Goreux.
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Cherundolo, Haggui, Pogatetz, Pander - Stindl, Schmiedebach, Pinto, Rausch - Abdellaoue, Schlaudraff
Standard Lutych - pravděpodobná sestava:
Bolat - Ciman, Kanu, Felipe, Pocognoli - Gakpé, Buyens, Vainqueur, Van Damme - Tchité, Cyriac
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - Valencia CF  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté PSV nyní nezažívají zrovna úspěšné období a prohráli již třikrát v řadě, navíc inkasovali ve třech duelech dokonce třináctkrát, což je u týmu bojujícího o titul v holandské lize a o postup do čtvrtfinále Evropské Ligy opravdu mnoho. Nicméně pro svěřence kouče Phillipa Cocuho ještě není nic ztraceno a stále mohou myslet na postup. Musejí dohánět dvoubrankové manko, ovšem na španělské půdě skórovali a ještě mají šanci.

PSV se v lize propadlo až na čtvrté místo o skóre za Twente, o bod za Ajax a o čtyři korálky za vedoucí Alkmaar. Ovšem stále je ve hře a bude potřeba se co nejrychleji vzpamatovat. Vše odstartovala nečekaná porážka 2:6 v domácím prostředí od Twente, v minulém kole prohrálo 1:3 na půdě zachraňující se Bredy. Valencia je na tom o trochu lépe, ovšem na dvě vedoucí příčky už myslet nemůže.

V tuto patří španělskému velkoklubu třetí místo se čtyřbodovým náskokem na čtvrtou Malágru a rozhodně tak ještě nemá nic jistého. Španělský výběr v poslední době předvádí střídavé výkony, jednou prohraje, podruhé vyhraje. V minulém kole v domácím prostředí pouze remizoval 2:2 s Mallorcou, která se nachází v dolních patrech Primera Division. V tuto chvíli ale má vše ve svých rukách.

Domácí po delší době hlásí výměnu trenéra, Freda Ruttena totiž vystřídal Cocu. Bývalý trenér nakonec vše odnesl po porážce v Bredě. Cocu dobře ví, že i přes tuto rošádu to nebude mít PSV jednoduché. "I na Philips Stadium je jasným favoritem, nesmíme si dělat iluze. Díky tomu, že jsme skórovali, tak stále máme šanci, musíme ovšem předvést stoprocentní výkon. Hlavním cílem je pozvednout morálku a trénovat několik týdnu, můžeme ale postoupit."

Valencie se bude muset obejít bez důležitého útočníka Roberta Soldada, který si musí odpykat karetní trest, jiný forvard Aritz Aduriz varuje před útočnou silou soupeře. "Rádi bychom i v tomto duelu měli balón pod kontrolou a řídili hru. Můžeme hrát v klidu, máme dobrou výchozí pozici. Nesmíme ovšem utkání podcenit, Eindhoven je hodně ofenzivní tým, a pokud se chytne, nemuselo by to dobře dopadnout," varuje se zdviženým prstem.
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Tytoň - Manolev, Marcelo, Bouma, Pieters - Wijnaldum, Strootman - Labyad, Toivonen, Mertens - Matavž
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Barragán, Rami, Ruiz, Mathieu - Albelda, Tino Costa - Feghouli, Jonas, Jordi Alba - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: Array
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Udinese Calcio - AZ Alkmaar  (čtvrtek 19:00)
Na italské Udinese čeká těžký úkol a sice porazit Alkmaar minimálně o dvě branky. Poslední zástupce Serie A v Evropské lize je na pokraji vyřazení, v Nizozemsku totiž prohrál 0:2. Trenér Udine Francesco Guidolin počítá s nasazením Antonia Di Nataleho.

Italské kluby vyklízejí evropské pozice kde se dá. Po vyřazení Interu a Neapole v Lize mistrů má nůž na krku Udinese, aktuálně jediný zástupce Serie A v Evropské lize. Svěřenci trenéra Guidolina rozehráli partii s nizozemským Alkmaarem věru špatně, před týdnem prohráli 0:2 a takovýto výsledek se na evropské scéně dohání velice těžce. "Jistě, je to složité. Ale jsem přesvědčen o naší síle doma. Budeme se snažit postoupit do dalšího kola a pokud se nám to nepodaří, pak jsme si to nezasloužili," říká Francesco Guidolin.

Udinese ale nemá takovou formu, jakou se pyšnilo na začátku sezony. Bianconeri začali v lize strádat, naposledy prohráli s nováčkem Novarou 0:1 a předtím pouze doma remizovali 0:0 s Atalantou. Udine následkem toho kleslo až na páté místo, třetí příčka zaručující předkolo Ligy mistrů se vzdálila na dva body.

AZ Alkmaar je ve větší pohodě. V lize se mu mimořádně daří, s tříbodovým náskokem vévodí celé Eredivisii. O víkendu Verbeekovi svěřenci porazili De Graafschap 2:0 a byla to třetí soutěžní výhra v řadě. Vedle ligové soutěže se daří i v Evropské lize, přemožitel Jablonce z předkola má po prvním zápase nakročeno do čtvrtfinále. "Myslím, že máme dobrou šanci hrát ve čtvrtfinále. Máme mírnou výhodu, ale ještě tam nejsme," zůstává nohama na zemi trenér Gertjan Verbeek.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Athletic Bilbao - Manchester United  (čtvrtek 19:00)
Manchester United dobře ví, že má před sebou problém, ovšem až příliš ho zřejmě trápit nebude. Tento víkend se totiž dostal do čela Premier League před konkurenční City a jde mu hlavně o ligový primát. Po šokujícím vyřazení z Ligy mistrů sice ještě předvedl dobrý výkon na půdě Ajaxu, ovšem od této chvíle strádá. Doma totiž nestačil v poměru 1:2 a minulý týden prohrál doma s Athleticem 2:3. A to ještě několik sekund před koncem měl manko dvou branek.

Rudí Ďáblové v tuto chvíli mají jednobodový náskok před Citizens, kteří prohráli na půdě Swansea. V minulém kol dokázali porazit WBA 2:0, a proto mají jasný cíl. I když Alex Ferguson tvrdí, že Manchester chce vyhrát Evropskou Ligu, zatím to na hře United vůbec nevypadá. Athleticu se ve španělské lize taky vcelku daří a opět bojuje o to, aby si i v příštím ročníku zahrálo alespoň Evropskou Ligu.

Baskický klub je prozatím v tabulce na sedmém místě, ovšem ve vyrovnané lize se může posunout výrazně vzhůru i dolů. Na čtvrtou Malágu ztrácí pouze tři body, Valenice je vzdálena na sedm korálků. Avšak třinácté Getafe má na druhou stranu pouze ztrátu pěti bodů. Mužstvo z Bilbaa po pěti zápasech bez porážky ale nezvládlo minulý duel s konkurenční Osasunou, která ho právě předskočila o jeden bod.

Kouč domácího výběru Marcelo Bielsa se bude muset obejít možná pouze bez útočníka Ikera Muniaina, který byl hlavním strůjcem prvního úspěchu s Manchesterem. "Jeho zdravotní stav se už ale zlepšil a vypadá to, že bude v pořádku," řekl Bielsa. Munian navíc hrál už i s Osasunou a opět by měl pomoci. "Máme senzační úspěch na dosah, tak to nechceme pokazit. Bude to ale hodně vyrovnané, šance jsou 50 na 50," uvedl překvapivě Bielsa.

U Manchesteru je otázka, jestli do zápasu zasáhne kompletní sestava a jestli náhodou nebude Ferguson šetřit opory. Určitě k dispozici nebudou Phil Jones, Nani a Anderson, Ferguson má v osmnáctičlenném výběru i mladíky. Po problémech s kolenem ale už bude k dispozici Antonio Valencia. "Je to pro nás neobvyklá pozice a musíme se koncentrovat. Naději neztrácíme a věříme, že ještě postoupíme," uvedl Ashley Young.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, San José, Amorebieta, Aurtenetxe - J. Martínez, Ander Herrera - Susaeta, de Marcos, Muniain - Llorente
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Fábio da Silva, Ferdinand, Evans, Evra - Valencia, Carrick, Scholes, Young - Rooney, Welbeck
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.60 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Olympiakos Pireus - Metalist Charkov  (čtvrtek 21:05)
Olympiakos Pireus vyhrál první zápas na Ukrajině 1:0 a tento výsledek bude hájit v domácím prostředí na stadionu Georgiose Karaiskakise. Výsledek je to jistě dobrý, ale svým způsobem i ošidný.

Ukrajinský Metalist Charkov je totiž zvyklý útočit a i když se mu v prvním zápase nepovedlo vyzrát na obranu soupeře, podařit se to může v odvetě na horké řecké půdě. Pro Olympiakos je pochopitelně první vítězství velmi dobrým výsledkem, avšak všichni moc dobře vědí, že nesmějí usnout na vavřínech.

Řecký mistr má ale formu jako hrom a pokud by mu postup unikl, bylo by to považováno za senzaci. Červenobílí se pevně usadili na čele řecké soutěže, po vítězství 3:0 nad Arisem Soluň už mají před druhým Panathinaikosem náskok čtyř bodů.

V lize se daří i Metalistu Charkov. Ukrajinci sice o víkendu jen remizovali s Metalurgem Doněck 1:1, stalo se tak po delší vítězné sérii, ale třetí příčku bezpečně uhájili. A ještě aby ne, rozdíl mezi třetím Charkovem a čtvrtým Dněpropetrovskem je šestnáctibodový. V Premier lize je boj o titul už jen záležitostí tří týmů a sice Dynama Kyjev, Šachtaru Doněck a právě Metalistu Charkov.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - Sporting CP  (čtvrtek 21:05)
Dva zápasy stačí k tomu, aby se vyskytly nepříjemné komplikace. Manchester City totiž v prvním kole osmifinále Evropské ligy nezvládl úlohu favorita a se Sportingem prohrál na jeho hřišti 0:1. Do odvety přitom nejde s úplně nejlepší náladou. O víkendu totiž díky překvapivé porážce ve Swansea ztratil průběžné vedení v lize.

Před těmito dvěma utkáními drželi Citizens šňůru šesti výher v řadě. Dobře, menší zaváhání v Evropské lize se může přetrpět, přece jenom existuje ještě druhé střetnutí, ve kterém se dá vše napravit. V Premier League ale úhlavní konkurent Manchester United ztrátu potrestal. A protože on neměl problémy s WBA, sluní se na prvním místě o bod před City.

"Cesta k titulu je dlouhá. Ale je jasné, že důvěra United je nyní větší než ta naše," přiznával kouč Roberto Mancini. "Důležité je, abychom na konci byli první. Bohužel máme nyní dva velké problémy - zranění Lescotta a Kompanyho. A také fakt, že máme nabitý program a hrajeme každé tři dny," dodával.

Právě bez těchto dvou opor z defenzívy, bez kterých se prohrálo ve Swansea, ale jež oba také zasáhli do prvního zápasu se Sportingem a rovněž se neuspělo, bude Mancini i nyní. Kromě toho do hry nezasáhne ani Gareth Barry, který má čerstvě problémy se zády, a ani Argentinec Pablo Zabaleta, který laboruje se stehnem.

"Moc dobře si uvědomuji, co to pro nás znamená. Ale je to normální věc, že po sedmi měsících, kdy hrajeme každé tři dny, někomu radši dám odpočinek," prozrazoval domácí lodivod. "Když budu hrát stále v jedné sestavě, je to problém. Když ale nemám hráče, také je to problém. Každopádně chceme vyhrát obě soutěže."

Sporting má k postupu do čtvrtfinále blíže. I když udržet jednogólový náskok, který mu zařídil v 51. minutě Xandao, bude v Anglii velice těžké udržet. V lize je Manchester letos před domácím publikem bez ztráty kytičky, jinak prohrál pouze dvakrát, a to v FA Cupu a Carling Cupu s Manchesterem United, respektive Liverpoolem.

Pokud-li domácí přece jenom jako favoriti vypadnou z Evropské ligy, tolik se zase nestane. "Naším hlavním cílem je Premier League, to je jasné," uvedl v rozhovoru pro klubové stránky záložník Nigel de Jong. "Ale stále jsme také v Evropské lize a nic nevzdáváme. V této sezóně uspějeme jedině tak, když získáme jednu z těchto trofejí."

Sporting se po skalpu Manchesteru City, zdá se, velice dobře navnadil. O víkendu doma skolil Guimaraes vysoko 5:0. Trenér Ricardo Sá Pinto narozdíl od domácí strany nemá problém se zraněními. Do dobré formy se přitom dostal Jeffrén, který vsítil během posledních deseti minutách dva góly, i když střídal v 78. minutě, a mohl by se nyní objevit v základu.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Richards, Kolo Touré, Savič, Clichy - Nasri, De Jong, Milner - Johnson, Balotelli, Silva
Sporting CP - pravděpodobná sestava:
Rui Patrício - Pereira, Polga, Xandao, Insúa - M. Fernández, Carrico, Izmailov, Jeffrén Suárez - Capel - van Wolfswinkel
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 6.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Schalke 04 - FC Twente  (čtvrtek 21:05)
Jeden z nejnapínavějších soubojů bude k vidění na Schalke, kam zavítá hájit jednobrankové vedení Twente. To má po prvním utkání těsnou výhodu, ovšem nazlobení Königsblauen myslí zcela jistě na odplatu!

Jak už bylo řečeno, předchozí zápas hodně ovlivnila nafilmovaná De Jongova penalta, která se navíc ke všemu vůbec pískat neměla (zákrok byl mimo pokutové území), sám potrestaný ji však nakonec proměnil a zajistil tak svému celku tolik potřebné vedení. Červenou kartu ale ještě ke všemu uviděl Matip, Horníci se však nakonec odvolali, a zdá se, že by mohla být jejich snaha pochopena. O všem bude rozhodnuto na pátečním zasedání UEFA.

Přesto přese všechno je cíl S04 naprosto jasný a patrný - zajistit si postup do další, už čtvrtfinálové fáze. "Víme, že má Twente lepší výchozí pozici. Naším cílem musí být udeřit v tu správnou chvíli, musíme být ve střehu, když soupeř postupuje dopředu," nabádá Huub Stevens. Tomu udělala radost připravenost Klaase-Jana Huntelaara. Vrátit by se mohl i Farfán, naproti tomu "zasloužený" klid pro Metzeldera a Högera.

Hosté sice mají v kapse těsný náskok, ale ovšem ani to je stále neopravňuje myslet na postup dál - čtvrtfinále je pořád stejně daleko. "Očekávám další přetěžký zápas," pronesl trenér Steve McClaren. "Přivítá nás plná Veltins Arena, na což se všichni moc těšíme. Musíme věřit, že se to podaří - důležité je pokusit se dostat do čtvrtfinálové fáze," dodal zkušený kormidelník.

"To, že jsme 1:0 prohráli v Enschede ještě pořád samo o sobě nic neznamená. Je to dobrá pozice, ale když už, tak bych se přikláněl k tomu, že bude potřeba vstřelit branku, na to bychom se zaměřili především," uvedl kapitán Peter Wisgerhof. Stejně jako minule se Twente obejde bez Dennyho Landzaata.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Uchida, Papadopoulos, Matip, Fuchs - J. Jones, Holtby - Farfán, Raúl, Draxler - Huntelaar
FC Twente - pravděpodobná sestava:
Mihajlov - Cornelisse, Wisgerhof, Douglas, Rosales - Brama - Janssen, Fer - Chadli, de Jong, John
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.75 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Beşiktaş JK - Atlético Madrid  (čtvrtek 21:05)
Nebláznit, nepanikařit a postoupit. Pokud Atlético Madrid předvede proti Besiktasi ten samý výkon jako doma, nemělo by se mu čtvrtfinále Evropské ligy vyhnout. První zápas totiž vyzněl jasně pro něj. Turecký celek se ale nevdává. Jestli se mu včetně českého reprezentanta Tomáše Sivoka podaří duel zvrátit, můžete sledovat v přímém přenosu na ČT4.

V Madridu to byl před týdnem jeden velký a malebný koncert. Defenzíva Besiktase na soupeřovy výpady vůbec nestačila a hosté mohli být vůbec rádi, že nedostali na cestu domů naloženo ještě více. Přesto si do Istanbulu v ranečku odnesli nepříjemné tři inkasované góly, které se budou v odvetě těžko dohánět.

Jedinou kaňkou celého večera byla pro Atlético 53. minuta. Tehdy totiž Simao odpověděl na krásné dva góly Eduarda Salvia a jeden Adriána a právě tenhle moment dává Besiktasi naději. Přece jenom se španělskému mužstvu nemusí tenhle zápas povést tak dobře jako ten předchozí. A domácím přitom stačí skórovat dvakrát a neinkasovat.

Svěřenci kouče Diega Simeoneho ovšem v Turecku nehodlají nic takového dopustit. "Nepřijeli jsme sem bránit. Chceme vyhrát," uvedl pro klubové stránky obránce Diego Godín. "Budeme sice hrát zezadu, ale rovněž budeme napadat. Víme totiž, že jakmile vstřelíme branku, staví nás to do mnohem lepší pozice."

Atlético má i navíc výhodu lepší formy. Během nového roku podlehlo jednou jedinkrát, a to slavné Barceloně, o víkendu si poradilo bez větších problémů s Granadou. V lize je sice až osmé, ale s nevelkou ztrátou na ostatní celky vepředu. "Víme, jaké fanoušky má Besiktas. My se právě jimi musíme namotivovat," dodával Godin.

To istanbulský klub má o poznání větší starosti. Z pěti zápasů hned čtyřikrát prohrál a v Süper Lig se mu pomalu a jistě vzdaluje samotné čelo tabulky. Kouč Carlos Carvalhal má mimo to obrovské problémy s hvězdným útočníkem Quaresmou, s nímž se právě v Madridu o poločase pohádal do krve. Quaresma přitom nebude k dispozici do odvety.

Byl totiž vyřazen na neurčito z prvního týmu. Dokonce se objevily spekulace, že Carvalhal má díky těmto sporům opustit klub. "To je výmysl. Quaresma je pro nás velmi důležitý hráč, já ale musím zařídit v týmu disciplínu," vysvětlil. "Nejdůležitější je teď porazit Atlético. Vyzývám všechny fanoušky, aby nám pomohli."
Beşiktaş JK - pravděpodobná sestava:
Gonen - Toraman, Sivok, Sidnei, Köybasi - Fernandes, Mehmet Aurélio, Uysal - Hološko, Simao - Pektemek
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, Filipe - Gabi, Suárez - Eduardo Salvio, Adrián, Koke - Falcao
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (601)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele