Evropská liga - preview šestých zápasů základních skupin

06.12.2012, 08:37, aktualizováno 06.12.2012, 08:37
Previews
V poslední hrací den základních skupin se bude bojovat o posledních pět vstupenek do jarních bojů. Nejzamotanější je situace ve skupině E, kde o vše hrají Stuttgart, Steaua a Kodaň. V "áčku" se na dálku o postup budou přetahovat Liverpool s YB Bern, Tottenham potřebuje doma remízu s Panathinaikosem a Videoton se pokusí přeskočit Basilej...
Skupina A
BSC Young Boys - Anži Machačkala  (čtvrtek 19:00)
Anži Machačkala cestuje do švýcarského hlavního města a její trenér Guus Hiddink slibuje, že jeho svěřenci udělají vše pro zisk tří bodů.

Movitý ruský klub si přitom může dovolit sundat nohu z plynu; tabulku skupiny A před posledním kolem vede a postupovou jistotu už mu nikdo nevezme. Bern naopak hraje o vše - k proklouznutí mezi posledních 32 účastníků soutěže potřebuje získat lepší výsledek než Liverpool na půdě Udinese.

"Jsme velmi hrdí na to, že jsme se dokázali kvalifikovat s předstihem," řekl Hiddink na předzápasové tiskové konferenci. "Je to velké zadostiučinění pro tento silný a vyvážený tým. Neznamená to však, že bychom do posledního utkání přistupovali s menší vážností," zdůrazňuje.

"Young Boys pořád hrají o hodně. Dokud máte šanci na postupu, odevzdáte na hřišti vše. Očekávám protivníka, který bude extrémně motivovaný a stoprocentně oddaný svému úkolu," podotýká Hiddink a připomíná: "V prvním utkání v Moskvě nám dělali problémy. Pamatuji si, jak dobře hráli v úvodu zápasu, a že měli několik šancí ke skórování."

Anži ve vzpomínaném zápase nakonec vyhrálo 2:0 díky dvěma zásahům Samuela Eto'a. Hvězdný kanonýr sice s týmem do Švýcarska odletěl, stejně jako jeho útočný kolega Lacina Traoré; Hiddink však připustil, že jeden z nich - nebo oba dva - mohou začít na lavičce.

"Máme s sebou všechny hráče, ale nebudu prozrazovat složení základní sestavy. Může se stát, že šanci dostane jeden nebo dva mladíci. Nebudeme však příliš experimentovat," objasňuje.

BSC bude v utkání chybět obránce Christoph Spycher, který tento týden absolvoval úspěšnou operaci kolena.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.50 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Udinese Calcio - Liverpool FC  (čtvrtek 19:00)
Pokud chtějí hráči Reds postoupit do vyřazovací fáze Evropské ligy, musí bezpodmínečně porazit domácí Udinese. Zebry jsou ve skupině A na posledním místě.

Hráči z města Beatles budou na dálku svádět souboj o postup se švýcarským Bernem, který má stejný počet bodů. Jedině výhra na hřišti Udinese může tradiční anglický celek spasit. V opačném případě hrozí nálepka neúspěšné sezony. Manažer Rodgers navíc nyní řeší spekulace médií, podle nichž si jeho tým bude muset najít novou gólmanskou jedničku.

Je José Reina po dlouhých letech na Anfield Road na odchodu? Nebo jen mnoho pro nic? Média v posledních týdnech řeší otázku Španělova setrvání v Liverpoolu, na stole je prý několik nabídek. Jedna z nich například od konkurenčního Arsenalu. Podle anglických médií je na spadnutí zimní přestup mladíka Jacka Butlanda nebo o něco málo staršího německého brankáře Rona-Roberta Zielera.

Takové zprávy ale teď manažer Rodgers odmítá řešit a považuje je jen za novináři vykonstruovaný výmysl. "Nemám rád spekulace podobného typu. Za mého působení u Reds je můj tým neustále spojován s mnoha hráči a některá jména jsou opravdu neuvěřitelná," brání se podobným dotazům Rodgers.

"Pravda je, že nehledáme žádného dalšího brankáře, tento post nepotřebujeme posílit. Byli jsme spojováni s mnoha brankáři, ale já mám v týmu dva velmi dobré - Pepe Reinu a Brada Jonese, který je velmi loajální a navíc umí zaskočit kdykoli je to potřeba."

Reinovy výkony jsou předmětem spekulací a navíc se španělský reprezentant v říjnu zranil. Jeho místo zaujal Brad Jones, který odváděl dobré výkony a mnohá média začala přemýšlet o Reinově odchodu. Jeho pozici ale Brendan Rodgers nijak nezpochybňuje a nadále s ním počítá.

"Pepe Reina je brankář světových kvalit, bude s námi ještě dlouho. Měl sice pár špatných chvil, ale ty nejlepší roky jsou ještě před ním. A navíc tu má smlouvu," uzavírá téma Reinova odchodu mladý manažer.

"Pro nás je důležité, abychom uspěli v Evropské lize. Nikdy jsme necítili potřebu hrát jen domácí ligu, třebaže je to občas náročné. Měli jsme pár špatných zápasů, ale pokud postoupíme dál, vše bude zapomenuto a třeba nás to povzbudí k lepším výkonům," doufá Rodgers.

K utkání se vyjadřuje také jeho protějšek. Ani tým trenéra Francesca Guidolina nesklízí chválu, jako tomu bylo v minulých letech. Provinční klub stále táhne osoba Antonia Di Nataleho, ale zdá se, že celému mužstvu dochází síla. Stejně jako Liverpool nebojuje o přední příčky, Udinese je až na deváté příčce. Špatnou formu přiznává i trenér Guidolin.

"Mrzí mě, že jsme vypadli z pohárové Evropy, protože to cítím jako neúspěch. Propadli jsme u důležité zkoušky. Ale ve sportu, stejně jako v životě, to musíte brát, jak to přijde. Nyní musíme sebrat své síly a dohrát základní skupinu se zdviženými hlavami," říká Guidolin.

Na hřiště se v dresu hostí nepodívají Martin Kelly a italský útočník Fabio Borini. Domácí publikum se bude muset obejít bez Domizziho, Benatii a Basty. Mimo hru je také mladík Luis Muriel. Zvládne Liverpool důležitý test a napraví zaváhání z Premier League?
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Padelli - Heurtaux, Danilo, Coda - Faraoni, Pereyra, Pinzi, Badu, Armero - Fabbrini - Ranegie
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Reina - Wisdom, Carragher, Škrtěl, Enrique - Henderson, Shelvey, Gerrard - Assaidi, Suárez, Downing
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.75 - 3.50 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anži Machačkala (RUS)53116:210
2.Liverpool FC (ENG)521210:97
3.BSC Young Boys (SUI)521211:127
4.Udinese Calcio (ITA)51137:114
Skupina B
Hapoel Tel-Aviv - Académica Coimbra  (čtvrtek 19:00)
I když Plzeň bude v závěru s Atléticem Madrid bojovat v posledním kole o první místo, ve druhém zápase mezi Hapoelem Tel Aviv a Coimbrou půjde oběma celkům opravdu jen o co nejlepší zakončení skupinové fáze Evropské ligy. Domácí totiž s jedním bodem na kontě zůstanou poslední, hostům třetí příčku rovněž nikdo nesebere.

Přežít ve zdraví, užít si fotbal, potěšit fanoušky. Asi takové slogany k tomuto klání bezpochyby sedí. V Izraeli by už měl být klid a Académica by se neměla bát, že by do hlavní metropole cestovala jindy podobně jako Bilbao minulou středu do Haify, kde byl kvůli teroristickému ataku duel s Ironi odložen.

Kouč Pedro Emanuel je i přes fakt, že jeho mužstvo si evropské poháry na jaře nezahraje, s účastí spokojený. Klub si je mimochodem zahrál poprvé od sezóny 1971/72. Vždyť Coimbra zaznamenala třeba veliký úspěch tím, že porazila doma Atlético Madrid, dvojnásobného vítěze této soutěže.

"Ani největší optimista nečekal, že se trefíme v každém zápase, uvidíme celkem šest branek a získáme pět bodů. Buďme na sebe hrdí," hodnotil Emanuel. "Hapoel má kvalitní tým, je to top klub izraelské ligy a očekáváme hodně bouřlivé prostředí. My každopádně chceme zakončit letošní působení výhrou," dodal.

I francouzský gólman Romuald Peiser nemá důvod ke smutku. "Máme nyní dobrou šňůru zápasů. Uhráli jsme pět bodů a to dělá Académice dobrý obrázek," uvedl. "Chceme jich získat osm a kvůli tomu musíme myslet na vítězství. Čekáme těžký zápas na horké půdě. Někdy jsou to detaily, které rozhodují o úspěchu, a my je musíme brát na vědomí."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.30 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - Atlético Madrid  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté Plzně mají před sebou jedinečnou šanci vyhrát základní skupinu Evropské ligy před obhájcem trofeje Atlétikem Madrid. Potřebují k tomu španělský velkoklub porazit a oplatit mu prohru 0:1 z nastavení v prvním utkání. Oba celky už mají jistý postup, Plzni nahrává skutečnost, že Atlétiko přijede bez největších hvězd v čele s kanonýrem Falcaem.

Viktoria v dosavadních pěti zápasech nasbírala 10 bodů a už nemůže o postup ze skupiny B přijít. Na druhém místě ztrácí na Atlético dva body a jakákoli výhra ho posune do čela. "O to zajímavější utkání bude. Čeká nás závěrečné utkání vydařeného podzimu a doufám, že i po něm budeme spokojeni. Chtělo by to takovou třešničku na dortu," prohlásil trenér Pavel Vrba.

Plzeňský kouč oslaví v den utkání 49. narozeniny byl by rád, kdyby mu hráči dali dárek v podobě vítězství. "Byl bych rád i za bod, ale v koutku duše věřím, že bychom se o to první místo mohli poprat. Jsem spokojený s postupem, ale pokud by se nám povedlo Atlético porazit, bylo by to hodně výjimečné utkání," řekl Vrba. K dispozici má kompletní kádr kromě brankáře Petra Bolka a dlouhodobě zraněného Marka Hanouska.

Ačkoli Atlético prohlašuje, že chce skupinu vyhrát, pokračuje v nastoleném trendu a v Evropské lize šetří své opory na španělskou ligu, v níž drží druhou příčku. Trenér Diego Simeone nechal v Madridu kapitána Gabiho, zkušené obránce Godína a Felipeho Luíse, tureckého reprezentanta Ardu Turana, střelce jediné branky z prvního zápasu Cristiana Rodrígueze, ale především jednoho z nejlepších kanonýrů na světě Falcaa. Atlético tak nastoupí ještě více oslabené než v říjnu doma v utkání, ve kterém mu byla Plzeň vyrovnaným soupeřem a prohrála až brankou v nastavení.

"Byli jsme čtyři vteřiny od toho, abychom tam uhráli pro nás úspěšný výsledek. Bohužel jsme udělali chybu před standardní situací a soupeř nás z toho potrestal. Ten zápas nám ukázal sílu Atlétika, ale odehráli jsme tam důstojný part a věřím, že doma budeme ještě odvážnější směrem dopředu," řekl Vrba.

Výhodou Plzně by mohlo být i výrazně chladnější počasí, než jaké panuje v Madridu. "Počasí teď přeje více nám. Může to být naše malá výhoda, ale bude rozhodovat hlavně kvalita na hřišti. Pokud předvedeme výkony jako s AC Milán či Besiktasem, tak dokážeme i Atlético potrápit," věří Vrba.

Utkání v Plzni začíná ve čtvrtek v 19:00. Přímý přenos vysílá ČT Sport. Hlavním rozhodčím je zkušený Kristinn Jakobsson z Islandu, který byl při loňské výhře Atlétika 3:1 nad Rennes v EL. Řídil i zápas české reprezentace s Moldavskem (5:0) v kvalifikaci ME v roce 2003.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Rajtoral, Hora (Kolář), Ďuriš - Bakoš.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Manquillo, Cata Díaz, Pulido, Cisma - Tiago, Emre - Juanfran, Raúl García, Adrián - Diego Costa.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.40 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Atlético Madrid (ESP)54017:312
2.Viktoria Plzeň (CZE)531110:410
3.Académica Coimbra (POR)51226:75
4.Hapoel Tel-Aviv (ISR)50142:111
Skupina C
AEL Limassol - Olympique Marseille  (čtvrtek 19:00)
Zatímco AEL Limassol možná neměl tak vysoké ambice a předčasné vypadnutí ze soutěže pro ně není nějakou výraznou tragédií, Marseille si určitě myslelo na víc. Realita je však taková, že oba celky se v závěrečném zápase utkají už pouze o čest.

AEL má na kontě jediný bod a je jasné, že se ze čtvrtého místa už nepohne, a to ani v případě dnešní výhry. Marseille je na tom sice lépe, ale tříbodová ztráta na druhý Mönchengladbach už je nepřekonatelná - i v případě výhry a naopak prohry Borussie narazí francouzský tým na horší bilanci ze vzájemných zápasů.

Kouč Élie Baup tak předeslal, že zápas pojme jako zkoušku pro některé hráče širšího kádru. S marseilleskou výpravou na Kypr neodcestovali suspendovaný André Ayew a také celá řada opor, které dostaly volno - Andrého bratr Jordan, gólman Steve Mandanda, obránci Souleymane Diawara a Nicolas N'Koulou, střední záložníci Benoit Cheyrou a Joey Barton a kreativní mág Mathieu Valbuena.

To znamená, že v dresu Phocéens vyběhne na hřiště řada mladíků, a jedním z nich by měl být i Baptiste Aloe. Teprve osmnáctiletý obránce si takové šance pochopitelně váží. "Ti, kteří budou hrát, se budou snažit ukázat kvality naší akademie. Hodně lidí si totiž myslí, že Marseille nevychovává kvalitní hráče," tvrdí a jmenuje některá jména: "Já jsem ještě do zápasu nenastoupil, ale Wesley Jobello naskočil na pár minut proti Fenerbahce, a Rafi Abdullah toho už odehrál hodně."

AEL bude v utkání chybět distancovaný Luciano Bebé a zraněné trio Michalis Konstantinou, Gilberto a Monteiro. Starty Paula Sergia a Marcose Airosy jsou v ohrožení.

Kyperský šampion se bude snažit alespoň zakončit letošní ročník se ctí a vyválčit první vítězství. Na oficiální klubové stránce se proto před zápasem objevilo několik výzev k fanouškům.

"Členové AEL volají do akce každého pravého "Aelistu" - přijďte a ukažte svoji podporu týmu, který se bude hnát za prvním vítězstvím v soutěži," stálo tam. "Naši hráči, trenéři a celý tým si zaslouží poslední mohutnou vlnu podpory. Zaslouží si připomenutí a ocenění všeho skvělého, co pro nás tento rok udělali." "Naši hráči se letos poprvé dostali do Evropské ligy, přepsali historii a naplnili nás hrdostí. Přestože jsme ze soutěže už vypadli, je naším cílem zvítězit v posledním utkání pro dobro AEL a kyperského fotbalu."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.30 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fenerbahçe SK - Borussia Mönchengladbach  (čtvrtek 19:00)
Tečku za svým vydařeným evropským účinkováním chce udělat také Mönchengladbach, který se už jako jistý postupující představí na hřišti suverénně vedoucího Fenerbahçe. Vzhledem k postavení obou týmů můžeme očekávat otevřenou podívanou.

Pohárovými zkušenostmi ostřílený istanbulský celek se po nečekaném krachu ve čtvrtém předkole Champions League (vypadl se Spartakem Moskva) rychle oklepal a druhou evropskou soutěž rozhodně nevzal jako potupu, naopak a záhy svěřenci Aykuta Kocamana slavili zasloužený postup do další fáze EL. Stejně dobře to z domácího pohledu vypadá v Süper Lig, kde Fenerbahçe ztrácí ze čtvrté pozice jed dva body.

Nápodobně jako Stuttgart, tak i Gladbach se dokázal po nemastném neslaném vstupu do sezóny zvednout a nyní už to vypadá z pohledu die Fohlen zase o něco lépe. Na domácí scéně je sice díky zbytečným ztrátám (zrovna porážka s VfB a remíza ve Veltins Aréně) stále co napravovat, ale Evropská liga nabízí zcela jinou perspektivu a svěřenci Luciena Favreho za sebou při postupové jízdě nechali i OM.

Vzhledem k nabitému programu (bundesliga má za sebou vložené kolo) dojde, minimálně na německé straně, k poměrně razantní odměně základní sestavy, ze které do Turecka větší část vůbec necestovala, ani přesto ale hostující strana nemá poraženeckou náladu. "Samozřejmě, že zápas bude mít jiný náboj, když mají oba týmy jistý postup. Chceme se však odvděčit našim fanouškům," vzkázal Roel Brouwers.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.50 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Fenerbahçe SK (TUR)541010:413
2.Borussia Mönchengladbach (GER)52218:68
3.Olympique Marseille (FRA)51229:85
4.AEL Limassol (CYP)50141:101
Skupina D
CS Marítimo - Club Bruggy  (čtvrtek 19:00)
Marítimo a Bruggy už hrají pouze o čest; šanci na postup oba týmy už ztratily. Domácí obránce Joao Guilherme však slibuje, že jeho tým dá do zápasu vše a nic jiného než vítězství vybere.

Portugalci totiž stále na svoji premiérovou výhru v letošním ročníku Ligy mistrů čekají; doposud získali pouze 3 body za trojici remíz, které doplnili dvěma prohrami. Výsledkem je poslední místo v tabulce skupiny D, zatímco Bruggy mají pouze o bod víc. Postup si už dříve zajistilo duo Bordeaux - Newcastle.

Motivace Marítima je tedy jasná - dopřát fanouškům alespoň jednou pocit z vítězství. "Zanechali jsme v soutěži dobrý dojem, ale chceme to potvrdit výhrou," burcuje Guilherme. "Na tento zápas se plně soustředíme. Pokoušeli jsme se postoupit, ale bylo nám jasné, že naše skupina bude velmi složitá. V každém zápase chceme bojovat o úspěch, a to i proti nejsilnějším protivníkům," dodává.

"Věřím tomu, že jsme v našem úkolu neselhali, a teď je potřeba naši misi dokončit," pokračuje Guilherme a poodkrývá další motivaci týmu: "Samozřejmě je nám jasné, že vyhrát je dobré ze sportovního hlediska, ale klubu to pomůže i finančně." To je sice pravda, ale podle tvrzení šestadvacetiletého obránce to na hráče nemá vliv. "Nikdo nám o tom nic konkrétního neříkal, o penězích jsme se nebavili. Mluvili jsme jako obvykle pouze o sportovní stránce," uzavírá.

Marítimu se doma příliš nedaří; svěřenci Pedra Martinse se nacházejí až na třináctém místě Primeiry a na výhru čekají už čtyři zápasy. Bruggy na tom ovšem nejsou o moc lépe: tradiční belgický velkoklub se v Jupiler League propadl až na šesté místo a na veřejnost prosákly zprávy o problémech s disciplínou, konkrétně u Vadise Odjidji a Ryana Donka, kteří měli přijít pozdě na trénink.

Ani jeden z hříšníků by se dnes na hřišti neměl objevit, což platí i pro trojici Carlos Bacca, Bart Buysse a Jim Larsen.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.30 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - Newcastle United  (čtvrtek 19:00)
O první místo tabulky skupiny D se bude hrát v Bordeaux. Tam zajíždí Newcastle, který posbíral o bod méně, ovšem v Anglii nad Francouzi vyzrál v drtivém poměru 3:0. Vyzrají Les Girondins konečně nad anglickým sokem, aby se nemuseli stresovat s hájením vedoucí pozice?

Bilance Bordeaux s vyslanci hrdého Albionu je vskutku na zaplakání. Girondisté ve skutečnosti mohou zaokrouhlit sérii bez vítězství na 10 zápasů, přičemž buď navýší počet remíz (na tři), nebo proher (na osm). Právě doma zatím Bordeaux jedině bodovalo, obě plichty pocházejí odtud - a zrovna Newcastle je zřejmě tou správnou výzvou k prolomení bariér.

Straky v Premier League patří k tomu nejhoršímu, co se výkonů na cizích kolbištích týče (brát v úvahu jen taková vystoupení, byly by 17.), navíc i v rámci EL se letos venku spokojily akorát se dvěma body. Naopak Bordeaux tu už stihlo přemoci Marítimo i Bruggy, aniž by inkasovalo; což je nepochybně chvályhodná vizitka, kterou ke všemu můžeme protáhnout až do domácí soutěže. Les Girondins jsou totiž spolu s Valenciennes jediným doma neporaženým prvoligistou.

Gabriel Obertan moc dobře zná prostředí města, jež proslulo vinařstvím - právě odtud vylétal na Britské ostrovy. A nyní by neměl chybět v základní sestavě, neboť do té zcela ideální, která dostává přednost v lize, momentálně nepatří. Mimo něj by se šance mohli dočkat i tuplovaní mladíci jako Newton, Moyo, Campbell či Abeid. Ze zkušených borců kanál La Manche ani nepřeklenuli Santon, Tioté a Ba.

Na druhé straně barikády trenér Francis Gillot doufá v uzdravení Henriho Saiveta, zatímco naděje ohledně startu Abdoua Traorého už nejspíš sám zmuchlal a zahodil.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.75 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Girondins Bordeaux (FRA)53118:510
2.Newcastle United (ENG)52307:39
3.Club Bruggy (BEL)51135:94
4.CS Marítimo (POR)50322:53
Skupina E
VfB Stuttgart - Molde FK  (čtvrtek 19:00)
Německá bundesliga vyslala do druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže celkem čtyři zástupce, přičemž většina už má před posledním kolem jistý postup do vyřazovací fáze, až na Šváby, kteří ještě musí bojovat proti Molde.

Forma domácího mužstva má v posledních týdnech stabilně vzestupnou tendenci, což se neodrazilo jen na bundesligových výsledcích (VfB se po rozpačitém začátku prokousalo již na sedmou příčku, avšak od dvanácté pozice ho dělí pouhopouhé dva bodíky!), ale rovněž na stuttgartském postavení v Evropské lize, kde se svěřenci Bruna Labbadii po výhrách v Kodani a na hřišti Steauy opět naplno vrátili do hry.

Za určitých okolností by Stuttgartu stačila i remíza (Kodaň by však nesměla na Parken stadionu porazit bukurešťský celek), ovšem tříbodový zisk proti norskému šampionovi z posledních dvou sezón dává jistotu. "Tento zápas bude především o trpělivosti. Soupeře je obtížné posoudit, protože za poslední období protočil velké množství hráčů a navíc už několik týdnů nehrál ostrý zápas," uvedl Labbadia.

Jak už bylo nastíněno, Molde dokázalo během posledních dvou ročníků norské Tippeligaen přerušit možnou hegemonii Rosenborgu (předtím získal mistrovský titul rovněž dvakrát v řadě) a bývalý skvělý kanonýr Ole Gunnar Solskjaer se tak hned při svém premiérovém trenérském angažmá na nejvyšší úrovni (již působil dva a půl roku jako kouč rezervy Man Utd) zapsal do historie MFK nesmazatelným písmem. Na evropské scéně už je to však jiná písnička a po brzkém konci v Lize mistrů se musí hostující strana vypořádat i s vyřazením z EL.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 7.50 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Kodaň - Steaua Bukurešť  (čtvrtek 19:00)
Zatímco v mnoha skupinách už je rozhodnuto a hraje se pouze o čest (či lepší výchozí pozici do vyřazovacích bojů), v Kodani půjde o všechno. Domácí totiž musí nutně zvítězit.

A trenér dánského vicemistra Ariel Jacobs nabádá fanoušky, aby v rozhodujícím zápase na stadionu vytvořili "peklo". Kodaň je momentálně třetí, ale na druhý Stuttgart ztrácí jediný bod - další tři ji potom dělí právě od vedoucí Steauy. Pokud domácí vyhrají o dva góly a Stuttgart neporazí poslední Molde, půjdou dál dokonce z prvního místa.

Jacobs se však soustředí pouze na výhru, nikoliv na gólový rozdíl. "Můj vzkaz pro fanoušky je následující: Steaua musí přijet do pekla," burcuje. "Nejdříve je vezmeme do pekla, a potom můžeme my sami jít do nebe. Nebude to jednoduché. Mají výhodu v tom, že jim může stačit i remíza, nebo dokonce i prohra. My však dobře víme, o co se hraje," uzavírá odhodlaný trenér.

Kodaň sice vede domácí ligu s velkým náskokem, ale před týdnem ve středu prohrála v poháru s Bröndby; šlo o teprve druhou porážku v sezoně (tu první jim připravil Stuttgart začátkem listopadu). Šňůra pěti výher v řadě tak byla přerušena, ale Jacobs si z toho těžkou hlavu nedělá.

"V předchozích pěti zápasech jsme získali sebevědomí, na to se musíme spolehnout," dodává. "Věřím, že to zvládneme, protože máme s podobnými situacemi zkušenosti. Až doteď se nám v klíčových zápasech dařilo, takže doufám, že to bude platit i tentokrát."

Steaua kromě své tabulky v EL vede i rumunskou ligu, a to o úctyhodných sedm bodů; letošní forma bukurešťského klubu je zkrátka mimořádná. Velkým varováním však zůstává jejich poslední zápas proti Stuttgartu, v němž si mohli před vlastními fanoušky pojistit postup, ale místo toho prohráli 1:5 (!).

A trenér Laurentiu Reghecampf chce začít opět vyhrávat - bez ohledu na to, že k postupu jeho svěřencům stačí vybojovat bod. "Na Kodaň jsme se pozorně zaměřili, a jedeme si pro vítězství," holedbá se. "Zapracovali jsme na některých věcech. Musíme být na pozoru, protože soupeř má hráče, kteří dokážou poslat nebezpečný balon do vápna."

Reghecampf navíc odmítá, že by selhání proti Stuttgartu předznamenávalo nějaký výraznější problém: "Byl to prostě výpadek. Bylo by hezké ukončit skupinu jako vítězové."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.40 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Steaua Bukurešť (ROU)53118:810
2.VfB Stuttgart (GER)52219:58
3.FC Kodaň (DEN)52124:57
4.Molde FK (NOR)51045:83
Skupina F
Dněpr Dněpropetrovsk - AIK Solna  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté Dněpru zvládli na výbornou své počínání ve skupině a před závěrečným duelem v podzimní části s papírově nejlehčím protivníkem už mají zajištěn postup do jarních bojů a navíc z prvního místa, což se určitě počítá. Ukrajinský celek ztratil jediné body na půdě italské Neapole, kde ještě čtvrthodiny před koncem dokonce vedl. Švédské AIK už postoupit nemůže, ale na druhou stranu se může klidně poprat o třetí místo.

AIK totiž dokázalo vybojovat cenné body proti PSV, kde nejprve na jeho půdě remizovalo a následně ho doma dokázalo porazit. Jenže proti ostatním protivníkům této skupiny vyšlo na prázdno. V lize švédský celek také dlouho bojoval o poháry, jenže nakonec skončil až na první nepostupové příčce, na čtvrtém místě zaostal o bod za Malmö a o dva za druhým Häckenem. Dněpropetrovsku se v domácí lize daří ještě o něco lépe.

V tuto chvíli je v ukrajinské lize na druhém místě, sice s velkou ztrátou na Šachtar, ale s jednobodovým náskokem před favorizovaným Dynamem Kyjev. Kouč domácího celku Juande Ramos věří, že jeho svěřenci stvrdí dobrou formu závěrečným vítězstvím. "Jsem možná až trochu překvapen, jaké výkony jsme podali především proti PSV a Neapoli, což byli favorité na postup. První místo je skvělé, a i když o nic nejde, chceme v každém případě nechat tři body na domácím stánku a rozloučit se vítězně s fanoušky," dodal zkušený Ramos.

Cílem Ramose do budoucna je stát se jedním z nejlepších celků východoevropského fotbalu a podle jeho slov je klub na dobré cestě. "Jsem nadšený z letošních výsledků a doufám, že se brzy přiblížíme Šachtaru, Zenitu, Kazani či CSKA Moskva a jejich slávu chceme někdy zastínit. AIK bude hrát v pohodě a mnohokrát ukázalo, že umí být nepříjemným protivníkem. Doufám, že si všichni toto poslední letošní evropské vystoupení užijí," dodal Ramos.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.75 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - PSV Eindhoven  (čtvrtek 19:00)
Ve skupině F je v podstatě rozhodnuto. Postupuje Dněpropetrovsk s Neapolí a nikdo to už nezmění. PSV bude přinejlepším třetí. Z jednoho důvodu je tento duel ale stále atraktivní - odveta. V posledním měření sil mezi těmito celky vyhrál domácí tým PSV o tři branky. Oplatí mu Neapol porážku?

Holandský mistr přivítal na Philips Stadion hosty z Neapole a podle všeho mělo jít o vyrovnaný duel. Partenopei ale postrádali střelce Edinsona Cavaniho a bez jeho pomoci nebudí útok neapolského týmu takový respekt. Uruguayský reprezentant nastoupil až do druhé půle, ale s výsledkem nic neudělal. Svěřenci Waltera Mazzariho se budou chtít postarat o to, aby se tento výsledek neopakoval.

Zdravotní stav autora šestnácti letošních gólů byl palčivým otazníkem pro fanoušky italského týmu, všechny spekulace ale ukončil sám trenér Mazzari v rozhovoru pro deník Corriere dello Sport: "Cavani asi bude mít radost, protože se ho chystám nasadit od začátku," prozradil zkušený trenér.

"Do naší hry vždy přinese něco navíc, je fyzicky i technicky skvěle nadaný. Goran Pandev se už cítí mnohem lépe a bude na lavičce. Možná dokonce na pár minut vyběhne na trávník," naznačuje Mazzari.

"Hrajeme v Evropské lize a také domácí Serii A, proto jsme museli občas pozměnit sestavu. Tím jsme předešli zbytečným bodovým ztrátám a podle mých výpočtů jsme ušetřili asi dvanáct bodů," kalkuluje Mazzari a dodává: "Cavani se mě prostě zeptal, zda by mohl nastoupit a já mám takový pocit, že bude pro zápas klíčový."

Slova svého trenéra podporuje také Andrea Dossena, když říká: "Naším cílem bylo kvalifikovat se do další části a to se nám také povedlo. Teď chceme odčinit naši porážku, která nás tehdy hodně mrzela," uvedl krajní obránce Partenopei.

Hostujícího trenéra Dicka Advocaata straší dvě věci. Zaprvé statistiky, které říkají, že italský tým na svém stadionu v rámci evropských pohárů neprohrál už od roku 1994. A za druhé nemá k dispozici celý tým. Na Stadio San Paolo neodcestovali Ola Toivonen, Dries Mertens, Mark van Bommel a mladík Jetro Willems.

Navíc se holandskému celku v poslední době opravdu nedaří. V Eredivisie prohrál dvě poslední utkání, body mu předtím odvezl také lídr skupiny F. V každém z těchto zápasů sice PSV skórovalo, ale vždy jen jednou a na body to nestačilo. Napraví svou bilanci a přeruší dobrou sérii domácích?
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Rosati - Uvini, Fernandéz, Britos - Mesto, Donadel, Džemaili, Dossena - El Kaddouri - Insigne, Cavani
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Waterman - Hutchinson, Derijck, Marcelo, Bouma - Strootman, Van Bommel - Wijnaldum, Lens, Mertens - Matavž
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 4.00 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)540112:812
2.SSC Neapol (ITA)530211:99
3.PSV Eindhoven (NED)51135:64
4.AIK Solna (SWE)51135:104
Skupina G
KRC Genk - FC Basilej  (čtvrtek 21:05)
Basilej potřebuje alespoň remízu, pokud chce mít jistotu, že se zápasů Evropské ligy zúčastní i na jaře. Genku na druhé straně stačí neprohrát k tomu, aby si zajistil postup z prvního místa.

Situace ve skupině G je poměrně zamotaná; Belgičané už mají postup jistý, naopak Sporting ví, že skončí poslední. O druhé místo pak bojují právě Basilej s 8 body a maďarský Videoton, který má bodů 6; Švýcaři tak mohou v případě dnešní výhry skončit první, ale pokud prohrají a Videoton triumfuje v Portugalsku, propadnou se na třetí, nepostupovou pozici.

A Basilej chce vyhrát. "Primárním cílem je postoupit, to je naše jednoznačná povinnost. Čeká nás ještě jeden těžký zápas," komentuje situaci gólman Yann Sommer. "V této soutěži nejsou lehká utkání, pro nás však neexistuje jiná možnost, než zajistit si místo v jarních bojích."

Jiný hráč hostů, obránce Fabian Schar, vítá skutečnost, že jeho tým má vše ve svých rukou: "Bylo důležité, že jsme naposledy dokázali porazit Sporting. Nyní záleží jen na nás, jak celá situace dopadne. V Genku budeme pánem svého osudu a nemusíme se ohlížet na ostatní."

Domácí útočník Jelle Vossen však potvrzuje, že jistota postupu Genku nestačí, když podotýká, že jediným přijatelným výsledkem bude první místo ve skupině. "Všichni jsme byli neuvěřitelně šťastní, když jsme si výhrou proti Videotonu zajistili postup. Je to poprvé, co se nám něco podobného v Evropě povedlo. Byl to skvělý večer pro všechny," vzpomíná.

"Čekají nás nějaké těžší zápasy, ale v první řadě je důležité dokončit naši práci v EL proti Basileji. Chceme získat alespoň bod, projít skupinou bez porážky a čekat, koho nám přidělí za soupeře," odkrývá Vossen domácí plány.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 2.50 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sporting CP - Videoton FC  (čtvrtek 21:05)
S tragickou evropskou jízdou se rozloučí Sporting, ještě letos na jaře překvapující celou fotbalovou společnost. Od té doby se holt semifinalista posledního ročníku změnil k nepoznání a dnes platí za předem vypadnuvší a nejhůře disciplinovaný tým (14 žlutých karet a tři červené), co se této soutěže týče. A doma to není o nic lepší, jak známo...

Sporting před dvěma měsíci v Maďarsku zahájil jedno hluboce krizové období. Od drtivé prohry 0:3 s relativně neznámým sokem zaznamenal ve všech soutěžích jedinou výhru (v devíti duelech!), vypadl ze dvou pohárů a v lize hájí potupnou osmou příčku. Naproti tomu Videoton sice v nedávných týdnech nemašíruje o nic suverénněji (ve skutečnosti čeká na výhru ještě déle), avšak ze skupiny teď alespoň může postoupit. Sám by přitom nutně potřeboval vyhrát a zároveň ještě na každý pád spoléhá na umění Genku, který doma v jeho prospěch musí přemoci Basilej.

Vesměs tedy na stánku Josého Alvaladeho může jít o notně depresivní měření sil. A Lvi mohou mít deprese už jen z národnosti svých dnešních soků. Na maďarská mužstva to totiž tradičně vůbec neumějí, dokonce registrují i jednu extrémně hořkou porážku od MTK Budapešť ve finále bývalého PVP. Na druhou stranu Videoton ještě letos v Evropské lize ani jednou neskóroval mimo své vlastní kolbiště (včetně play-off, tedy tří utkání dohromady) a bez napravení této bilance rovněž on může na postup zapomenout.

Sporting těsně před výkopem takřka bezcenného střetnutí postihly dvě špatné zprávy. Ta první se týká nejasného, avšak problematického stavu Adriena; ta druhá chřipky v souvislosti s Carriçem. Oba dva svěřenci trenéra Vercauterena by nakonec nemuseli nastoupit, a to rovnou vedle Jeffréna (koleno) s Izmajlovem (podrobnosti nejsou známy).

Portugalský trenér Videotonu Paulo Sousa opět bude mít k dispozici dva muže s bohatými zkušenosti z Primeiry - obránce Stopiru a útočníka Oliveiru. Jiný podobný hráč, záložník Neto, potom rovnou hostuje ze Sportingu a vzhledem k neexistenci nějaké gentlemanské dohody klidně může nastoupit (v Maďarsku střídal minutu před koncem). Videotonu se jinak absence tradičně vyhýbají.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.60 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.KRC Genk (BEL)53209:411
2.FC Basilej (SUI)52217:48
3.Videoton FC (HUN)52035:66
4.Sporting CP (POR)50232:92
Skupina H
Inter Milán - Neftçi Baku  (čtvrtek 21:05)
Snad jen nezkazit si náladu a potvrdit roli jasného favorita, nic jiného se od Interu proti trpaslíkovi z Ázerbájdžánu nečeká. Něftči ještě na dálku bojuje s Partizanem o zisk lepší třetí pozice, pokud však na San Siru neuhraje ani bod, a to by se rovnalo zázraku, skončí v tabulce ve své premiérové sezóně skupinové fáze Evropské ligy na posledním fleku.

Hostům škodí horší vzájemná bilance s Partizanem, tedy spíše fakt, že zatímco venku uhráli remízu 0:0, doma si nechali inkasovat jednu branku (1:1). Při rovnosti bodů se tak srbský celek posune právě před svého soupeře. Něftči z dvaceti utkání na evropské scéně venku vyhrálo jen dvakrát, patnáctkrát navíc prohrálo.

Je dost pravděpodobné, že sestava, se kterou vyrukuje domácí kouč Andrea Stramaccioni, bude plná hodně neznámých tváří. Stále se však diskutovalo, zda-li do hry zasáhne konečně záložník Wesley Sneijder, který si fotbal kvůli zranění nezahrál od konce září. Novému vedení navíc vzkázal, že prodlužovat smlouvu v klubu nehodlá.

Stramaccioni se na tiskové konferenci vysmál všem novinářům, kteří jeho nezařazení do kádru na utkání s Baku spojovali právě s Nizozemcovým nedávným chováním. "Nečekal jsem, že se mě na otázku kolem Sneijdera zeptáte. Vážně jste mě překvapili," žertoval. "Všechna rozhodnutí, i ta v budoucnu, která se týkají hráčů, jsou v mé kompetenci."

Pro Sneijdera by to přitom byla velká příležitost, jak obnovit svou dřívější formu. "Vše vyhodnocuji já, proto otázka, jestli zapojím Sneijdera do hry, je výhradně na mě. Je šťastný, že již může trénovat. Takže se mě na to už, prosím, neptejte. Opakuji, že to je moje rozhodnutí a beru za něj všechnu zodpovědnost," dodal Stramaccioni.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.75 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Partizan - Rubin Kazaň  (čtvrtek 21:05)
Udržet vítěznou sérii čtyř zápasů v řadě na poli Evropské ligy a stvrdit tak vedoucí pozici, o kterou již nemůže v žádném případě přijít - to je jediný cíl fotbalistů Rubinu Kazaň, který v posledním kole skupinové fáze zajíždí do Bělehradu. Partizan by naopak rád obsadil alespoň třetí pozici před Něftči Baku.

Svěřenci trenéra Kurbana Berdyeva si zajistili společně s Interem postup do jarní části už dávno. A protože naposledy dokázali bez větších problémů skolit jednoho z nejslavnějších italských týmů 3:0, zajistili si už předem dokonce první pozici. V Srbsku tak nebudou hrát o nic jiného než o čest a o vydělané peníze za případný bodový zisk.

Rubin má samozřejmě ještě o další motivaci postaráno. Společně s Fenerbahce, Metalistem Charkov a Lyonem má ze všech účastníků druhé nejprestižnější evropské soutěže 13 bodů s jedinou ztrátou, kterou utrpěl v Interu (vedení 1:2 přitom ztratil až v samotném závěru). Být mezi touto smetánkou i po šestém kole by tak zkrátka nebylo od věci.

Nic by oslavám vítěze Ruského superpoháru z roku 2012 nemělo bránit. Partizan ještě nikdy v historii nedokázal porazit nikoho z největší země světa, letos dokázal uhrát jen dva body a to navíc s nováčkem z ázerbájdžánského Baku, což pouze potvrzuje fakt, že v konkurenci Kazaně a Interu nemohl držet krok.

Domácí mají před posledním kolem přece jenom jednu výhodu. Za předpokladu, že Něftči v souběžně hraném klání nedokoná nějakou senzaci na San Siru, posunou se i v případě porážky na toužebné třetí místo, jelikož v tomto boji rozhodne pravidlo o více vstřelených brankách na hřišti soupeře (klub z Baku má stejně jako oni dva body).

Hosté by jen neměli Partizan podcenit a měli by dokráčet k úspěchu. "Můj tým je nejlepší široko daleko, oproti minulým sezónám je ale vidět, že kvalifikování se do Evropské ligy je naším vrcholem," hodnotil kriticky bělehradský trenér Vladimir Vermezovič, jehož mužstvo v lize vyhrálo dvanáct z 15 utkání. "Zdá se, že tam máme pouze slabé soupeře."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.30 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň (RUS)54109:213
2.Inter Milán (ITA)53119:710
3.Neftçi Baku (AZE)50232:62
4.FK Partizan (SRB)50232:72
Skupina I
Olympique Lyon - Ironi Kiryat Shmona  (čtvrtek 21:05)
Lyon vstupuju do závěrečného zápasu se Šmonou v dobré náladě - postup ze skupiny už má zajištěný, a to dokonce z prvního místa. Trenér Rémi Garde proto vítá možnost experimentovat se sestavou a vyzkoušet hráče širšího kádru.

Díky 13 bodům, získaným v dosavadních 5 zápasech, je jisté, že vítězstvím Les Gones ve skupině I už nic neotřese; jejich náskok na druhou Spartu je pět bodů. Šmona je poslední, ale teoreticky ještě má o co hrát - pokud dnes překvapí a na Stade Gerland zvítězí, a pokud Sparta porazí Athletic, posune se na třetí místo. To je ovšem hodně hypotetická situace.

Garde dobře ví, že jeho svěřence čeká v lize nesmírně náročný prosinec, a rozhodl se proto šetřit některé hráče základní sestavy. U Lisandra Lopeze, Jimmyho Brianda, Yoanna Gourcuffa a Dejana Lovrena jde nicméně o rozhodnutí nedobrovolné; všichni čtyři jsou totiž zranění.

"Pokud jde o tabulku, je vše rozhodnuté," připomněl trenér na tiskové konferenci. "Momentálně je pro mě klíčové, že mohu do zápasu nasadit některé mladíky a méně využívané hráče. Neleží na nás žádný tlak, takže je to skvělá příležitost. Nepochybuji, že se jí tito hráči chopí na sto procent," uzavírá.

Lyon čeká jubilejní dvoustý zápas na evropské půdě, a privilegium zahrát si v něm dostane například Anthony Lopez, teprve dvaadvacetiletý náhradník nové gólmanské jedničky Rémy Vercoutreho. Půjde o jeho teprve druhý start v prvním týmu, a vůbec první před domácími fanoušky (předtím nastoupil při prohře v Coupe de la Ligue v Nice).

"Hrát Evropu v mém věku je sen. Od malička jsem sledoval starší hráče hrát na tomhle stadionu. Až se zařadím mezi ně, uvědomím si, čeho jsem dokázal, a budu velice šťastný," rozplývá se Lopez.

Lyonu se v domácí lize daří zatím výborně, a letošní elitní forvard Bafétimbi Gomis prorokuje klubu zářnou budoucnost. "Bylo důležité vrátit se zase na začátek, k práci s naší akademií, a je příjemné vidět, jak se noví mladíci prosazují v důležitých situací," pochvaluje si odchovanec konkurenčního Saint-Étienne.

"Akademie je lyonskou budoucností. Mladí hráči jsou tu šťastní, v posledních několika měsících poznali, že pokud budou dobří, dostanou šanci. Alexandre Lacazette nebo Maxime Gonalons jsou ty nejlepší příklady," dodává vysoký kanonýr, podle nějž čeká zářná budoucnost zejména na teprve osmnáctiletého Yassine Benziu, který vstřelil proti Spartě svůj první gól na seniorské úrovni.

"Tvrdě na sobě pracuje," oceňuje Gomis. "Udělal nějaké chyby, omluvil se za ně a posunul se zase dál. Noví hráči jsou netrpěliví, chtějí hrát, a je to dobře," zakončuje.

Šmonu kromě matematické šance na bronzové "místo útěchy" pohání do zápasu ještě jedna věc - touha po odplatě. V úvodním utkání obou soupeřů totiž doma dokázala vyrovnat ze stavu 1:3 na 3:3, ale pozdní hlavička Gueïdy Fofany nakonec znamenala všechny body pro francouzského favorita.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 6.00 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Sparta Praha  (čtvrtek 21:05)
Postup a jisté druhé místo v základní skupině Evropské ligy mají fotbalisté pražské Sparty už dva týdny, teď jim zbývá, aby napsali povedenou tečku za podzimní částí pohárové sezony ve čtvrtečním utkání na půdě Athleticu. Před posledním letošním vystoupením je pro Pražany vzpruhou, že v jejich výpravě do Španělska nechyběl uzdravený útočník Václav Kadlec.

Měsíc po operaci zlomené čelní kosti je Kadlec připravený zasáhnout do utkání. "V základní sestavě ještě nebude, ale během zápasu by se na hřišti objevit mohl. V trénincích se jeví velmi dobře," řekl dnes kouč Vítězslav Lavička.

Kadlec díky speciální karbonové masce s týmem už přes týden naplno trénuje. Dnes ráno ještě absolvoval další vyšetření, po kterému mu lékaři dali zelenou, aby na Pyrenejský poloostrov v letadle odcestoval.

Není vyloučeno, že zápas v Bilbau by pro Kadlece mohl být i posledním utkáním ve sparťanském dresu, protože se čile spekuluje o možném prodeji dvacetiletého hráče do zahraničí.

Zlepšující se zdravotní stav Kadlece částečně vyvažuje převahu těch negativních zpráv. Sparta totiž v Baskicku nebude zdaleka v plné síle. K utkání neodletěli zranění záložník Ladislav Krejčí a bek Manuel Pamič. Na palubě letadla sice byl stoper Jiří Jarošík, ale kvůli zdravotním potížím poslední duel roku také vynechá.

I když kouč Lavička při skládání sestavy musí improvizovat, zápas v Bilbau nebere ne lehkou váhu a patřičný přístup bude žádat i po hráčích. Duel na hřišti finalisty minulého ročníku Evropské ligy je pro sparťany velkou výzvou. "K zápasu v Bilbau máme v úmyslu přistoupit zodpovědně, stejně jako ke všem dosavadním. Přestože je o postupujících rozhodnuto, v Evropě jsme si od konce července vybudovali renomé, o které nechceme přijít," uvedl Lavička.

Jeho tým v Evropské lize drží čtyřzápasovou neporazitelnost. Naposledy vyšel naprázdno v polovině září v premiérovém utkání základní skupiny v Lyonu, za kterým je nyní v tabulce o pět bodů. Spartu žene motivace vylepšit si bilanci pohárových zápasů ve Španělsku, kde pětkrát za sebou prohrála a v posledních čtyřech duelech nedokázala skórovat.

Athletic má ve čtvrtek co napravovat. Tým překvapivě neprojde ze základní skupiny a fanouškům se proti Spartě může revanšovat za drtivou nedělní porážku 1:5 na hřišti FC Barcelona.

Zápas mezi Athleticem a Spartou začíná ve čtvrtek ve 21:05. Přímý přenos vysílá TV Fanda.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Raúl - Ramalho, San José, Laporte, Castillo - Toquero, Morán, Muniain - López, Llorente, Aduriz.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Vidlička (Gil), Zápotočný, Švejdík, Hybš - Holek - Kadeřábek, Matějovský, Hušbauer, Přikryl - Kweuke.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.60 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon (FRA)541012:813
2.Sparta Praha (CZE)52219:68
3.Athletic Bilbao (ESP)51137:94
4.Ironi Kiryat Shmona (ISR)50236:112
Skupina J
NK Maribor - SS Lazio  (čtvrtek 21:05)
Fotbalisté Mariboru sice v těžké skupině nepředvedli nijak špatný výkon, jenže na postup to nakonec nestačí. Slovinský celek se v tuto chvíli nachází na čtvrtém místě ve skupině se čtyřmi body a na druhý Tottenham ztrácí tři body, jenže vzhledem k vzájemnému duelu anglického celku s řeckým Panathinaikosem může skončit maximálně třetí. Navíc musí bodovat a doufat, že získá alespoň o bod více než jeho řecký soupeř.

Ovšem proti italskému Laziu to rozhodně nebude mít jednoduché. To je zatím první s devíti body a má už zajištěný postup, nyní již hraje pouze o první příčku. K jistotě mu stačí vítězství a pokud Tottenham nevyhraje nad Panathinaikosem o dva góly, tak mu stačí získat na slovinské půdě pouze bod. Lazio zatím jako jediné ve skupině ještě neprohrálo, dvakrát vyhrálo a třikrát remizovalo. V lize je italský celek pátý s devětadvaceti body a nevede se mu špatně.

Maribor přišel o svou postupovou naději v minulém utkání na řecké půdě, kde po velkém boji nakonec prohrál 0:1 a zaznamenal třetí prohru ve skupině. Na domácí scéně je po dvaceti utkáních suverénní a má na kontě 48 bodů, tedy pouze v jednom utkání prohrál a jinak má na kontě devatenáct vítězství. Trenér Lazia Vladimir Petkovič věří ve vítězství: "Máme náročný program a nebudeme hrát v kompletní sestavě, chceme ale získat všechny tři body."

Nicméně soupeře v žádném případě nepodceňuje. "Maribor už na naší půdě ukázal, že do této soutěže patří a naše výhra 1:0 vůbec nebyla lehká. Všichni hráči mají za sebou náročný program a o to bude utkání složitější, avšak chceme si ještě upevnit první místo," dodal Petkovič. Hostující trenér Darko Milanič se na utkání hodně těší. "Budeme hrát naplno, nemáme co ztratit a chceme zanechat dobrou stopu v letošním ročníku. Rádi bychom Lazio porazilo, jenže mnoho zranění nám tuto situaci značně komplikuje," řekl mariborský stratég.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.25 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tottenham Hotspur - Panathinaikos FC  (čtvrtek 21:05)
Být neporažený a přece čekat až do poslední chvíle na stvrzenku postupu do další fáze? Takhle si to Spurs v žádném případě nepředstavovali. Nicméně výchozí pozice samozřejmě není zlá. Doma jim proti Panathinaikosu k absolutní jistotě schází pouhý bodík; naopak Řeky plně uspokojí jakákoliv výhra.

Panathinaikosu teoreticky mohl jakýs taký recept podat Olympiakos v úterý, když vyzrál na jiný severolondýnský mančaft. Jenže tam byl háček v prostředí - Pireus fungoval před vlastními fanoušky. Takovou výhodu teď athénští mít nebudou a to přitom doteď v Anglii dvakrát prohráli a osmkrát vůbec nebodovali. O výhře ani nemůže být řeč. V tomto ohledu je nicméně pozoruhodné, že Spurs pro změnu neradi vítají vyslance balkánské země; vždyť White Hart Lane jenom loni v rámci skupinové fáze vyloupil soluňský PAOK.

Právě ten nakonec Tottenhamu přichystal poslední evropskou porážku, od té doby kohouti stihli ujít úctyhodných šest zápasů, aniž by narazili na přemožitele. Pana teď tedy vlastně může uzavřít kruh, který by Spurs zase jednou připravil o jarní část evropských pohárů (loni je popravila zrovna porážka od PAOKu).

Nicméně Tottenham, jakkoliv letos působí dosti vrtkavě, v nedávné době opět stoprocentně přesvědčuje. V domácí soutěži už třikrát po sobě neztratil a onu potřebnou remízu by tak měl rozhodně uhrát. Tím spíš proti soupeři, který ve slabší řecké lize hájí až čtvrtou příčku a podvědomě možná bude šetřit síly na sobotní derby s Olympiakosem.

Do branky bílých se po pětizápasové pauze opět vrátí Brad Friedel, což Villas-Boas dopředu potvrdil. O zbylé podobě zahajovací jedenáctky se už můžeme akorát dohadovat, čekat v ní každopádně nemůžeme čerstvě zraněné duo Bale-Dawson ani dlouhodobě vyautované borce jako Parkera, Kaboula a Ekotta.

Kouč Panathinaikosu Juan Roman Rocha naproti tomu bude vybírat z prakticky kompletně dostupného ansámblu, přičemž se očekává takřka totožná sestava, jaká vyšla o víkendu do boje s Panioniosem. Akorát útočník Toche, potažmo zadák Pinto snad mají šanci na narušení obvyklé jedenáctky.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SS Lazio (ITA)52305:19
2.Tottenham Hotspur (ENG)51405:37
3.Panathinaikos FC (GRE)51223:85
4.NK Maribor (SLO)51135:64
Skupina K
Rapid Vídeň - Metalist Charkov  (čtvrtek 21:05)
Fotbalisté Rapidu Vídeň letos zažívají velice špatnou sezónu v evropských pohárech a ve skupině, která nebyla až zase tak nehratelná, se jim nepodařilo získat v pěti utkáních ani bod a určitě skončí na posledním místě. Jejich skóre navíc vypadá velmi hrozivě, 3:14 je vskutku velmi špatný počin. Nyní na závěr přivítají ukrajinského protivníka z Charkova, který měl naopak zajištěn postup už po čtyřech kolech a se ziskem třinácti bodů skončí jistě první.

Ukrajinský celek už pravidelně ve skupině Evropské ligy předvádí skvělé výkony a letos tento standard ještě navýšil. V pěti utkáních čtyřikrát vyhrál a jen jednou remizoval na půdě konkurenčního Leverkusenu. Německého soupeře navíc v minulém kole v boji o první pozici porazil 2:0 a nyní může bodovou hranici ještě rozšířit na půdě papírově nejslabšího celku skupiny. Ukrajinský celek kraluje tradičně hlavně v obraně, v pěti duelech inkasoval pouze dvakrát.

V domácí lize se mu v poslední době také opravdu daří, ve čtyřech posledních zápasech v řadě za sebou zvítězil a po osmnácti kolech se ziskem 36 bodů je na čtvrtém místě o bod za favoritem z Dynama Kyjev a o dva za druhým Dněprem. Rapid je na tom podobně, třikrát v řadě vybojoval výhru a po osmnácti utkáních je třetí o dva body za Salzburgem. V minulém kole Evropské lize měl blízko k prvním bodům na půdě norského Rosenborgu a vedl dokonce 2:1, nakonec však musel skousnout porážku 2:3.

Co oplácet má též čtvrtečnímu soupeři, na jeho půdě totiž padl po výsledku 0:2. Trenér domácího celku Peter Schöttel ví, že zisk bodů bude i v této situaci velice obtížný: "Bohužel rozdíl mezi oběma celky je opravdu hrozivý. Pro naší pověst je ale velice důležité, abychom tuto skupiny nezakončily s nulovým počtem bodů." Jeho slova potvrzuje také brankář Lukas Königshofer: "Chceme se tímto výsledkem odpíchnou k lepším výkonům, každý bod je důležitý pro naší psychiku."

Nicméně Rapid má problémy s větší marodkou, na které se nacházejí Steffen Hofmann, Muhammed Ildiz a Thomas Prager. Nicméně rakouský celek má určitě šanci splnit si svůj cíl, hostující kouč Myron Markevič totiž podle nejnovějších zpráv chce se sestavou experimentovat a pro tento duel chystá vcelku velké změny.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.50 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bayer Leverkusen - Rosenborg BK  (čtvrtek 21:05)
Naprosto uvolněný souboj by měl být k vidění v BayAreně, kde už jistě postupující Leverkusen vyzve Rosenborg, který se s Evropskou ligou naopak loučí již po základních skupinách. Werkself tak bude znovu spoléhat na obvyklé náhradníky.

Loňské trápení je definitivně u konce a farmaceutický celek zažívá po krátké odmlce opět velmi podařený ročník - domácí scénu udivuje neuvěřitelně kompaktními a především efektivními výkony, které si navíc dokázal přenést i na evropské pole, kde si již s dvouzápasovým předstihem zajistil postup do jarní fáze EL. Zde už sice Bayer, po porážce v Charkově, nehraje o první místo, ani to mu ale nevadí...

Důvody jsou ostatně nasnadě: Leverkusen dal na horké ukrajinské půdě příležitost hned několika velmi mladým hráčům, dokonce z části debutantům na mezinárodní úrovni, kteří rozhodně nezklamali a minimálně v prvním dějství odehráli se zkušeným soupeřem vyrovnanou partii. "Naši mladí hráči dostali v Charkově šanci získat cenné zkušenosti, poradili si velmi dobře, a proto nemáme důvod proti Trondheimu něco měnit," vysvětlil týmový šéf Sami Hyypiä.

Tradiční norský rutinér musel naposledy dvakrát sklonit hlavu před konkurentem z Molde a zakončil ligový ročník dokonce až na třetí příčce, která v severské zemi znamená pouze účast v kvalifikaci o Evropskou ligu. Do té se sice Rosenborg dokázal prokousat (dokonce přes kompletní čtyři předkola!), ovšem skupinová část už taková sláva není a tým ze třetího největšího norského města se tak ze soutěže pakuje!
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Metalist Charkov (UKR)54109:213
2.Bayer Leverkusen (GER)53118:210
3.Rosenborg BK (NOR)52037:96
4.Rapid Vídeň (AUT)50053:140
Skupina L
Levante UD - Hannover 96  (čtvrtek 21:05)
Stejně jako před rokem se 96ky prezentují v Evropské lize spolehlivými výkony a společně s Levante si již před časem zajistily postup, nyní tak jen zbývá dořešit otázku, kdo z výše zmíněných půjde do vyřazovací fáze z výhodnější pozice.

Valencijský celek působil před startem evropských pohárů hodně nevyzpytatelným dojmem a všeobecně se předpokládalo, že by do bojů o postup neměl zasáhnout, ovšem Levante víceméně dokázalo navázat na pozitivní výsledky z minulé sezóny a kromě postupu do další části EL se drží na osmé příčce Primera División (pouhý bod od pohárových příček), další boj o Evropu tak z hostujícího pohledu není vyloučen!

Přestože na evropské půdě to svěřencům Mirka Slomky šlape jako hodinky, tak bundesligová pohoda se v Dolním Sasku poněkud vytratila - H96 si z posledních pěti zápasů připsal na konto rovnou tři porážky (proti Freiburgu, na hřišti Bayernu a Mainzu) a po dlouhé době opustil pohárové pozice. Domácí mužstvo pak také z jisté části doplácí na nahuštěný program, neboť od začátku sezóny má za sebou celkem už 27 soutěžních utkání - nikdo z ligových konkurentů nezvládl větší porci!

Ani přesto však za rozhodnutého stavu nepřipadá v úvahu šetření klíčových opor - tým od řeky Leine mimo jiné žene za tímto cílem i fakt, že si může zajistit postup z prvního místa, aniž by poznal hořkost porážky. "Těšíme se na tento zápas, kterým se chceme i nadále udržet na čele skupiny," řekl Ron-Robert Zieler. "Máme za sebou opravdu hodně zápasů, ale jsme profesionálové," nestěžuje si mladý brankář.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.50 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Twente - Helsingborgs IF  (čtvrtek 21:05)
Fotbalisté Twente nezvládli souboje v těžké skupině a nakonec se svými výkony nemohou být v žádném případě spokojeni. V pěti dosavadních utkáních ani jednou nevyhráli, a proto už na postup myslet nemohou. Přitom začali dobře a nad silným německým Hannoverem dokonce vedli o dvě branky, nakonec vybojovali jen bod a od té chvíle se jim přestalo dařit. Nyní na závěr přivítají v souboji o třetí místo Helsingborg. Ten uhrál jediný bod právě doma s Twente.

Švédský celek letos v lize skončil až na šestém místě a v příštím roce tak bude v pohárech chybět. Nyní to měl v těžké skupině opravdu hodně složité, jeden získaný bod po domácí remíze 2:2 s Enschede je i tak přeci jen málo. Twente dokázalo dvakrát remizovat s Hannoverem a jednou s Levante, jedinou prohru zaznamenalo na španělské půdě. Za ztrátu se dá považovat hlavně remíza na půdě švédského celku, která pravděpodobně odstartovala trápení favorita.

Twente se v domácí soutěži po zaváhání PSV v minulém kole dostalo znovu do čela Eredivisie se ziskem čtyřiatřiceti bodů, jenže po patnácti kolech je pouze o skóre před Vitesse a o bod před PSV, velkou ztrátu nemá ani čtvrtý Ajax a pátý Feyenoord. Kouč Steve McClaren doufá, že jeho svěřenci dokážou fanouškům, že umí vyhrávat i v Evropské lize a alespoň částečně vylepší letošní působení v evropských pohárech.

"Situaci nám komplikuje početná marodka, jenže určitě máme na to alespoň jednou zvítězit. Jsme z letošního vystoupení hodně zklamaní, musíme se ale ještě sebrat a alespoň částečně potěšit fanoušky," řekl anglický trenér. Kapitán hostů Par Hansson považuje tento duel také za velmi důležitý. "Po nepříliš dobré sezóně chceme znovu získat ztracené sebevědomí a jde i o finanční stránku. Peníze sice nahrají tak důležitou roli, výhra na půdě prvního celku holandského celku by nás však opravdu dostala psychicky nahoru," věří Hansson.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.55 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Hannover 96 (GER)53209:611
2.Levante UD (ESP)53118:310
3.FC Twente (NED)50414:74
4.Helsingborgs IF (SWE)50146:111

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (126)

Přidat komentář
risk je zisk

výhra Plzňe 1:0

Reagovat
Pinturicchio

Forza Udinese !

Reagovat
Milan.B

mozu este postupit? uz asi nie vsak?

Reagovat
tomasinho

Ne

Reagovat
Pinturicchio

Už ne, bohužel.

Reagovat
Milan.B

na Udinese ma sere ze sa dostanu do pohara a tam to totalne poseru stale

Reagovat
Pinturicchio

Už tady o tom byla řeč víckrát. Nakoupí hráče, trvá to, než se sehrajou, pak začnou od půlky ligy pravidelně sbírat body. Jenže v létě pár hráčů zase odejde a jdou do těch pohárů oslabení. Letos s tou Bragou to byla velká škoda. Ale těžko jim to vyčítat, když z toho žijou.

Reagovat
smazaný uživatel

a když z toho vydělal i Juventus, to by se blbě vyčítalo, což

Reagovat
Pinturicchio

Oboustranná spokojenost.

Reagovat
Pinturicchio

(Ale doufám, že postupí Švýcaři s Anži)

Reagovat
Milan.B

ja tiez

Reagovat
Pokahontas

Škoda jen,že to YBB nemá ve svých rukou...

Reagovat
Milan.B

njn

Reagovat
tomasinho

Jojo, mohli by to pustit, když jim jde o hovno už. Přece nemůže postoupit YB.

Reagovat
Pinturicchio

Viz výš, doufám, že se tak stane.

Reagovat
tomasinho

Snad ne, ten tým není absolutně ničím extra zajímavý. Takže proč ti vadí Liverpool?

Reagovat
Milan.B

a Lpool je cim zaujimavy? sak hra hovno

Reagovat
tomasinho

Se někdy na něj podívej.

Reagovat
Milan.B

som videl, slabota

Reagovat
tomasinho

A cos viděl? Pokud bereš EL, tak je to jasné, když se takřka nidky nehraje v plné sestavě. Ale třeba doma proti Udine Italové celý poločas nevěděli, kde jim hlava stojí. Nepřelezli ani půlku. Bohužel vytěžili z brejků v 2. půli maximum. LFC herně rozhodně nepropadá, ba naopak. Problém je ale stejný jako loni.

Reagovat
Milan.B

a aky je ten problem??

Reagovat
tomasinho

Koncovka.

Reagovat
Milan.B

ved mate Suareza

Reagovat
tomasinho

Což není žádný střelec, není to hrotový hráč. Letos má dost gólů, ale to proto, že na zakončení je sám, dost toho ale taky spálí. Celkově finální fáze je Achillova pata týmu, šancí máme vždycky poměrně dost, gólů ale dáváme málo.

Reagovat
Milan.B

ked vy stale kupite neaky FAIL( Caroll, Henderson, Downing)

Reagovat
tomasinho

Ony by to ani nebyly faily, kdyby se loni dokázali plně využít. Pro současný Rodgersův systém jsou Downing a Carroll zřejěm nepoužitelní, i když by se Adny aspoň na závěrečné minuty hodil, když potřebujeme dát gól. Henderson zatím nejde považovat za fail, je pořád mladý a má před sebou hodně, talent rozhodně má. Fail byla akorát ta cena z něj. Letos v létě se povedl Allen, Borini uvidíme, zatím má našlápnuto spíše k těm failům, ale je brzo hodnotit, navíc, když se pak zranil.

Reagovat
Pinturicchio

Mám rád překvapení na úkor favoritů, nesympatičtí hráči, Heysel, vaše žití z minulost, atd.

Reagovat
tomasinho

Ok. Ještě, kdo konkrétně kromě Suareze je ti nesympatický?

Reagovat
Pinturicchio

Nemusím Skrtela, Gerrarda, Henderssona, Downinga (ale ty poslední dva spíš proto, že nemám rád tyhle podle mě overrated Angličany). Na druhou stranu musím přiznat, že ty vaše mladíky neznám.

Reagovat
tomasinho

Jo, myslel jsem zrovna na Škrtela a Gerrarda no. Tak se dneska mrkni, jestli bude hrát Suso, ten se ti bude líbit.

Reagovat
Pinturicchio

Mám v plánu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to si musel mať radosť zo včerajšej výhry Juventusu

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

co rozhoduje pri rovnosti bodu?

Ja jen ze borec v prewiew pise za Machackala ma jisty postup, prito vzajemne zapasy s liverpoolem ma stejne a s bernem pokud prohraje 3:0 tak taky jorsi vzajemne. Pokud ma jit o skore tak tez muze skoncit nejhur jeste...

takze sem zmaten a nevim co by melo rozhodovat pokud ma autor pravdu...

Reagovat
Pinturicchio

Vzájemné zápasy, pak skóre ze vzájemných zápasů.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyz budou mit vsichni 10b,tak 1.LIV 7b. 2.ANZI 6b. 3.BERN 4b. Tabulka 3

Reagovat
smazaný uživatel

že vás to baví tady číst ty analýzy,které sem dodává Tipsport+Fortuna

Reagovat
smazaný uživatel

Úplně stejně jako já.

Reagovat
fantomas

Reagovat
DelPiero137

Mata? Vazne bol tak dobry? Nebol Iniesta lepsi?

Reagovat
DelPiero137

BTW nick mas koli filmu s Funesom?

Reagovat
fantomas

Nn, dlouhá historka.

Reagovat
smazaný uživatel

Spurs - Pana ... "Takovou výhodu teď athénští mít nebudou a to přitom doteď v Anglii dvakrát prohráli a osmkrát vůbec nebodovali." ???

Reagovat
olis

Pravdepodobná zostava Neapolu: Rosati - Uvini, Fernandez, Campagnaro - Maggio, Donadel, El Kadouri, Inler, Dossena - Vargas, Cavani

kedze hra Cavani a hrame doma tak vitaztvo je celkom realne ale uvidime...

Forza Napoli !

Reagovat
smazaný uživatel

nevím jestli na ty zápase i sázíte,ale už se někdo z Vás zamyslel nad těma analýzama?a hlavně tipem na výsledek?zkuste si přečíst analýzy v ten daný den např. ve Fortuně od Hanáka!skoro na 100% se shodují s těmi na zdejší stránce čím to asi bude?stejným pohledem?

Reagovat
smazaný uživatel

vsadil bych si ze je to nahoda

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyz budou mit vsichni 10b,tak 1.LIV 7b. 2.ANZI 6b. 3.BERN 4b. Tabulka 3

Reagovat
smazaný uživatel

Elliot; Tavernier, Perch, Williamson, Ferguson; Abeid, Bigirimana; Ranger, Marveaux, Sammy Ameobi; Shola Ameobi.

Reagovat
fantomas

Abeid v základu, wow.

Reagovat
smazaný uživatel

Uz bylo na case, v pre-season se ukazal v hodne dobrym svetle a zatim dostal jen 15 minut v predkole, jinak nic. Ale nevim, jestli mu ta Cabayeho pozice sedne, ja ho zatim videl jen na AM.

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Godwinson

Pěkná sestava Bordeaux, Poko se Serticem střed zálohy, Poundje, jeden stoper v sestavě :)) Snad půjdou z prvního.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak silna je tahle sestava? Ja tam znam jen Planuse a Belliona ( ), je tam nekdo ze zakladu?

Reagovat
Godwinson

Podle mě moc ne, na druhou stranu Bordeaux má celkově ten tým docela průměrný a jejich úspěch dělá prakticky "jen" ta osoba na lavičce. Ze základu tam mají čtyři hráče, ale v obraně jim hrají tři krajní obránci, jeden mlaďoch, jeden vyčpělej a jeden silně průměrnej, to může být zajímavý.

Reagovat
olis

NAPOLI (3-4-1-2): Rosati; Campagnaro, Fernandez, Uvini; Maggio, Donadel, Inler, Dossena; El Kaddouri; Vargas, Cavani. A disposizione: De Sanctis, Gamberini, Mesto, Behrami, Fornito, Pandev, R. Insigne. All. Mazzarri.

PSV (4-2-3-1): Waterman; Manolev, Jorgensen, Marcelo, Bouma; Van Ooijen, Engelaar; Wijnaldum, Lens, Depay; Matavz. A disposizione: Tyton, Deriijck, Hutchinson, Strootman, Brenet, Narsingh, Locadia. All. Advocaat.

Forza Napoli !

Reagovat
Arne

Může mi někdo, kdo sleduje PSV, říká, proč chytá Waterman místo toho Tytoně?

Reagovat
olis

Matadoooooooooooor

Reagovat
DelPiero137

Preco dava Nova Sport tak trapny zapas? Hraje Neapol-PSV ovela atraktivnejsie muzstva a ide postup.

Reagovat
DelPiero137

Opravejem sa, na livesporte bola info ze budu davat TelAviv

Reagovat
mastakillah

Rosati má pěkně gramlavý ruce dneska Neudrží ani jeden balón, všechno vyráží před sebe

Reagovat
FuckT

hh, dneska ? Rossati je priemer az podpriemer, always, to nie len dneska... Akoze, chcel by som aby po Sanctisovi isiel na jednotku, ale bohuzial realita je taka, ze nema ani na dvojku :)

Reagovat
mastakillah

já to bral spíš z legrace, že dnes. Naštěstí už o nic už nejde

Reagovat
FuckT

hh, tak v tom pripade si to vystihol perfektne :) Rossati ma bilanciu z 5 inkasovanych golov 4 su jeho :D

Reagovat
mastakillah

čím víc inkasovaných, tím líp. Každej to má holt jinak

Reagovat
FuckT

presne tak, Rossati ma svoju filozofiu a stoji si za nou, ani Mazzari mu to asi nedokaze vymrdat z hlavy, az tak hrdo si za nou Rossati stoji :D

Reagovat
FuckT

cize brankar jak ma byt XD

Reagovat
olis

nastastie nie, a EDU zase tam mal dobre sance ale bud zle riesil alebo mal smolu ale El Kadouri sa mi dnes paci aspon v prvej polke polcasu

Reagovat
olis

a tak sa mi zda ze Maggio je aj po navrate stale mimo

Reagovat
FuckT

El Kadouri dnes hra dost dobre, mal tam pekne momenty, ta nahravka do prazdneho priestoru po jeho prieniku bola tiez dobra, tam proste niekto mal byt, to bola v tej situacii najlepsia pozicia kam to dal.

Co sa tyka Maggia, ten uz nejaku dobu hra ten isty predvitatelny futbal, totalny priemer, neni pre tym ani vyhodny ani nevyhodny, alebo, mozno v obrane sa da povedat, ze nieco uhra.

Reagovat
olis

nj ale u Maggia som bol zvyknuty ze je tahunom a este minulu sezonu som ho povazoval za hviezdu klubu ale momentale nie :/ snad sa mu este vrati forma

Reagovat
smazaný uživatel

mohl dát třeba Colombu, coby trojku, ten Rosati je celý nejistý... Nebo Iezza, ten by nato ještě měl krýt Morganovi záda

Reagovat
olis

prave som to chcel ist napisat, horsiu brankarsku dvojku som snad ani nevidel zatial v kazdom zapase EL urobil poriadnu hrubku

Reagovat
FuckT

Mazzari si dnes spravi poznamku do denniku: ''Nikdy nedavat Maggiovi kapitansku pasku, zacne si mysliet, ze je brazislky fantom Ronaldo."

Reagovat
fantomas

Matavž hattrick.

Reagovat
Votas

Inter: 27 Belec; 42 Jonathan, 19 Cambiasso, 25 Samuel, 31 Pereira; 52 Romanò, 24 Benassi; 28 Pasa, 61 Garritano, 7 Coutinho; 88 Livaja.

A disposizione: 12 Castellazzi, 48 Bandini, 49 Terrani, 54 Donkor, 55 Nagatomo, 60 Belloni, 99 Cassano.

Allenatore: Andrea Stramaccioni

Neftci PFK: 30 Stamenkovic; 22 Shukurov, 5 Mitreski, 4 Guliyev, 16 Bertucci; 10 Wobay, 6 Sadygov, 15 Ramos, 9 Flavinho; 25 Imamverdiyev; 11 Canales.

A disposizione: 12 Balayev, 14 Nasimov, 17 A.Abdullayev, 19 Seyidov, 21 Nurahmadov, 28 Mehdiyev, 32 Yunuszade

Allenatore: Boyukaga Hajiyev

Arbitro: Emir Aleckovic (BIH)

Tak to bude útrpnej zápas...FORZA INTER

Reagovat
smazaný uživatel

Belec

Reagovat
lnterista

to jsem zvedavej

Reagovat
DelPiero137

Na NovaSporte su vazny taky blbi? uz treti krat si stazuju ze je to nudny zapas, ze to Udine vypustilo lebo im o nic nejde. Co cakali od tohoto zapsu?! Taliani celkovo kaslu na EL, Udine ma najuzsiu lavicku, nejde im o nic, zapas hrany v minusovych teplotach. Liverpool vonku v EL tiez ziadna slava. Mali dalsich 12 zapasov z ktorych mohli vyberat, aspon neplacu ze je to slaby zapas. Mohli dat radsej neapol.

Reagovat
mastakillah

řešení zakončení našich útočníků je dnes fakt k smíchu

Reagovat
olis

to hej, v tomto zapase mame asi najviac sanci, mohli sme kludne PSV rozbit a teraz oslavovat, nanestastie milion sanci a 1 gol po tolkych rokoch prehrat s PSV je velmi smutne, ale aspon ma potesil el kadouri aj ked jeho zakoncenie bolo tragicke ale inak dobry, uvini mal takisto dost dobrych momentov

Reagovat
FuckT

hh, a rekord v pici. Aspon, ze ten anglicky komentator, co bol na mojom streame bol cool as fuck, zabavil som sa na jeho ironickych poznamkach a opise udalosti :D

Reagovat
lnterista

pekna navsteva

Reagovat
fenixLFC

postup ocakvane z prveho miesta

Reagovat
Pipo123

MARIBOR (4-2-3-1): Handanovic; Mertelj, Rajcevic, Potokar, Trajkovski; Filipovic, Cvijanovič; Mezga, Tavares, Ibraimi; Beric. A disp.: (Vidovic, Komazec, Arghus, Ploj, Crnic, Pridigar, Dodlek) All. Milanič

LAZIO (3-4-3): Bizzarri; Ciani, Cana, Radu; Cavanda, Onazi, Hernanes, Lulic; Ederson, Kozak, Floccari. A disp.: (Scarfagna, Biava, Scaloni, Gonzalez, Ledesma, Candreva, Rozzi) All. Petkovic Prekvapujúco hráme 3-4-3

Reagovat
smazaný uživatel

ten jejich Handanovič chytával v Itálii, za Mantovu tuším

Reagovat
smazaný uživatel

je to brat Samira?

Reagovat
smazaný uživatel

bratranci, a oba spolu v repre ...(+Belec)

Reagovat
smazaný uživatel

uz som to nasiel, je to Samirov bratranec, len uz je stary, 34

Reagovat
lnterista

chladnokrevne

Reagovat
Dejwa

někdo link na Inter?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Dejwa

dík oboum

Reagovat
Dejwa

jak padl první gol?

Reagovat
smazaný uživatel

polonizky Pereirov center do vapna, hracovi Baku to preklzlo pod telom a lopta sa tak dostala k volnemu Livajovi, ktory zblizka prestrelil brankara k jeho lavej tycke.

V podstate taky nahodny gol

Reagovat
Dejwa

takže Livajova klasika, jen sem byl zvědavej jestli to třeba nějak nenarval

Reagovat
lnterista

takovej gol kdy nemusel nic extra predvest...je slabej

Reagovat
Dejwa

nemá podle mě ani na Serii A

Reagovat
lnterista

porad je mladej a uz hodne hracu prekvapilo ale ja bych na nej nevsadil spis souhlas s tebou

Reagovat
Dejwa

natož na Inter

Reagovat
smazaný uživatel

po gole sme sa stiahli dozadu, viac nechavame hrat Baku, a vyrazame do protiutokov, taka klasika

Reagovat
Pipo123

Radu kapitán

Reagovat
Pipo123

Kozáááááááááák prečo takto nezakončí aj v Calciu ?

Reagovat
smazaný uživatel

Dal by som hrat Cassana, po tom treste nech sa rozohra a hodil by sa nam tam tahat protiutoky, by si to daval s Coutinhom, ktory je na to cele teraz dost sam

Reagovat
Pipo123

RADUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU nikomu to viac neprajem ako jemu

Reagovat
Pipo123

Floccari 0:3 Ederson druhá asistencia

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Stredne meno slovenskeho reprezentanta Guedeho je Abdul-Jabbar, takze celym menom sa vola Karim Abdul-Jabbar Guédé

Ti cernosi sa asi predbiehaju kto da ake exotickejsie meno decku

Reagovat
smazaný uživatel

Pred tym golom sme sa snazili hrat kombinacne, utocit, teraz je to tragedia, nebavi ma to, onicom zapas.

Z tych mladych nebude nic, umru niekde v Serii C2

Reagovat
Pipo123

Tož nečakal som že vyhráme skupinu a v takej pohode

Reagovat
smazaný uživatel

Takze podla vysledkov zapasov co zacinali o siedmej, mozme v play-off dostat Liverpool, Plzen , Fenerbahce, Bordeaux, Steaua, Dnepropetrovsk.

Bral by som Plzen, nech je sranda. A inak hocikoho, len nech to uz nie je nejaky postsovietsky bezvyznamny tim, akych sme mali plno uz v skupine

Reagovat
cresposuper

Liverpool, alebo Plzen.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Dejwa

co to je za střídání?

Reagovat
Votas

hrát se stoperama je zbytečnej luxus

Reagovat
cresposuper

Hm, to celkom trafil..

Reagovat
Pipo123

Floccari fantastický góool on musí hrať v základe a nie Kozák

Reagovat
Pipo123

Kozák nech ide už do prdele, stále sa rozčuluje a mácha rukami keď mu niekto neprihraje, neustále simuluje, zdržuje hru a je proste poleno v medzihre snaď pôjde v zime už preč

Reagovat
cresposuper

Ježiši, Livaja

Reagovat
Dejwa

Reagovat
lnterista

jj kopl to jak kkt ale gol to byl

Reagovat
cresposuper

jj, z opakovačky som to videl..

Reagovat
smazaný uživatel

Livaja ma celu branu po skvevel cuchuovej prihravkevolnu, nikde nikto a on to len tak jemne posunie rovno do obrancu co stoji pri tycke

Reagovat
Pipo123

Nech ide do prdele ten kokot Kozák dneska sa mi úplne znechutil, Ederson vystrelí mimo a on tam mácha rukami ako majster sveta a hnevá sa. Za to Floccari zatlieskal Edersonovi Kozák Flocka

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele