Evropská liga - preview čtvrtých zápasů základních skupin

05.11.2015, 08:52, aktualizováno 05.11.2015, 08:52
Previews
Druhá nejprestižnější evropská klubová soutěž pokračuje čtvrtými zápasy. Do hry znovu půjdou tři české celky: Plzeň potřebuje na domácí půdě porazit vídeňský Rapid, Liberec pro změnu musí zabrat na hřišti Groningenu a Spartu čeká náročné utkání se Schalke...
Skupina A
Celtic FC - Molde FK  (čtvrtek 19:00)
Asi málokdo čekal, že skupině A bude po polovině odehraných zápasů vévodit právě norské Molde. Konkurence Ajaxu, Fenerbahce a Celtiku měla být nad jeho síly. Místo toho je ale situace přesně opačná; všechny tři velkokluby se trápí a zatím to vypadá, že dál půjde jenom jeden z nich. Nejhorší výchozí pozici má poslední Celtic, který potřebuje tabulkového lídra doma porazit..

Pokud by The Hoops urvali všechny body, půjde o jejich první skupinový triumf a naopak první porážku pro Molde. Kouč Ronny Deila doufá, že se jeho svěřenci rozpomenou na domácí formu; v Evropské lize nasbírali z devíti možných pouze dva body, doma ve Skotsku ale zvítězili už čtyřikrát v řadě a neohroženě trůní na čele tabulky. Také si Deila vysloužil ocenění pro nejlepšího manažera měsíce října.

Teď je načase přenést tuto suverenitu do kontinentálních bojů. Molde je velmi nepříjemný soupeř, jak dokládá i první zápas, v němž Celtic v Norsku prohrál 1:3. "Je to pro nás nesmírně důležitý zápas, protože musíme vyhrát. Opravdu velké utkání," nezastírá Deila, nicméně zároveň popírá, že by dnes šlo o více než je jindy běžné. "Na druhou stranu, každé utkání má u nás stejný scénář. Vždy máme za cíl získat tři body," uvádí. "Některým klubům stačí vyhrát jednou a pak mají pár týdnů klid, tady fanoušci touží po trofejích."

Pokud by Molde v Celtic Parku uspělo, dostalo by se na metu deseti bodů; to by znamenalo prakticky jistý postup. Deila si ale podobný scénář vůbec nepřipouští. "Chceme všem ukázat, čeho jsme doopravdy schopni. Poslední týden se nám dařilo, teď je načase to potvrdit." Co se týče dosavadního zpackaného průběhu soutěže, nepropadá kouč přílišné depresi. "Věci vypadají horší, než ve skutečnosti jsou. Proti Fenerbahce jsme si zasloužili více a myslím, že jsme hráli dobře i s Ajaxem, kde nás zlomilo až vyloučení. Jen první zápas v Molde se nám nepovedl."

Napravit porážku z Norska se zelenobílí pokusí bez kapitána Scotta Browna, kterého nepustí na hřiště bolavé koleno; záložník Charlie Mulgrew zase laboruje se stehnem. Delia navíc stále neví, jestli bude moci nasadit chorvatského zadáka Joza Šimunoviće; ten si ve víkendové generálce proti Aberdeenu (3:1) poranil chodidlo a jeho start zůstává nejistý.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.65 - 4.20 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - Fenerbahçe SK  (čtvrtek 19:00)
Ajax nutně potřebuje zabrat. Dva body a pouhé tři vstřelené branky z úvodních třech zápasů ve skupině A svěřencům Franka De Boera k průběžné postupové příčce pochopitelně nestačí; dnešní domácí výhra nad Fenerbahce by však mohla situaci rychle otočit..

Turecký tým má sice velice dobrou formu, od zářijové prohry v ostře sledovaném derby s Besiktasem nepadl šestkrát v řadě, dnes jej však čeká velice těžký test - amsterdamští totiž dobře ví, že případná další prohra by mohla dost dobře znamenat konec postupových nadějí. V prvním vzájemném zápase Fenerbahce zvítězilo těsně 1:0 a nyní tak má na kontě čtyři body.

De Boer varoval své svěřence zejména před jednou hrozbou - Robin van Persie zatím v Istanbulu bůhvíjak nezáří, podle bývalého reprezentačního obránce ale bude mít obrovskou motivaci prosadit se právě v Amsterdamu. Persieho jméno chybí na soupisce Oranjes pro listopadové přáteláky, což De Boer vnímá jako potenciální hrozbu. "Trochu mě to straší. Bude mít neskutečnou motivaci prokázat, že to v sobě pořád má," spekuluje kouč Ajaxu. "Je to vynikající, velice nebezpečný útočník. Musíme si na něj dát velký pozor."

Van Persie však není jediným hráčem, na nějž by se obránci Ajaxu měli soustředit; v kádru Fenerbahce letos figurují i taková jména jako Nani, Lazar Marković nebo Brazilec Fernandao, který v posledních dvou zápasech Evropské ligy vstřelil tři góly a zatím tak své hvězdnější kolegy zastiňuje. Koneckonců právě on popravil Ajax v prvním vzájemném utkání. Nabitá ofenziva Turků způsobuje De Boerovi starosti i proto, že domácím dnes bude stále chybět obránce Mitchell Dijks; toho by měl v sestavě nahradit Jairo Riedewald, který se osvědčil při víkendové ligové demolici Rody Kerkrade (6:0).

Roda sice nepatří zrovna mezi elitní soupeře, fanouškům v bílo-červeném se však přesto ulevilo; předtím to totiž vypadalo, jako by jejich oblíbený klub na podobné dominantní výkony jednoduše zapomněl. Coby injekce před klíčovým evropským duelem tak ligová generálka poslouží ideálně. Také Fenerbahce se ale nenechalo zahanbit, porazilo Osmanlispor 1:0 a udrželo tak krok s čelem tabulky.

Kouč Vítor Pereira byl s výhrou sice spokojen, nelíbilo se mu ale, že jeho svěřenci hráli v příliš nízkém tempu. "Hrát pomalu se nevyplácí. Pokud předvedeme podobný výkon i v Amsterdamu, nemůžeme vyhrát," prohlásil rezolutně. "Musíme zrychlit. To se týká každého člena kádru, protože očekávání, která jsou na nás kladena, jsou opravdu vysoká. Jak doma, tak i v Evropě," zakončil.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.50 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Molde FK (NOR)32107:37
2.Fenerbahçe SK (TUR)31114:54
3.AFC Ajax (NED)30213:42
4.Celtic FC (SCO)30215:72
Skupina B
Rubin Kazaň - Liverpool FC  (čtvrtek 19:00)
Liverpool se pod vedením Jürgena Kloppa začíná zdárně rozjíždět, ve čtvrteční večer se o tom bude moci na vlastní kůži přesvědčit Rubin Kazaň. Ruský celek ostatně s Liverpoolem před několika týdny uhrál v Anglii remízu 1:1, avšak od té doby Reds zvládli postoupit v Ligovém poháru a navíc poté v lize porazili i šampiona Chelsea na jeho vlastní půdě. Sebevědomím by tak Kloppovi svěřenci měli přímo hýřit.

Tento předpoklad ostatně potvrzuje také hrdina zmíněného zápasu na Stamford Bridge, Philippe Coutinho. Brazilský záložník se při výhře 3:1 postaral o první dvě branky a nastalou situaci v klubu si nemůže vynachválit. "Myslím, že snad všichni jsou s tímto výsledkem spokojení. Víme, že to je jen začátek a musíme v naší práci vytrvat, ale věřím, že jsme už na správné cestě."

"Samozřejmě jsme předtím měli i sérii bez vítězství," připomíná Coutinho úvodní zápasy pod Kloppem, které nepřinášely nic jiného než dělby bodů. "Tři body proti takovémuto protivníkovi nám dodají ještě větší sebevědomí a doufám, že se teď zvládneme soustředit na každý zápas a být úspěšní. Nemůžeme už na tento výsledek tolik myslet, čeká nás další náročné utkání."

Do základní sestavy hostí by se měl opět dostat navrátilec ze zranění Christian Benteke, jenž v závěru na Chelsea dokonal dílo zkázy gólem na 3:1. Hrdinou však byl jednoznačně Coutinho, který přitom v předchozích zápasech spíše strádal. "Nehrál jsem moc dobře a nějakou dobu neskóroval, takže jsem měl velkou radost, když se mi to konečně povedlo a pomohl jsem týmu. Snad to bude klíčový bod zlomu k lepšímu. Vždycky se na sobě snažím pracovat a doufám, že se nadále dokážu zlepšovat a stejně tak i náš tým jako celek," dodává brazilský reprezentant.

Rubin si z Liverpoolu odvezl nečekaný bod, přestože utkání dohrával po Kuzminově vyloučení o desíti. Karetní hříšník tak logicky tentokrát v sestavě ruského celku nenastoupí. Přestože se klubu z Tatarstánu v letošní sezoně příliš nedaří, anglické kluby by si na tamní hřiště měly dávat setsakra dobrý pozor - ještě žádný celek z Anglie zde totiž nedokázal bodovat, jmenovitě v Kazan Areně selhali Chelsea, Tottenham a Wigan.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.60 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Sion - Girondins Bordeaux  (čtvrtek 19:00)
V pořádně mizerném rozpoložení odcestovalo Bordeaux k utkání Evropské ligy do Sionu. Rozmrzelý kouč Willy Sagnol má jednoduše opravdu hodně práce, aby svoje mužstvo dal před důležitým zápasem do kupy. Na bídu z domácí soutěže by určitě mohlo alespoň částečně zapomenout právě díky evropským pohárům.

Měsíc říjen byl pro Les Girondins doslova utrpením. Náročný program Sagnolova družina jednoduše nezvládla podle představ, vyhrála pouze v jednom jediném případě, a to nad posledním mančaftem Ligue 1 z Troyes. Generálka na duel ve Švýcarsku? Katastrofa. Bordeaux padlo na půdě nováčka GFCO Ajaccio.

Frustrace, a to nejen hostujícího stratéga, byla třeba poznat i na tiskové konferenci. "Vy, novináři, jste toho v posledních dnech napsali hodně. A zdá se, že jste našli řešení. Takže pokud máte odpovědi, neklaďte mi zbytečné otázky," odsekl na dotaz jednoho z žurnalistů, zda-li panuje důvěra mezi hráči a jím samotným.

Naposledy Bordeaux se Sionem nečekaně padlo o jednu branku, nechutný závěr pak předvedl záložník Wahbi Khazri, jenž obdržel zaslouženě červenou kartu a pak vyprovokoval potyčku se soupeři. Přitom právě tuniský záložník je v současné chvíli se čtyřmi zásahy dosud nejlepším střelcem týmu a může citelně chybět.

Byť ve skupině B mají hosté na kontě zatím jen dva body, postoupit stále můžou. Až na překvapení ze Sionu si totiž ani Liverpool s Kazaní nevedou nijak oslnivě. "Soupeř si zaslouží vedení. Je totiž disciplinovaný od začátku soutěže," myslí si Sagnol. "Vítězství by nás ohromně posunulo dopředu, i když cokoli jiného vyřazení znamenat ještě nebude."

Svěřenci Didiera Tholota se dokonce už po tomto kole mohou radovat z postupu do další fáze. Potřebují k tomu ale bezpodmínečně svou třetí výhru ve skupině a rovněž nerozhodný výsledek mezi Kazaní a Liverpoolem. Ani domácím vůbec nevyšlo ligové klání před tímto duelem, venku totiž jasně nestačili na Lugano.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.30 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Sion (SUI)32104:27
2.Liverpool FC (ENG)30303:33
3.Rubin Kazaň (RUS)30212:32
4.Girondins Bordeaux (FRA)30211:22
Skupina C
FK Krasnodar - PAOK Soluň  (čtvrtek 19:00)
Řecké PAOK Soluň zatím v základní skupině Evropské ligy ještě neprohrálo, nicméně na kontě nemá ani jedno vítězství a se třemi body se nachází na třetí pozici o bod právě za svým čtvrtečním protivníkem. Nyní se pokusí tuto bilanci vylepšit na ruské půdě, proti Krasnodaru to však nebude mít vůbec jednoduché. Pokud si z jeho půdy neodveze ani bod, tak si výrazně zkomplikuje postup do další fáze.

PAOK na úvod výrazně ztratilo s ázerbájdžánskou Qäbälou, když na její půdě uhrálo bezbrankový výsledek. Poté se doma rozešlo smírně s favorizovaným německým Dortmundem po výsledku 1:1 a naposledy doma proti Krasnodaru nedokázalo vstřelit branku, muselo vzít zavděk opět bezbrankový stav. Skóre 1:1 prozatím svědčí o velmi dobré defenzívě, pokud se však PAOK nezlepší v ofenzívě, tak jen těžko může myslet na postup.

Řecký celek prohrál naposledy v domácí soutěži v poměru 1:2 na půdě Asterasu, po devíti odehraných kolech se nachází na šestém místě se čtrnácti body a na vedoucí Olympiakos má manko hrozivých třinácti bodů. Krasnodar po úvodní těsné porážce 1:2 v Dortmundu dokázal stejným poměrem zdolat Qäbälu a minulá remíza 0:0 s Řecka se rozhodně počítá. V ruské lize je na sedmém místě s jednadvaceti body o 15 bodů za prvním CSKA.

Trenér domácího týmu Oleg Kononov se domnívá, že se bude jednat o jeden z klíčových soubojů v boji o postup. "Zatím to vypadá, že si to rozdáme o postup právě s PAOK. Remíza nic neřeší, spokojenější by zřejmě byl náš protivník. Porážka by nám trochu přivřela dveře do jarní fáze a naopak vítězství by nám je otevřelo dokořán. Pokud získáme tři body, tak věřím, že už si postup nenecháme ujít," řekl sebevědomě Kononov.

Jeho protějšek Igor Tudor doufá, že se k jeho týmu konečně přikloní štěstí v koncovce. "Do šancí se dokážeme dostat, nicméně bohužel se je nám nedaří proměňovat. Tři body po třech zápasech není špatná vizitka, teď už ale musíme přidat. Dobře víme, že potřebujeme bodovat, proto i tentokráte očekávám vyrovnaný souboj. Musíme si dát pozor na standardní situace Krasnodaru, v žádném případě ho nechceme pustit do vedení," vyjádřil se chorvatský kouč.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.70 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Borussia Dortmund - FK Qäbälä  (čtvrtek 19:00)
"V neděli se hraje Revierderby." Lakonická poznámka dortmundského novináře Matthiase Dersche naprosto přesně shrnuje přístup, s jakým ve žluto-černém městě přistupují k dnešnímu zápasu s Qabalou: povinné tři body před velkým střetem se Schalke. Nikdo ázerbájdžánskému soupeři nevěnuje přílišnou pozornost, čehož by hosté mohli využít..

Upřímně řečeno, masivní podcenění ze strany favorita zůstává dost možná jedinou šancí, jak by Qabala mohla pomýšlet na bodový zisk. Kvalitativní propast mezi oběma týmy je ohromná; domácí patří ke kandidátům na celkové prvenství v soutěži, hosté překročili svůj plán už tím, že se do Evropské ligy vůbec kvalifikovali. Příliš mnoho papírově slabších soupeřů do Dortmundu už v sezoně nepřijede.

Je tedy pravda, že letošní Borussia má v Evropě často problémy s koncentrací; v úvodním vzájemném zápase hraném v Ázerbájdžánu se tým Thomase Tuchela v úvodní čtvrthodině nechal zatlačil a musel přežít několik nečekaných šancí soupeře. Potom však stačilo přepnout na vyšší tempo - a to ani zdaleka to úplně nejvyšší, zkrátka jen takové 'obyčejné', provozní - a o výsledku zápasu rázem nemohlo být pochyb. Hattrick Pierre-Emericka Aubameyanga jasnou výhru už jen okořenil. A to se hrálo prakticky na oraništi; jak si asi Tuchelův technicky zdatný tým povede doma, na špičkově připraveném trávníku?

Fanoušky dnešní duel příliš nezajímá - derby se Schalke zkrátka přitahuje daleko větší pozornost. Dokonce došlo i k nevídané situaci, že se nevyprodaly všechny lístky na zápas; z 65 tisíc zmizelo z pokladen pouze zhruba 54,000, což je samozřejmě stále obrovské číslo, ale na dortmundské poměry nic závratného. Publikum nicméně může oslavit i předčasný postup do play-off. Stačí k tomu pouze dvě věci: zaprvé pochopitelně vyhrát, a zadruhé doufat, že Krasnodar ve druhém zápase skupiny C udolá PAOK.

Tuchel si v nabitém kalendáři nejspíš vyhradí dnešní den k tomu, aby nechal některé opory odpočinout a naopak dal šanci hráčům, kteří jich letos příliš nedostávali. Jako třeba věrný defenzivní záložník Sven Bender, který se příliš nehodí do koučova systému založeného na držení a rychlých výměnách míče; jeho pozici zaujali technicky lépe vybavení Julian Weigl a Ilkay Gündogan. Podle Tuchelových slov by nicméně Bender měl dnes figurovat v základní jedenáctce.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.07 - 15.00 - 34.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Borussia Dortmund (GER)32106:37
2.FK Krasnodar (RUS)31113:34
3.PAOK Soluň (GRE)30301:13
4.FK Qäbälä (AZE)30122:51
Skupina D
Club Bruggy - Legia Varšava  (čtvrtek 19:00)
Oba dva čtvrteční protivníci mají před sebou velmi důležitý zápas o udržení reálné naděje na postup do jarní fáze Evropské ligy a na belgické půdě se dá očekávat velmi vyrovnaný a nervózní souboj. Loňský čtvrtfinalisté této soutěž z Brugg vybojoval svůj první bod ve skupině právě na půdě polské Legie po výsledku 1:1 a se skóre 2:9 je poslední, Legia je na tom lépe pouze o skóre. Oba dva ztrácejí na druhý dánský Midtjylland pět bodů.

Domácí výběr bude považován za mírného favorita a stejné jako celek z Varšavy potřebuje tříbodový zisk, druhý nerozhodný výsledek v řadě nevyřeší situaci ani jednoho výběru. Bruggy ve svém prvním zápase ve skupině utrpěli debakl v poměru 0:5 od italské Neapole, poté překvapivě doma podlehli dánskému soupeři 1:3. Legia nestačila na Midtjylland v poměru 0:1 a před vlastními fanoušky podlehla Neapoli po výsledku 0:2.

V belgické lize je prozatím odehráno čtrnáct kol a Bruggy se nacházejí na čtvrté pozici s pětadvaceti body, na vedoucí Gent v tuto chvíli ztrácejí bodů pět. Generálku na čtvrteční vystoupení zvládly, když vyhrály na půdě Westerla 2:0. Legia získala ve stejném počtu odehraných duelů třiadvacet bodů a je druhá, ovšem její ztráta na suverénní Piast Gliwice se vyšplhala na hrozivých osm bodů.

Trenér belgického výběru Michel Preud'homme věří, že jeho svěřenci ještě zabojují o postup. "Naše situace sice není kritická, nicméně abychom ještě mohli myslet na úspěch, tak musíme Legii porazit. Naše výkony se v poslední době stabilizovaly a více si věříme, nicméně ve druhé polovině skupiny už musíme pravidelně bodovat. Podle mého názoru budeme potřebovat minimálně sedm bodů ze tří zápasů a ani to nemusí stačit."

Kouč polského výběru Stanislav Čerčesov si uvědomuje, že pozice jeho svěřenců ve skupině je asi nejtěžší. "Už jsme vyčerpali dvě domácí utkání a ani jednou jsme nezvítězili. Teď nám bod na belgické půdě nestačí, i když za jiných okolností bychom ho určitě brali. Budeme muset více riskovat, nesmíme mít přílišný respekt a při správně zvolené taktice můžeme uspět. Pokud prohrajeme, tak naše šance na postup bude už jen v teoretické rovině."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.75 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - FC Midtjylland  (čtvrtek 19:00)
Souboj prvního celku tabulky s druhým bude mít náboj navíc. Neapol si chce pojistit své místo, hosté ale přijedou s náladou na odvetu. Domácí utkání se jim totiž absolutně nepovedlo.

Když doma Midtjylland uvítal italskou Neapol, spoléhal na skvělé fanoušky, drobná zranění u soupeře a počasí, na které byl dánský celek zvyklý. Partenopei se v premiéře proti tomuto dánskému celku ale rozhodně nedrželi ostýchavě stranou a výsledkem byla jedna z nějtěžších pořážek Midtjyllandu na domácí půdě v historii. do jeho sítě se trefil Gonzalo Higauín, José Callejón a třígólový hrdina Manolo Gabbiadini.

Obráncům domácího týmu se nejspíš spalo hodně špatně, i když krutá porážka neznamenala výrazný propad tabulkou. Midtjylland se dokonce stále drží na druhém místě a na prvního lídra tabulky ztrácí jen tři body. A ty by poměrně rád uhrál na půdě italského soupeře, čímž by mu oplatil čtyřgólovou porážku. Problém spočívá především v tom, že forma obou týmů by nemohla být více rozdílná.

Neapol v Evropské lize ještě neprohrála, v Serii A likviduje jednoho soupeře za druhým. Trenér Maurizio Sarri sice možná zprvu nebyl tahákem pro fanoušky a někteří jeho volbu kritizovali, ale čas ukázal, že právě Sarri má jasné představy o tom, jak chce hrát. A kromě toho také schopnosti udělat z Neapole tým, kterého se bojí téměř každý rozumný soupeř.

Aktuálně sídlí Neapol na čtvrté pozici vysoko nad týmy jako Juventus nebo AC Milán. A prezident Partenopei si spolupráci se Sarrim nemůže dostatečně vynachválit. Aurelio De Laurentiis v rozhovoru pro Corriere dello Sport uvedl: "Zamiloval jsem se do jeho osoby, aniž bych ho viděl. Když jsme spolu poprvé mluvili přes telefon, řekl mi, že se narodil tady, v Bagnoli, a že bych se tam měl jít podívat. Tím si získal můj zájem."

"Nikdy se s ním nenudíte. Považuji ho za součást rodiny. Současná Neapol pod vedením trenéra Sarriho je ten nejlepší tým, co v Neapoli působí za celou moji kariéru. Doufám, že se nám bude dařit i v dalších zápasech," dodal známý obchodník.

Pokud Neapol něco trochu sráží, je to absence kvalitní náhrady za Gonzala Higuaína. Kupříkladu někdejší člen vedení CFC Janov, Pietro Lo Monaco, sdělil: "Když nehraje Gonzalo Higuaín, na tom týmu je to hrozně poznat. Jako by to byl úplně jiný tým. Je ale jasné, že v Evropské lize dostane prostor více hráčů. I ti, kteří jindy moc nehrají. Neapol totiž umí rozložit své síly," osvětluje Pietro Lo Monaco.

Neapol je společně s Rapidem Vídeň a portugalskou Bragou jediným týmem, který vyhrál všechna tři úvodní klání. Na rozdíl od domácího týmu se však dánskému soupeři vůbec nedaří. Naposledy v Evropské lize si připsal zdrcující porážku, o níž byla řeč. A od té doby se hráči ještě nevzpamatovali. Prohráli pohárové utkání s Roskilde a naposledy si neporadili s FF Viborg, od kterého dostali čtyři branky. Najdou formu na Stadio San Paolo?

Hlavním sudím utkání bude Francouz Benoit Bastien, asistenty na čarách pak budou pánové Hicham Zakrani a Frédéric Haquette. V dresu Neapole neuvidíme Henriqueho, v bráně by mohl dostat prostor Gabriel. Místo Marka Hamšíka pak nejspíš nastoupí Omar El Kaddouri, Higuaína by měl nahradit Manolo Gabbiadini, který zatím nedostává mnoho příležitostí.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Maggio, Chiriches, Koulibaly, Strinić - Lopez, Valdifiori, El Kaddouri - Callejon, Gabbiadini, Insigne
FC Midtjylland - pravděpodobná sestava:
Andersen - Romer, Svjatčenko, Hansen, Novak - Duelund, Sparv, Poulsen, Royer - Pusić, Rasmussen
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 7.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol (ITA)330011:19
2.FC Midtjylland (DEN)32015:56
3.Legia Varšava (POL)30121:41
4.Club Bruggy (BEL)30122:91
Skupina E
Dinamo Minsk - Villarreal CF  (čtvrtek 19:00)
Villarreal jede do Běloruska a na jeho příjezd netrpělivě čeká Dinamo Minsk. To se touží odvděčit hostům za poslední výprask, který od nich na jejich půdě utrpělo při prvním vzájemném duelu.

Poslední zápas mezi těmito dvěma týmy jednoznačně ovládl Villarreal. Na svém stadionu El Madrigal se s hosty z Běloruska vůbec nemazal a po skvělém výkonu si s nimi poradil poměrem 4:0. Hráči hostujícího celku pak zřejmě ještě dlouho nemohli přijít na jméno Cédrica Bakambua, který je musel strašit ze spaní. Letní posila španělského klubu se totiž blýskla třemi góly a skvělým výkonem.

Villarreal šlape perfektně na všech frontách. V Evropské lize mu patří druhá příčka za prvním Rapidem Vídeň, na který ztrácí jen tři body. Stejný náskok má pak na třetí Plzeň. Z celé skupiny má právě tým trenéra Marcelina nejlepší skóre. Ani v Primera Division zatím Villarreal nepůsobí ztraceně nebo mátožně.

V současné chvíli má na kontě jen o čtyři body méně než první Real Madrid a je na páté pozici. Hodně mu k tomu pomohlo i minulé utkání La Ligy, ve kterém přivítal nevyzpytatelnou Sevillu. Utkání nakonec zvládl skvěle, když svého soupeře porazil 2:1 po brankách Maria Gaspara a Cedrica Bakambua. Villarreal tím nechal zapomenout na blamáž s Las Palmas a na utkání Evropské ligy se naladil skvěle.

To ví i trenér Marcelino, který před utkáním prozradil: "Je jasné, že v minulém utkání jsme odvedli skvělou práci, ale nemůžeme si myslet, že by se podobný výsledek měl opakovat automaticky. Bude to hodně náročné utkání a všichni víme, že se nám bude hrát na hřišti soupeře těžko. Je to dlouhá cesta a my musíme být koncentrovaní," umínil si trenér Marcelino.

Mezi oběma městy je to téměř 2 600 kilometrů. Zvláštní by mohlo utkání být pro domácího útočníka Fatose Beciraje, který v případě, že nastoupí, odehraje svůj jubilejní 50. zápas v evropských pohárech. Jinak ale nemá moc důvodů k radosti, protože jeho Minsk prohrál všechna tři první utkání. To se "povedlo" v dosavadní soutěži jen dvěma celků, tím druhým byl tým Skënderbeu.

Co víc, Dinamo Minsk má záporné skóre 0:7 a na svou první branku v Evropské lize zatím stále čeká. Dinamo zvládlo postoupit do základních skupin i v minulém ročníku, ale tam se nekvalifikovalo do dalších bojů. Villarrealu se naopak velmi daří a v minulém ročníku nasázel jen za skupinovou fázi patnáct branek. Za celých 12 utkání Evropské ligy jich pak dal dohromady 29. Nyní by rád svůj úspěch ještě rozšířil. Nebo se doma konečně Dinamo probudí a připíše si první vstřelenou branku?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 4.20 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - Rapid Vídeň  (čtvrtek 19:00)
Zápas o přežití čeká ve čtvrtek fotbalisty Plzně. Musí doma porazit Rapid Vídeň, aby si zachovali reálnou šanci na postup ze skupiny Evropské ligy. V opačném případě budou na pokraji vyřazení.

Plzeň sice na úvod porazila Minsk, jenže následně prohrála ve Villarrealu i ve Vídni, kde vedla, ale soupeř třemi góly skóre otočil. V závěru alespoň Patrik Hrošovský snížil na 2:3, což by se mohlo nakonec ukázat jako důležité. Plzeň totiž potřebuje mít lepší vzájemné zápasy. Doma by tak měly stačit výhry 1:0 či 2:1.

"Doma musíme uhrát výsledek, aby nám zaručoval lepší vzájemný zápas. Pak uvidíme, jestli Rapid vyhraje s Minskem. Pak by měl 12 bodů a my bychom museli vše vyhrát. V první řadě ale musíme Rapid porazit doma a teprve pak počítat," řekl trenér Karel Krejčí.

Naději Plzni dává výkon, který hráči předvedli v nedělním šlágru se Spartou. Tu i v dlouhém oslabení porazili 2:1 a navíc lídra tabulky přehrávali. "Přesvědčil jsem se o tom, že to v hráčích je, jen na ně musíme být přísnější, aby takový výkon nepředváděli jen ve šlágrech. Musíme tento náročný fotbal hrát pravidelně. Pak budeme úspěšní," řekl Krejčí.

Hlavní je být aktivnější než v prvním utkání ve Vídni, kdy po vstřeleném gólu Plzeň přenechala hru Rapidu a doplatila na to. "Pouštěli jsme si první vzájemný zápas na videu, řekli jsme si hodně o našich chybách. Prostě nesmíme hrát tak, jak jsme hráli ve Vídni. Musíme být aktivní a soupeř z nás stále musí mít strach, nesmíme jim dát žádný prostor," plánoval záložník Jan Kopic.

Hráči rovněž spoléhají na to, že je za výhrou požene vyprodaný stadion podobně jako proti Spartě. "Hodně našich zápasů můžu označit za skvělé hlavně díky našim fanouškům, kteří na nás chodí ve velkém počtu. Chceme navázat na poslední duel a věřím, že to bude podobný zápas s podobně pozitivním koncem. Vím, že jsme první utkání prohráli, ale teď jsme doma a bude to úplně jiný zápas. Chtěli bychom předvést dobrý výkon a utužit naději na postup do jarní části Evropské ligy," prohlásil pravý bek František Rajtoral.

Rapid se však veze na vítězné vlně. Spolu s Neapolí a Bragou jsou jedinými týmy, které vyhrály všechny tři zápasy ve skupině. Pokud by uspěl i v Plzni, měl by už jistý postup. Ten mu může přinést i remíza, pokud zároveň Villarreal vyhraje nad Minskem.

"Máme velmi dobrou pozici, ale ještě nemáme vyhráno. Naše mužstvo je mladé a nemá tolik zkušeností. Proto je třeba, abychom udrželi stejnou výkonnost i pro zbylé tři zápasy a neslavili, dokud nebudeme mít postup jistý," upozornil trenér Zoran Barišič.

Čtvrteční utkání v Plzni začne v 19:00, přímý přenos vysílá Nova Sport 2.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Rajtoral, Hejda, Procházka, Limberský - Hrošovský, Hořava - Petržela, D. Kolář, Kovařík - Ďuriš.
Rapid Vídeň - pravděpodobná sestava:
Novota - Pavelic, Sonnleitner, Dibon, Stangl - Petsos, Schwab - Schaub, S. Hofmann, Kainz - Prosenik.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.60 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Rapid Vídeň (AUT)33006:39
2.Villarreal CF (ESP)32016:26
3.Viktoria Plzeň (CZE)31024:43
4.Dinamo Minsk (BLR)30030:70
Skupina F
Olympique Marseille - SC Braga  (čtvrtek 19:00)
Marseille se herně i výsledkově zvedá, dnes jej ovšem čeká pořádně ostrý test - na půdě skupinového lídra z Bragy by tříbodový zisk byl překvapením, zvláště vzhledem k tomu, že Portugalci mohou v případě výhry slavit postup do play-off. Arsenalistas navíc mají opravdu skvělou formu..

Ukazuje se, že angažmá kouče Paula Fonseky bylo opravdu dobrým krokem. Od čtvrtého ligového kola a zápasu v Estorilu (0:1) Braga neprohrála; to je šňůra, která se táhne už od poloviny září a čítá celkem devět zápasů napříč všemi soutěžemi. Naposledy Fonsekův tým v lize rozstřílel doma ambiciózní Belenenses 4:0 a potvrdil tak, že disponuje velice pevnou obranou - za oněch devět utkání inkasovala pouze třikrát a na uzdě udržela i hvězdné Porto.

Dva z těchto tří zásahů si připsalo právě Marseille, které dnes doufá minimálně v to, že štěstěna bude tentokrát o něco přívětivější. První vzájemný zápas v Portugalsku totiž okořenil opravdu dramatický závěr: Braga vedla 2:0, Francouzi ale dokázali srovnat tři minuty před koncem a zdálo se, že si budou moci připsat tvrdě vybojovaný bod za remízu 2:2. V nastaveném čase ale udeřil veterán Alan a přeci jen rozhodl o domácí výhře.

Olympique tedy prohrálo, na jeho hře však byly znát následky postupného zlepšení - což se následně projevilo i v lize. Les Phocéens zvládli hned dva papírově velmi těžké venkovní zápasy v Lille (2:1) i Nantes (1:0), vzdálili se od sestupového nebezpečí a nyní se po třech duelech vrací na Vélodrome s jasným cílem potěšit fanoušky potenciálně klíčovou výhrou. Se třemi body po třech zápasech je totiž přístavní klub v tabulce až třetí za Slovanem Liberec, což znamená, že nutně potřebuje body.

Kouč Míchel a jeho tým však budou muset překonat i dvě statistické překážky: zaprvé, Marseille se v Evropě vůbec nedaří, úvodní skupinová výhra v Groningenu (3:0) byla jedinou z posledních třinácti pokusů. Proher během tohoto období si Les Phocéens naopak připsali hned deset. A zadruhé, portugalští protivníci patří na jihu Francie k těm tradičně nejméně oblíbeným: od triumfu 2:1 nad Benfikou v roce 1990 se Marseille nad žádným z nich zvítězit nepodařilo. Tato šňůra čítá osm zápasů, z toho šest porážek.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.75 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Groningen - Slovan Liberec  (čtvrtek 19:00)
Liberečtí ve čtvrtek sehrají čtvrté utkání skupiny F Evropské ligy v Groningenu. Slovan může případná výhra nad nizozemským soupeřem, s nímž před dvěma týdny doma remizoval 1:1, přiblížit postupu do jarní vyřazovací fáze.

Liberci ve skupině po třech duelech patří druhá postupová pozice za dosud suverénní Bragou. Třetí Marseille ztrácí na Severočechy bod a Groningen tři. Pokud Nizozemci doma ve čtvrtek prohrají, definitivně ztratí šanci na postup.

"Budeme hrát určitě na vítězství, protože tím bychom odřízli Groningen z postupových šancí a hlavně potřebujeme doma s Marseille hrát to poslední utkání o postup. K tomu je nezbytné přivézt z Groningenu tři body," řekl novinářům trenér Jindřich Trpišovský.

Stále ho trápí domácí utkání s Groningenem, v němž od 87. minuty Slovan vedl, ale vinou sporné penalty v šesté minutě nastavení o druhé vítězství ve skupině přišel. "Inkasovaný gól v poslední vteřině nám trošku zhatil plány. Pokud postoupíme, tak už mě to strašit nebude, ale teď to furt v hlavě mám, protože jsme si strašně zkomplikovali další utkání," přiznal Trpišovský.

Groningen čeká na výhru v evropských pohárech už sedm zápasů. Poslední triumf aktuálně osmé mužstvo Eredivisie zažilo v září 2006 doma proti Partizanu Bělehrad v prvním kole Poháru UEFA. Tehdy byl na lavičce Groningenu obránce Liberce Ondřej Švejdík, který v klubu působil čtyři roky.

"Těším se moc, protože jsem si za tu dobu v Holandsku udělal spoustu kamarádů a známých. Je to pro mě známé prostředí, krásný stadion. Chceme jedině vítězství. Ukázali jsme si, že domácí zápas byl vyrovnaný. Čtvrteční zápas bude zajímavý, myslím, že útočný a doufám, že s dobrým koncem pro nás," řekl Švejdík.

Liberci se v této sezoně Evropské ligy mimořádně daří venku, kde v součtu s předkoly vyhrál všechny tři zápasy bez inkasované branky. Naposled Slovan senzačně triumfoval 1:0 na stadionu Marseille. "Myslím, že v Evropě nám víc svědčí venkovní utkání, ale nechci to zakřiknout. Každá série jednou končí, ale musíme udělat všechno pro to, abychom ji protáhli i přes Groningen," konstatoval Trpišovský.

Utkání na stadionu Euroborg má výkop v 19:00 pod vedením polských rozhodčích v čele s Marcinem Borskim. Přímý přenos vysílá stanice Nova Sport 1.
FC Groningen - pravděpodobná sestava:
Padt - Hateboer, Reijnen, Kappelhof, Tamata - Maduro, Tibbling - Linssen, Drost, Rusnák - Mahi.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Koubek - Coufal, Švejdík, Pokorný, Bartošák - Pavelka, Folprecht - Jefremov, Shala, Šural - Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.60 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SC Braga (POR)33005:29
2.Slovan Liberec (CZE)31112:24
3.Olympique Marseille (FRA)31025:43
4.FC Groningen (NED)30121:51
Skupina G
Rosenborg BK - SS Lazio  (čtvrtek 21:05)
Lídr skupiny G jede do Norska, aby se tam utkal s místním Rosenborgem. Oba týmy dělí šest bodů a hodně kilometrů. Ačkoli jsou hosté favoritem, v malinko lepší formě jsou právě domácí.

Lazio Řím jede do Trondheimu, aby si pojistilo první příčku. Tu hájí římský celek s náskokem tří bodů na svého nejbližšího pronásledovatele, kterým je francouzské Saint-Étienne. Řím dělí od norské metropole celkem 2 400 kilometrů, takže se dá očekávat únava hostí. Ostatně, únava je na hráčích římského klubu na hřišti poslední dobou vidět stále častěji.

Lazio dlouho pokukovalo po umístění v první trojce Serie A, ale italská nejvyšší soutěž se pro něj v poslední době nevyvíjí právě nejlépe. Po prohře s Atalantou Bergamo, která tým dost zasáhla, si Biancocelesti chtěli spravit chuť v duelu s AC Milán. To je další tým, který hraje značně pod své možnosti a je velmi často kritizován. Souboj s Laziem ale zvládl a nad svým soupeřem vyhrál poměrem 3:1.

Trenér Stefano Pioli má sice důvěru vedení, ale musí se pořádně zamyslet, kde jeho tým dělá chybu. Lazio hodně limitují zranění. Největší absencí je bezpochyby nizozemský stoper Stefan de Vrij. Ten se postupně stal pilířem obrany Biancocelesti, jenže poslední dobou se z něj stal častý návštěvník zdravotnického personálu Lazia. Po problémech s kolenem musí na druhou operaci a jeho absence je odhadována na několik měsíců. Dalším hráčem, který Laziu ještě nepomůže, je zkušený záložník Marco Parolo.

Pro Lazio bude hodně náročné soustředit se na duel Evropské ligy. Přeci jen, o víkendu jej čeká ostře sledované římské derby s AS, což je zápas hodně důležitý. Když se Lazio utkalo s Rosenborgem na svém stadionu, byla z toho hodně zajímavá podívaná. Už po šesti minutách musel ze hry vyloučený stoper Maurício, ale přesto dokázalo Lazio dát svému soupeři tři branky a vyhrálo poměrem 3:1.

Nyní musí hráči odrážet kritiku. Zkušený záložník a velmi vyhledávaný přestupový cíl mnoha klubů - Lucas Biglia - hovoří jasně: "Udělali jsme hodně chyb a nešlo nám to, ale alespoň jsme se snažili. AC Milán byl lepším týmem, zasloužil si vyhrát. Můžu ale s čistým svědomím říct, že o krizi se nejedná. Chceme se dívat dopředu, na utkání Evropské ligy. Musíme tento duel zvládnout a pak se připravit na derby," má jasno argentinská hvězda.

Rosenborg ještě nevyhrál v letošní sezoně Evropské ligy a poslední dva duely na domácí půdě v pohárech prohrál. Lazio má zase problémy s vyhráváním na půdě soupeře. Rosenborg má navíc velkou smůlu, protože ve třech minulých utkáních Evropské ligy trefil třikrát brankovou konstrukci. To se nepovedlo žádnému jinému týmu. Spraví svou střeleckou bilanci proti Laziu? Utkání bude mít na starosti anglický sudí Andre Marriner.
Rosenborg BK - pravděpodobná sestava:
Hansen - Svensson, Eyjolfsson, Bjordal, Skjelvik - Jensen, Selnaes, Midtsjo - Lanlay, Soderlund, Mikkelsen
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Berisha - Konko, Gentiletti, Hoedt, Radu - Onazi, Cataldi - Candreva, Mauri, Kishna - Matri
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.50 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Saint-Étienne - Dněpr Dněpropetrovsk  (čtvrtek 21:05)
Zdá se, že krušná minisérie porážek z přelomu září a října je zapomenuta. Saint-Étienne se chystá zlomit prokletí domácího stadionu v Evropě; v cestě stojí loňský finalista Dněpr Dněpropetrovsk, tým, s nímž se Les Verts znají více než dobře..

Oba celky se totiž potkaly ve skupinové fázi už loni. Tehdy Saint-Étienne nedokázalo ve dvou zápasech vstřelit ani gól; doma alespoň remizovalo 0:0, venku pak prohrálo 0:1. Letos kouč Christophe Galtier prohlásil zcela jasně: hrát na údržbu a defenzivně se nevyplácí, Evropská liga si zaslouží naši plnou pozornost. Saint-Étienne, které získalo v Evropě pověst nudných obranářů, najednou hraje mnohem útočněji a atraktivněji. A výsledky se dostavují: těsná prohra 2:3 na Laziu sice ještě body nepřinesla, triumf 1:0 právě v prvním zápase v Dněpropetrovsku však už ano.

Nyní mají oba kluby na kontě shodně po čtyřech bodech, takže v sázce je opravdu hodně: případný vítěz se výrazně přiblíží postupu do vyřazovací fáze. Důležité je ovšem to slovo 'případný'; fanoušci na Geoffroy-Guichard už si totiž zvykli, že kontinentální pohárové zápasy na jejich stadionu vítěze poznávají málokdy. Alespoň v posledních pěti pokusech se to nepodařilo, a další remíza by zřejmě nepřekvapila ani dnes.

Les Verts díky Romainu Hamoumovi na Ukrajině konečně prolomili dlouhé čekání na evropský triumf, jenže vzpomínky na loňskou sezonu jsou přesto stále ještě příliš živé - a říkají, že podceňovat Dněpr by byla nebetyčná hloupost. Také loni totiž modro-bílí ve třetím skupinovém kole doma prohráli - dokonce s ázerbájdžánským Qarabagem! - nicméně odvetu na soupeřově půdě zvládli a nakonec dokráčeli až do finále. Mimochodem, tehdy měli po třech kolech na kontě pouhý bod.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.40 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SS Lazio (ITA)32107:47
2.AS Saint-Étienne (FRA)31115:54
3.Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)31112:24
4.Rosenborg BK (NOR)30123:61
Skupina H
Beşiktaş JK - Lokomotiv Moskva  (čtvrtek 17:00)
Hráči tureckého Beşiktaşe předvádějí v základní skupině Evropské ligy stabilní výkony a ve třech dosavadních zápasech ještě ani jednou neprohráli, nyní se mohou vyhoupnout do čela tabulky. Prozatím jsou na druhém místě s pěti body a před portugalským Sportingem jsou o bod, na svého čtvrtečního soupeře ztrácí dva body. Lokomotivu se daří nadmíru dobře a své první body ztratil až naposledy právě proti tureckému protivníkovi.

Oba dva celky se rozešly smírně po nerozhodném výsledku 1:1. Beşiktaş se na úvod skupiny natrápil na půdě albánského celku Skënderbeu Korça a zvítězil nejtěsnějším poměrem 1:0, poté se rozešel na domácí půdě s favorizovaným Sportingem taktéž v poměru 1:1. Ruský výběr nejprve senzačně vyhrál v Lisabonu nad Sportingem 3:1, poté si poradil doma s albánským výběrem 2:0. Na domácí scéně se mu poslední dobou příliš nedaří.

V lize nejprve doma prohrál s Rostovem 0:2, poté nestačil v osmifinále národního poháru na Perm (0:1) a naposledy utrpěl obrovský debakl 2:6 na půdě Kubaně Krasnodar, když o poločase prohrával dokonce 0:5. V tabulce je na druhém místě se sedmadvaceti body o devět bodů za suverénním CSKA Moskva. Beşiktaş je v turecké nejvyšší soutěži po deseti odehraných kolech první se třiadvaceti body o dva body před Galatasarayem s Fenerbahçe.

Trenér tureckého výběru Şenol Güneş doufá, že jeho svěřenci v těžké skupině podruhé zvítězí a přiblíží se postupu do jarní fáze. "Že to nebude jednoduché utkání, o tom jsme se už přesvědčili v prvním zápase v Rusku. Rozhodně nejsem překvapen, že Lokomotiv zatím vede skupinu. Pokud chceme zvítězit, tak musíme hrát agresivněji a více se tlačit do pokutového území, tříbodový zisk určitě potřebujeme," uvedl s klidným hlasem.

Kouč moskevského výběru Igor Čerevčenko věří, že jeho svěřenci poprvé po čtyřech zápasech zvítězí. "Jsme v pozici, kdy si můžeme dovolit prohrát, ovšem souboj o postup bychom si výrazně zkomplikovali. Naopak vítězství by nás výrazně přiblížilo našemu snu a určitě se o něj chceme poprat. Beşiktaş je velmi kvalitní soupeř a podle mého názoru je favoritem, my se ho pokusíme překvapit," řekl odvážně jednačtyřicetiletý stratég.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.70 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Skënderbeu Korça - Sporting CP  (čtvrtek 21:05)
Sporting se po odehrané první polovině základních skupin Evropské ligy drží na nepostupové třetí příčce, takže tenhle fakt chce v druhé půlce rozhodně pozměnit k lepšímu. Naposledy dokázal bez větších problémů skolit doma Skënderbeu a v tomhle trendu hodlá pokračovat i nadále. Z Albánie potřebuje nutně všechny body.

Hosté odlétali na Balkán ve velmi dobrém rozpoložení. Na kontě totiž mají už pět výher v řadě včetně té nedávné na půdě Benficy. Minulý víkend pak před vlastními fanoušky předčili i Estoril. Lisabonský celek je tak aktuálním lídrem ligové soutěže, vede už o pět bodů před druhým Portem.

Kouče Jorgeho Jesuse může strašit snad jen naprosto příšerná bilance klubu na venkovních hřištích v rámci evropských pohárů. Vždyť Sporting naposledy zaznamenal vítězství v roce 2011 v Curychu! Od té doby uplynulo hned 16 dalších utkání a ani v jednom případě se mu nepodařilo naplno uspět.

Právě nyní je tak ten správný čas na prolomení téhle nelichotivé statistiky. "My se soustředíme jen na jeden cíl, a to abychom si udrželi šance na další fázi. Samozřejmě kdybychom dokázali přerušit tu sérii, tím lépe. Upřímně jsem o tom ani nevěděl, že jsme dlouhodobě venku tak špatní," říkal portugalský stratég.

Domácí naposledy v Portugalsku utrpěli vůbec svou nejhorší porážku v premiérovém ročníku Evropské ligy, ale na druhou stranu Bajram Jashanica alespoň zařídil historicky první gól. "Budeme čelit celku, který už vlastně nemá naději na postup. Právě proto však bude hrát daleko uvolněněji a lépe, než v Lisabonu," varoval Jorge Jesus.

Pochopitelně že Lvi budou sledovat, jak si vedou jeho dva konkurenti v boji o postup Besiktas a Lokomotiv, kteří budou hrát paralelně s tímhle duelem proti sobě. Prozatím je mezi všemi třemi celky minimální tříbodový rozdíl. "Pokud se nám nepodaří nad Skënderbeu vyhrát, bude všechno složitější. Pro nás by byla asi nejlepší remíza," přiznával hostující kouč.

Skënderbeu je spolu s Dinamem Minsk jediným mužstvem, které ze všech účastníků Evropské ligy nezískalo ani bod. Proti Sportingu se v jeho řadách neobjeví jeden z nejlepších hráčů Hamdi Salihi, jenž se před dvěma týdny nechal vyloučit. Přitom se 14 vstřelenými brankami z evropských pohárů je suverénně nejlepším střelcem v kádru.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 15.00 - 7.00 - 1.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Lokomotiv Moskva (RUS)32106:27
2.Beşiktaş JK (TUR)31203:25
3.Sporting CP (POR)31117:54
4.Skënderbeu Korça (ALB)30031:80
Skupina I
CF Os Belenenses - FC Basilej  (čtvrtek 21:05)
Švýcarská Basilej vstoupila naprosto skvostně do základní skupiny a po senzační výhře 2:1 v Itálii nad Fiorentinou přehrála doma polský Lech Poznaň 2:0. Naposledy ale naprosto vyhořela proti portugalskému Belenenses, které do té doby mělo na kontě pouze bod, a po špatném výkonu prohrála doma 1:2. Teď bude mít šanci na reparát, další případný neúspěch švýcarského mistra by výrazně zamíchal kartami v boji o postup do jarní části Evropské ligy.

V základní sestavě Basileje by se měl objevit český reprezentační brankář Tomáš Vaclík, který odchytal všechna utkání svého týmu až na jedno - právě proti Belenenses, kde za něj zaskočil Vailati a k bodovému zisku to nevedlo. Stejný počet dvaceti odehraných utkání má na kontě i další český reprezentant Marek Suchý, který letos dokonce jednou skóroval a patří k hlavním pilířům defenzívy.

"Bláhově jsme si mysleli, že získáme snadné tři body a soupeře jsme podcenili. Už nyní jsme si mohli zajistit postup do další fáze, jenže nakonec budeme bojovat o lepší výchozí pozici do zbývajících dvou utkání. V tuto chvíli chceme být stoprocentně koncentrovaní, musíme se vyvarovat hrubým chybám v obraně a čekat na příležitost. Rozhodně máme kvalitní tým na to, abychom si z Portugalska odvezli všechny tři body," řekl sebevědomě kouč Basileje Urs Fischer.

Švýcarský celek zatím vede skupinu I se šesti body, před dvojicí Lech Poznaň - Belenenses má dvoubodový náskok. V domácí soutěži si vede nadmíru dobře a po čtrnácti kolech má na kontě úctyhodných sedmatřicet bodů, před druhým Grasshopperem Curych vede o těžko uvěřitelných 13 bodů. Belenenses po úvodní bezbrankové remíze 0:0 s Lechem podlehlo doma 0:4 Fiorentině a výhra nad švýcarským sokem oživila jeho naději na postup.

Domácí výběr až do posledního zápasu dokázal vyhrát hned čtyřikrát po sobě včetně úspěchu s Basilejí, teprve naposledy v lize nemohl konkurovat favorizované Braze a na její půdě padl v poměru 0:4. "Výhra ve Švýcarsku nás pochopitelně potěšila a ukázala nám, že o postup můžeme zabojovat. Ve čtvrtek to podle mě bude obtížnější duel. Basilej už nic nepodcení a bude mít velkou motivaci nám porážku vrátit. Nesmíme se nechat zaskočit a pokusíme se předvádět naši hru," uvedl trenér CF Ricardo Sá Pinto.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.60 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Lech Poznań - ACF Fiorentina  (čtvrtek 21:05)
Fiorentina hodlá usilovat o první místo v tabulce a má k tomu ideální načasování. Ve formě hrající toskánský celek jede na půdu polského Lechu Poznań, kterému se zase dobře daří v pohárové Evropě.

Jen málokdo by si myslel, že aktuálního lídra celé italské Serie A najdeme na spodku tabulky skupiny I. Přesto je to tak, Fiorentina v Evropské lize zatím nenaplňuje vysoká očekávání, která jsou spojena s jejím výborným vstupem do letošní sezony. Prolomí toskánský celek svou smůlu v pohárech právě na půdě druhého celku tabulky?

Fiorentina je po příchodu portugalského trenéra Paula Sousy oživeným strojem, který pracuje velmi přesně a efektivně. Někdejší trenér Basileje dokázal z hráčů vyždímat maximum a velmi rychle se přizpůsobil na tempo italské nejvyšší soutěže. V Serii A likviduje jednoho soupeře za druhým a v tomto trendu pokračovala Fiorentina rovněž v minulém kole.

I to se jí nadmíru povedlo a dostala se díky třem bodům na první příčku. Po duelu s Hellasem Verona zvládla také utkání s nováčkem z Frosinone, kterého smetla čtřymi brankami. A všechny z nich dokonce nasázela v průběhu první půle. Posledním ze čtyř střelců se stal záložník Mario Suárez, který se dlouhou dobu nemohl pořádně prosadit.

Dokonce se v posledních týdnech spekulovalo o tom, že je někdejší záložník Atlética Madrid v toskánské metropoli nešťastný a chce odejít. Vše se ale změnilo a Suárez je rázem nejspokojenějším občanem Florencie. Po utkání nadšeně sdělil: "Jsem moc šťastný, protože ty první chvíle nebyly jednoduché. Ale neztratil jsem víru a dál bojoval. Nakonec jsem dal svou první branku a věřím, že jich mnoho ještě bude následovat."

První utkání mezi těmito dvěma kluby mnoho radosti Fialkám nepřineslo, protože se radoval hostující Lech. Polský celek vyloupil stadion Artemia Franchiho způsobem, který Violu hodně bolel. Jasně lepší a aktivnější Fiorentina dvakrát inkasovala a branku naděje dokázala vstřelit až v nastaveném čase druhé půle. V utkání sice byla favoritem, ale fotbal je občas nevyzpytatelný.

Viole se po delší době vyhýbají vážnější zranění a forma drží i Giuseppemu Rossimu. Do duelu na stadionu Miejski v Poznani bude italský tým vstupovat z poslední příčky, avšak s aktivním skóre 6:4. Domácí jsou druzí, ale scóre mají záporné-2:3. Své působení ve Viole si pochvaluje i její největší ofenzivní zbraň.

Nikola Kalinić v rozhovoru pro oficiální stránky Violy prozradil: "Mám teď o více než tři kila méně, cítím se lépe a jím zdravěji. Zamiloval jsem si Florencii a celý tento klub. Je to jako jedna velká rodina a já se tu cítím skvěle. Máme výtečného trenéra, který má jasné představy a ví, co a jak dělat. Doufám, že se nám začne dařit i v evropských pohárech," přeje si urostlý zakončovatel.

Lech odehrál od doby, co přijel jako vítěz z Florencie, tři utkání. Dvě z nich vyhrál, ale minulé kolo nejvyšší polské soutěže se mu příliš nepovedlo. Remizoval s domácí Wroclawí, navíc musel po brance Flavia Paixaa ještě dotahovat. Fiorentina musí urazit cestu dlouho 1 050 kilometrů, aby se do Wroclawi dostala.

Není moc pravděpodobné, že bychom v základní jedenáctce domácích našli Szymona Pawłowského, protože ten jen jeden den před utkáním slavil své 29. narozeniny. Dostane k nim dárek v podobě výhry nad Violou? Hlavním rozhodčím bude pan Halis Özkahya, na čarách mu budou pomáhat rovněž turečtí arbitři Çem Satman a Ekrem Kan.
Lech Poznań - pravděpodobná sestava:
Burić - Ceesay, Arajuuri, Kaminski, Kadar - Linetty, Tetteh - Lovrencsics, Gajos, Pawlowski - Hamalainen
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Sepe - Tomović, Astori, Roncaglia - Blaszczykowski, Fernandez, Suarez, Pasqual - Verdú, Rossi - Babacar
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 3.80 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)32015:36
2.Lech Poznań (POL)31112:34
3.CF Os Belenenses (POR)31112:54
4.ACF Fiorentina (ITA)31026:43
Skupina J
Qarabağ Ağdam - AS Monaco  (čtvrtek 17:00)
Ve skupině J mohou stále postoupit vlastně všechny čtyři celky. Vždyť vedoucí Monako a poslední Karabach od sebe dělí jen dva body. Domácí sice měli být spíše na vedlejší koleji, ale rozhodně si teď nemusejí klást malé cíle. Především před vlastními fanoušky mohou daleko zvučnějším soupeřům pořádně zatápět.

Své o tom ví i Anderlecht, který si v dalekém Ázerbájdžánu brousil zuby na začátku října rozhodně na lepší výsledek než na těsnou porážku o jeden gól. Svěřenci Gurbana Gurbanova působí jistě především vzadu. Obranu tvoří, jednoduše řečeno, domácí reprezentace, která je perfektně sehraná a jen velmi málo chybuje.

I když by Gurbanovovi měl chybět, podobně jako v Monaku, Reynaldo, jeden ze tří Brazilců na soupisce, domácí kouč potvrdil, že nehodlá nic měnit na obvyklém rozestavení 4-2-3-1. "Jen na jeho postu bude hrát někdo jiný," smetl ze stolu spekulace. "Ale neřeknu vám, jestli bude hrát Mustafayev, který v předminulém kole ligy rozhodl zápas."

Karabach možná před začátkem Evropské ligy neočekával, že by se mohl prát o účast v její jarní části. Nyní však svoje cíle určitě přehodnotil. "Monako chce jednoznačně postoupit. Nějaký tlak tu je. Ale mí hráči jsou si plně vědomi odpovědnosti z tohoto utkání," sliboval Gurbanov. "Můžeme hrát proti komukoli. Uděláme vše pro dobrý výsledek."

ASM ví, že nemůže nic podcenit. Už jen cesta okolo 3500 kilometrů je pro všechny značně nepříjemnou záležitostí. Pro knížecí klub je to mimochodem vůbec nejdelší trip v historii v rámci evropských pohárů. A domácí zápas s Karabachem? Hubené vítězství musel zařídit až deset minut před koncem Lacina Traoré.

Hostující lodivod Leonardo Jardim si uvědomuje, že případný neúspěch v Baku by mohl mít hodně negativní dopad na setrvání v této soutěži. "Soupeřova obrana i záloha jsou velmi kvalitní. Naším cílem je vítězství, budeme hrát se vší úctou k němu. Je to pro nás důležitý zápas pro kvalifikaci do další fáze," říkal.

Možná že duel rozhodne jediná branka. Oba týmy totiž nepatří k vyloženě ofenzivním celkům a příliš gólů očekávat nemůžeme. "Bude to jiný zápas než před dvěma týdny, protože hrajeme venku," říkal forvard Stephan El Shaarawy. "Jsme připravení na splnění našeho úkolu. Ačkoli víme, že budeme čelit kvalitnímu protivníkovi."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.75 - 3.25 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tottenham Hotspur - RSC Anderlecht  (čtvrtek 21:05)
Tottenham se ve čtvrtek představí na White Hart Lane proti Anderlechtu a svému bruselskému soupeři má rozhodně co vracet. Spurs totiž v nedávném měření na belgické půdě prohráli 2:1 navzdory brzkému vedení a poněkud si zkomplikovali cestu za postupem ze své základní skupiny J. Přesto však tento zápas nedosahuje důležitosti nadcházejícího severolondýnského derby proti Arsenalu...

Kohouti se v posledních měsících těší výtečné formě, kterou jemně kazí právě jen zmíněná prohra na Anderlechtu. V domácí soutěži již svěřenci Mauricia Pochettina drží skvělou desetizápasovou neporazitelnost a řadí se tak ke kandidátům na boj o nejvyšší ligové příčky. Nedávné zápasy rovněž konečně sedly také hlavní útočné hvězdě Kohoutů Harrymu Kaneovi, jenž si v posledních dvou kolech připsal na konto hned čtyři zásahy.

Jednou trefou při poslední výhře 3:1 nad Aston Villou přispěl také belgický záložník Moussa Dembele, jenž doufá, že si svou pohodu přenese i do Evropské ligy. "Jsem se svou formou spokojený, ale myslím, že mám i prostor k výraznému zlepšení. Ještě několik týdnů zpátky jsem byl skoro bez zápasové praxe, ale teď se už začínám cítit v čím dál lepší kondici." "Skórovat více branek bylo něco, po čem toužím již delší dobu, takže jsem samozřejmě rád, že se mi v posledních dvou zápasech povedlo dvakrát trefit," pochvaluje si Dembelé v připomínce trefy proti Aston Ville a také týden zpět do sítě Bournemouthu. "Chci v tom pokračovat a být týmu užitečný."

Právě díky obratu výsledku domácího zápasu proti Spurs se Anderlecht dokázal vyšvihnout před svého londýnského soupeře na druhé místo za vedoucí Monako. Záložník Andy Najar ono první vzájemné utkání vynechal, ovšem nyní je již patřičně nažhaven dosáhnout na slušivý výsledek. "V prvním poločase jsme nehráli s tím správným myšlením," vrací se Najar k zápasu v Bruselu, kde se hosté ujali brzkého vedení zásluhou Eriksena. "Zato když s ním hrajeme, nedokáže nás porazit nikdo," hlásá směle dvaadvacetiletý záložník.

Tvrdou ránu pro Belgičany představuje vážné zranění Ivana Obradoviče, jehož poraněné koleno vyřadí minimálně na půl roku mimo hru. Chybět bude také lídr záložní řady Dennis Praet, jehož trápí svalové zranění. Na straně Spurs se naopak vrací do hry HSon Heung-Min a Nabil Bentaleb, oba hráči však pravděpodobně začnou čtvrteční utkání pouze na lavičce náhradníků. Byla by škoda jejich návrat uspěchat, zvláště když v neděli dojde na utkání největší z největších - derby s Arsenalem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.80 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AS Monaco (FRA)31203:25
2.Tottenham Hotspur (ENG)31115:44
3.RSC Anderlecht (BEL)31113:34
4.Qarabağ Ağdam (AZE)31022:43
Skupina K
Sparta Praha - Schalke 04  (čtvrtek 21:05)
Sparťané musí rychle zapomenout na nepovedený zápas v Plzni, protože už ve čtvrtek je v Evropské lize čeká utkání s vedoucím celkem skupiny K Schalke. Zatímco domácí budou chtít na Letné odčinit nedělní fiasko z domácí soutěže, německý soupeř si může vítězstvím zajistit s předstihem postup do vyřazovací části.

Ani jeden z týmů nepůjde do utkání v ideálním rozpoložení. Schalke totiž o víkendu v bundeslize jen remizovalo s nováčkem z Ingosltadtu (1:1) a navíc kvůli zlomenině ruky a následné operaci přišlo o stopera a kapitána Benedikta Höwedese.

Nastoupit by už ale měl útočník Klaas-Jan Huntelaar, který první zápas se Spartou vynechal. Nizozemský reprezentant je s 33 góly druhým nejlepším střelcem Evropské ligy a jejího předchůdce Poháru UEFA a navíc jediná branka ho dělí od hranice 50 gólů v pohárech, což se dosud povedlo jen 13 hráčům.

Ztráty počítá i Sparta, protože trenéra Zdeňka Ščasného stále trápí rozsáhlá marodka. Mimo hru jsou Lukáš Vácha, Michal Breznaník, Martin Frýdek, do utkání v Plzni nezasáhl kvůli zdravotním potížím ani kapitán Davida Lafata a nedělní zápas nedohrál s poraněným kolenem stoper Brabec.

"Nemá cenu něco zakrývat, Martin Frýdek nám velmi chybí, ale zítra hrát nebude. Pracuje na tom, aby po reprezentační pauze mohl hrát proti Liberci," řekl Ščasný. O startu Brabce a Lafaty se rozhodne na poslední chvíli. "Otazníků máme několik a to mě trápí. Každopádně s Davidem jsme stoprocentně silnější. Potvrdil to i proti Schalke, kde nastoupil a hned prvním dotekem s míčem dal gól," přidal.

Sparta navíc v Plzni prohrála 1:2, přestože celý druhý poločas hrála proti deseti. Promarnila tak tříbodový náskok na prvním místě tabulky před obhájcem titulu a tým podle médií dostal za předvedený výkon pokutu. Trest však můžou hráči odčinit a výsledek se Schalke by jistě přišel vhod.

"Základní úkol je na Plzeň zapomenout, protože nás čeká jiný zápas v jiné soutěži. To je na fotbale to krásné," uvedl Ščasný. "Utkání jsme si vyhodnotili. Hrubě jsme ho nezvládli, ale nebyla to třetí nebo čtvrtá prohra za sebou, takže nevím, proč by měl mít vliv na Schalke," prohlásil.

Sparta ani Schalke v dosavadním průběhu skupiny neprohrály, jejich první zápas před dvěma týdny skončil remízou 2:2. Letenský celek v Gelsenkirchenu dokonce sahal po senzační výhře, domácí ale v 73. minutě vyrovnali a udrželi před Pražany dvoubodový náskok v čele tabulky.

"V Gelsenkirchenu se Sparta ukázala jako velmi silný soupeř, byl to náš nejtěžší protivník," řekl kouč Schalke André Breitenreiter. "Ani zítra nečekám snadný zápas, nic to ale nemění na tom, že bychom rádi udělali ten nejdůležitější krok k postupu," dodal.

Sparta, která jako první ve skupině překonala obranu Schalke, má na kontě pět bodů a na druhé postupové příčce ji od třetího APOELu Nikósie dělí dva body. Poslední je Asteras Tripolis s jedním bodem.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Mareček, Costa, Holek, Hybš - Jiráček, Matějovský - Konaté, Dočkal, L. Krejčí - Fatai.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Fährmann - Caicara, Neustädter, Matip, Aogo - Sané, Goretzka, Kolašinac, Meyer - Di Santo, Huntelaar.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.60 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Asteras Tripolis - APOEL Nikósie  (čtvrtek 21:05)
Oba týmy potřebují nutně vyhrát, aby si udržely reálnou naději na postup. Remíza by s jejich šancemi opravdu notně zacloumala. Dá se říci, že se oba pokusí v druhé polovině skupinové fáze Evropské ligy předstihnout druhou Spartu, k tomu ale potřebují nepochybně tenhle dílčí úspěch. Asteras i APOEL jsou jinak ve slušné formě.

V tuhle chvíli je na tom nejhůře právě řecký celek, který má na kontě jen jeden bod. Naposledy svůj důležitý zápas v Nikósii nezvládl, a pokud by padl i tentokrát, znamenala by porážka téměř jisté vyřazení. "Jenže soupeř vyhrál v poháru a o víkendu porazil i v lize PAOK, takže získal sebedůvěru," připomněl Nectarios Petevinos.

Hostující manažer komunikace s médii si je vědomý, že zisk bodu prostě stačit nebude. "Jedeme do Tripolisu vyhrát, jestli chceme projít dál. Víme, že to bude obtížný úkol, protože i všem hlavním týmům z Řecka se tam nehraje dobře, těžko tam vyhrávají. Jsme ale připraveni. Víme, že se jedná o rozhodující zápas," dodával Petevinos.

APOEL by si určitě měl věřit. Kromě matného výkonu na Spartě ze začátku října si totiž jinak vede nadmíru skvěle. Především na domácí scéně nemá větší problém, šestkrát v řadě vyhrál a vede tabulku o tři body. Poslední dva ligové zápasy pro něj dopadly nad očekávání dobře. Nastřílel hned 12 gólů a přitom žádný neinkasoval!

Hostující kouč Temur Kecbaia dělá vše pro to, aby měl k dispozici kompletní kádr. A určitě je hodně rád, že v Řecku bude moci počítat s obránci Carlaem a Antoniadesem, dvěma pilíři základní sestavy, jež jsou zdravotně v pořádku. K zápasu ovšem neodcestovali Makrides s Efremem, kteří pokračují v individuálním tréninku.

Asteras v lize stoupá výše a pomalu a jistě se dává do pohody. Vstup do sezóny mu totiž nevyšel úplně podle představ, v posledních několika dnech se ovšem výsledkově zadařilo. "Snažili jsme se hlavně o to, abychom setřásli deku. Bylo to velmi, velmi obtížné," přiznával kouč Staikos Vergetis po víkendovém klání s PAOK.

V domácím dresu se s největší pravděpodobností neobjeví čerstvě zraněný obránce Giannoulis. "První zprávy, které od lékařů mám, hovoří o výronu. Asi bude chybět i v dalším utkání proti AEK Atény," prozradil Vergetis. "Myslím si, že tým už je z krize pryč. Když budeme pokračovat v této práci, budeme mít výsledky."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.25 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Schalke 04 (GER)32109:27
2.Sparta Praha (CZE)31205:35
3.APOEL Nikósie (CYP)31022:63
4.Asteras Tripolis (GRE)30122:71
Skupina L
FC Augsburg - AZ Alkmaar  (čtvrtek 21:05)
Vrací se do Augsburgu náznaky loňské formy? Tragický začátek sezony přišpendlil Bavory ke dnu bundesligové tabulky a v Evropské lize se zdálo, že místo myšlenek na postup budou spíše zahánět hrozící ostudu, poslední týdny se ale nesly ve formě herního i výsledkového zlepšení. Pokračovat v tom svěřenci Markuse Weinzierla chtějí i dnes doma proti Alkmaaru..

První evropský pohárový start ve více než stoleté historii klubu začal neslavně, dvěma prohrami 1:3 proti Partizanu i Athletiku, jenže první zápas na půdě mnohem zkušenějšího nizozemského soupeře už vyšel na výbornou: výhra 1:0, kterou vystřelil ostřílený záložník Piotr Trochowski, otevřela novou kapitolu klubových dějin. Teď je načase tento výsledek stvrdit i před vlastními fanoušky. Oba soupeři mají na kontě shodně po třech bodech, Athletic a Partizan po šesti, čili postup ještě rozhodně není ztracen; skupina L patří ohledně možného dalšího vývoje k těm vůbec nejotevřenějším.

Alkmaar nikdy v Německu nevyhrál a teď jej čeká tým, který nabírá sebevědomí; triumf z prvního vzájemného duelu sice rychle zastínila vysoká prohra 1:5 v Dortmundu, to je ale úděl, za nějž se provinční kluby jednoduše nemusí příliš stydět. Důležitější byly další dva duely, pohárový triumf 3:0 nad Freiburgem a také poslední remíza 3:3 proti Mainzu, kterou navíc Yoshinori Muto zachraňoval až ve třetí minutě nastavení. Nebýt Japoncova skvělého hattricku, mohl Weinzierl dost možná slavit další cennou výhru.

To u AZ je výkonnostní tendence přesně opačná. Čtvrtfinalisté Evropské ligy ze sezony 2013/14 mají nyní velké problémy, a odstartovala to právě domácí porážka s Augsburgem. Od té doby Alkmaar prohrál na Feyenoordu (1:3) a naposledy dokonce doma s Nijmegenem (2:4), výsledkem čehož je pád až na průběžnou jedenáctkou příčku tabulky Eredivisie. Alespoň ofenziva ale evidentně funguje, což platí i v Evropě, kde AZ na cestách už třikrát v řadě vstřelilo dva góly. Uvidíme, jak se s touto hrozbou popere domácí obrana v čele s Ragnarem Klavanem, estonským stoperem, jenž dříve sám za Alkmaar nastupoval (a vyhrál s ním i nizozemský titul).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.60 - 4.50 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - FK Partizan  (čtvrtek 21:05)
Ve skupině L se bude bojovat o první místo. Aktuální lídr, Athletic Club, totiž přivítá na svém hřišti Partizan Bělehrad, přičemž oba kluby mají na kontě shodně po šesti bodech a Basky drží na čele pouze lepší skóre. Srbové v říjnu v prvním vzájemném duelu prohráli a na San Mamés se budou chtít pomstít..

Výhra 2:0 v Bělehradu přerušila snový start Partizanu do soutěže; do té doby Partizan neztratil ani bod, vyhrál proti Augsburgu i Alkmaaru. Pohled na tabulku hovoří jasně: pokud se dnes někomu podaří urvat všechny tři body, bude jednou nohou v play-off. Remíza by znamenala udržení obou týmů na postupových příčkách, s takovým scénářem ale předem ani v jednom táboře nepočítají.

Přes zatím velice dobré výkony papírového outsidera skupiny bude Athletic jasným favoritem; ostatně na porážku čeká už pět zápasů napříč všemi soutěžemi. Není proto divu, že útočník Sabin Merino mluví o dobré atmosféře v kabině. "Hrajeme teď lépe a plynuleji než na začátku sezony. V útoku jsme hodně nebezpeční," pochvaloval si na předzápasové tiskové konferenci. "Únava z nahuštěného kalendáře může být problém, když se vám ale daří, moc ji necítíte."

To ovšem samozřejmě neznamená, že by hráči nepřistupovali k dnešnímu zápasu bez obezřetnosti; nikdo prý neočekává že se Partizan porazí sám. Úřadující srbský mistr prý představuje velice těžkého soupeře. "Jistě, vyhráli jsme v Bělehradě, nemůžeme si ale dovolit polevit," podotýká varovně Merino. "Máme jednoduchý cíl: Přistupovat ke každému zápasu stejně, hrát na maximum hned od první minuty. Taková je filozofie našeho klubu."

Jestliže v Bilbau se mohou těšit z nově nalezené formy, situace v srbském táboře je přesně opačná - kouč Zoran Milinković, pod jehož vedením Partizan vyhrál první dva skupinové zápasy, už u týmu není, opustil svoji pozici těsně před úvodním vzájemným zápasem proti Athleticu. Vystřídal jej Ljubinko Drulović, tomu se ale zatím ve třech pokusech nepodařilo zvítězit ani jednou. Naposledy srbský šampion prohrál v neděli 1:0 na půdě Metalacu a připsal si už pátou ligovou porážku v sezoně.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 6.00 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Athletic Bilbao (ESP)32016:36
2.FK Partizan (SRB)32016:56
3.AZ Alkmaar (NED)31024:53
4.FC Augsburg (GER)31023:63

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (41)

Přidat komentář
C-M@ster

Jsem optimista. Plzeň, Sparta i Liberec dneska 3 body.

Reagovat
oli9

je to možné stejně jako nula bodů. ty zápasy jsou absolutně vyrovnané

Reagovat
patrikhm

9bodů

Reagovat
smazaný uživatel

Bude velmi těžké se opět vytáhnout na Schalke, doma budou Sparťani podělaní. Plzeň i Liberec mají šanci.

Reagovat
smazaný uživatel

Schalke si z Prahy odveze zcela jiste tri body, tam bych vubec nepochyboval. Co moc nedokazu prekousnout ani po tom case je ta penalta proti Liberci, snad zafunguji bozi mlyny a Liberec vyhraje v Nizozemi. Co se tyka Plzne, nikdy jim neodpustim taktiku v domacim zapase stoleti proti Maccabi,tim pro me skoncili, at treba prohraji a vypadnou.

Reagovat
monty25
Reagovat
monty25

Jeden blbej gól...

Reagovat
smazaný uživatel

jsem škarohlíd, doufám, že Tottenham doma rupne

Reagovat
Spalovač šancí

Zatím to vypadá, že jaro bude bez českých týmů

Reagovat
smazaný uživatel

Wtf? Sak 2 z 3 su na 2. mieste..

Reagovat
Spalovač šancí

jsou, ale nezůstanou

Reagovat
patrikhm

ale hovno

Reagovat
Spalovač šancí

Na první pohled to vypadá, že sparta by to snad dát mohla. Ale klasicky selže v posledním zápase

Reagovat
smazaný uživatel

jn ,dost možná pojede v posledním kole na Kypr ubránit remízu, takže konečná

Reagovat
Uwe háže buly

Minimálně jeden tam bude..

Reagovat
Spalovač šancí

Tak snad Liberec dnes udělal důležitý krok

Reagovat
oli9

Tak co dnesla LFC opět 1:1 už po čtvrté za sebou v EL ? Vsadíte

Reagovat
johnik

dnes 1:3

Reagovat
Pipo123

Dnešná zostava Lazia to bude C-cko

Reagovat
skat

tak zkusil jsem si dneska vsadit na výrhu slovanu a schalke. Pokud to schalke nevyjde, tak mi to vadit nebude - v EL fandím všem českým týmům - co by mě naštvalo by byla plichta

doufám v boží mlýny a výhru v Groningenu, výhru naděje v Plzni a snad i kliku na letný (tam tomu ale moc nevěřím) - ale třeba se s04 bude šetřit na nedělní revierderby

Reagovat
dextroza_m

Doufám ve výhru všech a v postup taktéž...

Reagovat
smazaný uživatel

Ak chceme gaunerov musime skoncit druhy?

Reagovat
fenixLFC

musite postupit

Reagovat
Cobra

Reagovat
smazaný uživatel

Qarabag v tom dělá slušněj bordel

Reagovat
smazaný uživatel

K zápasu Marseille - Braga. Četl jsem, že hostům ukradli kopačky a ti kvůli tomu dokonce zvažují, že vůbec nenastoupí.

Reagovat
smazaný uživatel

První tiket; Neapol - Mydtjylland 1

Poznaň - Fiorentina 2

Tottenham - Anderlecht 1

Bilbao - Partizani 1

Minsk - Villareal 2

Plzeň - Rapid 1

Celtic - Molde 1

Marseille - Braga 1

Bellenenses - Basel 2

Ajax - Fener 2

2. tiket - Groningen - Liberec - max 3. goly

Sion - Girondins - max 2 goly

St. Etiene - Dnipro - min 4 goly

Kerke - Lisabon - min 4 goly

Dortmund - Gabala - min 4 goly

Tripolis - Nikosia - max 3 goly

Krasnodar - Thesalonika - max. 2 goly

Sparta - Schalke - min 3 banany a nakonec min 4 goly u zapasu: Aukšpurk - Alkmaar a Besiktas - Mašinka Moskva

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsem zjistil ze Besiktas už hral no,tak jedna chyba mi nevadí

Reagovat
FuckT

Napoli: Reina; Maggio, Chiriches, Koulibaly, Strinic; David Lopez, Valdifiori, Hamsik; El Kaddouri, Gabbiadini, Insigne

Reagovat
smazaný uživatel

Proti Dortmundu dneska chytá bývalý Baníkovec

Reagovat
mastakillah

Omar

Reagovat
mastakillah

Manoloooooool

Reagovat
FORZAMILAN

dobrý

Reagovat
M11

a druhy

Reagovat
mastakillah

Dneska dá nejmíň 3

Reagovat
olis

Strinic je dobry, dufam ze si to do zimy s tym prestupom rozmysli a aj Sarri mu bude davat viacej sancii, minimalne centre do 16tky vie lepsie ako Ghoulam

inak parada v akej pohodicke zvladame tieto EL zapasy aj s nahradnikmi, uplne postacuje Maggio ci Lopez na toto a aj tak sa na to pekne pozera

Reagovat
10

Reagovat
FuckT

Opat raz sme jasne ukazali, ze SSC patri do LM... a Gabbi si to pyta stale viac a viac...

Reagovat
Znalec

Augsburg nedal Morávka na soupisku pro EL

Reagovat
Pipo123

Toto je uplna pohoda, aby Bcko si tak davalo EL

Reagovat
Cobra

Maussaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele