Česká liga - souhrn 29. kola

20.05.2017, 18:55
Komentáře a souhrny
O majiteli českého titulu bude muset rozhodnout až poslední kolo. Slavia už pomalu slavila, když zvítězila v Mladé Boleslavi, Plzeň ovšem v samém závěru utrhla výhru v Brně a zůstává ve hře. Předposlední kolo naopak rozhodlo o sestupujících, o patro níže putují Příbram a Hradec Králové...

1. FC Slovácko - Slovan Liberec 0:1

20.05.2017 17:00

Góly: 2. Ubong Ekpai

Fotbalisté Liberce potvrdili zlepšenou formu a v předposledním ligovém kole vyhráli 1:0 na hřišti Slovácka. Jediným gólem o tom rozhodl už ve druhé minutě Ubong Ekpai. Slovan je tak v tabulce po čtvrté výhře z posledních šesti zápasů devátý, Slovácko naopak pošesté za sebou body ztratilo.

Liberec se na trávníku Slovácka moc dlouho nerozkoukával a už po dvou minutách dostal hosty do vedení po povedené Ševčíkově přihrávce Ekpai, který střelou po zemi do protipohybu zaznamenal svou čtvrtou jarní trefu.

Hosté byli i nadále aktivnější a Slovácko se s obtížemi snažilo odolávat rozvíjejícímu se tlaku Liberce, přesto to paradoxně byli domácí, kteří mohli po čtvrthodině hry skórovat, když se hned třikrát do šance řítil Koné.

Poprvé se po Machalíkově uvolnění dostal k zakončení, ale pálil doprostřed brány a Dúbravka ji bezpečně kryl. Podruhé už hostujícího brankáře překonal, ale jeho střelu zastavila levá tyč. A do třetice byl tožský útočník v hlavní roli při rodícím se brejku čtyř domácích na dva Liberecké, ale nepodařila se mu přihrávka na nabíhající spoluhráče.

Po této sérii akcí domácích se obraz hry zcela otočil a bylo to Slovácko, kdo započal obléhání Dúbravkovy svatyně.

Divácky atraktivní utkání, plné zajímavých akcí a šancí, pokračovalo i nadále a po přímém kopu se k nebezpečné hlavičce dostal hostující kapitán Baroš, jeho přesný pokus pod břevno vytáhl Daněk na roh.

Gól do šatny měl na své hlavě domácí Navrátil, který po Koného uvolnění a následném centru ve stoprocentní šanci trestuhodně selhal a nechal vyniknout Dúbravku.

Festival šancí pokračoval i po změně stran. Po hodině hry se z gólu mohl radovat Liberec, když po brejku fauloval Daněk pronikajícího Ševčíka. Baroš ale nařízený pokutový kop neproměnil a svůj dloubák poslal nad břevno.

Slovácko se dočkalo gólu po akci Tetteha a střele Koného, radost domácím ale zkazil zvednutý praporek pomezního sudího. Pomyslnou tečku za utkáním pak udělal střelou do tyče z přímého kopu na hranici šestnáctky hostující Potočný, to ho ale mrzet nemuselo, protože jeho tým uhájil hubené vítězství 1:0.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - FC Hradec Králové 3:2

20.05.2017 17:00

Góly: 24. Václav Kadlec, 30. Josef Šural, 55. David Lafata - 70. Jakub Šípek, 90+1. Adam Vlkanova

Fotbalisté Hradce Králové dnes prohráli v 29. kole na hřišti Sparty 2:3 a po roce v nejvyšší soutěži se vracejí do druhé ligy. K sestupu předposlední celek tabulky odsoudily góly Václava Kadlece, Josefa Šurala a Davida Lafaty a také remíza Jihlavy s poslední Příbramí 1:1 a výhra Bohemians 1905 nad Karvinou 2:0. Za Východočechy snižovali Jakub Šípek s Adamem Vlkanovou.

Sparta měla před zápasem již tradičně problémy se sestavou, protože kromě dlouhodobě zraněných nebyl ani na lavičce Mario Holek. Ve stoperské dvojici tak s Michalem Kadlecem musel zaskočit Vjačeslav Karavajev, který dosud nastupoval na pravém kraji obrany.

Úvodní šance sice patřila Hradci, ale Pavel Černý v těžké pozici trefil pouze jednoho z obránců. Naopak Sparta se prosadila hned z první vážnější příležitosti. Ve 24. minutě se o to z otočky postaral Václav Kadlec, který tak symbolicky oslavil dnešní 25. narozeniny.

Sparta byla i nadále velmi efektivní. Po půlhodině hry sice z přímého kopu jen těsně minul David Lafata, ale minutu na to už vedli domácí o dvě branky. Po centru se u vzdálenější tyče dostal k míči Josef Šural a připsal si čtvrtý gól v posledních čtyřech zápasech.

Po přestávce se dlouho hrálo jen na jednu branku a v 55. minutě toho využil David Lafata. Sparta se díky němu ujala vedení 3:0 a kapitán letenského celku si připsal 15. gól v sezoně, kterým se v čele tabulky střelců dotáhl na vedoucího Milana Škodu ze Slavie.

Hradec přesto dokázal ještě zápas zdramatizovat. V 69. minutě se po rohovém kopu dostal k míči za vápnem nikým nehlídaný Šípek a zamířil přesně k tyči. V nastavení snížil na rozdíl jediné branky Adam Vlkanova, ale pro Východočechy to však bylo příliš málo a příliš pozdě. Nejvyšší soutěž opouští spolu s poslední Příbramí, Sparta si naopak pojistila třetí místo. Východočeský celek sestoupil potřetí za posledních pět let, zatím se ale pokaždé dokázal po jedné sezoně ve druhé lize vrátit.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - MFK Karviná 2:0

20.05.2017 17:00

Góly: 10. Jevgenij Kabajev, 42. Martin Dostál

Fotbalisté Bohemians 1905 ve 29. ligovém kole doma porazili nováčka Karvinou 2:0 a zachránili se v nejvyšší soutěži. Pražanům pomohla i porážka Hradce Králové 2:3 na Spartě, po níž Východočeši sestoupili ještě před závěrečným utkáním sezony proti Bohemians. O góly se v Ďolíčku postarali už v první půli Rus Jevgenij Kabajev a Martin Dostál. "Klokani" ukončili sérii porážek, která trvala čtyři zápasy.

První obrovskou šanci si vypracovala ve čtvrté minutě Karviná z rohu, ale volný Wágner z bezprostřední blízkosti nepřekonal brankáře Fryštáka. Bohemians naopak v desáté minutě otevřeli skóre. Kuchta vrátil odražený míč hlavou do šestnáctky a Kabajev propálil Laštůvku.

Karvinského brankáře po dvaceti minutách znovu překonal Kabajev, jehož druhý gól však nebyl uznán kvůli ruce Kuchty. Domácí hráli ve velkém tempu a soupeře jasně přehrávali. Ve 41. minutě přidal pojistku Dostál, který přímý kop z úhlu zatočil o tyčku do sítě. Hosty poté od třetí branky zachránil Laštůvka a výborně vytáhl Haškovu střelu.

Bohemians vstoupili aktivně i do druhého poločasu. Šmíd tvrdou ránou z dálky minul branku, Bergerův pokus tečovala karvinská obrana těsně vedle. Vršovický tým ale pak ubral z tempa a do zakončení se několikrát dostala i Karviná. Panák nejprve z dálky a poté i hlavou nemířil přesně. Vedle hlavičkoval i Kalabiška.

V 79. minutě Kabajev postupoval na karvinskou branku, ale zamířil jen doprostřed a Laštůvka míč vyrazil. Krátce před koncem ještě Hošek hlavičkoval do břevna domácí branky. "Klokani" nakonec nepřipustili žádné drama a mohli slavit udržení v lize.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - FK Teplice 0:0

20.05.2017 17:00

Góly: -

Tepličtí fotbalisté uhráli bezbrankovou remízu v Jablonci a uchovali si naději na účast v Evropské lize. Neporazitelnost protáhli už na devět zápasů a před posledním kolem snížili ztrátu na čtvrtou Mladou Boleslav na jediný bod. Budou doufat, že Středočeši v závěru soutěže za týden v Liberci znovu zaváhají, což by je spolu s výhrou nad Duklou posunulo do pohárové Evropy.

Hosté měli blízko ke gólu už v osmé minutě. Střelu Ljevakoviče jablonecký obránce Pernica nešťastně tečoval do protipohybu brankáře, ale Hrubý stihl zareagovat a míč, který reflexivně vykopl na tyč, se odrazil zpátky do jeho náruče. To však byla jediná vážnější akce prvního poločasu, v němž Jablonec vůbec nevypadal jako tým, který má na domácím hřišti nejproduktivnější útok z celé ligy.

Až po změně stran musel Teplice několikrát podržet brankář Grigar. Ve 46. minutě si poradil s Považancovou střelou z dálky, o jedenáct minut později se ho pokusil přehodit Trávník z poloviny hřiště, ale teplický gólman se stihl vrátit.

Čtvrthodiny před koncem se znovu vyznamenal jeho jablonecký protějšek Hrubý, který vytáhl chytrou Vošahlíkovu střelu na roh. V závěru mohl domácím zajistit vítězství střídající Mihálik. Sám proti Grigarovi se pokusil teplickému gólmanovi prostrčit míč mezi nohama, ale neuspěl a zápas skončil dělbou bodů.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Fastav Zlín 1:0

20.05.2017 17:00

Góly: 58. Jan Holenda

Fotbalisté Dukly Praha porazili v utkání 29. kola první ligy vítěze poháru Fastav Zlín 1:0 díky brance Jana Holendy z 58. minuty. Hosté se tak tři dny po triumfu v pohárovém finále nad Opavou vrátili do ligové formy, když prohráli už čtvrté utkání v nejvyšší soutěži v řadě. Naopak domácí bodovali už potřetí za sebou.

Tempo zápasu týmů neohrožených sestupem i bez možnosti vybojovat pohárové příčky udávala od úvodních minut Dukla. Do dobrých příležitostí se po centrech Podaného dostali nejprve Mustedanagič, který ale z voleje minul, a Šimůnek, jehož hlavička jen těsně netrefila branku.

Na opačné straně zahrozil pouze autor vítězného gólu z finále poháru proti Opavě Bartolomeu, avšak jeho pokus domácí brankář Rada zlikvidoval. Největší šanci otevřít skóre měli pak v závěru prvního poločasu opět domácí. Holenda ale z malého vápna zasáhl pouze zlínského gólmana Dostála.

Po přestávce se však už Holenda dokázal prosadit. V 58. minutě si naběhl na centr aktivně hrajícího Podaného a hlavou dal jediný gól utkání. Svým sedmý zásahem v sezoně tak připravil Zlínu už sedmou porážku z posledních osmi zápasů. Pro Duklu pak výsledek znamenal bodový zisk ve čtvrtém z posledních pěti duelů.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Viktoria Plzeň 0:1

20.05.2017 17:00

Góly: 90+2. Michael Krmenčík

Fotbalisté Viktorie Plzeň zůstali ve hře o titul zásluhou výhry 1:0 v Brně. Zisk tří bodů zachránil obhájcům titulu až gól Michaela Krmenčíka v 90. minutě. Plzeň tak udržela dvoubodovou ztrátu na vedoucí Slavii. Utkání bylo současně domácí rozlučkou kapitána Pavla Zavadila, který po sezoně míří do Opavy.

Brňané se snažili v úvodu o aktivní hru, záměr jim ale dlouho nevydržel. Jedinou vážnější šanci měl Řezníček, s jeho střelou si ale brankář Bolek snadno poradil.

Plzeň postupně získala územní převahu, která ale nevedla do šancí. Za celý první poločas Viktoria se před důraznou obranou soupeře neprosadila a brněnskou branku neohrozila. Zůstalo jen u náznaku šanci. Ve 12. minutě po Hubníkově centru Krmenčík hlavou vysoko přestřelil, o čtyři minuty později Petrželův centr přistál v Melichárkově náruči.

Plzeňský trenér Bečka musel už ve 36. minutě sáhnout k první změně v sestavě. Po souboji s Řezníčkem ve středu hřiště se zranil stoper Hejda, kterého nahradil Matějů. Těsně před přestávkou zahrozil Bakoš, jehož střela z trestného kopu ale minula branku.

Po změně stran Plzeň zrychlila hru a také zpřesnila kombinační souhru. Získala ještě výraznější územní převahu, s hrou do plné obrany si ale příliš nevěděla rady. Ve 49. minutě po Pilařově centru z levé strany hlavičkoval z úhlu Matějů, který ale Melichárka nepřekonal. O pět minut později Krmenčík hlavičkou netrefil branku.

Zbrojovka spoléhala jen na brejky. V 58. minutě zachránil situaci za cenu žluté karty brankář Bolek, jenž po vyběhnutí před trestné území fauloval Přichystala. Jelikož ale nešlo o vyloženou šanci, sudí vytáhl jen žlutou kartu.

Trenér Bečka se pokusil oživit neproduktivní hru svých svěřenců zařazením Kopice a Poznara. V závěru plzeňský tlak ještě zesílil. V 83. minutě po rohovém kopu Hájek těsně minul branku. Nervózně hrající hosté se prosadili až v 90. minutě, když únik Kopice po pravé straně proměnil Krmenčík a udržel naděje Plzně na obhajobu titulu.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Slavia Praha 1:2

20.05.2017 17:00

Góly: 89. Jan Chramosta - 11. Michael Ngadeu, 85. Ruslan Mingazov

Fotbalisté Slavie zvítězili v předposledním 29. ligovém kole v Mladé Boleslavi 2:1 a jsou krok od titulu. Pražané udrželi dvoubodový náskok v čele tabulky před mistrovskou Plzní a k zisku ligového primátu jim bez ohledu na výsledek Viktorie stačí porazit v závěrečném domácím utkání na Strahově Brno.

Hosty poslal v Boleslavi v jedenácté minutě do vedení Michael Ngadeu, v 85. minutě přidal druhý gól Ruslan Mingazov a minutu před koncem už jen snížil Jan Chramosta. Domácí poprvé po sedmi kolech prohráli a na čtvrtém místě tabulky, které znamená účast v předkole Evropské ligy, mají jednobodový náskok před pátými Teplicemi.

Slavistický trenér Šilhavý musel udělat změny v záloze. Ze zdravotních důvodů chyběli Barák se Sýkorou, na pravém kraji zálohy tak poprvé od derby nastoupil od začátku Tecl a v útoku hrála dvojice Škoda a Mešanovič.

Boleslav nezachytila úvod a Slavia si díky tomu od prvních minut vytvořila tlak, který brzy korunovala vedoucí brankou. V desáté minutě zblokovala Zmrhalovu šanci obrana na roh, po němž přetlačil Ngadeu nedůrazného Vejmolu a hlavou otevřel skóre. Kamerunský vítěz letošního afrického šampionátu dal pátý gól v české lize.

Boleslav se nemohla dostat do tempa a nedařilo se jí navázat na výkon z Plzně, kde v minulém kole vedla 3:0 a nakonec remizovala 3:3. Domácí za první půli neměli šanci a naopak mohli být rádi, že v 33. minutě neinkasovali podruhé, když Lüftnerova hlavička prolétla jen těsně vedle.

Domácí vstoupili do druhé půle aktivněji, ale nebezpečnější byla i dál Slavia. Mešanovič nejprve v tísni mířil mimo a poté ho vychytal Vejmola. Boleslav začala hrozit až s příchodem střídajícího Chramosty.

Po hodině hry poprvé vážněji zasahoval hostující gólman Pavlenka, který vytáhl střelu bývalého slávisty Železníka. Boleslav ožila a chvíli poté měl blízko k vyrovnání Chramosta. Brankář Pavlenka špatně vyběhl, ale domácí útočník to nepotrestal a zamířil vedle.

Deset minut před koncem mohl rozhodnout hostující Bořil, jehož střelu zastavilo až břevno. Boleslav pak vystupňovala tlak a Slavii po Přikrylově střele podržel Pavlenka. V 85. minutě Pražané pojistili své vedení. Míč se z levé strany dostal až před střídajícího Mingazova, jemuž první pokus o střelu nevyšel, ale z druhého už k tyči zvýšil.

Minutu před koncem ještě zdramatizoval snižující trefou k tyči závěr střídající Chramosta, ale Slavia už klíčovou výhru udržela. Mrzet jim nemusely ani dvě zahozené šance v závěru v podání Mingazova a Hušbauera.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - 1. FK Příbram 1:1

20.05.2017 17:00

Góly: 7. Petr Hronek - 87. David Štěpánek (vl.)

Fotbalisté Příbrami sestupují z první ligy, ve které hráli nepřetržitě od roku 2008. V předposledním kole v přímém duelu o záchranu jen remizovali 1:1 v Jihlavě, na kterou tak ztrácí pět bodů a sestup už nemohou odvrátit. Jihlavu, která se zachránila v páté sezoně po sobě, poslal do vedení Petr Hronek, hosté už jen v závěru srovnali po vlastní brance Davida Štěpánka.

Jihlava do klíčového zápasu vstoupila výborně, protože už po šesti minutách hry šla do vedení. Roh z kopačky kapitána Vaculíka poslal hlavou přesně k pravé tyči Hruškovi branky záložník Hronek.

Vyrovnat nepříznivý vývoj skóre mohl po kombinaci Kukuce s Rezkem hned z protiútoku Suchan, ale jeho střelu dokázal vyrazit Rakovan. Gólovou akci Příbrami zastavil faul na domácího Dvořáka.

Příbram se radovala z vyrovnání v 29. minutě, když míč skončil v síti po teči domácího stopera Krejčího, ale sudí branku neuznali pro ofsajd Rezka. Jinak ale Středočeši nebyli nijak nebezpeční. Naopak to mohla být Jihlava, kdo mohl po půlhodině hracího času jít do dvoubrankového vedení. Krejčí poslal na 35 metrů přesný pas na Hronka, který ale sám ve velkém vápně placírkou vůbec netrefil příbramskou branku.

V závěru prvního poločasu mohla Příbram srovnat, když Kukecův centr z rohu sice vyrazil Rakovan, ale ke střele se dostal Tomáš Pilík, který ale pálil mimo tři tyče domácí svatyně. Po přestávce to dlouho vypadalo, že jediným ohrožením branky bude nepříliš přesný pokus Kukece z 35 metrů.

Definitivní jistotu záchrany Vysočině mohl 13 minut před koncem dát Rabušic, ale jeho pokud po přihrávce Hronka jen orazítkoval tyč příbramské branky. Domácí se zaměřili na defenzívu, hosté se tlačili dopředu, ale dlouho nedokázali najít recept na obranu Jihlavy.

Až tři minuty před koncem vyrovnali, když si vlastní gól vstřelil Štěpánek, který si ve skluzu srazil míč do vlastní svatyně po Kukecově střílené přihrávce do vápna. Příbram už si ale potřebnou výhru nevybojovala a míří o soutěž níže.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha29199161:2266
2.Viktoria Plzeň29197345:2164
3.Sparta Praha29168546:2556
4.FK Mladá Boleslav291310647:3349
5.FK Teplice29139738:2448
6.Fastav Zlín291081132:3538
7.Dukla Praha291071238:3537
8.FK Jablonec29812941:3836
9.Slovan Liberec29991127:2836
10.MFK Karviná29971339:4734
11.Zbrojovka Brno29614932:4132
12.1. FC Slovácko296131028:3731
13.Bohemians Praha 190529771522:3828
14.Vysočina Jihlava29691426:4527
15.FC Hradec Králové29731928:5124
16.1. FK Příbram29641929:5922

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (381)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele