Česká liga - preview 23. kola

07.04.2017, 08:35, aktualizováno 09.04.2017, 08:37
Previews
Sparta na jaře nevyhrává a tři body by se jí náramně hodily ze souboje s Brnem, aby si pojistila třetí příčku tabulky. Jablonci se daří před vlastním publikem a potvrdit to hodlá proti tápajícímu Zlínu...
FK Jablonec - Fastav Zlín  (neděle 15:00)
Další klíčová bitva v bojích o poháry bude svedena na jablonecké Střelnici, kam zavítá trápící se Fastav Zlín. Ševci doufají, že jarní prokletí zlomili postupem v poháru, ovšem předvést to musejí až na hřišti.

Jablonec zatím může být s jarní části spokojen, prohrál totiž jen jedno utkání na Dukle, jinak pravidelně boduje, což ho zároveň vrátilo do hry o evropské poháry. Severočechům patří sice až sedmé místo, ale na pátý Fastav ztrácí šest bodů, takže pokud ve vzájemném zápase zvítězí, bude rozdíl mezi oběma kluby již jen tříbodový. "Nečeká nás zase jednoduché utkání. Zlín má v poslední době nevyrovnané výkony. Prohráli doma s Hradcem a hned na to v týdnu vyhráli v Liberci 4:2. Výhodou pro nás je, že Zlín musí dvakrát cestovat sem na sever. Nevím, jestli Zlín zápas v Liberci nakopl, ale bude to těžké utkání," upozorňuje trenér Zdeněk Klucký.

Zlín na jaře ještě nevyhrál a takřka přesně kopíruje loňskou sezonu. Ševci ale doufají, že se nyní vše změní v jejich prospěch. Proč to na jaře Zlínu nevychází je otázkou. "Do pohárů chceme, bohužel si to zatím sami komplikujeme. Ale proti silnějším hrajeme dobře, spíš na papírově slabší nám to nejde," povzdechl si manažer Zlína Zdeněk Grygera.

Ševci naposledy doma vybouchli s Hradcem Králové, tedy týmem, který hraje o holé přežití a ztracené body budou chtít z Jablonce přivézt zpátky. Výhodou budou mít v kompletním kádru, protože kouč Páník nikoho nepostrádá. Jablonec to má v tomto ohledu složitější, chybět mu budou Zrelák, Doležal i gólman Hrubý.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Jankovič, Pernica, Beneš, Hanousek - Hübschman - Trávník, Pospíšil, Mehanovič, Zelený - Mihálik
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Pazdera, Jugas, Gajič, Matejov - Vukadinovič, Živulič, Hnaníček, Traoré, Holík - Beauguel
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.06 - 3.17 - 4.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - Zbrojovka Brno  (neděle 17:30)
Třetí tým tabulky Sparta přivítá v dalším prestižním zápase Zbrojovku Brno a i když ví, že první Plzeň i druhá Slavia zvítězily, nic jiného než tři body nebere. Brno sice na jaře bůhví jak neválí, na druhou stranu ho na jaře ještě nikdo neporazil.

"Brno jsme viděli asi ve čtyřech, pěti zápasech a já bych zvedl varovný prst - sice nedávají branky, ale mají spoustu brankových příležitostí. Mají velmi nebezpečné, rychlé hráče a ještě udělali hráče černé pleti z Prešova, který je velmi rychlý a nebezpečný," varuje před Zbrojovkou asistent trenéra Stanislav Hejkal. Jarní bilance Zbrojovky je následující, šest zápasů, z toho pět remíz a rovnou čtyři byly bezbrankové. Hosté dokázali porazit jen Slovan Liberec nejtěsnějším rozdílem. Zbrojovka tak sice neprohrává, ale její situaci v tabulce to zas tak neprospívá. S třináctým místem rozhodně nepanuje spokojenost, zvláště když patnáctá Jihlava je vzdálená jen šest bodů.

Formu nemá ani Sparta, i když v derby nám ukázala, že má pořád vynikající tým a když chce, je schopná zase vyhrávat. Sparťanské šance na titul jsou už minimální a bledě to vypadá i s druhým místem, které zajistí předkolo Ligy mistrů. Dokud se však liga bude hrát, Sparta musí dle Petra Rady vyhrávat.

"Čekají nás osobní souboje, nátlaková hra, to vše Petr Rada ordinuje. I proto na Spartě sáhli k tomuto impulzu. Pravdou je, že v derby podala Sparta nadstandardní výkon a byla lepším týmem," zmínil trenér Svatopluk Habanec.

Spartě se proti Brnu dlouhodobě daří, na druhou stranu v posledních dvou zápasech nevyhrála. Minulou sezonu prohrála v Brně 0:1 a letos na stejném hřišti jenom remizovala 3:3.

Kouč Petr Rada stále nemůže počítat s celou řadou zraněných hráčů, ať už je to Costa, Hovorka, Mazuch, Zahustel, Frýdek nebo Rosický. Nepomůže ani středopolař Vácha, který nasbíral čtyři žluté karty. Jaký to rozdíl oproti hostům, kteří vezou do Prahy kompletní kádr.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Koubek - Karavajev, M. Kadlec, Holek, Hybš - Konaté, Sáček, Mareček, V. Kadlec - Lafata, Josef Šural
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Jakub Šural, Pavlík, Kijanskas, Jablonský - Zavadil, Polák - Ashiru, Taščij, Lutonský - Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 4.50 - 8.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - 1. FK Příbram  (sobota 17:00)
Slovácko už osm zápasů v řadě nenašlo přemožitele a tuto sérii hodlá natáhnout i v souboji s poslední Příbramí. Středočeši pochopitelně nevzdávají boj o záchranu a pokud na Moravě uspějí, mohou snížit manko už jen na tři body.

Slovácko ještě na jaře nenašlo přemožitele, nadruhou stranu zvítězilo jen v jednom utkání proti Mladé Boleslavi. Sérii neporazitelnosti poněkud kazí i fakt, že hned ve čtyrech případech remizovali svěřenci Stanislava Levýho 0:0. To by se mělo proti poslednímu týmu soutěže změnit, zvláště když Příbram na hřištích soupeřů ještě nevyhrála.

"Méně atraktivnější soupeř oproti Spartě, Slavii a té špičce, je to ale důležitý zápas a stále se hraje o tři body," odmítá podcenění domácí Patrik Šimek. Slovácko první zápas v Příbrami vyhrálo 1:0, brankou Tomáše Ťoka deset minut před koncem.

Příbram je sice nadále poslední, ale za uplynulé tři kola nasbírala šest bodů a ty zásadně mění její šance na konečnou záchranu. Svěřenci Kamila Tobiáše ztrácejí na čtrnáctý Hradec Králové už jen šest bodů a navíc mají jedno utkání k dobru! Pořád ale platí, že v Uherském Hradišti bude vysoce favorizovaný domácí tým. Dokáže tam Starkův klub překvapit a zvítězit?

Slovácku bude chybět zraněný Rada a vykartovaný Civič. Příbram je na tom podobně, Krameš i Pilík nasbírali čtyři žluté karty a především absence kapitána Pilíka je pro trenéra Tobiáše velice nepříjemná.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Reinberk, Hofmann, Břečka, Šimko - Šumulikoski - Navrátil, Daníček, Machalík, Havlík - Zajíc
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Tregler, Chaluš, Jiránek, Divíšek - P. Pilík, Suchan, Trapp, Rezek, Bazal - Kacafírek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.20 - 7.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians Praha 1905 - Vysočina Jihlava  (sobota 17:00)
Martin Hašek si coby kouč Bohemians odbude v Ďolíčku premiéru a jeho svěřenci mají jasný úkol, konečně zvítězit a odrazit se od nelichotivého postavení. Na Bohemku přijede odhodlaný soupeř z Jihlavy, který v rámci boje o záchranu usiluje o každý bod.

"Můj úkol bude připravit mužstvo v krátkém čase co nejlépe tak, abychom uspěli. Přijít ve středu na trénink a v sobotu hrát zápas, to není jednoduché. To, že jsem na Bohemku chodil a mám nasbírané určité informace, vnímám jako svoji výhodu," prohlásil kouč Martin Hašek. Bohemku přebírá v psychicky zoufalém stavu, vždyť Klokani na jaře ještě nevyhráli a to se především na podzim prezentovali velice dobrými výkony. "Kluci za sebou mají deset zápasů bez vítězství, tak je potřeba především pracovat na tom, aby se uvolnili. Aby je psychika nebrzdila ve výkonu, na který objektivně mají," dodává nový kouč. Bohemka v lize naposledy prohrála s poslední Příbramí a když následně vypadla i z MOL Cupu, nebylo na co čekat. Realita je taková, že místo poklidného středu se Klokani pohybují příliš blízko sestupovému pásmu a právě před Jihlavou mají jen čtyřbodový náskok.

Jihlava také není v úplně optimálním rozpoložení. Před týdnem sice brala bod za remízu se Slováckem, ale v boji o záchranu je to pořád málo.

"Hráči Bohemians už dlouho čekají na výhru a v sobotu budou mít maximální motivaci, aby na ni dosáhli. Jejich snahu umocní fakt, že je poprvé povede nový trenér, před kterým se budou chtít předvést v tom nejlepším světle. Můžeme očekávat, že Martin Hašek změní složení jedenáctky se třemi obránci, které Klokani v jarních ligových zápasech praktikovali, na rozestavení 4 - 4 - 2, které pro něj bylo typické ve Vlašimi," uvedl asistent trenéra Kameník.

Bohemka se bude muset vypořádat s absencí obránce Švece i se zraněným Vrzalem a zdali nastoupí Šmíd nebo Hašek mladší zůstává otázkou. Klasické marodéry postrádá i Vysočina, jedná se o Urblíka, Kryštůfka a Mišůna.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Dostál, Buchta, Krch, Havel - Jindřišek, Jirásek - Hašek, Mašek, Luts - Kabajev
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Tlustý, Urdinov, Rosa, Tlustý - Batioja, Štěpánek, Vaculík, Ikaunieks - Dvořák, Rabušic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.63 - 3.73 - 6.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Slovan Liberec  (sobota 18:15)
Zajímavý duel nabídnou teplická Stínadla, kam v rámci severočeského derby zavítá Slovan Liberec. Skláři na jaře předvádějí zajímavé výkony a zatím prohráli jen jednou, i proto budou v zápase mírnějším favoritem.

Teplice se s Libercem utkaly nesčetněkrát a vždy šlo pikantní souboj. V nedávných letech míval navrch Liberec, alespoň co se postavení v tabulce týče, v letošní sezoně je ale vše jinak. Teplice jsou šestí a stále mohou pomýšlet na evropské poháry, to Liberec má útrum. V lize je až jedenáctý a v týdnu vypadl i z MOL Cupu.

"Je to pro nás vždy nepříjemný soupeř. Naposledy jsme od něj dostali doma trojku, na podzim jsme tam prohráli nula dva. Věřím, že když dáme první gól my, tak se to otočí na naši stranu," prohlásil záložník Ljevakovič. Pravda, Teplicím se poslední tři zápasy proti Slovanu vůbec nepodařily, ale nyní mají formu vše odčinit. Skláři v minulém kole sahali po překvapivém vítězství v Plzni, ale nadějné vedení 2:0 před koncem zápasu neudrželi a nakonec remizovali 2:2.

To Liberec zvítězil nad Karvinou 2:0 a potvrdil zisk bodu v souboji se Slavií. Zdá se, že se svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského přeci jenom zvedají. Je ale otázkou, co s nimi udělá vypadnutí z MOL Cupu, protože to byla už poslední možná cesta do Evropské ligy, jejíž skupinovou fázi letos Slovan hrál.

Co se týče absencí, tak mnohem lépe jsou na tom Teplice, kterým bude chybět pouze vykartovaný Jeřábek. Něco takového by si Jindřich Trpišovský jistě přál, ale realita je úplně někde jinde. Se zraněním laborují Coufal, Latka a Karafiát a nejrůznější potíže mají, nebo měli Dúbravka, Breite, Baroš, Graiciar, Kerbr, Machuča a Bartošák. U všech je tedy možný start nejistý.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Chudý - Vondrášek, Ljevakovič, Šušnjar, Krob - Soungole, Kučera - Fillo, Hora, Nivaldo - Červenka
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hladký - Mikula, Kúdela, Polák, Kerbr - Souček - Ekpai, Ševčík, Potočný, Vůch - Voltr
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.92 - 3.40 - 4.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
MFK Karviná - Slavia Praha  (sobota 20:15)
Slavii čeká těžký úkol, splnit povinnost a v Karviné získat tři body. Sešívaní už vědí, že jedině výhra je udrží v těsném kontaktu s Plzní, proto jakékoliv zaváhání může být v boji o titul osudové.

Karviná ale rozhodně nepředstavuje snadného soupeře. Domácí sice naposledy dvakrát prohráli, ale především proti Plzni nezanechali vůbec špatný dojem. Předtím Karviná čtyři zápasy v řadě neprohrála a pohodlně se usadila v první polovině tabulky. Zápas s pražskou Slavií představuje další velkou výzvu. "Moc se na to těšíme a jsme rádi, že už deset dnů předem bylo vyprodáno. Svědčí to o velkém zájmu fandů a my se pokusíme udělat vše pro to, abychom tentokrát byli úspěšní," slíbil trenér Jozef Weber 

Snem domácích je porazit soupeře ze silné trojky, tedy Plzeň, Slavii nebo Spartu. "Blizoučko jsme byli s Plzní a ani na podzim právě na Slavii jsme od toho nebyli daleko. Opravdu si všichni přejeme, aby se nám to konečně podařilo. Je to pro nás všechny velká motivace," potvrdil kouč MFK Karviná.

Slavia je sice velký favorit, ale zápas v Karviné nejspíše nebude procházkou růžovým sadem. "Nečeká nás nic jednoduchého. Ale v derby a v Liberci jsme neudělali tři body, takže chceme bodovat naplno. Samozřejmě s veškerým respektem k týmu soupeře," nechal se slyšet trenér Slavie Jaroslav Šilhavý. Slavia dvakrát v řadě nevyhrála, což je pro ní pod trenérem Šilhavým něco nevídaného, na druhou stranu stále trvá její neporazitelnost.

Domácímu MFK bude kvůli dohodě klubů chybět Holík, jinak je to ale jediná absence, která Jozefa Webera trápí. Oproti tomu jsou na tom Sešívaní mnohem hůře. Zraněná je trojice Švento, Alvir a Kenija, ovšem nejcitelnější ztrátu představuje vykartovaný záložník Hušbauer.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Moravec, Košťál, Hošek, Eismann - Janečka, Šisler - Budínský, Panák, Kalabiška - Wágner
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Bořil, Lüftner, Deli, Flo - Ngadeu, Ščuk - Sýkora, Barák, Zmrhal - Škoda.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.30 - 3.80 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dukla Praha - FK Mladá Boleslav  (pátek 18:00)
Dukle se na jaře daří, prohrála jen jednou a ve 23. kole ji čeká další těžká výzva. Na Julisku totiž zavítá čerstvý semifinalista Českého poháru a čtvrtý tým soutěže FK Mladá Boleslav.

Paradoxně jen trápící se pražská Sparta dokázala Duklu obrat o všechny body, jinak se to na jaře nikomu dalšímu nepodařilo. Dukla díky tomu útočí na první polovinu tabulky, což je oproti podzimní části výrazný posun a pokud v podobných výsledcích nepoleví, klidně by se ještě mohla zapojit do bojů o evropské poháry. Ty totiž může zajistit i páté místo.

Na Julisku zavítá Mladá Boleslav, tedy tým z popředí tabulky, který s Duklou neprohrál čtyři zápasy v řadě. "Myslím, že v lize může porazit téměř každý každého. Dosavadní výsledky to v osmdesáti procentech dokazují. Jen naše maximální koncentrace a otevřenost v týmovou hru nás může posunout k vítězství. Věřím, že někteří naši hráči podají i více jak nadstandardní výkon a rozhodnou utkání v náš prospěch," uvedl k utkání trenér Jaroslav Hynek.

Mladou Boleslav zhodnotil i Michal Smejkal: "Myslím, že se jim nedaří tak, jak by chtěli. Nicméně ten tým silný mají. Hlavně dopředu, mají tam jména jako Přikryl, Honza Chramosta, který je nejlepší střelec. Momentálně se mu také úplně nedaří."

Zatímco Duklu jako jediná porazila Sparta, Mladá Boleslav vyhrála jen jedno utkání, paradoxně to se Spartou. "Jsou nevyzpytatelní, můžou porazit každého," dodal Michal Smejkal. Svěřenci Martina Svědíka naposledy pouze remizovali 0:0 s Jabloncem, ale na druhou stranu v týdnu, v prodloužení, přešli přes Bohemku už do semifinále MOL Cupu.

Boleslav už potřebuje zvítězit, v tabulce je sice nadále čtvrtá, ale konkurence už se mocně dotahuje. Na Julisce ji ale rozhodně nečeká nic snadného. "Dukla hraje dobrý fotbal. Jsou nepříjemní, jsou běhaví. My tam určitě pojedeme vyhrát, nám už nezbývá nic jiného, my prostě potřebujeme bodovat," prohlásil Luděk Vejmola.

Dukla se musí vypořádat s absencemi Bilovského, Kovala a Preislera, všichni jsou zranění. Marodka trápí i Mladou Boleslav, které opět nepomohou Šeda, Fabián, Kysela a Rada. Aby toho nebylo málo, tak trest za počet žlutých karet si odpyká Lukáš Magera.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Štetina, Bezpalec, Podaný - Tetour, Hanousek, Mustedanagič - Miloševič, Holenda, Olayinka
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Vejmola - Pauschek, Da Silva, Stronati, Fleišman - Matějovský, Mareš - Přikryl, Železník, Nečas - Chramosta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.26 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Hradec Králové - Viktoria Plzeň  (pátek 20:15)
Hradec si před týdnem vyšlápl na Zlín a teď by se o něco podobného rád pokusil i s Plzní. Pravdou je, že Votrokům se doma vůbec, ale vůbec nedaří. Viktoriáni, už bez Romana Pivarníka, jsou samozřejmě velkým favoritem.

Viktoria Plzeň je v tabulce první, přesto odvolala trenéra. Na české poměry ne zas tak běžná záležitost. Vedení Západočechů chce zkrátka líbivý fotbal bez komplikací a beze ztrát, což pod Romanem Pivarníkem nějak nešlo. Hájit jednobodový náskok před dotírající Slavií bude minimálně v tomto kole dosavadní asistent Zdeněk Bečka. Jeho svěřence čeká Hradec Králové, který urputně bojuje o záchranu. "Z jejich strany očekávám velké nasazení. My ale chceme vyhrát každý zápas, abychom byli stále ve hře o titul. Bude to nesmírně těžké, jako pokaždé s týmem z chvostu tabulky, ale musíme to zvládnout," nechal se slyšet Roman Hubník.

Hradec je v této sezoně doma naprosto zoufalý, ještě totiž nevyhrál. Favorita z popředí tabulky ale obrat dokázal, když v 19. kole remizoval 0:0 s Mladou Boleslaví a stejný výsledek by asi proti Plzni bral. Navázal by tím na povedený výkon ve Zlíně, kde naposledy senzačně vyhrál 3:1. Votroky teď čeká doslova vražedný los. "Přeci jen Zlín, Plzeň, Slavie, to znamená čtvrtý, první a druhý tým tabulky. Proto jsme na úvod chtěli udělat co nejvíce bodů. Možná jsme ani nevěřili, že by se nám to povedlo hned ve Zlíně. To by nás mělo povzbudit, a jak se říká: s jídlem roste chuť, takže do zápasu s Plzní chceme jít s cílem sebrat jim body," rozhovořil se trenér Bohuslav Pilný.

Domácí nastoupí bez Holeše, Poloma a Vlkanovy, všichni tři jsou zranění. Na plzeňské straně zase budou chybět Baránek, Pilař a nejspíše i Hromada. Vykartovaný je reprezentant Krmenčík, takže od začátku zápasu by měl dostat příležitost Marek Bakoš, který si může připsat 100. ligovou branku.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Ottmar - Krátký, Nosek, Hůlka, Mudra - Trubač, Janoušek, Jirsák, Schwarz, Malinský - P. Černý
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Ivanschitz, Kovařík - Bakoš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.70 - 3.90 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň22155234:1450
2.Slavia Praha22147145:1649
3.Sparta Praha22117434:1840
4.FK Mladá Boleslav2298532:2235
5.Fastav Zlín2298529:2335
6.FK Teplice2287727:2131
7.FK Jablonec2278733:2829
8.MFK Karviná2285930:3429
9.Dukla Praha2276926:2427
10.1. FC Slovácko22511623:2726
11.Slovan Liberec2258916:2123
12.Zbrojovka Brno22314521:2923
13.Bohemians Praha 190522561116:2721
14.FC Hradec Králové22631322:3521
15.Vysočina Jihlava22381116:3617
16.1. FK Příbram22431516:4515

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1295)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele