Česká liga - preview 12. kola

29.10.2016, 08:48, aktualizováno 30.10.2016, 08:51
Previews
Bohatou nabídku prvoligové akce slibuje neděle v českých luzích a hájích. Jako další host se na znovuotevřený hradecký stánek podívá Karviná, od tří se v Jablonci rozehraje šlágr dne mezi domácími a Slavií, poté přijde na řadu výkop utkání Bohemians s Libercem a závěrem Dukla vyzve obhájce z Plzně...
FC Hradec Králové - MFK Karviná  (neděle 14:30)
Velmi důležité utkání čeká hradecké Votroky, kteří přivítají jiného nováčka Karvinou. Hradec už nevyhrál pět ligových zápasů v řadě, z toho čtyřikrát prohrál a v tabulce se propadl až na čtrnácté místo.

Hradec se tak přiblížil sestupovým pozicím, na které má zatím pětibodový náskok. Na druhou stranu domácí mají zasebou náročný los, jen v tomto měsíci se postupně utkali s Plzní, Slavií a Libercem. "Všichni moc dobře víme, že když utkání zvládneme za tři body, tak nám to v tabulce hodně pomůže. Kromě toho budeme volit sestavu, kde svou roli bude hrát zdravotní stav kluků. Musíme se o výhru porvat," hecuje před utkáním trenér Bohuslav Pilný.

Hradec Karvinou moc dobře zná už z loňské sezony, kdy oba celky bojovaly o postup do nejvyšší soutěže. Každý tým si připsal jednu výhru a pokaždé to bylo na půdě soupeře. "My se s Karvinou dobře známe, disponují kompaktním mužstvem, vepředu hraje nepříjemný Jurčo, který je schopný dát gól. Samozřejmě, ať je to Budinský, Šísler nebo Moravec, tu kvalitu mají. Předpokládám, že by to měl být boj o každý metr hřiště," předvídá Pilný.

Karviná má zasebou dohrávku s Libercem po které si připsala cenný bod za remízu 0:0. "Vydřeli jsme cenný a důležitý bod. Za důležité považuji, že jsme se po sobotním debaklu vzpamatovali v defenzivě a udrželi čisté konto. Liberec vypadal fotbalověji, hlavně prvních patnáct dvacet minut - jako by na nás ještě ležela teplická deka. Postupně jsme se dostávali do hry, chtělo to jen lepší řešení. Druhý poločas považuji za bojovnější než fotbalovější. Ale máme bod, za který jsem opravdu rád," neskrýval radost kouč Jozef Weber. Karviná tak dala zapomenout na nezdar s Teplicemi a znovu potvrdila, že se jí doma daří. V tabulce pak patří Weberovým svěřencům solidní sedmé místo.

Votroci se musejí vypořádat s absencí zraněného Zorvana. Otazník pak visí nad starty Pázlera a Žondry. Karviné zase bude chybět pouze Mensah.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Ottmar - Holeš, Chleboun, Polom, Mudra - Janoušek, Schwarz - Martan, Vlkanova, Malinský - P. Černý (Žondra)
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Holík, Košťál, Hošek, Zelený - Janečka, Šisler - Moravec, Budínský, Eismann - Jurčo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - Slavia Praha  (neděle 15:00)
Slavia bude na půdě Jablonce usilovat o prodloužení osmizápasové série výher napříč všemi soutěžemi. Na severu Čech se jim ale nedaří, nevyhráli tam dlouhých sedm let. Jablonec zase bude chtít pod nový koučem navázat na poslední vítězství s Příbramí.

Jablonec po těžké sérii bez vítězství odvolal trenéra Frťalu a mužstva se ujal dočasně trenér mládeže Zdeněk Klucký. Prozatím to mělo kýžený účinek, Klucký ve své premiéře na půdě Příbrami uspěl, Jablonec totiž vyhrál 4:2. Teď severočechy čeká o poznání složitější soupeř - rozjetá Slavia. "Samozřejmě je pro nás Slavia velice těžký soupeř. Je to klub, který má obrovské ambice, šest zápasů po sobě vyhráli. Některé sice jen 1:0, ale vyhráli. Po zápase v Příbrami jsem se jel podívat na Slavii proti Slovácku, kdy vyhráli. Slavia je silná, mají kvalitní kádr. Když jsem viděl, co mají ještě na lavičce, je to opravdu kvalita," nešetřil slovy uznání Zdeněk Klucký.

Pražského celku se však nebojí a věří, že jeho tým je schopen zvítězit. "Slavia sice vyhrála šest zápasů za sebou, ale jak se říká "Žádný strom neroste do nebe" nebo "Každá série jednou končí". Teď jsme na řadě my a budeme mít šanci jim tu sérii ukončit," dodal Klucký.

Osmizápasová série výher každopádně vzbuzuje respekt. Sílu Sešívaných naposledy okusilo Litoměřicko, které v MOL Cupu favoritovi podlehlo vysoko 0:7. Hned tři branky vstřelil Muris Mešanovič, ale prosadili se i jíní například Mingazov nebo Van Kessel. V lize zase Slavia porazila Slovácko 1:0 a poskočila už na třetí místo. Kouč Jaroslav Šilhavý však nadále zůstává nohama na zemi a v Jablonci očekává těžké utkání. "Jablonec hraje doma a určitě nebude chtít prohrát. Má nového trenéra, takže se tam změnily určité věci. Těžko říct, v jakém jsou teď rozpoložení. My tam jedeme s tím, že chceme hrát dobrý fotbal a pokud možno vyhrát," věří trenér Slavie Jaroslav Šilhavý.

"Moc bychom si přáli, abychom pokračovali dalším úspěšným výsledkem. Jablonec určitě nebude jednoduchý soupeř, po změně trenéra budou chtít doma za každou cenu vyhrát," přitakává záložník Jasmin Ščuk. Slavia ale v Jablonci nevyhrála dlouhých sedm let. V loňské sezoně skončily oba zápasy bez branek.

Domácí nadále trápí rozsáhlá marodka. Zranění jsou Beneš, Bárta, M. Kubista, Breda, Kysela, Pernica a Zrelák. Na straně Slavie bude chybět pouze rekonvalescent Kenija.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Masopust, Hübschman, Hybš, Hanousek - V. Kubista - Tecl, Trávník, Jiráček, Mihálik - Doležal
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Frydrych, Bílek, Deli, Bořil - Ngadeu - Zmrhal, Hušbauer, Barák, Švento - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.20 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bohemians Praha 1905 - Slovan Liberec  (neděle 15:30)
Klokani přivítají v Ďolíčku účastníka evropských pohárů Slovan Liberec. Po jedenácti odehraných kolech jsou překvapivě výše v tabulce domácí, ovšem v pozici favorita nebudou, spíše naopak. Bohemka však doma několikrát předvedla, že se může měřit s kýmkoliv.

Pražané si během týdne zajistili postup do další fáze MOL Cupu, když dle očekávání zdolali Králův Dvůr 3:1. Daří se jim i v domácí soutěži, naposledy si přivezli cenný bod ze Zlína a celkově jich už získali čtrnáct, což je jen o pět bodů méně, než Sparta. Další výzvu představuje Liberec - účastník základních skupin Evropské ligy. "Liberec je dobré mužstvo, což víme i z televize nebo dalších zdrojů. Liberec teď trochu platí daň za účast v evropských pohárech. Měli tam také hodně změn v létě, prodělali i nějakou virózu, nemají tak teď lehké období. Určitě pak jsou roztříštěné síly, což mužstvu směrem k lize moc nepřidá. Já ale velice respektuji Liberec a pana Trpišovského, určitě nás nečeká lehký zápas," nechal se slyšet Miroslav Koubek.

Liberec v týdnu zaznamenal remízu 0:0 v Karviné a celkově v lize už čtyři kola neprohrál. Je to výrazný posun směrem dopředu, vždyť severočeši měli v úvodu sezony velké problémy a potáceli se ve spodních patrech tabulky. Pokud by vítězně zvládli dohrávku v Karviné, dotáhli by se dokonce na šesté místo, jenomže za devadesát minut nenašli recept na skvělého Laštůvku a na půdě nováčka jen remizovali 0:0.

Slovan se opírá hlavně o dobře fungující defenzívu, vždyť ve čtyřech zápasech neinkasoval. Kouč Jindřich Trpišovský by rád zlepšil zejména bilanci na hřištích soupeřů, letos vyhrál Liberec venku jen jedno utkání!

Bohemce bude chybět Čížek, Hubínek a Linhart. Liberci zase jen Pokorný a u Baroše je start nejistý.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Budinský - Dostál, Krch, Šmíd, Havel - Švec - Hašek, Mašek, Jirásek, Luts - Holenda
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Coufal, Latka, Hovorka, Sýkora - Breite, Folprecht - Bartl, Ševčík, Vůch - Markovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.20 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dukla Praha - Viktoria Plzeň  (neděle 18:30)
Viktorii Plzeň čeká těžký úkol, zvítězit na půdě Dukly a udržet se na prvních dvou pozicích. Západočeši však nejsou v optimálním rozpoložení, porazili sice Spartu, ale vedle fiaska v Evropské lize propadli i v MOL Cupu.

V minulé sezoně doma Dukla Plzeň porazila, ale západočechy to na cestě za dalším titulem nezastavilo. Nyní by pražané podobný výkon rádi zopakovali a využili toho, že Viktorka není v úplně optimálním rozpoložení. "Plzeň má obrovskou sílu, takže očekávám naši maximální koncentraci. Myslím, že zápas se Spartou ustálí jejich podzimní pomalý vzestup. Stále má ale náročný program a určitě není, ani u nich, lehké udržet se v top výkonu. Plzeň je schopná hrát jak ze zataženého bloku a odpočinout si v něm, tak aktivně. Hráči jsou obrovsky zkušení. My do utkání půjdeme s maximální koncentrací a věříme, že se nám ji podaří něčím zaskočit, překvapit a ukázat i naši kvalitu," doufá v dobrý výsledek kouč Jaroslav Hynek.

Mistrovská Viktorka po zvládnutém šlágru se Spartu nečekaně vybouchla v MOL Cupu a zužila své pole působnosti už jen na dvě soutěže - domácí ligu a Evropskou ligu. Nad její síly byla druholigová Opava, která zvítězila po hrubých individuálních chybách 4:2. Kouč Roman Pivarník byl hodně zklamán s přístupem některých hráčů. "Opava hrála tak, jak jsme očekávali. Ničím nás nepřekvapila, naopak mě překvapili někteří naši hráči," prohlásil Pivarník.

Zpátky však k ligové soutěži. Viktorka se po výhře nad Spartou dotáhla na vedoucí Mladou Boleslav, která je první vinou lepšího skóre. Hosté potřebují na Julisce nutně uspět už jen proto, aby jim Bolka neodskočila, popřípadě aby je ze třetí pozice nepřeskočila Slavia.

Dukle bude scházet duo Koreš, Podaný a kouč Jaroslav Hynek nejspíše nebude moci nasadit ani zkušeného obránce Kušníra. Jeho protějšek Roman Pivarník má k dispozici všechny své hráče, pochopitelně s výjimkou Václava Pilaře.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Miloševič, Štetina, Bezpalec, Preisler - Hanousek, Tetour, Považanec - Juroška, Néstor, Olayinka
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Petržela, Hromada, Hořava, Hrošovský, Zeman - Krmenčík
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.20 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - 1. FK Příbram  (sobota 15:00)
Sparta v roli velkého favorita přivítá poslední Příbram a cokoliv jiného, než vítězství bude považováno za ostudu a především další obrovskou komplikaci v boji o titul. Příbram nemá na Letné co ztratit, ovšem body by se jí též hodily.

Sparta se po porážce v Plzni dostala do složité situace, kdy na čelo ligy ztrácí už sedm bodů a navíc spadla až na páté místo tabulky. Další bodová ztráta už by mohla být pro Letenské fatální, nicméně samotní hráči si jí nepřipouštějí. "Musíme zvítězit, stejně jako v těch dalších zápasech, které nás čekají do zimní přestávky. Tímto zápasem to začíná a pokud se chceme ještě dotáhnout nějak na Plzeň, musíme vyhrávat," nechal se před utkáním s Příbramí slyšet brankář Koubek. Sparta je ale absolutně bez formy. Vedle porážky s Plzní totiž vypadla i z domácího poháru, kde v prodloužení nestačila na Fastav Zlín.

I přesto budou domácí velkým favoritem, ale beznadějně poslední Příbram v žádném případě nechtějí podcenit. "Co jsem viděl jejich zápasy, tak mají zkušené a kvalitní hráče, ať je to Pilík, Rezek a ostatní. Vypracovávají si brankové příležitosti, ale neproměňují je. Mají typologicky hráče na rychlý přechod dopředu, ale neproměňují šance a to je sráží dolů," vyjádřil se k soupeři asistent trenéra Zdeněk Svoboda.

Příbram doposud nasbírala pouhé tři body za vítězství proti Teplicím, jinak ostatní zápasy prohrála. Naposledy nestačila na Jablonec, kterému podlehla divokým výsledkem 2:4. Hosté jsou ve fázi, kdy potřebují body za každou cenu, ale na Letné je budou honit jen těžce. Není to sice tak dávno, co Příbram v Praze vyhrála (rok 2012), ale celkově má se Spartou jednoznačně horší bilanci.

Svěřence trenéra Davida Holoubka nadále trápí rozsáhlá marodka, vedle tradičních marodů Frýdka, Váchy, Rosického, Bičíka, Štěcha, Čermáka a Sáčka nenastoupí Mareček, jenž si přenesl trest z poháru. Nejistý je start Michala Kadlece. Ztráty hlásí i Petr Rada, zranění jsou Peltier a Nikolič a trest za červenou kartu si odpykává Ferrara.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Koubek - Karavajev, Köstl, Holek, Costa - Zahustel, Havelka, Dočkal, V. Kadlec - Juliš, Lafata
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Krameš, Chaluš, Tregler, Divíšek - Trapp, Pilík - Brandner, Rezek, Laňka - Kacafírek
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.14 - 8.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - FK Teplice  (sobota 17:00)
Slovácko se zatím pohybuje ve spodních patrech tabulky a jistě by se rádo vidělo výše. Problémem ale je, že nedokáže vítězit, a to ani před vlastním publikem. Na svém kontě má zatím jen jednu domácí výhru z pěti a to je hodně málo.

V minulém kole domácí přišli domácí o třízápasovou sérii neporazitelnosti, když v Edenu podlehli favorizované Slavii 0:1, tentokráte doma proti Teplicím by chtěli naplno bodovat. "Teplice jsou další mužstvem po Plzni a Slavii, které v poslední době hrajou ve velmi dobré formě a já očekávám minimálně stejně náročný zápas, jako ty předchozí dva. Hrajeme ale doma a určitě budeme chtít uspět," prohlásil trenér Stanislav Levý.

Teplice za posledních 14 dnů chytily solidní formu a po dvou výhrách se posunuly už na šesté místo za pražskou Spartu. V obou zápasech, tedy jak proti Zlínu, tak Karviné, vždy přerušily soupeřovu sérii neporazitelnosti. Zlínu přichystaly vůbec první porážku v sezoně a Karviné uťaly domácí neporazitelnost. Nyní je ale čeká nevyzpytatelné Slovácko, které chce doma konečně uspět. "Bylo by skvělé vyhrát i potřetí, ale všichni víme, že Slovácko je hrozně silný soupeř. Výsledkově se mu sice moc nedaří, ale doma půjdou po třech bodech. Tím, že máme v zádech ta dvě vítězství, by pro nás mohlo být utkání jednodušší," doufá teplický Tomáš Vondrášek.

V Uherském Hradišti se očekává ofenzivní podívanou. Už v posledním vzájemném měření sil padlo dohromady šest branek, tehdy doma Slovácko zvítězilo 4:2. "Myslím si, že my i Slovácko jsme týmy, které radši útočí, než brání. Pro diváky by to mohlo být pěkné. My určitě budeme chtít bodovat a potvrdit dvě výhry," dodal Tomáš Vondrášek.

Zatímco Slovácku budou scházet Biolek, Civić a Kerbr, Teplice budou kompletní.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Reinberk, T. Rada, Košút, Šimko - Šumulikoski, Daníček - Diviš, Havlík, Ťok - Zajíc
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Lüftner, Jeřábek, Krob - Ljevakovič, Kučera - Fillo, Hrubý, Hora - Vaněček
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.20 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zbrojovka Brno - Vysočina Jihlava  (sobota 17:00)
Fotbalisté Zbrojovky Brno a Vysočiny Jihlava se během pár dní utkají už podruhé a tentokrát na ligové scéně. V MOL Cupu byla těsně úspěšnější Zbrojovka, oplatí jí Jihlava porážku, nebo prodlouží své čekání na první výhru?

Ve středu Zbrojovka postoupila do dalšího kola MOL Cupu, když Jihlavu sestřelili útočníci Jakub Řezníček a Michal Škoda a stejný výsledek by trenér Svatopluk Habanec bral i v ligovém zápase. "Myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě. Nejdůležitější však je splněný cíl v podobě čtvrtfinále," liboval si Habanec. Nad dalšími soupeři v rámci poháru však nepřemýšlí. "Nad tím nepřemýšlíme, důležitá je pro nás sobota, vždyť pokračování poháru se nás týká až na jaře, a to je daleko. Určitě jsme spokojeni, že jsme mezi nejlepšími osmi, je ale potřeba brát v potaz, že pokud se budeme chtít dostat v poháru co nejdál, budeme potřebovat širší a silnější kádr," zakončil Habanec.

Zbrojovce zatím patří až dvanácté místo, ale s posledním kolem panuje spokojenost. Domácí totiž v samotném závěru urvali bod na půdě vedoucí Mladé Boleslavi.

Jihlavské trápení stále pokračuje a jediným pozitivem středečního vyřazení z MOL Cupu je, že se může plně koncentrovat na ligovou soutěž. V ní má Vysočina velké problémy, jako jediný tým doposud nevyhrála. Naposledy brala jen remízu 1:1 s Duklou, přestože se dostala do slibného vedení.

"V sobotním utkání čekám velký boj, protože se brněnský tým prezentuje velmi běhavým a agresivním fotbalem s rychlým přechodem do protiútoku, což ostatně ukázal i v rámci středečního duelu MOL Cupu. Nastoupíme proti kvalitnímu soupeři, který bude toužit po domácím vítězství. Já však věřím, že pokud navážeme na posledních třicet minut pohárového zápasu, tak máme šanci v Brně uspět," doufá v první výhru trenér Michal Bílek.

Zbrojovka se musí obejít bez Zavadila, Litsingiho a Štohanzla. Na druhé straně barikády zase budou chybět zranění Kryštůfek se Šulkem.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Šural, Polák, Kijanskas, Lutonský - Sedlák, Krejčí - Hyčka, Škoda, Přichystal - Řezníček
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Tlustý, Krejčí, Rosa, Urdinov - Štěpánek, Urblík - Vaculík, Hronek, Zoubele - Rabušic
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.60 - 3.75 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Fastav Zlín  (sobota 20:15)
Šlágr 12.kola ligy je na programu v sobotu večer, kdy vedoucí Mladá Boleslav přivítá Fastav Zlín. Domácí už osm kol nenašli přemožitele a pokud porazí i Zlín, setrvají v čele ligy i po tomto kole.

Mladá Boleslav na tom mohla být po jedenácti kolech ještě lépe, kdyby v nastaveném čase neztratila vedení proti Brnu. Konečná remíza 3:3 ale žádnou katastrofou není. Domácí natáhli sérii neporazitelnosti už na osm zápasů a poslední, kdo dokázal Mladou Boleslav porazit, byl nováček z Karviné, který senzačně zvítězil při domácí premiéře trenéra Leoše Kalvody.

Zlín v posledních týdnech poněkud ztratil formu a už tři zápasy v řadě nevyhrál. V důsledku toho vyklidil vedoucí pozici a spadl na čtvrté místo. Pro svěřence trenéra Pánika je to i tak dobrý počin. Proti Mladé Boleslavi budou Ševci v pozici, kdy nemají co ztratit, což by jim mohlo svědčit. Po třech zápasech bez vítězství by se rádi vrátili na vítěznou vlnu.

Mnohem lepší vzájemnou bilanci má Mladá Boleslav, která v loňské sezoně ovládla oba duely. Zlín v Mladé Boleslavi naposledy uspěl v sezoně 2007/2008. Jedinou branku tohoto duelu vstřelil Libor Žůrek.

Trenér Leoš Kalvoda bude nadále postrádat Čmovše, Radu, Kyselu, Pauscheka a Fabiána. Ztráty hlásí i Zlín, pro zdravotní potíže nenastoupí středopolař Hnaníček, dále Janíček a Živulić.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Diviš - Jánoš, Da Silva, Hůlka, Fleišman - Přikryl, Kúdela, Matějovský, Mareš - Magera, Chramosta
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Pazdera, Jugas, Hájek, Matejov - Vukadinovič, Holík, Traoré, Kopečný - Harba, Diop
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.20 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FK Mladá Boleslav1182123:1026
2.Viktoria Plzeň1182120:826
3.Slavia Praha1173121:924
4.Fastav Zlín1164120:1022
5.Sparta Praha1154219:1119
6.FK Teplice1143414:1115
7.MFK Karviná1142514:1814
8.Bohemians Praha 19051142512:1614
9.Dukla Praha1134416:1313
10.Slovan Liberec113448:913
11.FK Jablonec1134419:2113
12.Zbrojovka Brno1126314:2012
13.1. FC Slovácko1124512:1710
14.FC Hradec Králové113179:1910
15.Vysočina Jihlava110566:185
16.1. FK Příbram1110105:223

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (418)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele