Anglická Premier League souhrn - 9. kolo

25.10.2008, 15:00, aktualizováno 26.10.2008, 19:55
Komentáře a souhrny
Dlouhá série Chelsea je u konce, na Stamford Bridge vyhrál Liverpool. Manchester City díky Robinhově hattricku porazil Stoke. Dlouho očekávanou výhru zaznamenal na úkor Boltonu Tottenham. Nezaváhala ani Aston Villa, která si suverénně počínala ve Wiganu. Arsenal vyhrál na West Hamu, Portsmouth remizoval s Fulhamem.

Everton FC - Manchester United 1:1

25.10.2008 13:00

Góly: 63. Marouane Fellaini - 22. Darren Fletcher

Evertonu se před tímto utkání na domácím stadionu příliš nedařilo. Ani dnes sice nedokázal vyhrát, ale remíza 1:1 s Manchesterem United má i přesto velkou cenu.

Utkání mělo málem překvapivý začátek. Už v první minutě totiž dostal přihrávku do pokutového území Marouane Fellaini a z poměrně velké úhlu se snažil překonat Van der Sara. Holandský brankář ale ani zasahovat nemusel, jelikož obětavým zákrokem míč zblokoval na rohový kop Vidič. Na druhé straně to zkoušeli ze střední vzdálenosti Giggs i Park Ji-Sung, oba ovšem pálili nad.

V 10. minutě se dostal do výborné palebné pozice Luis Saha, ale také jeho střela byla pouze zblokována. Po tomto okamžiku měl Manchester opět navrch a snažil se překonat gólmana Howarda. Žádnou gólovku si však vypracovat nedokázal. Nejvážněji tak vypadal dalekonosný pokus Rooneyho, který letěl asi dva metry vedle tyčky. Everton na svou pasivitu směrem dopředu doplatil ve 22. minutě. Skvělý pas na hranici pokutového území dostal Darren Fletcher, obešel Lescotta a poslal míč přesně do brány.

Ve 26. minutě to zkoušel z dálky Ronaldo a o minutu později hlavičkoval po rohovém kopu pro změnu Vidič. Ani jedna šance gólem neskončila. Hra se s postupem času mnohem více vyrovnala, jenže nenabídla téměř žádnou skutečnou gólovku, a tak v první půli gól již nepadl.

Oba týmy nastoupily do druhé půle beze změn. Everton ovšem konečně začal hrát mnohem více aktivněji směrem dopředu, jenže opět se nedokázal přes svědomitě bránící Manchester dostat do nějaké zajímavé šance, ze které by byl schopný dát gól. Jediná nebezpečná střela Fellainiho byla zblokována, a tudíž se skóre stále neměnilo.

V 63. minutě to Toffees konečně vyšlo. Po centru do pokutového území z kopačky Nevilla se hlavou dokázal prosadit Marouane Fellaini. Nechybělo moc a už o minutu později se domácí fotbalisté málem ujali vedení. Ferdinandovu přihrávku na brankáře Van der Sara doběhl Yakubu a ihned vypálil. Hostující brankář s vypětím všech vyrazil míč alespoň na tyč. V 70. minutě se rozhodl kouč Ferguson stáhnout z trávníku útočníka Rooneyho a připravil jej tak o možnost vsítit v tomto utkání svůj stý prvoligový gól.

O tři minuty později dostal Manchester skvělou příležitost ke vstřelení branky. Zhruba z 18 metrů zahrával přímý kop Cristiano Ronaldo, ale naložil s ním prachbídně – trefil zeď. Everton byl v závěrečných minutách o něco aktivnější, největší příležitost ke vstřelení branky ale měl Ronaldo, jenž dostal skvělou přihrávku za obranu a snažil se přehodit gólmana Howarda. Jeho střelu ale ještě tečoval Yobo a změnil její směr. Za pár minut pro změnu hostující záložník nemířil přesně. Utkání tak vítěze nenašlo a oba týmy si rozdělí zaslouženě po bodu.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Newcastle United 2:1

25.10.2008 13:45

Góly: 20. Djibril Cissé, 75. Kieran Richardson - 30. Shola Ameobi

Sunderland i Newcastle přistoupily k tomuto zápasu s touhou jej vyhrát. Nakonec se mohou radovat domácí fotbalisté. Ti svého soupeře porazili 2:1. O góly se postarali Cissé a Richardson, za hosty se trefil Ameobi.

Ze začátku se oba týmy prezentovaly pouze úvodním oťukáváním bez jakýchkoliv zajímavých momentů na hřišti. Až v 18. minutě se dostal do zakončení Djibril Cissé, to ještě nemířil přesně, o dvě minuty později už ovšem slavil svou třetí letošní branku. Míč za záda gólmana Givena poslal po střílené přihrávce od záložníka Malbranqueho.

Jenže už po pár sekundách mohlo být vyrovnáno, hostujícímu útočníkovi Ameobimu scházelo skutečně málo. Jeho pumelice se totiž zastavila až na tyčce Fulopovy brány. V 29. minutě byly pro změnu zblokovány hned dvě Martinsovy střely, ale uběhlo pár okamžiků a Newcastle už konečně zaregistroval branku. K hlavičce se dostal Ameobi a prudkou ranou stanovil poločasové skóre na 1:1.

Také na začátku druhé pětačtyřicetiminutovky toho účastníci tohoto střetnutí moc nenabídli. Na šance diváci až do 64. minuty čekali naprosto marně. Domácí fanoušky alespoň potěšil uzdravený Kenwyne Jones, jenž se na hřiště dostal v 57. minutě místo Yorka. Pro útočníka Trinidadu a Tobaga to byl první zápas po zranění.

První šance druhé půle patřila Sunderland. Diouf našel přihrávkou Richardsona, ten se rozhodl vypálil, ovšem jeho zprvu nebezpečně vypadající střela postrádala přesnost a irského gólmana v dresu Magpies neohrozila. V 75. minutě se ale domácí záložník dočkal. Z přímého kopu těsně za hranicí pokutového území poslal na bránu Givena nechytatelnou střelu přímo pod břevno. Vedení mohl už zanedlouho pojistit právě střídající Jones, jenže svou hlavičku poslal nad. Velmi aktivní byl především domácí Djibril Cissé, jenž obranu hostí neustále ohrožoval svými nebezpečnými střelami. V 84. minutě dokonce nastřelil tyčku. Černé kočky už sice gól vstřelit nedokázaly, tři body ale i tak zůstaly doma.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Hull City 0:3

25.10.2008 16:00

Góly: 47. Kamil Zayatte, 60. Geovanni, 66. Marlon King

Souboj nováčků ovládl Hull City. Také dnes dokázal, že jeho současné třetí místo není jen dílem náhody. Proti West Bromwichi si dokonce slušně zastřílel a slavil přesvědčivou výhru 3:0.

Už ve 3. minutě zaměstnal pozornost domácího gólmana Carson záložník Geovanni, ale jeho střela z hranice pokutového území postrádala přesnost. Zanedlouho ale přišla jasná tutovka West Bromwiche. Z dálky nejprve vypálil Valero a Boaz Myhill pohotovým zákrokem míč vyrazil, jenže k lavičce se dostal ještě Olsson a trefil břevno. Dorážet mohl následně Roman Bednář, ale míč do brány propasírovat nedokázal.

V úvodu byli Baggies o něco aktivnější, v 18. minutě ovšem nechybělo moc Marlonu Kingovi. Ani jeho příležitost ovšem gólem neskončila. O deset minut později hlavičkoval jen těsně nad po rohovém kopu Marneyho obránce Zayatte. Krátce na to pálil z úctyhodné vzdálenosti Miller a až gólman Myhill zastavil jeho pokus směřující přímo do středu brány. První přesnou střelu si Hull připsal až v 36. minutě, kdy pálil Geovanni. Následně byl velmi blízko gólu domácí Miller. Jeho střela z úhlu sice byla přesná, ale gólman Myhill ji dokázal vyrazit.

Do druhého dějství vstoupili hosté tím nejlepším možný způsobem. Už ve 47. minutě se dostal po centru z rohového kopu ke střele Kamil Zayatte a dokázal skórovat. Domácí defenzíva při tomto momentu velmi zaváhala. Utkání tak dostalo nový náboj a West Brom najednou musel začít mnohem více útočit a několikrát bylo před bránou Myhilla řádně horko. Hned dvě šance měl například Donk, jeho první pokus byl zblokován na roh, hlavička o pár minut později pro změnu letěla nad.

V 58. minutě zaměstnal hostující brankářskou jedničku Morrison a jeho dalekonosná střela. Ta byla ale lapena. O čtyři minuty později už Hull vstřelil svůj druhý gól. Marlon King se podíval, kde stojí jeho spoluhráči a poslal přesný centr na hlavu Brazilce Geovanniho, jenž se při zakončení nemýlil. Nechybělo moc a za chvíli to mohlo být opět jenom o gól. Robert Koren ale mířil pouze do míst, kde stál Myhill.

Obrana West Bromwiche v minulém kole inkasovala čtyři branky a ani dnes si nevedla o moc lépe. V 66. minutě se totiž už potřetí prosadil Marlon King a definitivně tak rozhodl o tom, kdo si odnese z utkání tři body.

Více informací k zápasu

Blackburn Rovers - Middlesbrough FC 1:1

25.10.2008 18:30

Góly: 90+4. Benni McCarthy - 74. Afonso Alves

Middlesbrough si po hrozivém debaklu od Chelsea z minulého kola alespoň částečně spravilo náladu. Bod za remízu 1:1 ze hřiště Blackburnu má pro něj zcela jistě velkou cenu.

Chybělo jen málo a už ve 3. minutě mohlo Boro inkasovat, Villanuevova střela do cíle ale nedoletěla. Za pár minut stáli při domácích fotbalistech všichni svatí. Bránu Paula Robinsona se totiž pokusil ohrozit Aliadiere a při svém zakončení si nevedl vůbec špatně, trefil břevno. V 10. minutě naopak musel při střele Emertona zasahovat na druhé straně Turnbull.

Hra byla v prvním poločase poměrně vyrovnaná, oba týmy si dokázaly vytvořit gólové šance, ty ale v góly nepřetavily. Robinson i Turnbull se v bráně dnes určitě nenudili, střelci si však moc dobře nevedli. Šanci na skórování měli postupně Tuncay, na straně Blackburnu zase Roque Santa Cruz a Warnock, všichni ale selhali při zakončení, a tak se není, co divit, že v prvním poločase gól nepadl.

První vážnější příležitost po změně stran patřila opět domácím fotbalistům, konkrétně Villanuevovi, jemuž scházela přesnost. Obdobně si vedl také v 63. minutě útočník Middlesbrough Alfonso Alves. Minuty stále ubíhaly a skóre zůstávalo pořád stejné, což se moc nevyhovovalo svěřencům kouče Ince, kteří se snažili být aktivnější.

Ovšem na místo vstřelení branky inkasovali. V 74. minutě se do míče opřel Brazilec Alfonso Alves a poslal hosty nečekaně do vedení. Blackburn se sice snažil na nepříznivý stav ještě zareagovat a v závěrečných minutách se mu také povedlo. Míč za záda Turnbulla dokázal dostat útočník Benedict McCarthy.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Liverpool FC 0:1

26.10.2008 14:30

Góly: 10. Xabi Alonso

Bájný Stamford Bridge padl! Po více jak čtyřech letech a osmdesáti šesti ligových zápasech si Chelsea nepřipisuje z domácího zápasu jediný bod a Xabi Alonso se tak stal katem několikaleté série. Liverpool se tak dostává na první misto a potvrzuje nejlepší vstup do sezóny za posledních dvanáct let.

Chelsea začala ofenzivně a po nepovedeném průniku Anelky do vápna si první dobrou pozici připsal Deco, ale střela byla zblokována. I poté vládla na hiřišti modrá, o to větší byl pro domácí fanoušky šok, když v 10. minutě prostřelil Xabi Alonso zpoza vápna hlouček hráčů a proti lehce tečované střele Bosingwou Čech již zasáhnout nedokázal. Výhodou po faulu na Lamparda pohrdl slabou střelou ze sedmnácti metrů Kalou, který míč nasměroval přesně na Reinu.

Na druhé straně se až překvapivě lehce probojoval do vápna Riera, ale zblokovaná střela z pár kroků rozvlnila síť pouze z vnější strany. To především rozlobilo zcela volného Gerrarda. Ve 24. minutě už se hostující kapitán ke střele dostal. Z dvaceti metrů se snažil Čecha překvapit, ten ovšem konečky prstů míč vytlačil nad břevno. Před ním ještě přestřelil v gólové pozici Kalou po skvělém centru Bosingwy.

Liverpool se v poslední čtvrthodince dostával pod tlak a ve 36. minutě nechybělo ukryté střele Deca z vápna mnoho, aby míč v síti skončil. To ovšem byla jediná větší šance, kterou z převahy dokázali domácí vytěžit, a do šaten tak odcházeli s gólovým mankem.

Z šaten přišli hráči obou týmů s předpokládanými pokyny, Chelsea se ale přehrávat svého soupeře moc nedařilo. V 52. minutě se do vápna sice dostal Malouda, ale místo dalšího průniku volil nepovedený centr. Po minutě stejný hráč fauloval za cenu žluté karty a nabídl hostům dobrou střeleckou pozici, Aurelio však namířil nad.

Soustředění na útočnou fázi dělalo domácím problémy v defenzivě. V 57. minutě dostal hodně času na přípravu ke střele Kuyt, který nakonec z osmnácti metrů branku netrefil. O pět minut později už o něco přesněji mířil střelec Alonso. Přímý kop z více jak dvaceti metrů totiž plnou silou opřel o tyč, Petr Čech zůstal zkamenělý uprostřed branky.

Reds těžili hlavně z důsledné obrany, která nedávala Chelsea šanci zužitkovat jasnou převahu v držení míče. V 73. minutě Lampard nacentroval do vápna, kde mladíček Di Santo sklepl pro Ashleyho Colea, ten však zaváhání hostující obrany využil pouze k hodně nepřesné střele z malého vápna. V další velké příležitosti se za tři minuty ocitl Deco, který se po přesné přihrávce do vápna zbavil zasekávačkou obránce, ale tvrdá střela mířící do levého horního rohu Reinovy branky byla tečována na roh.

Na druhé straně mohl londýnské fanoušky zmrazit Babel, když pohotovou střelou z pětadvaceti metrů netrefil branku jen o centimetry. V 83. minutě se k hlavičce dostal Lampard, ale nedůrazné zakončení z deseti metrů Reinu neohrozilo. Když ani Anelkova hlavička zády k brance nemířila mezi tři tyče, mohl se Rafael Benítez poprvé radovat z vítězství na hřišti svého soupeře z Velké čtyřky.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Bolton Wanderers 2:0

26.10.2008 16:00

Góly: 17. Roman Pavljučenko, 76. Darren Bent (pen.)

Sotva odešel kouč Ramos z Tottenhamu, už kohouti slaví první letošní výhru. Dnes si pod vedením Clive Allena a Alexe Ingelthorpeho poradili s Boltonem Wanderers v poměru 2:0. O góly se postarali Rus Roman Pavljučenko a z penalty Darren Bent.

Hosté byli po většinu zápasu poměrně bezmocní a bránu Heurelha Gomese za celý zápas ohrozili jen párkrát. Naopak Spurs hráli mnohem lépe a také už v úvodních minutách se dokázali prosadit. V 8. minutě sice Pavljučenko gól ještě nevstřelil, jelikož míč na posledních chvíli odvrátil O’Brien, ovšem uběhlo pár minut a ruský kanonýr se mohl radovat, a to když úspěšně zakončoval po centru Davida Bentleyho. Brankář Jasskelainen byl bezmocný.

Jednu z mála příležitosti, jak vstřelit branku měl Bolton například v 27. minutě, kdy pálil Davies, jenže k úspěšnému zakončení mu scházela přesnost. Krátce na to se snažil poslat míč do sítě také Elmander, jeho střela ale byla pro změnu zblokovaná. Vedení mohl ještě v první půli pojistit hned dvakrát Huddlestone, ale poprvé poslal míč nad břevno, zanedlouho pro změnu mířil vedle.

Po přestávce byl Tottenham ještě aktivnější, hostům navíc už po deseti minutách zkomplikoval situaci záložník Gavin McCann, jenž fauloval Huddlestona, viděl druhou žlutou kartu a šel do sprch. Už zanedlouho početní výhodu domácí fotbalisté málem využili. Nebezpečně pálil Modrič a Jasskelainen se měl co ohánět, aby míč vyrazil.

V 60. minutě vystrašil hostujícího gólmana pro změnu O’Hara. Velmi aktivní byl dneska chorvatský reprezentant Luka Modrič, jenž sám zakončoval i vymýšlel pro své spoluhráče šance, jako například v 69. minutě, kdy uvolnil Benta, a ten postupoval sám na Jasskelainen. Míč do brány ale poslat nedokázal, jeho pokus byl chycen.

Už o minutu později pálil samotný Modrič a nevedl si zase tak špatně, jeho střela ale skončila pouze na boční síti. Krátce na to však fauloval v pokutovém území finský brankář ve službách Boltonu Darrena Benta a rozhodčí Marriner nařídil pokutový kop. Ten střelou po zemi proměnil samotný postižený. V závěru měli možnost přidat třetí branku ještě Modrič a Jenas, jenže své šance nevyužili. Mrzet je to ale nemusí, jelikož Tottenham i přesto bere všechny tři body.

Více informací k zápasu

Manchester City - Stoke City 3:0

26.10.2008 16:00

Góly: 14. Robinho, 47. Robinho, 72. Robinho

Manchester City se po třech ligových kolech bez výhry radoval proti nováčkovi ligy ze Stoku z vítězství 3:0. A výraznou měrou k tomu přispěla letní posila z Realu Madrid Robinho, který zařídil všechny tři branky Citizens.

Brazilský kouzelník byl k nezastavení už od začátku zápasu. Jeho pumelici na bližší tyč z 35 metrů musel vytěsňovat až s vypětím všech sil brankář Sorensen. City se za chvilku dožadovali penalty, když Evansova střela trefila v pokutovém území rameno Sidibeho. Nakonec jim to však tolik nevadilo, protože Robinho trefil ve 14. minutě svůj čtvrtý gól po příchodu z Realu Madrid. Elano hlavičkoval Phillipsův centr zprava na Evanse, který ihned posunul na z blízkosti skórujícího Brazilce.

Stoke zahrozil dvěma dobrými střelami, brankář Hart, jenž podepsal se svým stávajícím klubem nový pětiletý kontrakt, tak tak zakročil proti střele Fullera, pak vytěsnil skvěle hlavičku Shawcrosse po rohovém kopu Soarese.

Autor první nahrávky na gól Robinha, Ched Evans, musel ve 43. minutě kvůli zranění odejít ze hřiště, střídající Sturridge však ve druhé půli svého parťáka skvěle zastoupil, když ve 49. minutě poslal po dobrodružném výletu skrz obranu Stoku nádherný pas na druhou branku Robinha. Gólman Sorensen pak musel zasahovat ještě proti jeho další střele, Richardsův pokus také provětral jeho rukavice.

Brankář Stoku byl ovšem v 72. minutě potřetí v utkání bezmocný. Sturridge podobně jako při druhém gólu znovu skvělou přihrávkou na Robinha pomohl zkompletovat Brazilcův hattrick. Hosté nehráli tak špatné utkání, jak napovídá výsledek, ale neproměňování šancí nakonec zpečetilo jejich osud. Diaova střela byla vykloněna nad břevno, střídající Kitson minul hlavou v největší šanci Stoku ve druhé půli po centru od Delapa.

Více informací k zápasu

Wigan Athletic - Aston Villa 0:4

26.10.2008 16:00

Góly: 22. Gareth Barry (pen.), 57. Gabriel Agbonlahor, 62. John Carew, 90. Steve Sidwell

Aston Villa opět ukázala, že má letos namířeno v Premier League velmi vysoko, domácí Wigan zdolala vysoko 4:0.

Skóre otevřel z pokutového kopu Gareth Barry, potom se trefili Gabriel Agbonlahor, John Carew a Steve Sidwell. Poslední dva jmenovaní zasáhli do hry až během utkání.

V první vážnější situaci se objevili hosté z Aston Villy, když Gareth Barry vybídl k zakončení Jamese Milnera, bývalý hráč Newcastlu ale pálil z velkého vápna vedle. Na druhé straně se nepodařilo skórovat Emilu Heskeymu.

Hostující fanoušci se poprvé mohli radovat ze vstřelené branky ve 21. minutě, když byla ve velkém vápně po kontroverzním zákroku Tituse Brambla na pronikajícího Gabriela Agbonlahora nařízena penalta. K ní se postavil středopolař Gareth Barry, jenž poslal balon za záda brankáře Kirklanda a dostal hosty do vedení. Opakovaný záznam ukázal, že pokutový kop byl nařízen právem.

V padesáté třetí minutě vystřídal na hřišti Barryho John Carew, který okamžitě začal plnit svou roli na jedničku, po rohu Ashley Younga prodloužil balon na Gabriela Agbonlahora, jenž ze dvou metrů překonal Kirklanda. Tým Martina O’Neilla vedl už 2:0.

V 63. minutě si útočné duo Aston Villy spolupráci vyměnilo, Agbonlahor nacentroval balon na Johna Carewa a Nor pohodlně hlavou zasunul míč do brány – 3:0, zápas už byl víceméně rozhodnutý.

A když už se zápas chýlil ke konci, hosté udeřili ještě jednou. James Millner přijal přihrávku od Nicka Shoreyho a poslal míč na střídajícího Steva Sidwella, který vsítil svůj první gól za Aston Villu.

Villans se po dnešní přesvědčivé výhře opět posunuli v tabulce vzhůru, Wigan se propadl na patnáctou pozici.

Více informací k zápasu

West Ham United - Arsenal FC 0:2

26.10.2008 17:00

Góly: 75. Julien Faubert (vl.), 90. Emmanuel Adebayor

Napínavý souboj byl k vidění v Upton Parku. V první půli byl domácí West Ham Arsenalu více než důstojným sokem, poté však úplně odpadl a nechal si vstřelit dvě branky. Aby toho nebylo málo, v závěru byl vyloučen klíčový útočník Hammers Carlton Cole a nutně vynechá příští střetnutí.

William Gallas navzdory očekávání vedl Arsenal přes nedávné zdravotní problémy i na Upton Parku – toť patrně největší překvapení v sestavách obou mužstev. Ne však jediné. Arsene Wenger, manažer hostí, trochu překvapivě nechal na lavičce Adebayora (pravděpodobně za účelem ušetření nějakých těch sil pro nadcházející derby s Tottenhamem) a od začátku dal možnost Bendtnerovi. Také zpozoroval, že to letos Gallasovi s Tourém zkrátka nešlape a vsadil na ryze francouzskou stoperskou dvojici. Kapitána Gunners doplnil Mickael Silvestre.

Gianfranco Zola po vzoru Phila Browna vyrukoval na talentovaného soupeře s protřelejší sestavou, než bývá u něj zvykem, oproti minulému klání obohacenou zkušenostmi Leeho Bowyera a Davida Di Micheleho. Hayden Mullins, tak se jmenuje záskok za zraněného Nobleho.

Zkraje utkání chtěl jako obvykle více hrát fotbal Arsenal, Kladiváři sporadicky odpovídali nájezdy většinou vedenými Carltonem Colem. Nicméně začátek zápasu měl skutečně zběsilý průběh, až postupem času se hra poněkud zklidnila. První větší příležitost zaznamenáváme v 10. minutě, kdy chybu v rozehrávce hostí vystihl Bowyer, balon přenechal Di Michelemu, jehož pohotová rána donutila Almuniu k předvedení efektního zákroku. Arsenal se nenechal zahanbit, i když se fanoušci na odpověď docela načekali.

Za dalších deset minut svým typickým způsobem prolétl obranou soupeře Walcott, a přestože mohl hledat vehementně se o míč hlásícího Van Persieho, napálil tvrdou ranou břevno. Ve 24. minutě zase hasil před Bendtnerem včasným vyběhnutím Green, opakovaný záznam ovšem odhalil brankářovu hru rukama vně pokutové území. O dvě minuty později už použil domácí golman svou pravačku zcela v souladu s pravidly, aby ve výhodné pozici bravurně vychytal Walcotta. Tomu už v šestnáctce Van Persie hrudníkem excelentně sklepával lehký oblouček od Fabregase.

Jakoby ale Kanonýři zapomínali na zadní vrátka, a tak prudká kolmice Parkera poslala ve 29. minutě rozběhnutého Bellamyho do sólového úniku. Velšský forvard mířil do Almuniova protipohybu, hostující brankář však hbitě vložil do Bellamyho přízemní rány svou levou nohu. Chvályhodný zákrok podceňovaného strážce arsenalské svatyně. To byl ale spíše jen takový výkřik do tmy v podání Hammers, aktivnější byli i nadále Gunners. To potvrdil ve 37. minutě střelou z úhlu Bendtner, proti němu se však vyznamenal zatím bezchybný Green. Do přestávky o sobě ještě dal jednou nepřesnou dalekonosnou bombou vědět Bellamy, to už ale bylo z obou stran prozatím vše.

Do druhého dějství vstoupil opět aktivněji hostující celek, ale ke konci 49. minuty nehlavičkoval po rohu přesně Theo Walcott. Jinak byl úvod závěrečného poločasu dosti rozlítaný, hrálo se stylem nahoru-dolů. Mírný favorit tohoto derby, severolondýnský Arsenal, chtěl na Upton Parku určitě bodovat naplno, což také bylo znát. Závěrečných dvacet minut se domácí prakticky jen bránili a pořádně jim zatrnulo při Van Persieho prudké střele z hranice šestnáctky ze 71. minuty. Green se ovšem natáhl, co to šlo, a Holanďanův štiplavý pokus zlikvidoval. Tentýž fotbalista za dalších pár okamžiků pro změnu napálil tyčku, když zahrával přímý volný kop z nebezpečné vzdálenosti. Branka byla v tuto chvíli skutečně na spadnutí.

A nenechala na sebe dlouho čekat. V 75. minutě Van Persie na hraně pokutového území domácích našel střídajícího Adebayora, ten skrze dva soupeře pronikl dovnitř šestnáctky a z notného úhlu vystřelil na branku. Nedůrazný a navíc nepřesný projektil tožského forvarda si nešťastně srazil do vlastní sítě Julien Faubert. Jestliže ještě před nedávnem stáli při Hammers všichni svatí, teď to najednou neplatilo ani omylem. Zbývalo deset minut do konce utkání a Bendtner s Adebayorem úchvatným způsobem vyšachovali soupeřovi zadáky a druhý jmenovaný nebezpečně střílel. Green však pohotově zasáhl a dorážka Tožana byla z řady těch hodně nepřesných.

Konec duelu patřil v poklidu dohrávajícím hostům, West Ham už se na výraznější odpor nezmohl. V závěru ještě Wenger takticky vystřídal a poslal do hry pravého beka Bacaryho Sagnu, což značí jediné – Francouz je zdráv, což je jistě příjemná zpráva pro všechny fandy Gunners. Posléze ještě Arsenal neváhal zpečetit svůj triumf. V první minutě nastavení dlouhým pasem poslal kupředu Bendtner Adebayora, ten se vyhnul zmatečně vyběhnuvšímu Greenovi a úkol trefit odkrytou klec mu nečinil žádnou potíž. Na úplný závěr strhujícího derby dvou londýnských celků byl poněkud přísně vyloučen Carlton Cole za neobratný skluz na Songa.

Více informací k zápasu

Portsmouth FC - Fulham FC 1:1

26.10.2008 18:00

Góly: 61. Peter Crouch - 87. Clint Dempsey

Portsmouth na domácím stadiónu dnes zaváhal. Do vedení se sice dostal jako první zásluhou Petera Crouche, ovšem trápící se Fulham v závěrečných minutách dokázal alespoň vyrovnat. O výsledek 1:1 se postaral americký záložník Clint Dempsey.

Závěrečný zápas tohoto kola sice nabídnul divákům góly až ve druhé půli, v té první se však určitě nenudili, jelikož průběh okořenilo několik zajímavých příležitostí. Jako například v 10. minutě, kdy Crouch sklepl hlavou míč Kaboulovi, jenž se dostal ke střele a nebezpečně vypálil, ovšem vedle. O něco aktivnější byl po většinu zápasu především právě domácí celek.

Největší starosti obraně Cottagers dělal dlouhán Peter Crouch, jenže pokaždé mu scházela přesnost nebo pálil vedle. V 32. minutě předvedl nádherné sólo až z vlastní půlky hřiště Nadir Belhadj, který se dostal tváří v tvář Schwarzerovi, jenže míč do brány už dostat nedokázal, jelikož australský gólman jej skvěle vychytal. Také Fulham si ale vytvořil zajímavé příležitosti. Jednu z nich měl Johnson a Murphy, ani jeden se ale neprosadil.

Úvodní gól přišel v 63. minutě, po přihrávce od Defoea pálil přesně Crouch. Vedení mohl ještě pojistit o pár minut později Traore, ale míč poslal těsně vedle. Naopak velmi blízko vyrovnání byl v 82. minutě Bobby Zamora. Jenže svou střelu namířil přímo do náruče gólmana Jamese. Hosté se ale nakonec dočkali. Nevland našel přesným centrem střídajícího Dempseyho, jenž dokázal bez větších problémů dostat míč do sítě a vybojoval pro svůj tým nesmírně cenný bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Liverpool FC972014:623
2.Chelsea FC962119:420
3.Hull City962114:1120
4.Arsenal FC961218:619
5.Aston Villa952216:1017
6.Manchester United843113:515
7.Portsmouth FC942310:1414
8.Manchester City941423:1413
9.Sunderland AFC93339:1012
10.West Ham United940514:1612
11.Blackburn Rovers93339:1512
12.Middlesbrough FC93158:1510
13.West Bromwich Albion93157:1410
14.Everton FC923413:199
15.Wigan Athletic922511:138
16.Fulham FC82246:88
17.Bolton Wanderers92258:128
18.Stoke City921610:187
19.Newcastle United913510:176
20.Tottenham Hotspur91267:125

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (404)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele