Anglická Premier League - souhrn 6. kola

24.09.2011, 15:40, aktualizováno 26.09.2011, 22:56
Komentáře a souhrny
Norwich potěšil své fanoušky, protože dnes zvládl pondělní dohrávku 6. kola a Sunderland porazil 2:1. Canaries si připisují druhé vítězství mezi elitou, na to Black Cats letos nadále čekají...

Norwich City - Sunderland AFC 2:1

26.09.2011 21:00

Góly: 31. Leon Barnett, 48. Steve Morison - 86. Kieran Richardson

Norwich dokázal překvapit Sunderland a po devadesáti minutách slaví vítězství. Hosté korigovali až v závěru utkání a odjíždějí s prázdnou.

Sunderland od prohry nedokázaly zachránit ani hvězdy typu Bendtner, Brown nebo Sessegnon. Hosté byli ale od úvodu aktivnější, právě poslední zmíněný měl velkou šanci po dvaceti minutách hry, ale jeho střela minula bránu, stráženou Johnem Ruddym. Další velkou šanci měl Nicklas Bendtner, jeho střela levačkou se ale také do brány nevešla.

To hráče Sunderlandu mrzelo o to víc, že po půlhodině hry se do zakončení uvnitř vápna dostal obránce Leon Barnett a tvrdou střelou nedal brankáři Mignoletovi šanci. Norwich tak vedl 1:0, zatímco Sunderland se spíše zastřeloval. Sessegnon střílel pravou, ale jeho projektil mířil vysoko nad domácí svatyni.

O deset minut později se snažil Sebastian Larsson vysunout chytrou nahrávkou Elmohamadyho, ale ten byl chycen v ofsajdové pasti. Z prvního poločasu vše, ten druhý ale sliboval napínavou podívanou s velkým nábojem.

Krátce po změně stran se tato předpověď začala naplňovat, 'Kanárci' brzo zdvojnásobili své vedení. Obránce Marc Tierney si skvěle naběhl po straně, ještě lépe nacentroval před bránu a pro útočníka Stevea Morisona nebylo problémem hlavou zakončit. Wes Brown nebyl schopen včas zareagovat. Domácí tým se dočkal odměny za svou trpělivost a soustředěný výkon.

Dán Nicklas Bendtner, jenž je v Sunderlandu na hostování z londýnského Arsenalu, se opět snažil využít své schopnosti i výšku, v další šanci se ocitl po chybě Bradleyho Johnsona, míč ale do brány dostat nedokázal. Domácí obrana se dnes překonávala, navíc jí nahrávalo také pověstné štěstí.

Do konce zbývalo dvacet minut a kouč Bruce se rozhodl vsadit na mladou posilu za 8 milionů liber, Connora Wickhama, který nahradil Sessegnona. Nový muž na hřišti mohl okamžitě splatit trenérovu důvěru, brankář Ruddy ale jeho šanci zlikvidoval. Střídal také Norwich, na hřiště se dostal James Vaughan, jeho střela ale další gól neznamenala.

Ten naopak vstřelil deset minut před koncem parádní trefou záložník Richardson a stanovil tak konečný výsledek 2:1 pro domácí. S kádrem, jaký má Steve Bruce k dispozici, Sunderland zřejmě mířil výš. S výsledkem, jakým je ten dnešní, ho ale čeká ještě mnoho práce.

Více informací k zápasu

Queens Park Rangers - Aston Villa 1:1

25.09.2011 17:00

Góly: 90. Richard Dunne (vl.) - 58. Barry Bannan (pen.)

Skvělá atmosféra a nervydrásající závěr duelu se zřejmě zaslouženým rozuzlením. Takhle nějak by se dal nejlépe vystihnout zápas 6.kola Premier League mezi ambiciózním nováčkem QPR a Aston Villou. Nebo také utkání dvou rozdílných poločasů.

Ten první měli více ze hry domácí, avšak branky padaly až v půli druhé, v níž většinu času dominovali Villans. Na přespřísnou penaltu Bannana dokázal v samotném závěru zareagovat Helguson, jehož nahrávku si do vlastní sítě srazil Richard Dunne a upravil na konečných 1:1.

Posilami okysličený tým Queens Park Rangers, včetně bývalého hráče Aston Villy Luka Younga, měl od úvodních okamžiků navrch, nedokázal však svoji převahu přetavit v branku. Ve čtvrté minutě ještě Faurlinův fantastický pas do samostatného úniku Shaun Wright-Phillips nezachytil, za minutu už ovšem Adel Taarabt Givena ohrozil. Jednoduchou kličkou z kroku oklamal obránce před vápnem a technickou ránu otřel o tyčku brány hostí. Další šanci marockého fotbalisty dokázal na malém vápně zblokovat Collins.

Blízko vedoucímu gólu byl v 18. minutě Jay Bothroyd, jenž nasměroval Bartonův přímý kop hlavou těsně vedle. Poté přišlo přece jen poněkud hlušší období, jež vyplnilo spíše ošetřování hráčů, než zajímavé fotbalové akce. Na tu jsme si museli počkat až do samého závěru první půle. Aston Villa dostala díky přísně posouzenému zákroku příležitost přímého kopu z 20 metrů, jež krásně zatočil k bližší tyči Bannan, a jen perfektní zákrok Paddy Kennyho zachránil domácí od pohromy.

Na menší nápor ze závěru první pětačtyřicetiminutovky hosté navázali i do poločasu druhého. Hned po dvou minutách zahrozil střelou z úhlu Delph, ale obrana jeho projektil dokázala zastavit ještě před brankářem Kennym. Hra poté dostala velký spád, do velké příležitosti se dostával Bothroyd, ale míč ho pod nohama v klíčovém okamžiku neposlechl. Pak to zkoušel z úhlu N’Zogbia, ale stejně jako o chvíli později Delph neuspěl.

Fanoušky dostal do varu v 57. minutě rozhodčí, když velice přísně posoudil lehké zatažení za dres Traoreho na Agbonlahora jako penaltové. Fotbalovou maturitu pak úspěšně složil Barry Bannan, jenž střelu umístil k tyči tak precizně, že ač Kenny vystihl směr i výšku střely, natahoval se marně - 0:1. Za dvě minutky zkoušel zpoza obránce střílet N’Zogbia, avšak síť rozvlnil jen zboku. Ještě hůře si na druhé straně počínal z přímého kopu z výborné pozice o chvíli později Faurlin.

Hra pokračovala v obrovském tempu, ale výraznějším šancím bránily přílišné nepřesnosti v rozehrávce u obou mužstev. Vyrovnání na noze měl Shaun Wright-Phillips, jenž v 69.minutě obdržel od střídajícího Campbella dobré sklepnutí hlavou. Brance však zabránil zákrokem z mošničky "extratřída" Shay Given. QPR se hnal za vyrovnáním, sérii střel ale sveřepě zastavovali bránící Villans - jednou dokonce Hutton zabránil míči v cestě do sítě rukou.

V 88. minutě zasáhl Hutton "kulatý nesmysl" ve vápně horní končetinou podruhé, ani tehdy se ovšem z píšťalky sudího hvizd neozval. Rozhozenou a penalty se dožadující obranu Rangers pak málem hosté potrestali, Kenny naštěstí stačil vyrazit na roh. Naděje Londýňanů málem v 90. minutě pohřbil nešťastník zápasu Armand Traore, který hloupě vletěl do Albrightona a uviděl druhou žlutou, tedy i červenou kartu.

Ve 4. minutě nastaveného času ale ještě nazdařbůh napálil míč do vápna na nabíhajícího DJ Campbella jeden z domácích hráčů a anglický forvard vybojoval balon do levé části vápna pro Helgusona. Střídající útočník pak poslal centr tak šikovně, že jej Warnock odvrátil jen do vracejícího se Dunna a ten s přehledem sobě vlastním uklidil skákající předmět za Givenova záda. Irský stoper si tak připsal neskutečný 9. vlastní gól v Premier League a zařídil pro QPR remízu 1:1.

Více informací k zápasu

Stoke City - Manchester United 1:1

24.09.2011 18:30

Góly: 52. Peter Crouch - 27. Nani

Spanilá jízda Manchesteru United se poprvé zadrhla. Rudí ďáblové z města textilu nedokázali porazit Stoke City a stejně jako Liverpool nebo Chelsea na Brittania Stadium ztratili. Skóre nejprve otevřel po krásné akci Nani, za Potters na 1:1 vyrovnával hlavičkou z Tottenhamu příchozí Peter Crouch. I tak se ale svěřenci Alexe Fergusona vrátili zásluhou lepšího skóre do čela tabulky.

Skotský manažer vylétl jako čertík z krabičky už po deseti minutách. Tehdy se skryl před ofsajdovou pastí hbitý Chicharito, který pádil sám na brankáře. Těsně před Begovićem ho ovšem na hranici faulu postrčil Woodgate a mexický reprezentant upadl přímo do výběhu nastartovaného gólmana Stoke. United se dožadovali pokutového kopu, mladý forvard musel pro zranění střídat.

První branka přišla ve 27.minutě a v hlavní roli se fanouškům ukázal Portugalec Nani. Ten si narazil s Fletcherem, udělal pár rychlých krůčků a vystřelil levačkou přesně v bližší tyči - 0:1. Opakovaný záběr pak ukázal, že měl při zakončení notnou dávkou štěstí, jelikož míč prošel těsně po lýtkem blokujícího Shawcrosse.

Zvýšit mohl tentýž fotbalista o pět minut později, odkrytou bránu však po chybě Begoviće trestuhodně minul. Domácí byli blízko brance hned dvakrát, nejprve ovšem De Gea vychytal Wilkinsona, poté i skvělým zákrokem Walterse. Do kabin tak odcházeli s hubeným vedením hosté z Manchesteru.

Do druhé půle vstoupili lépe domácí Stoke. Hned po sedmi minutách nedokázali Jones s Ferdinandem ubránit nabíhajícího Crouche, který si skvěle naskočil na roh a nasměroval hlavou míč do míst, kam De Gea zkrátka nemohl - 1:1. Stejný hráč mohl dokonce za další tři minutky skóre úplně otočit. Ferdinand nedoskočil na centr do vápna, jež spadl přímo na prsa anglickému dlouhánovi, který však tváří v tvář De Geovi neuspěl.

V 65.minutě se odpískání pokutového kopu po postrčení Pennanta ve vápně dožadovali i domácí, také oni neúspěšně. Za tři minuty řádně pumelicí prozkoušel španělského mladíku v bráně United Walters z přímého kopu. Na druhé straně rovněž tvrdě pálil Young.

Sedm minut před koncem zahrozil z rohu opět Crouch, tentokrát ale mířil vedle. Letní posila z Tottenhamu byl ve druhém poločase rozhodně nejnebezpečnějším hráčem zápasu, v 87.minutě přetlačil obránce United ve vápně, jenže v záklonu opět netrefil branku.

Možnost rozhodnout dostal doslova na stříbrném podnose Ryan Giggs. Nani legendu United fantasticky našel na zadní tyči, ale velšský reprezentant z bezprostřední blízkosti fatálně minul odkrytou branku. Když pak v náručích brankářů skončily centry z kopačkek Naniho a Walterse, rozešli se oba soupeři se zřejmě zaslouženou dělbou bodů po remíze 1:1.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Bolton Wanderers 3:0

24.09.2011 16:00

Góly: 46. Robin van Persie, 71. Robin van Persie, 89. Alexandre Song

Otřesný první poločas Arsenal nerozhodil - v druhém dějství se Kanonýři na Bolton sesypali jako včelí roj a rázem jich bylo plné hřiště. Výsledkem je jejich druhé vítězství v sezoně, opět s nulou, a pokračující mizérie Boltonu, jenž od 54. minuty dohrával o desíti.

Owen Coyle vsadil na čerstvou krev - do základu dosadil Muambu, Pratleyho, N’Goga a nuceně také Wheatera místo nemocného Cahilla -, zato Arsene Wenger Carling Cup skutečně využil jen k pošetření sil a do boje vyslal starou známou jedenáctku. Akorát mezi vyvolených 11 vrátil Walcotta s Gibbsem. A Gunners hráli stejně jako doteď: záloha s útokem nežila v harmonii ani v nejmenším, mezi oběma řadami obvykle zela mohutná díra; Arteta, Ramsey i Gervinho se navíc mnohdy tak dlouho mazlili s balonem, až o něj buďto přišli, nebo ho pak museli poslušně odevzdat. Artetovi akorát slouží k duhu pár povedených kolmic, z nichž ale rovněž nic moc nevzešlo. Gervinho totiž v situaci dva na gólmana ani nevystřelil ani nepřihrál. O ojedinělý vzruch se proto staral Van Persie - z přímého kopu těsně minul a po akci Walcotta pak zamířil do skluzujícího protivníka.

Bolton se naproti tomu prezentoval živým dojmem. Přestože dopředu nevyrážel, vzadu vysloveně zalezlý rozhodně nebyl. Na vlastní půlce nasazoval celoplošný presink kombinovaný s osobní obranou, s čímž si soupeř vůbec nevěděl rady. Stačilo v jednu nevhodnou chvíli předržet balon a vinou hyperaktivity Trotters už pak dlouho nebylo kam přihrát. Navíc to byli právě Wanderers, kdo si v první půli vytvořil největší šanci. Hned ve třetí minutě hlavičkoval Pratley a Szczesny musel ze svého arzenálu opět tahat velmi zdařilý zákrok.

Jestliže to před přestávkou byla od Arsenalu koncentrovaná bída, v kabině se nejspíš červeným dostalo pořádné promluvy do duše. Na plac totiž z útrob stadionu vešel úplně jiný tým. Ramsey - v prvním dějství ke všemu, jen ne k užitku - se například okamžitě uvedl třemi brilantními nahrávkami. Po první z nich Van Persie podél bližší tyče překonával Jaaskelainena a hned ve 46. minutě otevíral skóre, po té poslední Wheater v 54. minutě tahal za záchrannou brzdu, respektive Walcottovo rameno, a hodně brzy tak oslabil svůj tým.

To se ukázalo být rozhodujícím jevem - většího prostoru totiž Kanonýři věděli jak využít. Arteta ihned z dobré pozice po zemi zacílil těsně vedle, později tentýž hráč opomněl lépe postaveného Ramseyho a z dorážky prudkou ranou vyprášil Jaaskelainenovy rukavice. A šance měl i Van Persie. Nejprve po solidní práci Gervinha nemířil přesně, posléze už Walcottův přízemní centr na bližší tyči sklepával svou levou holení do sítě. Tím bylo dílo dokonáno - Van Persie jednak pokořil hranici stovky branek za Gunners a tým, který od Fábregasova odchodu vede jako kapitán, zároveň dejme tomu mohl polevit.

Ještě se mu to nicméně málem vymstilo, když šel Eagles od půlící čáry pomalu sám na Szczesného. V závěru mu ale došly síly, začal ho křižovat Gibbs a nakonec z toho byla jen slabá střela doprostřed klece. Podobně si na druhé straně vedl i Walcott, jenž v souboji jeden na jednoho nechal nepříliš precizní koncovkou vyniknout Jaaskelainena. To Song byl při střelbě daleko jistější. Po ideální příhře od Sagny a zasekávačce svému strážci vymetl bližší šibenici Finovy svatyně a stanovil tak konečný stav skóre.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Swansea City 4:1

24.09.2011 16:00

Góly: 29. Fernando Torres, 36. Ramires, 76. Ramires, 90+4. Didier Drogba - 86. Ashley Williams

Chelsea přehrála doma na Stamford Bridge nováčka ze Swansea 4:1 a pojistila si tak třetí místo tabulky Premier League. První gól dal Torres, který však byl následně vyloučen po hloupém zákroku a Chelsea tak musela více než poločas hrát o deseti. Dvakrát se trefil Ramires, jednou střídající Drogba, za Swansea skóroval Williams.

Začalo se poměrně opatrně, domácí drželi míč více na svých kopačkách, ale do ohrožení branky Vorma se nedostávali. V patnácté minutě využil Mata podklouznutí Taylora a našel nabíhajícího Ramirese, ten však trefil jen dobře postaveného Williamse. O minutu později pálil z velké dálky Meireles, ovšem branku ani zdaleka netrefil.

Další Ramiresova střela skončila v rukavicích gólmana Vorma, Ivanovič zase zamířil nad. V devětadvacáté minutě už se ale Chelsea dočkala vedoucí branky. Mata geniálním obloučkem našel za obranou volného Torrese, ten si jedním dotykem míč zpracoval a druhým ho z otočky poslal do branky, Vorm byl bez šance.

Ve třicáté šesté minutě navíc přešli domácí do rychlého protiútoku, Ashley Cole přenesl hru na Ramirese, jenž se s ničím nerozpakoval a propálil Vorma. Obrana Swansea nefungovala dobře, a tak to vypadalo, že by Chelsea mohla přidat i další góly. Jenže velkou trhlinu v tomto plánu udělal Fernando Torres, který šest minut před přestávkou nesmyslně zajel ve středu hřiště do Gowera a zaslouženě dostal červenou kartu.

Chelsea i přes hru v oslabení byla lepším týmem i ve druhém dějství, Anelka však trefil břevno, Meirelese skvěle vychytal Vorm. Hosté byli neškodní a první střelu si připsali až v sedmdesáté čtvrté minutě! To ještě Routledge branku netrefil a o minutu později přišel trest číslo tři. Bosingwa přihrál Ramiresovi, ten se se štěstím dostal přes Williamse a pohodlně skóroval.

Čtyři minuty před koncem normální hrací doby hosté poprvé v utkání trefil branku Čecha a hned z toho byla branka! Ze standardní situace nacentroval Gower, Bosingwa na zadní tyči neuhlídal Williamse a stoper Swansea hlavou snížil. V nastavení padl ještě jeden gól, Malouda přihrál Drogbovi a ten z otočky upravil skóre zápasu na konečných 4:1.

Chelsea tak přesvědčivě vyhrála a udržela se na třetím místě ligové tabulky, Swansea je na příčce třinácté.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Wolverhampton Wanderers 2:1

24.09.2011 16:00

Góly: 11. Roger Johnson (vl.), 38. Luis Suárez - 49. Steven Fletcher

Liverpool porazil na domácí půdě Wolverhampton 2:1 a alespoň na chvíli se posunul na páté místo ligové tabulky. Domácí ještě do poločasu poslali do vedení góly Adama a Suáreze, Wolves však po přestávce přidali, snížili zásluhou Fletchera a do poslední minuty bojovali o bod.

Liverpool byl od úvodního hvizdu jednoznačně lepší, první šanci zápasu měl přesto hostující O'Hara, toho však vychytal Reina. V deváté minutě nebezpečně pálil Adam, ovšem branku netrefil. O dvě minuty později už to ale Reds vyšlo, Kellyho centr ještě hosté odvrátili, jenže pak Downing přiťukl míč Adamovi, ten si hodil míč do středu hřiště a i s pomocí teče Johnsona otevřel skóre utkání.

Liverpool svého soupeře chvílemi i drtil, Carrollovu ránu ale vyrazil Hennessey mimo tři tyče. Další příležitosti měli Suárez a Henderson, ale na druhý gól v síti Wolves si museli diváci na Anfield Road počkat. Přesně do třicáté osmé minuty, kdy Enrique nádherným pasem našel za obranou Suáreze, ten sice akci zbrzdil, ovšem pak si pohrál s Johnsonem a s přehledem překonal Hennesseyho.

Druhá půle se nesla v úplně opačném duchu, Wolves zabrali a hned po čtyřech minutách snížili, když Hunt přihrál pod sebe Fletcherovi, jehož dělovka pod břevno nedala Reinovi šanci. Liverpool odpověděl šancí Suáreze a hlavičkou Carrolla do tyče, anglickému dlouhánovi dnes gól přán nebyl. Hned poté šel úplně sám na Hennesseyho Downing, ovšem nepřekonal ho a domácí se tak i nadále museli strachovat o výsledek.

Po této šanci přišla dvacetiminutovka Wolves, hosté v té době vůbec nepouštěli Reds do hry a nejednou si vytvořili obrovský závar před Reinovou bránou. Liverpool tlak soupeře přežil a v osmdesáté první minutě si tak diváci mohli naplno užít návrat své legendy, po dlouhém zranění se na hřiště vrátil Steven Gerrard. Ten v závěru měl jednu šanci, stejně jako Carroll a na druhé straně Fletcher, ale další branka už nepadla.

Liverpool tak porazil Wolves 2:1 a je pátý, hosté se propadli na jedenácté místo.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Blackburn Rovers 3:1

24.09.2011 16:00

Góly: 27. Demba Ba, 30. Demba Ba, 54. Demba Ba - 37. Junior Hoilett

Kean je zpátky, kde byl před senzačním výsledkem s Arsenalem. Z Newcastlu nepřivezl ani bod, přičemž i k němu měl jeho tým poměrně daleko. Přísnější měřítka zase jednou snesl akorát Junior Hoilett, zatímco na druhé straně barikády vzývají konečně procitlého střelce Dembu Ba.

Newcastle konečně opravdu podchytil start zápasu! To by se chtělo zvolat poté, co si Straky během úvodních dvou minut vypracovaly tři rohové kopy, Obertan nerušeně brázdil pravou postranní čáru a celkově domácí mužstvo působilo hodně jistě na balonu. To nebylo zvykem, stejně jako spatřit radujícího se Dembu Ba v dresu Newcastlu. I tohle tabu ovšem brzy padlo. Ve 27. minutě se Best z levé strany dostal k centru, po němž senegalský útočník sťukl míč k zadní tyči - 1:0. A jenom za malý okamžik přišel z hloubi pole nákop do pokutového kopu Rovers, tam se domácím povedlo dostat míč do cesty šťastnému premiérovému střelci a ten i napodruhé nezaváhal. Tentokrát hlavou zblízka upravoval na 2:0.

Pro Newcastle to byla snová půlhodina, bohužel pro ně až příliš uspokojující. Blackburnu totiž záhy zabralo jen malý moment, aby se propracoval k častějšímu držení míče, optické převaze a také následnému snížení. O to se postaral Hoilett, když Olsson využil nedbalého odkopu protivníka a precizním centrem našel pohotově reagujícího Kanaďana. Dosud hlučný St. James Park rázem utichl.

K životu se ale mohl probrat hned v 54. minutě, a tentokrát už napořád. Tehdy Tioté z levé strany odcentroval, Ba se pověsil do vzduchu a Robinson byl i díky nepatrnému bloku od Besta bezmocný. Reklamace útočného faulu se pak ukázala být lichá, takže v Newcastlu mohli odklepnout hattrick pro Senegalce i opětovně nabyté pohodové vedení. To už se z pohledu Magpies nedrželo nikterak složitě.

Jakkoliv byl Hoilett permanentně připraven hrozit, hostům situaci hodně zkomplikovalo Olssonovo vyloučení v 71. minutě. Tenkrát inkasoval druhou žlutou kartu za snahu o vysvlečení protivníka a od té doby už Blackburn nebyl nebezpečný. To se spíš na opačném konci ještě dvakrát ve slušné palebné pozici ocitl Best.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Fulham FC 0:0

24.09.2011 16:00

Góly: -

Klasický Fulham. Dempsey s Murphym řídili další nepříliš konstantně zábavnou show bez gólového efektu. Cottagers tedy už potřetí v sezoně vyšli střelecky naprázdno a West Bromwich, jenž potřeboval bodovat stejně jako rovněž tápající soupeř, taky tak.

Za hostující neschopností řádné penetrace možná budeme moci hledat absenci útočníků Johnsona a Zamory, které daly možnost předvést se v základu i Portugalci Orlandovi Sá. Stále nicméně tohoto muže a Dembélého podporovala zmíněná dvojice Dempsey-Murphy i šikovný mladík Kasami. Přesto se diváci na The Hawthorns spíš nudili, přičemž na povrch vyplouvaly zejména problémy obou stran s nízkým sebevědomím.

První poločas tedy strávili na míči spíše fotbalisté londýnského celku, především pak dirigent Murphy, ovšem to nevedlo k vůbec ničemu. Naopak když se na chvíli iniciativy chopil West Brom, vždy to v rámci možností stálo za to. Brunt se tedy dostal k prudké hlavičce přímo do Schwarzera a kořistí australského brankáře se stal i Kasamiho přízemní pokus ze střední vzdálenosti.

Fulham se dostal nejblíže gólu až po pauze, kdy Olsson nešťastně tečoval Dempseyho projektil a ten si to záhy namířil do břevna. To už byla jedenáctka WBA přeskupena do formace 4-4-2 s Longem a Odemwingiem na hrotu. Což fungovalo. Po 64 minutách si Odemwingie zaběhl za obranu pro Mulumbův pas, aby ovšem pálil přímo do Schwarzerovy náruče. Poslední slovo ale stejně měl Fulham a tehdy musel Foster hned nadvakrát odmítat žolíka Bryana Ruize.

Více informací k zápasu

Wigan Athletic - Tottenham Hotspur 1:2

24.09.2011 16:00

Góly: 50. Momo Diamé - 3. Rafael van der Vaart, 23. Gareth Bale

Vyhrál i další favorit, konkrétně Tottenham, který zvládl nepříjemný duel na půdě Wiganu a veze tři body po vítězství 2:1. Už po třiadvaceti minutách to bylo 0:2, po přestávce snížil Diame, jenže poté dostal červenou kartu Gohouri a bylo rozhodnuto. Tottenham je šestý, Wigan patnáctý.

Hosté se do vedení dostali už ve třetí minutě, kdy vyrobila obrovskou hrubku stoperská dvojice Caldwell - Figueroa. Druhý jmenovaný poslal do protiútoku Adebayora, ten našel v pokutovém území levačku Van der Vaarta a po ráně pod břevno vedli Spurs 1:0.

V šesté minutě byl v další dobré šanci sám Adebayor, jenže nemířil přesně. Walkerova hlavička skončila nad brankou a s pokusem Modriče si poradil Al Habsi, a tak se na druhou branku v síti domácího Wiganu čekalo "až" do třiadvacáté minuty. To od rohového praporku odcentroval Modrič, na přední tyči si na míč naskočil Bale a bylo to o dva góly.

Bale to do poločasu zkoušel ještě dvakrát, ale v obou případech se proti němu zaskvěl Al Habsi. Do druhé půle vstoupili Latics přecijen o něco svěžeji a hned po pěti minutách hry dokázali vývoj zápasu zdramatizovat. Stam vystihl přihrávku Assou-Ekotta, přihrál Diamemu, který se dokonale obtočil kolem dvojice bránících hráčů Spurs s technickou ranou k tyči nedal Friedelovi žádnou šanci.

Závěrečnou půlhodinu museli domácí dohrávat v deseti lidech, Gohouri totiž sejmul unikajícího Balea, uviděl druhou žlutou kartu a šel se předčasně osprchovat. I přes oslabení jednoho muže v poli mohl vyrovnat Moses, jenže v klíčovém okamžiku Friedela nepřekonal. Když pak své možnosti neproměnili Modrič, Bale, Adebayor a McCarthy, skončil tento duel výsledkem 1:2.

Více informací k zápasu

Manchester City - Everton FC 2:0

24.09.2011 13:45

Góly: 68. Mario Balotelli, 89. James Milner

Dlouho předlouho hráči Manchesteru City napínali své fanoušky. Dokonce téměř 70 minut zůstávali paralyzovaní disciplinovaným obranným valem zalezlého Evertonu. Pak se ovšem trefil střídající Balotelli, pojistku přidal po Silvově úžasné práci Milner a Citizens tak ve finále další zaváhání nedovolili.

Přestože Everton na slovutného soupeře vyrukoval s ryze defenzivní sestavou bez jediného papírového útočníka, během prvních sedmi minut se v útočné třetině ManCity hrálo jen 12% času a byly to právě Karamelky, kdo měl míč častěji na svých kopačkách. Poprvé o sobě nicméně stejně dal vědět favorit. Jagielka rozpačitě hlavičkoval za sebe a Džeko se užuž řítil sám na Howarda. Kolem něho si však píchl míč na tuze dlouhou nohu, takže sám hříšník ještě stihl složitou situaci zhasit. To bylo celkově pro první poločas příznačné - hustý střed na domácí platil, ale vzhledem k přemíře odevzdaných balonů a velkému množství pokusů na proražení zdi se zkrátka občas nějaká ta skulinka našla. Jako třeba když po prostrčení od Tourého pálil z hranice šestnáctky nad bránu Agüero.

Následovala další hluchá pasáž, v níž hrály prim hlavně Webbovy karty. Ty postupně uviděli Rodwell, Neville i Osman a na druhé straně Touré. Osobka prvně jmenovaného na Silvu ale jinak platila dokonale, takže se do přestávky ManCity k opravdové šanci ani nepropracovalo. Maximálně z větší vzdálenosti pokoušeli štěstí Džeko s Barrym a s Agüerovým stříleným centrem z levé strany si pak poradil Howard.

Po 15minutové pauze to v podání Citizens bylo snad ještě horší. Poloviční šance si dlouho tvořil spíš Everton než domácí, Nasri se z hrací plochy vytratil už úplně. Respektive nebyl schopný za vymazaného Silvu převzít taktovku. Manchester probudila až 68. minuta, kdy se po hranici velkého vápna jako provazochodec prolétl Agüero, sklepl míč pod sebe do druhé vlny a Balotelli pak za pomoci Jagielkovy teče umístil balon přesně k levé tyči. To přitom bylo přesně něco, co si dosud bezchybně odolávající Toffees přály ze všeho nejméně.

Do útoku se jim dnes dvakrát nechtělo, obrana taky nejlépe fungovala, když byla pevně uzavřená. A tak jakmile se Everton trošku odhodlal, přišla akce Silvy, jenž nejprve střílel do protihráče, aby záhy odražený míč bez rozpaků napálil do tyče. Právě dosud utlumený dirigent pak zařídil i druhý gól ManCity, když i proti třem protihráčům osamocen na útočné polovině udržel balon ve své moci a ještě vykouzlil geniální pas pro Milnera, který takto s radostí docílil svého prvního ligového zářezu v bleděmodrém dresu. Ani závěrečný chaos v defenzívě domácích - viz Savićův výkop Fellainiho pokusu z brankové čáry - potom ovšem Milnerův gól nepřetvořil ve vítězný.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester United651022:516
2.Manchester City651019:516
3.Chelsea FC641112:713
4.Newcastle United63307:312
5.Liverpool FC63128:810
6.Tottenham Hotspur53029:99
7.Stoke City62314:69
8.Aston Villa61507:58
9.Norwich City62227:88
10.Queen's Park Rangers62225:78
11.Everton FC52126:67
12.Wolverhampton Wanderers62135:87
13.Arsenal FC62139:147
14.Sunderland AFC61237:65
15.Wigan Athletic61235:95
16.Swansea City61234:95
17.Fulham FC60424:74
18.Blackburn Rovers61148:134
19.West Bromwich Albion61143:84
20.Bolton Wanderers61058:163

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1001)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele