Anglická Premier League - souhrn 24. kola

31.01.2009, 15:49, aktualizováno 01.02.2009, 18:56
Komentáře a souhrny
Manchester United porazil Everton a pojistil si první místo v tabulce. Druhý je Liverpool, který doma ve šlágru vyhrál nad Chelsea. Aston Villa doma jenom remizovala 0:0 s Wiganem, zoufat si však nemusí, jelikož stejným výsledkem skončil i duel Arsenalu s West Hamem. V boji o záchranu si hodně pomohly Stoke a Bolton, sestupové zóně se opět vzdálil i Fulham...

Stoke City - Manchester City 1:0

31.01.2009 13:45

Góly: 45. James Beattie

Stoke po dlouhých týdnech konečně naplno bodovalo. I v deseti lidech dokázalo dovést zápas s Manchesterem City k vítězství. Jediný gól si na konto připsal James Beattie.

Manchester nastoupil v naprosto stejné sestavě jako v povedeném minulém zápase s Newcastlem a také dnes si chtěl připsat na konto další tři body. Stoke zase toužilo konečně ukončit nepříjemnou sérii bez výhry, ale v prvních minutách zápasu se moc nevytáhlo a v osmé minutě málem inkasovalo. Ke střele se dostal Ireland a okázalou volejí se snažil překonat gólmana Sorensona. Ten nakonec nemusel ani zasahovat, jelikož míč letěl vedle.

Přesně o deset minut později Citizens zahrozili podruhé. Bellamy našel Robinha, ten se rozhodl vypálit, ale jeho pokus byl velmi slabý a navíc mířil přesně do středu brány, kde si s ním už poradila dánská jednička v dresu Stoke. V 29. minutě už dali konečně Potters o sobě vědět. Po dlouhém autu Delapa se snažil překvapit Harta stoper Shawcross, ale hostující gólman jeho pokus nakonec vychytal.

V 37. minutě přišla pro domácí hodně studená sprcha. Záložník Rory Delap totiž viděl za souboj s Wrightem-Phillipsem červenou kartu a musel se předčasně pakovat ze hřiště. Stoke tak přišlo o svou zbraň v podobě dlouhých autů. I přesto se ale ještě v prvním poločase dokázalo prosadit. Po Etheringtonově centru zacílil hlavou v páté minutě nastavení přesně útočník Beattie.

Manchester City tak vstupoval po změně stran na hřiště s cílem minimálně vyrovnat a také za ním rázně šel. První šanci, jak s výsledkem něco udělat, měl Robinho, jenže jeho střela ze střední vzdálenosti postrádala přesnost. Hosté byli i nadále o něco aktivnější a hlavně měli větší příležitosti na vstřelení branky.

V rozmezí 65. - 70. minuty měli Citizens hned tři velké šance. Nejprve se po centru Elana dostal k hlavičce Ireland, krátce na to naopak pálil nad Bellamy. Poslední slovo měl Robinho, jenže ani on neuspěl. Zápas tak spěl do vítězného konce pro Stoke, když mohl jako poslední vyrovnat Bellamy. Jeho střela ale letěla jen těsně nad. Manchester City po většinu druhého poločasu měl sice navrch, gól ale nedokázal vstřelit.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Portsmouth FC 3:1

31.01.2009 16:00

Góly: 14. Andrew Johnson, 71. Erik Nevland, 80. Erik Nevland - 84. David Nugent

Krize Portsmouthu se opět o poznání prohloubila. Svěřenci kouče Adamse zase nedokázali vyhrát a přiblížili se tak o další krok sestupovým příčkám. Na Cottagers Stadium podlehli 1:2.

Duel se začal pro Fulham vyvíjet poměrně dobře. Už ve 14. minutě se totiž dokázal ujmout vedení. Clint Dempsey ve správný čas přihrál Andymu Johnsonovi, jenž následně dokázal střelou pod Davidem Jamesem poprvé rozvlnit síť. Cottagers hráli aktivně i nadále a už po pár minutách málem přidali další přesný zásah. Z celé šance Bobbyho Zamory ovšem nic vážného nebylo.

Následně mohl vyrovnat Sean Davis, jenže mířil přesně do náruče gólmana Schwarzera, který s jeho střelou moc velké problémy rozhodně neměl. V 27. minutě pro změnu zblokoval nebezpečný pokus Mullinse stoper Hughes. Přesně o deset minut později bylo před bránou Fulhamu opět hodně horko. Po rohovém kopu pálil z hranice pokutového území Davis a Mark Schwarzer měl co dělat, aby míč vyrazil. Těsně před přestávkou se snažil prosadit hlavou také Kaboul, ale scházela mu přesnost.

V 50. minutě připravil rozhodčí Wiley Portsmouth o zřejmě jasnou penaltu. Domácí Paintsil sundal v pokutovém území k zemi Nugenta a měl velké štěstí, že anglický arbitr nepísknul do píšťalky. Hosté se nedokázali nijak výrazně prosadit, a tak přišlo potrestání. Kouči Hodgsonovi se opět povedlo skvělé střídání. V 62. minutě poslal na hřiště Nora Erika Nevlanda a ten se do konce duelu dokázal hned dvakrát prosadit.

Na první branku mu stačilo necelých deset minut po svém střídáním. Nevland využil souhry se záložníkem Dempseyem a poté bez větších problémů prostřelil také Davida Jamese V 80. minutě se mu podobný kousek povedl opět a v podstatě tak rozhodnul dnešní duel. Nic na tom nezměnila ani branka Davida Nugenta, jemuž se povedlo alespoň snížit na rozdíl dvou branek.

Více informací k zápasu

Hull City - West Bromwich Albion 2:2

31.01.2009 16:00

Góly: 44. Bernard Mendy, 69. Craig Fagan - 53. Jay Simpson, 73. Chris Brunt (pen.)

Hned dvakrát se Hullu nepovedlo udržet proti West Bromwichi vedení, pročež se nakonec oba nováčci rozešli smírně. WBA tedy zůstává na samém dně tabulky Premier League, Tygři po šesti kolech konečně bodovali.

Duel dvou nováčků začal poměrně kouskovaně, ani jedno z mužstev se zprvu nedokázalo vyhoupnout do sedla pomyslného koně. Proto první zajímavou šanci registrujeme až ve 24. minutě. Tehdy zůstal Scott Carson jako přikovaný na brankové čáře namísto toho, aby vyběhl na centrovaný míč od Marneyho, a umožnil tak Faganovi v dobré příležitosti trestuhodně přestřelit branku. Za pár okamžiků dnes skutečně nejistý Carson pro změnu nevýrazně boxoval, ale Zuvierloon pohotově hasil. WBA do této chvíle bylo poněkud pasivní, až ve 28. minutě díky zaváhání Fortunea mohl střílet Simpson. Po soupeřově nepovedeném zpracování centru Robinsona však kmenový hráč Arsenalu vypálil nad.

Krátce po uplynutí půl hodiny hry našel Kevin Kilbane zcela nehlídanou hlavu Richarda Garcii, jenže ten neskutečným způsobem vyhořel, když zblízka zakončoval nad břevno. Ve 39. minutě se zase ojediněle o slovo přihlásili hosté. Konkrétně unikající Fortuné, jehož pokus však zablokoval Turner. Proto mohlo přijít nastavení a zasloužená vedoucí branka Tigers. Bernard Mendy pronikl po pravé straně, pak šikovně udělal kličku Carsonovi na osu hřiště, odkud bez problémů otevřel skóre.

Hull rovněž zkraje první půle hnala vidina vítězství o něco více a jen skvělý Carson držel svůj tým nad vodou. Nejprve si poradil s pokusem Marneyho, vzápětí do jeho náruče přiletěl balon z hlavy Dawsona. A zrovna jakmile učinil snadný zákrok proti Dawsonově hlavičce, vydali se jeho spoluhráči na zteč znamenající vyrovnávací trefu. James Morrison si na hraně šestnáctky usmyslel, že se vrhne vstříc třem soupeřovým zadákům, a nebylo to zrovna od věci. Konec jeho okázalého průniku si vzal na starosti Simpson, jenž mu ustřelil balon od kopaček tak, že nedal Dukeovi žádnou šanci.

V těchto chvílích se hrálo stylem nahoru-dolů a diváci na KC Stadium se vskutku nenudili až do konce zápasu. V 56. minutě ještě Garcia nedosáhl na centrovaný míč Mendyho, o třináct minut později už však byly ofenzivní choutky Tigers ukojeny. Zprava opět přiletěl luxusní centr od francouzského defenzivního záložníka, na nějž si ideálně naběhl Fagan a hlavou vrátil Hullu vedení. Ne nadlouho. Hned v 73. minutě totiž Brunt se štěstím proměnil pokutový kop po faulu Zayatteho, když jeho střela jen taktak proletěla pod padajícím tělem Matta Dukea. Do konce zápasu už se ani na jedné straně žádná tutovka neurodila, obě mužstva se jaksi spokojila s nerozhodným výsledkem.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - West Ham United 0:0

31.01.2009 16:00

Góly: -

Kanonýři sice vylepšili svůj herní projev oproti středečnímu střetnutí s Evertonem, výsledek je však úplně stejný. Neschopnost prolomit pevnou hráz před brankou soupeře provázela Arsenal celým zápasem a ve finále je z toho bezbranková remíza.

V úvodních minutách byl na hru Arsenalu oproti středečnímu klání s Evertonem diametrálně odlišný pohled. Kanonýři zcela diktovali tempo a soupeře zkraje utkání prakticky nepouštěli k balonu. Už ve čtvrté minutě navíc mohli jít do vedení, kdyby Collins pustil Diabyho k hlavičce. Takhle před ním akorát odrazil balon do břevna. I nadále však bylo hřiště plné jen a jen borců v červeném. Zejména Nasri zleva pořádně větral Lucase Neilla, ovšem žádný z jeho mnoha centrů nedokázal Bendtner usměrnit na branku. Křídelní prostory byly také jediným možným prostorem, kudy šlo proniknout ke Greenovi, střed pole zvládali Hammers perfektně zahušťovat, navíc bychom v rozehrávce Arsenalu opět napočítaly mnoho nepřesností.

Postupem času se z marného dobývání hostující branky stala nevítaná rutina. Carlos Vela, jenž musel nahradit zraněného Eboueho, hru Arsenalu také rozhýbal jen minimálně, pročež fotbal na Emirates Stadium přihlížející zrovna nebavil. Když už to vypadalo, že první dějství skončí, aniž by se Kladiváři pořádně podívali za půlku, James Collins po rohu parádní hlavičkou protáhl ztuhlého Almuniu. Ten nakonec díky Clichymu, plnícímu ukázkově své povinnosti u levé tyčky, stejně nemusel zasahovat.

Začátkem druhého poločasu pokračoval Arsenal v bezradném dobývání soupeřovy klece. Ve 49. minutě však Kanonýrům málem pomohl zmatek v pokutovém území hostí, jehož se snažil střelou přes hlavu využít Touré. Třebaže míč neomylně mířil do branky, kde scházel Robert Green, Collins svého golmana na čáře hravě zastoupil. Přesně o deset minut později zase Nasri krásně vykouzlil slušnou palebnou pozici pro Denilsona, jeho projektil si však cestu ke Greenovi neproklestil. V 62. minutě se pro změnu Gunners prezentovali rychlým přechodem do útoku poté, co vpředu ztratil balon Carlton Cole. Sagnův centr se na přední tyči dostal k Adebayorovi, který však v koncovce nečekaně selhal. Green by neměl šanci, kdyby tožský forvard alespoň trefil prostor mezi třemi tyčemi.

Arsenal pomalu stupňoval tlak, přičemž hru oživil stažením Bendtnera a dosazením Persieho. Hned v 71. minutě pak mohlo být hotovo, když se pro Velův centr od svého strážce suverénně odpoutal Adebayor, ovšem svou hlavičku nenasměroval ani zdaleka ideálně a umožnil Greenovi hladce zasáhnout. West Ham odpověděl poloviční šancí Colea, jenž využil mizerného odkopu Almunii jen střelou přímo do soupeřova brankáře.

Kdo čekal drtivý závěrečný tlak domácích, musel být zklamán. Kladivářům síly v pohodě vystačily a bez problémů tak mohli razit úspěšnou defenzivní taktiku. Arsenal se k zajímavé šanci dostal až ve třetí minutě nastavení, tentokrát však Persie z otočky nevypálil vůbec povedeně.

Více informací k zápasu

Middlesbrough FC - Blackburn Rovers 0:0

31.01.2009 16:00

Góly: -

Nesmírně důležitý zápas o záchranu mezi Middlesbrough a Blackburnem vítěze nenašel, a tak se na chvostu tabulky nic výrazného nestalo. Konečný výsledek zní 0:0.

Zajímavé události se začaly dít na hřišti až po více jak pětadvaceti minutách hry. Do té doby toho oba celky mnoho nepředvedly. Jako první se mohl mezi střelce zapsat hostující útočník Benni McCarthy. Jenže při zakončení nemířil přesně, a tak gólman Jones zasahovat nemusel. V 35. minutě se děly věci na druhém konci hřiště. Z hranice pokutového území pálil Adam Johnson, ale míč nakonec proletěl okolo tyčky.

O minutu později Blackburn opět zahrozil. Dlouhý aut do pokutového území se dostal k Vinci Grellovi a jeho přízemní střela nadělala defenzívě Boro nepříjemné problémy. Do brány se však nedostala. Těsně před přestávkou se mohl prosadit také Roque Santa Cruz, který se dostal do dobré příležitosti, jenže vše zastavil rozhodčí, který viděl hru rukou.

Po změně stran moc nechybělo a k radosti všech domácích fanoušků se mohl prosadit Riggott. Po Downingově centru ale míč poslal příliš vysoko a do brány se tak nedostal. V 63. minutě málem udeřil před bránou Middlesbrough turecký záložník Tugay. Zkušený středopolař sice vyslal na bránu výbornou a přesnou střelu, Brad Jones ovšem vytáhnul na jeho pokus parádní zákrok a z celé příležitosti tak nic nebylo.

Trenér Southgate byl se svými svěřenci poměrně nespokojený, a proto se rozhodl hned pro dvojí střídání, kterým se snažil posílit ofenzívu. Na místo Kinga a Tuncaye poslal na hřiště Alvese s mladíkem Emnesem. Jenže ani tyto změny Middlesbrough nijak výrazně nepomohly. Navíc nechybělo mnoho a v nastaveném čase mohlo inkasovat. Riggott sundal k zemi v pokutovém území Robertse, ale penalta se naštěstí pro domácí nepískala.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Wigan Athletic 0:0

31.01.2009 16:00

Góly: -

Krásnou podívanou si připravili pro diváky hráči ve Villa Parku. Při myšlení na dobré přihrávky a poctivém běhání ovšem jaksi zapomněli střílet góly. Villans, které hnala vidina druhého místa, měli ke gólu mnohokrát blízko, Wigan ovšem i na počtvrté na tomto stadionu neprohrál.

Aston Villa začala velmi aktivně a hned ve třetí minutě se mohl prosadit Gardner. Agbonlahor si pohrál s obráncem, odcentroval do vápna, kde míč přeběhl Heskey a naprosto osamocený domácí záložník střílel děsivě mimo. Po pěti minutách zašuměl stadion při Barryho přímém kopu, po němž chyběly Heskeymu milimetry, aby hlavičkou otevřel skóre.

Villans naprosto ovládali hru, Latics se na polovině soupeře k míči dostávali jen velmi sporadicky. Až ve 24. minutě po centru Milnera překvapil padající hlavičkou Agbonlahor Kirklanda, který jen taktak vytahoval zpod břevna na roh. Po něm se ke střele opět dostal domácí rychlík a i když jeho spoluhráči zvedali ruce nad hlavu, míč přes brankovou čáru nejspíš nepřešel.

Skvělou koncentraci prokázal brankář Friedel, první přímá střela totiž přišla až ve 28. minutě a hned se dostala na místo té nejnebezpečnější. Mido chytře pustil kolmou přihrávku za obranu na De Riddera, který v tváří tvář nedokázal domácího brankáře propálit a k dorážce se již nedostal. Pět minut před koncem se proti svému bývalému týmu mohl prosadit Heskey, ale Barryho centr usměrnil hlavičkou pouze do náruče Kirklanda.

Pár vteřin před ukončením první půle mohlo vyrovnání hry přinést branku do šatny Aston Villy. Odražený míč po rohu se vrátil do vápna, kde Figueroa skvělou hlavičkou nechal vyniknout Friedela, který napnutím všech centimetrů svého těla vytěsnil jen kousek nad břevno. Z následného rohového kopu nebezpečí nevzešlo a po poločase se tak týmy rozešly smírně.

Že se ve Villa Parku letos hraje skvělý fotbal dokazoval úvod druhé půle. Velice svižné ofenzivní tempo obou týmů naráželo do bezchybných obran a poctivě se vracejících hráčů. Hodně blízko gólu byl v 56. minutě Zat Knight. Ten po přímém kopu vyskočil nejvýše a po jeho hlavičce užuž slavili fanoušci gól, míč však mířil pouze do tyče. To byla ta nejhorší varianta, odchylka na levou stranu by znamenala gól, na stranu pravou pak jednoduché doklepnutí pro Daviese.

Hra plná pohybu a chytrých přihrávek nabízela i skvělou defenzivní práci, šancí tedy nebylo zrovna nejvíce. To, co se ovšem dělo po 70. minutě, dalo pojmu "zakletá branka" nový smysl. V 72. minutě vzniklý chaos přinesl tři střely a stejný počet odražených míčů na brankové čáře. Po pár minutách zahrávali domácí nepřímý kop za malou domů. Carew napálil z pár kroků Scharnera, ostatní jeho spoluhráči vyběhli, a sotva se úspěšný obránce zvedl už samotný na brankové čáře zabránil i dorážce Heskeyho.

Osm minut před koncem si stopl Milnerův centr v hloubi vápna Agbonlahor, následnou střelu skoro z malého vápna však výtečně vyrazil nad Figueroa. Wigan si pak již všechny centry hlídal, a tak i přes převahu Villans skončil zápas smírně.

Více informací k zápasu

Bolton Wanderers - Tottenham Hotspur 3:2

31.01.2009 16:00

Góly: 31. Gary Cahill, 64. Kevin Davies, 87. Kevin Davies - 73. Darren Bent, 75. Darren Bent

Bolton sice připustil drama, nakonec však Tottenhamu nedaroval ani bod. Poté, co se ujal senzačního vedení 2:0, nechal soupeře v rozmezí dvou minut vyrovnat, pak však znovu zaúřadoval Davies a defenziva Spurs, dnes obzvláště tápající při bránění standardek, inkasovala potřetí.

Všechno se točilo jen okolo Spurs v časných minutách tohoto střetnutí. Už ve třetí minutě například sklepl Modrič dlouhý výkop Cudiciniho do cesty Bentleyho, jehož ovšem vychytal pozorný Jaaskelainen. V minutě deváté však nadvládu Londýňanů náhle utnul Taylor se svým znamenitým centrem na hlavu Daviese. Ten si nejprve musel poradit s Dawsonem, aby následně zacílil příliš vysoko. Další příležitost nachytat Kohouty na švestkách měl v 18. minutě křídelník Makulula, ve vynikající příležitosti však zakončoval hodně nepřesně. Za pět minut pro změnu kombinace Marka Daviese se Steinssonem nesla ovoce pro Kevina Daviese, jenž ovšem znovu nedokázal vtěsnat svou hlavičku mezi tři tyče.

Z chvilkové letargie se Tottenham znovu probudil až ve 26. minutě opět prostřednictvím Davida Bentleyho. Tentokráte ho našel Lennon, který obral o míč Steinssona, Jaaskelainen však pozorně zasáhl. To jeho protějšek Carlo Cudicini byl po půl hodině bezmocný proti hlavičce Puygreniera, jehož ke skórování krásným centrem ze standardní situace vyzval Mark Davies. Kohouti bránění tohoto přímého kopu opravdu nezvládli a do konce poločasu už odpovědět nedokázali. Příležitost k tomu koneckonců měli jen jedinou, když si Pavljučenko naběhl na Zokorův balon, aby posléze nezakončil ideálně.

Bolton vedení nad věhlasným soupeřem značně povzbudilo a po návratu ze šaten pokračovali Trotters v aktivní hře. V 55. minutě ještě Makulula z otočky vypálil pánu bohu do oken, o osm minut později už ovšem zahřmělo se vším všudy. Spurs nebyli schopni uklidit míč z vlastní šestnáctky, Puygrenier ho přistrčil ke Kevinu Daviesovi, jenž si ho excelentně zpracoval a napálil do vzdálenější šibenice.

Tottenham na další nepříznivou změnu stavu reagoval nahrazením Čorluky Chimbondou a na první pohled nevýrazným střídáním si velmi pomohl. V 73. minutě totiž pronikl po pravé straně Lennon, ještě postrčil míč dopředu pro Chimbondu, který na poslední chvíli hledal před brankou dalšího střídajícího borce, Darrena Benta. Tomu jen stačilo špičkou kopačky posunout balon do sítě. A neuběhly ani dvě minuty a senzační vyrovnání bylo na světě. Chimbondův centr domácí odvrátili jen k Palaciosovi, jenž v akrobatické pozici bez přípravy zakončoval přímo do Jaaskelainena. Finský golman ve službách Wanderers ovšem zvládl balon jenom vyrazit, a to přímo k Bentovi, který ho ztrestal ukázkovými "houslemi" - 2:2.

Poněkud nečekaně se však Bolton dokázal z tohoto šoku otřepat. V 78. minutě ještě Mark Davies po přistrčení Smolarka sice nepochodil, ovšem tři minuty před vypršením řádné hrací doby se Trotters opět povedla standardní situace a bylo hotovo. Protentokrát zahřmělo po rohovém kopu, když nejvýše vyskočil Kevin Davies a svou druhou trefou v zápase strhl vítězství na stranu sebe a svých spoluhráčů.

Více informací k zápasu

Manchester United - Everton FC 1:0

31.01.2009 18:30

Góly: 44. Cristiano Ronaldo (pen.)

Manchester United dokázal i v dalším zápase po sobě zvítězit a potvrdil tak svou velmi dobrou formu. Zápas s Evertonem rozhodla na konci první půle z penalty největší postava Rudých ďáblů Cristiano Ronaldo, Everton se pak už na vyrovnání nezmohl. V tabulce je tak šestý. Manchester si na čele vytvořil prozatímní pětibodový náskok.

Další vítězství v řadě v Premier League se rozhodně nerodilo snadno, Manchester ne a ne pokořit dobře šlapající obranu Toffees. V prvních minutách začali hosté faulovat a k vidění bylo několik zajímavých standardních situací pro Manchester, k žádnému vážnějšímu ohrožení branky však nedošlo.

První střelu tak vyslal až po dvanácti minutách Carlos Tevéz, který nastoupil po boku Dimitara Berbatova. Po přihrávce Ronalda však napálil balón jen do Howardovy náruče. Utkání v dalším průběhu sice tempo neztrácelo, k ohrožení branky ovšem také nedocházelo. Většina střel byla zablokována, ani jedna z obran nechtěla udělat chybu.

Propagační střelu vyslal až těsně před odehranou půlhodinou evertonský Cahill, Van der Sar byl však mužem na svém místě. Na druhé straně skvěle vytěsnil na roh Ronaldovu ránu opět jistý Howard, následný rohový kop byl už jen snadnou lahůdkou. Manchester si stále nedokázal vytvořit žádnou tutovou možnost a vypadalo to, že na disciplinovaný tým David Moyese nevyzraje.

Jenže dvě minuty před koncem první půle potopil naději jeden jediný okamžik, nervy na uzdě neudržel jinak skvělý Mikel Arteta, který ne příliš chytře držel v pokutovém území Michaela Carricka a sudí Halsey byl neoblomný - penalta. K ní se s přehledem postavil Ronaldo a tvrdou střelou rozvlnil síť. V závěru půle se ještě pokusil navýšit bombou Cariick, Howard byl ale proti.

Do druhé půle vlétl Everton s jediným cílem - vyrovnat. Ze začátku byl opravdu aktivní. Nejprve Mikel Arteta mířil mimo, o chvíli později Pienaarovu šanci zlikvidoval Van der Sar. Na druhé straně odpověděl stejným měřítkem Tevéz, účinek to ale mělo stejný jako v předchozím momentě. Po čtvrthodině hry z přímého kopu ohrožoval Van der Sara opět Arteta, i tentokrát však nizozemský veterán mezi třemi tyčemi včas zareagoval.

Od 70. minuty se už ale Rudí ďáblové uklidnili a drželi míč převážně na svých kopačkách, z volného kopu nepřekonal Howarda aktivní Tevéz. O deset minut později to zkoušel Carrick, následný rohový kop Ryana Giggse poslal Ronaldo hlavou mimo. V závěru ještě několikrát pozlobil Arteta, na druhé straně z šesti metrů minul ve velké šanci Park Ji-Sung, jeho tým však po závěrečném hvizdu zvedal ruce vzhůru na počest vítězství. Manchester v příštím zápase jede do Londýna, kde bude hrát s West Hamem, Everton si pohárové příčky bude chtít udržet v domácím zápase s Boltonem.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Sunderland AFC 1:1

01.02.2009 14:30

Góly: 68. Shola Ameobi (pen.) - 32. Djibril Cissé

Shola Ameobi po více než měsíci nastoupil v základní sestavě Newcastlu a nakonec to byl on, kdo zajistil remízu 1:1. Sunderland se v první půli ujal vedení brankou Cissého, na konci utkání ale bral jen bod za remízu.

Newcastle ani Sunderland nepatří do vrchní části tabulky, na hře to však poznat nebylo a už na začátku zápasu nebezpečně stříleli Ameobi a na druhé straně Jones. Velice blízko vedoucí brance byl Richardson, jehož střela zamířila do vzdálenější tyče nové jedničky Newcastlu, Harpera.

O chvíli později se do šance probojoval Jones a jen díky Nolanovi Newcastle držel remízu. Harper se však ukazoval jako dobrá náhrada za dlouhodobou oporu Shaye Givena a skvěle zakročil zejména proti pokusu Cissého. Na druhé straně poslal krásný centr José Enrique přímo na hlavu Carrolla, který orazítkoval tyč Fulopovy brány.

Po půlhodině hry už se zatím aktivnější Sunderland dočkal vedení. Whitehead přesnou přihrávkou našel francouzského útočníka Cissého, jenž si poradil i s Coloccinim a prostřelil Harpera. Newcastle odpověděl střelou Carrolla, jenž ale letěla těsně nad bránou.

Po poločasové přestávce se více do hry dostávali domácí. Při jedné šanci byl v pokutovém území Ferdinandem faulován Duff, rozhodčí ale penaltu nenařídil. Ta se kopala až o chvíli později, kdy Taylora nedovoleně zastavil Malbranque. K míči se postavil Ameobi a nedal Fulopovi žádnou šanci.

Poté se Newcastle musel hlavně bránit a jen díky Bassongovi měl naději na bod. V závěru zápasu měl ještě šanci Reid, mířil ale vedle. Chopra v další slibné příležitosti zaváhal a nepochopitelně přihrával Jonesovi. Obě mužstva se tak musela spokojit s bodem za remízu 1:1.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Chelsea FC 2:0

01.02.2009 17:00

Góly: 89. Fernando Torres, 90+4. Fernando Torres

Naprosto zasloužené vítězství si v šlágru 24. kola anglické Premier League připsal v souboji s londýnskou Chelsea Liverpool, který nad týmem Luize Felipe Scolariho zvítězil 2:0. Utkání rozhodl dvěma brankami v samotném závěru střetnutí španělský ostrostřelec Fernando Torres.

Domácí Liverpool nastoupil na hřiště pouze s jedním útočníkem, kterým byl Fernando Torres, jehož ze zadu výrazně podporoval Steven Gerrard. Reds jinak nastoupili v plné síle. V útoku Chelsea se opět objevil Nicolas Anelka, kanonýr z Pobřeží slonoviny Didier Drogba zůstal pouze na lavičce náhradníků.

Utkání začalo ve spíše poklidném tempu, až v deváté minutě se téměř do koncovky probil Salomon Kalou, ale slovenský obránce Martin Skrtel mu v rozhodující chvíli odkopl balon z kopaček.

O dvě minuty později se konečně diváci na stadionu trochu zahřáli, když Xabi Alonso vypálil z dvaceti metrů jedovatý projektil na bránu Petra Čecha, český gólman ale míč vyrazil na roh. V 18. minutě mířil do pokutového území Liverpoolu nebezpečný Bosingwův centr, který ale svého příjemce nenašel.

Pak ze střední vzdálenosti pálil Javier Mascherano, Čech jeho pokus zlikvidoval. V šestadvacáté minutě se po přihrávce Gerrarda mohl dostat do šance Dirk Kuyt, stoperská dvojice hostujícího týmu Terry, Alex však jeho průnik zastavila.

Po půlhodině hry zatlačil Liverpool svého soupeře do jeho vápna, kde nebezpečně vystřelil Steven Gerrard, do jeho rány se ale obětavě položil Alex, Petr Čech tak nemusel zasahovat. Na druhé straně po rohovém kopu hlavičkoval nad horní konstrukci brány Terry.

Ve 43. minutě se téměř měnilo skóre, když Steven Gerrard vybídl k zakončení Alberta Rieru, jehož střelu Čech vyrazil před sebe, odkud odkopl míč do zámezí před dotírajícím Kuytem John Terry. Bezprostředně před koncem první půle mohli být rádi hráči Blues, že si při kombinaci na hranici pokutového území nerozuměli Gerrard s Rierou, jinak by zřejmě měl český brankář plné ruce práce.

Sedm minut po začátku druhé pětačtyřicetiminutovky se po rohovém kopu Alonsa a chybě Alexe dostal k zakončení Dirk Kuyt, který ale z těžké pozice bránu minul. O minutu později hrál hlavní roli opět obránce Alex, tentokrát zablokoval tvrdou střelu Fernanda Torrese.

V šedesáté minutě jako blesk z čistého nebe vytáhl rozhodčí směrem k Franku Lampardovi červenou kartu, anglický středopolař na polovině hřiště "zajel" šlapákem do Xabiho Alonsa. Chelsea tak zápas musela dohrávat o deseti mužích.

V 68. minutě po rohu Gerrarda pálil nebezpečně za hranicí vápna Xabi Alonso, jehož střelu srazil na horní konstrukci brány Alex. Ihned poté odešli z hrací plochy Anelka s Maloudou, místo nich naskočili na trávník, s cílem posílit ofenzivu a vstřelit gól, Deco a Didier Drogba.

Pak další rohový kop Reds znamenal další pořádný závar před bránou Petra Čecha, když Torresovu střelu vykopl téměř z brankové čáry John Obi Mikel. Dvanáct minut před koncem zkoušel překvapit Petra Čecha Torres, který zakončoval z úrovně penalty akrobatickým způsobem, hostující brankář ale jeho pokus lapil, potom pálil ostrými Yossi Benayoun, Čech opět připravený. Liverpool v těchto chvílích doslova přibyl Chelsea k její bráně, do pokutového území hostí mířila jedna nebezpečná akce za druhou.

Reds na svého soupeře vyvinuli takový tlak, že defenziva Chelsea nakonec v 89. minutě polevila a po centru Fábia Aurélia si na přední tyči na balon naskočil Fernando Torres a hlavičkou překonal Petra Čecha. O minutu později musel český brankář vytlačit nad břevno střelu Gerrarda.

Ve čtvrté minutě nastaveného času přišla ze strany domácího mužstva pojišťující branka, když se po hrubé chybě Ashleyho Colea zmocnil míče Yossi Benayoun a naservíroval míč na zlatém podnosu Torresovi, španělský útočník v poklidu dopravil balon do brány.

Díky zisku tří bodů stále drží svěřenci Rafaela Beníteze krok s obhájcem titulu Manchesterem United. Chelsea zůstala na třetí příčce, nicméně čtvrtá Aston Villa zaostává za londýnským velkoklubem pouze o skóre.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester United23165240:1053
2.Liverpool FC24149139:1551
3.Chelsea FC24146444:1548
4.Aston Villa24146438:2448
5.Arsenal FC24127538:2543
6.Everton FC24107731:2837
7.Wigan Athletic2496926:2433
8.West Ham United2496931:3133
9.Fulham FC2278722:1929
10.Manchester City23841141:3228
11.Hull City24771031:4628
12.Bolton Wanderers24831327:3427
13.Sunderland AFC24761125:3327
14.Tottenham Hotspur24661226:3124
15.Newcastle United24591030:4024
16.Portsmouth FC23661123:3824
17.Stoke City24661221:3824
18.Blackburn Rovers23581027:3823
19.Middlesbrough FC24571218:3522
20.West Bromwich Albion24641422:4422

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1102)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele