Anglická Premier League - preview 24. kola

31.01.2009, 09:02, aktualizováno 01.02.2009, 08:51
Previews
Velký šlágr čeká anglickou Premier League, Liverpool a Chelsea si to na Anfield Road rozdají o to, kdo bude největší hrozbou pro vedoucí Manchester United. Druhý nedělní zápas je z kategorie záchranářských, Newcastle v něm hostí Sunderland...
Stoke City - Manchester City  (sobota 13:45)
Toto kolo svede ke vzájemnému zápasu opět dva rozlišné celky. Defenzivně laděné Stoke přivítá gólový Manchester City.

Oba celky toho společného skutečně moc nemají. Zatímco hosté se mohou chlubit konečně vynikají formou, Potters stále zatím jen marně spřádají plány, jak se dostat ze sestupových vod. Do nich spadli poté, co nedokázali již devět kol vyhrát. Přitom to není tak dávno, co ještě v průběhu listopadu okupovali klidný střed tabulky. Jenže následně se dostali do nepříjemné krize a z posledních šesti zápasů vytěžili například pouhý bod za remízu s Liverpoolem. V minulém kole podlehli 1:3 Tottenhamu a patří jim tak předposlední příčka.

To Citizens jdou stále nahoru a už se vyšvihli na slušné deváté místo, kolo od kola se tak vzdalují sestupovým starostem. Z posledních čtyř utkání vytěžili deset bodů a proti Stoke se určitě budou snažit navázat na skvělé výsledky z týdnů minulých. Svěřenci kouče Tonyho Pulise se mají skutečně nač těšit. Vždyť Manchester nastřílel už jednou tolik branek, co oni. Konkrétně čtyřicet jedna. To je druhé nejvyšší číslo z celé soutěže. V prvním vzájemném zápase to na konci října jasně demonstrovali. Stoke nadělili třígólový příděl, když se o všechny branky postaral hvězdný Robinho. Ten bude patřit mezi největší zbraně Marka Hughese samozřejmě i tentokrát, přidat se k němu ale může také Craig Bellamy, jenž se ve středu hned ve svém prvním zápase v dresu City dokázal prosadit.

U hostujících fotbalistů se během týdne žádné zázraky neudály, a tak fanoušci v blankytně modrém dresu určitě neuvidí na hřišti Martina Petrova, Valerije Božinova, Dietera Hamanna a Michaela Johnsona. Zpátky by už ale mohl být kanonýr Benjani. Na straně Stoke nějaké nepříjemné absence řešit nemusí, a tak mohou být poměrně v klidu. Po disciplinárním trestu se vrací útočník Fuller, zpátky je také Liam Lawrence. Hrát tak zřejmě nebude jen Mamady Sidibe.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.25 - 3.15 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Fulham FC - Portsmouth FC  (sobota 16:00)
V Portsmouthu už podléhají fanoušci skepsi. Jejich klub neustále padá dolů a pokud se urychleně něco nezmění, čekají jej velké problémy. Z jejich současné 15. pozice se již dostali na dostřel týmům z těch nejnižších pater tabulky. Tentokrát navíc zajíždějí na půdu domácího specialisty Fulhamu.

Pompeys jsou na tom v současnosti podobně jako například Middlesbrough nebo Stoke. To znamená, že na svou poslední ligovou výhru už si zřejmě vzpomínají jen matně. Pro připomenutí: tři body brali za minulých osm zápasů pouze 30. listopadu v duelu s Blackburnem. Od té doby to jde s nimi hodně z kopce. Kouč Tony Adams byl ale po zápase s Aston Villou, kdy jeho svěřenci po gólu Heskeyho opět prohráli, poměrně spokojený. "Náš výkon mě hodně povzbudil," řekl bývalý skvělý obránce Arsenalu. "Myslím, že jsme v rozestavení 4-4-2 hráli slušně," pokračoval Adams.

Ten musí opět řešit nepříjemné problémy. Zkušený stoper Sol Campbell totiž asi nenastoupí kvůli potížím s kyčlí, které si přivodil v zápase s Villou. Dost možná jej tak zastoupí Francouz Younes Kaboul. Mimo hru stále zůstávají Niko Kranjčar, Richard Hughes, Boupa Diop a Jerome Thomas.

Jako den a noc. Tak nejlépe by se daly srovnat výsledky Fulhamu na svém stadiónu a mimo něj. Zatímco doma Cottagers září a prohráli zatím jen jednou, venku na svou první výhru stále čekají. Také možná proto jim nyní patří jedenáctá příčka. V posledních dvou zápasech sice prohráli, oba však na cizí půdě. Fulhamu se nedaří především střelecky, a právě proto je hned po Middlesbrough druhým nejhůře střílejícím celkem.

Pro tento duel bude Fulham postrádat pouze Diomansyho Kamaru, který je ale po svém dlouhodobém zranění konečně fit a v následujících kolech by se měl opět objevit na hřišti. Kouč Hodgson už nemůže počítat se službami Jimmyho Bullarda, jenž odešel do Hullu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hull City - West Bromwich Albion  (sobota 16:00)
Velmi zajímavou podívanou slibuje sobotní bitva dvou nejhorších obran v lize. Těmi se mohou pochlubit dva nováčci, desátý Hull a poslední West Bromwich. Minule na The Hawthorns domácí padli jasně 0:3, jak to asi dopadne tentokrát.

Jak už jsem uvedl výše, WBA mají co napravovat, je však nad slunce jasné, že to na KC Stadium nebudou mít vůbec lehké. A to i přesto, že vzhledem k posledním sedmi utkáním, kdy Baggies pravidelně pendlovali mezi výhrou a prohrou, je v sobotu na pořadu dne vítězství. Mimo to ovšem mimo svůj stánek bodoval midlandským celek naplno jen jedinkrát, a to už hodně dávno, 27. září v Middlesbrough. Od té doby utržili Throstles osm vesměs krutých porážek, přičemž jen třikrát zvládli skórovat. A když už jsme u těch vstřelených branek, nemůžu nezmínit fakt, že též v obou dosavadních střetnutích s kolegy-nováčky vyšli střelci WBA naprázdno. Přesto nemusí v Bromwichi smutnit, i když jsou zatím poslední. Nejen že ztrácí pouhý bod na první záchrannou příčku, ale také si mohou brát příklad z ročníku 2004/05, kdy měli v této fázi sezony na kontě o osm bodů méně a přesto se nakonec udrželi, byť jen o chlup.

Jakkoliv Hull odstartoval do první prvoligové štace bez okolků, nyní dělá všechno proto, aby si mohl podat ruku se svým příštím sokem. Ani jediný bodík totiž Tygři nevydolovali z posledních šesti ligových střetnutí a nevyhráli hned sedmkrát v řadě. Ve 13 předešlých zápasech se Myhillovi a jeho gardě nepovedlo udržet čisté konto, pročež dostal mezi třemi tyčemi v minulém kole šanci náhradník Duke a i když rozhodně obstál, další bezpečné porážce nezabránil. Alespoň proti nováčkům se tedy Hullu letos daří, když ne nic jiného. Se svými kolegy totiž zatím nikdy neztratil víc jak dva body.

West Brom dlouhodobě chybí Neil Clement, jemuž se na marodce o zábavu stará ještě trio Olsson, Barnett a Meite. Posila Pelé i Ryan Dong patrně opět proloží defenzivní složku mužstva, třebaže po zápase s Manchesterem marodili s třísly.

Daniel Cousin už by se mohl konečně dočkat svého návratu po dlouhém laborování s poraněným kolenem. Jeho šance jsou vyčíslovány zhruba 50 na 50. Jimmy Bullard sice zmeškal poslední trénink, očekává se však, že normálně nastoupí. Duke dost možná bude pokračovat v brance namísto Myhilla.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.15 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arsenal FC - West Ham United  (sobota 16:00)
Sen o mistrovském titulu se Kanonýrům zřejmě definitivně rozplynul, proto před soubojem s londýnským rivalem, West Hamem, upírají své zraky spíše ke čtvrté Aston Ville, tedy poslední příčce zajišťující účast v Lize mistrů, na kterou nyní ztrácí nezanedbatelných pět bodů. Rozjetí Kladiváři jsou osmí.

Oproti středečním předzápasovým prognózám se v táboře Arsenalu na papíře vlastně nic nezměnilo, naopak ještě přikrášlilo. Devět utkání trvající ligová neporazitelnost, vstřelená branka v každém z těchto zápasů (nikomu jinému se takový kousek nepodařil) či sedm čistých kont a s nimi ruku v ruce vždy vítězství, to vše zní moc pěkně. Jenže kdyby byl fotbalový bůh spravedlivý, Gunners by dnes začínali nanovo. S Evertonem totiž správně neměli ani remizovat. Bod pro ně zachraňoval Van Persie až v nastaveném čase, což byla již šestá takto pozdní trefa Londýňanů v tomto ročníku. Navíc toto nebyl jediný duel, v němž Arsenal herně nestíhal.

Hammers hraje v souboji se svým městským rivalem do karet hned několik faktorů. Byli prvním návštěvníkem Emirates Stadium, kdo si odtud odvezl plný počet bodů (1:0; 7. 4. 2007), tudíž s triumfem na této skoro posvátné půdě mají již zkušenost. Co na tom, že od té doby na severu Londýna ani neremizovali, ba ani neskórovali. Nynější forma Kladivářů totiž dává tušit, že pokud mají někdy toto prokletí prolomit, stane se tak právě tuto sobotu. Celých 13 bodů z posledních pěti ligových klání ukořistil West Ham, který je neporažen dohromady ve všech soutěžích po dobu sedmi zápasů. Navíc Hammers v poslední době chytli nebývalou formu rovněž výhradně na venkovních hřištích. Tam nenašli přemožitele od prohry na Old Trafford 29. října, tedy šest střetnutí v řadě.

Mickaela Silvestreho provází po přestupu do Arsenalu vleklé zdravotní potíže a čerstvý neduh s bolavým stehnem ho vyřadí na další tři týdny. Kolo Touré vprostřed týdne zůstal akorát na lavičce, duo Djourou-Gallas se však neprezentovalo zrovna jistým dojmem, proto by se mohl vrátit do zahajovací sestavy. Eduardo asi ještě není způsobilý nastoupit v ligovém utkání.

West Ham po prodeji Bellamyho našel konečně ideální útočnou dvojici. Jak Di Michele, tak Carlton Cole se trefili v minulém kole do sítě Hullu a pravděpodobně opět nepustí do hry novice v mužstvu, Němce Nsereka. Kieron Dyer už si sice odkroutil pár minut na hřišti po rekonvalescenci ze zlomené nohy, teď ho ovšem na kratší chvíli vyřadily pro změnu svalové problémy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.39 - 4.00 - 7.55
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Middlesbrough FC - Blackburn Rovers  (sobota 16:00)
Velmi zajímavou bitvu přinese měření sil mezi Middlesbrough a Blackburnem. Oba celky jsou po krk namočeny v sestupových vodách a v tabulce je od sebe dělí jediný bod.

Domácí tým dokázal v ligové soutěži vyhrát naposledy 9. listopadu loňského roku, od té doby posbíral pouze čtyři remízové body. Slabou útěchou tak mohou být pouze dvě vítězství v FA Cupu z poslední doby, které tým katapultovaly do dalšího kola. Blackburn si svůj pohárový zápas proti Sunderlandu zopakuje, první střetnutí svého vítěze nenašlo a skončilo bez branek. V Premier League se Blackburnu začíná blýskat na lepší časy, tým v posledních pěti ligových zápasech v řadě neprohrál a na své konto si připsal devět bodů. Ale díky hernímu výpadku z podzimu minulého roku se stále potácí kolem sestupového pásma.

Poprvé před domácími fanoušky se objeví nová akvizice v dresu Middlesbrough. Marlon King ukončil své hostování v Hullu a vrátil se do Wiganu. Tam ale dlouho nezůstal a do konce sezóny se rozhodl hostovat právě v Middlesbrough. King do týmu přichází zvýšit střelecký potenciál týmu, Boro totiž v posledních šesti ligových utkáních dokázalo skórovat pouze jednou.

Lodivod domácích Southgate ví, že jeho tým nečeká procházka růžovým sadem, přesto zůstává optimistou: "Na sobotní utkání se nedívám jinak než na jakýkoliv další zápas. Do každého střetnutí nastupujeme s tím, že chceme zvítězit. Víme, kde má soupeř silné, ale i slabé stránky. Je to pouze jeden z 38 zápasů, ve kterém chceme získat tři body," řekl Southgate a pokračoval: "Je hloupost mluvit o nutnosti vyhrát zrovna toto utkání. K čemu nám budou tři body, když v dalších třech zápasech prohrajeme? Se svým týmem jdeme pokaždé na hřiště s cílem vyhrát."

Novou posilu hlásí také kabina Blackburnu, do mužstva dnes přišel ze Sunderlandu El-hadji Diouf. Týmový management ale nestihl vyřídit všechnu potřebnou dokumentaci včas a Diouf vynechá sobotní ligové utkání a nezasáhne ani do středečního opakovaného zápasu FA Cupu právě proti svému bývalému zaměstnavateli. Kouč Blackburnu věří, že Diouf rychle zapomene na nešťastné angažmá v Sunderlandu. "Je to talentovaný hráč a já doufám, že se mi z něho podaří dostat to nejlepší. Věřím, že jeho schopnosti potěší nejednoho fanouška našeho týmu," dodal Allardyce.

Domácí výběr se bude muset obejít bez potrestaných Digarda s O'Neilem, zranění vyřadilo ze hry Taylora, Aliadiereho a Walkera. Hosté postrádají také trojici zraněných hráčů, chybět bude Dunn, Treacy a Reid.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.20 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Aston Villa - Wigan Athletic  (sobota 16:00)
Ještě před čtrnácti dny by přijížděl do Villa Parku jako host. Místo toho však přivítá sedmý tým tabulky Wigan jako domácí. Emile Heskey může sestřelením bývalého klubu poslat Aston Villu na druhé místo.

Šance jsou opravdu veliké. Heskey se prosadil okamžitě po příchodu do Birminghamu. Liverpool a Cheslea, které mají na Aston Villu náskok jediného bodu, sehrají v neděli vzájemné utkání, a navíc se bude po dlouhé době ze střídačky koukat na zápas uzdravený kanonýr John Carew. Na opačné straně se z rychlého uzdravení, po zranění v zápase s Liverpoolem, může radovat brankář Kirkland.

Villans jsou v nebývalé formě, což dokazuje i fakt, že v případě úspěchu vyrovnají více jak deset let starý rekord. Pět vítězství v řadě si totiž momentálně čtvrtý celek ligy zapsal naposledy v roce 1998. I doma hraje Aston Villa velmi dobře, od listopadové prohry s Middlesbrough neodcházela se svěšenou hlavou. To Wigan po čtyřech výhrách už tři zápasy neví, jaké je to slavit vítězství. Prohry na obou hřištích v Manchesteru ovšem doma odčinil remízou s Liverpoolem.

Jestli něco hraje tomuto severozápadnímu celku do karet, pak jsou to vzájemné zápasy. Ze sedmi duelů vyšel třikrát vítězně a dvakrát remízoval. Dvě prohry si navíc připsal na vlastním stadionu, ve Villa Parku ze tří pokusů vyhrál dvakrát, pokaždé skóroval a inkasoval pouhou jedinou branku. Letos však dostal pořádnou facku, když diváci na JJB Stadium viděli čtyři branky ve vlastní síti.

Laursen, Reo-Coker a Marlon Harewood je trojice hráčů, která hlásí u Martin O'Niella zranění. Domácí manažer nemůže počítat ani s distancovaným Ashley Youngem a na soupisce se nejspíše neobjeví ani Bouma, který po dlouhé absenci začal teprve v tomto týdnu naplno trénovat. To Steve Bruce má s marodkou značně menší problémy. Jediným vyřazeným totiž zůstává záložník Valencia. Jeho největším problémem tak může být prodej Emila Heskeyho svému sobotnímu soupeři.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.55 - 5.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bolton Wanderers - Tottenham Hotspur  (sobota 16:00)
Unikátní jubileum v podobě 3 000. prvoligového utkání v historii odehraje Tottenham na půdě Boltonu. Ten na druhou stranu vyhlíží 4.000 gól v nejvyšší anglické soutěži. Jelikož jde o souboj dvou sousedů v tabulce, kteří si jsou bodově zcela rovni, dá se očekávat skutečně tuhá bitva o každý metr hřiště.

Spurs po dlouhé době konečně ukořistili vítězství, když v týdnu díky dvěma rychlým trefám přemohli Stoke. Do té doby však šestkrát v řadě nevyhráli a patent mají zejména na ztráty s celky z druhé poloviny tabulky. Doteď s nimi Kohouti prohráli hned sedmkrát, naopak když proti komukoliv otevírali skóre, nikdy neodešli poraženi. Pro Tottenham jsou však nyní klíčové hlavně vítězství a těch venku doposud příliš neukořistil. Na svém kontě má zatím jen dvojitý úspěch mimo White Hart Lane ještě z loňského roku, momentálně si užívá černou šňůru bez bodu, když neuspěl na žádném z posledních pěti výjezdů (ve všech soutěžích, v lize to činí jen tři prohry v řadě).

Bolton je na tom podobně bledě, i když on si na rozdíl od Londýňanů v minulém kole chuť zrovna nespravil. Akorát remizoval v Blackburnu, kde přitom vedl o dva góly, pročež v posledních pěti ligových utkáních nepoznal chuť vítězství. Kdyby se navíc počítaly jen domácí vystoupení všech účastníku Premier League, spolu s Hullem by se Trotters váleli na úplném dně tabulky s pouhými jedenácti body. Doposud na Reebok Stadium nepochodil jen Stoke, ManCity a Portsmouth, a to je celkem chabá vizitka.

Kromě rovného počtu bodů toho mají oba sobotní soupeři společného ještě mnohem více. Jako hostitelé byli ke svým návštěvníkům natolik shovívaví, že jim hned dvanáctkrát odmítli vstřelit branku, coby hosté pro změnu v 15 případech galantně inkasovali jako první. V říjnu loňského roku na White Hart Lane však nedrželi zrovna při sobě. Domácí Tottenham zvítězil jasně 2:0 a Bolton navíc přišel o vyloučeného McCanna.

Boltonu se během remízového klání s Blackburnem ani po něm nezranil nikdo nový. Ovšem Johan Elmander, Joey O’Brien, Nicky Hunt a Gavin McCann zůstávají mimo, přičemž náhlý přestup Nolana do Newcastlu rázem nechává Wanderers bez schopného špílmachra.

Brankář Carlo Cudicini by si mohl připsat druhý start ve svém novém působišti poté, co Tottenhamu uprostřed týdne vychytal výhru nad Stoke. Debut pro změnu vyhlíží záložník Wilson Palacios a opakovaná premiéra zřejmě čeká na obránce Chimbondu. Návrat Jenase se blíží, Lennon pravděpodobně stihne svůj neduh vyléčit včas.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.15 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester United - Everton FC  (sobota 18:30)
Vedoucí Manchester United může na čele tabulky opět zvýšit svůj náskok. Bude jej ale čekat těžký soupeř v podobě Evertonu.

Red Devils překonali v minulém kole na hřišti West Bromwiche rekord v době bez inkasovaného gólu v Premier League. Celkem neinkasovali jedenáct zápasů a konkrétně neuvěřitelných 1032 minut. Brankář Edwin Van der Sar se tak nesmazatelně zapsal do historie a dosáhnout podobného úspěchu bude pro jakéhokoliv gólmana velmi složité. I díky této sérii se Manchester probojoval až na samotné čelo tabulky a navíc si v minulých kolech vypracoval již dvoubodový náskok. K tomu všemu má k dispozici jeden odložený zápas. Navíc Van der Sar má na dosah i další rekord. Pokud udrží střelce Evertonu na uzdě alespoň 73 minut, pak překoná absolutní rekord v neprůstřelnosti v nejvyšší anglické soutěži, který od 70. let drží Steve Death z Readingu.

Everton ovšem nebude určitě pro United žádný jednoduchý soupeř, což si moc dobře uvědomuje také samotný manažer Sir Alex Ferguson, který dokonce vzdal svému protějšku, Davidu Moyesovi, poklonu. "David udělal v Evertonu skutečně neuvěřitelně velký kus práce," prohlásil skotský taktik. Manchester může v tomto kole zapomenout na výpomoc od Wayne Rooneyho, který by se měl vrátit až příští týden. Podobně jako třeba také Evra nebo Nani. Mimo hru je stále Hargreaves, Rafael, Anderson, Welbeck a Evans.

Když se před několika týdny objevily u Toffees velké problémy se složením útočné řady, kde kdo si pomyslel, že to je konec. Everton se ale od té doby ohromě semknul a už sedm zápasů v řadě neprohrál. Stále navíc může uvažovat o pohárové Evropě pro příští ročník, jelikož na páté místo nyní ztrácí jenom pět bodů. Z Old Trafford se však bude pro něj remíza rovnat vítězství, ale svěřenci kouče Moyese už několikrát dokázali, že venku hrají mnohem lépe než doma. "Toto bude pro nás test, jelikož nastoupíme proti klubovým mistrům světa, vítězům Ligy mistrů i Premier League," prohlásil Moyes.

I ten musí samozřejmě řešit problémy s marodkou, a to hodně nepříjemné. Hrozí totiž, že se bude muset obejít bez dvojice Cahill a Fellaini, což by bylo skutečně hodně nepříjemné. Oba si přivodily drobná zranění ve středečním zápase s Arsenalem, který skončil remízou 1:1, když londýnský van Persie vyrovnal až v samotném závěru. Hrát samozřejmě nebude ani Yakubu, Vaughan a Saha. Otazník se vznáší nad Nuňo Valentem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.50 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Sunderland AFC  (neděle 14:30)
Newcastle United se dostal do svízelné situace. Už pět kol nevyhrál a tomu také odpovídá jeho postavení v tabulce, kde mu patří po včerejších odehraných zápasech poslední místo zaručují záchranu. Jeho současným nepřítelem se stane Sunderland, jenž na tom také není bůhvíjak dobře.

Černé kočky v minulém kole konečně zabraly a získaly tři body, hodně cenné. Vítězství uhrály nad Fulhamem, když jediný gól zaregistroval dlouhán Kenwynwe Jones. Podobně úspěšné chtějí být také nyní. "Bylo by nádherné vyhrát. Byl jsem hodně rád, když se nám Nerwcastle podařilo porazit na domácí půdě a všichni víme, jak je tento zápas důležitý. Musíme do toho dát vše," nabádá své svěřence manažer Ricky Sbragia. Od jeho nástupu už dokázal Sunderland uhrát v sedmi zápasech jedenáct bodů, podaří se mu toto konto rozšířit také tentokrát?

Silně nevyrovnané výkony, které letos Magpies předvádí, se možná stanou při konečném součtu bodů na konci sezóny pro Newcastle osudové. Klub se stále nedokázal vyhrabat ze svých problémů a naposledy podlehl Manchesteru City. Pro další zápasy si ovšem kouč Kinnear přivedl kvalitní posilu. Z Boltonu do St. James' Parku zamířil anglický záložník Kevin Nolan. "Je to až neuvěřitelné, kolik nadávek jsem slyšel od té doby, co jsem přestoupil," prozradil bývalý kapitán Wanderers.

Duel s Citizens pro Newcastle nedopadl skutečně moc dobře. Kromě toho, že prohrál, tak přišel také o svého kanonýra Michaela Owena, který se opět zranil. Mimo hru jsou i Guthrie, Barton, Cacapa, Viduka, Beye. K utkání zřejmě nenastoupí ani Charles N’Zogbia a Shay Given. To Sunderland bude postrádat záložníka Teemu Tainia, jenž si poranil koleno v duelu s Fulhamem. Zranění jsou Paul McShane a Nyron Nosworthy, fit by ale už měli být George McCartney a Kieran Richradson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.20 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Liverpool FC - Chelsea FC  (neděle 17:00)
Nedělní podvečer nám nabídne jeden z klíčových zápasů letošního ročníku jak pro Liverpool, tak i pro Chelsea. Tyto dva kluby stále patří mezi adepty na titul, v případě prohry by se ale jejich šance mohly značně snížit, a proto si zaručeně nebudou nic darovat.

Ještě nedávno vedl Liverpool tabulku Premier League, jenže se mu, podobně jako loni, v lednu opět moc nevedlo. Sice opět neprohrál ani jeden zápas, ale pomalu se z něj začíná stávat remízový král. Z posledních dvanácti kol jich dovedl do nerozhodného konce hned sedm, ty zbývající vyhrál. Jenže to při současné formě Manchesteru United mohlo jen těžko stačit na udržení vedoucí příčky.

Manažer Benítez ale je i přesto v klidu. "Máme o osm bodů více než v loňské sezóně," našel španělský kouč nějaké pozitivum na současné situaci svého celku. "Jsme na tom nejlépe za posledních deset let. Takže se musíme pokusit skončit na co nejlepším místě," pokračoval. Liverpool doma letos stále ještě neprohrál, a tak věří, že mu tato série vydrží ještě minimálně další kolo. Na Anfield Road je navíc proti Chelsea dlouhodobě úspěšnější, ze šedesáti pěti duelů prohrál pouhých osm.

V posledním zápase Reds, který skončil remízou 1:1 na hřišti Wiganu, mělo volno několik hráčů základní sestavy, ti by ale měli být pro tento zápas v pořádku. Jedná se o Alberta Rieru, Dirka Kuijta a Xabiho Alonsa. V pořádku jsou samozřejmě i dvě největší hvězdy, Steven Gerrard a Fernando Torres, tudíž bude Liverpool schopný nastoupit ve své nejsilnější sestavě.

Chelsea rozhodně nemá na svého soupeře nejlepší vzpomínky. V posledních čtyřech vzájemných zápasech ani jednou nevyhrála, na podzim navíc přišla o domácí neporazitelnost, která trvala dlouhých 86 zápasů. Ani v minulých zápasech se jí nedařilo zrovna podle představ. Zápasy s podprůměrnými týmy ze Stoke a Middlesbrough sice zvládla, ale rozhodně nějak přesvědčivé výkony nepodala.

Pryč je také její oslnivá forma ze hřišť soupeřů. Venku nevyhrála již třikrát v řadě. Podobně neúspěšná je také v zápasech s týmy velké čtyřky. Luiz Felipe Scolari ovšem věří, že právě tento důležitý zápas může nakopnout jeho svěřence. "To je ten zápas, který nám může v případě výhry ukázat směr k titulu," prohlásil Scolari. "Myslím, že nás bude čekat fantastický zápas. Pokud si vytvoříme tři nebo čtyři slušné šance, dáme góly, potom budeme mít slušnou šanci zvítězit," dodal brazilský stratég.

Salomon Kalou v letošní sezóně moc příležitostí nedostával, v utkání s Middlesbrough se ale objevil v základní sestavě hned od začátku a svým výkonem, okořeněným o dva přesné zásahy, si jasně řekl o místo v základní sestavě i pro tentokrát. Mimo hru ale stále zůstává portugalský stoper Ricardo Carvalho, jenž má problémy s kolenem. Neschopni nastoupit jsou samozřejmě také dlouhodobě zranění Joe Cole i Michael Essien.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Reina, Arbeloa, Carragher, Škrtel, Aurelio, Kuyt, Alonso, Mascherano, Riera, Gerrard, Torres.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Čech, Bosingwa, Alex, Terry, A Cole, Mikel, Ballack, Lampard, Malouda, Anelka, Kalou.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.15 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester United22155239:1050
2.Chelsea FC23146344:1348
3.Liverpool FC23139137:1548
4.Aston Villa23145438:2447
5.Arsenal FC23126538:2542
6.Everton FC23107631:2737
7.Wigan Athletic2395926:2432
8.West Ham United2395931:3132
9.Manchester City22841041:3128
10.Hull City23761029:4427
11.Fulham FC2168719:1826
12.Sunderland AFC23751124:3226
13.Tottenham Hotspur23661124:2824
14.Bolton Wanderers23731324:3224
15.Portsmouth FC22661022:3524
16.Newcastle United23581029:3923
17.Blackburn Rovers22571027:3822
18.Middlesbrough FC23561218:3521
19.Stoke City23561220:3821
20.West Bromwich Albion23631420:4221

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (447)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele