Anglická Premier League - souhrn 11. kola

31.10.2009, 15:48, aktualizováno 01.11.2009, 19:02
Komentáře a souhrny
Birmingham se s Manchesterem City rozešel bez branek, hosté jsou s devatenácti body čtvrtí. Chelsea včera vyhrála v Boltonu a drží náskok před Manchesterem United, který si poradil s Blackburnem. Liverpool zaznamenal další porážku, když nestačil na Fulham, v londýnském derby pak Arsenal poměrně snadno přehrál Tottenham.

Arsenal FC - Tottenham Hotspur 3:0

31.10.2009 13:45

Góly: 42. Robin van Persie, 43. Cesc Fàbregas, 60. Robin van Persie

Jednoznačného vítěze má nejprestižnější londýnské derby. Podzimním králem hlavního města Albionu se stal díky dvěma slepeným brankám z konce prvního poločasu Arsenal. Ten tak ziskem tří bodů nepříjemně tlačí na Chelsea s Manchesterem.

Úvodní pasáže nejslavnějšího londýnského derby opanovali na Emirates Stadium domácí. Ti ctili své letité vyznání o tom, že balon na vlastních kopačkách je dobrý balon, ať už se nachází v jakékoliv vzdálenosti od branky soupeře.

Ovšem Kanonýři dnes zároveň byli i nebezpečnější stranou. Vždyť kdyby Clichyho tečovaný křižný pas trefil Aršavin o něco lépe, mohlo to být už po čtvrthodině hry 1:0 pro domácí. Takhle zacílil jen do otevřené náruče Gomese. Brazilský gólman nebyl bez práce ani v následujících minutách. Když Fabregas promptně navázal na Aršavinovu zblokovanou střelu neváhal se dokonce blýsknout skvělým reflexním zákrokem, aby četným fandům Arsenalu zkazil předčasné oslavy.

Do třetice všeho nevyužitého zaváhal ve 30. minutě i Van Persie, jehož po hrubce Ekotta našel mezi obránci Fabregas. Holandský snajpr se na Gomese řítil sice z notného úhlu, ale i tak mohl této akci přiřknout určitě zdařilejší koncovku.

Tottenham si v prvním poločase musel vystačit jen s polovičními, nedotaženými šancemi. Poprvé dravě kopíroval osu hřiště Keane, až mu kousek od malého vápna ukopl míč Song. Potom to byl Crouch, kdo si nabíhal na Čorlukův zdařilý centr před soupeřovu svatyni a před kým Vermaelen na poslední chvíli zakročil. První poločas už tak pomalu spěl k bezbrankovému konci, až udeřili domácí po naprosto triviální rovnici. Sagna zprava házel aut, narazil si s Fabregasem, na nic nečekal a hned hledal ve vápně Van Persieho, který se natlačil před Kinga a podél přední tyče propasíroval míč do sítě - 1:0, jak snadné.

Avšak ještě jednodušší recept na přípravu gólu publiku za pár vteřin předložil Fabregas. Ten Kohoutům uloupil balon okamžitě po rozehrávce, drze s ním prošel středem hřiště skrz tři protivníky a ideální střelou k pravé tyči Gomesovy klece zvýšil.

Hned zkraje druhého dějství mohlo být definitivně hotovo, jenže Diaby svou úlohu dorážejícího hráče vůbec nezvládl, protože trefil jen dobře postaveného Bassonga. O pár chvil později neuspěl ani Eduardo unikající prakticky sám na Gomese, když jenom nastřelil nastavenou pravou ruku brazilského brankáře. Nadvládu Arsenalu pak na okamžik přerušil Bentley s nebezpečným provedením přímého kopu po ruce Gallase, ovšem ani taková příležitost hostí Gunners nerozhodila.

Ti brzo svého rivala dorazili. Po ošklivém faulu na Eduarda ponechal rozhodčí Clattenburg výhodu, čímž zprvu poněkud rozhodil i pronikajícího Sagnu. Ten se nakonec přeci jen rozhoupal k centru, po kterém se jenom tak napůl vrhl Gomes, samou nekoncentrovaností ho propustil k Persiemu a ten snadno vsítil třetí branku svého mužstva.

Tottenham nebyl v těchto chvílích jenom nalomený, nýbrž doslova přelomený. Další slabší chvilky soupeřovy defenzivy mohl využít v 65. minutě Eduardo. Tomu mírné ofsajdové postavení dopomohlo k zvláštní situaci, kdy se kousek za šestnáctkou mohl hned několik vteřin připravovat k překonání vyběhnutého Gomese. Tíhu očekávání nakonec chorvatský forvard neunesl, když po zemi zacílil mimo.

Vzápětí se konečně ke slovu párkrát dostali i Kohouti, ovšem obě Crouchovy hlavičky byly až příliš slabé na to, aby nějak zaskočily Almuniu. Obecně byl v posledních minutách zápasu původcem aspoň nějakého nebezpečí vzdušný prostor, odkud se ke svým nepřesným pokusům prosadili i domácí Eduardo s Diabym.

Více informací k zápasu

Bolton Wanderers - Chelsea FC 0:4

31.10.2009 16:00

Góly: 45. Frank Lampard (pen.), 61. Deco, 83. Zat Knight (vl.), 90. Didier Drogba

Chelsea potvrdila úžasnou formu a podruhé během čtyř dnů rozdrtila Bolton, v obou případech mu nadělila čtyři branky. Blues v posledních čtyřech zápasech vstřelili dohromady 17 branek a žádný neinkasovali! Navíc si upevnili vedoucí pozici.

Svěřenci trenéra Carla Ancelottiho se dlouho nemohli před domácí obranný val dostat, počkat si museli až do poslední minuty prvního poločasu. To do pokutového území pronikl Didier Drogba a byl sestřelen Jlloydem Samuelem, který inkasoval červenou kartu. Vzápětí navíc pokutový kop proměnil Frank Lampard a Bolton šel do kabin o desíti a s jednogólovým mankem. Rozhodně nic příjemného.

Druhý poločas už se nesl jasně v duchu dobývání branky Trotters, která podruhé kapitulovala v 61. minutě. Anelka se zmocnil míče, prošel mezi několika obránci a přesným pasem vyslal Deca, který na zadek posadil Robinsona a levačkou obstřelil Jaaskelainena. Na 3:0 mohl zvyšovat Lampard, ale trefil břevno. Třetí branku si nakonec připsal Knight, jenž si do vlastní branky srazil centr Ricarda Carvalha. Zprvu se sice radoval Ivanovič, ale nakonec byla branka připsána domácímu borci. Výborný výkon Chelsea završila v poslední minutě, kdy Essien zvedl míč v rohu pokutového území míč, přihrál Decovi, ten hrudí přiklepl Lampardovi a ten elegantní patičkou našel Drogbu a pro hostujícího kanonýra nebylo těžké přesně zakončit.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Hull City 2:0

31.10.2009 16:00

Góly: 20. Graham Alexander (pen.), 77. Graham Alexander

Clarets dnes odpoledne nebrali žádné ohledy na své nedávné premiérové zaváhání na Turf Moor a v černobílém utkání vyzráli na Hull. Černobílém proto, že první poločas patřil takřka výhradně Burnley, zatímco druhý opanovali hosté. Ti však na rozdíl od Turfites nezvládli svou převahu gólově vyjádřit, ba naopak ještě inkasovali, takže nakonec prohráli 0:2.

Soupeřovo agresivní pojetí hry spojené se snahou kralovat dnešnímu utkání činilo zmateným Tygrům opravdu enormní potíže. Prakticky po dobu celého prvního poločasu se nedokázali dostat do zápasu, přičemž navíc relativně brzy prohrávali. Ve dvacáté minutě totiž Stephen Hunt v pokutovém území skolil k zemi Mearse a Clarets tak měli velkou šanci ujmout se vedení. Kapitán Burnley Graham Alexander při svém 900. startu v kariéře nezaváhal, po své pravé ruce bez problémů rozvlnil síť za zády Dukea. Ten byl posléze takřka neustále v pohotovosti, nabuzení domácí totiž co chvíli usilovali o zdvojnásobení náskoku. Jenže Blake se po zpětném pasu Eaglese do balonu opřel až moc velkou silou a přestřelil. Také Bikey pak hlavičkoval nepřesně a do třetice neuspěl ani Elliott, který si už alespoň na Dukeovi vynutil nějaký ten zákrok. Jeho střela ze značného úhlu ovšem neměla moc šancí na úspěch.

Ještě krátce před přestávkou navíc Clarets spálili další dvě slibné příležitosti, když Eagles pořádně protáhl protivníkova golmana a Jordan pro změnu opět nepálil přesně. O mnoho aktivnější domácí si tak v první půli počínali poněkud haštěřivě, což se jim v budoucnu nemuselo úplně vyplatit. A skutečně, v druhé půli byli nebezpeční de facto jen hosté. Jenže Ghilas krátce po přestávce totálně vyhořel ve stoprocentní šanci, kdy trefil pouze střed branky. Po hodině hry to byl zase Mendy, kdo si pohrál se všemi čtyřmi zadáky Burnley, aby vzápětí jen nepatrně procvičil Jensena. Banální důvod - strkání ve zdi - pak přiměl rozhodčího k neuznání Geovanniho výstavní trefy z přímého kopu. Brazilský středopolař pak svou frustraci navíc vyjádřil nešetrným zákrokem na Fletchera oceněným červenou kartou. Tím prakticky své spoluhráče úplně potopil.

Clarets totiž početní výhody zvládli perfektně využít, když se čtvrthodinu před koncem ujala Alexanderova rána zpoza šestnáctky. Na obou stranách pak ještě byly k vidění dvě vyložené příležitosti. Bikey ovšem z pěti metrů přestřelil, zatímco Dawsonova přízemní pumelice pouze orazítkovala tyčku Jensenovy klece.

Více informací k zápasu

Everton FC - Aston Villa 1:1

31.10.2009 16:00

Góly: 45. Dinijar Biljaletdinov - 47. John Carew

Everton po několika zápasech konečně boduje, dnes vydoloval bod ze zápasu s Aston Villou, v němž vedl 1:0, ale nakonec remizoval. Obě mužstva navíc dohrála bez vyloučených Biljaletdinova a Cuellara.

Toffees sice měli obrovské problémy s marodkou, ale do dnešního nakonec stihli naskočit obránci Baines s Yobem a také ruský záložník Biljaletdinov, který byl velkým oživením. Everton se snažil vytvořit si v úvodu nějaké šance, ale zejména přes dvojici Collins, Dunne se mu přecházelo těžko. Nejprve centroval Biljaletdinov, ale míč těsně před Fellainim ukopl Collins. Poté už se dostal do hry i gólman Brad Friedel, jenž nastoupil ke 200. utkání v Premier League v řadě a musel vyrážet nebezpečnou střelu Yakubua. Villa odpověděla Youngovým trestným kopem, který málem našel na zadní tyči číhajícího Dunna. Střely Warnocka a Heskeyho se neujaly.

Rozuzlení prvního dějství přišlo až v jeho samém závěru. To útočnou akci rozjel po levé straně Tim Cahill, setřásl Dunna a poslal do vápna centr. Ten lízl Yakubu, čímž znemožnil zakročit Collinsovi a míč tak propadl až k Biljaletdinovovi, který poslal Everton do vedení.

Martin O'Neill na nepříznivý stav zareagoval nasazení Johna Carewa a norský útočník se mu okamžitě odvděčil. Ještě nutno podotknout, že střídán byl zraněný Milner. Jen minutu po startu druhé půle totiž vyslal centr do vápna Warnock a ačkoliv Agbonlahorův pokus Howard zlikvidoval, na dorážku Carewa už nestačil.

Aston Villa postupně ve druhém poločase rozevírala křidýlka, načež Moyes reagoval stažením Fellainiho a nasazením ostříleného forvarda Sahy. Ten se pět minut před koncem dostal do ideální pozice, ale netrefil. Černou kaňku za utkáním nakonec udělaly dvě červené karty, které v posledních minutách inkasovali hráči na obou stranách. Nejprve za ošklivý zákrok na Petrova musel předčasně do sprch Biljaletdinov, o chvilku později ho po druhé žluté kartě následoval Cuellar.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Liverpool FC 3:1

31.10.2009 16:00

Góly: 24. Bobby Zamora, 73. Erik Nevland, 87. Clint Dempsey - 42. Fernando Torres

Co všechno se může změnit během sedmdesáti minut! Úvodní čtvrthodina patřila výhradně Reds, ti doslova přišpendlili bojácný Fulham k jejich pokutovému území. Naproti tomu působí zcela kontrastně obraz hry z posledních pěti minut, kdy Londýňané po celém hřišti kombinují v exhibičním duchu. Důvod je prostý - Liverpool dovolil svému soupeři jít hned dvakrát do vedení.

S pouhým křečovitým svíráním vlastního pokutového území vyrukoval Fulham na slovutného soupeře. To byla celá jeho taktika. A popravdě - úspěch zrovna neslavila, neboť navzdory tomu, že Londýňané bránili klidně v osmi hráčích, každý centr liverpoolských zaváněl gólovou šancí. Nejblíže zužitkování byl nakonec ten Degenův z 21. minuty, do něhož se díky podskočení Pantsila mohl opřít a následně orazítkovat břevno soupeřovy klece Benayoun. Jakkoliv se však Cottagers dosud soustředili tak akorát na zahušťování prostoru okolo své šestnáctky, neznamenalo to, že nemohou využít vzniklé mezírky v defenzivě protivníka. Když se tedy ve 23. minutě před domácími otevřely metry prostoru, ihned vyrazili kupředu a nečekaně udeřili. Duff po Kamarově přihrávce nevystřelil zrovna povedeně, přesto mu za chvíli blahořečil všudypřítomný Zamora, jenž spoluhráčův nepřesný projektil pohotově nasměroval za Reinova záda

Liverpool se po inkasovaném gólu hodně dlouho oklepával, znovu aplikovat ten tlak zkraje zápasu pro něj byl přímo nadlidským výkonem. Jenže stačila píď volného prostoru pro Torrese a začínalo se zase odznovu. Ve 42. minutě Hughes na hraně velkého vápna ramenem odrazil balon pouze ke španělskému kanonýrovi, jenž se nerozpakoval a z první trefil přesně prostor u pravé tyče Schwarzerovy svatyně.

Druhé dějství se od počátku neslo v oboustrannějším duchu, domácí zlepšili pohyb, hráli o mnoho aktivněji než předtím a výsledkem bylo mimo jiné i více prostoru pro favorizované Reds. Přesto šancí bylo na Craven Cottage stále k vidění jen minimum. Do úvodních dvou třetin utkání už se stihla vtěsnat pouze Gerova mizerná střela, které předcházel ne úplně ideální pas Zamory a skvostné Maďarovo zpracování tak těžkého balonu. Cottagers však netruchlili dvakrát dlouho. Zhruba čtvrthodiny před koncem totiž zleva odcentroval Konchesky, Reina nešťastně prodloužil balon jen na zadní tyč, kde číhal Gera, který hlavou sklepl balon na malé vápno pro Nevlanda a ten ho už jen elegantně patičkou posunul za soupeřova golmana.

Pro Liverpool se začal celý svět rázem bortit, a to tak, že nezadržitelně. Během chvíle putovali předčasně pod sprchy Degen s Carragherem, jeden za ošklivý faul bez úmyslu trefit balon, druhý kvůli nečistému zatažení za záchrannou brzdu. Červenou rezignaci svými střídáními krásně dokumentoval i Rafa Benítez, který nechal na hrací plochu vyběhnout hned dva vyjukané mladíčky, Ayalu s Ecclestonem. V 87. minutě pak přišla definitivní kosa ze strany Fulhamu, když Nevland s Dempseym učebnicově vyučili prořídlou obranu Liverpoolu, aby záhy druhý jmenovaný hladce skóroval.

Více informací k zápasu

Portsmouth FC - Wigan Athletic 4:0

31.10.2009 16:00

Góly: 35. Aruna Dindane, 45. Frédéric Piquionne, 64. Aruna Dindane, 90. Aruna Dindane (pen.)

Portsmouth prožil skvělý týden. V Carling Cupu se protáhl do dalšího kola a teď neskutečným způsobem vypráskal Wigan. Velkou měrou se o debakl Martinezových svěřenců zasloužil útočník Dindane, autor hattricku.

Pompey se nedá upřít, že byli lepším týmem od začátku do konce. A taky by se nikdo nemohl divit, kdyby už v poločase vedli 5:0. Vždyť už v první minutě střílel nad Boateng, přičemž na něj dalším nepřesným projektilem okamžitě navázal O’Hara. Takřka konstantní tlak Portsmouthu vyvrcholil krátce po dovršení půl hodiny hry. Tehdy se prvně trefil Dindane, kterého vyslal do sólového úniku někdejší wiganista Brown a rodák z Pobřeží Slonoviny nezaváhal. Nadávat na svou nepevnou stráž mohl Kirkland do přestávky ještě jednou, když ve třetí minutě nastavení vybídl Dindane ke skórování svého parťáka z útoku Piquionneho. Ten vnikl do pokutového území jakoby nic a zavěsil.

Intenzitu snahy Latics o dosažení branky lze směle vyjádřit nulou. Koneckonců za vše hovoří Rodallegův ragbyový nákop vystupující v tomto utkání jako jediný pokus hostí alespoň částečně odpovídající parametrům běžné střely. To Pompey pálili povětšinou přesně. Nejprve ještě Bramble zvládl ztečovat Dindanův projektil do bezpečné vzdálenosti od Kirklandovy branky, ale proti spolupráci někdejšího forvarda Lens a střídajícího Kanua byl i on bezmocný. A jelikož si s hlavičkou Dindaneho po centru nigerijského bijce nevěděl rady ani sám Kirkland, bylo to už 3:0. Autor dvou branek pak ještě korunoval svůj brilantní výkon proměněnou penaltou po faulu na Kanua. To již běžela závěrečná minuta tohoto jednostranného zápasu.

Více informací k zápasu

Stoke City - Wolverhampton Wanderers 2:2

31.10.2009 16:00

Góly: 17. George Elokobi (vl.), 44. Matthew Etherington - 47. Jody Craddock, 64. Jody Craddock

Stoke se v poslední době rozehrálo k dobrým výkonům, a tak chtělo pochopitelně proti Wolverhamptonu uspět. Utkání sice mělo báječně rozehrané, když vedlo po poločase už 2:0, nakonec ale bralo pouze bod za remízu 2:2. V dresu Wolves se dokázal dvakrát prosadit stoper Craddock.

Už ve druhé minutě předvedli hosté oku lahodící akci. Castillo poslal míč ke Kightlymu, který následně zaměstnal Sorensena. Míč ovšem poslal přesně do míst, kde stál dánský gólman. Vzápětí zahráli Potters velmi zajímavý rohový kop, když na poslední chvíli odvracel balón do bezpečí až stoper Craddock. Úvodní minuty jinak nabídly řadu nepřesností. První branku utkání si nakonec připsalo Stoke. Mezi střelce se ale nešťastně zapsal hostující Elokobi, jenž si vsítil vlastní gól.

V 26. minutě mohli domácí své vedení zdvojnásobit. Fuller sice ztratil míč, brzy jej však získal James Beattie a opět zaměstnal obranu Wolves. Zakončení se mu ale nepovedlo ideálně a gól tak nevytěžil. Zanedlouho se ocitl anglický útočník v další příležitosti. Výbornou přihrávkou se opět prezentoval Etherington, střelu Beattieho ovšem tentokrát vychytal Hennessey. Zasahovat musel i pět minut před přestávkou. Na pokus aktivního Etheringtona byl už ale krátký.

Hned po změně stran dokázali Wolves snížit a průběh utkání tak řádně zdramatizovat. Začátek druhého poločasu se hostům skutečně povedl. Gólově se prosadil zkušený Craddock, branka podle domácích ovšem neměla platit, jelikož údajně padla z ofsajdu. Během krátké doby mohlo být dokonce vyrovnáno. Z přímého kopu nebezpečně zakončoval Milijaš, ale do brány míč nepropasíroval.

Jody Craddock se dnes proměnil na zachránce Wolverhamptonu. V 64. minutě se zapsal podruhé v zápase mezi střelce, když poslal míč za záda Sorensena hlavou po rohovém kopu. Výhru pro Stoke mohl zařídit Faye, ale míč poslal nad břevno.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - West Ham United 2:2

31.10.2009 16:00

Góly: 39. Andy Reid, 76. Kieran Richardson - 30. Guillermo Franco, 36. Carlton Cole

West Ham United přicestoval do Sunderlandu s nutností vyhrát. Poslední zisk tří bodů oslavil v prvním kole, od té doby se trápil. A dnes byl k vítězství poměrně blízko. Po gólech Colea a Franca sice už vedl 2:0, ale ani to mu nestačilo. Zápas vítěze po devadesáti minutách nepoznal.

Pouhých sedm minut málem stačilo domácím k tomu, aby se dokázali střelecky prosadit. Ve více než jasné tutovce se ocitl kanonýr Darren Bent, jenže z jeho hlavičky nic nebylo, protože nemířil přesně. Vzápětí vyzkoušel štěstí na druhé straně Noble - pálil však příliš slabě. V 13. minutě dostal prostor na kraji pokutového území obránce Paolo Da Silva a nečekanou střelou nakonec trefil tyč Greenovy brány, který na jeho pokus nikterak nereagoval.

Také West Ham se osmělil k útoku a po ose Collison - Franco se u míče ocitl Behrami, kterého ale následně skvěle vychytal Gordon. Zajímavý fotbal pokračoval i nadále. Do zakončení se dostal Bent, ovšem ani tentokrát na Greena nevyzrál. Jako první se mezi střelce zapsal útočník Kladivářů Franco, kterého vybídl ke skórování mladík Collison.

Ten měl prsty také ve druhém gólu West Hamu. Ten přišel ve 37. minutě, kdy se zapsal mezi střelce Carlton Cole. Sunderland však na nepříznivý stav velmi rychle zareagoval. Z přímého kopu napřáhl Andy Reid a krásnou střelou snížil opět na rozdíl jediné branky. Jenže ještě před poločasovým hvizdem viděl za faul na Ilungu červenou kartu útočník Kenwyne Jones a svému týmu řádně zkomplikoval situaci.

Také po změně stran byla k vidění řada zajímavých příležitostí na obou stranách. Ve 48. minutě se pokoušel o navýšení vedení Franco, s jeho hlavičkou po rohovém kopu si však Gordon poradil. Už o minutu později střílel na druhé straně Bent, postrádal ale přesnost. Následně se musel Green vyznamenat proti pokusu Turnera. V 55. minutě naopak střílel Cole, jenže ani on nemířil přesně, a proto se stále skóre neměnilo.

Sunderlandu dneska nebylo příliš přáno. Během druhého poločasu se podařilo trefit břevno jak Canovi, tak krátce na to také Da Silvovi. I přesto se ale domácí hráči přeci jen dočkali vyrovnání. Bent poslal centr na zadní tyč, kde dorážel do sítě Kieran Richardson. Darren Bent mohl dokonce zařídit pro svůj tým tři body. Nejprve ale poslal míč přímo do rukou Greena, o pár minut později pak hlavičkoval nepřesně.

Více informací k zápasu

Manchester United - Blackburn Rovers 2:0

31.10.2009 18:30

Góly: 55. Dimitar Berbatov, 87. Wayne Rooney

Manchester neměl s porážkou Blackburnu moc velké problémy. Zápas kontroloval, i když se znovu nevybičoval k bůhvíjakému výkonu. Co Sira Alexe Fergusona určitě potěší, je ovšem fakt, že se mu dnes trefili oba elitní útočníci - jak Berbatov, tak Rooney.

Na Old Trafford se v první půli dlouho hrálo celkem neuspořádaně a prakticky bez pořádných šancí. Ani jeden z týmů se zprvu nemusel obávat nějakého soustavného tlaku soupeře, hrozilo se spíše z rychlých protiútoků. Přesto lze s klidem konstatovat, že fotbalovějším celkem byl ten z Manchesteru. Na konci úvodní půlhodiny dokonce přišel se zajímavou sekvencí plnou strachu modrobílých. Během ní nejprve Evra vyzval Berbatova k přízemní střele, kterou ještě stihli zadáci Rovers zablokovat, aby posléze centr Valencii tentýž bulharský forvard protentokrát konečně odhlavičkoval na Robinsona, jenž s úspěchem lovil balon těsně pod břevnem. Berbatov byl vůbec zdaleka nejvýraznějším strašákem brankáře Blackburnu. Ten se brzy musel vytáhnout s dalším prvotřídním zákrokem proti jeho střele ze střední vzdálenosti.

Právě bulharský ostrostřelec byl také autorem prvního gólu na Old Trafford, ten však nemohl být pro ofsajdové postavení přihrávajícího Rooneyho uznán. Jako by toho už tak nebylo dost, Berbatov byl zklamaný i po další své střele. V poslední minutě prvního dějství ho patičkou přenádherně našel Rooney, on však pod nátlakem Nelsena vypálil hodně nepovedeně.

Kdo čekal, že seriál o Berbatovově trápení bude pokračovat i po přestávce, musel být v 55. minutě hodně překvapen. Tehdy totiž těžce zkoušený Bulhar dostal od Evry míč do pokutového území, zády k brance si ho píchl do vzduchu, otočil se a bezkonkurenčním úderem podél svého strážce nedal Robinsonovi žádnou šanci. Blackburn posléze nedělal nic pro odvrácení desáté venkovní porážky v řadě. Nadále byl naprosto bezzubý. A jelikož ani United nedělali moc proto, aby opět skórovali, na Old Trafford se utkání spíše povinně v poklidu dohrávalo.

Přesto stále odolávat pokušení nabourat ještě relativní klid v obranných řadách Blackburnu, to se Red Devils úplně nedařilo. A tak měl v 82. minutě střídající Obertan na kopačce rozhodující druhou brankou, skvělou práci svých spoluhráčů však zahodil do koše, když z pár kroků ani netrefil prostor mezi třemi tyčemi. To Wayne Rooney o pár chvil později nezaváhal a jemným dotykem usměrnil přízemní Andersonův centr přesně na zadní tyč. V nastavení ještě Rovers dosáhli alespoň na (ne)regulérní korekturu skóre. Podle mínění čárového, které bylo dle všeho mylné, totiž Kalinič dorážel McCarthyho střelu z postavení mimo hru.

Více informací k zápasu

Birmingham City - Manchester City 0:0

01.11.2009 17:00

Góly: -

Další venkovní trápení Citizens a další zápas bez zisku plného počtu bodů. Birmingham byl tentokrát dokonce i velmi blízko vítězství, neboť McFadden dostal v prvním poločase příležitost kopat penaltu. Tu však zahodil, a tak se oba celky rozešly smírně bez branek.

Až strašidelně děravá a jakoby nervózní byla obrana City v úvodních minutách. Zejména Birmingham se vůbec nezdržoval nějakou mezihrou, což Manchesterským činilo značné potíže. Nejprve dravost Fergusona překvapila Barryho tak, že skotský středopolař mohl vzápětí střílet. I když nezacílil přesně, předznamenal tímto těžké období zadáků v černém. Benítez pak totiž v krátkém časovém intervalu hned dvakrát mířil o mnoho přesněji - poprvé za pomoci Kompanyho teče nastřelil dokonce levou tyč Givenovy svatyně, posléze si na něj počíhal sám irský golman, když se díky Jeromeho snaze ocitl vlastně v situaci jeden na jednoho. Ani Citizens však úplně nezaháleli, když se ve slušných příležitostech postupně ocitli Bellamy a Wright-Phillips. Poslední slovo v první půlhodině si pak vzal domácí McFadden, jenž se svou dalekonosnou ranou náramně protáhl promrzlého Givena.

Také do přestávky neměli víc ze hry, ale spíše hrozili obětavější Brums. Za ně po další přehlídce nebojácných skluzů a zákroků promluvil ve 43. minutě Bowyer, Given se však po jeho střele hbitě natáhl a ze vzduchu si stáhl balon pro sebe. Irský čaroděj ve službách ManCity byl pak ústřední postavou rovněž na začátku druhého dějství. V 57. minutě totiž čelil pokutovému kopu McFaddena poté, co si De Jong v hlavičkovém souboji balon zřetelně zpracoval rukou. A úspěšně - celkem hladce si pro Skotovu ležérní střelu k levé tyčce doskočil a vyrazil ji do bezpečí. Měšťanská krize nicméně nebrala konce, a tak po více než hodině hry málem Bowyer zužitkoval pěkný Jeromeho centr. Z fotbalistů Citizens si o pozornost řekl tak akorát Tevéz se svou úctyhodnou bombou, kterou Taylor nad břevno vyrazil jen s velkými obtížemi.

Nějaký závěrečný tlak favorizovaného Manchesteru, ani ten nakonec nepřišel. City pokračovalo v nemastné neslané hře, která s sebou nenesla vůbec žádné šance. Naopak domácí Phillips málem v první minutě nastavení konečně skóroval, zpoza ležícího Kompanyho však na malém vápně nedokázal míč vydolovat. Za hosty to byl opět jenom Tevéz, kdo ještě jednou pokoušel štěstí, z hranice šestnáctky ovšem minul. Z úplného závěru tak nejvíce zaujme dětinská druhá žlutá a následně tedy i červená karta pro Fergusona, který rukou sáhl soupeři do vhazování. Poněkud úsměvný moment, Citizens však ani po něm neměli příliš důvodů k veselí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Chelsea FC1190228:827
2.Manchester United1181223:1125
3.Arsenal FC1071232:1322
4.Manchester City1054118:1119
5.Tottenham Hotspur1161421:1719
6.Liverpool FC1160525:1618
7.Aston Villa1053214:918
8.Sunderland AFC1152420:1717
9.Stoke City1144311:1316
10.Burnley FC1150612:2215
11.Fulham FC1042413:1314
12.Wigan Athletic1141612:2113
13.Everton FC1033413:1612
14.Birmingham City113268:1211
15.Bolton Wanderers1032514:1911
16.Wolverhampton Wanderers1124511:1810
17.Blackburn Rovers1031611:2410
18.Hull City112278:248
19.West Ham United1014513:177
20.Portsmouth FC112189:157

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (486)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele