4. kolo
14.09.2008 14:30 CET
2 : 3
(0:1)

Reportáž

Everton vítězem dech beroucího utkání na Britannia Stadium

Ten správný ostrovní fotbal plný nasazení byl k vidění na Britannia Stadium, kam k jedinému nedělnímu zápasu zavítal liverpoolský Everton. Domácí Stoke opět naznačil, že letos nebude v Premier League ani náhodou do počtu a účastníka Poháru UEFA pořádně potrápil.

Otazník před utkáním visel nad startem domácího brankáře Sorensena, jehož v týdnu pobolívala záda. Někdejší gólman Aston Villy se nakonec mezi tři tyče postavil. V základní sestavě Everton vzbudilo jistě velký ohlas jméno Marouna Fellainiho, nové posily Toffees. Po dlouhé době zase mohlo konečně spolupracovat hvězdné duo středopolařů Cahill-Arteta.

Zápas nezačal nijak zvolna, ba naopak – hrálo se ve značně velkém tempu. Zpočátku Stoke zahrozil standardkou z nebezpečné pozice, které se ujal Lawrence. Naložil s ní ale prachmizerně. Poté si zjednal pořádek Everton několika přesnými přihrávkami na polovině soupeře a vyžádal si tak pískot fandů Potters. Obecně však v úvodních minutách museli být oba brankáři v pohotovosti jen při centrovaných míčích ze strany, po zemi se do šancí ani jedna ze stran nedostávala. Až ve 13. minutě toto pravidlo narušila domácí dvojice Fuller-Lawrence, která si povedeně vyměnila přihrávky a prvně jmenovaný záhy přízemní střelou protáhl Howarda. Vzápětí tempo hry sice nijak dramaticky neopadlo, avšak oba celky sráželo velké množství nepřesností v rozehrávce. Úsilí vytvořit si šanci jsme mohli pozorovat zejména u fotbalistů v modrém, tedy Evertonu, kteří ovšem zpravidla naráželi na několikačlenný obranný val Stoku. Červenobílí se zkrátka chovali spíše jako hostující tým a ona přehnaná pasivita se jim také ještě před přestávkou vymstila. Ve 41. minutě vnesla zmatek do zadních řad Stoku na milimetry přesná kombinace Fellainiho s Cahillem, ale i nevyslyšená signalizace ofsajdového postavení jednoho z hráčů Toffees. Dezorientace domácích obránců využil australský středopolař k přihrávce na Yakuba, jenž si šikovně přehodil balon z pravačky na levou nohu a zacílil při zemi přesně k bližší tyči, čímž nedal Sorensenovi žádnou šanci zasáhnout. V poslední minutě prvního dějství ještě po brejku Lescotta centroval Arteta do pokutového území přímo na nohu Cahilla, jehož pokus zablokoval jeden z bránících soupeřů. Za zmínku stojí i lobovaná hlavička Anichebeho po následném rohu, kterou Sorensen vyrazil nad břevno jen s potížemi.

Druhý poločas začal opět řádně zostra. Hrálo se nahoru-dolů a v 51. minutě pak přišel úder Toffees. Arteta byl na rohu velkého vápna podražen Fullerem a posléze se i sám postavil k exekuci přímého kopu. Z pravé strany vyslal centr kroutící se na zadní tyč, jenže jeho trajektorii nepatrně změnil nehlídaný Anichebe a míč takto přímo zapadl do branky – 0:2. Stoke si však nic nenechal líbit a odpověděl hned vzápětí, za tři minuty. Dlouhý aut Delapa od levé postranní čáry Howard sice vyboxoval ven z malého vápna, jenže balon se snesl přímo k Olofinjanovi, který bez rozpaků z voleje málem protrhl síť. Nigerijský bek se tak prosadil poprvé v Premier League a šlo o docela významnou trefu. Zápas nabíral neustále na obrátkách a po hodině hry dokonce slavili fanoušci Potters vyrovnávací trefu Fullera. Ovšem útočník Stoku si podle hlavního sudího poradil v souboji s Yobem nedovoleným způsobem, a tak mu jeho sólo a následné zakončení do prázdné klece bylo k ničemu. Domácí si tedy museli na kýženou branku počkat ještě o pár chvilek déle. Opět se o gól výraznou měrou přičinil Delap svým prudkým autem, tentokráte z pravé strany. Jeho hod, pyšnící se parametry obyčejného centru nohou, trošku přizvedl v hlavičkovém souboji Jagielka, a to tak nešťastně, že Tim Howard už nezvládl zareagovat na balon mířící mezi tři tyče.

Na Britannia Stadium se tak mohlo začínat od nuly. V tuto chvíli se hrálo opravdu ve strhujícím tempu. Evidentně nabuzení byli především hráči v červenobílé kombinaci, ale hosty nerozhodila ani ztráta dvougólového náskoku a byli nadále rovnocenným soupeřem Stoku. Toto klání se však dohrávalo spíše ve velmi bojovném duchu a jeho konec byl velmi vyhecovaný. Emoce neskrýval ani lodivod Toffees David Moyes, který byl v 75. minutě raději rozhodčím vykázán na tribunu. Vedoucí trefa Tima Cahilla o dvě minuty později mu ale rozhodně neunikla. Arteta kopal roh, uvnitř šestnáctky se australský záložník odpoutal od svého strážce Dannyho Higginbothama právě včas a zrovna když přibíhal na přední tyč, doletěl mu balon na hlavu. Ten pak Cahill jen neomylně nasměroval mezi tři tyče a další branka Evertonu byla na světě. Se šťastným navrátilcem ji dokonce na hrací plochu přiběhl oslavit jeden z fanoušků.

Potters se poté samozřejmě snažili o vyrovnání, jenže Fuller na začátku 84. minuty nemířil vůbec přesně z nadějné pozice. Stoke ovšem letos zaznamenal již dvě branky v poslední minutě a i dnes tlačil na svého soka do poslední chvíle. Nespočet standardních situací však k vyrovnání nevedl, Howard byl ve vzduchu velmi jistý. Až ve druhé minutě nastavení se u levé tyče Howardovy branky zdatně orientoval Sonko, přes obránce ale vystřelil jen do boční sítě. O minutu později na opačném kraji pokutového území hostí již mířil Higginbotham přesně, Howard však pohotově zasáhl a definitivně zamítl variantu remízového výsledku.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

everton se krčí u spodu tabulky a tam rozhodně nepatří tenhle zápas aso zvládne tip 0:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
Devil

Everton si jede pro 3 body!

tip1:2

Reagovat
smazaný uživatel

3-2

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele