Synot liga - souhrn 23. kola

10.04.2015, 19:54, aktualizováno 12.04.2015, 16:35
Komentáře a souhrny
Plzeň rozstřílela Brno a zůstává na špici. Sparta otočila derby proti Slavii a zareagovala na včerejší výhru Jablonce, který si zastřílel proti Hradci Králové. Baník vykradl Ďolíček, České Budějovice nestačily na Příbram a zůstávají na dně tabulky. Dukla veze tři body z Jihlavy, Mladá Boleslav se rozešla s Libercem smírně...

Viktoria Plzeň - Zbrojovka Brno 4:1

12.04.2015 14:45

Góly: 12. Aidin Mahmutovič, 24. Aidin Mahmutovič, 54. Jan Kovařík, 72. Tomáš Hořava - 76. Miroslav Marković

Plzeň si s přehledem poradila v zápase se Zbrojovkou Brno, které nadělila čtyři branky. Hosté sice jednou skórovali, ale byla to spíše trefa typu čestného úspěchu. Jinak dominovali domácí hráče. Rozradostnil je především střelec Aidin Mahmutović, který se prosadil dvakrát. Jednu branku přidali Jan Kovařík a Tomáš Hořava. Brankáře Kozáčika překonal na závěr zápasu Miroslav Marković.

Lídr Synot ligy pokračuje ve své krasojízdě. Dnes si s přehledem poradil se soupeřem z Brna a připsal si další cenné body. Brno je nyní až na 11. místě. Zbrojovka vyslala do boje především čtveřici Brigant, Zavadil, Lutonský a Pašek, která se měla starat o rozruch před domácí bránou. Plzeň vyrukovala na soupeře s borci jako Pilař, Vaněk, Kovařík nebo jediný hrot Mahmutovič. Plzeň mohla jít do vedení už ve třetí minutě, když si odražený balon v pokutovém území našel Ondřej Vaněk a okamžitě se jej pokoušel uklidit do brněnské branky. Jenže zasáhla obrana Brna.

Po deseti minutách prošel do vápna Pilař, ale místo střely ještě chtěl nahrávat lépe postavenému spoluhráči, což se mu ale nakonec nepovedlo. Plzni to příliš vadit nemuselo, protože Aidin Mahmutović posléze prošel do vápna, udělal kličku prvnímu obránci a krásnou ranou po zemi poslal míč k tyči - 1:0 pro domácí.

Po dvaceti minutách Kovařík hledal na zadní tyči nabíhajícího Hubníka, jenže včas zasáhl pozorný brankář Dušan Melichárek. Aidin Mahmutović řádil jako "černá ruka", protože se dostal do další skvělé šance, ale jeho hlavička mířila těsně vedle. Vše si vynahradil o pár momentů později, když k němu ve vápně propadl balon, jež obrana Brna neodvrátila. Pro Mahmutoviće už nebylo problémem dostat balon do odkryté brány - 2:0.

Pět minut před koncem první půle vstřelila v pohodě hrající Plzeň další branku, když se hlavou prosadil Kovařík. Jenže naneštěstí pro něj to bylo z ofsajdové linie, takže branka nemohla být uznána. Nástup do druhé půle zachytil v lepší pozici hosty, kteří chtěli skórovat. Brankář Kozáčik si musel hlídat střelu od Hyčky, ale svou roli nakonec zvládl. Deset minut poté ale trestali opět domácí. Po centru Rajtorala z levé strany se ocitl sám na malém vápně Jan Kovařík, který byl zcela nehlídán a propasíroval míč přes Melichárka - 3:0 pro Plzeň.

Po hodině hry se prezentoval skvělou ranou Limberský, ale pálil těsně vedle. Několik minut se hra ustálila na tom, že Plzeň kontrolovala hru a hostům prakticky nic nedovolovala. Ale ani ona se do větších šancí nepouštěla a spíše kontrolovala svůj pohodlný náskok. Dvacet minut před koncem se trefili domácí počtvrté. Obrana Brna nezachytila náběh dvojice Holenda - Hořava a střelu druhého jmenovaného brankář Melichárek nakonec pustil za svá záda. Nutno dodat, že jeho obránci mu moc nepomohli.

Jen o pět minut později ale kapituloval i domácí brankář Kozáčik. Střídající Miroslav Marković byl na hrací ploše asi deset minut, ale i to mu stačilo ke vstřelení branky. Krásný a nadýchaný centr se mu snesl na hlavu a Marković ji krásně umístil. Kozáčik ani neskákal.

Brno mohlo prohrát ještě větším rozdílem. Jenže ránu útočníka Holendy zastavilo břevno brněnské svatyně. Minutu před koncem mohl svou druhou branku v utkání vstřelit střídající Marković, ale ačkoli se dostal sám před brankáře Kozáčika, nedokázal jej prostřelit.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Slavia Praha 2:1

11.04.2015 19:15

Góly: 66. David Lafata, 89. Jakub Brabec - 4. Milan Škoda

Tradiční derby dlouho vypadalo lépe pro hostující Slavii, nakonec však letenský favorit po změně stran nejprve srovnal krok, aby minutu před koncem řádné hrací doby rozhodl Jakub Brabec. Sešívaní tím jen potvrdili špatné rozpoložení a nadále čekají na plný bodový zisk...

Slavia začala snad nejlépe, jak mohla. Psala se čtvrtá minuta, když Milan Škoda po výborné individuální akci, kdy si poradil s oběma stopery Sparty, se štěstím otevřel skóre - 0:1.

Domácí ekipa se snažila diktovat tempo hry, ovšem k ohrožení červenobílé branky se prakticky nedostávala. Naopak po půlhodině hry mohl upravit opět Škoda, ale efektivní ranou z otočky napálil mičudu jen do břevna Štěchovy svatyně! Další možnost pro SKS vybojoval Kenia, ten však místo zakončení ještě předával míč Škodovi, jenž podobně jako Prošek neuspěl.

Za Spartu ještě do přestávky kontroval dalekonosným pokusem Dočkal, jeho pohotová střela se však do prostoru ohraničeného třemi tyčemi nevešla. Do pauzy už se pak nic dalšího nestalo.

Pár minut po startu druhého dějství měl obrovskou šanci na zvýšení náskoku Hrubý, jeho pokus ale skvěle reagující Štěch vytěsnil alespoň do boční sítě. Hra zčínala nabírat na obrátkách. Obrovskou možnost měl Kadlec, ale Berkovec jeho pokus vytěsnil pro změnu na tyč!

Chvíli po hodině hry se nakonec vyprodaná Letná kýženého vyrovnání dočkala: Dočkalovu ránu sice ještě slávistický brankář zneškodnil, ale u míče byl jako první Lafata, jenž vyrovnal na 1:1.

Zanedlouho mohl utkání definitivně překlopit na domácí stranu Krejčí, jeho tvrdou střelu však Berkovec za svá záda nepustil! Užuž to s přibývajícím časem vypadalo, že se oba dlouhověcí rivalové rozejdou smírně, nakonec však po třináctém rohu dotlačil míč do sítě Brabec - 2:1!

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Slovan Liberec 1:1

11.04.2015 16:00

Góly: 58. Jasmin Ščuk - 3. Kevin Luckassen

Mladá Boleslav doma v souboji s Libercem ztratila dva body, ale na čtvrtém místě má nadále dobrý náskok. Pro Středočechy se utkání nevyvíjelo dobře. Slovan vedl po brzké brance Luckassena, ve druhém poločase srovnal na konečných 1:1 Jasmin Ščuk.

Domácí si byli vědomi faktu, že je nečeká lehké utkání. Liberec se sice pohybuje ve spodních patrech tabulky, ale v minulém kole dostal vítězný impuls. Start Slovanu byl snový, už ve 4. minutě poslal Breznaník přízemní centr na Luckassena, který otevřel skóre zápasu - 1:0 pro Liberec. Mladoboleslavští se následně hnali za vyrovnáním, ale velkou příležitost si vypracovali až ve 31. minutě. Na centr Skaláka si naskočil Ščuk a Hroššo musel vyrážet na rohový kop. Skalák byl vidět i těsně před odchodem do šaten, kdy jeho rána olízla brankovou konstrukci!

Po změně stran byl na druhé straně vidět Breznaník, po jehož centru nebezpečně zakončoval Delarge. Místo případného navýšení nakonec Slovan inkasoval, Skalákovu střela hostující defenzíva zablokovala, ale ze druhé vlny střílející Jasmin Ščuk už byl úspěšnější. Domácí záložník propálil vše, co mu stálo v cestě a začínalo se znovu "od nuly".

Na mladoboleslavském stadionu byl k vidění vyrovnaný fotbal. Oba týmy si ještě před koncem zápasu vytvořily své šance, ale ani jedna strana je nevyužila. Nejprve minul pravou tyčku Sus a na druhé straně musel Šural vykopávat z brankové čáry hlavičku Wagnera. Utkání nakonec dospělo do nerozhodného konce 1:1.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Dukla Praha 1:2

11.04.2015 16:00

Góly: 13. Adam Jánoš - 40. Roman Polom, 53. Aldin Čajič

Dukla zvítězila 2:1 na půdě Jihlavy a v tabulce Synot ligy jí patří šesté místo. Hosté museli na Vysočině otáčet, neboť domácí poslal do vedení Jánoš. Vítěznou branku měl na svědomí Aldin Čajić.

První šance zápasu se naskytla hostující Dukle, ale Čajić netrefil ideálně. A tak se trestalo na druhé straně, na Vaculíkův centr si naskočil Adam Jánoš a domácí vedli nad Duklou 1:0. V následně vyrovnaném prvním poločase měli poslední slovo Pražané. Ve 40. minutě rozehrál Berger rohový kop a na zadní tyči nabíhající Roman Polom srovnal na 1:1.

Druhý poločas tak začal za nerozhodného stavu a mírně navrch v něm měli hosté. V 53. minutě dokonce strhli vedení na svojí stranu, Aldin Čajić se natlačil před branku a po přesném pasu byl úspěšný - 2:1 pro Duklu. S rychlou odpovědí chtěl přispěchat Mešanović, ale gólman Rada byl proti.

Každopádně s přibývajícím časem se domácím čím dál více nedařilo. Dukla v poklidu hlídala těsný náskok, a i když si sama už nevytvořila žádnou šanci, těsné vedení uhájila. Pražanům patří průběžné šesté místo, Jihlava je desátá.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Dynamo České Budějovice 1:0

11.04.2015 16:00

Góly: 47. Tomáš Hájovský

Fotbalisté Příbrami udolali jedinou brankou Tomáše Hájovského budějovické Dynamo a svému soupeři přichystali další záchranářské starosti. Hosté to měli u Litavky složité, zvláště když od 62. minuty hráli bez vyloučeného Machovce.

Příbram byla lepší a nakonec zcela zaslouženě zvítězila. Už v deváté minutě hlavičkoval těsně vedle Hájovský a převaha Příbrami nadále pokračovala. Do své šance se dostal i Bednář, kterého vyslal na zteč přesným pasem Fillo, ale někdejšího útočníka Sparty přerušil ofsajd. Roman Bednář nakonec spálil i největší šanci prvního poločasu, když ve 38. minutě střílel těsně vedle a v samotném závěru první půle ztroskotal i Zeman, kterého vychytal gólman Křížek.

Příbram se dočkala až krátce po změně stran, hned ve 47. minutě hlavičkoval po rohovém kopu Bednář a míč směřující do sítě ještě pro jistotu doklepl do sítě Tomáš Hájovský, jenž se tak zapsal mezi střelce - 1:0 pro Příbram.

Dynamo se dostávalo do koncovky jen sporadicky, přesto mohlo být brzy srovnáno. Chrien se blýskl krásnou individuální akcí a jeho tvrdou ránu zastavila až branková spojnice. Po hodině hry potkala hosty další nepříjemnost, Machovec uviděl druhou žlutou kartu a Dynamo muselo usilovat o vyrovnání v početní nevýhodě.

Příbram okamžitě zatlačila na pilu a k vidění byla celá plejáda zahozených šancí, při kterých se vyznamenal gólman Křížek. Vychytal jak Zemana, tak i Bednáře a Suchana. Domácí měli spousty šancí výsledek definitivně pečetit, ale gólmana Křížka už se jim podruhé překonat nepodařilo.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Baník Ostrava 0:2

10.04.2015 20:15

Góly: 65. Francis Narh, 73. Michal Frydrych

Ostravský Baník na jaře konečně dokázal naplno bodovat a po vítězství na hřišti Bohemians 1905 se posunul do klidného středu tabulky. "Klokani" prohráli osmé z poslední třinácti utkání.

Utkání měla výrazně ovlivnit sedmá minuta, kdy musel nuceně ze hřiště odstoupit zraněný kapitán Baníku Milan Baroš, jehož místo zaujal Francis Narh. To se však nepotvrdilo. Dlouho se hrálo bez výraznějších šancí na obou stranách, když už se Mikuš chystal k hlavičce, byl u míče jako první Pavlenka. Po půlhodině hry jen těsně vedle hlavičkoval po Narhově centru Frydrych.

Ghanský útočník byl aktivní i po obrátce. Jeho další střelecký pokus však mezi tři tyče nezamířil. Narh se nakonec přece jen dočkal, když z bezprostřední blízkosti usměrnil centr Kukece - 0:1.

Za pár minut bylo prakticky rozhodnuto. Frydrych se dostal k odraženému míči a hlavou upravil na průběžných 0:2 pro Baník. Poslední možnost měl opět aktivní Narh, ale skóre už se neměnilo.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - FC Hradec Králové 4:0

10.04.2015 18:00

Góly: 33. Ján Greguš, 77. Lukáš Masopust, 89. Filip Novák, 90. Ján Greguš

O poznání těžší úlohu, než by se mohlo na první pohled zdát, měl Jablonec, který na svém stánku přivítal Hradec Králové. Ten dlouho favoritovi vzdoroval, nakonec ale odjíždí s debaklem...

Jako první překvapivě zahrozili hosté, Trubač si však na Hrubého nepřišel. Odpověď přišla až po dvaceti minutách, kdy natáhl Kopic, jeho pokus sice orazítkoval tyčku, následně však zamířil balón do zámezí. Úspěch neslavili ani Beneš a Mingazov. Nakonec se domácí ekipě čekání přece jen vyplatilo: Greguš se dostal ve vápně k odraženému míči a pohotově otevřel skóre - 1:0!

Také ve druhém dějství se pokračovalo ve stejném duchu. Kopic však ani svoji další možnost nevyužil a na opačném konci hřiště neuspěli pro změnu Chleboun a Plašil. Když už se zdálo, že by mohla hostující družina srovnat krok, bylo rozhodnuto. Nejprve Kopic oslovil střídajícího Masopusta, jenž si technickým pokusem věděl rady - 2:0. Od tohoto momentu bylo o vítězi jasno.

Během závěrečných minut ještě Baumit dvakrát upravil skóre. Nejprve po standardní situaci poslal balón do sítě Novák a posléze se zpoza vápna druhým gólem v utkání prosadil Greguš.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FK Teplice 2:2

17.03.2015 18:00

Góly: 62. Jiří Valenta, 87. Luboš Kalouda (pen.) - 36. Jakub Hora, 74. Jan Krob (pen.)

Hodně napínavý finiš předvedly celky Slovácka a Teplic. Hosté z Teplic sice vedli, když se prosadil Jakub Hora, ale ve druhé půli dominovali domácí. Nejprve se po hodině hry trefil Jiří Valenta, po něm strhl vedení na stranu hostí Jan Krob. Tři minuty před koncem ale srovnal Jakub Kalouda, který mohl dokonce otočit skóre!

Hned v prvních minutách se Slovácko ujalo míče a s ním v držení se přesunulo na polovinu Teplic. Diviš posunul míč na nabíhajícího Kuncla, který ještě před brankovou čárou stačil odcentrovat, jenže obrana Teplic se vyznamenala. Ve třetí minutě Trávník viděl v pokutovém území Valentu, který balon prodloužil na Doška. Brankář Grigar ale vytáhl proti Doškově střele skvělý zákrok! Na opačné straně vyrobil chybu Košút a Vůch mohl pálit, ale střílel vysoko nad bránu.

Brankář Grigar byl znovu volán do akce po centru Valenty na Šimka. Ten zakončoval a rozhodně nemířil vůbec špatně, ale narazil na skvělého Grigara, který míč vyboxoval mimo nebezpečí. Po pětadvaceti minutách hlavičkoval Diviš přes protihráče Kerbra, ale jeho pokus postrádal razanci. O chvíli později se míč snášel k Doškovi, který se rozhodl ještě nahrávat na volnějšího Valentu, ale ten mířil mimo tři tyče!

O minutu později si na centr Trávníka naběhl Diviš a z první mířil k tyči. Jenže proti inkasování byl znovu skvělý brankář Grigar, který si ukázkově poradil a dál držel pro Teplice remízu. Paradoxně to ale byly právě Teplice, kdo se dostal do vedení. Ačkoli Slovácko bylo jasně aktivnější, inkasovalo jako první. Brankář Heča kapituloval po krásné ráně Jakuba Hory, který dostal míč od Potočného a krásným obstřelem propálil vše před sebou - 1:0.

Po centru Valenty hlavičkoval na zadní tyči Trávník, jenže po jeho pokusu byl zahráván jen rohový kop. Minutu po uplynutí prvních 45 minut zkoušel krásnou ranou pozornost brankáře Grigara aktivní Diviš, ale střílel jen do horní sítě. Za svou snahu by si Slovácku určitě branku zasloužilo, ale muselo si na ni počkat až do druhé půle. Pět minut po změně stran se krásnou ranou pokoušel vstřelit branku Takács, ale pálil nakonec nepříliš tvrdě. Diviš centrem na zadní tyči našel Doška, který ještě vracel míč na vápno, ale tam nebyl nikdo z jeho spoluhráčů.

Slovácko se dočkalo až po hodině hry. K exekuci volného přímého kopu se postavil Jiří Valenta a krásnou ranou obstřelil zeď i brankáře Grigara! Jeho kouzlo tak bylo odčarováno a domácí mohli slavit krásný gól - 1:1.

O chvíli později Kerbr centroval do pokutového území, kde si zpracoval balon Valenta, ale ten z otočky pálil mimo tři tyče. Další ránu ze střední vzdálenosti si na své konto připsal Trávník, ale ani on nemířil dostatečně razantně. Dvacet minut před koncem domácí pokazili akci a dovolili Teplicím jít do protiútoku. Ten musel zastavovat Trávník a sudí Paták pískal pokutový kop. Dlouhý rozběh si vzal Jan Krob a krásnou ranou poslal Heču na opačnou stranu brány - 2:1 pro hosty.

Slovácko chtělo alespoň srovnat a dalo se do útočení. Dvě rány Luboše Kaloudy vyrazil brankář Grigar. Teplice vstřelily branku, ale kvůli ofsajdu platit nemohla. V infarktovém závěru se nakonec Slovácko dočkalo kýženého srovnání, když Takács fauloval Valentu, jenž chtěl zakončovat po sklepnutí Doška. Takács navíc dostal červenou kartu. K míči se postavil Luboš Kalouda a mířil přesně - 2:2. Stejný hráč mohl o minutu později strhnout vedení na stranu Slovácka, ale skvělý zákrok Grigara mu to neumožnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň23192254:1759
2.Sparta Praha23173340:1054
3.Baumit Jablonec23155345:1650
4.FK Mladá Boleslav23114833:2637
5.FK Teplice2388736:2632
6.Dukla Praha2387826:3231
7.1. FC Slovácko23851032:3129
8.1. FK Příbram23851026:3429
9.Baník Ostrava2377918:2828
10.Vysočina Jihlava23761023:2827
11.Zbrojovka Brno23751125:3126
12.Slavia Praha23671031:3625
13.Bohemians Praha 190523651224:3423
14.Slovan Liberec23311926:3220
15.FC Hradec Králové23461318:4218
16.České Budějovice23461319:5318

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (869)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele