Serie A - souhrn 35. kola

24.04.2010, 20:04, aktualizováno 25.04.2010, 22:42
Komentáře a souhrny
Inter Milán doma porazil Atalantu a v tabulce se dostal před AS, které prohrálo se Sampdorií. Palermo se výhrou nad AC Milán na den posunulo na čtvrté místo, o to může i nadále bojovat Juventus, naopak další ztrátu zaznamenala Neapol. Se Serií A se loučí Livorno...

AS Řím - UC Sampdoria 1:2

25.04.2010 20:45

Góly: 14. Francesco Totti - 52. Giampaolo Pazzini, 85. Giampaolo Pazzini

Olympijský stadion v Římě padl! Dlouhá série neporazitelnosti římského AS skončila a postarali se o to fotbalisté Sampdorie Janov, kteří se zároveň vrátili na čtvrté místo. Giallorossi prohráli v nejméně vhodný okamžik, a navíc dosti smolným způsobem.

Domácí přitom do zápasu vlétli a od úvodní minuty svého soupeře přehrávali. V první šanci se ocitl Jeremy Menéz, jenže Storari předvedl skvělý reflex a střelu vyrazil. Ihned vzápětí stříhal nůžkami Juan, na první pohled krásné akci chybělo přesné zakončení. S dalším příspěvkem přispěchal Perrotta, jeho ránu v pohodě lapil Storari. Tlak Říma byl obrovský a Sampdoria nakonec přeci jenom podlehla, pohlednou akci Vučiniče s Tottim zakončil kapitán Vlků a Řím vedl naprosto zaslouženě 1:0.

Francesco Totti mohl přidat druhou branku, opět po spolupráci s Vučiničem z úhlu pořádně provětral Storariho rukavice. Vytáhlý útočník Mirko Vučinič byl opravdu všude, a byl to právě on, kdo dělal obraně Blucerchiatti velké problémy. Poté, co namazal Menézovi, se brankář Sampdorie jenom ohledl, problémem však bylo, že útočník Vlků netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Poslední slovo prvního poločasu měl znovu Vučinič, který vypálil na zadní tyč, tu ale také minul. První poločas skončil jednoznačnou převahou Říma, ten ze svého tlaku ale vytěžil jen jednu branku.

Sampdoria nebyla vůbec nebezpečná, jenže těch pár šancí, co si vytvořila, dokázala proměnit. Krátce po změně stran se po krásném centru hlavou gólově prosadil Pazzini a vyrovnal na 1:1. Pro obranu Říma to bylo první velké varování a domácí se kupodivu nemohli po inkasované brance dostat do stejného tempa, jako předtím. Palombo minul a přesnost chyběla i Pizarrovi. Olympijský stadion nakonec zmrazil pět minut před koncem svojí druhou trefou Giampaolo Pazzini. Sampdoria vedla v závěru nad Římem 2:1 a domácí se z tohoto úderu už nevzpamatovali. Řím dostal lekci z produktivity a krutým způsobem prohrál. Porážka mrzí o to více, že v závěru sezony přišli domácí o první místo v tabulce.

Více informací k zápasu

Juventus FC - AS Bari 3:0

25.04.2010 15:00

Góly: 53. Vincenzo Iaquinta, 69. Alessandro Del Piero (pen.), 86. Vincenzo Iaquinta

Naděje na Ligu mistrů v Turíně stále žijí, Juventus totiž doma porazil Bari 3:0 a bude doufat ve ztrátu Sampdorie Janov. Hrdinou utkání se stal útoční Iaquinta, jenž vstřelil dvě branky, třetí zásah si připsal z pokutového kopu Alessandro Del Piero.

Bari mělo první vážnější příležitost v utkání, Vladimir Koman hlavičkoval a Buffon se zaskvěl dobrým zákrokem. Předvedl se i Jean-Francois Gillet, který se vytáhl při pokusu Amauriho po pasu Paola De Ceglieho. Stará dáma byla lepším týmem, Camoranesi se dostal dvakrát ke střele, ale ani jedna z jeho ran neskončila v síti. Po ruce Bonucciho se domácí dožadovali pokutového kopu, jejich výzvy však nebyly vyslyšeny.

Juventus se dostal do vedení až krátce po změně stran, ještě než ale Iaquinta vstřelil první branku, měl na kopačce gól Chiellini, jenž se dostal zblízka k zakončení, ovšem Gillet na brankové čáře předvedl dobrý zákrok. O chvíli později zahrozil Amauri, po jehož hlavičce zazvonilo břevno. Další útočná akce Juventusu už skončila gólem, Iaquinta sice byl v ofsajdu, nicméně rozhodčí hru pustil a italský reprezentační útočník se zbavil Gilleta a z úhlu trefil okrytou klec - 1:0 pro Juventus. Zanedlouho Iaquinta vstřelil druhý gól, jenže ten nebyl uznán. V prvním brankovém případě se jednalo o ofsajd a nyní, pokud byl, tak byl jen miminální.

Starou dámu to ale nemuselo mrzet, protože zhruba dvacet minut před koncem proměnil Alessandro Del Piero pokutový kop a Juve vedlo 2:0. Bari se mohlo dostat ještě do utkání, Zebina si málem připsal ukázkového vlastence, nebýt skvělého zákroku Gigiho Buffona. Bianconeri vstřelili do konce utkání ještě jednu branku, Candreva přesně našel Iaquintu a ten vstřelil svojí druhou branku v zápase a celkově třetí branku turínského celku.

Více informací k zápasu

SSC Neapol - Cagliari Calcio 0:0

25.04.2010 15:00

Góly: -

Neapol si měla dnes lehce poradit s Cagliari a držet před Juventusem šestou příčku, jenže co se nestalo. Azzurri svého soupeře na domácí půdě pokořit nedokázali a po bezbrankové remíze padají z míst zajišťující evropské poháry.

Federico Marchetti, gólman hostů, se měl v první desetiminutovce co ohánět. Nejprve vyrazil nepříjemnou hlavičku Germana Denise a zlikvidoval také Hamšíkův trestňák mířící pod břevno. Ve 26. minutě přišla do domácích řad rána v podobě zranění klíčového útočníka Ezequiela Lavezziho. Musel ho nahradit Bogliacino. Denis se pak snažil domoct penalty, když ho za dres držel Ariaudo, ale u sudího Mazzoleniho neuspěl.

Argentinský útočník dostal druhou šanci o chvilku později, ale i tentokrát jeho hlavičku zastavil na čáře Marchetti. Neapol na soupeřovu branku vyvinula před poločasem velký nápor, ale Cagliari odolávalo. Marchetti chytil pokusy Denise, Bogliacina i Gargana. A když neuspěl Denis ani napodruhé, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

Marchettiho souboj s útočníky Neapole pokračoval i po poločase. Dobrými zákroky zneškodnil Pazienzu i Bogliacina. Deset minut před koncem šlo Cagliari do desíti, červenou viděl Andrea Cossu. Neapol nadále tlačila. Zuniga obešel Astoriho a řítil se sám na Marchettiho, ale ani on neuspěl. V nastaveném čase poslal svojí hlavičku Denis vedle, a tak oba týmy berou po bodu.

Více informací k zápasu

AS Livorno - Calcio Catania 3:1

25.04.2010 15:00

Góly: 50. Cristiano Lucarelli, 60. Claudio Bellucci, 66. Martin Bergvold - 87. Maxi López

Jak kruté, Livorno konečně vyhrálo, ale až v tomto kole se jeho sestup definitivně stvrdil. Osudným se Livornu stal zápas Boloni s Parmou, Boloňa totiž vyhrála a Livorno už jí nemůže dostihnout. Zápas na stadionu Armanda Picchiho ovlivnila červená karta pro hostujícího Capuana, domácí toho využili a nasázeli Catanii tři branky.

Hosté ze Sicílie začali lépe, ovšem šance Delvecchia a Ricchiutiho zůstaly nevyužity. V dalším brankovém momentu, tentokrát na druhé straně, proti sobě stanuli Bergvold a Andujar, brankář Catanie byl v tomto minisouboji úspěšnější. Diváci v prvním poločase branku neviděli, mnohem více zajímavostí nabídl druhý poločas.

Capuano v pokutovém území fauloval Davida Di Gennara, za což si vysloužil druhou žlutou kartu, a co bylo důležitější, pískal se pokutový kop. Nařízenou penaltu v poklidu proměnil Lucarelli a domácí vedli 1:0, navíc se jim naskytla dlouhá přesilovka.

Za dalších deset minut byla pozice Livorna ještě lepší, přenádherná volej Bellucciho vymetla pavučinu v pravém horním rohu branky a Amaranto vedli 2:0. O šest minut později zamířil přesně k pravé tyči na hranici pokutového území Bergvold a o vítězi tohoto utkání bylo rozhodnuto - 3:0 pro Livorno.

V 87. minutě se podařilo Catanii snížit, a kdo jiný si mohl připsat branku, než ve skvělé formě hrající Maxi Lopéz. Argentinský forvard se přenádherně trefil nůžkami, jenže tato branka už přeci jenom přišla pozdě. Livorno výsledek 3:1 udrželo a připsalo si tři body, které mu jsou koneckonců k ničemu.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Chievo Verona 0:2

25.04.2010 15:00

Góly: 54. Sergio Pellissier, 75. Gennaro Sardo

Fiorentina si v dnešním zápase s Chievem vybrala bezpečně největší smůlu v sezóně. Díky neproměněným šancí, které čítají i penaltu Vargase a skvělému Sorrentinovi prohráli, navíc je postihla tři zranění, a to už v prvním poločase. Pokaždé se jednalo o obránce.

První zranění přišlo už v 11. minutě, poraněné stehno nedovolilo pokračovat Felipemu a na hřiště se dostal Comotto. Chievo se pak málem ujalo vedení po rohovém kopu, který mířil na hlavičku Marcolini, ale úžasný zákrok předvedl Frey a když vyrazil i dorážku Pellissiera, mohla si Viola oddychnout. Ale ne na dlouho, protože v 16. minutě se střídalo podruhé. Gamberiniho s nataženým svalem střídal Natali.

Vargasova dělovka pak jen těsně minula břevno. Černé odpoledne Fiorentiny pokračovalo 38. minutou, když se zranil Comotto, který byl na hřišti teprve pár minut, ale ani on nedohrál. Střídal ho Ljajič. A právě on byl před přestávkou autorem střely, která olízla tyč.

Krátce po změně stran pálil De Silvestri, ale míč se zastavil na brankové čáře. Chvilku nato byl faulován Gilardino a kopala se penalta. Jenže Vargase vychytal Sorrentino, což se vzápětí ukázalo jako rozhodující moment duelu. Chievo totiž soupeře okamžitě potrestalo, Pellissier si naběhl za Jokičův pas směřující za obranu a prostřelil Freye. Viola se snažila odpovědět, ale skvělého Sorrentina nedokázal překonat ani hlavičkující Natali, ale střílející Jovetič. A když se Fiorentině branka vstřelit nechtěla, opět udeřilo Chievo. Čtvrthodiny před koncem rozhodl o výhře Flying Donkeys Sardo.

Více informací k zápasu

Janov CFC - SS Lazio 1:2

25.04.2010 15:00

Góly: 8. Rodrigo Palacio - 25. André Dias, 32. Sergio Floccari

Janov sice vstřelil Laziu rychlý gól, ale ještě v prvním poločase stihl dvakrát inkasovat a když šel ve druhém dějství do desíti, už se nezmohl na vyrovnání. Proto si příští rok s největší pravděpodobností nezahraje evropské poháry, Lazio naopak kráčí za záchranou.

Lazio sice mělo do dnešního dne v Janově skvělou bilanci, když tu v posledních třech zápasech vždy vyhrálo a od roku 1992 neodešlo poraženo, ale Grifové to chtěli změnit. Napověděla už sedmá minuty, kdy se hráči hostů místo bránění standardky hádali s rozhodčím a narychlo rozehraná situace skončila Palaciovým gólem.

Sergio Floccari na druhé straně otřel svou hlavičku o tyč, když poprvé nastoupil proti bývalému zaměstnavateli. Vyrovnat se podařilo až Diasovi. Ve 25. minutě ho našel rohový kop a hostující obránce se zblízka nemýlil. Janov pak přišel o zraněného Morettiho, místo něhož na plac naskočil Mesto. A aby toho nebylo málo, ve 32. minutě otočili Římané zpočátku nepříznivě vyvíjející se skóre. Trestný kop dopadl do vápna, kde se k němu nejrychleji dostal Floccari a doklepl ho do branky.

Domácí kontrovali Palladinovým pokusem, ale Muslera si jednoruč poradil. Ve 35. minutě napálil míč do břevna po Floccariho asistenci Tommaso Rocchi. Spolupráce dvou útočníků Lazia zafungovala i o chvilku později, ale o ofsajdu radujícího se ho Rocchiho nemohlo být sporu.

Janov měl slibnou pozici v úvodu druhého poločasu, ale Palladinovi přihrávka na Acquafrescu nevyšla, zlikvidoval ji Dias. Muslera pak ale musel zasahovat proti nepříjemné ráně Fatiče. Z hostující lavičky byl vykázán kouč Edy Reja a na truc si to do kabin namířil napříč celým hřiště a pomalým krokem zdržoval hru. Dvacet minut před koncem fauloval Floccariho Salvatore Bocchetti a po druhé žluté kartě následoval Reju. Nicméně Rossoblu se nechtěli vzdát, proti Criscitově nebezpečné hlavičce ale stál připravený Muslera. V závěru nakonec mohlo Lazio pojistit vítězství, ale Cruz na Zarateho pas nedosáhl.

Více informací k zápasu

Bologna FC - Parma FC 2:1

25.04.2010 15:00

Góly: 38. Marco Di Vaio, 50. Marco Di Vaio - 23. Jonathan Biabiany

Boloňa se přiblížila záchraně a po dnešní výhře 2:1 nad Parmou odsoudila k sestupu Livorno i Sienu. Strůjcem domácího úspěchu se stal Marco Di Vaio, jenž vstřelil obě branky. Parmě nepomohlo ani vedení, které zajistil Biabiany, protože v průběhu prvního poločasu byl vyloučen Zaccardo.

Po devíti minutách hry se dostal do dobré příležitosti bulharský útočník Valerij Božinov, jeho pokus nohama vykopl brankář Viviano. Na druhé straně mohl udeřit Zalayeta, jeho gólová hlavička skončila na vynikajícím Mirantem. Ve 23. minutě vstřelili hosté první gól utkání, Biabiany se prosadil v pádu, když ho ne úplně bránila domácí obrana - 1:0 pro Parmu. Nicméně hosté si o chvíli později zápas zkomplikovali, Zaccardo totiž dostal po faulu červenou kartu a Boloňa hrála v přesile. Parma měla přesto dobrou šanci vedení navýšit, Biabiany z dobré palebné pozice netrefil branku. Ještě v průběhu prvního poločasu Boloňa vyrovnala, po centru z pravé strany se hlavou prosadil Marco Di Vaio - 1:1.

Di Vaio se nakonec stal hrdinou celého utkání, krátce po změně stran totiž vstřelil další branku, když si opět zpracoval přesný pas a před Mirantem nezaváhal - 2:1. Boloňa měla i další šance, Guana zblízka neprostřelil hostujícího brankáře a stejně si vedli i další, mimo jiné i Buscé, po jeho ráně se zahrával jen rohový kop. Rossoblu vedení udrželi a připsali si nesmírně důležité vítězství, díky kterému prakticky vyřadili ze hry Sienu a Livorno.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - AC Siena 4:1

25.04.2010 15:00

Góly: 19. Simone Pepe, 42. Simone Pepe, 61. Alexis Sánchez, 81. Antonio Di Natale (pen.) - 30. Emanuele Calaió

Fotbalisté Udinese Calcio se výrazně přiblížili k záchraně, když v dnešním utkání smetli čtyřmi brankami rovněž sestupem ohroženou Sienu, o té se dá říci, že její pád do Serie B je jistý. Dvě branky vsítil Pepe, po jedné pak Sanchéz a Di Natale, za hosty srovnával na 1:1 Calaio.

Udinese začalo mnohem aktivněji a už v počátcích utkání mělo jasnou převahu. Diváci na stadionu Friuli si museli na úvodní branku počkat až do devatenácté minuty, to se totiž po centru z pravé strany hlavičkou prosadil Simone Pepe a domácí Udinese vedlo 1:0. Domácím se pak nedařilo vstřelit rychlou druhou branku a uklidnit svojí hru, naopak, čtyři minuty před koncem prvního poločasu vyrovnal na 1:1 Emmanuele Calaio. Tento výsledek ale stejně hostům dlouho nevydržel. Di Natale napálil jen brankáře Curciho, ale následná okamžitá dorážka Pepeho znamenala opětovné vedení domácího celku, tentokrát 2:1. Tímto výsledkem rovněž skončil první poločas.

Druhý poločas už byl zcela v režii domácích borců. Po zablokované ráně Di Nataleho uvnitř pokutového území se k míči dostal Sanchéz a před brankářem Curcim si poradil výborně - 3:1 pro Udinese. V samotném závěru fauloval v pokutovém území Malago Sanchéze a rozhodčí neváhal odpískat pokutový kop. Penaltu s přehledem proměnil nejlepší střelec Serie A Antonio Di Natale a stanovil konečný výsledek 4:1 pro Udinese. Domácí jsou blízko k záchraně, hosté padají do nižší soutěže.

Více informací k zápasu

Città di Palermo - AC Milán 3:1

24.04.2010 20:45

Góly: 9. Cesare Bovo, 18. Abel Hernández, 69. Fabrizio Miccoli - 55. Clarence Seedorf

Palermo doma přejelo AC Milán a přiblížilo se k zisku čtvrtého místa, naopak Rossoneri si komplikuji bronzovou příčku, která ještě znamená přímou účast v základních skupinách Ligy mistrů. Do sítě Milána se trefili Bovo, Hernandéz a Miccoli, jediný úspěch hostí zaznamenal Seedorf.

Milán vstoupil do utkání katastrofálně a brzy prohrával 2:0. Zahrávaný rohový kop propadl na zadní tyč, kde stál nikým nehlídaný Cesare Bovo, který poslal Palermo do vedení - 1:0. O chvíli později se v pokutovém území v klidu prosadil Abel Hernandéz a nechytatelnou střelou k tyči zvýšil na 2:0. Až inkasované dvě branky Milán jakžtakž probudili, Huntelaar zády k obraně se uvolnil, jenže jeho střela šla do míst, kde byl připravený Sirigu. Nebezpečná byla rovněž Pirlova dalekonosná rána, s tou měl Sirigu mnohem větší problémy a s vypětím všech sil vytěsnil na rohový kop. Milán se nadále pokoušel o snížení, Huntelaar tentokrát mířil vedle, a když se neujala volej Seedorfa skončil první poločas dvoubrankovým vedením Palerma.

Rossoneri šli do druhého poločasu s nadějí, že se jim podaří vstřelit rychlý gól a tím se znovu dostanou do zápasu. To se Milánu skutečně povedlo, v 55. minutě snížil na 2:1 Clarence Seedorf a utkání dostalo nový náboj. Tento výsledek ale dlouho nevydržel, zpět vrátil dvoubrankové vedení na stranu Palerma Fabrizio Miccoli, uvnitř pokutového území krásně obstřelil obranu i s Didou a bylo to 3:1. Milánska obrana nadále kolabovala, pastoreho stoprocentní tutovku skvěle zlikvidoval Dida a brazilský brankář se činil i v dalších útočných šancích Sicilanů. Leonardovi svěřenci toho moc nepředvedli, Inzaghi sice dal gól, ale byl mu "typicky" odmáván ofsajd. V 88. minutě vypálil Pirlo a míč jen tak tak neskončil v síti. Palermo výsledek v klidu uhájilo a zaslouženě vyhrálo.

Více informací k zápasu

Inter Milán - Atalanta Bergamo 3:1

24.04.2010 18:00

Góly: 24. Diego Milito, 35. McDonald Mariga, 78. Christian Chivu - 5. Simone Tiribocchi

Po úterním vítězství v Lize mistrů nad španělskou Barcelonou se obhájce titulu Inter Milán vrátil v Serii A na první místo tabulky, když doma dokázal zdolat o holé přežití bojující Bergamo. To se překvapivě ujalo vedení už v páté minutě zásluhou Tiribocchiho, jenže branky Milita, Marigy a Chivua nakonec rozhodly o pohodlném vítězství domácích.

Uběhlo jen pět minut a celé San Siro šokoval hostující Tiribocchi. Hezkou kolmici mu poslal Manfredini, atalantský útočník hezky balancoval na hranici ofsajdu, pak mu už jenom stačilo zachovat chladnou hlavu a zakončit přesně pod břevno. Bylo to vůbec poprvé od 9. dubna, kdy Inter doma inkasoval. Tehdy mu tři góly dokázala nasázet Siena.

A hostující euforie pokračovala. Neuběhly ani dvě minuty a Tiribocchiho hlavička si po centru Guarenteho našla tyčku Cesarovy branky. První šanci si domácí vytvořili až ve 22. minutě, to když pokus Sneijdera z přímého kopu zabrzdila hostující zeď. Z ničeho nic bylo srovnáno ve 24. minutě. Bianco špatně zachytil dlouhý nákop na Milita, v podstatě mu míč zpracoval do dobré pozice a najednou se přesně trefený lob objevil v síti.

Inter začínal pomaloučku přebírat otěže zápasu. Eto'o po chybě hostující obrany pálil mimo, Stankovič zamířil jen nad branku. Ve 35. minutě přidali Mourinhovi svěřenci druhou branku. Sneijder nahrál do běhu do vápna Eto'ovo, ten vracel balón přihrávkou na střed, kde ho netrefil Muntari, ale zastoupil za něj přesně skórující Mariga.

Atalanta byla blízko vyrovnání těsně po přestávce, Cordobovo sklepnutí našlo Guarenteho, který z voleje jen o píď přestřelil. Manfredini pak se svou pumelicí na brankáře Cesara nevyzrál. Na druhé straně po krásné kombinaci domácích vystřelil Muntari, brankář Coppola ho ovšem vychytal.

V 78. minutě Inter přidal třetí a pojišťovací branku, na kterou Bergamo už nezareagovalo. Na bombu Chivua by těžko někdo dosáhl a ani Coppola s ní nic nezmohl, ta se stačila odrazit od tyčky a do sítě. Hosté tak stále čekají na výhru z venku, kde naposledy získali tři body 22. listopadu v Sieně, a ze sestupového pásma se neodpoutali.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán352110468:3173
2.AS Řím35218662:3971
3.AC Milán351810756:3864
4.UC Sampdoria35179945:4060
5.Città di Palermo351610954:4458
6.Juventus FC351661352:4954
7.SSC Neapol351314846:4153
8.Janov CFC351391356:5748
9.ACF Fiorentina351371547:4346
10.Parma FC3512101338:4646
11.Chievo Verona351281533:3444
12.AS Bari3511101441:4643
13.Cagliari Calcio351191552:5342
14.Udinese Calcio351191548:5142
15.Calcio Catania359131341:4340
16.SS Lazio359131334:3940
17.Bologna FC351091639:5239
18.Atalanta BC35971935:4834
19.AC Siena35791938:6330
20.AS Livorno35782025:5329

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (769)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele