Serie A - preview 8. kola

17.10.2015, 09:14, aktualizováno 18.10.2015, 09:00
Previews
Úctyhodný program osmi zápasů přináší nedělní menu Serie A. Nejzajímavější bude jistojistě večerní střetnutí mezi milánským Interem a Juventusem, těšit se však mohou diváci rovněž na další pikantní souboj mezi Neapolí a Fiorentinou. Vše "odšpuntuje" utkání mezi Bolognou a Palermem...
Bologna FC - Città di Palermo  (neděle 12:30)
Bologna se nutně potřebuje vzchopit a najít vlastní tvář. Ta, kterou neustále ukazuje svým fanouškům, se jim už nelíbí. Další šanci budou Felsinei mít v neděli po obědě, když přivítají podobně mátožné Palermo.

Bologna vyhrála v této sezoně jen jedno jediné utkání, když si poradila s nováčkem z Frosinone. Všechny ostatní zápasy však Bologna prohrála. A to navzdory tomu, že se kádr po působení v druhé lize přes léto značně změnil a zavítaly do něj některé zajímavé tváře. Dvojice mladých záložníků jako Pulgar a Diawara bude mít další šanci se předvést a dokázat, že navzdory nízkému věku (21 a 18 let) bojuje o základní jedenáctku právem.

Vpředu je pak nestárnoucí Franco Brienza a francouzská hvězda Anthony Mounier. Hlavní zbraní má však být italský střelec Mattia Destro. Talent, který byl za velké peníze získán z AS Řím, se však ještě ani jednou netrefil. Za posledních 22 zápasů v první lize se trefil jen třikrát. Přesto, že hlasy volající po změně na trenérské sesli zesilují, šéf číslo jedna Pantaleo Corvino věří svému týmu.

V rozhovoru pro Gazzettu sportovní ředitel Bologni zmínil: "S trenérem Deliem Rossim počítáme a nehodláme jej měnit. Naším zvykem je pracovat a neměnit lidi hned poté, co začne krize. Jsem si jistý, že máme dostatečně kvalitní kádr na to, abychom dosáhli na záchranu. To je pro tuto sezonu náš cíl a víme, že jsme schopni ho dosáhnout. Destro? Necítím se kvůli tomu provinile, koupil bych ho klidně znovu. Věřím mu stejně, jako věřím celému týmu," trvá na svém zkušený obchodník.

Palermo je až na třináctém místě a musí začít vyhrávat. Naposledy se mu to moc nepovedlo, protože tři body bral Řím. Palermu nevyšel úvod do zápasu, když se postupně trefili Pjanić, Florenzi a Gervinho. Ale ve druhém poločase Rosanero zabrali a dostali se na 3:2. Poslední slovo však přeci jen mělo AS, když svou druhou branku přidal Gervinho. Palermo už čtyři zápasy po sobě prohrálo a opět se spekuluje o změně trenéra.

Ačkoli je to jeho dobrým a častým zvykem, prezident Maurizio Zamparini ale něco podobného nechystá! Sám sice prohlásil, že jsou pro něj důležitější věci než fotbal a hledá svého nástupce, Iachinimu však vyjádřil plnou podporu. "Beppe Iachini je náš trenér a zůstane jím. Znám ho velmi dobře, je oddaný své práci a rozumí jí. Něco je špatně, ale nechci házet vinu na jedince. Jsem si jistý, že celý tým jen potřebuje čas, aby začal naplňovat své možnosti a dělal divákům radost," doplnil Zamparini. Budou se jeho diváci radovat po utkání s Bolognou, nebo se probere nováček?
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Mbaye, Rossettini, Gastaldello, Morleo - Diawara, Pulgar - Brienza, Rizzo, Mounier - Destro
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Struna, Gonzalez, El Kaoutari, Lazaar - Rigoni, Jajalo, Hiljemark - Quaison, Vazquez - Gilardino
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Atalanta Bergamo - Carpi FC  (neděle 15:00)
Atalanta Bergamo se po sedmi kolech pohybuje ve středu ligové tabulky a nyní bude mít velkou šanci dostat se na dostřel evropským pohárům. V nedělním odpoledne totiž přivítá nováčka Carpi, který si první výhru připsal teprve nedávno.

Bergamaschi sice vstoupili do sezony nešťastnou porážkou na Interu, ale od té chvíle až do zápasu s Fiorentinou pravidelně bodovali. Dvě porážky tedy přišly na půdách soupeřů, které bojují o čelo, tedy Interu a Fiorentiny, což rozhodně neznamená žádnou tragédii. Naopak, kouč Edy Reja zatím může být spokojen. Jeho tým má navíc skvělou šanci dostat se do popředé tabulky, když doma porazí FC Carpi.

Historický zápis předvedlo v minulém kole Carpi, když doma porazilo 2:1 FC Turín a vůbec poprvé v nejvyšší italské soutěži zvítězilo. Stalo se tak pod taktovkou nového trenéra Giuseppe Sannina, jenž nahradil odvolaného Fabrizia Castoriho. V tuto chvíli mají Biancorossi pět bodů, což na jejich pozici outsidera stále nic nemění.

Domácí musejí řešit dvě absence. Estigarribiu do hry nepustí zranění a obránce Palettu, který se rozehrál k dobrým výkonům, zase karetní trest za vyloučení v utkání proti Fiorentině. Nováček pocestuje do Lombardie taktéž oslaben, k dispozici nebudou Wilczek, Romagnoli, Martinho, Iniguez a Pasciuti. Otazník visí i nad tím, kdo se postaví do branky. Předchozí utkání odchytali Brkič s Benussim, avšak při vítězném utkání s Turínem stál v brance až třetí brankář Slovinec Belec.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Masiello, Cherubin, Toloi, Dramé - Grassi, De Roon, Kurtič - Moralez, Pinilla, Gomez
Carpi FC - pravděpodobná sestava:
Belec - Zaccardo, Bubnjič, Gagliolo - Letizia, Fedele, Cofie, Lazzari, Gabriel Silva - Matos, Borriello
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Sassuolo - SS Lazio  (neděle 15:00)
Sassuolo se v neděli odpoledne pokusí přepsat klubovou historii. Římské Lazio totiž ještě nikdy neporazilo. Další šanci dostane ve chvíli, kdy se samo potřebuje zvednout z nevydařené formy.

Pokud byste provedli hlasování v kabině Sassuola a zeptali se, kdo že je nejméně oblíbeným soupeřem, mnozí by vám pravděpodobně odpověděli: "Lazio". Sassuolo ze čtyř zápasů ještě nad Biancocelesti nikdy nevyhrálo. A to stále není ta nejhorší zpráva. Za poslední tři vzájemné zápasy vždycky dostalo alespoň tři branky! Obrana Sassuola se tedy bude muset rapidně zlepšit a doufat, že útočníci Lazia nebudou mít svůj den.

Před dvěma lety se oba týmy utkaly poprvé. Byla z toho remíza 2:2 a poměrně slušný start nového "vztahu". Od té doby ale Sassuolo nikdy Lazio neporazilo, protože třikrát odešlo poraženo. A zatímco v dalších dvou střetech vždy Sassuolo skórovalo dvakrát, minule odešlo hodně zklamané. Prohrálo totiž ostudně 3:0, když se do sítě brankáře Consigliho trefili Felipe Anderson, Miroslav Klose a Marco Parolo.

A vypadá to, že z výhry se Lazio bude radovat také nyní. Oproti Sassuolu má skvělou formu. Poslední čtyři zápasy Lazio vyhrálo a daří se mu jak na půdě Serie A, tak také v Evropské lize. Doma se utkalo naposledy s nováčkem z Frosinone a nedopadlo to pro něj úplně dobře. Biancocelesti jasně dominovali a nasázeli mu dvě branky, když se mezi střelce zapsali Keita Balde Diao a Filip Djordjević.

Dobrou náladu v týmu potvrzuje také střelec Alessandro Matri. V rozhovoru pro Sport Mediaset uvedl: "Sassuolo hraje pod Di Francescem velmi dobře a bude těžkým soupeřem. Ale my se neustále zlepšujeme, získáváme sebedůvěru a daří se nám vyhrávat i složité zápasy. Máme skvělý tým plný dobrých hráčů, od zápasu s Neapolí jsme se změnili a jsme více jednotní. Keita Balde má neskutečný potenciál, Miroslav Klose je velkou hvězdou. Máme vše pro to, abychom zvítězili."

Lazio má jeden velký problém, a tím je množství hráčů na marodce. Jsou tam například Djordjevic, Biglia, Parolo nebo obránce De Vrij. Sassuolo má úlohu značně jednodušší, protože mu chybí jen Pellegrini. V kádru Sassuola je muž, který by týmu mohl pomoci k poražení Lazia. Tím je střelec Antonio Floro Flores. Lazio je totiž jeho oblíbeným soupeřem, protože mu v jedenácti utkáních nastřílel už pět gólů.

Poslední dobou však Sassuolo zažívá útlum. Remizovalo s Chievem Verona a v minulém kole dokonce prohrálo. Stačila jedna chyba a domácí Empoli díky zásahu Massima Maccaroneho rozhodlo dvě minuty před koncem o třech bodech. Sassuolo si musí dát pozor zejména na standardní situace. Žádný celek ze Serie A totiž neinkasoval více branek z rohových kopů, než kolik jich dostalo právě Sassuolo.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Vrsaljko, Cannavaro, Acerbi, Peluso - Missiroli, Magnanelli, Duncan - Berardi, Defrel, Floro Flores
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, Gentiletti, Mauricio, Lulić - Onazi, Cataldi - Candreva, Milinković, Felipe Anderson - Keita
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.20 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hellas Verona - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
V rámci 8.kola italské Serie A na sebe narazí dosti nečitelné celky Hellasu Verona a Udinese Calcio. Oba týmy zatím podávají hodně nevyrovnané výkony. U Hellasu, který dokonce ještě nevyhrál, to platí dvojnásob.

Přitom loňskou sezonu patřil Hellas k příjemným překvapením, jeho nejlepší střelec byl zároveň nejlepším střelcem celé soutěže a i v tomto ročníku se od veronského týmu očekávaly lepší výsledky. Jenomže vše je jinak. Hellas za sedm kol nevyhrál a kouč Andrea Mandorlini se rázem ocitá pod tlakem. Vždyť domácí už jsou jediným týmem, který ještě nevyhrál. Povedlo se to už i nováčkům Boloni, Carpi a Frosinone. Není divu, že Hellasu patří až sestupové osmnácté místo, nicméně stále je tu prostor ke zlepšení situace.

Hellas naposledy remizoval 1:1 s Chievem, když ještě sedm minut před koncem vedl 1:0. V 83.minutě ale srovnal Lucas Castro a rozhodl o tom, že Hellas zase nevyhraje. Každopádně kouč Andrea Mandorlini to považoval za dobrý výsledek.

Zlepšovat se chce i Udinese, které zatím také tápe. Zebry sice dokázaly senzačně vyhrát na Juventusu, ale poté se výsledkově propadly a bodovat dokázaly až v šestém kole na hřišti Boloni. Tříbodový zisk následně potvrdily remízou s Janovem a tak je otázkou, jak se jim zadaří ve Veroně.

Bohužel diváci přijdou o pikantní souboj dvou hrajících legend - Antonia Di Nataleho a Luky Toniho. Zatímco prvně jmenovaný je připraven do hry, druhý má zdravotní potíže.

Absence Toniho je pro Hellas samozřejmě velmi citelná, nejlepší střelec uplynulého ročníku svými góly tým táhl, ale nyní si musejí veronští poradit i bez něj. Mimo to bude scházet i Ionita, Fares a Romulo. Situace Zeber je podobná. Zdravotně jsou v nepořádku Guilherme, Merkel, Zapata, Heurtaux a Koné.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Pisano, Moras, Helander, Souprayen - Sala, Viviani, Hallfredsson - Gomez, Pazzini, Siligardi
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Wague, Danilo, Piris - Edenílson, Badu, Lodi, Marquinho, Adnan - Fernandes - Di Natale
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.30 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Frosinone Calcio - UC Sampdoria  (neděle 15:00)
Další zajímavý duel se odehraje na půdě nováčka z Frosinone. To hostí ambiciózní Sampdorii Janov, v jejímž dresu bude na staré časy vzpomínat ofenzivní tahoun Éder. Bude mít slitování, nebo si pojistí první příčku mezi kanonýry?

Janovská Sampdoria ještě s Frosninone nikdy nehrála. Alespoň žádný oficiální soutěžní zápas. Přesto je v jejím kádru muž, který prostředí Matusy dobře zná. Jmenuje se Éder Citadin Martins a zná ho celá Itálie. Střílí totiž jednu branku za druhou a v současné době vládne střeleckým tabulkám první italské ligy. Kromě toho se dostal do povědomí trenéra Antonia Conteho, ikterý jej povolal do reprezentace, ačkoli se jedná o brazilského rodáka. Éder zažívá skvělé časy a další utkání je toho jenom důkazem.

Blucerchiati totiž změří síly s týmem, kde Éder začínal ještě jako nenápadný útočník. V roce 2008 byl Éder spoluvlastněn týmy Empoli a právě Frosinone. Tam se teprve učil hrát fotbal a střílel první profesionální branky. Od té doby ušel velký kus cesty a dnes je velebným útočníkem nejen v první lize, ale rovněž v reprezentaci. Už několikrát dokázal, že by mohl být její platnou součástí také na mistrovství Evropy, které se příští rok odehraje ve Francii.

Právě na začátky ve Frosinone Éder vzpomíná. Zároveň ví, že jeho spoluhráči musí předvést maximální výkon, pokud chtějí uspět. V rozhovoru pro Gazzettu sdělil: "Bude to pro mne hodně zvláštní utkání plné emotivních momentů. Přeci jen tam znám mnoho lidí a mám tam hodně přátel. Tím prvním je prezident Maurizio Stirpe, který ve mne v lednu roku 2007 vložil důvěru jako první a dal mi šanci."

"Ve Frosinone jsem strávil rok a půl a mnoho věcí jsem se naučil. Užíval jsem si tehdy fotbal a italské calcio mě bavilo. Myslím, že jsem i já Frosninone pomohl. Víme, že nás nečeká snadné utkání. Nikdy není jednoduché jet na stadion Matusa a odvézt si nějaké body. My ale musíme udělat maximum a vyhrát, protože chceme potěšit naše fanoušky," uvědomuje si Éder.

Nejen potěšit fanoušky, ale především opět se postavit na nohy. Sampdoria sice na začátku předvedla dobré výkony, jenže ty ji opustily. Za posledních pět zápasů vyhrála jen dvakrát, ve stejném počtu utkání prohrála. Naposledy si rozdělila body s Interem Milán. Nyní je až na devátém místě. Frosinone na tom rozhodně není lépe.

Se čtyřmi body na kontě je až na předposledním místě a za sedm zápasů prohrálo pětkrát. Naposledy dostalo dvě branky od římského Lazia a nyní jej čeká další náročný soupeř. Ten totiž připravuje skvělý motivátor Walter Zenga. A o Éderovi již byla řeč. Zkušený útočník nastřílel v Serii B za Frosninone dvacet branek, nyní bude stát na opačné straně barikády.
Frosinone Calcio - pravděpodobná sestava:
Leali - Rosi, Bertoncini, Blanchard, Pavlović - Tonev, Gucher, Chibsah, Soddimo - Dionisi, D. Ciofani
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Pereira, Moisander, Zukanović, Mesbah - Ivan, Barreto, Correa - Soriano - Eder, Muriel
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.30 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Janov CFC - Chievo Verona  (neděle 15:00)
Fotbalisté Janova se pomalu odrážejí ze spodních pater tabulky a dobrou formu z předchozích zápasů chtějí potvrdit v domácím prostředí proti Chievu. Veronský tým ale zatím překvapuje, prohrál jen jednou a v tabulce je sedmý.

Po vítězném zápase s AC Milán si Grifové připsali bod nad Udinese a celkově vykazují vzestupnou tendenci. Po špatném začátku se svěřencům trenéra Giana Piera Gasperiniho konečně snázeji dýchá a potvrdit by to chtěli i v další zápase, tentokrát doma proti dobře hrajícímu Chievu.

Chievo vstoupilo do sezony parádně a na svém kontě zatím má jen jednu porážku od Interu Milán. Pro fanoušky Fly Donkeys je to netradiční pohled na tabulku, sedmé místo je navzdory posledním dvoum remízám, stále skvělý výsledek. Chievo v podstatě navázalo na předchozí jarní část sezony, kdy se pyšnilo fantastickou defenzívou a kompaktní hrou. Trenér Rolando Maran zatím dostává ze svých svěřenců maximum.

O závěru uplynulé sezony tu už bylo v souvislosti s Chievem trochu napsáno. Ve 27.kole se totiž oba týmy utkaly naposledy a Chievo na půdě Janova zvítězilo 2:0. O branky se tehdy postaral Alberto Paloschi, hlavní ofenzivní zbraň veronských.

Velkou ztrátou pro Janov je absence Gorana Panděva. Makedonský útočník uviděl v zápase s Laziem červenou kartu a chyběl jak proti Milánu, tak i Udinese. Mimo hru bude i Ansaldi. Dvě ztráty hlásí i protějšek, Mpoku i Izco mají zdravotní problémy.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - De Maio, Burdisso, Izzo - Cissokho, Rincón, Tino Costa, Laxalt - Capel, Pavoletti, Perotti
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Frey, Gamberini, Cesar, Gobbi - Castro, Rigoni, Hetemaj, Birsa - Paloschi, Meggiorini
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.40 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - ACF Fiorentina  (neděle 15:00)
Nejen utkání mezi Juventusem a Interem fascinuje diváky před začátkem osmého kola. Další klíčový duel se odehraje pod Vesuvem, kde domácí Neapol ve velmi atraktivním souboji hostí první tým tabulky, toskánskou Fiorentinu.

Lídr Serie A jede do Neapole, aby se tam utkal s ambiciózním soupeřem. Město pod sopkou Vesuv zachvátila "Sarrimánie" a nadšení fanoušci začínají potichu mluvit o Scudettu. Pár slov o něm však padlo také ve Florencii, která pod taktickými pokyny portugalského stratéga Paula Sousy zažívá další renesanci. Čeká nás ohromující podívaná dvou střelecky produktivních týmů, která by mohla napovědět mnohé o budoucím mistrovi Serie A.

Neapol se po pomalejším úvodu začíná naplno projevovat a útočný materiál, který má trenér Maurizio Sarri k dispozici, umožňuje zkušenému trenérovi naplno předvést svou vizi. Partenopei se chtějí postarat o tři body a dál šplhat tabulkou. Na jejím vrcholu se nyní nachází právě toskánská Fiorentina, která rovněž obměnila trenéra a sklízí za to chválu i úspěch ze všech stran. Na prvním místě už Fiorentina v této fázi ligy nebyla dlouhých šestnáct let!

Palcové titulky neapolských žurnálů možná plní dechberoucí a smrtící spolupráce mezi ve formě hrajícími Gonzalem Higuaínem a Lorenzem Insignem, ale je to především schopnost postavit vyrovnaný tým, co je na pozadí Sarriho úspěchů. Správný mix mládí a zkušenosti, dravost v ofenzivním partu hry a jistá obrana. To vše činí ze Sarriho týmu postrach. Neapol demoluje soupeře v Serii A i na poli Evropské ligy.

V Evropské lize má Neapol po dvou zápasech skóre 7:0, Serie A dělá fanouškům rovněž radost. Remíza s nováčkem z Carpi sice ještě dávala vzpomenout na slabší začátek, ale Neapol vše přehlušila výhrou nad Juventusem. V minulém kole ji čekal další náročný sok - milánské AC. Živou vodou politá Neapol si však ze slavného jména nic nedělala a pod vedením režiséra Insigneho skórovala čtyřikrát. Opět s čistým kontem. Po dlouhé době se navíc Neapoli vyhýbají vážnější zranění.

To Fiorentina si na několik z nich může stěžovat. Mimo hru jsou italský obránce Pasqual a mladý Brazilec Gilberto. Přesto se však kádr pod vedením portugalského trenéra Paula Sousy vyznačuje kvalitou i kvantitou. Portugalský lodivod si může dovolit luxus v podobě odpočinku pro střelce Kaliniće, neboť se na jeho místě mohou představit Khouma Babacar a Pepito Rossi. Neapol hýří úspěšnými zásahy; vždyť Insigne i Higuaín jsou v první trojici! Fiorentinu zastupuje právě Kalinić se čtyřmi góly.

Ani Fiorentina nepatří mezi celky, které by se styděly pálit ostrými. Za tři poslední soutěžní klání ve všech soutěžích dohromady daly Fialky úctyhodných jedenáct branek! Naposledy si bez potíží poradily s Atalantou. Hlavní slovo měl znovuzrozený Josip Iličić, kterému se pod Sousou nesmírně daří. Další branky proti oslabené Atalantě přidali Borja Valero a Joan Verdú. Fiorentina je sice první, ale nyní přichází opravdová výzva. Do Neapole přijíždí klídr Serie A, který má na kontě už 18 bodů.

Fialky totiž na San Paolo nejezdí moc rády. Když se zde představila Fiorentina naposledy, dostala od domácích tři branky. Mezi úspěšné střelce se tehdy zapsali Dries Mertens, Marek Hamšík a José Callejón. Pravda, na lavičce Violy ještě nestál uznávaný Paulo Sousa. Více než jednu branku Neapol od Fiorentiny nedostala už dlouhých deset utkání. Bude Sousova medicína proti euforicky hrající Neapoli na jejím stadionu dostatečně silná?
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Albiol, Koulibaly, Ghoulam - Allan, Jorginho, Hamšík - Callejon, Higuaín, Insigne
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Roncaglia, Rodriguez, Astori - Blaszczykowski, Badelj, Vecino, Marcos Alonso - Borja Valero, Iličić - Kalinić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.80 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Inter Milán - Juventus FC  (neděle 20:45)
Derby d'Italia mezi Interem Milán a Juventusem Turín patří na Apeninském poloostrově k nejsledovanějším a nejvyhrocenějším zápasům a bezpochyby tak půjde o hlavní tahák kola. Narozdíl od posledních sezon je postavení obou týmů rozdílné, zatímco Inter je druhý, obhájce z Turína se krčí až na dvanáctém místě.

Juventus jakožto dlouholetý vládce Itálie byl před sezonou opět považován za hlavního favorita na zisk Scudettta a díky miliónovým posilám se po jeho bok měl zařadit Inter Milán. Zatímco Nerazzurri, na rozdíl od minulých sezon, odstartovali dobře, Juventus se v prvních kolech trápí. Mezi oběma týmy je už osmibodový rozdíl!

Oba týmy si tak dávají přednost, kdože je větším favoritem na Scudetto. "K dnešnímu dni je favoritem Fiorentina, neboť ona je v popředí tabulky. My jsme v současné době druzí. Je to dlouhá sezona a jsem si jistý, že nejsilnější týmy se vrátí zpět do boje o titul. Vždycky jsem říkal, že Neapol, Juventus a AS Řím jsou lépe vybaveni pro Scudetto," odpověděl diplomaticky Roberto Mancini, kouč Interu. Ještě zajímavější odpověď poskytl Massimiliano Allegri: "V tuto chvíli nám tabulka říká, že favoritem na Scudetto je Inter, potom Řím, Neapol, Milán a nakonec Juve."

Situace v tabulce Serie A se od posledních sezon skutečně změnila. S dvoubodovým náskokem na druhý Inter vede Fiorentina, o postavení turínského velkoklubu už byla zmínka. Na vzájemné rivalitě se ale nic nemění. Souboje Interu a Juventusu patří vždy k nejsledovanějším a fanoušci se mají na co těšit. "Zítřejší zápas bude důležitý, ale nikoliv rozhodující. Vítězství by nám dodalo hodně nadšení a to je pro tým důležitý prvek do budoucna," dodal Roberto Mancini. Nerazzurri se museli v minulých kolech trochu uskromnit, po pěti zápasech a pěti výhrách nejprve podlehli Fiorentině a v dalším kole jen remizovali 1:1 se Sampdorií Janov.

To Juventus naposledy vyhrál, ale teprve podruhé v sezoně! Nováčka Boloňu doma přehrál 3:1. Stará dáma si uvědomuje důležitost utkání, další ztráta bodů by byla hodně citelná, nicméně stále se ještě nacházíme spíše v úvodní fázi sezony. "Není to vyřazovací fáze a ani to není rozhodující zápas o Scudetto. Pořád to je ale Derby d'Italia, takže nám nebude chybět motivace," nechal se slyšet Allegri. Juventus má tento týden pořádně nabitý, nejprve ho čeká těžký zápas na stadionu Giuseppe Meazzy proti Interu a poté domácí utkání Ligy mistrů proti Mönchengladbachu.

Trenéru Robertu Mancinimu budou chybět pouze obránci Dodó a D'Ambrosio. Juventus už je na tom také lépe. Ještě před reprezentační přestávkou byl seznam jmen na marodce obsáhlejší a panovali starosti, jak bude proti Interu vypadat základní jedenáctka. Nakonec takřka stoprocentně nenastoupí Rubinho, Lichtsteiner a Cáceres, ostatní už by měli být připraveni nastoupit.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Santon, Murillo, Miranda, Juan Jesus - Guarín, Medel, Felipe Melo - Perišić - Icardi, Jovetić
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Cuadrado, Khedira, Marchisio, Pogba, Evra - Dybala, Morata
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.20 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Řím - Empoli FC  (sobota 18:00)
Je to už hodně dlouho, co se Empoli povedlo vyhrát nad AS Řím. Teď se schyluje k dalšímu střetu, který bude pro oba týmy nesmírně důležitý. Zatímco domácím začíná velmi náročný cyklus zápasů, Empoli chce potvrdit dobrou formu.

Sedm zápasů za 22 dní. To je nabitý program týmu trenéra Rudiho Garcii, kterého čekají velmi náročné duely v rámci Serie A spolu s klíčovým duelem proti Bayeru Leverkusen v Lize mistrů. První z nich čeká AS doma, když své brány otevře populární stadion Olimpico. Vlci zde uvítají Empoli, v jehož kádru jsou i staří známí. Jde především o polského brankáře Lukasze Skorupskiho a záložníka Leandra Paredese.

Oba hráči dostávali pod trenérem Rudim Garciou příliš málo prostoru na to, aby se mohli rozvíjet. Sportovní ředitel Walter Sabatini je proto zaslal na hostování do toskánského celku. Zatímco Skorupski je jeho jasnou jedničkou, o úloze argentinského mladíka nebylo příliš jasno, neboť na jeho pozici působí Riccardo Saponara. Přesto si mladý ofenzivní záložník působení v toskánském klubu užívá a na výlet do Říma se těší.

Co víc, podle jeho slov může Empoli dělat Římu velké potíže svou aktivní hrou. V rozhovoru pro Roma Radio Paredes zmínil: "Moje působení zde jde velmi dobře a doufám, že se mi povede ještě lépe. Největší rozdíl, který vidím v mém angažmá, je to, že město je mnohem menší a klidnější. Jinak je zde plno věcí podobných. Rozhodně nechceme měnit náš styl hry jen proto, že čelíme silnému soupeři. Čeho se bojím nejvíc? Ofenzivních hráčů AS, které velmi dobře znám."

"Oba jsme týmy, které baví hra s míčem, užívají si opravdový fotbal. Hrajeme otevřeně. Řím by mohl mít problém, pokud nebude mít balon. S trenérem Giampaolem mám dobrý vztah. Řekl mi, že každá tvrdá práce se vyplácí. Takže se snažím podle toho jednat a on mi věří. Doufám sice, že Řím bude bojovat o Scudetto, ale zároveň bych rád přispěl k tomu, že tentokrát vyhrajeme. Nejedeme do Říma na výlet, chceme tam uhrát tři body," varuje mladý produkt věhlasné Bocy Juniors.

Když Empoli naposledy vyhrálo nad AS, psal se rok 2007. Od té doby sbírá skalpy svého soka právě tým z hlavního města. Tomu se opět daří, i když pomyslná hrozba v podobě konce trenéra Garcii pryč není. V minulém utkání se Vlkům podařilo vstřelit čtyři branky Palermu, dvě z nich měl na svědomí Gervinho. Zkušený rychlík nasázel čtyři branky ve svých třech posledních utkáních a při absenci kapitána Tottiho by měl opět vést útok.

Kromě Tottiho bude scházet také Kevin Strootman, který by se do hry mohl vrátit už v lednu. Záložník Keita je rovněž mimo hru, Edin Džeko by mohl začít alespoň na lavičce. Dlouho očekávaný návrat Leandra Castána by se právě v Empoli mohl proměnit ve skutečnost. Toskánský celek se bude muset obejít bez své hvězdy. Ofenzivní záložník Ricky Saponara nemůže nastoupit kvůli kartám, stejně tak mladík Zieliňski. Mimo hru jsou Cosić a Croce.

Empoli sice hraje líbivý a atraktivní fotbal, jenže mu na rozdíl od minulé sezony nepřináší očekávané výsledky. Giampaolovi hráči jsou až šestnáctí a mají za sebou jen dvě výhry. Ta poslední se urodila v minulém kole, když si Empoli poradilo s favorizovaným Sassuolem. Jedinou brankou o tom rozhodl veterán Massimo Maccarone. Vyzraje Empoli na dalšího favorita?
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Torosidis, Manolas, Castán, Digne - Florenzi, Pjanić, De Rossi - Falqué, Gervinho, Salah
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Laurini, Tonelli, Costa, Mario Rui - Maiello, Diousse, Buchel - Krunić - Pucciarelli, Maccarone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.75 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Turín FC - AC Milán  (sobota 20:45)
Hodně těžké utkání má před sebou AC Milán, které mu se po celkem slušném začátku úplně přestalo dařit. Rossoneri společně s trenérem Mihajlovičem jsou pod tlakem a na půdě nepříjemného Turína potřebují bodovat. Granatě se v této sezoně daří, doma ještě neztratila ani bod a zatím drží skvělé páté místo.

Domácí jsou v laufu. Za sedm kol nasbírali třináct bodů a v tabulce se vyšplhali na pohárové páté místo. Na druhou stranu, pořád to mohlo být ještě lepší. Zejména poslední výsledek si Býci za rámeček nedají. Stali se totiž prvním týmem, který prohrál na půdě Serie A s celkem Carpi. Ale to už se občas ve fotbale stává, důležité je, že s průběžným pořadím panuje v klubu spokojenost. Aby také ne, vždyť od třetího místa, které zaručuje Ligu mistrů, je dělí pouhé dva body.

Být na pátém místě v tabulce, co by za to dali fotbalisté AC Milán. Slavný klub totálně zpackal předchozí dvě sezony a na průšvih to vypadá i tentokrát, navíc s miliónovými posilami. Milán je po sedmi kolech až jedenáctý a naposledy doma schytal ostudný debakl 0:4 od Neapole. Siniša Mihajlovič a celý tým tak měli o reprezentační přestávce o čem přemýšlet a řádně se připravit na další zápas proti Turínu. Možná bude klíčový, v tom smyslu, že Mihajlovič nemusí mít úplně pevnou pozici, objevili se totiž spekulace, podle kterých měl prezident klubu Silvio Berlusconi důrazně žádat o změnu taktiky a rozestavení. Ať už to bylo jakkoliv, případná další porážka by na klidu a pohodě rozhodně nepřidala.

Milánské může alespoň těšit vzájemná bilance. Pokud někdo AC nedokáže porazit, je to Granata. Za 14 let se to nepovedlo ani jednou. Poslední výhru slavil ještě AC Turín, v listopadu 2011 zvítězil před domácím publikem 1:0. V loňské sezoně doma zvítězil AC Milán 3:0 brankami El Shaarawyho a Pazziniho, oba již v klubu nejsou a v Turíně se body dělily po brankách Glika a Méneze.

Oba celky hlásí ztráty. Na domácí straně to jsou Farnerud, Maksimovič, Peres, Jansson, Obi a Avelar. Marodka Milána se už smrskla na pouhá tři jména, za to však velmi důležitá. Ofenzíva Rossoneri totiž zatím úplně nepřesvědčuje a to i možná díky absencím Méneze, Nianga a Balotelliho. Všichni tři nebudou pro utkání s Turínem k dispozici.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Bovo, Glik, Moretti - Zappacosta, Acquah, Vives, Baselli, Molinaro - Quagliarella, Belotti
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Diego López - Abate, Zapata, Romagnoli, Antonelli - Kucka, Montolivo, Bertolacci - Cerci, Bacca, Bonaventura
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.25 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.ACF Fiorentina760114:418
2.Inter Milán75118:616
3.SS Lazio750210:1115
4.AS Řím742117:914
5.Turín FC741212:813
6.SSC Neapol733116:712
7.Chievo Verona733111:512
8.US Sassuolo73319:712
9.UC Sampdoria732213:1011
10.Atalanta Bergamo73228:811
11.AC Milán73048:139
12.Juventus FC72239:88
13.Città di Palermo72149:127
14.Udinese Calcio72147:107
15.Janov CFC72144:77
16.Empoli FC72147:117
17.Carpi FC71248:165
18.Hellas Verona70436:104
19.Frosinone Calcio71154:104
20.Bologna FC71064:123

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (519)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele