Serie A - preview 36. kola

04.05.2014, 09:27, aktualizováno 06.05.2014, 08:31
Previews
Šestatřicáté kolo italské ligy v úterý zkompletují zápasy finalistů národního poháru. Vítězná Neapol si může proti Cagliari pojistit konečné třetí místo, Fiorentina je blízko definitivě čtvrté příčky. Proti fialkám se postaví Sassuolo, které se všemi silami snaží odvrátit sestup.
ACF Fiorentina - US Sassuolo  (úterý 19:00)
Fiorentina Sassuolo již jednou v sezoně porazila a ráda by to dokázala znovu. Hosté ale nebudou snadnou kořistí, protože mají hodně o co bojovat. V současné chvíli jsou v pásmu sestupu a na záchranu ztrácejí jen lepší skóre. Sedmnáctá Bologna tedy bude v ohrožení.

Hlavní událostí v Sassuolu bylo bezesporu utkání s budoucím mistrem ligy. V minulém kole totiž nováček soutěže přivítal Juventus, který má ke Scudettu zatím suverénně nejblíž. A zápas to vůbec nebyl špatný. Neměl ale očekávaný průběh, protože jako první udeřili právě domácí. Simone Zaza je spoluvlastněn právě Starou dámou a do její sítě se trefil již v začátku utkání. Sám je na tuto trefu hrdý, protože v rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport uznal: "Byl to zvláštní pocit, věděl jsem, že bych mohl být cenný a důležitý."

"Teď je pro mě ale nejdůležitější záchrana Sassuola a doufám, že k ní ještě nějak přispěji. Jsem moc rád za to, že nastupuji v takovém týmu. Vůbec by mi nevadilo, kdybych tu měl ještě chvíli zůstat, protože cítím, že se tu rozvíjím a neustále zlepšuji. Kdybychom zůstali v první lize, byla by to moje priorita. Ale chápu, že to nezáleží jen na mě. Samozřejmě si věřím, ale kdybych měl bojovat s konkurencí v podobě Fernanda Llorenteho, Carlose Téveze a dalších, tak to si moc představit neumím."

"Podle mého mínění je Juventus nejlepším týmem v Itálii a dlouho jím ještě bude. Líbí se mi jeho hra a pokud si mám zasloužit hrát v takovém dresu, musím se ještě hodně učit. Takže pokud tu zůstanu, udělám všechno, co bude v mých silách, abych se tomuto celku odvděčil za šance, které mi dal," uzavírá Zaza.

Zápas s Juventusem nakonec pro Sassuolo nedopadl úplně dobře, ale přesto je trenér Di Francesco na své hráče hrdý: "Chci poděkovat svým hráčům, protože do zápasu dali duši. Nebylo lehké proti Juventusu nastoupit, ale vím, že udělali maximum. I když se Juve dostalo do vedení, tak to nevzdali a dál se pokoušeli útočit. Mám radost z toho, co předvedli. Naším bezprostředním cílem je zopakovat podobnou aktivitu i proti Fiorentině. Doufám, že se nám nakonec podaří zachránit se a poděkovat tím fanouškům za jejich podporu."

Za tu může děkovat také Fiorentina. Fanoušci ji dovedli až do finále Coppa Italia, což je pro zraněními pronásledované Fialky velký úspěch. V lize se Montellův tým pokouší udržet nájezdy milánského Interu a zachovat si současnou čtvrtou příčku. Když vezmeme v úvahu počet zranění a fakt, že očekávané duo útočných hvězd Mario Gómez a Pepito Rossi spolu odehrálo sotva pár úvodních klání, je to skvělý výsledek. S výjimkou utkání proti AC Milán a AS Řím jej Fiorentina poslední dobou potvrzuje a naposledy si poradila i s Bolognou. O jednoznačný výsledek 3:0 se postaraly trefy dvougólového střelce Juana Cuadrada a Josipa Iličiće.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomović, Rodriguez, Savić, Vargas - Aquilani, Pizarro, Borja Valero - Iličić - Joaquín, Cuadrado
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pegolo - Gazzola, Antei, Cannavaro, Longhi - Biondini, Magnanelli, Missiroli - Berardi, Zaza, Sansone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.20 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - Cagliari Calcio  (úterý 21:00)
Úterní dohrávka 36. kola nabízí duel čerstvého držitele trofeje Coppa Italia s Cagliari. Oslavy triumfu tedy nesmí trvat dlouho - Cagliari už tři poslední duely neprohrálo a nebude tedy snadným soupeřem.

Neapol splnila svůj cíl a povedlo se jí získat v letošní sezoně velkou trofej a Fiorentinu v Římě porazila. Utkání sice poznamenaly násilnosti provázené dokonce střelbou, ale přesto se fanoušci Partenopei mohli radovat.

To dodává také slovenský záložník Marek Hamšík. Ten možná v poslední sezoně nezáří tak, jak u něj bývalo zvykem, ale přesto je pro klub velmi důležitým hráčem. Utkání bylo pozdrženo o tři čtvrtě hodiny, neboť panovaly obavy ohledně možných reakcí fanoušků Neapole po zmiňovaném incidentu. To popsal i Hamšík, který v rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport mimo jiné uvedl: "Byla to velmi složitá a těžká noc. Každé finále je velmi komplikované a psychicky náročné, což podobná událost ještě více ovlivnila. My jsme ale měli větší motivaci a chtěli pro naše fanoušky zvítězit."

"Tato sezona pro nás byla velmi těžká, protože se měnil trenér a celý náš dosavadní systém. Mnoha hráčům trvalo, než se dokázali koncentrovat. I proto bylo tak důležité, abychom vyhráli. Tuto trofej chvi věnovat našim fanouškům, své ženě a dětem," uzavřel ofenzivně laděný hráč.

Cagliari sice srazila porážka od Římanů, ale na tu odpověděli svěřenci trenéra Pulgy remízou se Sassuolem. Ještě lepší bodový přínos jim zajistily poslední dva zápasy. Nejprve se Isolani poradili s domácím Janovem, později si k překvapení všech připsalo tři body také proti ambiciózní Parmě. Ducali padli po úspěšně proměněné penaltě Mauricia Pinilly a Cagliari se posunulo na čtrnáctou příčku. Na svém kontě má nyní 39 bodů a vzhledem k formě soupeřů jej sestup pravděpodobně mine.

Právě Pinilla je hlavní ofenzivní zbraní současného Cagliari a potvrzuje to již delší dobu. Pinilla přišel do týmu před dvěma lety a za sardinský celek odehrál více než padesát utkání. Jeho novým cílem je dostat se na nadcházející světový šampionát, i když se jedná o velmi náročný úkol. Chilský útočník by dokonce povolání do národního výběru považoval za velkou čest.

"Chtěl bych do Brazílie, protože miluji svou zemi a rád bych ji reprezentoval. To by pro mě byla velká zkušenost po osobní stránce, ale také v profesní kariéře. Pokud jde o můj klub, tak tady mám smlouvu ještě na rok. Nikdo samozřejmě neví, co přinese budoucnost, ale já jsem tady moc šťastný a rád bych svůj kontrakt dodržel," uvádí Pinilla.

Partenopei sice vyhráli finálové klání, ale v lize se jim už tolik nedaří. Jejich suverénnost narušily porážky od Fiorentiny a Parmy, pouze jeden bod si pak Benítezův celek připsal z utkání proti Udinese a Interu Milán. Přesto může být prezident Aurelio De Laurenttis spokojen a plánovat tahy na trhu. Neapol je třetí a její fanoušci se opět mohou těšit na Ligu mistrů. Bohatý činovník chce opět lovit v přestupových vodách a rád by do svého milovaného týmu přinesl další trofeje.

"Před finálovým utkáním jsem hráče požádal, aby se bavili a bavili i své fanoušky. K tomu fotbal slouží především. Byly to dlouhé roky bez trofejí, mnoho věcí se neustále měnilo. Teď jsme ale našli vyrovnanost a sebedůvěru, máme jasné vize do budoucna a chceme na úspěchy navazovat dalšími. Myslím, že příští sezona bude ještě mimořádnější," dodal De Laurentiis.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Henrique, Albiol, Fernandez, Ghoulam - Inler, Jorginho - Callejón, Hamšík, Mertens - Higuain
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Avramov - Pisano, Rossettini, Astori, Avelar - Dessena, Conti, Eriksson - Ibraimi, Sau, Ibarbo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SS Lazio - Hellas Verona  (pondělí 19:00)
Souboj sousedů v tabulce je připraven na Stadio Olimpico v Římě, kam zavítá Hellas Verona. Oběma týmům se povedly minulé zápasy a domácí ještě úplně nezavrhli myšlenku o evropských pohárech. Proto potřebují zvítězit nad Hellasem, ale ustrážit Toniho ve formě nebude snadná věc.

Hellas prožil velmi špatný březen, v němž začal ztrácet body a připsal si jen jedno jediné vítězství. Poslední dobou však opět začal body sbírat a může za to děkovat především jednomu hráči. Tím je veterán Luca Toni, který rozhodl o vítězství nad Atalantou Bergamo a v minulém kole proti Slonům z Catanie skóre utkání pro změnu otevřel. Není divu, že vedení nabízí zkušenému útočníkovi prodloužení stávajícího kontraktu.

Jeho smlouva ve městě Romea a Julie končí již toto léto, ale Toni si výrazně řekl o její prodloužení. Síť soupeřových brankářů napjal již devatenáctkrát a reálně mu "hrozí" titul Capocannoniere! Je jasné, že se Tonimu do fotbalového důchodu ještě nechce, takže připravenou dvouletou smlouvu by někdejší hráč Fiorentiny neměl odmítnout. Prospěje to oběma stranám, neboť právě na Tonim je založena útočná fáze ambiciózního klubu. A ohledně peněz nemusí mít vedení strach.

Podle italských médií je totiž na spadnutí prodej talentovaného Juana Manuela Iturbeho do většího klubu. Konkrétní zájem již projevilo římské AS, ale není jediné, kdo se chce ucházet o služby tohoto mladého útočníka. Někdejší hráč Porta, kde byl ve Veroně jen na hostování s opcí patnácti milionů eur, by se mohl stěhovat také do Neapole, Interu či rovnou Realu Madrid. Budoucnost mladíka, zdá se, leží v těch nejambicióznějších kruzích.

Lazio má shodný počet bodů, ale lepší skóre. Nicméně, na Hellas nemá dobré vzpomínky. Tehdy čerstvý nováček Serie A Biancocelesti roznesl čtyřmi brankami, když se na domácí půdě prosadili dvougólový střelec Luca Toni, Juan Manuel Iturbe a Romulo. Jinak se ale týmu trenéra Edyho Rejy daří a potvrdil to také v posledním utkání. Na Stadio Armando Picchi v Livornu se jako první trefil Stefano Mauri a po něm také Antonio Candreva. Přesto na toto utkání nebudou mnozí hráči vzpomínat v dobrém.

Po jeho skončení byl totiž fyzicky napaden útočník Paulinho, kapitán a střelec Livorna. jeden z fanoušků jej prý verbálně urážel a když se kapitán rozhodl nereagovat, byl fanouškem udeřen do obličeje. K celé situaci se oficiálně vyjádřily veškeré skupiny fanoušků Livorna, které poslali útočníkovi otevřený dopis. V něm mu prokazují úctu a distancují se od podobného chování.

"Věříme, že osoba, která toto udělala, bude potrestána a již nikdy nevstoupí na půdu našeho stánku. Poškodila naši pověst a jednalo nepatřičně. Paulinho je náš kapitán a hráč, kterému věříme. Stojíme za ním i za klubem, kterému tolik obětoval. Dotáhl nás až k postupu do Serie A a navíc dal veškerou svou energii do boje o záchranu. Děkujeme mu za vše, co udělal," stojí mimo jiné v obsáhlém dopisu.

Zpátky k Laziu. Tomu by se mohl vrátit střelec Miroslav Klose, který byl většinu poslední doby zraněn. Navíc se lepší zdravotní stav Andreho Diase, který by již v zápase mohl nastoupit. V minulém utkání nemohli hrát ani Diego Novaretti a Stefan Radu, ale oba by již měli být připraveni. Do zápasu s Laziem určitě nenastoupí Donati a Mihajlov, ve hře je také případná absence Iturbeho a Martinha.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Berisha - Pereirinha, Biava, Cana, Radu - Biglia, Ledesma, Lulić - Candreva, Mauri, Keita
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Raffael - Pillud, Moras, Marques, Albertazzi - Sala, Donadel, Hallfredsson - Gómez, Toni, Marquinho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.00 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Juventus FC - Atalanta Bergamo  (pondělí 21:00)
Nejednomu fanouškovi Atalanty asi při jméně Juventusu Turín naskakuje husí kůže. Stará dáma totiž používá při zápasech s Atalantou nějakého tajného receptu. Poslední výhra Orobici nad turínským gigantem se totiž datuje až do roku 2001! Překoná jej hostující tým, nebo Juve oslaví Scudetto?

Co je snad ještě horší, tak to je úžasná schopnost Juventusu střílet Atalantě množství branek. Posuďte sami - za posledních pět zápasů se skóre zastavilo na čísle čtrnáct ku jedné ve prospěch týmu trenéra Antonia Conteho. A vzhledem k dlouhodobým problémům Atalanty střílet branky to není úplně dobré znamení. Její charakteristický herní styl byl vidět v několika posledních zápasech - neschopnost vstřelit rozhodující branku a naopka množství chyb v obranné fázi. I to jsou faktory, které Orobici vedly k výsledkům jako porážky od Sassuola, AS Řím a Hellasu Verona.

V posledním utkání se vše přeci je trochu zlepšilo a hráči trenéra Colantuona na domácí půdě remizovali s Janovem. Navíc ukázali, že se jen tak snadno nevzdají, protože po sedmadvaceti minutách prohráli po brance Paola De Ceglieho. Deset minut před koncem ale vyrovnal na konečných 1:1 Giuseppe De Luca. Teď čeká Orobici další těžký test a celý tým si je vědom toho, že na něj spoléhají nejen fanoušci AS, ale především jejich vlastní.

Pokud Juventus toto utkání vyhraje, stane se mistrem ligy potřetí za sebou. Ani proti favoritovi se ale La Dea nechce vzdát. V interview pro deník Gazzetta dello Sport promluvil generální ředitel Bergama s novináři. Pierpaolo Marino řekl: "Jsme sice outsidery, ale to nám nevadí. Neznamená to, že bychom šli na hřiště s poraženeckou náladou. Proti AS Řím jsme byli v totožné situaci, ale přesto jsme odehráli skvělý zápas. Než jsme od Říma inkasovali, hráli jsme s nimi vyrovnanou partii a já jsem rád, že můžu hráče pochválit."

"Roztržka mezi trenéry obou týmů? To je normální, zvláště na konci sezony. Ale když se podíváme na rozdíl mezi oběma týmy, myslím si, že Scudetto si Juventusu Turín zaslouží. A co se týče nás, jsme rádi za naše umístění. Naděje na Evropskou ligu jsme sice dlouho uchovávali, ale objektivně musím říct, že by to byl spíše zázrak. Celý sen se rozplynul, když jsme prohráli se Sassuolem. Jinak chci trenérovi pogratulovat, protože splnil náš předsezónní cíl. Zajistili jsme si záchranu už dlouho před koncem."

Marino musel vysvětlovat také to, jak se klub postavil k jednání útočníka Marka Livajy, který svými kontroverzemi častokrát ohrozil bezproblémový vztah mezi klubem a fanoušky. "Teď se léčí doma v Chorvatsku. Víme, že nejednal správně a napadl fanoušky, takže jsme se k tomu také tak postavili a byly tam nějaké sankce. Ale Marko se omluvil a litoval toho. Ohledně jeho budoucnosti ale nic nevím, protože je ve spoluvlastnictví s Interem Milán, takže my nejsem jediní, kdo o něm rozhoduje," dodal Marino.

Domácí titul Juventusu jen těžko unikne. Pomohla k tomu i výhra nad Sassuolem. To sice poslal do senzačního vedení Simone Zaza, ale Stará dáma odpověděla náležitě - góly od Carlose Téveze, Claudia Marchisia a Fernanda Llorenteho stačily na obrat v utkání a navíc i velký krok směrem ke Scudettu. Ten sice Juve ještě nepatřil, ale dlouhodobě je Stará dáma považována za jasného favorita. V zápase proti ní nebude stát Moralez, který je zraněn. Bianconeri mají na druhou stranu kádr úplný a nemusí je trápit žádné velké absence.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Lichtsteiner, Pogba, Pirlo, Marchisio, Asamoah - Tévez, Llorente
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Benalouane, Yepes, Stendardo, Del Grosso - Estigarribia, Baselli, Carmona, Bonaventura - De Luca, Denis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chievo Verona - Turín FC  (neděle 15:00)
Chievu se letos nedaří zejména doma na Bentegodi. Ze sedmnácti zápasů prohrálo hned desetkrát, víc porážek už má jenom Sassuolo. Mizerná je i jeho produktivita, sedmnáct gólů patří opět k tomu nejhoršímu, co Serie A nabízí. Hůře už je na tom jen Boloňa, která doma rozvlnila síť pouze čtrnáctkrát.

Turínští pokračují v dobrých výkonech, tak jako po celou sezonu. Svěřenci trenéra Ventury mohou stále myslet na historický úspěch a tím by bezpochyby byla kvalifikace do Evropské ligy. Granata má aktuálně 52 bodů a patří jí šestá pozice, která Evropskou ligu zaručuje. Nicméně ze zadních pozic je na šesté místo velká tlačenice. Do EL chtějí Lazio, Hellas, Parma a AC Milán. Turínští mají v dostizích o EL jednu velkou výhodu a tou je duo Ciro Immobile - Alessio Cerci. Útočný tandem se stará o většinu branek svého týmu a pro kouče Venturu je zcela nepostradatelný. V minulém kole si Turín poradil s Udinese (2:0) a celkově si připsal páté vítězství za posledních sedm kol. "Zaslouženě jsme tam, kde jsme. Máme před sebou tři životně důležité zápasy, proto musíme zůstat soustředění," dělá si zálusk na EL trenér Ventura.

Granata je opravdu v dobré formě a proti Chievu bude favoritem. Také vzájemná bilance z posledních let hovoří lépe pro Toro. To jednoznačně ovládlo první zápas v Turíně v poměru 4:1.

Domácím bude chybět zraněný Rubin a trojice vykartovaných fotbalistů Cesar, Hetemaj a Frey. Stejný počet hráčů nemůže využít ani kouč Turína Ventura. Na marodce totiž zůstávají Masiello, Rodriguez, Pasquale a Farnerud.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Agazzi - Sardo, Dainelli, Canini, Dramé - Radovanovič, Rigoni, Guarante - Guana - Théréau, Paloschi
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Bovo, Glik, Moretti - Maksimovič, Kurtič, Vives, El Kaddouri, Darmian - Cerci, Immobile
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.25 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Parma FC - UC Sampdoria  (neděle 15:00)
Fotbalisté Parmy v boji o Evropskou ligu ještě neřekli poslední slovo. Na šesté místo ztrácejí jediný bod a ve zbytku soutěže udělají vše proto, aby se na onu pozici vrátili. Jejich soupeř - Sampdoria, už na Evropu nedosáhne, nicméně cíl skončit na desátém místě je stále reálný.

Parma v minulém kole prohrála na Sardinii s Cagliari 0:1 a znovu si zkomplikovala boj o Evropskou ligu. Na šesté místo je ale velká tlačenice, a tak jsou Ducali stále ve hře. Jejich forma ale není zrovna oslnivá. Poté, co svěřenci trenéra Donadoniho překonali klubový rekord v neporazitelnosti, šla jejich výkonnost dolů. Vždyť za osm kol vyhrála Parma jen jedinkrát, trochu překvapivě proti třetí Neapoli. K tomu navíc už více než 180 minut nevstřelila ani gól, střelecky naprázdno vyšla totiž i proti Interu, což byl důležitý duel o EL. Parma teď přivítá Sampdorii a bude chtít pochopitelně zvítězit.

"Vyhrát tento zápas je pro nás velmi důležité. Zbývají nám tři zápasy a když budeme chytří, můžeme je všechny vyhrát. Nemůžeme udělat stejnou chybu jako proti Cagliari, totiž myslet si, že jde o jednoduchý zápas, protože soupeř je v pořadí daleko za námi. Musíme se soustředit na každý zápas, bez ohledu na to, proti komu hrajeme," varoval před podceněním soupeře trenér Parmy Roberto Donadoni.

Samdporia si na poháry také brousila zuby, ale nakonec je ráda, že se s předstihem zachránila. Navíc v tabulce má o čtyři body více než konkurenční Janov. Blucerchiati v minulém kole přerušili třízápasovou šňůru bez zisku bodu a porazili brankou v nastaveném čase Chievo. Hrdinou se stal autor jediné trefy Soriano.

Ducali nemohou počítat s Vergarou, Pozzim a suspendovaným Felipem. Kompletní nebudou ani hosté. Trenér Siniša Mihajlovič nemůže nasadit Obianga a Mustafiho, ten je v karetním trestu.
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Paletta, Lucarelli, Molinaro - Acquah, Gargano, Parolo - Biabiany, Cassano, Palladino
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Fiorillo - De Silvestri, Fornasier, Gastaldello, Regini - Palombo, Krstičič - Gabbiadini, Eder, Soriano - Okaka
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.00 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Calcio Catania - AS Řím  (neděle 15:00)
Zdá se, že první sezona Jaroslava Plašila v Catanii skončí neslavným sestupem. Gli Elefanti jsou poslední a ztrácí na nesestupové pozice celých pět bodů. Teď je navíc nečeká žádný snadný soupeř - do Catanie zavítá rovnou druhé AS Řím, které nechce dopustit nedělní oslavy Juventusu.

Ty by se konaly v případě, že AS proti Catanii zaváhá. Nehledě na to, že Juventus hraje svůj zápas až v pondělí, může slavit bez ohledu na jeho výsledek. Stačí mu zaváhání AS na půdě Catanie. To se ale jeví jako nepříliš pravděpodobné. Giallorossi prohráli z posledních deseti zápasů jen jeden jediný a to už je hodně dávno. Překonala je Neapol, která zvítězila brankou Josého Callejóna. Od té doby svěřenci trenéra Rudiho Garcii plánuji pečlivě útok na první místo.

Ani tento úkol ale s největší pravděpodobností nesplní. Na druhou stranu, zajistili si několik rekordů včetně toho bodového nebo bezchybné obrany. A především se mohou tifosi těšit na Ligu mistrů! Po celou sezonu bylo AS jediným vážným a konstantním soupeřem mistrovského Juventusu, což dokazuje například pohled do tabulky. Ostatně, vztahy Juventusu a Říma teď nejsou nijak poklidné, k čemuž přispívají především vyjádření obou hlavních trenérů. Vše se točí kolem pojmu "fotbalová kultura."

Conte nařkl AS z toho, že tento tým včetně jeho trenéra tuto věc postrádá a chová se jako při okresní kopané. I když se Řím jako celek distancoval od podobných reakcí, trenér Rudi Garcia si neodpustil vyjádření o tom, jak že je Conte před klíčovými duely nervózní. Je jasné, že oba tábory se teď nějakou dobu nemusí a bude zajímavé sledovat reakce obou "kohoutů" při blížícím se vzájemném střetnutí. V hlavním městě se teď začíná probouzet k životu sportovní ředitel Walter Sabatini, který má na starosti především nákupy a prodej.

Jeho kolegové z vedení absolvovali výlet do USA za majitelem AS, aby dohodli další postup na trhu. S informací ohledně základního kapitálu na přestupy (ten by měl činit asi 35 milionů eur), dorazili za Sabatinim a ten v úterý odpoledne projednával celou situaci s trenérem Garciou. Mimo jiné stanovovali cíle, které by měly AS pomoci k soubojům Ligy mistrů i v příštím ročníku Serie A. Především ale musí vedení vyřešit některé kontrakty. Slavné a bohaté kluby se začínají nebezpečně blízko objevovat kolem Miralema Pjaniće, Kevina Strootmana a Mehdiho Benatii.

Ti však vyjádřili touhu zůstat v hlavním městě. V dotazu deníku Gazzetta dello Sport Pjanić sdělil: "Chceme tady zůstat, celá tahle skupina. Doufám, že v příštím roce vyhrajeme Scudetto a navíc nás čeká skvělá kampaň v Lize mistrů." Právě Pjanić byl hlavním protagonistou minulého zápasu proti AC Milán, který Vlci vyhráli o dvě branky. Bosenský záložník prokázal neuvěřitelné zrychlení a technickou dokonalost po sólu přes tři obránce AC a následně prostřelil i brankáře Abbiatiho. Druhý gól Giallorossi vstřelil Gervinho, který prožívá pod staronovým trenérem Garciou bezmála obrození.

Catania se naopak stále nemůže probudit ze zlé noční můry. Je poslední a fotbal, který předvádí, nejednoho fanouška dohání k slzám a zlosti. Svědkem toho byli i hráči, protože po návratu z posledního prohraného duelu s Hellasem Verona (4:0) byli na letišti Fontanarossa verbálně napadeni. Desítky fanoušků Slonů demonstrovali své rozhořčení nad aktuálními výsledky a trenér Maurizio Pellegrino si musel vyslechnout mnoho urážek. "Trénuješ Primaveru, nemáš na to ani ty, ani ti hráči," slýchával trenér podle deníku Gazzetta. Napraví si hráči reputaci, nebo AS oddálí oslavy Staré dámy?
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Frison - Peruzzi, Spolli, Gyömber, Monzón - Plašil, Lodi, Rinaudo - Barrientos, Bergessio, Leto
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Benatia, Castan, Dodo - Taddei, De Rossi, Pjanić - Gervinho, Totti, Ljajić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 4.00 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Janov CFC - Bologna FC  (neděle 15:00)
Už stoprocentně zachráněný Janov přivítá na Marassi Boloňu, pro kterou je to veledůležité utkání. Boloňu totiž na rozdíl od Grifů čeká ve zbytku sezony tuhý boj o přežití. Aktuálně má stejně bodů jako osmnácté Sassuolo, lepší skóre, ale horší vzájemnou bilanci.

Kdyby tedy momentálně liga skončila 35. kolem, Boloňa by sestupovala do Serie B. Ale kdyby je kdyby a do konce soutěže stále zbývají tři kola - pro Boloňu "životně" důležitá. V nich se postupně utká s Janovem, Catanií a Laziem.

První překážkou bude Janov, který si definitivní záchranu vybojoval v minulém kole remízou na půdě Atalanty. Grifové na Atleti Azzuri D'Italia dlouho drželi vedení, ale osm minut před koncem zařídil konečnou dělbu bodů Giuseppe De Luca. Na Marassi ale nemohou být s celkovou sezonou spokojeni. Návrat do bojů o evropské poháry se nekonal, navíc ve stále ještě probíhající sezoně je na tom městský rival Sampdoria o příčku lépe. To by mohla být jedna z motivací, proč ve třech zbývajících kolech získat co největší počet bodů - předskočit Sampdorii.

O motivaci postaráno má především Boloňa, která prostě musí sbírat body. Boloňa hrála Serii B naposledy v sezoně 2007/2008 a pokud si to po šesti letech nechce zopakovat, měla by v Janově získat body. Doma totiž sehraje už jen jedno utkání s Catanií a končit sezonu bude na horké půdě Lazia.

Hosté si na Grify věří, první duel totiž ovládli oni. Jedinou branku v zápase obstaral Alessandrou Diamanti, který ale v průběhu sezony odešel do Číny.

Janov se musí vypořádat s absencemi Matuzalema, Centuriona, Calaia, Kucky, De Ceglieho a Portanovy. Je také dost možné, že trenér Gian Pier Gasperini zamíchá sestavou a dá příležitost i méně vytíženým hráčům. Šetřit nikoho ale rozhodně nehodlá jeho protějšek Davide Ballardini, který v Janově rovněž jako trenér působil. Della Rocca, Perez, Moscardelli a Stojanovič, ti všichni jsou zranění.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Antonini, Burdisso, Marchese - Motta, Sturaro, Bertolacci, Antonelli - Fetfatzidis, Gilardino, Sculli
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Curci - Antonsson, Natali, Cherubin - Garics, Krhin, Pazienza, Christodoulopoulos, Morleo - Koné - Bianchi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.20 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Udinese Calcio - AS Livorno  (neděle 15:00)
Stoprocentně zachráněné je už i Udinese, které v tomto kole vyzve Livorno. To je naopak v těžké pozici, nicméně stále může prvoligovou příslušnost zachránit. Je ale potřeba začít sbírat body a v prvé řadě ukončit sedmizápasovou šňůru bez vítězství.

Pro Udine to byla zcela jiná sezona, než byli na Stadio Friuli zvyklí. Místo bojů o evropské poháry se Bianconeri plácali ve druhé polovině tabulky. Úspěšný Guidolinův tým byl před sezonou znovu zredukován, ale tentokrát Guidolinovo kouzlo nefungovalo. V Udine si ze zpackané sezony zase tak těžkou hlavou nedělají a doufají, že v dalším ročníku už bude Udine bojovat opět tam, kam patří.

Livorno čeká ve zbytku sezony, stejně jako Sassuolo či Boloňu, těžká záchranářská práce. Momentálně hosté ztrácejí na nesestupovou pozici tři body, ale los, který je ještě čeká, není moc příznivý. Zatímco Udinese už v podstatě nemá o co hrát, další soupeři stále bojují o Evropskou ligu. Jedná se o Fiorentinu, respektive Parmu.

A vzhledem k tomu, jakou se Livorno pyšní formou, to nevypadá s týmem vůbec dobře. Svěřenci trenéra Nicoly už sedm kol v řadě nevyhráli. Z oněch sedmi zápasů pouze jednou remizovali, trochu paradoxně s favorizovaným Interem Milán 2:2. V Livornu ale věří, že případné vítězství na Stadio Friuli tým nakopne a nakonec bude znamenat záchranu.

Bianconeri se musejí obejít bez ikony klubu Antonia Di Nataleho, ale nejen jeho. Na marodce jsou i Kelava, Lazzari, Basta, Maicosuel a Domizzi. Na druhé straně je situace podobná. Na marodce jsou sice "jen" Luci, Mbaye a Emeghara, ovšem ty doplňují vykartovaní Bardi s Rinaudem.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Scuffet - Heurtaux, Danilo, Bubnjič, Gabriel Silva - Badu, Allan, Pinzi - Pereyra - Fernandes, Muriel
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
Annania - Piccini, Coda, Emerson, Mesbah - Benassi, Biagianti, Duncan, Greco - Siligardi, Paulinho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.80 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AC Milán - Inter Milán  (neděle 20:45)
Zajistit si Evropskou ligu a porazit nenáviděného rivala je hlavním cílem Milána, respektive Interu. Další díl slavného Derby della Madonnina je opět tady! Milánské derby láká vždycky a ani tentokrát to nebude výjimkou. Lépe je na tom Inter, který drží páté místo, na to šesté by pak rádo poskočilo AC, které bude uvedeno jako domácí tým.

Že je Inter pátý a AC dokonce desáté je odraz toho, v jakém rozpoložení se oba týmy nacházejí. Inter se do bojů o Scudetto nezapojuje už nějaký ten rok, AC Milán už loni vyklidil první dvě místa a i když skončil třetí, byla to z jeho pohledu poměrně bída, alespoň v první polovině sezony. V příštím ročníku se navíc stane málo vídaná věc, ani jeden z milánských týmů totiž nebude hrát Ligu mistrů a to se dlouho nestalo. Milán opanoval milionářskou soutěž v roce 2003 a 2007, v roce 2005 byl ve finále. Inter zase triumfoval v roce 2010. Ale slavné časy jsou pryč a v Miláně doufají, že se co nejdříve zase navrátí. V Interu kvůli tomu angažovali Waltera Mazzarriho a vyměnil se i prezident klubu, když Massima Morattiho nahradil Erick Thohir. Rossoneri zase vsadili na Clarence Seedorfa, jehož osud na trenérské lavici je pořád hodně nejistý.

Derby della Madonnina je specifický zápas a velký svátek. Od ostatních derby se ale přeci jenom v něčem liší a sice, že spoustu hráčů hrálo za oba týmy, což se v případě například El Clásica mezi Realem Madrid a Barcelonou říci nedá. Mezi tyto hráče patří útočníci AC Giampaolo Pazzini a Mario Balotelli. Ale také Andrea Poli oblékal dres Nerazzurri. "Chceme vyhrát derby pro nás i pro naše fanoušky. Je to důležitý týden, neboť po porážce v Římě jsme spadli. Utkání je pro mě výjimečné, protože jsem bývalým hráčem Interu. V milánském derby jsem navíc nikdy neskóroval, takže bych rád s tímto tabu skoncoval," prohlásil natěšený Giampaolo Pazzini. Jak už bylo zmíněno, AC Milán ztratil šestizápasovou šňůru bez porážky, když podlehl Římu 0:2 a díky tomu spadl až na desáté místo. Na šestou pozici ale ztrácí jen jeden bod.

Inter naposledy remizoval s Neapolí 0:0 a celkově neprohrál šest kol v řadě. Na druhou stranu hned čtyřikrát remizoval, takže stále nemá jistou Evropskou ligu. Návrat do evropských pohárů, kam samozřejmě Nerazzurri patří, je ale velmi blízko. Proti AC si v případě vítězství mohou EL definitivně zajistit. "Očekávám, že můj tým zvítězí, i když derby je vždy nevyzpytatelné. Derby je o vášni, historii a atmosféře. Jsme opravdu odhodláni tento zápas vyhrát, ale očekáváme obtížnou bitvu," hlásí sebevědomě stoper Andrea Ranocchia, jeden z mála Italů v sestavě Interu.

Seedorfovi se uzdravila značná část kádru, hrát stoprocentně nebudou pouze Birsa a Saponara. Marodka se zcela vyprazdňuje i Interu. Zatímco v minulém kole byl nedostatek stoperů, na zápas s AC Milán nebude pouze Juan Jesus, což je také jediná absence Nerazzurri.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - De Sciglio, Bonera, Mexés, Constant - De Jong, Montolivo - Poli, Kaká, Taarabt - Balotelli
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Campagnaro, Samuel, Rolando - D'Ambrosio, Hernanes, Cambiasso, Kovačič, Nagatomo - Palacio, Icardi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.40 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC35303275:2393
2.AS Řím35267271:1985
3.SSC Neapol35209664:3669
4.ACF Fiorentina351871059:3861
5.Inter Milán351415657:3557
6.Turín FC3514101154:4552
7.SS Lazio3514101149:4752
8.Hellas Verona351641556:5852
9.Parma FC3513121053:4551
10.AC Milán351491253:4651
11.Atalanta Bergamo351451640:4747
12.UC Sampdoria351281543:5244
13.Janov CFC3510101538:4640
14.Cagliari Calcio359121434:4639
15.Udinese Calcio351161836:4939
16.Chievo Verona35862131:5230
17.Bologna FC355131727:5528
18.US Sassuolo35772134:6528
19.AS Livorno35672236:6925
20.Calcio Catania35582226:6323

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (521)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele