Serie A - preview 35. kola

04.05.2013, 09:44, aktualizováno 05.05.2013, 09:38
Previews
Obhájí Juventus titul? To je zásadní otázka dnešního dne. Stará dáme k mistrovské jistotě potřebuje porazit Palermo. Neapol hostí Inter, AC Milán se bude proti Turínu přibližovat třetí příčce. Udinese hostí po poledni Sampdorii, Lazio hraje s Boloňou, Janov může z Pescary udělat prvního jistého sestupujícího.
Udinese Calcio - UC Sampdoria  (neděle 12:30)
Udinese se v jistém momentu potácelo ve druhé polovině tabulky a skončilo své putování v letošní sezoně evropských pohárů. Nyní je ale všechno jinak, v tradičně silném závěru Udinese opět dokazuje, že se Zebrami se musí počítat až do konce. Proti je ale zachraňující se Sampdoria.

Současnou šestou příčku týmu Francesca Guidolina nezpůsobila jen špatná forma ostatních soupeřů. Především to bylo úsilí Zeber jako týmu podpořené individuálními výkony jednotlivců typu Antonio Di Natale, Mehdi Benatia nebo Luis Muriel. Tato sezony znamenala pro Zebry mnoho vyčerpání, vzhledem k úzkému výběru i šíři kádru a působení na mnoha frontách. Udinese se často stává tranzitním místem pro mnoho talentů a tak není divu, že zatím nedosahuje stálých výsledků. Jedno plus ale Guidolinovu týmu musíme přiznat - bodové procitnutí v závěrečných fázích již mnoha ročníků.

Už 270 minut brankáře Brkiće nikdo nepřekonal - takovou vizitku se může chlubit jen málokterý celek. Poslední střelcem, který pokazil zkušenému brankáři čisté konto, byl Paul Papp z veronského Chieva. Od začátku dubna drží Udinese neprůstřelnost, která v kombinaci vstřelených gólů dává skromnému celku naděje na poháry.

Když vezmeme v úvahu, že pátý Řím a osmé Lazio dělí jen tři body, sen o účasti v příštím ročníku Evropské ligy není vůbec nereálný. To si uvědomuje i Danilo. Jeden z pilířů zadních řad prohlašuje: "Nedávné výsledky byly velmi pozitivní a dostaly nás do společnosti týmů, které bojují o poháry. Teď musíme jen myslet na své výkony a pokusit se vyhrát co největší počet bodů," uzavírá stoper.

O výhru hodně stojí také hosté. Dalo by se říct, že co se týče formy, s Udinese jsou zrcadlově obráceným celkem. Po dobrém úvodu do sezony Blucerchiati upadají a nyní je od sestupového pásma dělí pouhých šest bodů. Co hůř, již sedm utkání janovský tým nevyhrál. Největší podíl na negativní sérii má nedostatek vstřelených gólů. Mauro Icardi se sice ukazuje ve skvělém světle a podle mnohých bude od příští sezony nosit barvy velkoklubu, ale talentovaný útočník se prosadil naposledy v březnu.

Zkušeného trenéra Delia Rossiho děsí také dlouhý seznam zraněných hráčů. Do Udine nedorazí vykartovaná dvojice Daniele Gastaldello - Angelo Palombo, zranění jsou Nenad Krstičić, Andrea Costa, Gianluca Sansone a Andelko Savić. Oproti tomu Zebry mají tým téměř kompletní, jedinou absencí bude Andrea Lazzari. Jeho místo by mohl zaujmout polský talent Piotr Zieliński, který se v osmnácti letech prezentuje velmi dobrými výkony. Sampdoria si jistě bude chtít pojistit záchranu a navíc by ráda odvetu za nepovedené klání v Janově - po gólech Danila a Di Nataleho na Stadio Luigi Ferraris padla.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkić - Benatia, Danilo, Domizzi - Basta, Badu, Allan, Gabriel Silva - Pereyra, Muriel - Di Natale
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Romero - Mustafi, Rossini, Berardi - De Silvestri, Poli, Obiang, Munari, Poulsen - Icardi, Eder
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.20 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Juventus FC - Città di Palermo  (neděle 15:00)
Jeden jediný bod dělí svěřence turínského trenéra Antonia Conteho od vysněné obhajoby titulu pro mistra Serie A! Kýžený bod by Bianconeri rádi získali před vlastními fanoušky. Palermo se ale probouzí k životu a mohlo by Juventus zaskočit.

Již jen malý krůček dělí italského hegemona od zisku další prestižní trofeje. Slavný klub z Turína sice nedosáhl na finále Ligy mistrů, mimo jeho dosah je také finále Coppa Italia, přesto se mohou fanoušci radovat. Prioritní zaměření na domácí scénu by se v neděli mohlo dočkat zaslouženého zakončení - zisku dalšího Scudetta.

A slovem zasloužené nemusíme šetřit - Bianconeri vytváří v italských poměrech pevný symbol úspěchu a po létech strádání a nepříjemné účasti v Serii B se zdá, že se turínský obr opět probudil. Velký krok vstříc celkovému prvenství učinil v minulém utkání, kdy si v prestižním derby poradil s FC, o třech bodech v samém závěru rozhodly góly Artura Vidala a Claudia Marchisia. Tímto výsledkem Bianconeri natáhly sérii výher proti svému rivalovi na rovných čtrnáct, přičemž v osmi posledních ani jednou neinkasovali.

Za posledních sedm zápasů se navíc našli jen dva střelci, kteří prorazili Buffonovu obranu - trochu překvapivě Emmanuel Cascione z Pescary a také Rodrigo Palacio. Kromě zmíněného FC Turín porazili Bianconeri naposledy také milánské AC a Petkovićovo Lazio - všechny tři zápasy dokonce Stará dáma odehrála bez inkasování. Čtyři kola před koncem tak drží jedenáctibodový náskok na druhou Neapol.

Mnohem zajímavější boje se ale odehrávají na opačné straně tabulky. O záchranu bojuje již zmíněná Pescara se Sienou, janovskými Grify a také Palermem. Sicilský celek se ještě nedávno krčil za svými konkurenty, oživovací pokusy trenéra Giuseppeho Sannina ale zatím nad míru dobře vycházejí. Velký podíl na tom má i Josip Iličić, jedna z hvězd týmu. Jeho přesunutí ze zálohy do útoku vedlo již ve čtyřech po sobě jdoucích utkáních ke Slovincově jménu na střelecké listině.

Sedmnácté Palermo sice pohlíží na poslední tři místa svrchu, ale vyhráno ještě nemá - janovské CFC má stejný počet bodů. K jeho zlepšené formě pomohlo i vítězství nad zraněními decimovaným Interem Milán, utkání opět rozhodl Josip Iličić. Giuseppe Sannino si je dobře vědom dobré formy svého týmu, výsledek ale nijak nepřeceňuje: "Zbývají nám ještě tři velmi těžké zápasy. Čeká nás velmi obtížná část sezony, ale ještě žijeme," dívá se Sannino do budoucnosti s optimismem.

Historie vzájemných zápasů na půdě Juventusu zaznamenala již číslo 24, z toho sedmnáct výher domácích Bianconeri. Poslední klání tradičních italských celků rozhodl jedinou brankou Švýcar Stephan Lichtsteiner. Stará dáma nebude moci využít služeb dlouhodobě zraněného Simone Pepeho, dále jsou mimo hru Mauricio Isla a veterán Nicolas Anelka. Do Turína v dresu hostí nepřicestují Michel Morganella a Andrea Mantovani.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Lichtsteiner, Vidal, Pirlo, Pogba, Asamoah - Marchisio - Vučinić
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Von Bergen, Donati, Aronica - Nelson, Barreto, Rios, Kurtić, Garcia - Hernandez, Miccoli
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.20 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Milán - Turín FC  (neděle 15:00)
Fotbalisté AC Milán se budou ve zbývajících čtyřech kolech přetahovat s Fiorentinou o třetí místo a nesmějí si už dovolit zaváhat. Zvláště ne v domácím prostředí. Rossoneri na San Siru přivítají FC Turín a o ničem jiném než o jejich výhře nemůže být ani řeč.

Rossoneri si v průběhu těžkého losu zkomplikovali boj o třetí místo a v závěru sezony je čeká ještě spousta práce. Svěřenci trenéra Allegriho mají na třetím místě náskok pouhého jednoho bodu před Fiorentinou.

A o třetí místo mohli domácí přijít už v minulém kole, kdy doma prohrávali s Catanií. Zápas ale dokázali díky Pazzinimu otočit a nakonec slavili vítězství 4:2. AC se v tomto kole pokusí udržet si třetí místo a zároveň bude doufat ve ztrátu Fiorentiny. Ta doma hostí v jednom ze šlágrů kola AS Řím.

Turínským s koncem sezony dochází dech a hra o záchranu nabývá čím dál reálnějších rozměrů. Ještě před nedávnem se zdálo, že si Granata s předstihem zajistí poklidnou záchranu, ale nyní je vše jinak. Venturovi svěřenci nevyhráli pět kol v řadě a před sestupem už mají pouze čtyřbodový náskok. Navíc je čeká poměrně zajímavý los. Hosté začnou na San Siru proti favorizovanému AC a posléze se utkají v přímém souboji o záchranu s Janovem. Končit budou zápasy ve Veroně a doma s Catanií.

AC Milán bude postrádat De Jonga, Ambrosiniho a Bojana. Jako největší ztráta se ale jeví absence dirigenta záložní řady Riccarda Montoliva. Na druhé straně není situace nijak dramatická, hrát nebudou pouze Stevanovič a Glik.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - Abate, Bonera, Mexés, De Sciglio - Flamini, Muntari, Nocerino - Boateng, Balotelli, El Shaarawy
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Gillet - Darmian, Di Cesare, Ogbonna, S.Masiello - Brighi, Basha - Cerci, Vives, Santana - Barreto
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 5.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Calcio Catania - AC Siena  (neděle 15:00)
Sezona se pomalu, ale jistě krátí a Siena stále bojuje o holé přežití. Bianconeri ztrácejí na nesestupovou pozici dva body a i proto je zápas na Sicílii nesmírně důležitý. Catania ale doma neprohrává, naplno bodovat na Stadio Angello Massimino se letos povedlo jen třem celkům.

Catania měla v minulém kole senzaci na dosah, vedla na San Siru proti AC Milán, ale zápas nakonec nezvládla a odjela poražena 2:4. Celkově to už bylo páté utkání v lize bez vítězství v řadě. Naposledy se Elefantini radovali z vítězství v půli března doma nad Udinese Calcio.

Domácí na rozdíl od Sieny nehrají o záchranu, nýbrž bojují o co nejlepší postavení v horní polovině tabulky. Aktuálně patří Catanii deváté místo a stále je tu (i když malá) šance na evropské poháry.

Siena je na tom v lize špatně, ale stále může živit naděje na záchranu. Vždyť od nesestupových pozic jí dělí jen dva body. Je k tomu ale potřeba zase zabrat a co nejrychleji zapomenout na nepovedené utkání proti AS Řím. Siena na Stadio Olimpico vůbec nestačila a římským Vlkům podlehla vysoko 0:4. Siena teď bude skládat reparát proti Catanii, což je v posledních letech neoblíbený soupeř. Elefantini vyhráli i první zápas v Sieně 3:1 a v domácím prostředí budou favoritem.

Domácí se budou muset obejít bez Sciaccy a mimo je také potrestaná trojice Andujar, Marchese, Bellusci. Siena má podobné problémy, scházet jí bude Matheu a dvojice Vitiello, Vergassola si odpykává karetní tresty.
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Frison - Izco, Legrottaglie, Spolli, Capuano - Lodi, Almiron - Barrientos, Castro, Gomez - Bergessio
AC Siena - pravděpodobná sestava:
Pegolo - Terzi, Paci, Felipe - Angelo, Della Rocca, Calello, Rubin - Rosina, Sestu - Emeghara
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.25 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Janov CFC - Delfino Pescara  (neděle 15:00)
Pescara již sice jednou nohou v Serii B je, ale definitivní hřebíček jí může v neděli zasadit Janov. Pokud totiž Pescara na Marassi nevyhraje, bude její sestup definitivní. A že je jasné, že Grifové udělají všechno pro to, aby se tak stalo. Vítězství je může dostat mimo sestupovou zónu.

Boj o záchranu bude v italské nejvyšší soutěži napínavý až do posledního kola. Čtyři kola před koncem dělí sedmnáctý a devatenáctý tým dva body, přičemž se do všeho může ještě přimíchat minimálně šestnáctý Turín.

Janov se snaží hrůzostrašnou sezonu zachraňovat až na poslední chvíli a doufá, že se vyhne stejnému osudu, který potkal jeho městského rivala, Sampdorii, před dvěma lety, totiž sestupu. V minulém kole si Rossoblu připsali tři klíčové body, které díky gólu Marka Borriella přivezli z Verony, a nyní je potřebují jakbysmet. Palermo navíc čeká těžký duel s Juventusem, kde se jeho ztráta očekává, a tak by se Janov mohl protáhnout na nesestupové pozice.

Zápas proti Pescaře, jasně poslednímu celku tabulky, je prostě absolutní nutností pro zisk tří bodů. Lepší příležitost už letos Janov nedostane a pokud by na domácí půdě zklamal, mohlo by to být fatální. Pescara už jistě přijede smířená se sestupem, vždyť od půlky února prohrála až na nedávnou remízu s AS Řím všechny své zápasy.

Kouč domácích Davide Ballardini, který neodvádí po svém návratu na lavičku úplně špatnou práci a Janov pod ním prohrál jen čtyři zápasy, zatím neví, jestli bude moci nasadit slovenského záložníka Juraje Kucku, jenž v týdnu netrénoval, a chybět patrně bude i kapitán Rossi. Zásadnější problémy má Pescara - absence Weisse, D'Agostina, Kroldrupa a Quintera jsou citelné.

Janovu v nedělním duelu jasně věří i sázkové kanceláře. Cokoliv jiného než vítězství domácích bude překvapením.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Frey - Granqvist, Manfredini, Portanova, Antonelli - Rigoni, Matuzalem, Vargas - Bertolacci - Borriello, Floro Flores
Delfino Pescara - pravděpodobná sestava:
Perin - Zanon, Capuano, Bocchetti, Balzano - Rizzo, Togni, Sculli, Cascione - Celik, Sforzini
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 6.00 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SS Lazio - Bologna FC  (neděle 15:00)
Lazio se stále trápí a evropské poháry tomuto ambicióznímu celku unikají. Biancocelesti sice postoupili do finále Italského poháru, ale v lize na Evropskou ligu ztrácejí tři body.

Římskému celku se v poslední době na domácí scéně vůbec nedaří. První polovina sezony byla v podání Lazia výborná, druhá už nikoli. Petkovičovi svěřenci postupně opustili příčky zaručující Ligu mistrů a nyní vyklidili i pozice zaručující účast v sesterské soutěži, tedy Evropské lize.

Laziu se v posledních třech kolech poněkud zasekla ofenzíva. Jak v utkáních s Juventusem a Udinese, tak i v zápase proti Parmě vyšlo střelecky naprázdno. Biancolesti čekají na vstřelenou branku už 354 minut, počítáme-li i zápas s římským AS, ve kterém se Lazio prosadilo pouze v 16. minutě. Fanoušci na Stadio Olimpico jsou v tomto kole plni očekávání a rozhodně doufají, že jejich miláčci doma zaberou a Boloňu porazí. První letošní vzájemný zápas mezi oběma soupeři skončil bezbrankovou nudou.

Pět kol Boloňa neprohrála, jenže neslavila ani vítězství. Postupně remizovala s Udinese, Turínem, Palermem, Sampdorií i Atalantou. Na jedenáctém místě má Boloňa osmibodový náskok před sestupovými pozicemi a vypadá to, že se tedy v poklidu zachrání. Přitom úvod sezony hostům příliš nevyšel. Dá se říci, že se sezona pro Boloňu vyvíjela opačným směrem jak u Lazia.

Na marodce Biancocelesti zůstávají Ederson, Brocchi, Mauri i stoper Biava. Na druhé straně nebudou moci nastoupit Cherubin, Curci a suspendovaný Morleo.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Konko, Dias, Cana, Radu - Candreva, Gonzalez, Ledesma, Hernanes, Lulič - Klose
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Stojanovič - Motta, Sorensen, Antonsson, Abero - Perez, Taider - Gabbiadini, Diamanti, Christodoulopoulos - Gilardino
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.75 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Parma FC - Atalanta Bergamo  (neděle 15:00)
Ducali v souboji sousedů vyzvou Atalantu. Ta má ve svých řadách střelce Germána Denise, který jí zatím pomáhá ve snaze ubránit střed tabulky. Stejný cíl ale má také Donadoniho tým.

Lepší výchozí pozici má tým trenéra Roberta Donadoniho, Ducali jsou dvanáctí. Cílem Parmy před sezonou bylo umístění do desátého místa, což by se jí teoreticky mohlo povést již po tomto kole. K tomu ale musí vyhrát nad hosty z Bergama. Do karet jí hraje domácí prostředí, z něhož v roli vítěze odešly jen tři týmy. Po dvou prohrách s Interem Milán a třígólovým přídělem od Zeber z Udine se nyní blýská na lepší časy.

V minulém kole totiž Ducali dokázali vybojovat bezbrankovou remízu s římským Laziem. K postupu do první desítky potřebuje Parma nutně zvítězit nad svým nejbližším oponentem, třináctou Atalantou. To podle slov záložníka Mattea Parola vůbec není nereálnou představou.

"V týmu je cítit silná vůle po výhře, chceme dohnat týmy, které jsou nad námi. Navíc nás za týden čeká Cagliari, které je od nás vzdáleno jen dvě místa. Naším cílem je získat desátou příčku, takže v Trieste nás čeká přímá konfrontace. Teď je ale nejdůležitější myslet jen na Atalantu. Z posledních čtyř zápasů chceme získat maximální počet bodů," uzavírá odhodlaně zkušený záložník.

Do Parmy se zkrátka pro body nejezdí, což je výsledek především dlouhodobé práce Roberta Donadoniho, který ze stadionu Ennio Tardini udělal doslova pevnost. Její stabilita a odhodlání ale budou podrobeny testu v podobě útočných choutek týmu trenéra Stefana Colantuona.

Také soupeř ale myslí na umístění v lepší polovině tabulky, což není vzdálená realita. Na sardinské Cagliari ztrácí Colantuonova družina jen tři body, tedy počet, který by si ráda odvezla z Parmy. Nejednoznačnosti utkání nasvědčuje také dlouhá historie vzájemných zápasů, která je velmi vyrovnaná. Naposledy se radovala Atalanta, kterou poslal do vedení právě ostrostřelec Germán Denis. Na jeho branku navázal spoluhráč Federico Peluso a Parmě se díky Amaurimu podařilo již jen zkorigovat.

V posledním zápase Atalanty se body pouze dělily, z Bergama si jeden odvezla Bologna. Domácí sice po Giorgiho gólu slavili, ale Alberto Gilardino spasil Bolognu jen o čtyři minuty později a přidělil jí remízu. Výsledek se ale trenéru Colanuonovi vůbec nelíbil. "Ve druhé půli jsme chtěli vstřelit rozhodující gól a mnoho nám nechybělo. První poločas sice mnoho radosti divákům nepřinesl, ale postupně jsme získávali půdu pod nohama a vytvářeli si víc a víc šancí. Po vstřelení branky jsme ale trochu zaspali a jedna chyba nás stála důležité tři body. To mě sice mrzí, ale nyní se už musíme soustředit na Parmu," uzavírá holohlavý stratég.
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Rosi, Paletta, Lucarelli, Gobbi - Marchionni, Valdes, Parolo - Biabiany, Amauri, Belfodil
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Ferri, Stendardo, Lucchini, Brivio - Giorgi, Cigarini, Biondini, Bonaventura - Moralez - Denis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 1.91 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SSC Neapol - Inter Milán  (neděle 20:45)
Fotbalisté Neapole míří za druhým místem a tedy přímým postupem do Ligy mistrů. Za jistých okolností může být italský vicemistr stvrzen už po tomto kole, je ale potřeba zdolat Inter a doufat v zaváhání AC. Neapol bude ve šlágru kola s Interem favoritem. Slavnější celek se nachází v bídném rozpoložení, navíc ho trápí početná marodka.

Neapol šest kol v řadě neprohrála a z oněch šesti zápasů dokonce pětkrát vyhrála. Svěřenci trenéra Waltera Mazzarriho se vrátili zpět do staré formy a nyní si bez problému kráčí pro druhé místo v lize. Náskok před AC Milán činí sedm bodů a nedá se příliš předpokládat, že by Neapol tento náskok promarnila. Azzurri mohou v sezoně litovat herního výpadku, který je potkal začátkem nového roku, kdy kvůli špatné formě vypadli z Evropské ligy a zejména poztráceli příliš mnoho bodů, čehož využil Juventus.

Další promarněná sezona v podání Interu se stává skutečností. Nerazzurri se po odchodu trenéra Josého Mourinha trápí a neustále se propadají v tabulce. Letos patří vítězi Ligy mistrů z roku 2010 až sedmé místo. Hosté sice stále mohou pomýšlet alespoň na Evropskou ligu, ale vzhledem k formě, kterou "oplývají", to není moc pravděpodobné. Navíc kádr Interu sužuje početná marodka. Proti Neapoli tak bude Inter v roli outsidera.

Tým trenéra Andrey Stramaccioniho vyhrál z deseti zápasů pouze třikrát a jen jednou remizoval, ostatní zápasy prohrál. Není divu, že fanoušci požadují nejen hlavu trenéra, ale také příchod nových zvučných posil. Jedno je ale jasné, Inter letos prožil další nepovedenou sezonu a opět bude bez Ligy mistrů.

Současný problém Interu číslo jedna je obsáhlá marodka. Zranění do hry nepustí Obiho, Mudingayie, Milita, Castellazziho, Stankoviče, Palacia, Mbayeho, Gargana, Samuela, Silvestreho a Zanettiho. Trenér Andrea Stramaccioni tak bude muset poslat na hřiště zcela jinou sestavu, než jsme zvyklí vídat. Stejný problém na druhé straně v žádném případě nehrozí. Walter Mazzarri má k dispozici všechny své hvězdy.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Campagnaro, Cannavaro, Britos - Maggio, Behrami, Džemaili, Zuňiga - Hamšík - Cavani, Panděv
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Ranocchia, Chivu, Juan Jesus - Jonathan, Benassi, Kovačič, Kuzmanovič, Pereira - Alvarez, Rocchi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.20 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chievo Verona - Cagliari Calcio  (sobota 18:00)
35. kolo italské nejvyšší soutěže odstartuje sobotním duelem mezi Chievem a Cagliari. Sardiňané poněkud polevili ve své výtečné formě a naposledy dvakrát prohráli. Nedařilo se ani Chievu, které podlehlo Janovu. Domácí se v případě triumfu mohou s předstihem definitivně zachránit.

Chievo má před tímto zápasem luxusní devítibodový náskok na sestupové pozice a je tedy blízko definitivní záchraně. Udržení v nejvyšší soutěži bylo primární cílem a zdá se, že ho klub splní. Fly Donkeys minulý víkend nestačili na FC Janov a v tomto kole budou skládat reparát. Soupeřem jim bude Cagliari, které dokázali porazit už v prvním letošním vzájemném utkání. Chievo na Sardinii triumfovalo v poměru 2:0.

Také Cagliari mělo jako první úkol jistotu záchranu. Sardiňaně sice ještě teoreticky zachránění nejsou, ale nikdo nepochybuje o tom, že ročník Serie A 2013/2014 bude i za přítomnosti hostujícího celku. V současnosti patří Sardiňanům pohodlná desátá pozice a s velkou pravděpodobností to bude také letošní strop. Na devátou Catanii totiž ztrácejí šest bodů.

Cagliari v posledních týdnech předvádělo dobrý fotbal a především bodovalo. Skvělá forma se ale zasekla v minulých dvou kolech. Nejprve svěřenci Pulgy-Lopeze prohráli na Neapoli 3:2 a o týden později doma nestačili na Udinese, kterému podlehli nejtěsnějším způsobem.

Domácí budou postrádat svojí útočnou hrozbu v podobě Sergia Pellissiera, chybět bude také Spyropoulos. Na straně hostí se zase nepředstaví Cabrera, Avelar, Cossu, Pisano a karetní hříšník Pinilla, ten bude stát celkem tři utkání.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Frey, Andreolli, Dainelli, César, Dramé - Guana, L.Rigoni, Cofie - Théréau, Paloschi
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Agazzi - Perico, Rossetini, Astori, Murru - Ekdal, Conti, Nainggolan - Thiago Ribeiro, Sau, Ibarbo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 2.10 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - AS Řím  (sobota 20:45)
Ve formě hrající Římany čeká souboj proti starému známému. Úspěšnou hráčskou kariéru Vincenza Montelly v dresu Vlků netřeba dlouze rozebírat, podstatné bude její trenérské pokračování. Právě 'Il Aeroplanino' v pozici soupeřova trenéra dělí Řím od výhry.

Celky domácích Fialek a hostí z Věčného města ostatně nespojuje pouze osud hlavního trenéra. Co do činění kdysi s AS měli také záložníci Alberto Aquilani nebo David Pizarro. A dlouhá léta strávil v jedné z čelních pozic i Daniele Pradé, současný sportovní ředitel toskánského klubu. Zásluhou mimo jiné těchto zmíněných prožívá Viola další renesanci.

Ta se zatím jeví jako velmi úspěšná, neboť se Fialky pomalu probíjejí do evropského povědomí. Aktuálně útočí na Ligu mistrů a svádí souboj se třetím Milánem. Od lombardského klubu dělí Montellovy svěřence jen jeden jediný bod, což je kromě osobní vendety dostatečná motivace.

Domácí celek 'pálí ostrými'. Fialky vyhrály již tři zápasy v řadě, naposledy si rozdílem třídy poradily s janovskou Sampdorií. Montellovi dělá radost nejen produktivní útok v čele s dvanáctigólovým Stevanem Jovetićem, ale také výtečná obrana. Defenzivní linie neinkasovala ani v posledním utkání, tým jako celek ale pevně svírá ještě jedno prvenství - žádný jiný tým v letošním ročníku nevstřelil na domácí půdě víc branek. Fialky se trefily již devětatřicetkrát.

Fiorentinu netrápí žádné velké ztráty, proti AS neuvidíme pouze obránce Stefana Saviće. Naopak bychom se mohli dočkat jednoho velkého návratu. Dle slov svého agenta počítá již jen dny do nástupu na trávník dlouho zraněný útočník Giuseppe Rossi!

Ani hosté z Říma ale nejsou hodni podcenění. Série nevyrovnaných výkonů sice nevymizela, ale tým pod vedením Aurelia Andreazzoliho je rozhodně stabilnějším soupeřem, než jak tomu bylo pod taktovkou Zdeňka Zemana. Z posledních tří zápasů utržili Giallorossi sedm bodů, na toskánské soupeře mají evidentně dobré vzpomínky. Především to platí o Pablu Osvaldovi, který se do sítě Sieny trefil třikrát.

Výhra poskytuje Andreazzoliho týmu důležitý stimul, neboť se nyní Vlci nacházejí šest bodů od Ligy mistrů. Navíc sídlí na páté příčce, která zaručuje start v Evropské lize. Důležitost tří bodů z utkání na Stadio Artemio Franchi je tedy na bíledni. Podobně jako soupeř, ani Vlci nemusí počítat mnoho zraněných, obavy panují pouze o dvojici Maarten Stekelenburg - Daniele De Rossi.

Do sestavy Římanů se vrací stoper Marquinhos, který se pokusí udržet florentské útočníky na uzdě. Při formě Fialek jej ale nečeká nic jednoduchého a kdekdo by si možná přál repete loňského výsledku. V srdci Toskánska se radovali domácí, kteří góly Jovetiće, Gamberiniho a Silvy hosty poslali domů z prázdnou.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Viviano - Tomović, Rodriguez, Compper, Pasqual - Aquilani, Pizarro, Borja Valero - Cuadrado, Jovetić, Ljajic
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Lobont - Torosidis, Marquinhos, Burdisso, Balzaretti - Pjanić, De Rossi - Lamela, Florenzi, Totti - Osvaldo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.80 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC34255466:2080
2.SSC Neapol34209564:3269
3.AC Milán34188860:3862
4.ACF Fiorentina34187965:4261
5.AS Řím341671168:5455
6.Udinese Calcio341412846:3954
7.Inter Milán341651351:4653
8.SS Lazio341571240:4052
9.Calcio Catania341391243:4348
10.Cagliari Calcio341191441:5342
11.Bologna FC3410101444:4340
12.Parma FC3410101439:4340
13.Atalanta Bergamo341181536:4939
14.Chievo Verona341161733:4939
15.UC Sampdoria341091538:4338
16.Turín FC348131343:5136
17.Città di Palermo346141431:4632
18.Janov CFC347111634:5132
19.AC Siena34991634:4930
20.Delfino Pescara34642425:7022
Bodové odečty
UC Sampdoria-1za ovlivňování výsledků zápasů
Turín FC-1za ovlivňování výsledků zápasů
Atalanta Bergamo-2za ovlivňování výsledků zápasů
AC Siena-6za ovlivňování výsledků zápasů

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (343)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele