Serie A - preview 15. kola

04.12.2015, 08:44, aktualizováno 06.12.2015, 08:35
Previews
Neapol změří síly s Bolognou a případná výhra jí vrátí do čela tabulky. Fiorentina je favoritem souboje s Udinese, AC Milán se představí na půdě nováčka z Carpi...
Bologna FC - SSC Neapol  (neděle 12:30)
Neapol je na špici Serie A, což pro ni znamená jediné. Musí se naučit odpoutat zrak od první příčky a soustředit se na každé další kolo. Následujícím týmem, který se lídra pokusí obrat o body, je domácí Bologna.

Partenopei si pod vedením trenéra Sarriho naplno užívají své chvíle slávy a hráči se musí plně koncentrovat na to, aby jich zažili co nejvíce. Situace na čele italské nejvyšší soutěže je dostatečně vyrovnaná a hned několik týmů se uchází o první místo. Neapol proto nesmí zaváhat. Celek hrající své domácí zápasy na San Paolu pod Vesuvem stabilizoval svou základní jedenáctku, která se moc nemění a vyhýbají se jí zásadní zranění.

To platí především pro muže, který je považován za nejlepšího útočníka v Itálii. Gonzalo Higuaín se dostal do oslnivé formy, kterou podepisuje prakticky každým zápasem. Dařilo se mu i tom minulém, kde se společně s brankářem Reinou stal nejlepším hráčem svého týmu. Opět tak potvrzuje slova o životní sezoně.

Duel, který měl mnohé napovědět o prvním místu, sehrála Neapol s Interem Milán. A nakonec se radovali právě Sarriho hráči, kteří za výhru 2:1 děkovali třem faktorům: výkonu brankáře Pepeho Reiny, vyloučení soupeřova obránce Yuta Nagatoma a především Gonzalu Higuaínovi. Argentinský snajpr popravil Inter oběma góly a zásah Adema Ljajiće již Interu nestačil na body.

Za posledních deset utkání ve všech soutěžích dohromady zvládla Neapol vyhrát hned devět a postup již má s předstihem jistý také v Evropské lize. Navíc se Partenopei vyhýbají i zranění, takže trenér Sarri může základní jedenáctku vybírat z prakticky celého týmu. Zcela fit není snad jen Manolo Gabbiadini.

Vzniká tak otázka, zda se Neapol může na čele udžet až do úplného konce. Na ni trochu lakonicky odpovídá legendární Arrigo Sacchi. V rozhovoru pro Il Mattino prozradil: "Myslím, že nic není nemožné. Ale nevím, zda se to Neapoli může podařit. Musí existovat důvod, proč Fiorentina, AS a Neapol dohromady nemají ani polovinu titulů, kolik jich má Inter. Všechno je to o vítězné mentalitě. Vždyť kolik hráčů Neapole ve svých kariérách už vyhrálo nějakou velkou trofej?"

Teď čeká Neapol další náročný celek. Bologna je sice jasným outsiderem, ale paradoxně jí právě taková pozice velmi vyhovuje. Trenér Roberto Donadoni je znám také tím, že se odmítá vzdát, i když mu osud nehraje právě do karet. Počáteční nadšení z jeho angažování ale pomalu opadává a Bologna za posledních 5 zápasů prohrála už dvakrát.

Po vodní lázni v utkání s AS Řím se Bologna utkala turínským FC a to pro ni nedopadlo právě nejlépe. Chyběl jí například vykartovaný útočník Mattia Destro a jeho místo nikdo pořádně nezastal. Býci nakonec na vlastním stadionu vyhráli nad Felsinei o dvě branky, z nichž první vstřelil Andrea Belotti. Druhý zářez měl na svědomí záložník Giuseppe Vives, který se trefil v nastaveném čase druhé půle.

Bologně bude chybět Maietta, nejistý je pak start obránce Kraftha, dále Zuculiniho a útočníka Mancosua. Když se oba týmy utkaly naposledy, zrodila se remíza 2:2. Jinak jsou ale vzájemné duely vzácně vyrovnané a především na rok 2012 Felsinei rádi vzpomínají. Ze čtyř duelů třikrát vyhráli a jen jednou se body dělily. Nyní má Neapol skvělou formu a Bologna naopak často zaváhá. Jak dopadne jejich nedělní souboj?
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Rossettini, Oikonomou, Gastaldello, Masina - Donsah, Diawara, Rizzo - Mounier, Destro, Giaccherini
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Albiol, Koulibaly, Ghoulam - Allan, Jorginho, Hamšík - Callejón, Higauín, Insigne
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 4.33 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
ACF Fiorentina - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
Fiorentina má jistotu, že ani po tomto kole nepřijde o postavení v TOP 3. Naopak, pokud svěřenci trenéra Paula Sousy porazí Udinese, zvýší svůj náskok před Římem na čtyři body. Navíc mohou v případě ztrát Neapole či Interu poposkočit na první místo.

Není to tak dávno, co Viola celou Serii A vedla, jenomže skvělá forma Neapole a také výhry Interu v kombinaci s dvěma nerozhodnými výsledky domácích zapříčinily změnu pořadí na prvních třech místech. Fiorentina doma remizovala s Empoli 2:2 a body si dělila i v Sassuolu.

Fiorentinu teď čeká velmi důležité období. Krom zápasu s Udinese odehraje ve čtvrtek důležité utkání Evropské ligy proti Belenenses. A pokud chce postoupit do další fáze, nesmí prohrát. Fiorentina zatím oba domácí zápasy překvapivě nezvládla.

Také Udine se po prach bídném startu zvedlo a v současnosti je jeho forma velmi solidní. Dvě výhry v řadě, nejprve nad Sampdorií a posléze nad Chievem, pak katapultovaly Zebry na jedenácté místo. Dařilo se i v týdnu v Italském poháru. Atalantu Bergamo doma přestřílely 3:1 a jdou dál.

V posledních dvou sezonách byla mnohem úspěšnější Fiorentina a to jak v postavení v lize, tak i ve vzájemných zápasech. Udine naposledy vyhrálo na Stadio Artemio Franchi v listopadu 2007, když se prosadili Quagliarella a Di Natale. Druhý jmenovaný by měl zasáhnout do utkání i tentokrát.

Trenér Paulo Sousa bude mít k dispozici kompletní kádr až na jednu výjimku - Jakuba Blaszczykowskiho. To hosté počítají mnohem více ztrát a ze hry je hned několik článků základní sestavy. Konkrétněji Guilherme, Merkel, Zapata, Koné a Heurtaux.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Roncaglia, Rodríguez, Astori - Bernardeschi, Badelj, Vecino, Alonso - Iličič, Borja Valero - Kalinić
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Piris, Danilo, Felipe - Widmer, Badu, Lodi, Iturra, Edenílson - Théréau, Aquirre
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.33 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hellas Verona - Empoli FC  (neděle 15:00)
Hellas v dosavadním průběhu Seria A ještě nevyhrál a na pomoc s přerušením této nelichotivé série si přivolal Luigiho Delneriho. Při jeho premiéře ho čeká nevyzpytatelný soupeř z Empoli, který má formu. V minulých týdnech ho neporazila Fiorentina ani Lazio.

Čtrnáct zápasů a dost! Vedení Hellasu se sice několikrát nechalo slyšet, že Andrea Mandorlini má důvěru a maximální podporu, ale když se prohrálo i s dalším nováčkem Frosinone, trpělivost došla. Novým koučem se okamžitě stal Luigi Delneri a svojí premiéru už stihl zvládnout v zápase poháru proti Pavii. Veronští zvítězili 1:0 a doufají, že právě to jim do zápasu s Empoli velmi pomůže.

Empoli má v současnosti skvělou formu a po matném začátku začalo trápit i mnohem zvučnější soupeře. Naposledy si z Empoli nedokázalo odvézt ani bod římské Lazio. Fiorentina s Empoli doma jen remizovala 2:2 a neuspěly ani další týmy jako Janov nebo Sassuolo. Svěřenci trenéra Giampaola si za osm kol připsali velice solidních 14 bodů.

Vzájemná bilance ale hovoří jasně ve prospěch Hellasu. Empoli naposledy dokázalo porazit veronský celek v roce 2005, na druhou stranu ten byl dlouho mimo nejvyšší soutěž.

Ačkoliv se marodka Hellasu redukuje, stále je výčet zraněných velmi dlouhý. Fares, Romulo, Albertazzi, Matuzalem, Zaccagni, Gomez a nově útočník Pazzini nebudou k dispozici. Hosté jsou na tom mnohem lépe, přesto jim ale bude chybět Cosič, Croce, Mčedlidze a Krunič.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Gollini - Pisano, Bianchetti, Moras, Souprayen - Jankovič, Ionita, Viviani, Hallfredsson - Tupta, Toni
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Laurini, Barba, Costa, Mario Rui - Buchel, Paredes, Zielinski - Saponara - Pucciarelli, Maccarone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.20 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Frosinone Calcio - Chievo Verona  (neděle 15:00)
Frosinone si v minulém kole smlslo na Hellasu a v tomto kole přivítá jiný veronský celek - Chievo. Oba soupeře od sebe dělí čtyři příčky, ale jen dva body. Domácí mohou v případě neprohry prodloužit sérii domácí neporazitelnosti už na šest zápasů.

Fotbalisté Frosinone si vybudovali tvrz a body tu rozdávají málokomu. Už pět zápasů v řadě před vlastním publikem neprohráli a o prodloužení série budou usilovat i proti Chievu. Jak už bylo avizováno v úvodu, domácí naposledy porazili Hellas 3:2 a v tabulce se dostali před Boloňu na sedmnácté místo. Svěřenci trenéra Stelloneho pochopitelně hrají o záchranu a z nově postupivších nováčků si vedou zatím nejlépe. Situace kolem osmnáctého místa je ale hodně napjatá. Pro příklad, desáté Lazio má náskok jen dvou výher.

Kouč Chieva Rolando Maran si mohl po zápase v Carpi pořádné oddechnout. Jeho tým díky výhře 2:1 přerušil dvouměsíční čekání na vítězství a alespoň na chvíli zastavil pád tabulkou. V následujícím kole ale opět prohrál, když doma nestačil na Udinese a na sestupové pozice má k dobru jen tři body. Po slibném začátku to tedy vypadá, že se Chievu ani letos záchranářské práce nevyhnou.

Frosinone nastoupí bez zkušené trojice Russo, Chibsah, Longo. Chievo zase nemůže počítat s Mattiellem a Cesar si pro změnu odpykává karetní trest.
Frosinone Calcio - pravděpodobná sestava:
Leali - Rosi, Diakité, Bertoncini - Crivello, Paganini, Gori, Soddimo - Ciofani, Dionisi
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Frey, Dainelli, Gamberini, Gobbi - Castro, Rigoni, Hetemaj, Birsa - Inglese, Meggiorini
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.25 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Atalanta Bergamo - Città di Palermo  (neděle 15:00)
Atalanta Bergamo uvítá po výtečném minulém kole sicilské Palermo. To musí reagovat na propadák, kterého se dopustilo v pohárovém utkání s třetiligovým celkem a chce tři body.

Znáte takové ty rodinné filmy z oblasti sportu, které se natáčely v 90. letech? Šlo v nich především o to, jak se uskupení nesourodých sportovců hrajících na amatérské úrovni postavilo profesionálům a nakonec díky mnoha vlivům vyhrálo. Sen se stal skutečností. Nějak podobně si museli připadat hráči třetiligové Alessandrie, když skončil zápas s Palermem.

Ve čtvrtém kole Coppa Italia totiž vyloupili známý stadion Renza Barbery a vyhráli senzačně 3:2! Palermo tak jen demonstrovalo, že se mu dlouhodobě nedaří a letošní sezona mu vůbec nevychází. Prezident a majitel Maurizio Zamparini se sice rozhodl vyměnit trenéry a na místo Beppeho Iachiniho se Palerma ujal Davide Ballardini, ale ani jeho první dny v nové funkci neznamenají zlepšení oproti dřívějším (ne)pořádkům.

Palermo za posledních pět zápasů ve všech soutěžích dohromady prohrálo třikrát a jeho hra je na hony vzdálena představám fanoušků. Pokud jde o Serii A, tak v ní se Palermo vzpamatovává z těžkého K.O., které utržilo od Juventusu Turín. Stará dáma utkání naprosto ovládla a radovala se z pohodlné výhry 3:0 po brankách Mandžukiće, Sturara a také Zazy, který se trefil v nastaveném čase druhého poločasu.

Do duelu s Atalantou kvůli kartám nenastoupí Franco Vazquez, ačkoli byl nominován. V dresu sicilského Palerma zřejmě dlouho neuvidíme hráče jako Daprelá, Rigoni nebo dokonce Maresca. Ti všichni byli totiž dočasně vyloučeni z kádru na příkaz nového trenéra Ballardiniho.

Ten se k celé situaci vyjádřil poměrně nezřetelně, když na tiskové konferenci prohlásil: "Na tohle se musíte zeptat vedení. Já dělám jen to, co považuji za nejlepší pro mužstvo. Atalanta bude hodně nepříjemný soupeř, protože už minule jsme viděli, co dokáže. Doufám ale, že moji hráči odpoví na poslední zaváhání a uhrajeme dobrý výsledek."

Atalanta je psychicky hodně nahoře. Může za to především skvěle zvládnuté utkání s AS Řím, které Orobici vyhráli 2:0. Dohrávali sice v devíti lidech, ale to na třech bodech a skvěle využitých brejcích nic nemění. Aktuálně je Atalanta na 9. místě a na kontě má 21 bodů. Do utkání se určitě nepodívají karetní hříšníci z minulého utkání Stendardo a Grassi, zraněni jsou Dramé a Carmona.

Jedním z hráčů, který má ještě co dokazovat, je Gaetano Monachello. Mladý hráč byl v médiích zmiňován jako součást hráčské výměny za nadějného útočníka Trottu, ale sám se cítí v Bergamu více než dobře. Pro L'Eco di Bergamo prozradil: "Četl jsem informace z novin, ale nikdo mi něco takového neřekl. Jsem tu moc spokojený, i když jsem čekal více prostoru. Chci se tady zlepšovat a vím, že je to pro mne ideální prostředí," dodal Monachello.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Raimondi, Paletta, Cherubin, Brivio - Kurtić, De Roon, Cigarini - Moralez, Denis, Gómez
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Rispoli, Goldaniga, Gonzalez, Lazaar - Hiljemark, Jajalo, Čočev - Brugman - Trajkovski, Gilardino
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UC Sampdoria - US Sassuolo  (neděle 18:00)
Na stadionu Luigi Ferraris přivítá Sampdoria páté Sassuolo a bude chtít napravit předchozí nezdary. Ani hostům se v minulém kole nedařilo, ale zatímco jsou celkově šestí, Námořníky dělí od sestupu jen tři body.

Sampdoria se propadá tabulkou, už pět kol nezvítězila a naposledy si z Milána odvezla čtyřgólový debakl. Nový kouč Vincenzo Montella tak má pořád na čem pracovat. Domácí naposledy zvítězili koncem října, když porazili veronský Hellas vysoko 4:1.

Ztrácet začalo také Sassuolo, i když jeho pozice je oproti předsezonním očekáváním stále hodně luxusní. Po nezvládnutém zápase s FC Janov právě na Luigi Ferraris následovala jen remíza 1:1 s Fiorentinou a v týdnu se Neroverdi dokonce "pakovali" z domácího poháru. Svěřenci trenéra Eusébia Di Francesca podlehli druholigovému Cagliari 0:1.

Sassuolo dokázalo Sampdorii porazit jen jednou. Před dvěma lety triumfovalo v Janově po divoké přestřelce 4:3, když se hattrickem odprezentoval Domenico Berardi. Na druhou stranu Sampdoria doma Sassuolo porazila také jen jednou. V klíčovém dvojzápase semifinále Serie B zvítězili Námořnici doma 2:1 a po remíze v Sassuolu postoupili do poslední fáze play-off.

Námořníci nebudou moci využít služeb Cody a Correy. Mnohem citelnější ztráty ale hlásí Sassuolo. Trojici Terranova, Antei a Fontanesi trápí zranění a hlavní ofenzivní zbraň Domenico Berardi obdržel za vyloučení proti Janovu třízápasový distanc. Jeden zápas už si v minulém kole odpykal.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - De Silvestri, Silvestre, Moisander, Regini - Ivan, Fernando, Barreto - Soriano - Muriel Éder
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Vršaljko, Cannavaro, Acerbi, Peluso - Missiroli, Magnanelli, Duncan - Floro Flores, Defrel, Sansone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.20 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Carpi FC - AC Milán  (neděle 20:45)
Solidní formu má AC Milán, který v tomto kole zajíždí na půdu nováčka Carpi. Rossoneri nic jiného než vítězství neberou. Pokud chce slavný celek atakovat pohárové pozice, potřebuje takovéto zápasy zvládat.

Carpi čeká velký svátek. Na jeho půdu zavítá slavný AC Milán. Domácí se budou chtít proti zvučnému soupeři vytáhnout a předpoklady k tomu mají. V posledním kole si vyskočili na FC Janov, který porazili na jeho půdě 2:1 a úřadovali také v Italském poháru. Vicenzu porazili i díky penaltě Marca Borriella stejným výsledkem. Právě pro Borriella bude souboj s Milánem velmi pikantní. Italský útočník v dresu Rossoneri několik let působil a v roce 2011 s ním získal mistrovský titul.

AC Milán v minulém kole porazil Sampdorii vysoko 4:1 a doufá, že se mu na výsledek podaří navázat i v dalších kolech. Rossoneri teď čeká období papírově lehčího losu. Postupně se střetnou s Carpi, Hellasem, Frosinone a Boloňou. Očekávání jsou veliká, fanoušci žádají zisk dvanácti bodů a takový zisk by hodně zamotal čelem soutěže. Milán ztrácí na evropské poháry čtyři body.

Zatímco domácím bude chybět jen Fedele a Bubnjic, hosté jsou na tom mnohém hůře. Trenér Mihajlovič pořád nemůže nasadit Méneze, Balotelliho, Bertolacciho, Diega Lópeze a Antonelliho.
Carpi FC - pravděpodobná sestava:
Belec - Zaccardo, Romagnoli, Gagliolo, Letizia - Pasciuti, Cofie, Lollo, Di Gaudio - Martinho, Mbakogu
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Abate, Alex, Romagnoli, De Sciglio - Cerci, Kucka, Montolivo, Bonaventura - Niang, Bacca
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.60 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Turín FC - AS Řím  (sobota 15:00)
Do Turína přijedou Vlci z hlavního města, aby se utkali o tři body a budoucnost svého trenéra. AS se stále nemůže vzpamatovat z šoku, které utrpělo na Camp Nou, čehož nově budou chtít využít zlepšující se Býci.

Římané se pokusí konečně zapomenout na hodně nepovedenou část sezony, kdy vyjeli do Katalánska v naději na body. Opět to ale byla spíše fraška neslučitelná s představami náročných diváků a AS inkasovalo šest branek. A stejně jako v předchozích sezonách se dostavily pocity zmaru, nejistoty a litování se. Podle sázkových kanceláří tím ubylo o jednoho konkurenta v boji o mistrovské Scudetto.

Situace v AS je vlastně dost podobná, jaká je u jeho rivala. Trenér Rudi Garcia musí, stejně jako jeho protějšek v Laziu, hrát o budoucnost. A ani francouzský lodivod a někdejší zázrak z Lille k tomu nemá snadného oponenta. Stejně jako Lazio sehraje duel s turínským Juventusem, popasuje se AS s týmem ze stejného města. Ani Býci však nebudou pro Vlky úplně snadnou kořistí.

Giallorossi naposledy vyhráli na začátku minulého měsíce, když si poradili s Laziem. Od té doby se jim ale nedaří. Nejprve přišla remíza v umáčené Bologně, poté už ostudný debakl z rukou, respektive nohou barcelonských hvězd. Vedení klubu v čele s prezidentem Jamesem Pallottou žádalo oprávněně okamžitou reakci, ale asi nečekalo, že se projeví negativně. Utkání s Atalantou rozhodně AS nezvládlo a po tragickém výkonu prohrálo 2:0.

Největším problémem AS je zřejmě obrana, která za posledních 19 zápasů inkasovala těžko uvěřitelných 33 branek! Navíc AS kosí zranění klíčových postav mužstva. Stoper Leandro Castán minule už nastoupil, ale teď zřejmě opět dostane prostor Antonio Rüdiger. K dispozici by měl být rovněž Gervinho, který se stihl vyléčit a trénuje s mužstvem. Trenér Rudi Garcia na svého oblíbence hodně spoléhá, ale těžko říct, zda Gervinho dokáže spasit celý tým i po zranění.

Do utkání tak nenastoupí Kevin Strootman, kapitán Francesco Totti a eso Mohamed Salah. Nově zraněným je také mladík Ezequiel Ponce, který je po operaci. Turín se bude muset obejít bez Farneruda. Zcela fit nejsou ani Maksimović, Obi a Avelar.

Turín má ale nyní skvělou náladu. Jednak se vedení daří neustále prodlužovat smlouvy se špičkami týmu a posledním na řadě byl právě oceňovaný stoper Maksimović. Především ale formu našel útočník Andrea Belotti a připsal si první branku. Granatě se daří v lize opět vyhrávat a její poslední zastávka byla doma proti Bologně. Ke konci zápasu se trefili právě Belotti a ještě Giuseppe Vives.

Turín je více rozehraný, protože v minulém týdnu sehrál ještě duel v rámci Coppa Italia. Změřil síly s Cesenou a dařilo se mu velmi, protože po brankách Gazziho, Morettiho, Lópeze a Benassiho vyhrál jasně 4:1. I proto někdejší hráč Turína, kterým je Giuseppe Dossena, Granatě věří.

"Všechny zápasy první ligy jsou těžké, nezáleží na tom, jak je tým postaven v tabulce. Řím má skvělé hráče, ale prochází krizí identity a jeho sebevědomí je na nule. Takže Turín je na tom aktuálně mnohem lépe, co se týká rozehranosti a především morálky. I proto si myslím, že stát se může cokoli a výsledek se dá jen těžko předvídat. I proti Atalantě byli Římané jasnými favority, ale selhali. Turín hraje doma velmi dobře, takže proč by nemohl AS porazit?," uvažuje Dossena.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Bovo, Glik, Moretti - Peres, Acquah, Vives, Baselli, Molinaro - Quagliarella, Belotti
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Florenzi, Manolas, Rüdiger, Digne - Pjanić, De Rossi, Nainggolan - Iturbe, Džeko, Iago
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Inter Milán - Janov CFC  (sobota 20:45)
Inter Milán uvítá neoblíbeného soupeře. Na stadion Giuseppe Meazza se totiž dostaví Janov, který proti Nerazzurri vzácně hrát umí. Postavení obou týmů v tabulce Serie A však jasně ukazuje, kdo že bude favoritem.

Inter Milán se konečně dostával do optimální formy a pohody, kdy se vzácně sešly výsledky a dobrá hra. A za tím stojí především jediný muž. Srbský talent Adem Ljajić, "zlobivé dítě" evropské kopané. Velmi talentovaný mladík, který má ve svém věku již mnoho angažmá za sebou, ale všude si s sebou nese pověst problémového člověka s nepříkladným přístupem k práci.

Nyní se však zdá, že našel vytoužený domov a dobré prostředí. Poté, co byl fanoušky vyhnán z Říma, se jej ujal Roberto Mancini. A Ljajić přes úvodní problémy pomalu nachází své místo na hřišti. Fanoušci jej mají velmi rádi a není divu - právě přes mladého Srba jde většina akcí Interu a svou kreativitou zosobňuje středobod ofenzivních akcí Nerazzurri. Sice se mu tolik nedaří skórovat, ale s každým zápasem si na své konto připisuje více pohledných akcí a asistencí pro ostatní.

Po slabším začátku v říjnu se Inter opět rozjel a získal z dalších čtyř zápasů pokaždé tři body. Až do minulého kola se jej drželo štěstí, jenže naposledy tým trenéra Manciniho padl. Padl, protože narazil na mašinu jménem Neapol. Její forma je ustálená, vyhýbají se jí větší zranění u klíčových osobností a především má v kádru Gonzala Higuaína. Argentinský snajpr sestřelil Inter dvěma góly a využil tak dokonale vyloučení Yuta Nagatoma.

Nagatomo je tedy diskvalifikován, navíc je zraněn Davide Santon. Hosté přijedou bez Blerima Dzemailiho, zcela fit není ani De Maio. Když se oba kluby utkaly naposledy, radovali se právě Grifové z Janova. Ve velmi zajímavém utkání padlo pět branek, tu poslední měl až v 89. minutě na starosti slovenský záložník Juraj Kucka. A Inter chce doma odvetu.

O situaci v Interu hovoří agent Pietro Chiaradia následovně: "Trenér Mancini je jedním z nejlepších stratégů v Itálii a vlastně v celé Evropě. Inter pod ním navíc ukazuje, že může a chce produkovat dobrý a atraktivní fotbal. Velký podíl na tom má i Adem Ljajić, v něhož trenér Mancini hodně věří. Je brilantním a talentovaným hráčem, ale někdy zažívá výpadky formy. Pomohl by mu i Icardi, který ale zatím nehraje ve své nejlepší formě."

Proti svým bývalým spoluhráčům se postaví Rodrigo Palacio, jenž dříve za CFC hrával. Na opačné straně barikády je to pak především útočník Goran Pandev, který pro změnu obléká barvy soupeře. I makedonský útočník ví, že fanoušci očekávájí od týmu mnohem víc, než zatím Grifové předvádějí.

V rozhovoru pro média prozradil: "Máme za sebou hodně náročné začátky. Hodně změn, jak bývá v Janově zvykem. Ten tým hledal vlastní tvář a styl, jak hrát, což si žádá čas. Proti Interu v jeho současné formě nás čeká hodně náročné a vysilující utkání, protože mají mnoho skvělých hráčů a budou nám dělat velké problémy."

"My navíc máme některé hráče zraněné, což nebude snadné. Chceme si ale přivézt domů dobrý výsledek, který nám umožní šplhat tabulkou nahoru. Naše aktuální pozice rozhodně není dobrá, takže máme dostatake motivace k tomu, abychom Inter potrápili," domnívá se Makedonec Pandev. Podaří se jeho celku navázat na poslední úspěch?
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - D'Ambrosio, Miranda, Murillo, Telles - Medel, Melo, Brozović - Ljajić, Palacio, Jovetić
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Izzo, Burdisso, Ansaldi - Diogo Figueiras, Rincon, Costa, Laxalt - Lazović, Gakpé, Perotti
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.60 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SS Lazio - Juventus FC  (pátek 20:45)
Juventus se už v pátek večer utká s Laziem Řím o tři body a také budoucnost trenéra Stefana Pioliho. Tomu totiž v případě neúspěchu reálně hrozí ukončení spolupráce. Zvládne trenér Pioli svůj boj i proti zlepšujícímu se Turínu?

Zápas o všechno. To platí nejen pro domácí Lazio, ale především pro muže na jeho lavičce. Trenér Stefano Pioli má podle více zdrojů poslední šanci, jak zachránit (možná alespoň na chvíli) svou trenérskou sesli. Vedení již prý údajně hledá jeho nástupce a vlastně se není, co divit. Laziu se daří víceméně jen na poli Evropské ligy. Což je oproti minulým ročníkům příjemná zpráva, ale většina fanoušků by zřejmě uvítala i dobrou formu v Serii A.

A tam to není právě ideální. Biancocelesti velmi často bojují o body i s týmy, které by podle papírových předpokladů měli porážet. Za posledních pět zápasů vyhráli dvakrát, ale od tohoto čísla musíme odečíst prvě Evropskou ligu, kde Lazio naposledy dvakrát vyhrálo. Takže pokud bychom se drželi striktně jen Serie A, forma Lazia je naprosto vypovídající.

Tým z hlavního města za posledních pět duelů nevyhrál ani jednou a k jedné remíze se připsal hned čtyři porážky! Nedařilo se mu ani naposledy, když si na něj vyšláplo i provinční Empoli. Tomu stačila jediná branka, jíž vsítil už po pěti minutách hry obránce Lorenzo Tonelli. Po zbylý čas už Lazio nedokázalo vstřelit regulérní branku, i když je pravda, že nejedno rozhodnutí hlavního arbitra bylo sporné.

Nad formou Lazia se zamýšlí člověk, který prostředí Biancocelesti velmi dobře zná. Je jím někdejší hráč Lazia i Juventusu, "Šedý vlk" Fabrizio Ravanelli. V rozhovoru pro média sdělil svůj názor na Lazio i velký duel: "Oba to jsou týmy, které jsou zvyklé hrát na mnohem vyšších pozicích. Lazio by s tím, co má v kádru, mělo hrát minimálně o Ligu mistrů, protože hráče má na to skvělé."

"Především má ale Lazio skvělého trenéra, který perfektně zná italský fotbal, je zkušený a dokáže velmi rychle reagovat na průběh utkání. Nezapomínejme na to, že pod jeho vedením loňské Lazio hrálo skvělý fotbal a dostalo se do vedení. Z toho vyplývá, že to všechno není jen o vině trenéra. Někteří hráči hrají pod své možnosti a mají mnohá zranění. Utkání s Juventusem rozhodnou podle mého maličkosti."

Juventus nebude vůbec snadným soupeřem, protože už dávno nepřipomíná vlastní stín z úvodu letošní sezony. Trenér Massimiliano Allegri se naučil stavět správné hráče na ty správné pozice a týmu konečně vtiskl určitou tvář. Navíc se probudila ofenzivní hvězda Mario Mandžukić, jenž se dostal v prvních týdnech pod palbu kritiky. Juventus vyhrál již 4 poslední duely ve všech soutěžích dohromady.

Dařilo se mu i naposledy, ačkoli v Palermu se nikdy nehraje dobře a snadno. Velkou motivaci měl Paulo Dybala, který zatím patří mezi ty světlejší body Juventusu. V minulém kole ale skórovali jiní. Nejprve Mario Mandžukić, v závěru pak Stefano Sturaro a také střídající útočník Simone Zaza. Brankář Buffon ještě k tomu nedostal žádnou branku a Juventus je náhle už na pátém místě o tři body za AS.

Do utkání se nezapojí Francouz Paul Pogba, který je diskvalifikován a zraněný Khedira. Dále pak zraněné duo Hernanes - Pereyra. Lazio opět trpí absencemi, do zápasu nenastoupí obránce De Vrij, Lulić, pak záložníci Mauri a Onazi.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, Mauricio, Gentiletti, Radu - Parolo, Biglia - Candreva, Milinković-Savić, Kishna - Klose
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Lichtsteiner, Sturaro, Marchisio, Asamoah, Alex Sandro - Dybala, Morata
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.20 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol1494126:931
2.Inter Milán1493217:930
3.ACF Fiorentina1492327:1229
4.AS Řím1483329:1727
5.Juventus FC1473420:1124
6.US Sassuolo1465316:1323
7.AC Milán1472519:1823
8.Turín FC1463520:1821
9.Atalanta Bergamo1463515:1521
10.SS Lazio1461717:2219
11.Udinese Calcio1453614:1718
12.Empoli FC1453616:2018
13.Chievo Verona1444618:1616
14.UC Sampdoria1444620:2216
15.Janov CFC1444615:1916
16.Città di Palermo1443713:2015
17.Frosinone Calcio1442814:2414
18.Bologna FC1441913:1913
19.Carpi FC1423913:279
20.Hellas Verona1406810:246

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (428)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele