Serie A - preview 14. kola

30.11.2013, 09:55, aktualizováno 02.12.2013, 08:45
Previews
Neapol může stáhnout ztrátu na druhé místo, protože AS Řím včera opět ztratil. Tým trenéra Beníteze to ale nebude mít snadné, protože hraje na Laziu, které potřebuje naplno bodovat. Program čtrnáctého kola doplňuje zápas Fiorentiny s nebezpečným Hellasem.
ACF Fiorentina - Hellas Verona  (pondělí 19:00)
Poslední dva zápasy nevyšly ani jednomu z pondělních soků, takže vzájemný souboj toskánské Violy s nováček z Verony představuje ideální způsob pro dobrý start. Fiorentina má sice širší a bezesporu i kvalitnější kádr, ale bojuje na více frontách. Co s ní udělá únava z Evropské ligy?

Pro Fialky se stalo osudným Udinese, které je v rámci třináctého kola pozvalo na Stadio Friuli. Přestože se toskánskému celku dařilo kontrolovat většinu zápasu a vytvářelo si více šancí, nedostatek důrazu v zakončení a možná i fyzických sil vedl k tomu, že Montellův výběr nedokázal proměnit ani jednu z nich. Naopak se radovaly domácí Zebry, které poslala do vedení spolupráce kapitána Antonia Di Nataleho s obráncem Thomasem Heurtauxem. Francouzský stoper se blýskl povedenou hlavičkou a po půlhodině prolomil bezbrankový stav ve prospěch Zeber.

Po tomto smolném utkání se Viola musela soustředit na zápas s portugalskou Ferreirou, se kterou svedla tuhý souboj o body v tabulce Evropské lize. Ani devadesát minut jí ale nestačilo k tomu, aby se prosadila. Brankář Gustavo Munúa, který je dočasnou jedničkou místo tou dobou indisponovaného Neta, se rozhodně nenudil a jeho zákroky pomohly Montellovu týmu k důležitému bodu. Teď by se Viola ráda vrátila na vítěznou vlnu. K tomu jí ale nepomůže stále zraněný útočník Mario Gómez, i když se zdravotní stav německého reprezentanta neustále zlepšuje. Ahmed Hegazy a Marko Bakić jsou rovněž mimo, Alberto Aquilani nasbíral příliš mnoho karet a utkání bude sledovat pouze z tribuny.

Nepříjemný zážitek z posledního kola má za sebou také veronský Hellas. V očekávaném městském derby s Chievem totiž neposbíral všechny tři body, ale naopak podlehl. Porážka trápí Mandorliniho svěřence o to víc, že vítězný gól si střelec Dejan Lazarevič připsal až v devadesáté minutě. Jednalo se také o první domácí porážku Hellasu, což mu zkazilo snovou šňůru šesti domácích výher ve stejném počtu utkání. Svěřenci oceňovaného trenéra však nemusí být skleslí - pokud nad Fialkami vyhrají, vymění si s nimi místo a dostanou se na pozice, které zaručují možnost startu v evropských pohárech.

Nový trenér Hellasu Eugenio Corini jistě svému celku bude chtít nadiktovat vítěznou taktiku, takže se máme rozhodně na co těšit. Navíc, představa evropských pohárů je více než lákavá. Utkání bude zajímavé také proto, že se oba celky naposledy střetly v roce 2002, od té doby na jejich vzájemný duel Serie A čeká. Z předchozích čtyřiadvaceti zápasů se třináctkrát radovala Viola, Hellas uspěl čtyřikrát. Hlavní ofenzivní snahy se budou v případě domácích točit kolem střelce Giuseppe Rossiho, hosté přivezou především vytáhlého útočníka Luky Toniho. Tedy muže, který prostředí Artemia Franchiho velmi dobře zná...
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomović, Gonzalo Rodriguez, Savić, Pasqual - Ambrosini, Pizarro, Borja Valero - Joaquin, Rossi, Cuadrado
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Cacciatore, Moras, Maietta, Agostini - Romulo, Jorginho, Hallfredsson - Iturbe, Toni, Janković
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SS Lazio - SSC Neapol  (pondělí 21:00)
Serie A nám zpříjemní pondělní večer velmi zajímavým zápasem, protože od devíti hodin se nám představí celky Lazia a Neapole. Oba kluby bojují o špici italské první ligy, blíže ke splnění tohoto cíle mají Partenopei. Lazio zase boduje v Evropské lize.

Mladá krev se v týmu Lazia začíná pomalu prosazovat a výsledky se ukazují. Posledním dobrým tahem Biancocelesti bylo zejména utkání proti polské Legii Varšava v rámci Evropské ligy. Trenér Vladimir Petković se rozhodl nasadit několik talentovaných hráčů, mimo jiné dal příležitost mladíkům Onazimu, Brayanovi Pereovi nebo Felipemu Andersonovi. Žádný z nich jej nezklamal, poslední dva jmenovaní dokonce vstřelil gól. Po výhře 2:0 si Římané zajistili postup do další fáze Evropské ligy, což je jistě náplastí na několikrát raněnou duši oddaných fanoušků. I když se možná Římané nepyšní právě nejpohlednější hrou, tak jejich hra minimálně na poli druhé nejprestižnější ligové soutěže přináší potřebné výsledky. V Serii A však zatím římský klub nijak zvláště nedominuje.

Petkovićův tým totiž v rámci první italské ligy zoufale hledá vítězství již měsíc. Některá italská média se zároveň začala zaobírat hypotetickou otázkou Petkovićova nástupce a dokonce přinesla informaci o tom, že zkušený taktik se má zavázat vedení švýcarského národního týmu. Právě v této zemi by prý Lazio mělo hledat náhradu, kterou by mohl ztělesňovat Murat Yakin, trenér Basileje. Oficiální vyjádření však tvrdí, že trenér Petković bude respektovat smlouvu, která jej v Laziu váže až do června.

Neapol také neprožívá ideální časy, protože v lize prohrála svůj poslední zápas, když nestačila na Cassanovu Parmu. Zkušený matador v dresu Ducali zářil a pár minut před koncem utkání jedinou ranou rozhodl. A nespasila ji ani Liga mistrů, protože v repete vzájemného zápasu si tentokrát Borussia Dortmund s Partenopei poradila poměrně snadno a zvítězila. Výsledek pro italský celek znamená ohrožení postupu, který již Neapol nemá ve svých rukou. Vše tedy rozhodne poslední utkání. Na scéně domácí ligy se za Neapol nebezpečně přibližuje milánský Inter, pevně svíraný pod taktovkou bývalého trenéra Partenopei Mazzarriho.

Úvodní chvíle trenéra Rafaela Beníteze se sice nesly ve znamení výher a velmi příjemného fotbalového stylu, ale v posledních zápasech se Neapoli přestává dařit, čímž nadchází docela obtížný úsek. Zvládne španělský stratég vrátit svůj celek na výsluní? Očekávání před sezonou byla - navzdory odchodu útočníka Edinsona Cavaniho do PSG - velmi vysoká. Přispěl k tomu i štědrý finanční dar od prezidenta Aurelia De Laurentiise, který se jal sestavovat tým podle přání trenéra Beníteze. Do kádru týmu pod Vesuvem zavítala celá španělská ekipa čítající například Josého Callejóna, Raula Albiola nebo Pepeho Reinu. K nim musíme samozřejmě připočítat argentinského střelce Gonzala Higuaina, autora osmi letošních branek. Pokud chce bývalý tým slavného Diega Maradony zůstat v kontextu první příčky, musí urychleně najít ztracenou formu, neboť Juventus se vrací ve velkém stylu.

Římané se budou muset obejít bez Giuseppeho Biavy a útočníka Emiliana Alfara. V trestu je navíc i nadále kapitán Stefano Mauri. Neapol navštíví Řím bez klíčových hráčů, jako jsou Juan Camilo Zúniga nebo talisman Marek Hamšík. Kvůli zdravotním důvodům, které vyústily dokonce v operační zákrok, si nezahraje ani obránce Giandomenico Mesto. Zajímavá je i neschopnost Neapole porazit Římany na jejich vlastní půdě - Olympijský stadion nebyl pokořen od roku 2008! Změní Partenopei tuto statistiku právě nyní?
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Konko, Biava, Cana, Radu - Onazi, Biglia, Hernanes - Candreva, Klose, Lulić
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Maggio, Albiol, Britos, Reveillere - Behrami, Inler - Callejón, Pandev, Mertens - Higuain
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.25 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Calcio Catania - AC Milán  (neděle 12:30)
V případě obou nedělních protivníků, které proti sobě polední los postavil, se dá probíhající sezona označit jako velice neúspěšnou. Catania bývala zvyklá na klidný střed tabulky, AC hrávalo na špici ligy. Ani jedno teď není pravdou, dokonce oběma trenérům může jít o práci.

Liga mistrů je v současné sezoně snad jedinou záchranou reputace AC, protože ta trpí každým zápasem na poli italské Serie A. Milionářská soutěž je však jakoby vepsána do samotného DNA tradičního klubu, takže v rámci této elitní ligy se Rossoneri daří. Důkazem budiž poslední výhra nad Celtikem, s nímž si Italové poradili až nečekaně snadno. Skotský klub nedokázal svým hostům gólově vzdorovat a po trefách Kaká, Cristiána Zapaty a Maria Balotelliho se Allegriho svěřenci mohli radovat z cenné výhry. Navíc se utkání vyvíjelo až překvapivě dobře co se týče herního stylu. V porovnání s posledním ligovým kláním se rozhodně jedná o výrazné zlepšení.

Janovské CFC si totiž z duelu s AC odneslo bod, navíc hrálo téměř hodinu v početní nevýhodě. Konečný bod proti slavnému týmu je rozhodně úspěchem, ale pro AC se jedná o velké zklamání. Toho si jsou vědomi i samotní hráči, o čemž svědčí například slova brazilské hvězdy Kaká, který před klíčovým zápasem s Celtikem řekl: "Tohle by pro nás mohl být zlom v sezoně. Vím, že můj tým na mne hodně spoléhá, takže se snažím na sobě tvrdě pracovat. To nese své ovoce, s každým dnem se cítím líp a pozoruji na sobě, že i každé nové kolo se mi lépe hraje." Jeho slova každopádně dokládají i dva góly z posledních dvou zápasů.

Snad věčným tématem do diskuze bude pro milánské fanoušky nenapravitelný Mario Balotelli. Mladý útočník oplývá nesporným talentem, ale zároveň na sebe upozorňuje coby problémový hráč. A to je vizitka, kterou mu jen těžko někdo odpáře. Poslední dobou se do bývalého střelce Manchestru City pustil například legendární Zvonimir Boban, podle kterého by za jeho časů Balotelli pouze čistil kopačky slavnějším spoluhráčům. Každopádně, odpověď Maria Barwuaha Balotelliho na sebe nenechala dlouho čekat - a naštěstí v tom pozitivním slova smyslu. Balotelli po dobrém výkonu zakončil zmiňované utkání Ligy mistrů se Celtikem třetí brankou.

Problémem pro kritizovaného trenéra Maxe Allegriho ale nebude jen možná únava z náročného programu, ale také množství defenzivních ztrát. Mimo hru jsou totiž bek Ignazio Abate, Cristian Zaccardo, Philippe Mexès, Mattia De Sciglio i Cristián Zapata. I z tohoto důvodu bude pravděpodobně na beku alternovat mladík Andrea Poli, který běžně nastupuje v záložní řadě. Dobrou zprávou je fakt, že Catania leží ještě pod Milánem. Slony totiž zatím nezachránila ani výměna na trenérské pozici.

Statistiky se asi trenéru Gigimu De Caniovi nečtou nejlépe: pouze Chievo Verona vstřelilo méně branek a pouze dvojice Bologna a Sassuolo se radovalo z menšího počtu čistých kont. Poslední utkání s turínským FC jeho statistiky rozhodně nijak nevylepšilo, protože Sloni podlehli Granatě o tři branky. Trenér De Canio po utkání popsal výkon svých nových oveček jako "nehorázně špatný." I přes nevýrazný herní styl můžeme očekávat pouhou jednu změnu v kádru, neboť záložníka Keka nahradí ofenzivnější Pablo Barrientos. Kromě tohoto argentinského útočníka trenér žádnou změnu nechystá, k dispozici má navíc i kompletní kádr. Milán už jedenáct klání s Catanií neprohrál - prolomí Sloni špatnou bilanci?
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Andujar - Rolin, Spolli, Gyomber, Alvarez - Plašil, Tachtsidis, Guarente - Monzón, López, Barrientos
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - Poli, Bonera, Silvestre, Emanuelson - Montolivo, De Jong, Nocerino - Birsa, Kakà - Balotelli
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 3.80 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Inter Milán - UC Sampdoria  (neděle 15:00)
Éra nového vlastníka Interu Milán začíná, poprvé v soutěžním zápase bude na své hráče dohlížet Erick Thohir. Speciální zápas čeká také oba trenéry, protože jejich minulost je úzce spjata právě s týmem protivníka.

Oba milánské týmy procházejí změnou infrastruktury a vzhledem k nadcházejícímu období se dá čekat zvýšení podobných transferů. Zima totiž není jen časem Vánoc či sněhové nadílky, ale pro fotbalový svět především znovuotevřením přestupového trhu. Toho jistě využije také Inter Milán, který může čerpat z nových prostředků indonéského vlastníka. Erick Thohir se stal majoritním podílníkem tradičního klubu poté, co odkoupil větší část od Massima Morattiho. Dalším důvodem pro posílení kádru je jeho šíře a v poslední době také ztráta suverenity. Důkazem budiž poslední klání s Bolognou.

Milánský celek po brance Koneho prohrával s outsiderem a i přesto, že Jonathanovi se nakonec povedlo srovnat, výsledná hra rozhodně neodpovídala standardu Mazzarriho ambiciozního týmu. Utkání se Sampdorií bude speciálním hned v řadě faktorů. Tím prvním je punc slávy, protože Erick Thohir podle vlastních slov pozval na utkání mnoho bývalých hráčů a činovníků klubu. Navíc, domácí trenér Walter Mazzarri strávil dvě sezony právě v týmu Blucerchiati. A v neposlední řadě se utkání stane velmi dojemnou vzpomínkou pro hostujícího kouče.

Úkol pozvednout Dorii zpět mezi minimálně italskou elitu přebírá po nepříliš úspěšném Deliu Rossim starý známý Siniša Mihajlović. Doposud trenér srbské reprezentace má s italskou Serií A bohaté zkušenosti, neboť jeho první rolí asistenta trenéra byl právě Inter Milán. Po něm se již coby na vlastních nohou stojící kouč staral o celky Bologně či Fiorentiny. Zajímavé je, že ale ani v jednom ze zmíněných celků nevydržel déle než jeden rok. Prolomí svou smůlu v Janově? Náznak zlepšení byl k vidění již v minulém zápase Blucerchiati, kteří narazili na Lazio Řím. Domácí hráči dokonce díky brance Soriana vedli, ale konečnou remízu Lazio v nastaveném čase druhé půle přeci jen vybojovalo.

Právě ztráta koncentrace ale stíhá také Nerazzurri, což ukazují i slova samotného trenéra. Ten na tiskové konferenci před utkáním mimo jiné poznamenal: "Vedeme si zatím poměrně dobře a daří se nám plnit předsezónní očekávání. Ale kvůli tomu, že nehrajeme naplno až do závěru utkání, nám uniká mnoho bodů. Z toho se musíme co nejdříve poučit, jinak se náhle ocitneme třeba i v polovině tabulky. Samozřejmě pro mě bude utkání se Sampdorií hodně emotivní, mám na tamní klub skvělé vzpomínky. Často si vzpomenu i na Riccarda Garroneho, který již mezi námi bohužel není. Je to škoda, byl to velký gentleman a skvělý člověk. Přesto se pokusíme vyhrát. Nejsem typ člověka, který by pyšně prohlašoval, že vyhrajeme nad Sampdorií, přesto uděláme pro tři body maximum," zdůrazňuje bývalý trenér SSC Neapol.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - Campagnaro, Ranocchia, Juan Jesus - Jonathan, Taider, Cambiasso, Alvarez, Zanetti - Guarin - Palacio
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Da Costa - De Silvestri, Mustafi, Gastaldello, Costa - Palombo, Obiang - Gabbiadini, Eder, Soriano - Pozzi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chievo Verona - AS Livorno  (neděle 15:00)
Chievo rozhodně nezažívá sezonu snů, rozhodně ne těch dobrých. Přece jen se ale jeho fanoušci v poslední době mohou těšit na fotbal o trochu víc - mužstvo se totiž vzepjalo k dobrým výsledkům. Nyní jej prověří hosté z Livorna.

AS Řím byl posledním celkem, který porazil Mussi Volanti a další se již tři zápasy nenašel. Po remízách s Bolognou a AC Milán se Serie A dočkala napínavého Derby di Verona. Favoritem v něm sice byl Hellas, ale utkání rozhodl Dejan Lazarević, jehož branka věnovala tři body Chievu. Faktor jménem Eugenio Corini tak nadále funguje. Navíc se již tři utkání po sobě nemusel brankář Christian Puggioni vracet do sítě pro míč!

Sebevědomí Chieva je tedy jasně na výši. Z ní jej touží srazit Livorno, kterému se naopak poslední dvě utkání vůbec nevydařila. Livorno po gólu Yuta Nagatoma a vlastní brance brankáře Bardiho prohrál s Interem Milán, následně těžký los ještě pokračoval. Nad síly Livorna totiž byl mistrovský Juventus Turín, který v posledním kole zvítězil díky útočné dvojici v podání Carlos Tévez - Fernando Llorente. I když se defenzivní linie jeví velice pozitivně, útočná vozba Chieva příliš radosti nepřináší. Ve zmíněných třech zápasech totiž celý tým skóroval pouze jednou.

V současné chvíli se negativní statistika projevuje na maximum, protože veronský tým vstřelil pouze osm branek, což je přesně o deset méně, než kolik jich Coriniho parta inkasovala. I proto se Chievo krčí na předposledním místě. Kolonku vstřelených branek by si ale Mussi Volanti mohli vylepšit proti Livornu, protože to nevyhrálo již šest utkání z posledních devíti a sídlí jen tři body od Chieva.

Nejlepším střelcem Livorna se podle očekávání stal Brazilec Paulinho, který skóroval již pětkrát. Přesto se trenér Davide Nicola pomalu smiřuje s faktem, že jeho celek čeká ještě velký kus práce, pokud se chce mezi italskou elitou udržet dlouhodobě. Eugenio Corini se naproti bude spoléhat na Cyrila Théréaua, autora dvou branek. Zkušenému forvardovi zdatně sekunduje mladý Alberto Paloschi. Kdo z nich se trefí tentokrát?
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Frey, Dainelli, Cesar, Dramé - Radovanović, L. Rigoni, Hetemaj - Estigarribia, Thereau, Sestu
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
Bardi - Coda, Emerson, Ceccherini - Schiattarella, Biagianti, Duncan, Greco, Mbaye - Siligardi, Paulinho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.00 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Cagliari Calcio - US Sassuolo  (neděle 15:00)
Síly a formu Cagliari otestuje nováček ze Sassuola a v případě výhry si s ním pozici vymění. Oba celky od sebe dělí pouhý bod, za což Sassuolo vděčí především minulému kolu. V něm nezklamalo ani Cagliari, které na půdě AS Řím udrželo bezbrankovou remízu a pomohlo Juventusu k prvnímu místu.

Cagliari má vesměs dobrou náladu, protože remizovat s římskými Vlky není snadné. Tým trenéra Diega Lópeze za to může děkovat především brankáři Vladu Avramovovi, který díky několika skvělým zákrokům zlikvidoval šance AS na setrvání v pozici lídra. Ofenzivní složka sardinského celku nefunguje nijak přesvědčivě, ale na obrannou linii v čele právě s brankářem Avramovem mohou domácí fanoušci spoléhat bez problémů. Po sérii tří prohraných zápasů tak přicházejí čtyři body ve dvou utkáních, což je změna k lepšímu.

Navíc se Cagliari může chlubit něčím, co by za normálních okolností byl velký úspěch - leží pouhou jednu příčku za slavným AC Milán. V dobách, kdy Rossoneri ještě bojovali o Scudetto, by to čekal málokdo, v letošní sezoně je to však především dílem velice špatné formy milánského týmu. Trenér Diego López věnoval cennou remízu proti Římanům všem, kdo věrně stáli za jeho celkem i v dobách, kdy se mu vůbec nedařilo. Bezprostředně po utkání zdůraznil: "Věděli jsme, že se musíme radikálně zlepšit. Zůstali jsme kompaktním týmem, který sází na rychlé protiútoky a obětavě brání. Přesně to jsem po svých hráčích žádal a oni mne nezklamali. Stejně tak nás podpořili i naši příznivci, kterým tento výsledek věnuji," prohlásil bývalý uruguayský obránce.

Sassuolo pokračuje v dlouhé bitvě o přežití mezi elitou, když naposledy porazilo Atalantu. Sedmý bod z devíti možných pomohl týmu trenéra Eusebia Di Francesca k úniku ze spodních pater tabulky a do těchto zakázaných vod by se nyní Neroverdi nechtěli vrátit ani po utkání s Cagliari. Nováček dluží velké díky mladému střelci Domenicu Berardimu, který si na své konto připsal již sedm branek, což je na devatenáct let jistě úspěch. Berardi navíc plní roli jakéhosi talismanu - pokud nastoupil v základní sestavě, Sassuolo prohrálo jen jedinkrát.

Cagliari se bude muset obejít bez služeb zkušeného útočníka Mauricia Pinilly, který nehraje z důvodu karet. Sassuolo bude postrádat zraněnou dvojici Antonio Floro Flores a obránce Luca Antei. Zajímavostí je, že se jedná o historicky první střetnutí těchto dvou celků. Jak tedy premiéra na stadionu Sant'Elia dopadne: přinese Berardi svému celku opět štěstí, nebo bude úspěšnější domácí kapitán Daniele Conti?
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Avramov - Pisano, Rossettini, Astori, Murru - Dessena, Conti, Nainggolan - Cossu, Ibarbo, Sau
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pegolo - Rossini, Bianco, Acerbi - Schelotto, Magnanelli, Marrone, Longhi, Berardi - Zaza, Masucci
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.50 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atalanta Bergamo - AS Řím  (neděle 15:00)
Římané se v neděli odpoledne utkají s domácí Atalantou a v utkání budou hledat ztracenou tříbodovou formu. Poslední zápasy se totiž AS potýká se ztrátou fotbalového génia Tottiho a jeho absence se projevuje také na výsledcích.

Giallorossi přišli o dosud stráženou pozici lídra Serie A, k čemuž pomohly tři remízy v řadě. Nejprve kouzlo deseti vyhraných zápasů v řadě odčaroval FC Turín, po něm se prosadil také Domenico Berardi a v minulém zápase již Římané nevstřelili ani jednu branku. Cagliari si z Říma odvezlo cenný bod za bezbrankovou remízu a děkovat může především skvělému brankáři Avramovovi, který pohotovými zákroky ničil šance Gervinha, Pjaniće a Florenziho. Nutno podotknout, že od Gervinhova návratu do základní jedenáctky se hra AS přeci jen trochu zrychlila, ale stále jí chybí rozhodující prvek s číslem 10 na zádech.

A Totti nebude připraven ani na zápas s Atalantou, takže ofenzivní síla Giallorossi pravděpodobně nijak nenaroste. Ademu Ljajićovi sedí spíše role střídajícího žolíka, se kterou se na začátku musel smířit. Rozdíl mezi tou dobou a současností není příliš ve vytváření šancí, ale v jejich proměňování. Právě úspěšné zakončování dělá mladému srbskému útočníkovi největší problémy, což bylo vidět zejména v utkání se Sassuolem.

Pokud někteří fanoušci AS zpočátku mluvili o výhře Scudetta, hráči samotní i s trenérem Garciou jejich elán krotili. A dobře věděli proč - v souladu s prohlášením majitele Jamese Pallotty je jejich primárním cílem Liga mistrů. To ostatně dosvědčuje i pilíř zadní řady Brazilec Leandro Castán. Při chatu s fanoušky odpovídal na jejich dotazy a mimo jiné řekl: "Po těchto remízách jsme hodně přemýšleli o tom, kde jsme udělali chybu. Přesto si myslím, že jdeme správným směrem, i když se nám v poslední době přestalo dařit. Stále jsme druzí v tabulce, což je po minulých sezonách velký úspěch. Naším hlavním cílem je kvalifikace do Ligy mistrů a věřím, že tento tým jí může dosáhnout," uzavírá stoper AS.

Také Orobici mají ve svém kádru nadějné fotbalisty, kolem kterých již teď krouží některé renomovanější týmy. Mezi takové hráče patří především duo Giacomo Bonaventura a German Denis. Také jejich stav byl předmětem interview, které rádiu Punto Zero poskytl generální ředitel Pierpaolo Marino. "Giacomo s námi zůstane alespoň do konce sezony. Potom si spolu sedneme a vyhodnotíme, co je pro obě strany nejlepší. A situace kolem Denise? Ta mne vždy rozesměje, protože jeho médii popisovaný návrat do Neapole je výmysl," uzavírá přestupové ságy bývalý člen vedení Partenopei.

Atalantě se také příliš nedaří - po sérii tří výher v řadě se od ní štěstí odvrátilo a výsledek je následující: jedna výhra z posledních pěti zápasů. Třinácté kolo neznamenalo návrat k lepšímu, protože zpět na desátou příčku poslal Atalantu Domenico Berardi. Ten navázal na mladého kolegu Zazu a připsal tři body Sassuolu. Tým trenéra Colantuona musí nyní sebrat všechny své psychické i fyzické síly, aby napravil reputaci před vlastními fanoušky. Nejčastěji se opakujícím výsledkem tohoto duelu je však remíza 0:0, která byla k vidění již sedmkrát.

Trenér Stefano Colantuono by si však mnohem radši nechal proti Římu všechny tři body doma. "Proti Sassuolu jsme se snažili reagovat na nepříjemný vývoj utkání, ale nedařilo se nám to. Chybělo nám štěstí, disciplína i chuť do hry. Nedokázali jsme najít ten správný způsob, jak otevřít dobře bránící linii soupeře, což musíme co nejdřív napravit," burcuje zkušený taktik své svěřence.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Scaloni, Canini, Cazzola, Brivio - Carmona, Cigarini, Migliaccio - Moralez - Denis, Livaja
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Benatia, Castán, Dodò - Pjanić, De Rossi, Strootman - Florenzi, Ljajić, Gervinho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.33 - 3.50 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Juventus FC - Udinese Calcio  (neděle 18:30)
Jen pár dní mají hráči Juventusu na regeneraci po náročném programu Ligy mistrů. V ní se Bianconeri dařilo a postup mají nadále ve svých rukou. Teď je ale čas přestat slavit a zaměřit se na obhajobu první příčky proti Udinese.

Když hráči trenéra Antonia Conteho vstupovali na hrací plochu v utkání proti Livornu, dobře věděli, že mohou na zatím ještě vedoucí AS Řím vyvinout tlak, který by oslabené Garciovo mužstvo nemuselo ustát. K tomu ale potřebovali vyhrát a nutno podotknout, že nějakou chvíli jim tato snaha ovoce nepřinášela. První poločas skončil bez branek, na ty jsme si museli počkat až do závěru utkání. Úspěšný trenér Conte dlouho hledal ideální sestavu pokud jde o útok; tu nakonec našel v typologicky odlišném duu Fernando Llorente - Carlos Tévez. Přesně v tomto pořadí se mu ofenzivní dvojlístek také odvděčil, když španělský útočník otevřel skóre zápasu a Carlos Tévez na svého kolegu o pár minut později navázal druhou trefou. A protože AS svůj díl odpovědnosti nezvládlo, Serie A má nového lídra.

Úspěšné dny prožívají fanoušci Staré dámy také na poli Ligy mistrů, asi hlavního předsezónního cíle vedení klubu. Milionářská soutěž jim sice přinesla několik nečekaných ztrát, ale v těžkých utkáních dokáže tradiční italský klub rozhodovat věci ve svůj prospěch. Proti Kodani mu k tomu pomohl především Arturo Vidal, který i díky dvěma proměněným pokutovým kopům vstřelil hattrick. Výsledek znamená, že Bianconeri mají nadále postup ve svých rukou a navíc velmi blízko.

Dvojice Leonardo Bonucci a Angelo Ogbonna se po karetním trestu vrací, na druhou stranu v ideální kondici nejsou Andrea Barzagli, Stephan Lichtsteiner, Mauricio Isla a Sebastian Giovinco. Karetním hříšníkem zůstává univerzál Kwadwo Asamoah, jehož místo má zaujmout De Ceglie. Ani hosté nepřijedou do Piemontu úplní - mimo hru zůstávají útočník Luis Muriel a také Maicosuel.

Série prohraných zápasů před reprezentační přestávkou měla podle trenéra Francesca Guidolina jasně skončit právě ve třináctém kole, kdy Zebry čekal náročný duel s Fiorentinou. Guidolinovi hráči požadavky svého nadřízeného splnili do puntíku, když Thomas Heurtaux rozhodujícím gólem obstaral tři body pro Udinese. Podle slov trenéra se jednalo o dosud nejlepší výkon Zeber v probíhající sezoně, na což musí tým navázat právě proti dalšímu favorizovanému celku. K sehrání důležitého zápasu si ale Zebrette nedovybrali nejideálnějšího partnera - Conteho Juventus může těžit ze skvělé formy. Jedenácté Udinese však může hrát o postavení v tabulce, protože jeho náskok na sestupové příčky je pouhých šest bodů. Tři zápasy z posledních pěti klání však mohl slavit Juventus, v tom posledním měření sil zářil například dvoubrankový Paul Pogba. Rozšíří mladý Francouz svou střeleckou statistiku?
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Caceres, Bonucci, Chiellini - Padoin, Pogba, Pirlo, Vidal, De Ceglie - Tévez, Llorente
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkić - Heurtaux, Danilo, Domizzi, Gabriel Silva - Pinzi, Allan - Basta, Pereyra, Bruno Fernandes - Di Natale
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 5.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Parma FC - Bologna FC  (sobota 18:00)
Parma v klidu obstarává střed tabulky, jak jsme již po delší dobu zvyklí. Na druhou stranu, do těchto vod by ráda zamířila i Bologna, které se však nedaří a v tuto chvíli má náskok jediného bodu sestupové příčky.

Energicky vyhlížející Ducali bezpochyby vstupují do zápasu s Bolognou v lepším rozpoložení. Může za to především vydařené minulé kolo, v němž se Parma utkala se silnou Neapolí. Domácí Partenopei byli jasnými favority zápasu, ale přesto se Donadoniho celek dokázal vzchopit a překvapivě vyhrál. Utkání rozhodl Antonio Cassano, jež završil svůj průnik do pokutového území přesnou ranou k tyči a pár minut před koncem daroval Parmě tři body.

Zkušený stratég Roberto Donadoni po utkání chválil hráče především za jejich aktivní přístup, se kterým se Neapoli postavili. Rozhodla prý větší chuť vyhrát a intenzita, jakou prý již dlouho Parmě scházela. Ducali tedy opět potvrzují, že se správným přístupem mohou být hrozbou pro kteréhokoli soupeře. Teď by se hodilo úspěšnou taktiku zopakovat, protože ani utkání s Bolognou nebude procházka růžovým sadem. Prestižní derby jednoho regionu totiž Bologna vždy brala zodpovědně, navíc jí reálně hrozí propad až na sestupové pozice, což se rozhodně dá považovat za velkou motivaci k výhře.

Vyhrávání zápasů ale je právě tím faktorem, kvůli kterému se Bologna ocitla na spodku tabulky. Po prohraném zápase s Atalantou Bergamo se Bologně postavil hostující Inter Milán, taktéž hlavní favorit na boj o evropské poháry. Stejně jako Parma sice Bologna dokázala vstřelit Interu gól a překvapivě vedla, ale nakonec si oba týmy body jen dělily - rozhodl o tom vyrovnávací gól obránce Jonathana.

Výsledek nutí představenstvo Felsinei uvažovat o změně trenéra, což je pochopitelný stav. Pozice Stefana Pioliho je tedy vše, jen ne jistotou. Dalo by se říct, že pokud Bologna nesebere Parmě alespoň bod, mohli bychom se dočkat další změny na trenérském postu. Tomu se ale Pioliho tým chce vyhnout, takže můžeme očekávat zajímavé utkání. Pioliho trápí především obranná složka, neboť jeho defenzíva inkasovala ve třinácti zápasech již 25 branek. A ke zlepšení tohoto smutného stavu mu nepomůže Nicolo Cherubin. Kromě zraněného obránce do zápasu nenaskočí ani útočníci Jonathan Cristaldo a Henry Gimenez. Parma nemůže počítat se Stefanem Okakou, Danielem Galloppou, Walterem Garganem a Aleandrem Rosim.
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Paletta, Lucarelli - Biabiany, Acquah, Marchionni, Parolo, Gobbi - Cassano, Amauri
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Curci - Sørensen, Natali, Antonsson - Garics, Pazienza, Khrin, Morleo - Kone, Diamanti - Bianchi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.60 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Janov CFC - Turín FC  (sobota 20:45)
Janovské CFC prožívá po návratu trenéra Gian Piera Gasperiniho krásné chvíle, neboť ze čtyř posledních utkání Grifové už tři vyhráli. Jejich sérii sice v posledním kole přerušilo milánské AC, ale přesto Janov sídlí na sedmé příčce. Nyní jej otestuje nebezpečný Turín.

Janov je možná favoritem utkání, ale právě proti favoritům umí turínské FC zahrát skvělé zápasy. Vyprávět by mohly celky Interu Milán nebo AS Řím - od obou si Granata vzala po bodu. A také utkání třináctého kola se neslo jasně v režii Venturových mužů, když do Turína zavítala Catania. Sloni první půli zaspali, čehož domácí tým dvakrát využil. I když se Sebastian Leto na začátku druhého poločasu prosadil, stále jeho gól na body nestačil. Granata totiž v Turíně příliš bodů nerozdává, což potvrdily další dvě branky FC. Do skvělé formy se dostal především mladý záložník Omar El Kaddouri, střelec dvou branek proti Catanii. Belgičan s marockými kořeny je jedním ze zářivých hvězd turínského týmu, který neustále rozvíjí jeho talent. Pravděpodobně se ale z jeho umění nebude moci radovat příliš dlouho, protože El Kaddouri je v oblasti Piemontu pouze na roční hostování z Neapole.

Každopádně, i když se Turín prezentuje celkem pohledným fotbalem sázejícím na schopnosti útočníka Alessia Cerciho, tak se ze tří bodů kromě Catanie radoval až ve čtvrtém kole, od té doby remizuje nebo ztrácí všechny tři body. Nelichotivá bilance jej stála zpočátku dobře rozjetou ligovou sezonu a uvrhla jej na současné dvanácté místo. O vyváženosti Venturova týmu svědčí také statistiky: Toro vstřelilo 22 branek a stejný počet také inkasovalo. Kterou z kolonek rozšíří proti Janovu?

Vzmáhající se Grifové sice uhráli s Milánem pouze bod, ale je to bod vzhledem k průběhu utkání velice cenný. Janov se totiž téměř hodinu musel obejít bez vyloučeného Thomase Manfrediniho a navíc musel čelit pokutovému kopu. A pokud máte ve svém týmu hráče s pověstí penaltového mága, rozhodně to není nic příjemného. Mladík Mattia Perin, který se dostal pod palbu kritiky za několik školáckých chyb, však ukázal své umění a penaltu Balotellimu chytil! Kromě toho museli Gasperiniho svěřenci dotahovat skóre, když se do jejich brány trefil Brazilec Kaká. Na něj však jen o čtyři minuty později reagoval střelec Alberto Gilardino.

Rozhodujícím momentem byla právě zmíněná penalta, ke které si Perin může blahopřát. Stal se totiž teprve druhým brankářem, který na profesionální bázi soutěžního zápasu Balotellimu ránu vychytal! Vítězná série Janova sice skončila, ale na porážku Gasperiniho týmu stačil poze mistrovský Juventus na konci října. Od té doby se forma Janova rapidně zlepšila a velký dík za to jistě patří osvědčenému Gasperinimu.

V posledních pěti vzájemných zápasech na domácí půdě Janov nikdy nepadl, na stadionu Luigiho Ferrarise uhrál tři výhry a dvakrát si s Turínem body dělil. V rámci Serie A čeká Turín na vítězství již dlouhých 32 let. Dočká se nyní? K dispozici nebude mít Rodrigueze a Larronda, zatímco největší ztrátu představuje obránce Danilo D’Ambrosio, jenž nemůže nastoupit kvůli karetnímu trestu. Kompletní nebude ani domácí tým, Gasperinimu chybí dvojice Ze Eduardo a Thomas Manfredini.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Antonini, Portanova, Marchese - Vršaljko, Biondini, Matuzalem, Antonelli - Santana, Gilardino, Kucka
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Darmian, Bovo, Moretti - Basha, Vives, Farnerud, Pasquale - El Kaddouri - Cerci, Immobile
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.10 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC13111128:1034
2.AS Řím13103026:333
3.SSC Neapol1391324:1228
4.Inter Milán1375130:1326
5.ACF Fiorentina1373324:1524
6.Hellas Verona1371522:2022
7.Janov CFC1353514:1518
8.SS Lazio1345417:1717
9.Parma FC1344518:2016
10.Atalanta Bergamo1351714:1716
11.Udinese Calcio1351712:1516
12.Turín FC1336422:2215
13.AC Milán1335518:2014
14.Cagliari Calcio1335513:2014
15.US Sassuolo1334615:2813
16.AS Livorno1333713:2012
17.Bologna FC1325615:2511
18.UC Sampdoria1324714:2310
19.Chievo Verona132388:189
20.Calcio Catania132389:239

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (646)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele